Dodaj do ulubionych

wille przy ul. Oboźnej/Łokietka

IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.13, 21:35
Szukam historycznych informacji nt budynków ulicy na której mieszkam: na terenie byłego IOS od ulicy Oboźnej i Łokietka znajduje się dobrze przedwojenna willa i po drugiej stronie Łokietka (vis a vis) również ciekawy i stary budynek (też willa). Czy ktoś posiada informacje nt historii tych budynków? Gdzie szukać takich informacji? Pewnie ma je kol. K. Jakubowski. Niedawno odkryłem historię budynku przy Łokietka 1 (dawny dom profesorów UJ) a nie było łatwo.
Obserwuj wątek
    • Gość: A10 Re: wille przy ul. Oboźnej/Łokietka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 12:25
      Łokietka 20 (lewa strona, wapienne ogrodzenie): Tadeusz de Rosco Bogdanowicz Oroszeny, polski Ormianin, willa własna - jak sądzę.
      Oboźna 27 (ta naprzeciwko, po drugiej stronie Łokietka) to dom na gruncie państwowym, mógł być czynszówką dla urzędników.
      • Gość: A-10 Re: wille przy ul. Oboźnej/Łokietka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 12:36
        Tadeusz, syn Grzegorza:

www.wiki.ormianie.pl/index.php/Grzegorz_Bohdanowicz
      • Gość: ciekawy Re: wille przy ul. Oboźnej/Łokietka IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.13, 21:48
        A-10: skąd masz te wiadomości nt rzeczonych budynków? Masz może informacje dot. innych budynków w trójkącie Wrocławska, Łokietka, Oboźna. W którym to budynku pierwotnie mieściła się Miraculum przy Oboźnej? Z jakiego okresu pochodzą kamienice przy tych ulicach?
    • Gość: A-10 Re: wille przy ul. Oboźnej/Łokietka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 12:29
      Z kolei Łokietka 26 to dom Jarnuszkiewiczów, a dalej, przed torami, urząd akcyzowy, czyli rogatka.
      • Gość: ? Re: wille przy ul. Oboźnej/Łokietka IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.13, 16:02
        Będzie atak ad personam...

Czyżby A10 pochodził z Toń
        /dziadkowie przy tej rogatce oczy spłakali...
        • Gość: A-10 Świat oglądany z "wypoczynku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 20:34
          przed telewizorkiem jest piękny. Każdy zaś sądzi wg siebie. Gdyby mierzyć świat znajomością rogatek, to moi dziadkowe musieliby mieszkać we wszystkich gminach dookoła Krakowa, niebogo.
    • gazeta_mi_placi Re: wille przy ul. Oboźnej/Łokietka 19.08.13, 19:02
      Czy to ta w której znajduje się stołówka pracownicza?
      • Gość: A-10 "Ta" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 20:17
        tzn. która?
        • gazeta_mi_placi Re: "Ta" 19.08.13, 20:54
          "na terenie byłego IOS od ulicy Oboźnej i Łokietka znajduje się dobrze przedwojenna willa"
          • Gość: A-10 Są dwie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 21:58
            Zajrzyj do google street view. Nie wiem, o którą Ci chodzi. Wymieniłem obie.
    • Gość: A-10 ... i jak każde nowa świecka tradycja ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.13, 15:37
      młodzieży XXI wieku - nie byłeś uprzejmy zdobyć się nawet na "dziękuję".
      Ukłony dla rodziców.
      Pa.
    • Gość: ciekawy Re: wille przy ul. Oboźnej/Łokietka IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.13, 12:25
      wielkie dzięki! nie ma tego za wiele ale jednak... jest jakiś punkt zaczepienia
    • Gość: st willa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.15, 15:24
      willa na Oboźnej/Łokietka była własnościa Tadeusza Oroszeny Bohdanowicza, z ormiańskiej rodziny ( a nie Roszko Bogdanowiczów); był on rownież właścicielem fabryki opakowań blaszanych
    • iwonagradowska Re: wille przy ul. Oboźnej/Łokietka 17.08.15, 09:47
      Witam, piszesz, że odkryłeś historię budynku przy Łokietka 1 (dawny dom profesorów UJ), bardzo mnie ona interesuje, czy byłbyś w stanie podzielić się tymi informacjami?
      Byłabym wdzięczna, pozdrawiam, Iwona (iwo4@poczta.onet.pl)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka