kamasia 22.07.04, 12:44 Kultowe miejsce czy po prostu chwilowa moda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peteen Re: Krakowski Kazimierz 22.07.04, 13:03 a ile masz lat ? od tego ależy moja odpowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
kamasia Re: Krakowski Kazimierz 22.07.04, 13:43 przekroczylam magiczne 35 dzieki za zdres, zaraz pobuszuje po stronie wiem,ze sa na K.magiczne miejsca, ale jakos ostatnio sie wkurzylam kiedy to chodzilam pol wieczoru po K. szukajac miejsca w jakims sympatycznym ogródku (szanse niemalze zerowe), ale za to ciemno jak ....(miasto chyba oszczedza na tych kilku latarniach), krzywe chodniki i dziurawe jezdnie.Jezeli to miejsce ma przyciagnac i zachwycic jeszcze kogos po za mlodzieza chcaca napic sie taniego piwa i tymi, ktorzy przyjezdzaja tam wracajac do korzeni to chyba "ktos poinien zrobic cos". Wydaje mi sie ze narazie to jest modne bo modne ale moda na puby kiedys przeminie. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Krakowski Kazimierz 22.07.04, 15:06 skoros nie dziecię, nie pacholę, to już wiesz, że nie jest to jedno-dwusezonowa moda, jeno stan trwały od 10 lat... i tak już będzie trwał ! ps. a dziury są niemal wszędzie, nasi włodarze miesjcy mają snadź inne priorytety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Re: Krakowski Kazimierz IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 23.07.04, 12:20 peteen napisał: >www.kazimierz.com Mam uwagę - dlaczego na w/w stronie nie ma ani śladu po Klezmer Hois? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Krakowski Kazimierz 23.07.04, 12:21 pewnie jakieś powody są (nota bene na stronie klezmer hois nie ma ani śaldu naszego)... Odpowiedz Link Zgłoś
ktos281 Re: Krakowski Kazimierz 22.07.04, 14:48 przestancie gadac o jakichs miejscach kultowych na Kazimierzu - to miejsce to jak wielki grobowiec tych, ktorych wymordowan z tak glupiego powodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: Krakowski Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 15:26 a kysz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszczu Re: Krakowski Kazimierz IP: *.mentorg.com 23.07.04, 13:02 tiaaaa. Na rynku dresiarze... Na Kazimierzu snoby i klony warszawskiej mlodziezy bananowej. Nie ma juz w moim Krakowie gdzie sie piwa napic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: Krakowski Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 13:05 ..do stalowych magnolii.. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Krakowski Kazimierz 23.07.04, 13:06 to "warszawska" knajpa... proponuję coś na cichym kąciku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: Krakowski Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 13:35 czyli..?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojo Re: Krakowski Kazimierz IP: *.pl / *.77.classcom.pl 23.07.04, 13:46 na cichym nie ma już Kasztanów odebranych przez Panią Penderecką pod budowę czegośtamniezbudowanegoodtrzechlat. Ale jest knajpka Zacisze, kilka kroków za Blachą przy Mydlnickiej, nieco czystsza od Kasztanów, równie mało urocza ale dla tych co nie lubia sztucznie patynowanych murów i strzech, jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Krakowski Kazimierz 23.07.04, 13:41 czyli w miejscu wolnym od dresów, warszawki i innych elementów odbierających przyjemność spożywania pyfa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: Krakowski Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 13:43 czy to sie tyczy mnie i magnoli..? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Krakowski Kazimierz 23.07.04, 13:47 magnolii -oczywiście ! jakże mógłbym grubym słowem damę potraktować... ;c) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: Krakowski Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 14:00 miły i niemiły.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: Krakowski Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 22:08 moze tu mi ktos powie co to ma byc ta galeria kazimierz? ..jakies zdjecia plenerowe,czy muzeum..??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojo Re: Krakowski Kazimierz IP: *.pl / *.77.classcom.pl 23.07.04, 22:58 jak narazie to powstaje kolejny market, ne ważne czy super czy hiper. Ale nie wiązałbym tego obiektu z Kazimierzem, ponieważ powstaje poza granicami tej dzielnicy. Na temat niesłusznie zagarniętej nazwy toczyła się tu już zażarta dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: Krakowski Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 11:24 ..oj to smutne, ale dobrze ze nie z kazimierzem.. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Krakowski Kazimierz - chwilowa moda 25.07.04, 17:43 Gdy do krakowa zjeżdzają moi goście to zawsze słyszę, że chcą zwiedzić koniecznie Kazimierz. Toteż łażę z nimi po tym kazimierzu i po twarzy widzę, że ostatni raz. Temat przereklanowany zdecydowanie ponad miarę. Pamiętać musimy, że kazimierz to było siedlisko nędzy największej w ubiegłych wiekach. Nędzy szczególnej na tle bardzo ubogiej przecież Galicji szczególnie podupadłej na początku XIX wieku. Jedynym ratunkiem dla upadającego Krakowa były inwestycje w twierdzę kraków czynine w drugiej połowie XIX w. Podobnie wbrew pozorom Kraków odżył po powstaniu "za karę" Nowej Huty na początku komuny. Gdyby nie to gród kraka niewiele różnił by się i wielkością i mentalnie od pobliskiego Tarnowa. Tam przynalmniej wracając do Kazimierza mieszkały większe kolonie żydów niż na Kazimierzu. Zresztą ten temat też uważam za przerysowany, gdyż w XIX w. w Galicji mieszkało jedynie 6% (sześć procent) żydów. Większość zresztą i tak mieszkała na wsi. - Odpowiedz Link Zgłoś
peteen niby cos wiesz, ale... 25.07.04, 18:43 masz zupełnie niepoukładana wiedzę... wielkość Kaźmierza to nie ilość żydów, a JAKOŚĆ, to tu znajdowały sie najlepsze szkoły żydowski, to tu mieszkali najwieksi mędrcy - talmudyści i kabaliści... poza wszystkim zapominasz o liczącej ponad 60% powierzchni częsci polskiej tej dzielnicy i znajdujacych sie tamże wspaniałych kościołów... ta, jak to określasz "chwilowa moda" trwa w najlepsze i pewnie przyjdzie ci za jakiś czas zrewidowac swoje poglądy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Re: niby cos wiesz, ale... IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 28.07.04, 14:19 peteen napisał: > to tu mieszkali najwieksi mędrcy - talmudyści i kabaliści... No jeden Spira to nie od razu najwięksi. A co z Bełżcem? Rebbe Dow to nikt? A Bobowa i dynastia Halberstamów z Sącza? A Baal Szem Tow - było nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolorowe Re: Krakowski Kazimierz - chwilowa moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 11:19 jasne, jasne gdyby nie Nowa Huta to Krakówek byłby niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
malykrakusek Krakowski Kazimierz - do zielonek 28.07.04, 15:05 zielonki napisał: > Gdy do krakowa zjeżdzają moi goście to zawsze słyszę, że chcą zwiedzić > koniecznie Kazimierz. Toteż łażę z nimi po tym kazimierzu i po twarzy widzę, że > ostatni raz. Temat przereklanowany zdecydowanie ponad miarę. > Pamiętać musimy, że kazimierz to było siedlisko nędzy największej w ubiegłych > wiekach. Nędzy szczególnej na tle bardzo ubogiej przecież Galicji szczególnie > podupadłej na początku XIX wieku. > Jedynym ratunkiem dla upadającego Krakowa były inwestycje w twierdzę kraków > czynine w drugiej połowie XIX w. > Podobnie wbrew pozorom Kraków odżył po powstaniu "za karę" Nowej Huty na > początku komuny. Gdyby nie to gród kraka niewiele różnił by się i wielkością i > mentalnie od pobliskiego Tarnowa. Tam przynalmniej wracając do Kazimierza > mieszkały większe kolonie żydów niż na Kazimierzu. Zresztą ten temat też uważam > > za przerysowany, gdyż w XIX w. w Galicji mieszkało jedynie 6% (sześć procent) > żydów. Większość zresztą i tak mieszkała na wsi. > - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Krakowski Kazimierz - do zielonek IP: *.queens.ox.ac.uk 08.08.04, 11:25 a moim zdaniem stronki ktpore podales zawieraja nieprawdziwe informacje chocby takie ze kazimierz zostal zalozony przez wielkiego specjalnie dla zydow i byl zydowskim miastem; to bzdura; kazimierz nigdy nie zostal zalozony dla zydow tylko zydzi sie do niego przeniesli z ulicy swietej anny (dawniej zydowskiej) juz dluzo po zalozeniu kazimierza na skutek incydentow ze studentami i nie tylko; takie bledy merytoryczne swiadczą tylko o niewielkiej wartosci podanego linku; kazdy moze sobie zalozyc websajta i napisac na nim co chce; Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Krakowski Kazimierz - do ... 08.08.04, 11:49 Mało tego, że nieprawdziwe to są to typowo antypolskie treści. Nie odpowiadałem na ten post bo mam dość uprawiania tego marketingu zwanego antysemityzmem. Ważna tu uwaga. Nigdy nie miałem żadnych uprzedzeń o których mowa na tych stronach, moja rodzina (babcia i ciotka) podczas II wojny przechowała w swoją koleżankę żydówkę w Warszawie. Wylądowały obie po powstaniu warszawskim w obozach - udało im się przeżyć choć babcia pozostała do końca życia inwalidką. Mam przyjaciół Żydów, rozmawiamy na wiele tematów, ale ani mnie ani im do głowy by nie przyszło stawiane tak sprawy jak na jednej z tych szowinistycznych stron. Dodam, że szanuje i podziwiam ten naród, co nie oznacza, że wszystko co robią znajduje moją akceptację. Zwrócę na jedno tylko uwagę: Im więcej będzie się Polakom wmawiać ich wrodzony antysemityzm tym sprowokuje się właśnie taką sytucję. Skąd do diaska w Polsce znalazło tak duża populacja żydowska, skoro Polacy są takimi antysemitami. Przecież to nielogiczne! Francja, Niemcy, Rosja to były niby oazy spokoju? Sorry, ale zostałem poirytowany. -- Odpowiedz Link Zgłoś
herr_bart_nick Re: Krakowski Kazimierz 26.07.04, 14:56 napisałaś, że to jest moda (i to na puby) i że wkrótce przeminie. no z tym to się zgodzić nie mogę, bo pubów w Krakowie to raczej przybywa niż ubywa, a jak sama zauważyłaś miejsca w nich ze świeczką szukać (dotyczy to zarówno Rynku, jak i okolic); jeśli chodzi o ewentualny zawód wyglądem Kazimierza, to nigdzie nie jest napisane, że każdemu będzie się On podobał; dla mnie zawsze będzie magiczny, bo pamiętam jak wyglądała ta część Krakowa ponad 25 lat temu; przewodnik Pascala nie może spowodować zauroczenia tym miejscem nikogo - to może tylko ktoś kto odbiera to miejsce nie tylko rozumem; na Kazimierzu trzeba zauważać to co jest prawie niewidoczne. pzdr. - herr_bart_nick Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Krakowski Kazimierz 26.07.04, 16:08 herr_bart_nick napisał: > na Kazimierzu trzeba zauważać to co jest prawie niewidoczne. 100% racji ale jak sie idzie wiczorem na piwo to co, poza barem, mozna zobaczyć? dzisiaj wieczorem wrzuce na bloga kazimierskiego fotki tego, co nie widać :) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Krakowski Kazimierz 26.07.04, 23:30 Faktycznie. Super fotki wrzuciłeś (te lipcowe) - nic nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Krakowski Kazimierz ! 27.07.04, 00:06 Zwracam honor. Bardzo ładne i z opisem. -- kazimierz.blox.pl/resource/wirydarz1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Krakowski Kazimierz ! 27.07.04, 11:44 36 minut Ci sie ładowały? na archaicznym modemie ciągniesz?? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: TPSA 28.07.04, 01:24 Tu Pogrywają Sami Amatorzy. www.tpsa-clan.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.in taaaa, ale powoli przyzwyczajajmy sie do nazwy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 13:58 France Telecom logo TP: www.tp.pl/ logo FT: www.francetelecom.com/en/ Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: LOGO - blebleble 28.07.04, 17:33 Nowy znak Telekomunikacji Polskiej to drzwi do nowej marki TP, która w centrum swojego świata postawiła trzy podstawowe wartości: bliskość, solidność, innowacyjność. Opierając się na swoim doświadczeniu TP chce oferować możliwości komunikacji na odległość, dzięki którym Klienci mogą być blisko ludzi i spraw dla nich ważnych. "&" jest przecież uniwersalnym, rozumianym w każdym języku komunikatem oznaczającym "łączenie". Pomaga nam lepiej wyrazić esencję tego, co oferujemy zbliżanie. Odpowiedz Link Zgłoś
malykrakusek Re: Krakowski Kazimierz 28.07.04, 15:20 Warto poznac historię Zydów polskich: motlc.wiesenthal.org/pages/t036/t03605.html www.shtetlinks.jewishgen.org/Poland.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakauer Re: Krakowski Kazimierz IP: *.g.pppool.de 28.07.04, 17:55 malykrakusek napisał: > Warto poznac historię Zydów polskich: > Myslisz ze niedlugo bedzie obowiazkowa na maturze..... P:S:Ja nie nie jestem antysemita... Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Bomby i namioty na Kazimierzu 06.08.04, 01:25 ul. Józefa 11 na Kazimierzu. Od kilku dni sensację wzbudza namiot, który Grażyna i Henryk, konkubenci z dwudziestoletnim stażem, rozbili na skwerku obok jednej z kamienic na Kazimierzu. Zamieszkali w nim, bo sąsiedzi, którzy po eksmisji, czyli od czterech lat, udzielali im dachu nad głową, wypowiedzieli im gościnę. Bożena Urbańska-Smoląg, administratorka budynku, twierdzi, że nikt nikogo nagle na bruk nie wyrzucał. Sprawa eksmisji ciągnęła się kilka lat, ale Grażyna (tylko ona miała meldunek) nie zjawiła się w sądzie, żeby się bronić. Przez 10 lat nie zapłaciła za lokal ani złotówki, choć przez pewien czas pracowała przy produkcji bombek choinkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojo Re: Bomby i namioty na Kazimierzu IP: *.pl / *.77.classcom.pl 06.08.04, 10:27 wielkie poruszenie z powodu dwóch nierobów, którym nie chciało się nawet iść po zasiłek. Mają natomiast wiele do powiedzenia na temat niesprawiedliwości społecznej i ucisku biednego ludu przez rząd, kler, sąsiadów i wszystkich którzy nie chcą im sponsorować patykiem pisanych przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen nihil novi sub sole... 06.08.04, 10:30 ale ulica będzie miała o czym przez tydzień gadać i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: Krakowski Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 21:10 malo ludzi teraz chodzi do knajp na rynek, bo wiekszosc chodzi na Kazimierz przez co juz nie jest tam tak tajemniczo, a stało sie normalnie.. Odpowiedz Link Zgłoś