Dodaj do ulubionych

Będą Wybory do Sejmu, oj będą..

23.04.13, 09:25
Kilka lat do tyłu obiecałem sobie, że dużo zrobię żeby PiS nie miał szansy rządzić, by Macierewicz z Lipińskim i Hoffmanem, by Ziobro i inne tałatajstwo nie niszczyło mojego Państwa.
Minęło kilka lat i znowu zastanawiam się co zrobić?
Na PiS?
Pewnie by mi ręka uschła gdybym postawił "krzyżyk" na kaczystach..
Na PO?
Nie, nie zagłosuję na PO bo to największa banda z Rostowskim i Tuskiem na czele.
Tyle złego ile Rostowski zrobił dla "tego" kraju to chyba nawet Gierek z ekipą nie zaserwowali. I nie pomogą wynurzenie dziwnych ludzi, tłumaczących, że zielona wyspa, że jedyny kraj z dodatnim - ciągle dodatnim - PKB.
Ale mieli szanse zreformować kraj, uprościć podatki, potanić państwo, zbudować państwo obywatelskie.
NIE ZROBILI NIC.
Kilka lat....kto przypomni mi jakieś WAŻNE ustawy. Dobrze zrobione...
Na LSD?
Nie bo nie mają nic do powiedzenia poza frazesami.
Na PSL?
Nie bo nie bę popierał kolesiostwa.
Na Palikota?
Nie bo nie znoszę śmieszności w ważnych sprawach a ten cały ruch jest śmieszny.
Na Europę?
.....

Nie pójdę na wybory?
Obserwuj wątek
    • kosmita.trybunalski Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 23.04.13, 09:48
      Nie idź na wybory, naprawdę nie nadajesz się do tego, żeby wybierać władzę.
      • kotecka1 Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 23.04.13, 11:46
        kosmita.trybunalski napisał:

> Nie idź na wybory, naprawdę nie nadajesz się do tego, żeby wybierać władzę.

A na jaką "władzę"?, wybór jak narazie jest żaden, bo albo złodzieje, albo nawiedzone przygłupy. Na kogo zatem głosować?. Pewnie każde inne ugrupowanie będzie lepsze, chociaż to też nie to co byśmy chcieli. Ale to nasza wina, bo nie utworzyliśmy partii ludzi normalnych, którzy o Polsce i społeczeństwie będą myśleć a nie o swoich profitach, tworzeniu kominów płacowych i zabezpieczaniu się finansowym do trzeciego pokolenia kosztem społecznym. Takiej niesprawiedliwości społecznej i niedowładu Państwa w każdej dziedzinie nie było w Polsce nigdy, nawet za "niesłusznego systemu" do roku 90 po którym to została zamieniona "siekierka na kijek z krzyżem na czubku" i spełnione zostały marzenia społeczne o tzw. "wolnej Polsce".
    • zgr-edo Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 23.04.13, 11:35
      też mam takie przypuszczenia. Arogancja, buta, obłuda, wciskanie kitu i samozadowolenie obecnie panujących, jest porażające. Coraz bardziej realne wydaje się wyjście ludzi na ulice, bo bieda zaczyna ludziom coraz bardziej doskwierać. Tym razem na wybory chyba nie pójdę, bo mam takie same spostrzeżenia jak skks. Boję się ,ze tym razem wygrają narodowi-socjaliści /kaczyści/, nie dlatego ,że naród ich popiera, ale dlatego, że ludzie nie pójdą do wyborów, bo za każdym razem zostają oszukani.
      Co za różnica, jaka rasa świń jest przy korycie, kiedy każdej zależy tylko na własnym interesie.
    • krzychut Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 23.04.13, 13:36
      Stare chłopy, a rozterki macie jak dzieci.
      Przeszło trzydzieści lat temu, pracując w ówczesnym RFN, usłyszałem od znajomego Niemca z okazji wyborów do parlamentu: "Die Schweine wechseln sich, die Rinne bleibt", czy coś w tym rodzaju, czyli w wolnym tłumaczeniu : "Świnie się zmieniają, koryto zostaje". Pamiętam, że byłem zaskoczony takim podejściem i pomyślałem sobie co też ten koleżka by zrobił lub powiedział, gdyby miał takie wybory jak my w PRL.
      Przez te trzydzieści lat świat się bardzo zmienił - z jednej strony upadł jedynie słuszny ustrój, z drugiej nastąpiło totalne skoorwienie w polityce, biznesie i innych dziedzinach życia.
      Dzisiaj światem rządzi pieniądz i ci co są najbliżej kasy - wybierani przez nas politycy, czy się to komuś podoba czy nie, są tylko bardziej lub mniej bezpośrednio na usługach finansjery.
      Dotyczy to nie tylko Polski.
      Nie chodźcie zatem na wybory, lud smoleński na pewno pójdzie.
      Albo będziemy mieli niedługo znowu "kryteria uliczne".
      • wampir-wampir Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 23.04.13, 14:11
        Lud smoleński, gdy jeszcze nim nie był już raz zdecydował o wyborze władz. Było dużo krzyków, machania szabelkami, naburmuszania się itp., ale Polska się od tego nie zawaliła i trwało to krótko. Pisostwo nie ma szans na samodzielne rządy, a każdą ewentualną koalicję rozwali w ciągu roku. Nie bedę głosował na mniejsze zło po raz drugi tylko po to, by nawiedzeni nie doszli do władzy. Tusk zmarnował ogromny kapitał zaufania. Nie przeprowadził żadnej systemowej reformy, niczego nie uporządkował, rozbuchał biurokrację. Dość. Jeśli nie weźmie się do roboty i nie przekona mnie, że jednak rokuje na kolejne 4 lata, ja również wybiorę grilla w dniu głosowania.
        • krzychut Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 23.04.13, 14:24
          wampir-wampir napisał:
          Tusk zmarnował ogromny kapitał zaufania. Nie przeprowadził żadnej systemowej reformy, niczego nie uporządkował, rozbuchał biurokrację.

Nie chciał, nie potrafił czy nie mógł?
          • kosmita.trybunalski Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 23.04.13, 14:28
            chciał, ale nie mógł, impotencja to się nazywa, czy jakoś tak...
            • wampir-wampir Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 23.04.13, 15:04
              Nie wiem. Sądzę, że spoczął na laurach, gdy zorientował się, że naburmoszone Kaczory wystarczą, bo ich występy wzbudzają taką niechęć społeczą, by wygrywać kolejne wybory jadąc prawie wyłącznie na piarze. Jedyna odważna decyzja to podwyższenie wieku emerytalnego, ale nie oszukujmy się - przy braku reform, a tych ani widu, ani słychu, to tylko odroczenie wyroku.
              Sądzę, że wybrał bezpieczne trwanie, zamiast narażania się wpływowym grupom społecznym. Wystarczyło na dwie kadencje, ale pozwalać na to dłużej?
              Moim zdaniem to bez sensu.
              • zgr-edo Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 23.04.13, 15:49
                jak można z czystym sumieniem iść i zagłosować na PO ?
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13793165,Tusk_po_tlumaczeniu_Gowina_ws__zarodkow___Kamien_spadl.html?lokale=krakow#BoxWiadTxt
                • krzychut Lepiej z czystym sumieniem 23.04.13, 16:36
                  zagłosować na Antoniego:
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13791934,AKO_uhonoruje_Macierewicza__Potem_wyklad_o__zamachu_.html?lokale=krakow#BoxWiadTxt
                  • zgr-edo Re: Lepiej z czystym sumieniem 23.04.13, 17:09
                    moje sumienie zostanie czyste, nie zagłosuję
                    biznes.pl/wiadomosci/antoni-macierewicz-ma-startowac-w-wyborach-do-pe-z,5473228,news-detal.html
                    z PiS- Macierwicz
                    z PO- Gowin, Kracik, Raś
                    z SLD- Majchrowski , Senyszyn
                    z SP- Ziobro
                    z RP -Gibała, Grodzka
                    z PSL- jakiś mieszkaniec gminy Zielonki
                    • wampir-wampir Re: Lepiej z czystym sumieniem 23.04.13, 17:36
                      Ja też będę pił piwo z czystym sumieniem aż do zamknięcia lokali wyborczych :-)))
                      • skks Re: Lepiej z czystym sumieniem 23.04.13, 19:16
                        Krzychut napisał:

".....Dzisiaj światem rządzi pieniądz i ci co są najbliżej kasy - wybierani przez nas politycy, czy się to komuś podoba czy nie, są tylko bardziej lub mniej bezpośrednio na usługach finansjery.
                        Dotyczy to nie tylko Polski....."

Pieniądz najczęściej rządzi porządnie. Gdyby oddać władzę w ręce pieniądza to przy dobrych, logicznych, jednoznacznych, uczciwych PRZEPISACH społeczeństwo miałoby jasne cele i prostą drogę do ich realizacji.
                        Jednoznaczne podatki / niekoniecznie niskie/, prosta księgowość, szybkie ścieżki decyzyjne urzędników - co przy jednoznacznych przepisach wykluczają korupcje. Dowolność zatrudniania, UBEZPIECZENIA /ZUS/, transparentność prywatyzacji, przetargów, dotacji unijnych /znowu jednoznaczne przepisy/....

Ehhh - niby proste a urzędnikom to wszystko przeszkadza...nie dopuszczą by utracili "władzę" - czyli uznaniowość to rzecz święta polskiej biurokracji.
                        "układ zamknięty"....
                        • krzychut Re: Lepiej z czystym sumieniem 23.04.13, 20:04
                          skks napisał:
                          Pieniądz najczęściej rządzi porządnie
                          Najczęściej. Jeśli tak jest to co chcecie od Rostowskiego ?
                          Mamy dziurawy budżet, musimy pożyczać i płacić za to odsetki.
                          Rostowski dba o to, żebyśmy jak najmniej jako państwo płacili. Taka jest jego rola.
                          Są gorsi ministrowie, też się nieraz zastanawiam, co oni robią w rządzie.
                          Sam szef wygląda na mocno zmęczonego.
                          Wracając do pieniądza : gdyby pieniądz zawsze rządził porządnie, gdyby nie było różnych dętych funduszy, lewarowania, niepewnych kredytów, kosmicznych zarobków funkcjonariuszy banków ratowanych z naszych pieniędzy, to nie byłoby dzisiejszych dysproporcji w dochodach i kryzysów gospodarczych.
                          • wampir-wampir Re: Lepiej z czystym sumieniem 23.04.13, 20:22
                            krzychut napisał:

> Najczęściej. Jeśli tak jest to co chcecie od Rostowskiego ?
                            > Mamy dziurawy budżet, musimy pożyczać i płacić za to odsetki.
                            > Rostowski dba o to, żebyśmy jak najmniej jako państwo płacili. Taka jest jego r
                            > ola.

Nie. Rola ministra finansów polega na reformowaniu finansów publicznych po to, by domknąć budżet, systematycznie zmniejszać deficyt i pożyczać coraz mniej, a przynajmniej naciskać na to, bo wiadomo, że sam tego nie zrobi.
                            My tymczasem nie tylko utrzymujemy w najlepsze gierkowskie fanaberie jak KRUS, czy takie jak KK, ale też marnujemy pieniądze na mnożonych bez potrezby urzędników i mnóstwo nonsensów, przez co przyczyniamy się do powiększania tego deficytu co dzeiń.
                            Napisałem my w sensie państwo, bo zdaję sobie sprawę z tego, że rząd Tuska jest kolejnym, który ma to na sumieniu.
                            I świeży przykład, który mnie rozwalił - ogłoszona przez rząd abolicja dla zadłużonych w ZUS przedsiębiorców z tyt. składek za lata 1999-2009. Nie umorzono zadłożenia z automatu, ale zapowiedziano dwuletnią kampanię informacyjną, po to by przedsiębiorcy dowiedzieli się o możliwości umorzenia i złożyli wnioski w ZUS, które zUS musi rozpatrzyć pozytywnie. Kompletny i bardzo kosztowny absurd.
                            Przypuszczam, że tego rodzaju bzdurd jest całe mnóstwo.
                            Dosyć, więcej ręki do tego nie przyłożę.
                            • krzychut Na pewno znasz przysłowie: 23.04.13, 20:54
                              "Kiedy wlazłeś między wrony musisz krakać tak jak one."
                              Przypomina mi się zawsze kiedy obserwuję kolejne rządy Najjaśniejszej i porównuję ich poczynania z przedwyborczymi obietnicami.
                              O reformowaniu finansów publicznych mówi się praktycznie od początku transformacji i na gadaniu się kończy.
                              Zawsze.
                              • wampir-wampir Re: Na pewno znasz przysłowie: 23.04.13, 22:40
                                krzychut napisał:

> Zawsze.

No przecież napisałem, że to problem nie tylko tej jednej ekipy, ale skoro obietnice wyborcze sobie, a szemrana praktyka sobie, to niech się chłopcy bawią dalej już beze mnie.
                                Może naiwnie, ale jednak wierzyłem, że PO uda się zrealizować może nie wszystko, ale przynajmniej część programu. Tego, którego autorem był Rafał Antczak, a który przedstawiał Rokita już po przegranych z PiS-em wyborach jako alternatywę. Koniunktura się zmieniła po 2 latach ich rządów, więc oczekiwania miałem mniejsze niż w 2005, ale miałem. Potem głosowałem na święty spokój, a teraz zostanę w domu, chyba żeby... Ale się nie zanosi.

--
                                Never fear shadows, for shadows only mean there is a light shining somewhere near by. /Oscar Wilde/
                                *
                                Je Vous aime et... je vous aime, Gitanes
                                • skks Re: Na pewno znasz przysłowie: 24.04.13, 05:58
                                  Właśnie, że "zanosi się"....
                                  I wiem, że jak będzie szansa, że pancerna brzoza z Macierewiczem na czele dorwie się do rządów /wiem...nie posiadają zdolności koalicyjnej ale LSD by porządzić to gó... z pod siebie zje i PSL też ma widelce/ to nawet ja będę spieprzał do ciepłych krajów. Może córka mnie przyjmie.
                                  Na Gowina nie zagłosuję bo za kilka lat plemniki dostaną prawa wyborcze.
                                  Bo ze dwa lata Rostowski opodatkuje siusianie w toalecie publicznej.

Polskę uratuje jakiś nowy Wałęsa co przy pomocy "fejsa" zorganizuje nową Solidarność, która pogoni to całe towarzystwo.
                                  • wampir-wampir Re: Na pewno znasz przysłowie: 24.04.13, 08:16
                                    skks napisał:

> Polskę uratuje jakiś nowy Wałęsa co przy pomocy "fejsa" zorganizuje nową Solida
                                    > rność, która pogoni to całe towarzystwo.

Próbuje organizować Kukiz, ale ma w zasadzie jeden i to nie tak nośny jak mu się zdaje, choć ze wszech miar sensowny, postulat - JOW. Nie wróżę mu powodzenia, a przed Antoniem wiał nie będę, wszak Pan Prezesik zapowiedział, że jego kolejna kadencja, a raczej jej fragment, upłynie na stawianiu pomników nieudacznego brata. To nic takiego SkkS-ie, teraz robią to na masową skalę, ale za to przeważnie z kiepskiej jakosci żywicy. Żywotność podobno 25 lat ;-)))
    • peteen a ja stawiam na tolka banana... 23.04.13, 19:32
      chyba tylko on nam się ostał, reszta to polityczna swołocz...
      • ministrant15 Re: a ja stawiam na tolka banana... 23.04.13, 19:51
        Uważam, że niezłą propozycją było by wybranie na prezydenta Goryszewskiego, który tym razem wdrożył by pewnie swoje wcześniejsze pomysły "Nie ważne jaka Polska, byle katolicka" a na premiera parafiankę Hannę. Wtedy na pewno przeniesie się z Watykanu do Polski papież i On doprowadzi ten Kraj do ładu. Alternatywą dla tego pomysłu jest też zaproszenie do uporządkowania naszego Państwa Stasia Tymińskiego, który będzie napewno lepszy od wszystkich ewentualnych naszych nieudaczników. Rozwiązań jest wiele, ale pewnie Naród wybierze jak zwykle najgłupsze rozwiązanie.
        • vacare1 Zostal jeszcze Leszek Bubel 29.04.13, 06:00
          ...nomen omen ;)

Pozdrawiam zawiedzionych PDTem

vacare
    • krzychut Re:Trzeba przyznać, 24.04.13, 08:29
      że Skks jako jedyny (oprócz niezwykle istotnych pytań o fryzjera i manicurzystkę ) jest w stanie ruszyć to martwe forum.
      Próbując podsumować dyskusję, zacytuję Andrzeja Waligórskiego:

"Wyryćkał lisek kotka na sianku przy płotku
      I spytał: - Jak oceniasz ten mój wyczyn, kotku?
      - Cóż - rzekł kotek - przez miesiąc nie będę mógł siedzieć,
      Lecz gdyby nie ty, toby mnie wyryćkał niedźwiedź."
      • skks Re:Trzeba przyznać, 24.04.13, 09:13
        Po pierwsze primo: Dziękuję za uznanie:))
        Po drugie primo:
        Tak jak i Ty...nie mam już ochoty ustawiać się w pozycji kucznej /kociej/ - za stary jestem by szukać takich przyjemności. I nie ważne kto by mnie /i Ciebie, i Innych/ miał "używać" - lisek, czy misiu a nawet Macierewicz nie mówiąc o pani poseł Grodzkiej czy pani poseł Kruk, mnie to nie interesuje i żadnej części cielska do tego nie przyłożę.
        Wyruchała mnie ogólnopolska PO, krakowska - wystarczy.
        Wysiadam.

Może ktoś przypomni mnie /starość/ z jakimi to trzema hasłami startowała PO, kilka lat temu, i porwała młodzież i mnie starego /kretyna/ do zaangażowania się w działanie.....
        Uwierzyłem politykowi...
        Dostałem Gowina....z plemnikami we łbie.
        • wampir-wampir Re:Trzeba przyznać, 24.04.13, 09:25
          3 x 15
          JOW
          tanie państwo

Ja też okazałem się kretynem :-)))
          • krzychut Re:Trzeba przyznać, 24.04.13, 09:39
            Widzę, że minfin nie będzie miał innego wyjścia jak wprowadzenie obowiązkowego udziału w wyborach.
            Za nieusprawiedliwioną nieobecność przy urnie wprowadzi opłatę podwyższoną, np.: 1000,00 zł plus VAT.
            Dla meneli za wzięcie udziału w wyborach: trzy flaszki wina owocowego, bardzo słodkiego plus 10 dkg krówek lub zamiennie 30 dkg salcesonu.
            • wampir-wampir Re:Trzeba przyznać, 24.04.13, 10:01
              Musiałby jeszcze wprowadzić jawne wybory i obowiązek wybierania, a nie skreślania jak leci i dopisywania obraźliwych epitetów.
              Wtedy nie pzostałoby mi nic innego, jak zostać menelem. Uwielbiam krówki - ciągutki ;-)))
            • zgr-edo Re:Trzeba przyznać, 24.04.13, 10:02
              że będzie ciężko, co niektórzy dalej stawiają na Tolka, Duda straszy strajkiem generalnym, 15 lipca coraz bliżej. Zaczynam gromadzić zapasy żywności.
              www.fahrenheit.net.pl/archiwum/f32/29.html
              • krzychut Re:Trzeba przyznać, 24.04.13, 12:02
                A żelazna dama już odeszła ;(
                • vacare1 my postawilismy na "zakute lby" ;) 29.04.13, 06:04
                  vacare
                  • papawulon1 Re: my postawilismy na "zakute lby" ;) 04.05.13, 13:49
                    To prawda ojcze, ale ponieważ wy lubicie pchać a sznurka się nie da to wybraliście dzieci.
                • papawulon1 Re:Trzeba przyznać, 04.05.13, 13:56
                  krzychut napisał:

> A żelazna dama już odeszła.

To prawda, ale wróciła "parafianka" i razem z Goryszewskim mogliby uczynić ten Kraj oficjalną republiką watykańską a wtedy wszyscy byśmy mieli bliżej do Boga. Warto rozważyć te kandydatury.
              • peteen niewieleś, zgredzie, zrozumiał z tego... 24.04.13, 12:30
                ...co napisałem, ale też nie wymagałem tego od ciebie.
                Wszystko wygląda na to, że żarty, limity zaufania i wszystkie inne polityczne bzdety się skończyły. Ale wskażcie no mi ugrupowanie, któremu teraz mamy zaufać.

ps. Portugalia?
                • vacare1 peteen, zaufac politykom? 29.04.13, 06:07
                  ...zaufac moge fizykowi, matematykowi a nie niedouczonym historykom :D

vacare
    • mrs.courvoisier oj będą.. 24.04.13, 14:32
      jak nie do Sejmu, to do Dumy, Reichstagu, albo Knessetu...wynik jest już bez znaczenia
    • krzychut Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 24.04.13, 14:42
      Wszystkim udającym się w dzień wyborów na grilla polecam w najnowszej "Polityce" artykuł Żakowskiego, omawiający badania postaw i przekonań Europejczyków przeprowadzone przez hiszpańską fundację BBVA (cokolwiek miałby ten skrót oznaczać).
      My, Polacy jesteśmy jednak jacyś inni.
      • zgr-edo Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 24.04.13, 16:48
        jedno chyba jest pewne , w Galicji nikt nie zagłosuje na SLD.
        www.youtube.com/watch?v=LBQU-Gg3k28&feature=player_embedded
        • papawulon1 Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 04.05.13, 13:58
          Wcale mnie to nie zdziwi, bo to głupole.
    • to_straszne Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 29.04.13, 16:18
      Oj będą.
    • bnov Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 02.05.13, 17:27
      oczywiście skandalem byłoby głosowanie na złodziei emerytur,

w zasadzie pozostaje tylko PiS, to socjaliści, ale przynajmniej opcja polska

może jeszcze Nowa Prawica, albo UPR, jeżeli wybije się na samodzielny start
      • zgr-edo Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 02.05.13, 20:22
        PiS to narodowi socjaliści, dopuszczenie takich do władzy może się skończyć III wojną światową.
        W Polsce nie ma żadnej lewicy ani prawicy, jest za to kupa kombatantów i innych cwaniaczków dla których najważniejsze jest dopchanie się do koryta.
      • krzychut Re: Będą Wybory do Sejmu, oj będą.. 02.05.13, 22:06
        bnov napisał:
        w zasadzie pozostaje tylko PiS,

Tutaj instrukcja dla głosujących na pis:

www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&docid=7uzCsesy7XQrGM&tbnid=gk10nN63u1eSMM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fkultura.gazeta.pl%2Fkultura%2F51%2C114548%2C13259812.html%3Fi%3D11&ei=osaCUaeSBoLnOoeNgYgK&bvm=bv.45960087,d.ZWU&psig=AFQjCNGhuZuDc-nIaU2VLQV6gBLk6tzlAQ&ust=1367611405275289
      • to_straszne Coś Ci wyznam 02.05.13, 23:01
        ... ale nie rozpowiadaj tego. Tak między nami:

PiS obok szeregu zalet ma dwie wady, o których się na co dzień nie rozprawia, a które całkowicie dyskwalifikują tę formację jako partię rządzącą:

1. nie ma tam ani jednego człowieka, który ekonomicznie miałby poukładane w głowie. W Klubie Glińskiego jest - i owszem - niejaka Anna Streżyńska, która niepotrzebnie przestała być szefem UKE. Wybitny fachowiec i spec od pilnowania przekrętów operatorów wszelkiej maści. Strasznie mi żal, że ona już tego nie robi, i jest to też duża strata dla Polski.
        Ale na tym KONIEC.
        Żaden poważny człowiek od gospodarki, biznesu, zatrudnienia czy kapitału nie zada się z PiS-em, bo to są ludzie głęboko niekompetentni.

2. PiS kompletnie się nie nadaje do rządzenia, bo już trzeci (TRZECI) rok daje się wodzić za noc sowieckiemu wywiadowi, który podsyca smoleńską hecę powodując destabilizację polityczną na granicy zamieszek. Przypominam, że to już druga sowiecka heca z którą PiS sobie nie radzi. Rydzol to pierwsza heca, bo chyba nikt myślący nie ma wątpliwości, że rozłam w polskim kościele wymyślili i podsycają sowieci, i że robią to tym gościem, na którego coś mają z Niemiec - ale nikt nie wie co.

ITBBnT
        • zgr-edo Re: Coś Ci wyznam 03.05.13, 17:09
          Terminologii 'sowieci, kacapy' używało się w czasach kiedy istniał Związek Radziecki.
          Rosja pewnie ma bardzo dobry, wywiad i dyplomację , ale jeżeli już ktoś miałby być ich szpionem, to stawiałbym na Macierewicza.
          Antoszka zlikwidował WSI, ujawnił agentów i zagranicznych współpracowników. Rydzyk pewnie ma coś za uszami / ma przerwę w życiorysie kiedy przebywał w Niemczech, ale działalność jego jest zbyt jawna, aby przypisywać mu jakieś zarzuty współpracy z obcym wywiadem. Kościół Katolicki zaczyna się dzielić , ale to zasługa całego kleru, tak samo rydzyka jak i innych kiecmanów. Tam też jest walka o władzę, wpływy i kasę.
          Rozczarowanie rządami PO jest tak wielkie, że wcale nie byłbym taki pewny przegranej PiS, ale mam nadzieję, że bez większości w parlamencie.

• to_straszne Re: Coś Ci wyznam 04.05.13, 10:02
            Terminologii "sowieci", "kacapy" używało się ... tzn kto używał? Termin "sowieci", "sowiecki" wybitnie dobrze oddaje sposoby myślenia obecnych Rosjan i dlatego go używam. Dla mnóstwa z nich rozpad Związku Sowieckiego to było największe nieszczęście.

Szkody uczynione przez Macierewicza rzeczywiście trudno porównać z czymkolwiek innym, ale na rozgrywającego jest nazbyt spektakularny, oni tak nie pracują. To gość pyszny i próżny, który wielkie znaczenie przywiązuje do formy. Nie wygląda na szpicla - raczej na użytecznego idiotę.

To, że działalność Rydzola jest jawna nikogo jakoś nie natchnęło do refleksji. Rosjanie oczywiście finansują część jego działalności, głośna była kiedyś sprawa zwolnienia go z opłat za częstotliwości w Rosji, czy coś podobnego. Byliby niespełna rozumu - a nie są - gdybyu zmarnowali taką okazję spolaryzowania Polaków i polskiego kościoła. Papież- Polak napsuł im dość krwi przez 30 lat. Radiomaryjne myślenie niszczy kościół w Polsce tak skutecznie jak chyba nic, od czasów antysemityzmu świętego dobrodzieja Kolbego, któremu jednak jakoś dziwnie to zapomniano.

Perspektywa polityczna: wysoki wynik PiS, acz oberwany przez przystawki.
            PSL dla darmowego chleba etatów państwowych zawrze koalicję nawet z k..wą dworcową - bez złudzeń. Palikot zniknie, Miller może zrobić za mały wynik w stosunku do apetytów, bo opuszczają go wszyscy niezabetonowani na czerwono. Wyborcy SLD mogą wtedy niestety pójść do PiS-u (darmowe rozdawnictwo plus wiara w roszczenia dla ludu plus popularny w SLD antysemityzm, silne spoiwo PiS-u, miłe Rydzykom). W sumie labilna przewaga PO, z koniecznością sojuszy taktycznych - o ile PSL wejdzie do parlamentu. Na razie słabną, a PO wyszukuje im złodziei w szeregach.
            • czesiekkk Re: Coś Ci wyznam 04.05.13, 14:49
              Rosja się odbudowała. Kiedy ktoś używa kpiącego słowa kacap lub Sowiet to zapomina, że kolejne kraje Unii Europejskiej na skutek kryzysu finansowego wpadają w uzależniającą sieć kredytów i pożyczek z Moskwy. Na samym Kremlu kwestią czasu jest likwidacją zasadniczej służby wojskowej i postawienie na armie zawodową, cały czas siły zbrojne RF przechodzą modernizację i zwiększają swój potencjał. Rosjanie podobnie jak i Amerykanie żyją z handlu bronią, na którą jest popyt na całym świecie. Aktywność rosyjskich służb specjalnych - SWR i GRU jest duża w każdym kraju UE. Nawet dobre relacje z Moskwą, tak jest w przypadku Niemiec nie gwarantują tego, że Rosjanie nie będą prowadzić swoich operacji wywiadowczych i rozpoznania. Nie wspominam już o rosyjskiej ropie i gazie ziemnym, węglu kamiennym, złocie, drewnie, energii elektrycznej, którą Moskwa też chce eksportować.
              Jedynie silna UE może być partnerem dla Moskwy. Każdy kraj z osobna, w tym Polska jest do ogrania.
              • to_straszne Re: Coś Ci wyznam 04.05.13, 17:31
                ... no i dlatego finansują kliny rozszczepiające RP i UE, każdy hałaśliwy debil się przyda.
                UE także praktykuje kontrposunięcia, co widać na Islandii ("Nie zapłacimy wam i ch...) i Cyprze ("...ingerencja w wewnętrzne sprawy Federacji Rosyjskiej...").

Że Rosja staje na nogi to jasne, wystarczy policzyć ruch lotniczy na FlightRadar24 i pomnożyć to przez Rosjan kupujących bilety na te samoloty - żywą gotówką. Wystarczy popatrzeć, jakie laski wożą dzieci do szkoły na Grinzingu. To najlepsze sztuki wybrane z całej Rosji, słabszym kierowcom odradzam jazdy tamtędy w porze wyjść dziatek ze szkół, można się rozbić na latarni jak nic ...
                • skks Re: Coś Ci wyznam 04.05.13, 19:13
                  Rosjanie, Sowieci kręcą zdziecinniałymi "politykami" z PiS tego nawet nie trzeba udowadniać.
                  Bo jakby tak nie było to działanie Macierewicza i jego kompanii zakrawa już na jakiś rodzaj działalności antypolskiej. To byłaby nowa Targowica - tylko skąd wziąć nowego Stanisława Augusta Poniatowskiego:))). Kto mógłby za Niego robić???
                  Nowi Rosjanie nie tylko na Grinzingu są "ciekawi". W Berlinie pospołu z Turkami zaczynają nadawać ton zachodniej kulturze. Kulturze przez małe "k".

Może czas zacząć szukać nowego Wałęsy.
                  No bo na JOW szans nie ma, na 3x15 też /i w sumie to nie jest priorytet/, na Tanie państwo...żadnych szans - jak wykarmić tych polityków z bożej łaski wraz z ich przydupasami?

A przecież jak nie pójdę na wybory to tak naprawdę oddam głos na PiS, którego elektorat jest zdyscyplinowany sowieckie wojsko:)
                  • to_straszne Cuda się jednak zdarzają 04.05.13, 22:31
                    ... niebywałe.

"Nie pójdę na wybory?"
                    • skks Cudów nie ma... 05.05.13, 01:27
                      Jest tylko czas, który pozwala wybierać.
                      Zapominać i wybierać.
                      I mieć nadzieję, że może kiedyś mądrze, się zdarzy.
                      Wybrać.
    • peteen a po co? 04.05.13, 14:19
      tylko w pigułę kosztują
      zagrać w marynarza, na kogoś zawsze popadnie - zwycięzca i tak nie zrealizuje obietnic,
      i tak stworzy jeszcze droższe państwo, i tak posadzi na wszystkich stołkach krewnych i przyjaciół królika
      różnić się będą tylko podejściem do kwestii smoleńskiej, a to mi już naprawdę wisi i powiewa...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka