Dodaj do ulubionych

Duszno w Bombardierach

29.03.02, 14:29
Odpowiadam na pytanie, które ktoś z Was zadał na forum komunikacyjnym w Łodzi.
Dotyczyło ono klimy i wietrzenia naszego Citka.

U nas też jest cholernie duszno (wiosną, a co będzie latem...). Okna są małe i
nie dają rady przewietrzyć całego pojazdu. Co jakiś czas włącza się na bardzo
krótko automatyczny nadmuch, gdy komputer pokładowy stwierdzi, że jest za
gorąco, ale to niewiele daje. Rozmawiałem dzisiaj z motorniczym i mówi, że
jeszcze nie wie jak tu się ręcznie steruje klimą. Mam nadzieję, że do lata się
nauczy, bo jak nie to nie wsiadam do Citka o tej porze roku. Nie chcę się
udusić.
Obserwuj wątek
    • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 15:02
      czyli jednak nie wyeliminowali tego defektu. u nas wymieniają teraz okna na
      większe, przesuwane, ale to pewnie i tak zbyt dużo nie da. u Was w citkach jest
      klimatyzacja czy wentylacja chłodząca? może jak ustawią ją ręcznie to będzie
      chłodniej.
      • geograf Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 15:32
        Myslimy pozytywnie!!!
        Nie będziemy musieli psuc wygladu Citka przez wymianę okien, a motorniczowie szybko naucza się jak obsługiwac klimatyzację:)))
        Z tego co słyszałem to jest tam klimatyzacja (POWTARZAM: SŁYSZAŁEM!!!), a nadmuch tez jest- słyszałem podczas dzisiejszej przejażdżki:))))))

pozdrawiam
        • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 15:49
          geograf napisał(a):

> Myslimy pozytywnie!!!
          tak trzymać!

a poza tym to dali zdjęcia Waszego nowego tramwaju na 2 str. w wyborczej na całą
          Polskę, gratulacje!

pozdrawiam!
          • geograf Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 15:58
            Aż z wrażenia zajrzałem tam, bo jeszcze nie czytałem ogólnopolskiej:))
            ale fajne zdjecie:)
            Rzeczywiście napisali....ale jak zwykle z błędem....
            MPK nie zamówiło 5 pojazdów, tylko chce wymienic cały tabor na jednej linii (na 10-tce), czyli wyjdzie tego z około 10-11 pojazdów, dobrze mówię???

Ech,... błędy, błędy, błędy...:((

pozdrawiam
            • Gość: mch Re: Duszno w Bombardierach IP: *.pai.net.pl 29.03.02, 16:31
              15 a nie 5. Może to tylko błąd drukarski (zjedzone 1). Jeżeli nie, to znaczy że
              stol(n)ica po raz kolejny chce nas zdołować i pomniejszyć nasz sukces.
              • geograf Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 16:36
                15???!!!
                teraz jeździ tam 12, 10-tek..... czyżby zmieniali częstotliwośckursowania???
                • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 17:14
                  Może na 10 jeździ 12 brygad, ale tramwajów kupili więcej, i pozostałe będą może
                  kiedyśtam jeździć też na innych liniach. Zresztą ja nie wiem...
                  • geograf Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 20:46
                    el.ektroniki i maszyn, jak wiesz, nie opłaca się kupowac na zapas.....
                    mch, to ile i po co tyle składów???

Na pewno nie na zapas, bo na drugiej "niskopodłogowej" linii (najpierw Citki beda jeździły całkowicie na linii 10), trzeba będzie kupic inny model (sa za duże skręty jak na Citka).....
                    • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 22:04
                      jeżeli w citkach jest klmatyzacji z prawdziwego zdarzenia, to chyba nie powinno
                      być w ogóle otwieranych okien, chyba że się myle?
                      • geograf Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 22:08
                        nie mylisz sie, ale np. nie zawsze istnieje potrzeba właczenia klimatyzacji (np. w wiosenny dzień, gdy nie jest upalnie ani duszno, a chodzi tylko o wywyetrznie, nie sadzisz???). W końcu ona tez kosztuje...
                        • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 22:14
                          czyli w citkach jest najlepszy kompromis - klima, ale i bez niej można normalnie
                          funkcjonować. bo i tak w komunikacji miejskiej, gdy co chwile otwierają się
                          drzwi, a upalne dni w środku nigdy 24*C nie będzie. (chyba że citek czyni takie
                          cuda:)

w naszym bombardierach na okienkach jest napis "najlepszą wentylację otrzymuje
                          się przy zamkniętych oknach":), oni chyba chcą w letnie dni udusić ludzi.
                          • geograf Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 22:18
                            jak Citek zachowuje sie w lecie- niedługo sprawdzę:)))

a co do "optymalnej wentyalcji"- nie wiesz o co chodzi?? i mniej pasażerów, tym większy komfort jazdy pozostałych, tym mniejsze obciażenie linii, tym więcej skasowanych linii:)))
                            • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 22:22
                              > a co do "optymalnej wentyalcji"- nie wiesz o co chodzi?? i mniej pasażerów, tym
                              > większy komfort jazdy pozostałych, tym mniejsze obciażenie linii, tym więcej s
                              > kasowanych linii:)))

:)))

aha, jeszcze jest jedna rzecz w lecie, bo większość motorniczych wtedy zawsze na
                              przystankach otwiera wszystkie drzwi i zamyka je równocześnie, tzw. przyciski
                              przy drzwiach nie działają, żeby cały czas podczas postaju na przystanku jak
                              najwięcej "świeżego" powietrza wleciało. ciekawe czy u Was też taka akcja
                              będzie?:)
                              • geograf Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 22:47
                                u nas w lecie wszystkie przyciski sa wyłaczone. Motorniczowie i kierowcy autobusów otwieraja wszystie drzwi:)) jednocześnie
                                Tak jest co roku:)
                                • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 11:06
                                  jak na pętli otworzą wszyskie drzwi to się troszkę przewietrzy i większość
                                  motorniczych to na szcz robi.

u Was w autobusach też są przyciski??

• geograf Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 11:30
                                    tak, we wszystkich noskopodłogowych, nowych autobusach sa. W starych Ikarusach, nawet po remocnie nie ma;)))
                                    ale nie każdy kierowca właczac przyciski... zarówna latem jak i zima...jednak zima robi to jajwięcej kierowców. :))

Czy to takie dziwne, przecież we wszystkich nowych autobusach sa przyciski:))
                                    • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 11:36
                                      u nas może i są, ale nigdy się nie spotkałem żeby kierowcy ich używali, zawsze
                                      sami otwierają drzwi.
                                      • geograf Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 11:39
                                        u nas to raczej zalezy od kierowcy- w nowiutkich autobusach działaja tylko na przyciski (np. w Merc. Citaro, Volvo 7000).
                                        Jednak np. w Jelczach (niskopodłogowych) częśc przycisków jest zniszczona (to znaczyw niektórych pojazdach przyciski sa zniszczone) i wtedy kierowca musi otwierac wszystkie
                                        • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 11:41
                                          przypomniałem sobie, u nas na pewno w manach są przyciski, ale tak jak już
                                          napisałem, nie widziałem jeszcze żeby były w użyciu.

• kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 14:46
                                            _hektor napisał(a):

> przypomniałem sobie, u nas na pewno w manach są przyciski, ale tak jak już
                                            > napisałem, nie widziałem jeszcze żeby były w użyciu.
                                            >

Są w Manach, w Scaniach Omnicity i w tych nowszych Jelczach M121 i M181. Ja się
                                            kilka razy spotkałem, że kierowca włączał przyciski, ale to tylko powodowało
                                            zamieszanie, bo niektóre babiny zamiast nacisnąć przycisk darły się na cały
                                            autobus, żeby kierowca drzwi otworzył. Śmiesznie, ale trochę przez to dłużej na
                                            przystankach schodzi, więc może dlatego większość kierowców ich nie używa.
                                            • geograf Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 14:55
                                              na pewno nie dlatego tyle czasu na przystanki schodzi....
                                              W tym wszystkim chodzi o to, żeby rpzyzwyczaic ludzi do używania przycisków. Jak u nas zaczęły one działa tez było zamieszanie- teraz nawet gdy kierowca otwiera drzwi ludzie odruchowo naciskaja przycisk...

Ale tu chodzi o to żebywe wszystkich nowych autobusach one działały, bo inaczej ludzie nie naucza się....
                                              • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 19:05
                                                Hmmm, to już trzebaby kierowców nauczyć, po jakimś czasie by się ludzie
                                                przyzwyczaili. Chociaż są też tacy nadgorliwcy, którzy naciskają "Przystanek na
                                                żądanie", myśląc, że to otwieranie drzwi :)
                                                • Gość: geograf Re: Duszno w Bombardierach IP: *.toya.net.pl 30.03.02, 19:09
                                                  w Łodzi te przyciski nie sa w ogóle używane- z prozaicznej przyczyny- nie ma w Łodzi przystnków na żadanie:)) Ale fakt, zdarzaja się też takie "osobistości" :))

Trzeba nauczyc i przyzywczaic kierowców, wtedy i pasażerom będzie lepiej :))
                                                  (a zima tez wszystkie drzwi otwierali u was motorniczy/kierowcy w tramwajch/autobusach ???)
                                                  • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 19:10
                                                    W autobusach tak, a w tramwajach przyciski prawie zawsze działają, i ludzie są
                                                    do tego przyzwyczajeni.
                                                  • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 19:15
                                                    niektórzy np. od połowy drogi do następnego przystanku stoją przy drzwiach i
                                                    nerwowo i szybko cały czas wciskają przycisk póki w końcu tramwaj nie stanie i
                                                    drzwi się nie otworzą:)
                                                  • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 19:17
                                                    Ja z kolei widziałem kiedyś kobietę, która zamiast otwierania drzwi wciskała
                                                    sygnał alarmowy :)
                                                  • Gość: geograf Re: Duszno w Bombardierach IP: *.toya.net.pl 30.03.02, 19:15
                                                    aha
                    • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 22:24
                      geograf napisał(a):

> el.ektroniki i maszyn, jak wiesz, nie opłaca się kupowac na zapas.....
                      > mch, to ile i po co tyle składów???
                      >
                      > Na pewno nie na zapas, bo na drugiej "niskopodłogowej" linii (najpierw Citki be
                      > da jeździły całkowicie na linii 10), trzeba będzie kupic inny model (sa za duże
                      > skręty jak na Citka).....

U nas NGT6 w miarę wolnych wagonów jeżdżą na liniach 3 i 6, chociaż przy zakupie
                      zakładano, że będą tylko na 24. Ale doszli do wniosku, że po co mają stać
                      bezczynnie, skoro mogą gdzie indziej pojeździć.
                      • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 22:31
                        w jeden weekend, kiedy jeszcze w ogóle nie puszczali na 6, bombardiery
                        obsługiwały (oprócz 24) , wszystkie 3 i oraz dwie 13!
                        • geograf Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 22:50
                          ale u nas to nie przejdzie- 10 to jedyna "prosta" trasa, a Citki nie moga jeździc po dużych zakretach...
                          poza tym- one zostały przywiazane do jednej linii:))
                          tak samo będzie z druga linia szybkiego tramwaju:))
                          • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 09:23
                            Może za jakiś czas Wasze MPK dojdzie do wniosku, że szkoda, żeby 3 nowoczesne
                            wagony stały bezczynnie i gdzieś je wyśle. U nas też trochę dojrzewali do
                            takiego pomysłu.
                            • geograf Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 11:32
                              a ja sadzę, ze po prostu nawet michal.ch sie pomylił i wcale nie bedzie 15 wagonów.... bedzie pewnie tyle ile potrzeba.:)))
                          • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 11:08
                            geograf napisał(a):
                            > ale u nas to nie przejdzie- 10 to jedyna "prosta" trasa, a Citki nie moga jeźdz
                            > ic po dużych zakretach...
                            ????
                            przecież citki mają chyba 4 przeguby?
                            • geograf Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 11:35
                              nasz ma 5 przegubów.
                              Ja nie znam się na technice, ale z tego co przeczytałem tutaj lub na forum Łódź, to ma on chyba taka konstrukcję, że nie może dużych skrętów wykonywac...
                              zapytam się eksperta:)))
                              • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 11:37
                                ok, bo to moim zdaniem przynajmniej troche dziwne, żeby nie mógł skręcać:)

• geograf Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 11:40
                                  może skecac- na łukach. Z reszta ja sie nie znam:)) wysłałem już maila do tego co wie o co chodzi:)))))
                                  • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 11:43
                                    może to tylko ściema mpk, żeby go narazie na inne trasy nie puszczać. u nas se na
                                    początku wymyślili że wycepski przystankowe są za szerokie i będzie zawadzać. po
                                    pół roku jednak zaczęli w końcu na inne trasy bombardeiry puszczać, a żadnych
                                    remontów wysepek nie było:)
                                    • geograf Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 12:07
                                      widzisz- to na pewno nie sciema. Chodzi o to, ze na tej trasie sa całkowiecie wymienione tory na nowe, proste. Na pozostałych ciagach komunikacyjnych sa w niektórych miejscach newralgiczne miesjca (np. skrzyżowania) gdzie Citek mógłby stracic podwozie...:))
                                      Ale nie szkodzi- jak na razie na tej traise może byc:)))
                                      • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 14:52
                                        Aha, u nas nowych torów jest na tyle, że można dość dowolnie bombardiery
                                        wysyłać.
                                        • geograf Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 14:56
                                          u nas też, tyle tylko, ze niektóre skrzyżowania potrzebujace od razu remontu sa w tak newralgicznych punktach, ze trzebaby zamknac i sparaliżowac spory kawałek miasta....
                                          • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 17:17
                                            U nas sobie radzą w takich miejscach w ten sposób, że najpierw wyłączają i
                                            remontują pół skrzyżowania (np zostawiają jeden czynny skręt), a potem drugie
                                            pół, i jakoś to idzie.
                                            • geograf Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 18:26
                                              hm... ale u nas, te newralgiczne skrzyżowania nie sa na torowisku wydzielonym, tylko po środku jezdni....
                                              • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 19:03
                                                Aha, no to jest pewien problem :)
                                                • Gość: geograf Re: Duszno w Bombardierach IP: *.toya.net.pl 30.03.02, 19:14
                                                  właśnie- ale jak tylko znajdzie się dużo pieniędzy to pewnie wyremontuja/"wymienia" skrzyżowanie w ekspresowym tempie....
                        • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 30.03.02, 09:24
                          _hektor napisał(a):

> w jeden weekend, kiedy jeszcze w ogóle nie puszczali na 6, bombardiery
                          > obsługiwały (oprócz 24) , wszystkie 3 i oraz dwie 13!

Było tak, a ja je kiedyś na 2 widziałem! Chyba to było kiedyś na 1 listopada.
                          • michal.ch kilka odpowiedzi 31.03.02, 17:03
                            Będzie ich 15 i to jest liczba absolutnie prawdziwa, wyciągnięta z umowy. Wg
                            zapewnień producenta wszystkie pojazdy mają dotrzeć do Łodzi do końca tego roku
                            (już teraz widać, że umowa zostanie dotrzymana przed upływem tego terminu).
                            Pozostaje kwestia szybkości montażu w MPK. Do tej pory zmontowano jeden wagon,
                            a dwa przyjechały w całości. Te gotowce, wg zapewnień osoby związanej z MPK,
                            będą już jeździły od wtorku (od czwartku jeździ tylko pierwszy z nich). Do
                            końca miesiąca ma wyruszyć trzeci.

Wagonów jest więcej, gdyż cała trasa ma być obsługiwana tylko przez Cityrunnery
                            i musimy mieć rezerwę (w tym wypadku 3 wagony na 12 - to normalne zjawisko).

Sprawa zakrętów jest prosta - w Łodzi są one w większości przypadków za ostre
                            dla tego typu tramwajów. Wagony te stworzono głównie z myślą o możliwie
                            najprostszych liniach, na których można osiągać duże prędkości. Cityrunner nie
                            nadaje się do kręcenia, szusowania slalomem i jazdy po muldach, bo to przecież
                            nie jest radziecki czołg, który pojedzie po wszystkim i nic mu nie będzie. :-)
                            • kuba203 Re: kilka odpowiedzi 31.03.02, 18:01
                              No tak - u nas mamy wagony zaprojektowane specjalnie na krakowskie warunki,
                              czyli także przystosowane do ostrych skrętów.
                              • michal.ch Re: kilka odpowiedzi 31.03.02, 19:27
                                U nas istnieje ryzyko wykolejenia wagonu na niektórych skrzyżowaniach.
                            • Gość: flip Re: kilka odpowiedzi IP: *.p.lodz.pl 02.04.02, 19:30
                              To jakis kiepski ten Runner :-)
      • mikolaj7 Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 18:02
        _hektor napisał(a):

u nas wymieniają teraz okna na
        > większe, przesuwane, ale to pewnie i tak zbyt dużo nie da.

na cholere? potem w ecie jak ktos chce otworzyc okno to
        wszyscy wspolpasazerowie mrucza, ze nie, ze zimno, ze po
        co, ze sie rzadzi i takie tam pierdoly. ludzie po prsotu lubia
        jak jest zaduch i smrod.
        • yogy Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 21:35
          W naszych NGT6 najprawdopodobniej jest KLIMA, ale oszczędności..., przyjdzie
          lato, to trzeba będzie pisać do MPK:((( Łódź ma kilka Cityrunnerów, a my
          będziemy mieć już w 2003 24 Ngt6 i nowe Scanie. Jeżeli chodzi po tabor
          autobusowy, to najlepiej ma Wrocław. Tam MPK podpisało umowę z ZDiK, o wymianie
          taboru. Autobusy nie mogą mieć więcej niż 8 lat! Także co roku Wrocław dostanie
          parę-parenaście nowiutkich autobusów. Już teraz m 44 Volvo7000!!!

U nas MPK podpisało umowę z Bombardierem, że przez najbliższe 25 lat, MPK
          dostanie 3 nowe NGT6! A w 2003, jak już pisałem, przybędzie parę nowyvch
          autobusów.
          • geograf Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 21:42
            a ja wiem, ze w Łodzi mamy jak na razie tylko 2 Citki w JEDNYM kawałku, do końca roku wszystkie (15-jak mówi mch) maja już jeździc po Łodzi na jednej linii. Dalej- zobaczymy. A w międzyczasie remontuje się autobusy i tramwaje (również generalnie). Autobusy wymieniano przez pare lat i jest super:)))

pozdrawiam:)))))))
          • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 29.03.02, 22:03
            yogy napisał(a):
            > W naszych NGT6 najprawdopodobniej jest KLIMA, ale oszczędności

żadnej klimatyzacji niestety nie ma! nawet wentylacja chłodząca jeśli jest, to
            strasznie kiepska, dlatego ostatnią deską ratunku jest wymiana tych okien

w 2002 roku mpk chce kupić ok. 10 przegubowców i 20 krótkich
            • yogy Re: Duszno w Bombardierach 31.03.02, 13:26
              Co do torowisk..., to u nas na Lubicz torowisko przypomina serpentynki
              karnawałowe:(((((, a w niektórych miejscach są takie uskoki, które wyglądają
              tak jak na Szewskiej: jedne tory skręcają (mówię o prostym odcinku!!!), a za
              20cm zaczyna się nowy odcinek!!!:(((
              • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 31.03.02, 18:02
                Akurat na Lubicz chyba jeszcze nie jest tak najgorzej -> Igołomska, czy Rondo
                Mogilskie.
                • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 31.03.02, 18:28
                  jest sporo miejsc wymagających remontów, ale też wyremontowanych już odcinków nie
                  brakuje. w tym roku na remont ul. lubicz się nei zanosi. miejsmy nadzieje że w
                  przyszłym roku zdik dostanie więcej kasy na remonty, lub ograniczy inne wydatki
                  żeby je na toriwska przeznaczyć.
                  • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 31.03.02, 19:15
                    Ja też mam taką nadzieję... Tyle, że raczej wątpię w jakąś znaczącą poprawę :(
                    • yogy Re: Duszno w Bombardierach 31.03.02, 20:35
                      Rondo Mogilskie i tak będą PRZEBUDOWYWAĆ w związku z KST.
                      • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 01.04.02, 09:28
                        Ale do przyszłego roku, kiedy to nastąpi, jeszcze wiele tramwajów się wykolei
                        na rozjechanych zwrotnicach. Ale taką Igołomską nieprędko wyremontują, a to
                        jest chyba najtragiczniejsze torowisko w całym Krakowie.
                        • yogy Re: Duszno w Bombardierach 03.04.02, 15:45
                          A ja sobie nie wyobrażam, jak szybki tramwaj (w jakim tempie) będzie pokonywał
                          odcinek od przystanku "Bieżanowska", do swojego tunelu???
                          • kuba203 Re: Duszno w Bombardierach 03.04.02, 16:35
                            W tempie "tramwajowym", czyli około 14km/h. Niestety, przykre to, ale w
                            krakowskich warunkach sukcesem będzie, jeżeli uda mu się osiągnąć większą
                            szybkość na odcinku Rondo Mogilskie - Dworzec Towarowy.
                            • _hektor Re: Duszno w Bombardierach 03.04.02, 20:18
                              nie bądźcie takimi pesymistami, kilka zmian w sygnaliacja i separatorów, i czas
                              przejazdu może się znacząco skrócić. może nie będzie to prawdziwy szybki tramwaj,
                              ale i tak będzie to więcej niż 14km/h.
                              • yogy Re: Duszno w Bombardierach 03.04.02, 20:46
                                A jak wybudują estakadę na Wielickiej (z Nowochucką) to już wogóle będzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka