Dodaj do ulubionych

Kraków dostał dodatkowe pieniądze. Zlikwiduje 1...

IP: *.ghnet.pl 04.04.13, 08:18
Wymienię piec, gdy zmienią się przepisy. Obecnie trzeba samemu przeprowadzić remont instalacji grzewczej (tzn. trzeba samemu za niego zapłacić), dopiero po zatwierdzeniu remontu miasto zwraca należność za zlikwidowanie pieca i założenie nowego źródła ciepła. Nic mnie nie zabolało tak bardzo, jak wydrukowana w jednym z dzienników wypowiedź (nie pamiętam kogo, ale prawdopodobnie kogoś z Urzędu Miasta poproszonego o komentarz), która brzmiała: wielu ludzi niestety boi się wyłożyć początkowo kilkanaście tysięcy złotych. Trzeba być naprawdę wielkim hipokrytą, żeby tak mówić. Gdybym miała środki na zrobienie nowej instalacji grzewczej i wyłożenie kilkunastu tysięcy złotych, to bym to zrobiła. Bez czekania na łaskawy zwrot kosztów.
Obserwuj wątek
    • Gość: esther Kraków dostał dodatkowe pieniądze. Zlikwiduje 1... IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.13, 08:59
      "Kraków dostał dodatkowe pieniądze. Zlikwiduje 1700 pieców".
      DOSTAŁ, ZLIKWIDUJE. Tyle tytuł. Artykuł- jakby miasto miało, toby dało, a Fundusz by dołożył i miasto by zlikwidowało.
      Gazeta jest głupia i robi z ludzi kretynów.
      Gdyby Gazeta była głupia, toby robiła z ludzi kretynów.
      Jest różnica?
      • Gość: obserwator oficjalne pismo jest już w drodze do magistratu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 09:04
        Brawo! Pismo jest w drodze.
        Policzmy: WFOŚiGW, Kanonicza 12, Kanonicza
        Magistrat: Plac Wszystkich Świętych 3-4
        Trasa piesza 350m

Wskazówki dla trasy pieszej
        1. Wyrusz na północ przez Kanonicza w kierunku Plac Św. Marii Magdaleny 120 m
        2. Skręć w prawo w Senacka 41 m
        3. Skręć w lewo w Grodzka 140 m
        4. Skręć w lewo w Plac Wszystkich Świętych
        Miejsce docelowe będzie po lewej stronie 66 m
        • Gość: ja Re: oficjalne pismo jest już w drodze do magistra IP: 89.174.214.* 04.04.13, 10:07
          oni nawet internetu nie mają, muszą nakleić znaczki, wysłać, odebrać, przesortować, położyć na biurku, odczytać, schować do szufladki,
          odczytać z szufladki, i wprowadzać w życie.

około 2 miesiące w drodze.
    • Gość: koks problemem są koszty paliwa IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.13, 09:08
      a nie koszty instalacji pieca. Jeżeli kogoś nie stać na taki piec to tym bardziej nie będzie go stać na paliwo do niego.
      • Gość: XYZ Re: problemem są koszty paliwa IP: *.ghnet.pl 04.04.13, 09:19
        Bredzisz. Grzać trzeba, tak czy tak. Co to za różnica, czy muszę wydawać pieniądze na węgiel, drewno i prąd żeby się dogrzewać, czy na gaz, żeby grzać piecem dwufunkcyjnym? Problemem jest zrobienie instalacji, koszt pieca dwufunkcyjnego, grzejników, tynkowania i innych pierdół. To kosztuje około 16-18 tysięcy złotych. Grzanie niewielkiego mieszkania gazem to około 1000-1200 złotych za okres grzewczy.
        • Gość: koks Re: problemem są koszty paliwa IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.13, 09:42
          Bredzisz. Jeżeli komuś tak mała ilość energii wystarcza do ogrzewania, to pokrywanie mu kosztów wymiany pieca jest marnowaniem pieniędzy publicznych. Wystarczy że będzie korzystał z dobrej jakości paliwa a nie śmieci. Ogrzewanie prądem takiego mieszkania również go nie zrujnuje.
          • Gość: XYZ Re: problemem są koszty paliwa IP: *.ghnet.pl 04.04.13, 10:05
            Owszem, ogrzewanie prądem lub gazem nie zrujnuje, dlatego chętnie pozbędę się pieca, który stanowi źródło zanieczyszczeń, jest niewygodny w użyciu oraz z okazji swojego wieku coraz mniej bezpieczny. Pokrywanie kosztów wymiany pieca należy się w Twojej opinii tym, którzy zużywają dużo energii, bo na tych, co mało szkoda pieniędzy. Wystarczy mi 1000-1200 złotych bo mam małe mieszkanie, mieszkanie mam małe, bo mnie na większe nie stać, tak samo jak na koszty wymiany instalacji.
            • Gość: jml13060 Re: problemem są koszty paliwa IP: *.ip.netia.com.pl 04.04.13, 11:43
              To Twoja decyzja: "... dlatego chętnie pozbędę się pieca, który stanowi źródło zanieczyszczeń, jest niewygodny w użyciu oraz z okazji swojego wieku coraz mniej bezpieczny". A ja nie pozbędę się swoich pieców. I już. Nikt mnie nie zmusi. Bo węgiel jest najtańszy i przyszłościowy. Wkrótce ceny innych paliw znacząco wzrosną wskutek wyczerpywanie się zasobów i podaży ropy naftowej i gazu (cena prądu podąży zgodnie z tym nurtem). A węgiel będzie nadal najtańszy i dostępny. To narodowe bogactwo i praca dla Ślązaków. Palenie węglem to problem wydumany przez pseudo ekologów. Rzeczywistym problemem jest palenie śmieciami i zanieczyszczenie powietrza przez motoryzację. Tyle.
              • Gość: Racja Re: problemem są koszty paliwa IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.13, 12:59
                w 100%. Problemem nie jest koszt wymiany pieca i instalacji, lecz KOSZTY EKSPLOATACJI!!! Ja nie muszę wymieniać pieca (mam 2-funkcyjny), nowoczesne ogrzewanie (miedziane rurki itp.), jednak od kilku lat, od kiedy gaz horrendalnie podrożał jestem ZMUSZONY do uciążliwego i pracochłonnego ogrzewania drewnem i koksem, gdyż nie stać mnie na płacenie, jak moi znajomi ok. 1200 zł miesięcznie za gaz. Moje ogrzewanie kosztuje miesięcznie ok. 580-600 zł. Czy widać różnicę, droga pani XYZ? NIKT NIE MĘCZY SIĘ Z OGRZEWANIEM PALIWAMI STAŁYMI DLA ZABICIA CZASU. Proszę więc nie pleść bez sensu o "wielkiej łasce" zwrotu kosztów za wymianę pieca i instalacji, bo nie tu tkwi problem!
                P.S. Wyjaśniam, że ostro potępiam palących śmieci!!!! Ale proszę nie wrzucać wszystkich ogrzewających domy paliwem stałym do jednego wora z napisem "palący śmieci", "truciciel" itp.
                • Gość: arek gadacie od rzeczy IP: *.ghnet.pl 04.04.13, 14:17
                  A słyszeliście o piecu retortowym na ekogroszek (zdaje się, że też dotowana jest wymiana na taki piec)? Wtedy te wasze argumenty o kosztach paliwa odpadają.
                  • Gość: Owszem Re: gadacie od rzeczy IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.13, 21:31
                    Drogi Panie Arku, owszem, słyszeliśmy. Ale żeby doradzać trzeba być zorientowanym w temacie. 1) Piec na taki opał jest dość spory, zatem wymaga dużej kotłowni. Nie każdy ma dużą kotłownię.
                    2) Mój bliski znajomy miał takowy piec i któregoś dnia (rok temu) doszło do wybuchu tegoż pieca. NA SZCZĘŚCIE nikogo nie było w kotłowni, ale wybuch doszczętnie zniszczył pomieszczenie. Znajomy czym prędzej pozbył się tego "wspaniałego" niebezpiecznego pieca.
                    3) Jak już napisałem ogrzewam DREWNEM i KOKSEM. Drewna używają wszyscy posiadacze kominków. Ani drewno, ani koks nie dymią.
    • Gość: wodnikSzuwarek Kraków dostał dodatkowe pieniądze. Zlikwiduje 1... IP: *.tktelekom.pl 04.04.13, 09:17
      Super zdjęcie - jak będzie wyglądać przyszłość - komin z spalinami z kotła gazowego....
      • Gość: gośćx Re: Kraków dostał dodatkowe pieniądze. Zlikwiduje IP: *.ibd.gtsenergis.pl 04.04.13, 11:53
        Widziałeś kiedyś spaliny z kotła gazowego?? Zainteresuj się trochę tematem proszę!
        • Gość: ? Re: Kraków dostał dodatkowe pieniądze. Zlikwiduje IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.13, 21:43
          Aj waj. Gościux. Ofiaro dzisiejszego szkolnictwa ?

Ty nie wiesz co jest produktem spalania metanu ???
          Woda, dwutlenek węgla, trochę tlenków azotu... Oczywiście w tym co jest w kominie jest jak zwykle najwięcej - azotu, ale jego rzeczywiście nie widać.

Widziałem spaliny z kotła gazowego. Nawet teraz zerknąłem za okno i widzę.
          Woda na zimnym powietrzu się skrapla, wyobraź sobie gościux i widać ją :-)
          /takie obłoczki białe..., nad chłodniami kominowymi Łęgu też je widać...
    • Gość: Cent Widać że coś się zmienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 09:45
      Widać, że coś się zmienia. I bardzo dobrze. Oprócz protestów potrzebne są pieniądze ale i zakaz użtkowania paliw stałych , żeby nie było pokusy spalania śmieci .Ale widać że coś się zmienia, te środki już przyznane , te przygotowywane - to jest bardzo dobry kierunek .
      • Gość: arek jakby babcia miała wąsy IP: *.ghnet.pl 04.04.13, 11:33
        Co się zmienia? Przecież to dopiero pierwsze kiwnięcie palcem, te dodatkowe 3,5 mln. A co to jest w porównaniu do potrzeb? Reszta to gdybanie, jak to już ktoś słusznie zauważył. I wniosek na końcu, że jeśli spełni się to gdybanie, to zostanie wymienionych ok. 1700 pieców, a jest ich w sumie minimum 40 tys. To są póki co nieśmiałe próby wyjścia z marazmu.
    • Gość: gosc Re: Kraków dostał dodatkowe pieniądze. Zlikwiduje IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.13, 10:23
      Niestety miasto jest niewiarygodne. W sezonie 2009 pomimo zapewnień o refundacji pieniądze nie zostały wypłacone wielu inwestorom. Pomimo całej dokumentacji , rachunków i faktur.
    • Gość: ok Na zdrowie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 11:50
      Zawartość chloru w wodzie przekroczona .
      Zawartość antybiotyku w kurze przekroczona.
      Zawartość hormonów w mięsie przekroczona.
      Zawartość mięsa ze zdechłego konia w kiełbasie
      kupowanej w supermarkecie przekroczona .
      W jarzynach i owocach azotany i azotyny .
      Sól drogowa w artykułach spożywczych .
      A tu się okazuje , że jeszcze powietrze zatrute.
      Na zdrowie!!!!
    • Gość: echo smog zniknie kiedy komunikacja będzie tania IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.13, 12:46
      Smog zniknie kiedy komunikacja będzie tania na tyle by się nie opłacało jeżdzić po mieście samochodem. Bez ekonomicznej zachęty i dobrej organizacji MPK ilość pojazdów w mieście nie zmaleje tylko wzrośnie.
      Dlaczego smog zanika wraz z samochodami w trakcie świąt i dni wolnych? Dla zainteresowanych polecam spacery na krakowskie kopce z których pięknie widać gdzie jest nalwiększe zapylenie..
      • Gość: gośc Re: smog zniknie kiedy komunikacja będzie tania IP: *.tvn.pl 04.04.13, 16:19
        Niestety, smog nie zanika w dni wolne. Polecam te strony:

www.krakowskialarmsmogowy.pl/zrodla_zanieczyszczenia
        www.malopolska.pl/Obywatel/EKO-prognozaMalopolski/Malopolska/Strony/default.aspx
        213.17.128.227/iseo/
    • Gość: krakus Kraków dostał dodatkowe pieniądze. Zlikwiduje 1... IP: 94.100.245.* 04.04.13, 13:25
      a na co ludzie mają wymienić piece węglowe? na gazowe do których paliwo kosztuje 2x więcej? Dlaczego miasto nie daje możliwości podpięcia do magistrali ciepłowniczej tak żeby w domu prywatnym mieć centralne ogrzewanie? Znajoma ma dom na przeciwko bloków, rury ciepłownicze idą pod ziemią kilkanaście metrów od jej domu i nie ma możliwości podłączenia się.
    • Gość: Michał A co z zabudowywaniem korytarzy powietrznych...? IP: *.internetia.net.pl 04.04.13, 13:49
      Kraków nie ma wietrzenia, i coraz groszy przepływ powietrza przez stawianie bloków na terenach które miały go zapewniać. Czy ktoś podejmuje ten temat?
      Cały czas mamy wolną amerykankę... Mamy w mieście interesiki, a nie jeden wspólny interes...
    • pinkdotr Zanim zlikwidujemy piece też możemy dużo poprawić 04.04.13, 14:38
      Jestem za wprowadzeniem zakazu używania pieców na paliwa stałe w sektorze komunalnym. Dobrze, że znajdują się kolejne pieniądze na dojście do stanu: 0 pieców węglowych.

Zanim to nastąpi musimy czymś oddychać i tu okazuje się, że możemy radykalnie zredukować wielkość emisji pyłu zawieszonego od zaraz, bez żadnych inwestycji a dodatkowo poprawić użytkownikom pieców węglowych komfort życia i ograniczyć koszty ogrzewania. Niemożliwe?

A jednak: czysteogrzewanie.pl/jak-palic-czysto/jak-palic-czysto-weglem/

Gorąco polecam lekturę tej strony i propagowanie tej metody.
    • Gość: xx A Kraków zwróci rożnicę w cenie cokolwiek/gaz? IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.13, 07:43
      Ciekawy jestem....
      • pinkdotr Re: A Kraków zwróci rożnicę w cenie cokolwiek/gaz 05.04.13, 09:51
        Tak zwróci ale tym, którzy ponoszą koszty zewnętrzne palenia węglem i czymkolwiek oddychając spalinami z takiego ogrzewania. Zrobi to w ten sposób, że obciąży kosztami zanieczyszczania powietrza tych, którzy je powodują.

Pasuje Ci takie rozwiązanie? Tak, to dobrze, bo jest to jedyne sprawiedliwe wyrównanie kosztów ogrzewania czystego i brudnego. Wtedy też okaże się, które jest faktycznie tańsze.
        • Gość: koralik Re: A Kraków zwróci rożnicę w cenie cokolwiek/gaz IP: *.ip.netia.com.pl 05.04.13, 10:34
          Nie nakręcaj się tak, bo się spocisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka