Dodaj do ulubionych

Pomyłka księgowej

16.02.14, 22:05
w 2007r. zginął mój Tata.W 2008r. mama przekazała mi dokumenty podatkowe za działkę,abym opłacała sama podatek,bo mojej działki nie użytkuje.Otrzymałam naliczenie podatku w styczniu 2008 pocztą z pismem,że podatek został nadpłacony o 200 i tę kwotę ma odjąć od podatku czyli do zapłaty za 2008r.--0-zł.Z końcem roku 2008 Pani z Gminy podkrakowskiej stwierdziła pomyłkę,że zle zaksięgowała pieniądze na moim zamiast na innym podobnym nazwisku.Sprawę te wyjaśniała z moja mamą a nie ze mną włascicielem działki. Dostałam wezwanie do zapłaty podatku za 2008r. Sprawa trafiła do egzekucji komorniczej w 2010r. ,ja przedłożyłam pismo o nadpłaceniu podatku.i cisza Kto jest winien i powinien ponosic kosekwencje ewidentenej pomyłki ze strony pracowników Urzedu Gminy.
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Pomyłka księgowej 17.02.14, 09:15
      Nie jestem prawnikiem, ale życie wiele uczy.
      Jeżeli dostałaś wezwanie do zapłaty to natychmiast powinnaś udać się do adwokata i założyć w sądzie zażalenie . Teraz jeśli jest już egzekucja komornicza to chyba nic się nie da zrobić , no chyba, że jednak udasz się o poradę do adwokata. Sama z biurokracją nie wygrasz.

• etie Re: Pomyłka księgowej 18.02.14, 20:54
        Pytanie brzmi:::
        Jest zaksiegowane na moim koncie nadplata podatku.Dostałam pismo z gminy aby odjac nadplate od naliczonego podatku i tak zrobiłam. Obecnie Pani twierdzi,że zaszła pomyłka i zle zaksiegowała pieniadze. To jest za 2008r. i gmina wniosła sprawe do Urzędu Skarbowego.Odwołałam. się.
        • rita100 Re: Pomyłka księgowej 19.02.14, 19:25
          To czym się martwisz ? Chodzi Ci o ukaranie urzędniczki z Gminy ?
          • etie Re: Pomyłka księgowej 21.02.14, 22:05
            Miałam zadłużenie,Walczyłam o rente udało sie zapłaciłam dług w wyjatkiem 2008r kwota 234zł.Podatek od działki. Dzwoniłam i ksiegowa,bardzo nie miła osoba powiedziała,że jest sprawa komornicza w Urzedzie Skarbowym. do egzekucji. Egzekucji nie było bo nie ma z czego.
            A teraz ona twierdzi,że wyjasniała sprawe,owszem było pismo,że pomyłko zaksiegowali te 234 zł na moim koncie ale to moja wina,ze ona sie pomyliła. Odsetek mi tez nie anulują mimo.
            Gmina Kraków jak zksiegowała zaplate wycofała sprawe i odsetki umorzyła.
            • wampir-wampir Re: Pomyłka księgowej 21.02.14, 23:01
              No ale gmina ma obowiązek naliczyć podatek i wysłać płatnikowi odpowiedni dokument. Jeżeli dostałaś pisemną informację z urzędu, że podatek za rok 2008 wynosi 0 zł, a potem dopiero sprostowanie, to nie mają prawa naliczać odsetek. Napisz odwołanie do samorządowego kolegium odwoławczego.
              • etie Re: Pomyłka księgowej 11.03.14, 22:16
                Ja nie mam zamiaru płacić bo skor zle zaksiegowała to jej sprawa.
                Ponadto przejełam dokumenty,bo opłacali rodzice do 2008r. podatki za uzytkowanie mojej działki.
                Po smierci Taty mama dała mi podatek własnie za 2008 z pismem o napłaceniu podatku.
                • wampir-wampir Re: Pomyłka księgowej 12.03.14, 18:45
                  Pomyłki zdarzają się wszystkim, ale to nie znaczy, że nie można się z nich wycofać. Podatki pobiera się mocą stosownych ustaw, a nie pojedynczych decyzji , dlatego jedyne co możesz w tej sytuacji, to odwołanie się od decyzji o odsetkach - pismo, które dostałaś wprowadziło Cię w błąd, błąd wynikał z pomyłki księgowej. Podatek jednak zapłacić powinnaś i radziłbym tak zrobić, jeśli nie chcesz, by komornik zajął Ci wynagrodzenie, a nawet działkę.
                  • etie Re: Pomyłka księgowej 12.03.14, 20:45
                    Nie strasz bo sprawa tego podatku jest z 2008r. jak do tej pory nic sie nie dzieje.
                    • wampir-wampir Re: Pomyłka księgowej 13.03.14, 08:50
                      Nie straszę, informuję. Zobowiązania podatkowe przedawniają się po 10-ciu latach. Urzędy mają czas, a ja nie znam przypadku, by odpuściły. Z odsetek się wygrzebiesz, z podatku nie. Ułóż się z nimi. Napisz wniosek o umorzenie połowy, uzasadnij tym, że wprowadzili Cię w błąd.
                      • peteen Re: Pomyłka księgowej 13.03.14, 12:21
                        mam nadzieję, że jeszcze sobie tak z pół roku na forum popiszecie, a może włączy się daria z jakąś "światłą" myślą
                        tylko - broń boże! - iść z tym do fachowca, bo jeszcze spartoli sprawę...
    • midrasz3 Re: Pomyłka księgowej 16.03.14, 21:59
      Zupełnie nie rozumiem. Adwokatów i doradców podatkowych w Krakowie więcej niż psów na Ukrainie, a ty się na forum pchasz z takimi problemami!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka