Gość: Gość IP: *.ip.netia.com.pl 09.05.13, 08:06 Radny ścigalski do analizy psychiatrycznej. Nieudolny prezydent jak zwykle beszczelny, głosy mieszkańców mało co go interesują. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sds2 nareszcie wzięli się do roboty i protestują w tej IP: *.pl 09.05.13, 08:09 sprawie, bo już myślałem, że każdemu się podoba ten poroniony pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: nareszcie wzięli się do roboty i protestują w IP: *.Backbone.multi-play.pl 09.05.13, 11:14 Całe szczęście, że radni dzielnie wykonują swój mandat i sprzeciwiają się pomysłom dyskryminującym zmotoryzowanych mieszkańców Starego Miasta. Ale najbardziej mnie rozwalił komentarz Wybiórczej, że trzeba przeprowadzić jakąś "kampanię informacyjną" czyli jawną propagandę, zupełnie jak przed wejściem do socjalistycznej UE! A ja mam inną propozycję: zwolnić szefową skompromitowanego ZIKiT-u, odejść raz na zawsze od ruchu okrężnego, a w zamian monitorować wjazd do strefy B dla samochodów z abonamentem mieszkańca P1 i ustalić godziny dla wjazdu zaopatrzenia. Wtedy mieszkańcy nie będą dyskryminowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maala Pwiększyć strefe B IP: *.ghnet.pl 09.05.13, 11:55 Wystarczy wkoło plant zrobić strefe B, i restrykcyjnie przestrzegać zakazu wjazdu tak jak pod Barbakan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Pwiększyć strefe B IP: *.Backbone.multi-play.pl 09.05.13, 12:42 Otóż to, dopuścić wjazd mieszkańców z abonamentem P1 i P1B oraz wyznaczyć wolne godziny dla biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
tree_sloth Powiększyć strefę B 10.05.13, 10:04 Popieram! Od momentu ogłoszenia planów zachowuje się jak osoba niespełna rozumu: wracając piechotą do domu liczę zaparkowane auta: - z identyfikatorami - na krakowskich rejestracjach - pozostałe Wyniki moich obserwacji nie zdziwią chyba nikogo z "lokalnych": na św Gertrudy od byłego Kina Wanda do przystanku Wawel, w ubiegłym tygodniu średnio co dziesiąty pojazd miał identyfikator. co 3-4 na krakowskich rejestracjach. Reszta - zamiejscowe. Nie chcę siać nienawiści i podziałów. Fakty są takie: zamiejscowi kierowcy "nie czują klimatu", tam gdzie lokalni parkują po 2-3 samochody, ustawiają jeden i blokują ruch na chodniku (artysta, z użyciem cinquecento wyciął 2 miejsca i zaparkował 100 cm od budynku - to nie lada wyczyn!). Powszechne jest olewanie zakazu parkowania (odcinki przed przejściem i skrętem na Sarego i Sebastiana). Osobną kwestię stanowią pojazdy z Rosji, Ukrainy, Białorusi. Te spotykam gdy kierujący z niesłychaną determinacją prą w okolice rynku: Krzyża, Poselska, Dominikańska (a czemu by nie pod prąd) itd. Zamiast wprowadzać ruch jednostronny zacznijmy od: - ustawienia kamer przy wszystkich aktualnych nakazach jazdy (Piłsudskiego, w okolicach Dworca itd). - poszerzenia strefy B, tak jak postulowali to inni Forumowicze + należy skrupulatnie egzekwować przepisy dot. parkowania: straż miejska, lawety a gdzie można Policja (mandaty to bardzo fajny sposób ściągania podatków, płaci ten który stara się o ten przywilej!) Słowem uzupełnienia: parking na Karmelickiej z naprawdę niewielką opłatą za używanie stoi pusty. Na Groblach, wyższe ceny, tłumów nie ma. Jest jeszcze Halicka - tam jest taniej niż na chodniku! Czemu mało kto z nich korzysta: bo lepiej pokręcić się przez 15 minut i wcisnąć się gdzieś "na chwilę" a prawdopodobieństwo, że ktoś wyegzekwuje mandat za nieuiszczenie opłaty jest nikłe (w mojej okolicy non-sop parkuje wypasiona Audica. Co chwile ma mandat za wycieraczką. Ani razu nie znalazłem kwitka z opłatą za parkowanie, za szybą wspomnianego auta). Drodzy Specjaliści: mityczny ruch wokół Plan w dużej mierze powodują właśnie Ci "poszukujący"... Rozszerzenie strefy miałoby jeszcze tą zaletę, że wyeliminowałoby samochody parkujące na całe dnie, przez długie weekendy. Znowu, przykład z ubiegłego tygodnia od 30 kwietnia do 4 maja, spokojnie stoją sobie 3 fury z Pomorza, wyładowane sprzętem turystycznym etc. Nie chcę być złośliwy ale komentarz ciśnie się sam: wpadliśmy sobie na długi weekend do królewskiego grodu, mieszkamy w hotelu ale na parking nie będziemy tracić kasy. Szlag by trafił! Jadąc do Gdańska, zwiedzanie zaplanowałem od zlokalizowania dużych płatnych i strzeżonych parkingów. Da się! Mimo krzykliwej wypowiedzi, pozdrawiam serdecznie. Wszystkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pengos Re: Powiększyć strefę B IP: *.ip.netia.com.pl 10.05.13, 12:19 A co to, robimy z okolic rynku prywatny folwark mieszkańców centrum? Ja nie należę do tej kasty, która już teraz jest uprzywilejowana w porównaniu do reszty mieszkańców (abonamenty postojowe za żałośnie małe pieniądze) - i jako mieszkaniec KRAKOWA, który od czasu do czasu ma coś do załatwienia w centrum, zdecydowanie wolę by wprowadzono właśnie rozwiązanie z ruchem jednokierunkowym i nakazami skrętu w prawo. Maruderom którzy by sobie pojeździli w kółko w poszukiwaniu darmowego miejsca - odechciałoby się takich praktyk. Oczywiście musiałoby nastąpić bardzo ostre egzekwowanie przepisów - kamery na każdym skrzyżowaniu wyłapujące samochody olewające nakaz skrętu w prawo, a przede wszystkim dokładne oznakowanie miejsc parkingowych (co do sztuki), wprowadzenie strefy zamieszkania i bezwzględne egzekwowanie postoju poza wyznaczonymi miejscami parkingowymi. Powiem więcej - nie miałbym nic przeciwko płatnemu postojowi w sobotę - chętnie zapłacę, wolę to niż bez sensu szukać miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
tree_sloth Re: Powiększyć strefę B 10.05.13, 18:56 Gość portalu: Pengos napisał(a): > A co to, robimy z okolic rynku prywatny folwark mieszkańców centrum? > Ja nie należę do tej kasty, która już teraz jest uprzywilejowana w porównaniu d > o reszty mieszkańców (abonamenty postojowe za żałośnie małe pieniądze) - i jako > mieszkaniec KRAKOWA, który od czasu do czasu ma coś do załatwienia w centrum, > zdecydowanie wolę by wprowadzono właśnie rozwiązanie z ruchem jednokierunkowym > i nakazami skrętu w prawo. > Maruderom którzy by sobie pojeździli w kółko w poszukiwaniu darmowego miejsca - > odechciałoby się takich praktyk. > Oczywiście musiałoby nastąpić bardzo ostre egzekwowanie przepisów - kamery na k > ażdym skrzyżowaniu wyłapujące samochody olewające nakaz skrętu w prawo, a przed > e wszystkim dokładne oznakowanie miejsc parkingowych (co do sztuki), wprowadzen > ie strefy zamieszkania i bezwzględne egzekwowanie postoju poza wyznaczonymi mie > jscami parkingowymi. > Powiem więcej - nie miałbym nic przeciwko płatnemu postojowi w sobotę - chętnie > zapłacę, wolę to niż bez sensu szukać miejsca... Tytułem wstępu -Krótko - nie mogę zmienić adresu zameldowania (i kropka), muszę tu żyć. Ujmę to tak, będąc nastolatkiem marzyłem by osiąść na Starym Mieście, po ponad 12 latach mieszkania tutaj, czasami zgrzytam zębami na myśl o powrocie na "prywatny folwark". Widzisz, mam na co dzień, polowanie na miejsca parkingowe z jednej strony, próby przeciśnięcia się tym fragmentem chodnika na którego jeszcze ktoś nie zastawił - z drugiej. Jeśli dodasz niekończące się tłumy kotłujące się w Twoim najbliższym sąsiedztwie niemal 24/7, całą uciążliwość wynikającą z owej "atrakcyjnej lokalizacji" (ile razy na rok idziesz do urzędu i jakiego? ile kin pozostało w starym mieście? itd. - ok... mam bliżej do teatru ;) ) to wypominanie uprzywilejowania (abonament) jest jakimś nietrafionym argumentem. Wybacz, nie pchałem się tu dla tej zniżki. Gdzie tu przywilej, jeśli na przeważającej części obszarów Krakowa, za luksus parkowania w pobliżu miejsca zameldowania, nie ma urzędowej opłaty? Z resztą, czy to samo będziesz zarzucał wszystkim innym mieszkańcom nowo powstających stref parkowania? Mówisz, że gotów byłbyś płacić nawet w sobotę. Otóż; to ile płacisz za godzinę, ile za drugą oraz wykaz dni wolnych od opłat reguluje ustawa na szczeblu państwowym. Poza tym, do spełnienia Twojej deklaracji droga jest bardzo prosta: parking Na Groblach, Karmelicka czy nawet GK. Robisz to? Z wymienionych parkingów do dowolnych miejsc w obrębie Starego Miasta, masz już taką odległość, że nawet w najgorszą pluchę, nie chciałoby mi się odpalać samochodu! Problem w tym, że nawet ze swoją deklaracją (oraz z z większością stwierdzeń w Twoim poście, z którymi nie sposób się zgodzić) stanowisz jaśniejącą mniejszość osób, które nie mają zamiaru przepisów olewać. Ja widząc popisy większości, napisałem co napisałem. Rozszerzyć i uszczelnić strefę. Zrobi się miejsce i dla rowerzystów i dla komunikacji miejskiej a piesi będą mogli spacerować miast uprawiać parkour Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
piter_inc Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za 09.05.13, 08:17 Prezydent i tak nic nie traci bo piastuje ostatnia kadencję. Wiedząc, że nie może już kandydować robi co chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: be5 Popieram stanowisko Prezydenta Majchrowskiego IP: *.ro 09.05.13, 09:00 piter_inc napisał: > Wiedząc, że nie może już kandydować robi co chce... Prezydent Majchrowski nie może już kandydować? A kto mu zabronił? A może Gowin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lit wygodni radni bo autem podjada pod magistrat IP: 213.77.26.* 09.05.13, 08:22 Radni są wygodni bo łatwiej im będzie autem pod magistrat podjechac, tu wyłacznie chodzi o ich wygodę, a reszta to jest ściema, jeden się znalazł który patrzy na klika lat do przodu, reszta sie boi wyborców .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: be5 Re: wygodni radni bo autem podjada pod magistrat IP: *.ro 09.05.13, 09:11 I to jest trafna uwaga. Gdyby ZIKiT i prezydent Majchrowski zagwarantowaliby im, że nakazy skrętu ich nie dotyczą i będą mogli jeździć jak mieszkańcy centrum, to wtedy byliby innego zdania. Pomysł ZIKiT by poparli a nawet by mówili, że sami to wymyślili, jak to robi radny Wantuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: wygodni radni bo autem podjada pod magistrat IP: *.Backbone.multi-play.pl 09.05.13, 11:06 Aha, radni są wygodni, bo korzystają ze swojego prawa do samochodu, ale jak sam dojeżdżasz samochodem na np. Krowodrzę to jest ok? Pomyśl o mieszkańcach Starego Miasta, którzy będą musieli znacznie nadkładać drogi i wypalać bezsensownie paliwo. To jest dyskryminacja! Dlatego bardzo dobrze, że radni wzięli ich w obronę. A prezydenta wiąże coś co się nazywa mandat, czyli musi działać w imieniu dobra mieszkańców, a nie ograniczania ich wolności. Skoro nikt nie broni ci jeździć rowerem czy pieszo po Śródmieściu, to nie można działać w drugą stronę i ograniczać jazdę samochodem, bo to równorzędne środki transportu. Tu mieszkają ludzie, którzy chcą korzystać ze swoich konstytucyjnych praw na równi z mieszkańcami innych dzielnic i prezydent nie może działać im wbrew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Brawo p. Ścigalski IP: 83.168.91.* 09.05.13, 14:52 Brawo p. Ścigalski. Jedyny, który nie uczestniczy w wyścigu szczurów, myśli perspektywicznie i potrafi wyciąg wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: 213.77.26.* 09.05.13, 08:23 jeden z niewielu radnych, który nie myśli o przyszłej kadencji tylko chce coś zrobić dla Krakowa. Gdyby każdy miał takie podejście jak Ścigalski, może wyszlibyśmy w końcu z zaścianka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: 213.77.26.* 09.05.13, 08:31 zgadzam się z lajkonikiem, to jeden z niewielu radnych, którzy chcą coś zrobić. Lecz wygodniej przecież nic nie robić bo po co.....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otco Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.13, 08:45 Faktycznie, najważniejszą sprawą w tym mieście to jak będziemy się kręcić wokół plant. Innych problemów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A-10 A płocóz wychodzić ze zaścianka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.13, 09:59 A dyć dłobze jes tagjag beło... śmierdziutko - ale cieplutko. Radny Ścigalski? Tego gościa trzeba zapamiętać, bo myśli o mieście, a nie o wożeniu d. pod magistrat. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkk Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.13, 10:21 Brawo Ścigalski - trzeba myśleć o mieście i odnosić się do racjonalnych argumentów. Warto zapamiętać to nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarFi Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: 212.160.172.* 09.05.13, 08:26 Majchrowski jak zwykle wie lepiej od mieszkańców, co jest dla nich dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatsby Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.ghnet.pl 09.05.13, 10:01 których mieszkańców?? nie ma czegoś takiego jak jednolita masa mieszkańców. są różne grupy, o różnych interesach i różnej skłonności do działania dla dobra publicznego (a nie tylko własnego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A- 10 Doczytać sobie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.13, 10:07 a nie pitolić. Przypadkowo mieszkańcy chcą w tej sprawie tego samego co i Majchrowski. Tylko on sobie doczytał, czego chcą mieszkańcy (wyniki badań są...), a Wysoka Rada woli klepać się po pleckach z paroma misiami, którzy MUSZĄ dojechać pod sam "restaurant" merolem, bo inaczej ich sława mołojecka ucierpi. A co tam słychać z planem Górka Narodowa Wschód? Był i zniknął Pan Radny Specjalista od przewracania uchwały o Parku Kulturowym ma tam PRZYPADKOWO zakład kamieniarski, wprost na drodze dojazdowej do tego planu - nad torami kolei warszawskiej. Taki zbieg okoliczności uważają Państwo. Czysty k... przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zas centrum bez samochodów IP: 213.77.26.* 09.05.13, 08:47 www.tvp.pl/wroclaw/aktualnosci/rozmaitosci/centrum-bez-samochodow/8541699 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: centrum bez samochodów IP: *.matinf.uj.edu.pl 09.05.13, 10:33 Jak ze wszystkim (z klimatem tez) będzie tak jak w Bordeuax i Sewilii to ich wtedy naśladujmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Wypowiadja sie jak widac mieszkancy Centrum IP: *.matinf.uj.edu.pl 09.05.13, 10:34 zwolennicy przywilejów dla siebie na publicznych drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Wypowiadja sie jak widac mieszkancy Centrum IP: *.Backbone.multi-play.pl 09.05.13, 11:22 Jakich przywilejów??? Chodzi o traktowanie na równi z mieszkańcami Krowodrzy, Nowej Huty, Podgórza, wszędzie poza centrum mogę dojechać normalnie, zaparkować na publicznym chodniku, a w centrum muszę płacić za to co inni mają za darmo (parkowanie), wdychać smog, słuchać krzyków turystów całą noc i teraz jeszcze ruch okrężny i prawoskręty. To mają być przywileje? Drogi, pobocza i chodniki są i powinny pozostać publiczne, czyli dostępne dla każdego. Mieszkańcy centrum nie chcą po prostu być dyskryminowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini Re: Wypowiadja sie jak widac mieszkancy Centrum IP: 195.150.224.* 09.05.13, 14:06 ość portalu: Jan napisał(a): > Jakich przywilejów??? Chodzi o traktowanie na równi z mieszkańcami Krowodrzy, N > owej Huty, Podgórza, wszędzie poza centrum mogę dojechać normalnie, zaparkować > na publicznym chodniku, a w centrum muszę płacić za to co inni mają za darmo (p > arkowanie), wdychać smog, słuchać krzyków turystów całą noc i teraz jeszcze ruc > h okrężny i prawoskręty. To mają być przywileje? > > Drogi, pobocza i chodniki są i powinny pozostać publiczne, czyli dostępne dla k > ażdego. Mieszkańcy centrum nie chcą po prostu być dyskryminowani. Chodniki są do CHODZENIA, jak się w mieście nie podoba to się przeprowadź na wieś, tam się wszędzie samochodami jeździ. Może jeszcze prawo wolnego wjazdu na Rynek? Bo zakaz to dyskryminacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Dlaczego zmainy w sierpniu? a nie we wrzesniu. IP: *.matinf.uj.edu.pl 09.05.13, 10:36 Ostry Majchrowski tu dopiero widać ze ma w nosie mieszkańców (poza notablami z Centrum miasta), poza tym dlaczego te zmiany w sierpniu gdy polowy aut mieszkańców nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wix Będzie jak zwykle IP: *.compower.pl 09.05.13, 10:37 Zakładam się o każde pieniądze że urzędasy wzorowo to sp......ą!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za 09.05.13, 11:28 Projekt zmian nie podoba się tylko grupce krzykaczy i kilku dziennikarzom znanym z zamiłowania do korków i spalin. Nie może być tak, że 89 000 osób podróżujących co godzinę komunikacją zbiorową po Basztowej ma tracić codziennie kilkanaście minut z powodu 1400 osób, które postanowiły wjechać do ścisłego centrum samochodem. Priorytetem miasta musi byś sprawny transport zbiorowy, który w przeciwieństwie do grupki kierowców nie ma sposobności wyminięcia torowisk w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.Backbone.multi-play.pl 09.05.13, 12:46 Kilkanaście minut na Basztowej? Przesadzasz, znacznie krócej, bo tramwaj ma tam swój pas i pierwszeństwo, a poza tym przyczyną wolnych tramwajów jest fatalny stan torowiska i ograniczenie do 5 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.13, 20:28 Nie jestem dziennikarzem, jak sądzę nie jestem też krzykaczem, ale nie jestem też fanką chłoptasiów z Zikitu i jestem przeciwna ich kretyńskim pomysłom! Pisze Pan o priorytecie dla transportu zbiorowego. Mam więc pytanie - jak wyobraża Pan sobie korzystanie z tego samego pasu przez autobusy i tramwaje? Chyba, że w ogóle wyrzucimy autobusy z pierwszej obwodnicy... I proszę nie pisać o nas "grupka", bo ja odnoszę wrażenie, że przeciwników ruchu jednokierunkowego jest zdecydowana większość! To jego zwolenników jest "grupka" i jest to "grupka krzykaczy"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.matinf.uj.edu.pl 10.05.13, 14:24 Na Basztowej pasażerowie traca czas i nerwy bo torowisko jes w stanie agonalnym. Samochody na Basztowej p torach tramwajowych nie jezdza. Po prostu tych tramwajów jest za dużo i same siebie blokują, nie zwalaj na samochody tej wlasnie przyczyny korkow tramwajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.13, 15:13 Już dziś na Basztowej samochody mogą jeździć tylko po dwóch fragmentach tej ulicy, a nawet tam ich ruch nie koliduje z ruchem trmawajów! To co piszesz, to czysta demagogia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarka farka Radni znowu bezradni! IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.13, 11:50 Nie dziwota, że są przeciw, bo pewnie są w wąskiej grupce osób, które swoje szacowne 4 litery musi smrodem na kółkach wwieźć aż na plac Wszystkich Świętych. I tak przez te święte krowy z rady miasta, syf spalinowy i korki tramwajowe nadal będą normą w centrum Krakowa. Brawo radni, po raz kolejny przekonałem się, że wasz poziom mentalny, jest buraczanie nikły. Do zobaczenia przy urnie wyborczej, gamonie! Odpowiedz Link Zgłoś
greganton Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za 09.05.13, 11:52 Należy mieć nadzieję, że prezydent Majchrowski okaże się w tym temacie bardziej postępowy niż miejscy radni (których te zmiany dotyczą bezpośrednio, bo przecież przyjechanie do pracy tramwajem to jak degradacja społeczna...) Argumentów za wprowadzeniem zmian było dostatecznie dużo i jasno mówił o nich Zespół Projektowy, poza tym nikt nie zabrania jazdy samochodem przy Plantach - mowa jest o o ograniczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
brykant Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za 09.05.13, 13:55 Wprowadzenie proponowanych zmian wcale nie poprawi funkcjonowania MPK a w szczególności, nie przyspieszy tramwajów na Westerplatte. To czcza gadanina urzędasów z ZIKiTu, którzy robią cokolwiek po to, by coś robić a nie usprawniać. Fakt, że radni powinni dać przykład i korzystać ze zbiorkomu. Dodatkowo zmiany na chybcika - bez pomyślunku i na hurra. Kiedyś wspomniałem, żeby urzędowo zakazać korków, efekt będzie taki sam, tylko taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
greganton Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za 09.05.13, 14:20 brykant napisał: > Wprowadzenie proponowanych zmian wcale nie poprawi funkcjonowania MPK a w szcze > gólności, nie przyspieszy tramwajów na Westerplatte. To czcza gadanina urzędasó > w z ZIKiTu, którzy robią cokolwiek po to, by coś robić a nie usprawniać. Za koncepcją zikitu stoją naukowcy z PK. Na jakiej podstawie stwierdzasz kategorycznie, że zmiany nie poprawią funkcjonowania MPK? Kim jesteś, że czujesz się kompetentny do podważania opinii naukowców? Odpowiedź: krzykaczem, który wszystko co może, to pokrzyczeć anonimowo na forum, bo się boi, że mu zabiorom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.matinf.uj.edu.pl 10.05.13, 14:28 N atakiej podstawi ze bez dokończenia i zbudowania wielu drog i parkingów komunikacja miejska zostanie zakorkowana gdzie indziej a korki samochodowe będą większe. To tak jak z ciecza ja zamkniesz jedna rurke to ciśnienie w innych rurkach wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
brykant Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za 10.05.13, 14:48 Krzykaczem nie jestem - wyrażam swoją opinię a popieram ją własnymi obserwacjami: wiem jak się jeździ po Krakowie autem i rowerem, korzystam często z własnych nóg. Z tego co widzę miasto (ZIKiT) nie jest w stanie zapanować nad tym co jest obecnie a zabiera się za "rewolucję". Co do naukowców to mam wrażenie, że pracują na modelach w laboratoriach, nie wyściubiając nosa na krakowskie ulice. Z tego co wiem maczali palce w "zielonej fali" od Klimeckiego do Rybitwy. Uwierz mi, często tam jeżdżę i zawsze, jadąc z różnymi prędkościami trafiam na czerwone na kolejnym skrzyżowaniu. Tacy to fachowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.13, 15:18 Jestem za zakazem korków! Proponuję też uchwałę rady miasta, że od 1 czerwca komunikacja miejska będzie działać sprawnie. Uchwałę w sprawie ogólnego dobrobytu mieszkańców Krakowa rada podejmie jesienią. A tak na poważanie, to ś.p. Kisiel, jeszcze w latach 80-tych, pisał, że herbata nie robi się słodsza od mieszania. Trzeba dosypać cukru. Pracownicy ZIKiTu nie czytali Kisiela. Może nawet o nim nie słyszeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.13, 15:00 Obecnie chodzenie po smrodliwych Plantach to prawdziwa przyjemność, szczególnie, jak słyszy się ryk silników. Kraków- MIASTO ZACOFANE I ROZJEŻDŻONE, RADNI NA SWOJE STADIONY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assd Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 16:19 na tvp info pokazują gościa z zikit i tego co wymyślił te durne zmiany. Najbardziej poraża mnie głupota tego gościa z zikit co występuje w tym programie i ślepota tej babki co to prowadzi. na siłe starają się dowiesć ze oni mają rację. tak jak było np z tym gdy pokazywali kto szybciej dojedzie z Ruczaju tramwaj czy autem, matoł pół godziny szukał"niby" miejsca parkingowego koło rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: effertz Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.13, 17:02 Program faktycznie idiotyczny czego nie można powiedzieć o proponowanych zmianach. Chyba pierwsza postępowa i przyszłościowa decyzja włodarzy tego miasta od wielu wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDS Zbiorowe porażenie głupotą? IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.13, 17:46 Czy radnym podano jakieś środki odurzajęce? Czemu ta banda trutniów zawzięła się, żeby centrum Krakowa było takie jak w jakiejś pipidówie w środkowym Juesej? Pełne złomu samochodowego, przez który nie można przejść po chodniku, z powietrzem jak z Treblinki, pełnym trucizn z tych blaszanek, do do tego z niedwydolną komunikacją zbiorową, po paru gości w autach będzie blokować setki w tramwajach? Panowie i panie z Rady Krakowa, czy wszystko aby na pewno z waszymi łepetynami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxL Re: Zbiorowe porażenie głupotą? IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.13, 20:31 DDS, jak Ci się nie podoba w Krakowie, to wracaj do siebie na wieś. Tam sobie pooddychasz zdrowym zapachem gnojówki i pojedziesz do kościółka najnowszym modelem jaguara! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDS Re: Zbiorowe porażenie głupotą? IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.13, 07:11 Akurat to na wsi swoją wszawą furką możesz do plebana podjechać, bucu. W mieście samochód nie jest bożyszczem, ale skąd taki ciemny słoik ze słomą w butach ma to wiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Zbiorowe porażenie głupotą? IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.13, 15:20 Wraz z utrudnieniem dojazdu do centrum miasta, centrum umiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDS Re: Zbiorowe porażenie głupotą? IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.13, 10:08 Taa, jak w Detrot chyba, gdzie masz miasto pełne samochodów, centrum żyje jak cholera. W zamkniętej dla samochodów Kopenhadze za psa z kulawą nogą nie ma. Skrótem - pierdzielice hipolicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Zbiorowe porażenie głupotą? IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.13, 10:39 Cóz za kulturalna wypowiedż. Aż miło przeczytać. Nie twierdzę, że centrum umiera gdy nie mozna do niego dojechac SAMOCHODEM. Twierdzę, że wraz z utrudnieniem dojazdu do centrum (CZYMKOLWIEK) centrum umiera. Chodzi właśnie o to, że Kraków coraz bardziej utrudnia dotarcie do cntrum, nie dając nic w zamian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDS Re: Zbiorowe porażenie głupotą? IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.13, 10:58 Jak nie dając nic w zamian?? Do kroćset, przecież o to chodzi, żeby łatwiej się dało dojechać do centrum tramwajem!! Jak kilkuset gości w samochodach mniej będzie blokować ulice centrum, to łatwiej będzie przejechać tysiącom w tramwajach. Zmniejszą się tramwajowe korki, powodowane obecnie najczęściej przez samochody własnie (relacje skrętne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Zbiorowe porażenie głupotą? IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.13, 14:10 Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz? Jeśli ktoś komuś blokuje przejazd w centrum, to właśnie tramwaje samochodom. Na każdym przystanku. Co wcale nie oznacza, że jestem za nieograniczonym ruchem samochodów w centrum. Ale uważam, że jeśli władze chcą wypchnąć ruch samochodowy z centrum, to MUSZĄ w zamian dać parkingi wokół (co wcale nie znaczy, że tuż przy Plantach) tego centrum. Oraz SPRAWNĄ komunikację miejską. Tymczasem Kraków nie daje ani jednego, ani drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDS Re: Zbiorowe porażenie głupotą? IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.13, 19:57 Też jestem za P&R przy pętlach i za sprawną komunikacją miejską. A żeby ta ostania była sprawna, to w centrum miasta musi mieć priorytet, kosztem samochodów, bo śródmieście nie jest z gumy, a ulice w nim są wąskie bo powstały w czasach, gdy ruch to były dorożki i wozy konne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Zbiorowe porażenie głupotą? IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.13, 10:18 Wszystko to prawda, ale rozchodzi się o kolejność. Najpierw trzeba zrobic parkingi i sprawną komunikację, a dopiero potem ograniczać dostęp do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDS Re: Zbiorowe porażenie głupotą? IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.13, 12:35 Tylko, że zrobienie sprawnej komunikacji oznacza ograniczenie dostępu do centrum dla samochodów. Jak inaczej to sobie wyobrażasz? Tylko nie pisz mi o metrze, bo Kraków nie ma bogatego wujka w Arabii Saudyjskiej, tylko o sytuacji tu i teraz, z takim budżetem jaki mamy, gdzie stać nas jedynie na dziabanie paru kilometrów nowych tras tramwajowych co parę lat, robiąc je wg planów jeszcze z czasów PRL. W sytuacji gdzie mamy podstawę zbiorkomu w postaci tego systemu tramwajowego, który na razie musi konkurować o przestrzeń w centrum z samochodami. Przestrzeń, która jest bardzo skąpa, bo to XIX-wieczne miasto, powstałe gdy nikt jeszcze nie śnił o tym że liczba samochodów w Krakowie zbliży się do liczby mieszkańców, dwukrotnie przebijając wartości z zachodniej Europy i zbliżając się do amerykańskich (gdzie mają miasta wyglądające jak wielkie wioski poprute 8-pasowymi autostradami, z centrum w postaci paru wieżowców pośród morza parkingów). Przy czym liczby użytkowników wyraźnie wskazują, który rodzaj komunikacji należy uprzywilejować wewnątrz II obwodnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Zbiorowe porażenie głupotą? IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.13, 21:48 Po pierwsze jestem przeciwnikiem metra w Krakowie, choćby z tego powodu, że układ szyn kolejowych wokół miasta pozwala na "zbudowanie" szybkiej kolei miejskiej, bez dodatkowych nakładów na same szyny (poza drobnymi korektami). Po drugie, jak zauważyłem w jednym z wcześniejszych postów, uważam że tramwaje w centrum nie są blokowane przez samochody. Wręcz przeciwnie. Przykładowo, jeśli tramwaj nie podjeżdża akurat na przystanek przejazd przez skrzyżowania na pierwszej obwodnicy jest w zasadzie bezbolesny. Po trzecie, "remarszrutyzacja" sprzed kilku miesięcy pokazała, że włodarze miasta, ZIKiT, czy ktokolwiek inny, kto powinien się tym zajmować, nie mają pojęcia o potrzebach transportowych mieszkańców, ani nawet nie chcą wyjść im na przeciw. Najbardziej jaskrawym przykładem jest przebieg linii trmawajowej nr 8. Powtarzam więc raz jeszcze: Najpierw parkingi i sprawna komunikacja, a potem reorganizacja ruchu wokół Plant. Inaczej centrum będzie nadal podupadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huop precz z lobby spalinowym terroryzującym miasto IP: *.2-0.pl 09.05.13, 23:18 Tylko desperaci chorobliwie uzależnieni od pojazdów spalinowych wykrzykują "nie" i "nie". Natomiast pewnie żadni krakowianie nie są zainteresowani tym, by statystyczny pan Iksiński czy Kowalski stawiał swojego gruchota na środku chodnika utrudniając innym spacer po Starym Mieście. Tonący jednak chwyta się brzytwy i wytacza się absurdalne argumenty że ruch smrodochodowy "przeniesie się" na Aleje itp. Otóż nie przeniesie się, bo nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie chciał tkwić godzinami w smrodliwych korkach-gigantach. Tak więc kto rozsądniejszy, na pewno znajdzie sobie inny zdrowszy sposób na przemieszczanie się w mieście. Chcecie w Krakowie mieć Bangladesz czy Europę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Stare Miasto i Centrum to nie skansen IP: *.matinf.uj.edu.pl 10.05.13, 14:41 tylko do zwiedzania Przeciwnikom samochodów zdaje się ze samochodami ludzie jezdza dla przyjemności i na Stare Miasto i do centrum przyjezdzaja tylko spacerować i zwiedzac. Otoz Centrum Krakowa to nagromadzenie niewiarygodnie dużej ilości instytucji i handlu. Ludzie jezdza samochodami bo im się spieszy a kom zbior poki niestety trzeba jechać dłuzej, bo woza towary, bo zalatwiaja tysiące spraw zawodowych. Nikt nie prowadzi polityki rozśrodkowani Instytucji z centrum wręcz przeciwnie coraz to nowe inwestycje (rondo grzegorzeckie nowy urząd, filharmonia). Nikt nie buduje nowych ulic żeby tranzyt wurzucic z centrum (kuriozalna aleja Lema 3 lata niszczeje) A myślicie ze ten tlok w kom zbior zachęci do porzuceniaq aut? 5000 osob dodatkowych w komunikacji miejskiej to ponad 30 (x150 ludzi) dodatkowych autobusów. Ktos to przewidział, zrobił analizę. Zdejmijcie z oczu samochody i popatrzcie na inne rzczy warunkujące funkcjonowanie miasta Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za 10.05.13, 21:00 To naprawdę zabawne jeszcze niedawno była rozpacz nad tym, że w Starym Mieście zamiast ekskluzywnych butików i sklepów są biznesy nastawione wyłącznie na turystów a tymczasem jacyś ludzie wprowadzają zakazy i nakazy, walczą ideologicznie z posiadaniem samochodu, tym samym mordują Stare Miasto. Bo Stare Miasto to nie są turyści i wycieczki szkolne. Stare Miasto to jego mieszkańcy, Stare Miasto to lokalne sklepy, gabinety lekarskie, kancelarie prawnicze, to biura firm na Starym Mieście. I teraz w tych mieszkańców i w te biznesy uderza się i utrudnia życie pod hasłem ideologicznym walki z samochodem. Gdzie jest przepis zakazujący ruchu wokół Plant, gdzie jest przepis zakazujący posiadania samochodu, na pewno nie w ustawie o drogach publicznych. Zakazy i nakazy muszą być proporcjonalne, nie można zakazać mieszkańcom Starego Miasto poruszania się samochodem, nie można robić ze Starego Miasta skansenu turystycznego bez mieszkańców i bez biznesów nastawionych na innych klientów niż turyści i rowerzyści. Za kilkanaście miesięcy będą wybory samorządowe, , doprowadźmy do zmiany specjalistów w ruchu, do zmiany w zarządzaniu drogami, w Polsce jest wiele uczelni technicznych. Czas obronić swoje prawa i wolności, mam prawo posiadać samochód w Krakowie i mam prawo się nim poruszać. Konstytucja gwarantuje mi ochronę prawa własności i swobodę poruszania się i żadna władza nie ma prawa mi ich odebrać pod płaszczykiem ustawy o drogach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: effertz Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.13, 17:17 Przez takich eugenuszy dalej tramwaje gnieżdżą się w centrum jak szerszenie i przepychają się w dużej mierze z cwaniakami w samochodach, co szukają skrótu przez centrum. Cały świat idzie w kierunku komunikacji publicznej, a samochody przerzuca się do roli wozideł międzydzielnicowych. Mam nadzieję, że urzędnikom z Zikitu pierwszy raz starczy odwagi i przeprowadzą te zmiany do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za zmianami! Re: Odłożymy komunikacyjną rewolucję? Radni są za IP: *.spine.pl 15.05.13, 19:44 widzialem facjaty na plakatach na przystankach rozklejone hahahahahaha dobra akcja!! Odpowiedz Link Zgłoś