Dodaj do ulubionych

Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawelem

IP: *.fiberway.pl 19.07.13, 09:26
"Problem jak dla mnie jest nadmuchany!", "Miałem prawo wyrazić zgodę na tę ekspozycję, i tak zrobiłem", "Ale jak już mówiłem, ta rzeźba nie stanowi dla mnie problemu"

Ten pan zapomniał chyba, że działa w imieniu miasta nie dla SIEBIE.
Obserwuj wątek
    • turpin Artysta może pozostawić tę rzeźbę na stałe 19.07.13, 09:33
      Jest na to bardzo prosty sposób - po przygładzeniu zmarszczek glancpapierem wystaczy ją przemianować na Głowę Chrystusa Króla. I niech ktoś spróbuje wówczas Głowę stamtąd ruszyć!
    • Gość: at Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawelem IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 10:17
      "Niedawno miałem pytanie, czy dokładnie w tym samym miejscu może odbyć się impreza smerfów. I odmówiłem."
      Z panem konserwatorem bardzo się liczą, dlatego w niedzielę stał na tle Wawelu olbrzymi, dmuchany smerf.
      • Gość: m.k. Re: Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawel IP: *.internetia.net.pl 19.07.13, 10:27
        Ale cały czy tylko głowa? I który to był smerf? Bo jeśli Papa Smerf to w porządku, przecież to taki jakby smerfowy król, czyli do Wawelu jak najbardziej pasuje.
    • jamak Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawelem 19.07.13, 10:31
      A mnie się podoba pomysł i trza przyznać że artysta potrafi. Niech zrobi poczet Królów Polski, ożywi ten skostniały teren. Mam tylko wątpliwość czy należy je pozostawić na stałe? Kraków nie może być tak jak tego chcą niektórzy wyłącznie muzeum, niech się dzieje byle w dobrej formie .
      • Gość: Smok Wawelski Re: Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.13, 12:34
        jak trza, to trza ...:)
      • ponury_swiniarz Re: Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawel 19.07.13, 12:49
        Skostnialy teren?

Po pierwsze teren nie jest skostnialy a po drugie po co ma byc ozywiany?

Krakow nie jest muzeum ale to nie jest argument zeby bez zadnego uzasadnienia 'wydalem zgode bo moglem' podejmowac decyzje o umieszcaniu nowych elementow w okolicach zabytkow.
    • Gość: Dodo Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawelem IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 10:51
      Barka gigant jakoś nie przeszkadza. A może lepie zbudujmy tam kilkupoziomową ścieżkę rowerową każdy poziom o szerokości 10m.
      Smok wawelski tez powinien wylecieć bo to jakiś zabobon itp
    • Gość: zajacpo Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawelem IP: *.play-internet.pl 19.07.13, 11:15
      To wygląda tak, jakby Kraków z założenia nienawidził rzeźb w kształcie dużych głów pustych w środku ;P Przypomnę, że awantura o Mitoraja w dalszym ciągu raz po raz pobrzmiewa echem...

To zresztą chyba prezentuje typowe krakowskie podejście do pomników: cokolwiek by stanęło musi być najpierw poddane miażdżącej krytyce, a autor zlinczowany. Chyba, że jest to Marszałek itp. (patrz podstawówkowej jakości dzieło na ul. Piłsudskiego: "Piłsudski duszący koguta w towarzystwie krzywych oprychów" - cyctat z turysty; nie przypominam sobie jakiejś szczególnej awantury przy tej okazji, choć ozdoba dla miasta to wątpliwa)

Ja bym wszystkim krytykującym zaleciła wycieczkę do któregoś z europejskich miast, zaczynając od Londynu - zwróćcie uwagę jak tam kształtuje się przestrzeń miejską i co stawia się w towarzystwie zabytków.
      • ponury_swiniarz Re: Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawel 19.07.13, 12:43
        No Londyn akurat nie jest dobrym przykladem bo nie ma czegos takiego jak dobrze zdefiniowane stare miasto. Krakow bardziej mozna porownywac do Wiednia, Pragi czy Lwowa niz do Londynu, Dublina czy Wenecji.
      • Gość: mk Re: Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawel IP: *.internetia.net.pl 19.07.13, 12:53
        Często jest tak, że im większa głowa to tym bardziej pusta w środku.
        • Gość: Miro Re: Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawel IP: *.net.cybernetwmw.com 19.07.13, 23:11
          Pustkę to ona wywołała...
      • Gość: Smok Wawelski Re: Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.13, 12:56
        ależ nie musisz zalecać "wycieczki do któregoś z europejskich miast, zaczynając od Londynu"..wystarczy przejść się parę kroków dalej, by zobaczyć w Galerii Współczesnej Sztuki Polskiej w Gmachu Głównym MNK model rzeźby, do której niezwykle podobna jest ta, wystawiona przy ul. Piłsudskiego, lecz wykonany przez ...Jana Raszkę, zatem innego artystę, niż ten, który sygnował rzeźbę na skwerku>:). Dlatego przy okazji jej odsłonięcia pojawiły się od razu głosy o możliwym plagiacie, któremu autor energicznie zaprzeczył: "To są tylko uwagi starszej kobiety, które nie mają pokrycia w faktach":
        www.sceno.edu.pl/print_content.php?dsid=&cms_id=2465&ctr=c&tr=&lang=pl
        Z resztą wg jego modelu wykonano podobną rzeźbę w Kielcach, niedawno zrekonstruowaną:
        www.um.kielce.pl/pomitab/obiekty/pomnik_czynu
        Śmiem mniemać, że dlatego ta rzeźba przy ul. Piłsudskiego jest akurat do przyjęcia, bo odwołuje się do dobrego wzoru. Inne dobre rzeźby można popodziwiać we wspomnianej galerii. Wracając zaś do wątku "królewskiego":)...otóż ten współcześnie żyjący artysta to autor pomysłu na poczet królów na Plantach, już nie pamiętam, czy wg Matejki, czy z przełamanym fałdem szat à la Wit Stwosz, jak u Piotra Skargi:)...W jednym ze sklepów mięsnych znalazł się taki opis wędliny: "Smaczek à la konserwa". Hmmm dobrze tu pasuje.
        • Gość: gość Re: Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawel IP: *.mhk.org.pl 19.07.13, 14:24
          Miniatura kieleckiego pomnika legionistów znajduje się także na grobach legionistów na cmentarzu rakowickim i również jest autorstwa Jana Raszki. A Dźwigaj nie ma wstydu.
          • Gość: Smok Wawelski :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.13, 14:36
            słyszałem takie powiedzenie o "twórcy niezliczonych pomników papieskich": "Dźwigaj, nie dźwigaj tyle, bo się zmęczysz":)
    • Gość: Leel00 Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawelem IP: *.if-pan.krakow.pl 19.07.13, 11:49
      A pomysł jest ciekawy. W sumie mogłyby tam stanąć głowy wszystkich wawelskich władców
    • Gość: wacława Re: Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.13, 11:58
      Przeciez nie zdecydowa tak, dlatego że chciał, tylko MIASTO w postaci nacisków mu tak kazało. To jest choinka zalezności służbowej - tak to działa.
    • Gość: takisobiekrakus Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawelem IP: *.phils.uj.edu.pl 19.07.13, 12:11
      Jeśli to jest ekspozycja czasowa to nic złego się nie dzieje. Ale ten wielki łeb leżący/stojący w Rynku podobno też miał być czasowy...
    • Gość: Polak Co za arogancki kretyn IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.07.13, 12:28
      Wstyd.
    • ponury_swiniarz A to fiutek 19.07.13, 12:29
      To sie nazywa urzedokracja. Urzedas powinien wiedziec ze sluzy nam jak dawniej lokaj sluzyl panu na wlosciach. Pan konserwator zabytkow utrzymuje sie z naszych pieniedzy. Jakby mnie szef spytal dlaczego podjalem decyzje a ja bym mu powiedzial - bo mialem takie prawo - to bym wylecial z pracy ze sladem buta na doooopie. Niestety, Polska to republika bananowa a urzednikowi wydaje sie ze to on jest panem. Nie musi uzasadniac swoich decyzji, nie musi przeprowadzac bilansu zyskow i strat bo to nie jego pieniadze. Tu nie chodzi o to czy glowa sie komus podoba czy nie, ale jakie korzysci dla nas, ktorzy oplacaja administracje Krakowa, z tego plyna i czy koszty sa tego warte.
    • annamarta8 Konserwator ma racje 19.07.13, 13:53
      Bardzo podoba mi sie ten pomysl! Ekspozycja rzezby glowy krola pod Wawelem jest jak najbardziej na miejscu i dla turystow fantastyczna ciekawostka. Mimo muzealnego charakteru Krakow jest zywy i bardzo dobrze, ze ma odwage zyc normalnym zyciem - w tym wypadku, dawac szanse artystom na prezentacje ich sztuki. Brawo Panowie konserwatorze i artysto! Glowa krola jest swietna i jak najbardziej na miejscu. Bardzo dobry pomysl! Chcialabym widziec wiecej rzezb naszych krolow wokol Wawelu. Ludzie poczuja sie naprawde blisko naszej wspanialej historii.
      • Gość: Smok Wawelski Re: a co jeśli nie ma?... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.13, 14:05
        :)
      • Gość: Olek Re: Konserwator ma racje IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 14:15
        jaki pomysł? Dlaczego król ma samą głowę? Nie lepiej mu było dodać kawałek torsu i chociaż postument? Przecież to wybitny król a tu stoi w trawie. Miejsce jak miejsce ale według mnie za mało króla!
        • Gość: jo Re: Konserwator ma racje IP: *.internetia.net.pl 19.07.13, 15:54
          tułów jest, ale zakopany. Jakby wszystko wystawało to nie byłoby o czym gadać, a tak to są domysły i rozważania. N.p. czy ma berło, czy ma miecz, czy ma gacie - tego nie wie nikt.
          • annamarta8 Re: Konserwator ma racje 19.07.13, 17:39
            Jo - dzieki, dawno sie tak nie usmialam!:)))
      • Gość: pallapont Re: Konserwator ma racje IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.13, 17:16
        Mnie również ten pomysł bardzo się podoba. Wawel był siedzibą królów, stąd głowa króla jest tutaj jak najbardziej na miejscu. Kilka lat temu, kiedy pękło serce dzwonu Zygmunta, narodził się pomysł, aby zrobić aleję z figurami królów. Podobno jakieś postaci już powstały (częściowo z tego pękniętego serca)- to byłby naprawdę fajny pomysł na ożywienie dość jednak zaniedbanych alejek pod Wawelem. My, krakowianie, wciąż narzekamy na wszystko, co nowe, a wystarczy pojechać do Wrocławia- tam stale powstają nowe pomniki, urozmaicające otoczenie. Dla nas słynne już krasnale pewnie też byłyby kiczowate, tak samo byłoby z ich fontanną na Rynku, która też jest w innym stylu niż starówka a cieszy przechodniów. Dajmy żyć artystom w tym mieście. Dobrze, że chociaż urzędnicy stali się im bardziej przychylni.
    • Gość: krakus Popierwm pomysł-chyba tylko jakis zakompleksiony IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 14:19
      i rozgoryczony pseudoartysta może mieć jakieś ALE. - bo pewnie na jego wypociny się nie zgodzili.
      Przestańcie tez robić z Wawelu miejsca swiętego - tam Chrystus nie przyszedł na swiat!!!! Wawel ma służyc ludziom ...
      • Gość: Smok Wawelski chyba nie tylko:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.13, 14:30
    • Gość: !!! Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawelem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.13, 14:51
      Wszystko na to wskazuje, że ktoś stracił głowę.
    • Gość: NieDziwiNic PRLwciąż ma się dobrze.NiewiarygodnaButaUrzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.13, 15:12
      Czegoś tak żenującego jak wypowiedzi owego Zbiegienia nie widziałem od dawna
      • Gość: buu Re: PRLwciąż ma się dobrze.NiewiarygodnaButaUrzęd IP: *.ksi-system.net 19.07.13, 17:39
        A cóż Ci się w wypowiedzi konserwatora nie podoba? Od tego on jest żeby wyrażać swoje zdanie.
        • ponury_swiniarz Re: PRLwciąż ma się dobrze.NiewiarygodnaButaUrzęd 19.07.13, 17:49
          Policja ma prawo zamknac cie na 48 godzin. Chcialbys otrzymac takie wyjasnienie twojego zatrzymania ('moglem wiec zatrzymalem') czy wolalbys konkretne uzasadnienie. A jesli cie bedzie mogl zdzielic pala to tez uwazasz, zeby to robil tylko dlatego ze moze? Jesli ja chce cos postawic na chodniku przed moim domem musze poprosic o pozwolenie a zeby to zrobic musze uzasadnic. Jesli w firmie mamy wprowadzic cos nowego do systemu, musimy uzasadnic jakie beda z tego korzysci. Naprawde nic nie wymagasz od urzednikow? Nie uwazasz ze powinien przynajmniej powiedziec jakie jego zdaniem sa korzysci z umieszczenia glowy przed Wawelem?
          • Gość: bu Re: PRLwciąż ma się dobrze.NiewiarygodnaButaUrzęd IP: *.ksi-system.net 19.07.13, 18:41
            Naprawdę masz aż takie problemy z czytaniem ze zrozumieniem? To chyba artysta uzasadniał postawienie tej rzeźby w tym miejscu i prosił o pozwolenie, a nie koserwator. Konserwator się to wniosku artysty przychylił, czyli uznał jego argumenty. Aż takie to trudne?
            • Gość: Smok Wawelski :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 20:03
              a ja widzę to tak: urzędnikowi brak pokory wobec powagi sprawowanego urzędu, wyróżnia go buta i brak rozeznania w tym co pożyteczne i dobre, a co kontrowersyjne i mizerne. Wyraźnie kosztuje go dużo wysiłku, by poświęcić dziennikarzowi nieco uwagi, z góry przyjmując postawę, że "problem jest nadmuchany". Uff, lokalizacja zatem pięciometrowej rzeźby z plastiku u stóp Wawelu to pikuś. Urzędnik podjął decyzję, jaką podjął, nie znam go z publikacji, z obiegu naukowego itp. nie wiem, jakie szkoły kończył i jakie ma przygotowanie, być może jest świetny, ale oceniając jego kompetencje przez pryzmat podjętej decyzji mam wielkie wątpliwości. Wszak podlega panu konserwatorowi "Stanowisko Ds. Estetyki Przestrzeni Publicznej" i cóż ten termin w istocie oznacza?:) W kontekście podjętej decyzji brzmi jak żart i lepiej wpisałby się w narrację "Procesu" Franza Kafki. W zakresie działań owego stanowiska np. zwraca uwagę dbałość o to, by substancja zabytkowa historycznego zespołu miasta Krakowa pozostała nienaruszona i niezmieniona ...stąd mieści się w tym zakresie "wydawanie pozwoleń na: umieszczanie na zabytku urządzeń technicznych, tablic reklam oraz napisów, a także na podejmowanie innych działań, które mogłyby prowadzić do naruszenia substancji lub zmiany wyglądu układów urbanistycznych wpisanych do rejestru zabytków". W przypadku owej rzeźby mam wrażenie, że doszło do kreacji nowej jakości w zdefiniowanej przestrzeni, która nie jest szczególnie wartościowa i nie dodaje splendoru temu miejscu. Jurassic Park pewnie jeszcze bardziej ożywiłby Wawelskie Wzgórze, lecz czy o to w tym wszystkim chodzi?:)
            • ponury_swiniarz Re: PRLwciąż ma się dobrze.NiewiarygodnaButaUrzęd 21.07.13, 01:42
              > Naprawdę masz aż takie problemy z czytaniem ze zrozumieniem? To chyba artysta u
              > zasadniał postawienie tej rzeźby w tym miejscu i prosił o pozwolenie, a nie kos
              > erwator. Konserwator się to wniosku artysty przychylił, czyli uznał jego argume
              > nty. Aż takie to trudne?

Chyba uzasadnil czy uzasadnil? Jak widac sam nie wiesz czy w przeczytanym tekscie jest wzmianka o tym czy artysta uzasadnil wniosek czy nie. Natomiast wskaz mi miejsce gdzie to uzasadnienie jest zaprezentowane? Jesli pan konserwator taki wniosek otrzymal mogl podac argumentacje artysty i powiedziec ze sie z nia zgodzil. To jest nasz sluga, jak lokaj w panskim domu, i powinien sie tlumaczyc ze swoich decyzji. Jak by tobie lokaj przemalowal sciany na rozowo to nie chcialbys sie dowiedziec czemu?
    • Gość: Niedziwinic Ale biały balon i tak rządzi :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.13, 15:14
    • Gość: Polak Kicz jak z prowincjonalnego wesolego maisteczka. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.07.13, 18:55
      Takie coś się hurtowo wykonuje z styropianu, gumy, plastiku....
    • Gość: macr0s Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawelem IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 19:40
      Nie rozumiem, skąd nagle taki ostry sprzeciw. Sztuka ma to do siebie, że jednym się podoba, innym nie.

Porównanie Wawelu i Prokocimia przez panią Dominikę Wantuch świadczy o niskim poziomie dyskusji, którą przeprowadziła; miała ona styl podjazdowo-zaczepny. Przecież wiadomo, że postawienie takiej rzeźby w dzielnicy Prokocim to jak postawienie jej w garażu, innymi słowy sztuka dla sztuki, tworzenie do szuflady. Tam nie będzie miała zresztą tego historycznego kontekstu, którego nabiera pod Wawelem.

Jeśli chcemy, aby Kraków nie był skostniały, staromodny i zamknięty dla wysublimowanych artystów to pozwólmy, aby sztuka, szczególnie ta nawiązująca do historii była oceniana nie tylko przez autorytety z branży. Pozwólmy, aby "zwykli" ludzie również mogli ją "dotknąć" i ocenić.

Swoją drogą, czy Pani Dominika Wantuch nie uważa krakowskiego konserwatora za autorytet?

Dodam, że Wawel nie należy "do Pani", nie należy "do Pana". On jest "nasz". Jeśli jest artysta, który chce zaistnieć i legalną drogą uzyskuje pozwolenie na wystawę w honorowym miejscu, to dlaczego mu na to nie pozwolić?

Jestem przeciwny samowoli, jak to działo się w przypadkach niektórych "wystaw" (np. rzeźba Krzysztofa Krzysztofa na placu świętej Marii Magdaleny). Jednak gdy wszystko odbywa się legalnie i za zgodą architekta - jestem jak najbardziej za!
      • Gość: Smok Wawelski rzeczowy wywód, ale zgłaszam poprawkę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 20:12
        ...litości... temu obiektowi można przypisać bardzo dużo, ale na pewno nie to, że jest wysublimowany!!!! Ktoś odpowie, że o gustach się nie dyskutuje, ale dlaczego czujemy jednak, że coś jest nie tak, gdy świadek stawia się na ślubie w dresie? Są w internecie i takie zdjęcia:)
        • Gość: macr0s Re: rzeczowy wywód, ale zgłaszam poprawkę... IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 21:10
          Może nieodpowiednio to napisałem. Zamknięty dla niewysublimowanych, otwarty tylko dla wysublimowanych.

A co do odczuć estetycznych: jednych pewne rzeczy rażą, innych nie. Podobnie świadek w dresie na ślubie. Wystawia on świadectwo sobie a nie proboszczowi, który pozwolił na ślub w danym kościele.

Nie mam nic przeciwko, aby oceniać artystę. Stworzył szmelc? Stworzył dzieło sztuki? Oczywiście, oceniajmy go przez jego twórczość. Ale nie konserwatora zabytków, który jedynie wydał na to zgodę. Bo w kontekście "dziadostwa" w Krakowie, wskazać można wiele więcej rzeczy, które pozostaną tu na zawsze a wyglądają dużo gorzej niż rzeczona rzeźba. A ta jest tylko czasowo.

Pani Dominice Wantuch życzę więcej dziennikarskiej narracji a mniej politycznej butny.

Swoją drogą nie od dzisiaj wiadomo, że Gazeta lubi pisać o bzdurach, robiąc z siebie brukowca najgorszej kategorii. Przykład: Polska lekarka za pomoc otrzymuje... Coca-colę

Zły WizzAir. Załoga, dysponująca jedynie tym, co było na pokładzie, nie obdarowała polskiej lekarki złotem i diamentami. A młoda polska lekarka będąc zdziwiona, że nie było kwiatów i owacji, postanowiła po fakcie poskarżyć się gazetom.

I to był temat na dział "Wiadomości" w Gazecie. Niech żyje sztuka dziennikarska!
          • Gość: Smok Wawelski Re: rzeczowy wywód, ale zgłaszam poprawkę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 21:34
            hmmm, jak dla mnie temat jest ważny i ciekawy - czytałem wszystkie wypowiedzi i wnioskuję z nich, że nie tylko mnie obchodzi to, co jest ustawiane pod Wawelem. Co do dziennikarki...trzeba podkreślić jedno, nie ona tę rzeźbę stworzyła, nie ona wydała zgodę na jej lokalizację w tym miejscu. Nie wiem, czy byłbym bardziej dyplomatyczny, gdybym miał przepytać decydenta na tę okoliczność, tym bardziej, że z jego wypowiedzi wynika, że nie uważa, by musiał się przed kimkolwiek tłumaczyć. A to mnie zawsze bardzo razi, ilekroć słyszę podobne wypowiedzi osób, które urzędy przez siebie pełnione postrzegają nie jako służące społeczeństwu i dobru ogólnemu, lecz jako źródła ich autorytarnej władzy i decyzji, argumentując uniesieni pychą, że tak postępują, bo mogą! Urzędnik jest osobą zaufania publicznego, a nie murzyńskim kacykiem!
            Porównanie konserwatora do proboszcza byłoby trafne, gdyby całe wydarzenie było prywatną sprawą kilku osób, wtedy wręcz niegrzeczne byłoby wypominanie komuś, że w swoim ogródku ustawił wielkiego, plastikowego krasnala.
            • Gość: macr0s Re: rzeczowy wywód, ale zgłaszam poprawkę... IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 22:17
              Zgadzam się. Urzędnicza buta i na mnie działa jak płachta na byka. Jednak nie wiem, czy sam, postawiony na przeciw buńczucznej dziennikarki, która jest wobec mnie agresywna werbalnie, byłbym w stanie odpowiedzieć w sposób bardziej dyplomatyczny. Jej postawa bowiem świadczy o braku szacunku dla autorytetu konserwatora zabytków.

I owszem, może można by zrobić konkurs na tymczasową rzeźbę pod Wawelem i tym samym zaangażować również Krakowian; dać im poczuć, że mają na coś wpływ w tym mieście. Uważam, że byłoby to świetne.

Jednak sam sposób prowadzenia dyskursu przez dziennikarkę, w mojej subiektywnej opinii, jest drażniący, zarówno dla mnie jak, ewidentnie, dla Pana architekta.

Swoją drogą treść zamieszonego wywiadu na pewno nie jest efektem 12 minutowej rozmowy. Pytanie, co zostało w tej sprawie dodatkowo powiedziane a wybiórczo wycięte.
    • Gość: Miro Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawelem IP: *.net.cybernetwmw.com 19.07.13, 23:10
      Co to za dziennikarz? Co to za miasto? Wstyd mi, bo tu - w Krakowie - urodziłem się, kształciłem, pracowałem i kochałem. I naglę słyszę, że nie ma miejsca na prezentowanie sztuki!!!! Że wawel jest za dobry na rzeźbę głowy Króla Kazimierza!!! Postawcie Jezusa ze Świebodzina albo 100 metrowego Papieża Polaka - MOHER REVOLUCJA trwa... wyganiacie artystów z Rynku, zabraniacie prezentacji ich prac... Won CHAMY od sztuki....
    • gajowy01 Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawelem 19.07.13, 23:37
      Davy Jones czy King of the Dead?
      Kogo wam bardziej przypomina ta "głowa" - ja się nie mogę zdecydować :)

en.wikipedia.org/wiki/Davy_Jones_%28Pirates_of_the_Caribbean%29czy
      lotr.wikia.com/wiki/King_of_the_Dead
      • gajowy01 Re: Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawel 19.07.13, 23:42
        gajowy01 napisał:

> Davy Jones czy King of the Dead?
        > Kogo wam bardziej przypomina ta "głowa" - ja się nie mogę zdecydować :)

en.wikipedia.org/wiki/Davy_Jones_(Pirates_of_the_Caribbean)
        czy

lotr.wikia.com/wiki/King_of_the_Dead
    • Gość: jojojoj O kułwa..... IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.13, 02:16
      a ptaszek rozumiem zasłonięty przez brodę?
    • Gość: Kamil Zamieszanie wokół królewskiej głowy pod Wawelem IP: *.dh.suddenlink.net 27.07.13, 17:26
      Faktycznie kontrowersyjny pomysł, gdyż głowa reprezentuje całego króla, a w takich okolicznościach może sugerwać ściętą głowe czy coś podobnego. Mi nie do końca ten sposób upiękniania Krakowa się podoba. Król to symbol siły i odwagi, ale w całej okazałości. Sama głowa to może i dobra ale dla naszych przeciwników.
      Nieprzemyślany pomysł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka