Dodaj do ulubionych

Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST]

IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 09:40
władze Krakowa nie mogą dopuścić do sytuacji, w której parking będzie miał niższe stawki niż ten w planowanej od lutego strefie. Inwestor będzie musiał podpisać wiążący prawnie aneks, który zabezpieczy interesy miasta w tej kwestii.

A to dlaczego? Przecież miastu zależy na tym, żeby auta nie parkowały na ulicach w centrum, prawda? (ironia) A autor wychodzi z założenia, że miasto chce to traktować jako dodatkowy dochód...
Obserwuj wątek
    • Gość: Adrian Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 10:03
      Zgadzam się ze wszystkim, a dodatkowo wymagałbym jeszcze:
      1. W zasięgu 1 kilometra od hotelu darmowego zasięgu wifi. Pozytywnie wpłynęłoby to na odwiedzalność tamtych okolic przez ludzi, którzy mogliby na łonie natury posadzonej przez inwestora odpoczywać, rozmawiać przez Internet czy oddawać się innej rozrywce elektronicznej
      2. Darmowych przejazdów komunikacją miejską w stronę Cracovii, rzecz jasna na koszt inwestora.
      3. Zobowiązanie się wszystkich sklepów i usługodawców na terenie hotelu, do podpisania aneksu, który zobligowałby ich do ustalenia cen na poziomie o 15-20% wyższej niż w najdroższym podobnym lokalu w okolicy 1,5Km.
      • Gość: eleutheria Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 10:07
        po prostu... KOMUNO WRÓĆ!
      • Gość: wieszcz_ka Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: 31.70.133.* 13.06.13, 11:11
        Myślę, że władze miasta powinny określić, także sklepy jakich branż mogą być otwierane w tym miejscu, przy jednoczesnym zastrzeżeniu, że kupcy krakowscy otrzymają tam miejsca za symboliczną złotówkę za m2. Myślę, że branża rowerowa powinna miec pierszeństwo.Należy też, od razu, nieco uprzedzając wypadki, zakazać handlu w niedzielę. Jednego w tym liście nie rozumiem. Skoro autor, najzupełniej słusznie, domaga się redukcji miejsc parkingowych z 750 do 200, to sądzę,że miejsca zwolnione przez samochody spokojnie pozwalają powiększyć ilość miejsc parkingowych dla rowerów do 2000. Nie muszę chyba dodawać, że parkowanie rowerów ma być darmowe. Jeśli chodzi o parkowanie samochodów nie widzę najmniejszego powodu aby cena za jedno miejsce nie była powiększona o straty spowodowane redukcją. Myślę, że cena 100PLN za godzinę postoju jest dla autora listu, do przyjęcia. Należy, także, nałożyć na inwestora obowiązek wybudowania autostrad rowerowych z Nowej Huty, Bieżanowa, Ruczaju, Prądników Dwóch, Bronowic etc., etc... do Cracovii. Dalej, skoro o kinach była mowa w liście, należy bezwzględnie ustalić ceny biletów do kina Kijów na poziomie 50% cen z multiplexu wewnątrz galerii. Plus darmowe ciasteczka i zakaz sprzedzaży pop-cornu i coca-coli. Jestem głęboko przekonana, że list zapoczątkuje ożywioną falę konsultacji społecznych dotyczących przyszłości tego miejsca wraz z koniecznymi uwagami dotyczącymi architektury obiektu, tak aby red.Hajokowi mogła w końcu opaść szczęka (kiedy będzie stał na światłach na skrzyżowaniu). Autorowi listu życzę dużo zdrowia. Psychicznego też.
        • czeresnik Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] 14.06.13, 13:39
          Nie szkoda ci czasu takie pierdoły wypisywać...?
    • Gość: do Autora Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 10:09
      Frędzlu rozczapierzony, jak nie chcesz się wstydzić odkup działkę od inwestora.
    • Gość: otto Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.multi-play.net.pl 13.06.13, 10:33
      Ale może za to zmniejszy się ruch wokół Starego Miasta, bo ludzie zamiast do Galerii Krakowskiej pojadą do Cracovii... Skoro pozwolono na taki moloch w samym centrum, to blokowanie Cracovii jest czystą hipokryzją. Że co? Że niby uczymy się na błędach? G.. prawda!
      • Gość: maala Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.ghnet.pl 13.06.13, 11:23
        Nic się nie zmniejszy, a wręcz odwrotnie. Zrobienie kolejnej galerii i biur będzie generować ogromny ruch. Zobacz co się stało jak na armii krajowej postawili biurowce- wszystkie okoliczne uliczki zapchane autami, a korki na na lea przy piastowskiej są ogromne. Do biur ludzie będą dojeżdżać samochodami czy to się komuś podoba czy nie. I naprawdę nie jest ważne ile będzie stojaków dla rowerów.
    • Gość: rr Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.kranww.hornet.pl 13.06.13, 10:36
      Jak sprawa bedzię sie przeciągać to jedynym wyjsciem będzie namówic Al kaidę żeby przypierdzieliła dreamlinerem w stary budynek cracovii.
      • Gość: gv Żadnego placu deweloper nie ma w planach IP: *.gemini.net.pl 13.06.13, 10:53
        Chce wcisnąć wielkiego kloca jak GK na całą działkę i tyle. Jak komuś to odpowiada - to zapraszamy do Kielc.
    • Gość: Thomas Lempart Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.static.chello.pl 13.06.13, 10:54
      Pan Grzegorz zdaje się być bardzo oderwany od rzeczywistości. Jedyne co jest w stanie zauważyć to to że pisze brednie i postanowił się podpisać tylko imieniem by pozostać anonimowy.
      Po pierwsze.
      Skąd teoria o 200 miejscach parkingowych? 200 bo co? Dlaczego nikt takich ograniczeń nie zrobił w galerii krakowskiej? albo w galerii Kazimierz. Tam też są strefy płatnego parkowania a i tak trudno o miejsce. Dodatkowo. Broń Boże żeby tą okolice zalało 760 miejsc... jeszcze ktoś by przyjechał samochodem zostawił na tym parkingu i poszedł na spacer, rolki, rower, piknik na błonia... Przecież dookoła błoń tyle miejsca... No i nie możemy zapominać że zmagamy się z nadmiarem pieniędzy więc będzie lepiej ograniczyć inwestora i niech miasto przeznaczy zbędne 15mln na parking podziemny! A co! stać nas. Jeszcze jest kwestia rowerów. Oczywiście 200 miejsc. Zgadzam się. Myślę ze inwestor ma je w planie ale chyba jeszcze nie czas o tym dyskutować. Może nie koniecznie tak jak pan pisze od razu na na wjeździe... możne jeszcze przed samym wejściem.... bo przecież Parkingi rowerowe chlubą być powinny... tak ładnie będą wyglądać...
      Po drugie.
      Przestrzeń bez życia? Ciężko się tam przecisnąć w dowolnej porze dnia bo takie tłumy czekających, przesiadających się idących gdzieś... Na pewno powstanie tam Nowej Cracovii zabije to miejsce i ludzie będą się przesiadać w innym miejscu....
      Co do małej architektury i ławek... dobrze że są na plantach , miło jest jak człowiek sobie siedzi i nagle się obcy dosiada i podrywa :) a tak na poważnie. Myślę że w planie jest więcej małej architektury ale to nadal nie jest moment na detale.
      Remont ulic okolicznych.... mam nadzieje że sięgną aż po most dębnicki :) chociaż Pewnie Pan nie doczytał w prezentacjach że inwestor się do tego zobowiązał. To się rozumie samo przez się przy takiej inwestycji. Ale pan Grzegorz pewnie nie ma zielonego pojęcia o tym.
      Po trzecie.
      Zastanawia mnie dla czego ludzie tak bardzo boją się galerii handlowej. Czy istnieje obawa że wszystkie okoliczne sklepy wymrą? ale zaraz zaraz... które sklepy? czy ktoś zauważył że poza kilkoma ciucholandami nic w okolicy nie ma?? na alejach, na Piłsudskiego, i w stronę placu na stawach... NIC! wiec gdzie jest problem??? nie dość że niewiele tam sklepów z czymkolwiek to już na pewno nie ma tam takich sklepów jakie mają być w zamyśle w galerii handlowej.
      Po czwarte.
      Co do kina. Zgadzam się połowicznie. Z jednej strony Kijów znalazło pomysł na siebie i jest zupełnie innym kinem niż wszystkie inne. Ma swoich klientów, zupełnie inne filmy wyświetla niż multipleksy. O Kijów bym się nie martwił... ale z drugiej strony może faktycznie to nie jest rozsądne aby kino i "kino" były obok siebie.
      Po piąte.
      Z Pana Grzegorza jest człowiek wszechstronny. Nie dość że mądry, oczytany to jeszcze krytyk i plastyk. Nowoczesny do tego. Myślę że takie opinie o p. Cęckiewiczu wartowało by wygłaszać po cichu i w piwnicy a nie na głos w internecie. Tandetna architektura to jest to co się w tym miejsce propaguje. A jak ktoś chce zrobić coś co będzie miało trochę europejskiego powiewu to jest od razu jest wielka afera. Budynek piękny. Ma swoje wady i zalety. Jak każdy, Będzie pasował. będą zwolennicy i przeciwnicy.

Pana żądania to czysta kpina. " niech inwestor sypnie groszem". Weź się człowieku przejdź pod Cracovie, rozpędź się i mocno głową w ścianę walnij. Zastanów się ile będzie to wszytko kosztowało. Zakup działki, rozbiórka i postawienie czegoś zupełnie nowego + remonty ulic o których pisałeś. Ja Ciebie będzie na to stać to przyjdź i sypnij groszem. A jak mieszkasz w swoich 50m2 w Bieżanowie i Nowę Cracovie będziesz oglądał tylko przez szybę 144 to może wartowało by jednak iść do tej piwnicy i tam swoje teorie i żądania przedstawiać.
      • marek12013 Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] 13.06.13, 11:07
        Nie ma to jak być strzyżonym baranem i jeszcze ryczeć głośno, że za mało strzygą i brać na rogi tych, którzy nie chcą dać się strzyc. Znam popisy firmy Eho z innych miast. Nikt jej nie zmusi do "sypnięcia groszem" na cokolwiek wartościowego, bo to firma nastawiona wyłącznie na szybki zysk. Natomiast za parę lat to my wszyscy będziemy musieli "sypnąć groszem" na rewitalizację opustoszałych kwartałów, które wymrą w okolicach nowej galerii.
      • Gość: zwierzyniec Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.devs.futuro.pl 13.06.13, 12:15
        przy galerii kazimierz nie ma żadnej strefy, kłamco. W momencie budowy, nie było tej strefy nawet na kazimierzu. farmazoniarz
        • Gość: thomas Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.static.chello.pl 13.06.13, 12:47
          ale teraz jest. wiec zgodnie z systemem Grzegorzowym niech miasto zażąda od galerii wprowadzenia opłat.
        • Gość: x Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 16:08
          Spokojnie, niebawem strefa obejmie całe miasto. Wtedy nawet sklepy przy Zakopiańskiej się nie obronią ;)
    • Gość: ei Wszystko ok ale po co stojaki ? IP: 193.22.28.* 13.06.13, 10:56
      Jednej rzeczy nie pojmuję - po kiego tam stojak rowerowy na 200 miejsc ? przecież nie będzie tam biur, tylko sklepy i jadłodajnie - czyli właściciele sklepów i tak podjada "porszakami" a obsługa mpk albo samochodem.

P.S. jakoś nie widziałem NIGDZIE na salwatorze przpełnionych stojaków rowerowych - zawsze da się rower gdzieś przypiąć

• Gość: kielczanka widziałam galerię echo w kielcach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.13, 19:25
        widziałam galerie echo w Kielcach. działka zabudowana co do cm ,żadnych stojaków na rowery, co wy tu marzycie - o naiwni..
    • Gość: maciek Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.ghnet.pl 13.06.13, 10:56
      Rozmiękczyć? Jakich nas? Może Pana. Proszę się wypowiadać za siebie. To że firma Echo dokonuje bardzo cwanych i chytrych posunięć aby bezwzględnie osiągnąć swój cel, jak choćby sztuczne zainicjowanie "debaty" na temat przyszłego losu budynku w Radiu Kraków, czy też wywieszenie tego ogromnego baneru parę dni temu (który ma za zadanie wywołać niejako wrażenie u niezorientowanych że ta inwestycja już jest przesądzona) - to nie oznacza jeszcze że dostaje zielone światło i społeczne przyzwolenie!
      W żadnym cywilizowanym Państwie się tak nie buduje, a mamienie hasłami z banera "Kultura, Moda, Sztuka" to czysty marketing i mydlenie oczu - rzeczywiste hasło oddające charakter tego zamierzenia powinno brzmieć "handel, zalew dodatkowych aut w centrum, zyski". NIE dla galerii w centrum miast!!
      • Gość: dv Nie można wstawić kloca w mieście bez konsekwencji IP: *.gemini.net.pl 13.06.13, 11:04
        Albo inwestor spełnia obowiązki wobec społeczeństwa i ma prawo budować, albo niech idzie do diabła - sąsiedztwo nie może być uciążliwe.
    • Gość: Krakus Grzegorz - kolejny oszołom IP: *.adm.agh.edu.pl 13.06.13, 11:26
      TAK! - zróbmy wielki obiekt BEZ miejsc parkingowych...
      albo - dupny parking po 100 zł za 15 minut...
      albo - i może to najrozsądniejsze - wyślijmy pana Grzegorza na badania specjalistyczne...
    • Gość: dsfgdsg Scyzoryki rzuciły kabonę płatnym pościarzom IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 11:41
      Widać że cyngle na garnuszku echo nie próżnują i wyrabiają stawkę. Tylu płatnych wpisów dawno nie widziałem.
      • Gość: TenCoDostał No widac ze niektórym nie rzuciły... IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 13:40
        a tez by chciały... ;P
        • Gość: wieszcz_ka Re: No widac ze niektórym nie rzuciły... IP: 31.69.129.* 13.06.13, 13:48
          Skoro jesteś TenCoDostał, to oświeć mnie proszę i wyjaśnij co to "kabona"?;)
    • Gość: Ela Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: 212.160.172.* 13.06.13, 11:51
      Niestety, z całym szacunkiem dla Pana Cęckiewicza, projekt nowej Cracovii jest po prosu brzydki.
      Można stworzyć coś nowoczesnego, ale zarazem delikatnego, a to jest wielki "klonkier" bez wyrazu. Szkoda, że projektu nie powierzono jakiemuś młodemu architektowi, który myślę potrafiłby nadać temu budynkowi trochę lekkości i nowego stylu, przy jednoczesnym zachowaniu warunków narzuconych przez Miasto. Tymczasem wyszło nic ciekawego, budynek który wyglądem przypomina wiele innych tego typu obiektów - bez wyrazu.
      • Gość: wieszcz_ka Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: 31.70.133.* 13.06.13, 12:49
        Zgadzam się, to "klonkier". Prawdę mówiąc, "stara" Cracovia mnie też nigdy nie zachwycała. Czy młodemu by się udało? Wiek nie ma znaczenia, liczy się umiejętność projektowania a nie składania sampli w AUTOCAD. Ograniczenia nałożone na inwestora i projektanta uważam za przesadne, w tym miejscu można akurat pokusić sie o wyższy budynek.
    • Gość: Bioły Jedz baławanie rowerem z zakupami. Jesienią... IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 12:51
      A zostawic hotel jak jest. Piekny, kazdy turysta widzi... Za chwile sie rozpadnie, kłopot sie rozwiąże, a chmura azbestu podreperuje sytuacje demograficzną sektora emerytalnego.
      • Gość: wieszcz_ka Re: Jedz baławanie rowerem z zakupami. Jesienią.. IP: 31.70.133.* 13.06.13, 12:55
        Na zakupy - rikszą albo dorożką. Jeśli kupujesz meble to dorożka z przyczepką albo jeśli coś mniejszego to przegubowa riksza;)
        Z tym azbestem to niezły pomysł.
        • Gość: Bioły No własnie dlatego gawiedź nie powinna miec głosu. IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 13:10
          Polacy jak zwykle są zgodni, mądrzy i praktyczni. I mamy mnóstwo pomysłów na wydanie każdych pieniędzy, tylko oczywiscie nie swoich, bo polaczek jakkolwiek smierdzi, ale na pewno nie groszem. Każdy jest ekspertem, wie wszystko lepiej, i naturalnie jest swiatowcem na poziomie, który pogardza egiptem z Last Minute (szczególnie all in), sieciówkami i wodą w platikowych komercyjnych butelkach. Elita... Nie zauważa tylko faktów, że mamy problem ze spuścizną poprzedniej epoki, wyburzyc nie wolno, przebudowac za bardzo tez nie ma jak, kazdy chciałby azeby koncept i styl pozostał, ale nic nowego sie nie podoba bo przypomina domy handlowe w Warszawie, które są.... no własnie - z tej samej epoki co Cracovia. I kółko sie zamyka, ale jest zbyt duże do ogarnięcia polskim zasciankowym umysłem. No ale pokrzyczmy jeszcze troche. Ach.... szkoda czasu....
          • Gość: wieszcz_ka Re: No własnie dlatego gawiedź nie powinna miec g IP: 31.70.193.* 13.06.13, 13:25
            Ehmmmm... Z sieciówkami to i ja jestem na bakier;) Egipt? Za gorąco!
            No właśnie, spuścizna. "Tu pod tą gruszką...itd" jest w Krakowie chyba potęgowane prez klimat. Sentymenty? Całowałam się w kinie "Kijów"... No i co z tego? Niefunkcjonalny budynek, z koszmarnym wnętrzem. Prawdę mówiąc, prosiłoby się zrównać z ziemią cały ten kwartał i postawić coś sensownego. Kraków nie jest perłą architektury, ma perełki, ma mnóstwo pięknych, ciekawych miejsc i, wciąż niewykorzystany potencjał. I, jest od lat źle zarządzany.

• Gość: Bioły Słusznie. Aż wstyd zapraszac gwiazdki na festiwal. IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 13:37
              Szczerze, obecnie Kijów i okolica straszą... Niestety, nie mamy ani zmysłu do pieniędzy, ani zmysłu zdroworozsądkowego myślenia. Poczekajmy jeszcze troche, do protestu nie włączyli się jeszcze ekologowie. Dopiero bedzie wesoło :)
              • Gość: wieszcz_ka Re: Słusznie. Aż wstyd zapraszac gwiazdki na fest IP: 31.70.193.* 13.06.13, 13:43
                Nooooo, to może być ciekawe:) "Endemiczny gatunek komara odkryty w piwnicach dawnego hotelu!" albo "Bezmózgie człekokształtne..." a nie, nie to by było o pałacu Wielopolskich na pl. Wszystkich Śniętych...
    • Gość: Allan Żadnego placu nie będzie IP: 194.165.48.* 13.06.13, 13:15
      W wersji przedstawionej przez inwestora po prostu nie będzie żadnego placu, a a budynek zostanie przysunięty do samej krawędzi jezdni. Ledwie chodniczek się zmieści.
      • Gość: wieszcz_ka Re: Żadnego placu nie będzie IP: 31.70.193.* 13.06.13, 13:34
        A na cholerę tam plac? Targ koński ma tam być czy Kleparz przeniosą? Błonia są obok. Tam się prosi bryła z dziedzińcem wewnętrznym i pasażami.
    • Gość: a Prowokacja??? IP: *.law.uj.edu.pl 13.06.13, 14:04
      "Zaproponowana przez Echo liczba miejsc parkingowych jest absolutnie niedopuszczalna. To jest sprawa pryncypialna, ważniejsza chyba nawet od architektury obiektu. Nie można wyrazić zgody na molocha, który będzie wlewał na Błonia aż 760 samochodów! Groziłoby to paraliżem całego centrum. Dojazd do tego obiektu powinien być oparty na komunikacji zbiorowej, rowerowej i pieszej. 200 miejsc postojowych to maksimum, które przekroczone być nie może. Co więcej, władze Krakowa nie mogą dopuścić do sytuacji, w której parking będzie miał niższe stawki niż ten w planowanej od lutego strefie. Inwestor będzie musiał podpisać wiążący prawnie aneks, który zabezpieczy interesy miasta w tej kwestii. Najbezpieczniej będzie, jeśli parking zostanie przekazany na własność miastu, by mogło nim swobodnie zarządzać. Wtedy prezydentowi Majchrowskiemu nie pozostanie nic innego, jak zrezygnować z marnotrawienia 15 mln zł z budżetu Krakowa na parking pod placem przy Muzeum Narodowym."

Czy to jest finezyjna ironia???

• czeresnik Re: Prowokacja??? 14.06.13, 13:31
        To najprawdziwsza prawda.

Jednym z głównych czynników zwiększających ruch samochodowy na ulicy jest dostępność na niej miejsc parkingowych. Jak przesadzimy z ilością miejsc, to okoliczne ulice się zakorkują. Przerabiano to już wiele razy w Polsce i na świecie, działa niezawodnie.

Jeśli powstanie tam parking podziemny, to nie ma sensu budować tego pod muzeum. Zresztą i tak nie ma sensu go budować, ale to wiedzą tylko niektórzy.

• Gość: jdfjls Re: Prowokacja??? IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.13, 22:09
          e, w zagłębiu biurowym na służewcu w Wa-wie to tak nie działa. Miejsc nie ma, a i tak samochody rządkiem wzdłuż krawężnika wszędzie gdzie można i nie można stoją :)
    • Gość: PIOR zawsze trzeba pojęczeć... IP: 80.50.51.* 13.06.13, 15:15
      Burzyć, budować nie nadawać...
    • Gość: glowacz Trolle z Echo, czy też z wynajętej przez nią firmy IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 15:55
      Trolle z Echo, czy też z wynajętej przez nią firmy PR!

Choćbyście się nie wiem jak starali i ile postów tu nie płodzili, ta gó...ana galeria handlowa nie powstanie. Plan miejscowy jest już prawie uchwalony. Jak wam nie przychodzi nic innego do głowy niż ta tandeta, która chcecie wcisnąć Krakowowi, to fora ze dwora i won do Kielc. Tam wasze miejsce.
      • Gość: Antoni Re: Trolle z Echo, czy też z wynajętej przez nią IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.13, 19:55
        Szanowni Państwo z Echo. Proszę nas nie traktować, jak debili. Naprawdę w Krakowie na nikim nie robi wrażenia bełkot o modzie, sztuce i kulturze w dużym sklepie, bo to chcecie tam wybudować. Do poziomu tego, co tam niby miałoby powstać brakuje jeszcze nazwy Cracovex Pol-Investment Mall, lub w wersji dla zaawansowanych martketingowców z Koziej Pupki -
        Green Fields Gallery&Butique City Centre
    • rys.kolargol Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] 13.06.13, 17:29
      Co za kuriozalny list... oczywiscie najlepiej wszystko bedzie znacjonalizowac a autorowi listu dac wladze w ustalaniu planow zagospodarowania. Oj bedzie sie wtedy dzialo!
      • Gość: qwa Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.centertel.pl 14.06.13, 10:31
        odejdź echotrollu
        • Gość: zdz Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.spacedump.net 26.08.13, 12:14
          no jasne jak ktos tylko wypowie chocby pol pozytywnego zdania na temat Cracovi tudziez wyrazi jakis sprzeciw wobec dzialan miasta oraz pseudo stowarzyszen w tej sprawie staje sie echotrollem lub kieleckim chamem... taka sprytna linia dyskredytacji zwolennikow tej inwestycji, ktorych jest dosc sporo co pokazaly badania opini publicznej. ale dzieki wlasnie garstce krzykaczów rodem z plm i innym wladze miasta maja argumenty aby blokowac ta inwestycje co jest w interesie ich mocodawcow. przejzyjcie wreszcie na oczy!!
    • Gość: pool Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.ip.netia.com.pl 14.06.13, 09:44
      tradycyjne polskie podejście - lepiej żeby nie było nic....
      będzie następny wielki bilbord reklamowy, ale za to zabytkowy...
      skłonność do kompromisu - tak, ale moje ma być na wierzchu,
      a prawo własności? - dotyczy tylko mojej własności, a nie czyjejś.

Uważam, że inwestor przedstawił ciekawą propozycję nad którą osoby kompetentne (nie politycy i raczej nie skłócone i nabarmuszone środowisko krakowskich architektów o niemałym ego - najlepiej ktoś z zewnątrz) mógłby wspólnie popracować, aby uzyskać możliwe najlepsze rozwiązania projektowe - dla inwestora i miasta.
      Jest szansa na uzyskanie wielu dobrych rozwiązań, w tym np. dodatkowych miejsc parkingowych w podziemiu, ogólnodostępnego placu w miejsc straszącego parkingu zewnętrznego, ciekawą i nowoczesną a także nawiązaującą do otaczającej historycznej zabudowy architektury.
      Ale pewnie łatwiej jest krzyczeć, że nie damy ruszyć tego miejsca i nie będzie kielczanin pluł nam w twarz...
    • Gość: PKisiel Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: 193.201.136.* 24.06.13, 12:21
      Podróżuję po świecie widzę piękne architektoniczne budowle i naprawdę stać kogoś na postawienie czegoś atrakcyjnego a nie kolejnego prostokątnego kloca, to nic że będzie wygladał inaczej niż to co jest, nie możemy zgadzać się na stawianie i psucie naszej przestrzeni
      • Gość: Zib Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.13, 14:50
        Nie mozemy tez godzic sie na blokowanie rozwoju miasta a urzednicy zamiast okopywac sie na swoich pozycjach powinni o te inwestycje zabiega a na inwestorach wymuszac ta jakosc architektury, ale jak widac latwiej jest im blokowac niz zabrac sie do roboty i wypracow kompromis dobry dla obu stron sporu a zwlaszcza dla mieszkancow...
        • Gość: haha Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: *.internetia.net.pl 23.08.13, 20:44
          Panie Grzegorz,wykup pan budynek i urządzisz sobie "po swojemu".Póki co,nie dyktuj właścicielowi,co może robić ze swoją własnością.
          • Gość: ? Re: Nie chcę się wstydzić Nowej Cracovii [LIST] IP: 93.154.152.* 26.08.13, 13:44
            Ale o to właśnie chodzi że grunt pod Cracovią nie jest tak pełną do końca właśnością
            pana Inwestora. Jest w dzierżawie wieczystej z przeznaczeniem pod działalność "turystyczną"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka