Dodaj do ulubionych

Rasizm w limanowskiej szkole? Skarga Romów

IP: *.xdsl.centertel.pl 16.04.13, 17:55
niestety prawda jest zaskakująca: największymi rasistami w Limanowej są ...Romowie, nie zamierzają się nigdy zintegrować choćby w minimalnym stopniu, nie chcą pracować (poza małymi wyjątkami), mają Polaków i polskie państwo za krowy dojne, uważają, że Polaków jako "nie-Romów" można okradać, oszukiwać itd... - kto ich zna to wie o czym piszę... kto ich nie zna to nazwie limanowian rasistami...
Obserwuj wątek
    • Gość: p Re: Rasizm w limanowskiej szkole? Skarga Romów IP: *.xdsl.centertel.pl 16.04.13, 17:57
      zapomniałem dodać, że po mistrzowsku udają poszkodowanych, dyskryminowanych, słabych i prześladowanych...
    • zonzonel Prawda jest taka: 16.04.13, 20:13
      Romska matka która wysyła swoje dzieci do szkoły to osoba która pomaga nam wszystkim, romom i nie-romom.
      Każdy który zniechęca romskie dziecko do chodzenia do szkoły to szkodnik, tak dla Romów jak i dla Polaków.
    • Gość: Czytelnik Rasizm w limanowskiej szkole? Skarga Romów IP: *.zax.pl 16.04.13, 20:17
      >>że niektórzy nauczyciele mają ostrzegać pozostałe dzieci, "by chowali telefony, bo Romowie mogą je ukraść". <<

Przecież to święta prawda. Cyganie niechęć do wykonywania jakiejkolwiek pracy i notorycznego złodziejstwa i oszustwa wysysają z mlekiem matek.

• Gość: kokos W tej Limanowej to nic im nie pasuje :) IP: *.radionet.info.pl 16.04.13, 20:38
      Co jakiś czas słyszę że ludziom z Limanowej coś nie pasuje a to romowie a to sąsiedzi
      www.tvp.pl/krakow/aktualnosci/spoleczne/zaostrza-sie-sasiedzki-protest-w-limanowej/10750156/zaostrza-sie-sasiedzki-protest-w-limanowej/10750172
      a za chwile znowu coś jeszcze
      Ludzie w innych miastach mieszkają żydzi, niemcy , cyganie, wietnamczycy i jakoś nie ma takich problemów a u was non stop jakiś problem - więcej luzu więcej luzu :)
      • Gość: dgf Re: W tej Limanowej to nic im nie pasuje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 21:03
        To się cwaniaczku przeprowadź do Limanowej i pomieszkaj sobie przez miesiąc obok cyganów, to sam się przekonasz.
      • Gość: p Re: W tej Limanowej to nic im nie pasuje :) IP: *.xdsl.centertel.pl 16.04.13, 21:06
        jak się nie wie o czym mowa to łatwo pisać... raptem dwa artykuły i od razu limanowianie to kosmici... więcej luzu ;)
        - w Krakowie np. wiecznie się narzeka: to na smog, to na prezydenta (3 kadencja), to na bezsensowne inwestycje, to na archiszopy, komunikacyjny paraliż, zły zikit, nieudaczne zarządzanie kulturą, przyjezdnych, hutasów... a to najpiękniejsze i najinteligentniejsze miasto w Polsce, najwięcej turystów, a mieszkańcy podobno luz mają...
    • Gość: ? Rasizm w limanowskiej szkole? Skarga Romów IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.13, 21:01
      Ale o co chodzi z tym "rasizmem" ?

Przecież Cyganie są takiej samej rasy jak ogół Polaków - czyli białej....

I to chyba jedyna rzecz która łączy te dwie narodowości :-)
      • Gość: iza Re: Rasizm w limanowskiej szkole? Skarga Romów IP: *.broadband.greenlan.pl 23.10.13, 12:42
        to bułgarzy są biali a cygani ciemno skórzy
    • Gość: . niech brudaska wyjedzie z Polski IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.13, 21:18
      • Gość: kowalski Re: niech brudaska wyjedzie z Polski IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 17.04.13, 06:23
        mam nadzieję, ze nie zostanie usunięty post powyżej, bardzo proszę o zostawienie go.

Romowie są specyficzni, ale nie ma prawdziwych specjalistów ds. Romów, to znaczy są, ale się nie chce słuchać.

Romowie bywają trudnymi partnerami i sąsiadami, ale znam znakomite przykłady współpracy, gdzie Romowie świetnie się dogadują z mieszkańcami, poszli do pracy, dzieci są w szkole. Przykładem takie Szaflary, gdzie trzeba zapytać radnych, księdza i miejscowych, jak to zrobili, ze się trzymają razem i wspierają. Przykładem ostatnie podtopienia, gdzie zwykli ludzie biegli pomagać romskim sąsiadom, a cała noc z bosakiem przy romskich domach czuwał i pracował wójt. Nie zdarzyło się od dawna pobicie, msze święte wspólne, razem asystują... znakomicie wypełnia swoja rolę szkoła, dzieci się lubią, muzykują, zabiera się dzieciaki do muzeów, do kina, na wycieczki i nigdy nie zostawia w domach, matki romskie maja zaufanie, matki góralskie rozumieją. Świetna robota dyrekcji szkoły.

• Gość: ? Re: niech brudaska wyjedzie z Polski IP: *.tktelekom.pl 17.04.13, 07:59
          Do czasu aż ich "oswojeni Cyganie" okradną :-)
          • Gość: Kowalski Re: niech brudaska wyjedzie z Polski... IP: *.gazeta.pl 17.04.13, 08:50
            wtedy się woła policję... brawo Szaflary!
            • Gość: AlMi Re: niech brudaska wyjedzie z Polski... IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.13, 10:07
              wiem, że kultura romska jest specyficzna i czasem trudno ją zrozumieć. jednak zadam jedno małe pytanie - ilu Polaków naprawdę spróbowało poznać Romów, zrozumieć jak myślą, jak patrzą na świat? czy ktokolwiek pokazał Romom inne życie niż to, na które Polacy tak narzekają? jasne, łatwiej na trudne sąsiedztwo narzekać - trudniej do tych sąsiadów iść i im pomóc. I nie chodzi mi o pomoc jednorazową, ale o coś długoterminowego. A szkoła z romskich dzieci powinna się cieszyć, nawet ze względów finansowych, przecież jest coś takiego jak subwencja czyli po prostu kasa dla szkoły na potrzeby romskich dzieci.

aha, jestem Romką. Pracuję legalnie, mam stałą pracę. Mam wspaniałą rodzinę, jesteśmy szczęśliwi i żyjemy godnie. Dlatego, że znalazł się ktoś kto zrozumiał moją kulturę i wyciągnął do mnie rękę. Tacy ludzie też są.
              • Gość: wodnikSzuwarek Re: niech brudaska wyjedzie z Polski... IP: *.tktelekom.pl 17.04.13, 10:41
                Jeden problem zasadniczy. Gadzi to nie ludzie :-)
                • Gość: AlMi Re: niech brudaska wyjedzie z Polski... IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.13, 11:05
                  zapewniam mojego przedmówcę, że są "gadzi", których Romowie uważają za przyjaciół i za ludzi - tak samo jak oni za ludzi uznali nas, Romów :-).
              • Gość: Kowalkski Almi, IP: *.gazeta.pl 17.04.13, 11:59

nie przegadasz, nie przekonasz - że nie wszyscy, że warto pomagać, ale nie dając, a wspierając, pomagając, rozumiejąc...

PS. Ładną baśń napisałem o Szflarach... a szkoda, ze baśń.
                • Gość: AlMi Re: Almi, IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.13, 12:24
                  a jednak jakiś pomysł "jak powinno być" to jest. wszędzie gdzie się stykają dwie kultury są nieporozumienia, są niedociągnięcia. ważne by o tym rozmawiac, by szukać rozwiązań problemów wspólnie, a nie obwiniać się nawzajem.
            • Gość: yhq Re: niech brudaska wyjedzie z Polski... IP: 149.156.124.* 17.04.13, 11:10
              A jak tam słynna "Czerwona Oberża" w szaflarach? Dziala jeszcze?
    • Gość: góral bagienny Rasizm w limanowskiej szkole? Skarga Romów IP: *.opera-mini.net 17.04.13, 11:02
      Niestety, Romowie mają w Polsce taką samą opinię, jaką my Polacy mamy na zachodzie (zwłaszcza w Niemczech) - czyli: oszust, złodziej, kombinator - i że trzymać się od takich jak najdalej. I jedna i druga nacja solidnie sobie na takie opinie zapracowała.
    • Gość: Zakrzówek Rasizm w limanowskiej szkole? Skarga Romów IP: 149.156.124.* 17.04.13, 11:17
      W Krakowie na Ruczaju, niedaleko Kauflandu mieszka w 8 piętrowym bloku kilkunastu cyganów i nikt nie może sobie z nimi poradzić. Pijaństwa, nocne wrzaski, ogniska w ogródku przed domem, bójki, złodziejstwa itp. A obok kilkutysięczne osiedle, kampus UJ i wiele innych instytucji. Klatka schodowa doszczętnie zdemolowana, bloki całe popisane, strach tamtędy przejść po ciemku. Sprawa jest znana władzom dzielnicy od lat i nikt nic z tym nie robi. Cygany robią co chcą i bimbają sobie ze wszystkich. Żaden nie wie co to praca. Ciekawe z czego żyją i utrzymują te swoje bachory? A rozmnażają się na potęgę.
    • Gość: nitte Rasizm w limanowskiej szkole? Skarga Romów IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.13, 12:20
      Ja proponuję nie mieszać w to pojęcia "rasizm". Jeśli ktoś jest złodziejem, cwaniakiem, naciągaczem, śmierdzącym leniem i pijakiem itp. należy to nazwać po imieniu i tępić. Czy jest Romem, czy Polakiem, czy kimkolwiek innym.
      Romów z Limanowej znałam... większość z nich niestety, ale sama sobie na taką opinię zasłużyła. Ale sprawiedliwie trzeba przyznać, że wyjątki w tym są, i te wyjątki zasługują na to, żeby ich szanować a nie oceniać przez pryzmat innych.
      • Gość: Kowalkski Re: Rasizm? IP: *.gazeta.pl 17.04.13, 17:41
        Znam Romów z Szaflar, chcą zmian i bardzo pracują nad tym, ale nikt tego nie chce zuwazyć i wesprzeć, a przecież zyskują na tym wszyscy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka