Dodaj do ulubionych

Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku parku

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.13, 08:06
Pozdrowienia dla Pana Radnego Stawowego Grzegorza, który publicznie chwali szefową (obecną) Biura Planowania Przestrzennego.

Za to chwali, że "przygotowanie i uchwalanie planów miejscowych tak znacznie przyspieszyło - teraz"
(teraz, czyli za rządów bliskiej koleżanki Pani Prezydent Elżbiety, co wydaje się być jej jedyną zaletą - przyp. mój)

Panie Radny?
Plany "na chamowie" , którymi powierzchniowo można się chwalić, bo zajmują "procent powierzchni miasta" ??

Polityka majstrowania planów głównie na tym polega

żeby planów NIE UCHWALAĆ TAM, gdzie mogłyby przeszkadzać zacności inwestorom.

To dlatego planów nie mają - i nie będą mieć - tereny kluczowe a dopychane kolanem:

Żabiniec
Nowa Wieś Narodowa
Krowodrza
Czarna Wieś
Półwsie Zwierzynieckie.

Dość rzucić okiem na tę tragiczną w wymowie mapę:

planowanie.um.krakow.pl/bpp/plany_g.htm
żeby zobaczyć, że

Półwsie Zwierzynieckie nietknięte
Czarna Wieś nietknięta

Tereny po obu stronach Młynówki - nietknięte.

Dysproporcja pomiędzy pokryciem planami szerokiego centrum miasta na prawym i na lewym brzegu Wisły rzuca się w oczy

Wszystko po to, żeby fajne misie , na podstawie WZ-tek dalej mogły sobie walić gdzie popadnie swojej 12-piętrowe bloczki.

W oparciu o zasadę DOBREGO SĄSIEDZTWA.

No i walą.

A jeśliby Pan sądził, że nie pamiętamy, kto ściągnął z Warszawy gościa z zespołem (Prof. Chmielewski), któremu miasto płaciło, a przez kilka lat zrobił NIC, to pamiętamy - niestety. Chociaż wolelibyśmy zapomnieć.

Opowieści o studium. Ile to już? Siedem lat??
Obserwuj wątek
    • Gość: masterbit Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.13, 09:06
      Bełkot
      • Gość: okla Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 09:58
        Bolesna prawda - najatrakcyjniejsze tereny pozostają bez planu, by można było jak Krowodrza długa i szeroka stawiać bloki po kilkanaście pięter, bo jeszcze ten kawałek miasta nie został spie...., trzeba to szybko nadrobić! Potem będzie płacz, że miasto się nie wentyluje od zachodu.
        • Gość: bzzyk Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 14:05
          Ale co to obchodzi dewelopera. Przecież on tu nie będzie mieszkał. Podejrzewam, że nawet do Krakowa nie zaglądnie. Po co? Dobrze wie co tu spieprzył.
      • Gość: a10 Całe zdania czy poszczególne wyrazy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.13, 10:11
        ... sprawiają Ci kłopot ?

Tu się (Misiu słodki) pisze o sprawach naszego miasta. Jeśli ktoś zna Kraków wyłącznie z pocztówek przedstawiających kościół Mariacki , to nie dziwota, że ma kłopoty z ogarnięciem zagadnienia.

Rzeczy wspomniane w otwierającym poście są w Krakowie powszechnie znane. Od lat.

Niestety znane są tylko tym, którzy się na tym choćby odrobinkę znają.

Statystyczny zjadacz zimniorów zajmuje się sprawami miasta (czytaj: "w nienaszym bloku") dopiero wtedy, kiedy ktoś zagrodzi mu wejście na teren kamieniołomu na Zakrzówku bo przecież zawsze można tam było wchodzić przez dziury w płocie,
        "no to o co kaman' ?"
    • Gość: quest Sprostowanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 09:08
      Sprostowanie formalne...Budynek 12 piętrowy to nie jest wieżowiec...tylko wysokościowiec...trzymajmy się prawidłowych określeń...pozdrawiam
      • Gość: Anna zzw Re: Sprostowanie.... IP: *.mannet.pl 26.04.13, 10:16
        Klimowicz to po prostu zadufana w sobie d..pa.
        Dowód tej tezy odnajdziemy w felietonach dzielnicowych w/w obywatela.
        Przez tyle lat można było sprawę załatwić, choćby malutkim planem miejscowym, bez wykupu na który szanse są niewielkie przy budżecie Majchrowskiego.
        Te uchwały to zwykłe d..pochrony, a nie realne działanie.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Wasz sąsiad Re: Sprostowanie.... IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.13, 12:46
          dokładnie o tym samym pomyślałem - do tego ten cały Klimowicz chciał być(czy nawet był?) senatorem!! buahahahaaa - jacy radni, takie miasto, niestety
      • Gość: buraczek Re: Sprostowanie.... IP: *.xdsl.centertel.pl 26.04.13, 10:29
        To nie jest sprostowanie. sprostowanie jest wtedy, kiedy autor poprawia popełniony błąd.
        Trzymajmy się prawidłowych określeń.
        • Gość: quest Re: Sprostowanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 15:55
          Fakt, powinien to zrobić autor...pozdrawiam
    • Gość: takisobiekrakus Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku parku IP: *.phils.uj.edu.pl 26.04.13, 09:11
      Jeśli tak się (co nie daj Boże) stanie, to zostaną przekroczone już wszelkie granice i będzie można powiedzieć, że świat się kończy. To prawda, że brakuje planów, ale tu wchodzi w grę przede wszystkim bezbrzeżna głupota tych, którym coś takiego przychodzi w ogóle do głowy. Począwszy od właścicieli działek, a skończywszy na deweloperze, RM i magistracie. No tak, ale oni powiedzą że nie mogli inaczej, bo prawo jest do niczego, a w ogóle chodzi tu o "dynamiczną i pełną inwencji politykę inwestycyjną". Trudno mieć nadzieję, że ktoś się tu zawstydzi z powodu własnego, idiotycznego pomysłu, i to niezależnie od tego, jak to się ostatecznie skończy.
      • Gość: kk Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.matinf.uj.edu.pl 26.04.13, 11:09
        Kasa kolego kasa jest najważniejsza, a nie jacyś mieszkańcy - to sa niewolnicy majacy tej kasy dostarczyć i trzymać morde w kubeł
      • Gość: bzzyk Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 14:10
        Dla dewelopera pomysł jest fantastyczny. On tutaj - w tym mieście, nigdy nie będzie mieszkał.
    • zgr-edo kiedy w końcu CBA zajmie się wydziałem architektur 26.04.13, 09:40
      tylko ślepy nie zauważy co tam się dzieje
      • Gość: Pola AD Re: kiedy w końcu CBA zajmie się wydziałem archit IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 15:00
        CBA się tym zajmie, kiedy otrzyma na dziennik podawczy oficjalne pismo w tej sprawie...
        Pisał ktoś?
    • Gość: mecenas Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 09:46
      TO po przeczytaniu tego należy natychmiast powiadomić Prokuraturę Okręgową w Krakowie
    • Gość: żarosław gołę sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 09:55
      Chodzi oczywiście o park Polewki, dla normalnych.
    • Gość: @@@ Nie "Park świętego wincentego" ale IP: *.noc.fibertech.net.pl 26.04.13, 09:56
      Park im. Adama Polewki. Nazwa została zmieniona przez radnych na fali ogólnej wazeliny proklerykalnej, bo "nie godziło się", aby księży zakład pracy graniczył z parkiem noszącym imię komunistycznego poety, którego wizerunek dotkliwie raził pana proboszcza i jego szajkę - drwiący uśmieszek postaci na pomniku był nie do zniesienia przez naziemny personel pana B., toteż pomnik usunięto a nazwę zmieniono.

Współczuję ewentualnym przyszłym mieszkańcom tych "wieżowców" - będą mogli napawać się łomotem dzwonów kościelnych, i spędzać czas w korkach na ulicy Lea. Samo zdrowie, i to zapewne za niemałe pieniądze (bo w takiej lokalizacji mieszkanie "nie może mało kosztować", jak twierdzą złodziejaszki i krętacze dla niepoznaki nazywani deweloperami.

.
      .
      .
      • Gość: gość Re: Nie "Park świętego wincentego" ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 10:00
        a to ten skwerek nie jest jeszcze własnością przewielebnych misjonarzy? Jeszcze im nie daliście go w darze? Oj Majchrowski zapłacicie za to.
      • Gość: Pola AD Re: Nie "Park świętego wincentego" ale IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 15:11
        Zmiana nazwy parku była zarządzona ogólnopolską decyzją dekomunizacji czyli usuwania wszystkiego co kojarzy się z komunizmem. Pozostało niewiele "pamiątek" tamtych czasów.
        Park jest przy kościele i między dwoma szkołami więc otrzymał naz patrona dzieci św. Wincentego - stało się i ogólnie zostało zaakceptowane.
        "Nie zawracajmy kijem Wisły" - to nie ma w tej chwili znaczenia. Zajmujmy się tym co tu się planuje. Aby park pozostał taki jakim jest, a szpital by przerobiono na dochodowy biznes pt: dom pogodnej jesieni - już dziś wykupiłabym w nim miejsce na starość :)
      • Gość: bromborek83 Re: Nie "Park świętego wincentego" ale IP: 213.25.37.* 26.04.13, 16:19
        Jak czerwony był, to i dobrze że mu nazwę zabrali... ale nie o nazwę się rozchodzi, a o chytrość tego dewelopera i w ogóle deweloperów, którzy, mimo dużej podaży gruntów, za wszelką cenę chcą zbudować coś już wewnątrz i tak gęstej zabudowy i zaorać park...i pewnie będą jeszcze mocno reklamować tą inwestycje, jako super luksusową, ekskluzywną i niepowtarzalną....A okolica jest mi znana jak własna kieszeń, na Bydgoskiej mieszkałem 5 lat. Zbudowanie tam 2x12pięter to chory pomysł.... ale ta spółka ESGE to generalnie jakieś krętactwo, wiem co nieco o ich innych pomysłach na Krowodrzy i pozyskiwaniu terenów pod inwestycje....
    • Gość: fakin Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku parku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.13, 09:59
      Park to ogólna żulernia i burdel. Nieraz widziałem seks w krzakach wieczorową porą.
      • Gość: zet Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 11:10
        chyba mylisz parki. Tam nie ma zbyt wielu krzewów, mieszkam tam i nigdy nie widziałam podobnych rzeczy. Krótko mówiąc/ pisząc- nie pleć bez sensu.
        • Gość: fakin Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.13, 11:28
          Przejdź się ok. 1-2 w nocy, to zobaczysz.
          • Gość: ale jaja Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.13, 12:47
            jak postawią wieżowce, to dopiero się tam będą bzykać - no i co z tego?
            przecież jest problem z niżem demograficznym! :)
          • Gość: zet Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 18:08
            chodzę i nie widzę. Jestem wtedy trzeźwa. A ty ?
    • Gość: Maruda Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku parku IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 10:02
      Pisanie o Krowodrza to przy opisie tej części miasta, szczególnie mnie irytuje. Kraków miasto historyczne a nikt nie szanuje tożsamości mieszkańców, historycznie ugruntowanych nazw i podziałów dzielnicowych. Teraz najważniejszy jest podział administracyjny wprowadzony przez urzędników bez szacunku dla przeszłości. Uważam,że już lepiej było używać tylko numerów dzielnic niż nazw np. Krowodrza. Numery są obiektywne, spełniają jedynie rolę porządkująca, nie wprowadzają w błąd, nie fałszują i nie wskazują Krowodrzy tam gdzie np. była Nowa Wieś, Czarna Wieś, Łobzów itp.
      • Gość: ciekawy Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.multi-play.net.pl 26.04.13, 12:15
        czyli rejon ul Lea to jakie osiedle ? Łobzów ? Zawsze się nad tym zastanawiałem.
        • Gość: a10 Tak na kolanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 16:29
          to trudno objaśnić, bo w tej okolicy przebiega kilka granic dawnych dzielnic: Łobzowa, Nowej Wsi Narodowej i Czarnej Wsi. Jeśli Cię to interesuje, to na stronie wawel.net znajdziesz porządne skany starych planów miasta z dokładnym podziałem na stare dzielnice.

Zdaje się, że na stronach magistrackich też takie mają.
    • Gość: tomm PODŁE IP: *.xdsl.centertel.pl 26.04.13, 10:04
      Deweloperzy to prawdziwi krwiopijcy. Zniszczą ludzi, żeby tylko zarobić. A naiwny magistrat chce im jeszcze oddać Karmelicką?

Nie dość, że mamy najniższy współczynnik terenów zielonych w przeliczeniu na mieszkańca wśród największych miast w Polsce, to jeszcze wyżyna się to co istnieje. To jest tragedia tego miasta. A miała być skuteczna walka ze smogiem.

Jak długo tak jeszcze można niszczyć Kraków?
      • Gość: OŚĆ Re: PODŁE IP: *.tktelekom.pl 26.04.13, 10:42
        > Jak długo tak jeszcze można niszczyć Kraków?

Pewnie niestety jeszcze długo. Nóż się w kieszeni otwiera jak słyszy się ze dla "dobra mieszkańców" centrum poszerza się strefę, a mieszkańcom innych dzielnic pozwala niszczyć wszystko wokół. Moje podatki gruntownie zastanawiają się nad wyjazdem z miasta i mam gdzieś ze inni będą nazywać mnie wieśniakiem - takiego marnowania moich podatków nie zniosę, bo co z tego że płace, jak jacyś debile potem dysponują tymi pieniędzmi.
    • tuwpisznazwe Wieżowce na cudzej działce?? 26.04.13, 10:19
      Deweloperzy planują budowę dwóch budynków na działce, która do nich nie należy?? W artykule jest napisane: stan prawny działki jest tak skomplikowany (nieżyjący właściciele, a ich spadkobiercy nie są znani z miejsca pobytu), że uniemożliwia to jej nabycie w drodze zawarcia umów notarialnych. Czyli działki nie da się odkupić ani nic z nią zrobić bo nie wiadomo gdzie jest właściciel.

Jakim cudem deweloperzy zabierają się za budowę na terenie który nie jest ich własnością? Niech mi to ktoś proszę wyjaśni.
      • Gość: p Re: Wieżowce na cudzej działce?? IP: 91.225.187.* 26.04.13, 10:47
        Wniosek o WZ może złożyć każdy nawet nie bedący właścicielem działki a stan prawny nie ma nic do rzeczy, więc istnieje jescze cien szansy że do budowy nie dojdzie, bo już pozwolenia na budowę nie da się tak wydać.
      • Gość: kk Re: Wieżowce na cudzej działce?? IP: *.matinf.uj.edu.pl 26.04.13, 10:57
        Wszystkie te przeszkody, które wymienili urzędnicy, nie sprawiły - jak widać - kłopotu inwestorowi [z firmą ESGE nie udało nam się wczoraj skontaktować - przyp. red.].

Cały tekst: krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,13809632,Protest_w_Krowodrzy__Wiezowce_stana_w_srodku_parku.html#LokKrakTxt#ixzz2RYfASqLk
    • stasieczek5 Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku parku 26.04.13, 10:21
      Spoko.
      To nie wszystko w tej okolicy.
      Za chwilę będzie rozbierany były Szpital Kolejowy a w jego miejsce...apartamentowiec z częścią handlową. Kolos.
      Poza tym, na kolejnym trawniku, niezbyt oddalonym przy ul Za Targiem (przecznica Chocimskiej) będzie wciśnięty kolejny "apartamentowiec, który zasłoni przedszkole.
      Poza tym nic na planie (zagospodarowania Krakowa) się nie dzieje....
      • Gość: olek Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 10:45
        No tak to efekt cywilizacji
        • Gość: kk Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.matinf.uj.edu.pl 26.04.13, 10:59
          Cywilizacji Wandali i Hunów
    • Gość: rzw Dziękujmy! IP: *.ae.krakow.pl 26.04.13, 10:43
      Dziękujemy za troskę o mieszkańców! Blok przy bloku !! W każde wolne miejsce blok!! Zastanawia mnie tylko czy to głupota czy korupcja!! Później będziecie mogli wprowadzić tam strefę z powodu małej liczby miejsc parkingowych!!
      • Gość: xyz Re: Dziękujmy! IP: *.ghnet.pl 26.04.13, 10:51
        He he, jest dokładnie tak jak piszesz.

Mając do wyboru zielone osiedle z wielkiej płyty wybudowane w latach 70 czy 80, mimo jakości tamtych mieszkań, a obecnymi "apartamentami" zdecydowanie wybrałbym to pierwsze. Przynajmniej jest czym oddychać, zieleń, chłodniej latem, z dzieciakiem jest gdzie się przejść.

Kumpel ostatnio kupił mieszkanie w nowym budownictwie, samo mieszkanie ładne i ustawne, ale siedząc przed telewizorfem zagląda sąsiadowi do lodówki, odległość między blokami to może ze 12 m, w tym 80 cm trawnika, reszta beton, tak tak 80cm=0,8 m;) za to miejsc parkingowych w diabły...
        • Gość: gośćgość Już to robią na Fr Nullo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 11:53
          Najpierw pobudowali w pierniki sądów, teraz dołożą Urząd Wojewódzki, doklejają gigantyczne bloki na każdym skrawku ziemi (powierzchnia biologicznie czynna oczywiście na dachu, deweloper wie, jak obejść prawo), a teraz wprowadzili strefę.
        • Gość: bzzyk Re: Dziękujmy! IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 13:48
          .... no no z tą jakością obecnej sztuki deweloperskiej to bym był ostrożny. Poczekajmy parę lat. To są produkty cywilizacji jednorazowego użytku. Podobnie jak samochody, lodówki czy telewizory i większość współczesnych produktów apartamentowce mają się rozlecieć po stosunkowo krótkim czasie. Wydaje mi się, że ta siermiężna wielka płyta przeżyje apartamentowce.
    • Gość: Ania Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku pa... IP: *.ghnet.pl 26.04.13, 10:53
      ludzie to juz trzeba wyjsc na ulice, to juz poraza!!!
    • Gość: kk Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 11:00
      a10
      zająłeś pół strony, ale o co ci chodzi - Bóg raczy wiedzieć...
      • Gość: zet Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 11:13
        a tobie o co ?
      • Gość: gośćgość Ja tam nie mam problemów ze zrozumieniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 12:06
        wydaje mi się to dość klarowne. i trudne do polemizowania. Chyba, że o to właśnie Panu/Pani chodzi. Ale w takim razie proszę wypowiadać się merytorycznie, a nie "Pan jest głupi", bo to kiepski argument.
      • Gość: a10 Jestem Ci coś winien za te pół strony? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.13, 11:14
        Podaj kwotę.

Tak jak to już napisałem powyżej: jeśli ktoś zna Kraków z pocztówek przedstawiających Kościół Mariacki, to trudno będzie mu zrozumieć o co chodzi.

Tu się rozmawia o sprawach mojego miasta, i ZAPEWNIAM CIĘ, że Ci, do których mój wpis jest skierowany już go przeczytali - i zrozumieli. Bez kłopotów.

Nie mierz więc świata swoją miarą pojmowania wszechrzeczy.
        To bywa zawodne.

Miłego dnia.

PS: oczywiście odnośnie do Boga, który raczy wiedzieć, to pobożność sama w sobie nie jest złym nałogiem (c:
        Dewocji jednak należy się wystrzegać.
    • Gość: ~~tubylec Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku pa... IP: 83.142.187.* 26.04.13, 11:28
      Skandal, żadnych wniosków nie wyciągnięto z zabudowy przy ul F Nila i Wileńskiej gdzie mozna przejść po desce do prasowania z okna do okna. Na Nila sam beton in kostka brukowa, w lecie wzniecają się lokalne tornada. Kumoterstwo i branie w łapę, urzędnicy nie mówią żeby ich nie nagrywać, tylko piszą na kartkach, a słoikowcy z wywieszonymi jęzorami biorą mieszkania stojące na przewodach 10 tys V. Zobaczcie co się zaraz stanie z przewodami wys napiecia przy Nila. Pojdą do ziemi a na nich powstaną place zabaw i bloke. Przecierz gość z Krosna lub Staszowa nie będzie wiedział co tam wcześniej było. Cznia na to.
    • Gość: gość Natychmiast przywrócić starego planu dla KR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 11:49
      Radni powinni w trybie natychmiastowym przyjąć uchwałę, ze do czasu powstania nowych planów obowiązuje stary. Jak ich ktoś poda do TK, niech podaje, trochę czasu upłynie, coś może da się uratować.

Dość łapówkarstwa urzędasów architektury w tym mieście!!!

NIKT nie uwierzy, że to co robią z Krakowem, robią z bezinteresownej głupoty.
      • Gość: gosć Errata: Natychmiast przywrócić stary plan dla KR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 11:51
        Przepraszam, to z nerwów
        • Gość: bzzyk Re: Errata: Natychmiast przywrócić stary plan dla IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 13:57
          Masz rację, z jedną wszak uwagą. Jeżeli czegoś nie zrobiona przez 20 lat, to nie przez przypadek czy przez zaniedbanie, tylko celowo z rozmysłem. Nikt Ci nie przywróci starego planu. Nie po to urzędnicy blokowali nowy by przywracać stary.
    • Gość: gosćgość Czy mieszkańcy tego miasta dojrzeli już do buntu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 12:01
      Ja długo można nam niszczyć miasto?

Już w tej chwili jest najpaskudniejszym, najbrudniejszym i najbardziej nie nadającym się do życia miastem w Polsce.

Majchrowski et consortes uważają, że na Wicie Stwoszu i bombardierach będą jechać po wiek wieków. Ludzie na szczęście mają oczy i rozum.

Mam za dużo lat niestety, żeby zaczynać życie gdzie indziej od nowa, ale młodszym radzę: chcecie żyć jak ludzie, uciekajcie z tego miasta. Nie dajcie się omamić rzekomo cudownymi perspektywami pracy w charakterze taniej siły roboczej na korporacyjne usługi w service centre, bo to nie jest dla was przyszłość. stolicą kultury już też od dawna (mniej więcej 100 lat) nie jest. Co was tu trzyma?
    • Gość: maks Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku pa... IP: *.play-internet.pl 26.04.13, 12:30
      Zapraszamy na grupę na fb zrzeszającą przeciwników zabierania mieszkańcom ostatnich zielonych terenów w Krakowie www.facebook.com/groups/451668638240637/
    • Gość: gość Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 12:38
      Panowie i panie z wydziału architektury jeszcze zostały Błonia, przecież to taki atrakcyjny teren, jeszcze to zabudujcie, przecież nie może się ten kawałek ziemi marnować.
    • Gość: rower w parku Co tam bloki w parki. Będzie strefa i rowerzyści IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.13, 13:12
      Nie przejmujmy się wieżowcami wybudowanymi po wycięciu parku.

Najważniejsze, że dla dobra mieszkańców strefa płatnego parkowania niedługo sięgnie Opolskiej a a rowerzyści dostaną na wyłączność obwodnicę.

To są priorytety miasta, wyborczej i głupkowatego lobby rowerowego które robi dym, a na boku duża kasa idzie na budowę wieżowców w parkach.
    • Gość: jml13060 Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku pa... IP: *.ip.netia.com.pl 26.04.13, 13:30
      I dziwimy się potem, że korytarze powietrzne w mieście są zabudowane wysokimi budynkami, znikają tereny zielone, a nad miastem utrzymuje się stabilna chmura pyłu generowanego przez samochody własne i transferowe.
      • Gość: ość Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.tktelekom.pl 26.04.13, 13:45
        > I dziwimy się potem, że korytarze powietrzne w mieście są zabudowane wysokimi b
        > udynkami, znikają tereny zielone, a nad miastem utrzymuje się stabilna chmura p
        > yłu generowanego przez samochody własne i transferowe.

Teoretycznie nie jest to trudne do ogarnięcia, ale jak widać komuś ból głowy sprawia. Dbanie o powietrze a likwidacja miejskich terenów zielonych i budowanie mieszkań a wraz z nimi samochodów w danym miejscu. Nie jest to więc problem jedynie likwidacji "oczyszczalni" powietrza, a likwidacji i postawienie w jej miejsce dodatkowego źródła zanieczyszczeń.

Jak jeszcze raz usłyszę ze miasto dba o powietrze, to albo padnę ze śmiechu albo nóż sam wyskoczy z kieszeni.
    • Gość: bzzyk Re: Protest w Krowodrzy. Wieżowce staną w środku IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 13:34
      Ja tam już wolę gołe dupy w ogólnie dostępnym parku, niźli apartoslamsy w jakimś Nowym Europejskim.
    • pj.pj Trybunał Stanu dla władz! 26.04.13, 15:30
      Od dawna powtarzam, że wszystkie kolejne władze miasta Krakowa powinny stanąć przed Trybunałem Stanu za dopuszczanie do niszczenia tkanki miejskiej poprzez nieuchwalanie korzystnych dla miasta aktów prawnych, nieuchwalanie planu zagospodarowania, nieradzenie sobie z samowolami budowlanymi, nie mówiąc już o zaśmiecaniu złą architekturą i paskudnymi reklamami, likwidacji terenów zielonych oraz lekceważeniu coraz większego zatrucia powietrza (co łączy się m. in. z punktem poprzednim).

Co więcej - w Krakowie rządzi obecnie chciwy deweloper, nie ma nikogo innego, kto dyktowałby warunki zabudowy. I trzeba by z tym wreszcie skończyć, bo miasto nie służy do nabijania kas pazernym chamom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka