Dodaj do ulubionych

Płatne parkowanie w centrum do godz. 22?

01.09.04, 23:19
Pomysł OK. Oby przeszedł. Trzeba usunąć jak najwięcej aut z okolic Rynku.
Obserwuj wątek
    • Gość: aqwa Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: *.n4u.krakow.pl 01.09.04, 23:22
      Proponuję, aby panowie: Krzeczkowski z Majchrowskim i S-ka wprowadzili strefę w całym mieście przez całą dobę. Oni pewnie i tak będą mogli sobie przyjechać gdzie chcą. Czy Kraków zawsze musi się błaźnić na oczach całego kraju ?
    • Gość: Kierowca W strefie "C" od 10 do 18:) IP: *.net.autocom.pl 01.09.04, 23:24
      Wedle obowiazujacych ustalen w strefie "C" płacimy od godz. 10. Nie wiem zatem -
      skad wział się ten bląd w artykule:)
      • Gość: Mann Re: W strefie "C" od 10 do 18:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:32
        Kłeczek nie ma samochodu, zresztą Kozdronkiewicz też nie ma
        buhehehehe

strefa C to czyste zdzierstwo, zresztą cwaniaki chcą ją poszerzyć o Kazimierz
        widac Południe z 3 milionami rocznie ledwie zipie

argument o dodatkowym milionie na remonty dróg to czyste bluźnierstwo
        milion niczego nie załatwi, jedną, krótką uliczkę bez torowiska
        ale kasa
        buhehehehehehe

a duże parkingi na obrzeżach jak były w planach tak są :(
    • Gość: Piotr Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: *.n4u.krakow.pl 01.09.04, 23:29
      Totalnie debilny pomysl!!! Skandal!!! Jak zwykle chodzi o przypodobanie sie
      wyborcom z I Dzielnicy, ktorzy zamieszkuja centrum i ktorzy moga tam bez
      przeszkod parkowac. A co z wiekszoscia Krakowian? Mozna tylko niebotycznie ich
      okradac!
      • Gość: tiff_annie CHYBIONE...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 07:30
        Pomysł chybiony....Panowie Radni tak czy siak wjeżdżają gdzie chcą i kiedy
        chcą.... jeśli nie swoim samochodem to służbowym.... a ja już nawet nie będę
        chodzić do jedynego kina na Starym Mieście...(może to jakieś powiązania z
        multipleksami???...hahahah) ponieważ seanse na które mogę chodzić rozpoczynają
        się właśnie około 21.... taryfa (a jest to jedyny, możliwy środek transportu
        jest dla mnie zbyt kosztowna)...a póki co mogę korzystać z samochodu.....
        NIE FAIR PANOWIE, NIE FAIR.... TWORZENIE PRECEDENSÓW MA PRZYSPORZYĆ WAM SŁAWY???
    • Gość: Paolo Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:33
      Tak jasne, tylko usuwac! A ciekaw jestem gdzie ja znajde pajaca o 20 w zimie
      zeby kupic karte postojowa?! Postawcie parkomaty, wybudujcie parkingi a dopiero
      pozniej przedstawiajcie takie "ciekawe" pomysly... Juz ja znam duzo tych
      mieszkancow strefy C i B. Pustki o drugiej w nocy na ulicach. Buhahahaha...
      • Gość: Irek Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: 149.156.63.* 03.09.04, 11:10
        Pustki? Przejdź sie pan pierściem wzdłuz Basztowej i popatrz na wloty ulic.
        Taka Krowoderska, Łobzowska, Smoleńsk. Pieniadze leżą na ulicach.Miasto ich nie
        podnosi. Najwyższa pora. Oby pomysł jak najszybciej został wdrozony - z
        korzyścia dla miasta.
    • Gość: zdezorientowana Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:42
      Skoro za parkowanie w strefie C płaci się od 8 do 18, to dlaczego na kartach
      parkingowych najwcześniejszą godziną jest 10.00 i na odwrocie tejże karty
      jest napisane, że opłaty są pobierane od 8.00 do 18.00??
    • Gość: HANS HITLA Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 01:14
      Starzy bywalcy twierdzą, że impreza schodzi na psy i jest coraz nudniej.
      Jedynie ci, którzy w tym roku oglądali PEEPshow po raz pierwszy, byli
      zachwyceni. W imprezie uczestniczyło ponad 120 tys. ludzi

• Gość: mikimajcher a pod Wawelem rozbijaja auta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 07:40
      Przy ulicy koletek, a wiec w strefie platnego parkowania codziennie jest rozbijane przez zlodziei
      jedno lub kilka aut. Jesli miasto i prywatna firma (ktora jak czytam ma z tego 49 % zysku) biora
      od ludzi pieniadze za parkowanie, to chyba powinny byc materialnie wspolodpowiedzialne za
      tolerowanie wlaman do zaparkowanych legalnie aut?
      jesli jednak nie sa w stanie upilnowac aut przed zlodziejami to powinny powiesic na murach
      miasta informacje w kilku jezykach:
      NIE ZOSTAWIAJ AUTA BO CI GO OKRADNA
      Ciekawostka: mieszkam w strefie platnego parkowania i kiedy robilem remont mieszkania
      musialem placic za postoj auta z materialami i narzedziami ekipy budowlanej. W sumie, nie byly
      to male kwoty, ktore podniosly koszt remontu. Pytanie: czy ta forma dodatkowego
      opodatkowania stalych mieszkancow jest legalna? Czy ktos moglby kompetentnie
      odpowiedziec?
      • Gość: koko Re: a pod Wawelem rozbijaja auta IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 02.09.04, 08:46
        wykup polisę autocasco
        to śmieszne co piszesz
        od takiej asekuracji jest parking strzeżony
      • Gość: koko Re: a pod Wawelem rozbijaja auta IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 02.09.04, 08:48
        to nie jest forma opodatkowania mieszkańca
        przecież do 10 i po 18 opłaty nie obowiązują
    • Gość: krakus, niestety SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 08:24
      Mam firmę w strefie, to skandal, że jestem karany za to, że prowadzę,
      działalność, karani są moi klienci. Wniosek, wynoszę się z Krakowa, to byle
      gminy w pobliżu. Mam dość przygłópów w radzie, złodzieii z POołudnia itp. Niech
      Kraków kisi się we własnym sosie, zapyziała dziura z któa potrafi wyrzucić 3
      mln na nikomu nie potrzebne obrzydliwe światała na kulawą cracowię,
      paranoja !!!!!!!!!
    • o13y pomysł fatalny 02.09.04, 08:41
      jeśli 49% pieniędzy z opłat idzie do PRYWATNEJ firmy.
      Rozważać mozna tylko w połączeniu z reorganizacją ruchu na planowanym obszarze
      opłat. Należy dążyc do odciążania centrum miasta od samochodów. Szczególnie
      tych, których włąściciele wieczorami w celach rozrywkowych przyjeżdżą (i
      stawiają najchetniej możliwie blisko drzwi knajpy).
      No i są to publiczne pieniądze. Gdzie przetarg na obsługę parkowania?
      Po pierwsze dlaczego prywatna firma ma dostać prezent - powinien byc przetarg.
      Po drugie 49% to rozbój. Przetarg jw - z głównym kryterium -wysokość
      pobieranych kosztów obsługi.
    • Gość: smok Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 02.09.04, 08:52
      Panie Jerzy
      01.10.1988r to początek uspokojenia ruchu i wprowadzenie płatnego parkowania
      wiem bo ..............tam byłem miód i.......
    • lukoo Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? 02.09.04, 09:09
      Wzięliby się najpierw za kierowców nieprawidłowo parkujących, tarasujących
      ulice i za różnych "uprzywilejowanych"...
    • Gość: luk Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 02.09.04, 09:20
      przeczytajcie pare artykułów fachowców
      a w Krakowie jest ich czterech
      następnie należy dokonać pomiarów ruchu i sprawdzić czy jest w strefie za mało
      miejsca
      absolutnie nie można słuchać Kozdronkiewicza
      okazuje się ,że przewodniczoncemu rady dzielnicy 1 pomyliło sie ,że jest
      przwewodniczacym rady mista Krakowa
      nie wiem czemu tak się dzieje ,że organizuje on rózne akcje a przedstawiciele
      poważnych instytucji wzywani przez niego na spotkania potulnie stawiają się nie
      zdając sobie sprawy ,że on nie ma prawa samodzielnie wymagać od nich
      jakichkolwiek działań
      prawdopodobnie dzieje się to jakoby rozpędem gdyż poprzedni przewodniczący
      jedynki , Krzeczowski , miał ogromny autorytet i przyjażnie dzięki czemu
      funkcyjni przychodzili na spotkania
      natomiast Kozdronkieicz przybiera pozę władcy i działając w imieniu babci mówi
      co w śródmieściu należy zrobić
      to bardzo niebezpieczne działanie
      kto go wybrał ?
    • Gość: koko Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 02.09.04, 09:35
      napierw od 8 do 18 a w soboty od 18 do 14
      póżniej od 9 do 18 a w soboty do 14
      a od 2001r od 10 do 18
    • Gość: koko Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 02.09.04, 09:40
      oczywiście podtawy prawne miasto ma by pobierać opłaty do godziny 22
      na wniosek prezydenta rada miasta może zmienic sposób pobierania opłat czyli
      zmienić godziny
    • Gość: gośc PŁACIĆ! IP: 195.150.18.* 02.09.04, 11:04
      Za wszelkie parkowanie na terenach publicznych (czyli m.in. gminnych) kierowcy
      powinni płacić. To nie jest ich prywatna działka, jak im się nie podoba to
      niech sobie kupią działkę i tam parkują, a od terenów należących do wszystkich
      wara bo to jest normalna kradzież. Zajmują cudzą własność żeby postawić tam
      swój prywatny samochód. Co by powiedzili gdybym to ja wjechał na ich podwórko i
      tam parkował za darmo?
      • Gość: Zmotoryzowany To bzdura co piszesz! IP: *.treadstone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 13:32
        > a od terenów należących do wszystkich wara bo to jest normalna kradzież.
        > Zajmują cudzą własność żeby postawić tam swój prywatny samochód.

To powiedz stary, że ci normalnie gul rośnie bo ktoś ma auto a ty nie. Pies ogrodnika! Korzystając z samochodu automatycznie płace podatki, między innymi na sprzątanie chodników po pieskach srających tu i tam, bo takim idiotą jak ty, którzy krzyczą o cudzej własności nie przeszkadza, że ich pies wyprowadzany jest pod klatką na chodniku, czy na trawę na plantach, ale strasznie przeszkadza im zaparkowane auto.

• Gość: behemot Re: Nie do konca.. IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 02.09.04, 14:15
          Zaraz, zaraz:
          Nie wszedzie aparkowane samochody przeszkadzaja i nie wszedzie trzeba wprowadzac ograniczenia do 22. Ale:Stare Miasto i glowne ulice Kazimierza jak najbardziej. Po pierwsze parkowanie tam ( w scislym centrum) jest pewnego rodzaju luksusem-za ktory nalezy placic. Podatki placa wszyscy, takze ci, ktorzy nie pchaja sie samochodem (nawet go posiadajac)do centrum. Po drugie zaparkowane ulice dosc konkretnie przekladaja sie na pieniadze-zapchana samochodami Grodzka, Szeroka itp. Obniza atrakcyjnosc turystyczna Krakowa (halas, spaliny, malo ciekawie komponujace sie z zabytkami samochody, malo miejsca dla pieszych itd). - a to moze sie odbic i na liczbie osob powracajacych do miasta, i na dlugosci pobytu w Krakowie.
          • Gość: krakus centrum miasta dla ludzi, a nie aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 14:43
            ograniczenie parkowania i opłaty w centrum miasta są słuszne - mała przestrzeń, ciasno, teren atrakcyjny turystycznie. Jak wszędzie będą parkingi i auta, to żaden turysta do nas nie przyjedzie/przyleci. Powinny jednak równocześnie powstać (z powrotem) systemy park+ride przy wylotowych trasach z miasta, gdzie parkując miałoby się równocześnie opłacony dojazd tramwajem do centrum.
            Dojeżdżanie do knajpy autem na drinka to w ogóle bez sensu brzmi... chyba tylko by leczyć kompleksy pokazaniem swojej bryczki ;)
          • Gość: Zmotoryzowany Prawie mnie przekonałeś, ale tylko prawie. IP: *.treadstone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 15:14
            Mieszkam dość daleko od centrum miasta, więc chcąc się wybrać w okolice rynku czy na kazimierz spacer odpada (zresztą idąc na nogach przez podgórze wieczorową porą można nie dotrzeć do celu - ale to inny temat). Co mi zostaje? Taksówka - ale ta jest zdecydowanie droższa niż przejazd auta + opłata postojowa, autobus/tramwaj - ale Polacy do dziś nie wiedzą co to jest woda i mydło, poza tym chcąc wrócić w nocy do domu skazany jestem na niezbyt dobre połączenia nocne. I między innymi poza pracą do tego służy mi samochód. Jeżeli władze Krakowa stwierdzą - "wprowadzamy ograniczenia do 22 a te dodatkowe pieniądze przeznaczamy na wybudowanie nowoczesnych, bezpiecznych parkingów blisko centrum", to ja jestem za. Wtedy mogę podpisać się nawet pod ograniczeniem do 24, ale za 2 lata będę mógł zostawić auto na parkingu blisko centrum nie szukając przez 30 minut wolnego miejsca i nie martwiąc się, czy jakiś idiota nie pozbawi mnie lusterka tylko dla tego, że moje auto nie komponowało się ze starą kamieniczką na Kazimierzu. Ograniczać i zakazywać jest najłatwiej, rozwiązać problem już nie.
            • Gość: Andrzej Re: Prawie mnie przekonałeś, ale tylko prawie. IP: 149.156.63.* 03.09.04, 11:17
              Zapraszam na Plac Biskupi. Tam jest zawsze pusto. Ale nie wiem, czy te Pana
              wyliczenia, że taniej autem niz taksówką w przypadku skorzystania z tych
              parkingów (tu myślę jeszcze o innych przy pierwszej obwodnicy) wyjdą na
              korzyść jazdy autem.Widać, że pan nie korzysta z parkingów tylko parkuje na
              dziko. tak oczywiście jest taniej
          • Gość: Baśka Re: Nie do konca.. IP: 149.156.63.* 03.09.04, 11:13
            Nie tylko wewnątrz Plant. Popieram okolice przyległe do pierwszej obwodnicy.
            Tam jest teraz "Meksyk". Nikt nie będzie budował wielopoziomoewych parkingów
            jak nie zapełnią sie istniejace. Plac Biskupi stoi pusty, a dzięki obecnej
            tolerancji na Krowoderskiej jest strasznie!
    • Gość: MAD Platne parkowanie w C: Co za brednie !!! IP: *.pl / 212.244.43.* 02.09.04, 11:53
      Auta trzeba usunac ale z obrebu Plant
    • Gość: Lukas Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 15:38
      Czy mogą mi policzyć za parkowanie motocykla?? (nie ma możliwości zostawienia
      karty postojowej)
    • Gość: norton Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 02.09.04, 15:50
      Co mnie przeszkadza płatne parkowanie, jak to są sprawy groszowe, tak samo jak
      za telefon, czy telewizje kabklową, czy też internet, czy, np , chodzenie na
      piwo do piwiarni pod beczki na Dietla,to wszystrko to syfilis ostatniego czasu
      • Gość: jozek Ciekawe co Miasto oferuje w zamian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.04, 16:04
        pobieranie oplat to dobry pomysl, ale czy to np. poprawi stan bezpieczenstwa na
        ulicow. Czy miasto za ta kase kupi np. monitoring, czy jakis urzedas poprostu
        skasuje kase. w centrum krakowa jest niestety tak ze auta , szczegolnie z
        zagraniczna rejestracja, przepadaja bez wiesci. i teraz jest ciekawe na co
        pojda te wszystkie oplaty od kierowcow? tego miasto nie chce powiedziec ciekawe?
    • makabi Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? 02.09.04, 17:22
      płatne parkowanie do 22ej?
    • Gość: luigi99 Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: *.veranet.pl 02.09.04, 21:28
      Mieszkancy nie maja gdzie parkowac?? A my mieszkajacy z poza centrum to nie
      znamy tego problemu? Komunikacja do 23 a potem zlotowa zostaje. A autko to jest
      alternatywa dla mojego ulubionego MPK.
      • Gość: Ewa Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: 149.156.63.* 03.09.04, 10:55
        Pieniadze leżą na ulicy. Nareszcie jest pomysł, żeby je podnieść. Brawo!
        Popieram.
      • Gość: Jerzy Re: Płatne parkowanie w centrum do godz. 22? IP: 149.156.63.* 03.09.04, 10:59
        Cały zewnętrzny pierścień Plant powinien być jak najprędzej objęty płatnym
        parkowaniem, nawet do 23.oo.Proszę się przyjrzeć tym miejscom. Miasto jest
        biedne, a daje prezenty za miliony złotych. Parkingi, m.in. Pl. Biskupi stoją
        puste, a na ulicach za darmo dzieje się...Dotychczasowa godzina 18.oo jest
        reliktem lat 80-tych.
        • o13y tylko dlaczego 03.09.04, 20:59
          akurat TA prywatna firma ma na tym połowę zarabiać. Utrzymuje nawierzchnie na
          których są parkingi?
          - nie
          to dlaczego połowę kasy za parkowanie zgarniają?
          Zebranie ofert róznych firm dałoby znakomite oszczędności na obsłudze i więcej
          pieniędzy dla Miasta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka