Dodaj do ulubionych

Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecacie???

25.10.04, 11:33
Chodzi mi o to,czy nowe czy stare,czy u posrednika,czy u dewelopera,czy w
spółdzielni,czy w TBS-ie,wszędzie słysze o oszustach,jak już się umoczę z
pieniędzmi to nie ma powrotu.
no i lokalizacje...co jedna to koszmarniejsza...
Jeżdżę po całym Krakowie i mam w głowie mętlik.
Proszę pomóżcie.
Szukam mieszkania 2-pokojowego,nie więcej niż 3200 za metr,i nie na
odludziu.Czy takie coś jest w ogóle możliwe???
Obserwuj wątek
    • ruczaj.x Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac 25.10.04, 12:26
      Na pewno nie TBS, i nie stare bloki, a już NA PEWNO nie spółdzielnia... to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Mimo, że teraz może jest troszke taniej koszty eksploatacji są zabójcze (policz sobie różnice w czynszu, po kilku latach zaczynasz być stratna).

Widziałaś może Konstelacje przy Miłkowskiego - wydaje się bardzo interesująca
      www.dominium.pl/inwestycje/?inw=270&id=1
      niestety cena blizej 4tys. (ale jest bardzo luksusowo, najlepsze materiały, wszelkie udogodnienia, praktycznie gotowy), nieopodal powstaje nowoczesny biurowiec, więc jest spora szansa na wzrost wartości mieszkań.

Co do oszustów nie jest chyba, aż tak bardzo źle... ja mam doświadczenia z Proinsem i dotychczas jednego złego słowa nie mogę powiedzieć - bardzo profesjonalna firma (przede wszystkim sami budują swoje osiedla).

Słyszałem też bardzo pochlebne opinie o "GEO MIESZKANIE i DOM" - znajomy zakupił mieszkanko w bloku na Włodarczyka i jest zachwycony współpracą.

Co do ceny... no cóż.. lepiej się pośpiesz z zakupem, bo niedługo możesz już niczego za te 3200 w Krakowie nie znaleźć.

powodzenia w szukaniu miałem to samo ;D
      do ostatniej chwili..

pozdr! ;)
      • Gość: janek Nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Nie mam 3,2tys zł IP: *.autocom.pl 25.10.04, 15:09
        a jeśli nie masz tych 3200zł/m2 ???
        Kurcze myślałem o TBS, lokatorskie, ale nie budują nic wartego uwagi.
        Zastanawiam się nad tym, rynek kształtuje ceny mieszkań, ale czy 3,2tys to nie
        za dużo?(dla mnie tak), jednak miaszkania nie tanieją. Wniosek? Ludzie mają
        pieniądze. Jak to jest, z moich krakowskich znajomych niewielu zarabia powyżej
        2tys/mies i niewielu mieszkania kupuje. Więc może ja tak trafiłem że nie stać
        mnie na te 3,2tys? a dookoła rozkwit. I może mam pecha do pracy i trafiła się
        najgorsza? A dookoła ludzie minimum 3 tys na rękę?
        Sam już nie wiem.
        • krysia_laska Re: Nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Nie mam 3,2tys 25.10.04, 15:39
          Polecam świeżo rozpoczętą inwestycję firmy Leopard na ulicy Łokietka (przy
          Wrocławskiej), cena ok. 3200 zł/m2, ale super lokalizacja (w miarę spokojnie,
          dużo zieleni - w pobliżu Alejki Grottgera, pełne zaplecze handlowo-usługowe, a
          jednocześnie piechotą 20 minut do Rynku). Sama mieszkam w tej okolicy i jestem
          bardzo zadowolona.
          A kwestii dewelopera - firma Leopard wybudowała niedawno blok na ul.
          Wrocławskiej vis a vis Szpitala Wojskowego - możesz iść obejrzeć. Mają swoją
          stronę: www.lepoard.pl

pozdrawiam
          • Gość: Carlito Do Krysi Laski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 01:39
            Hej Krysiu Lasko,

Szybkie pytanko do CIebie odnosnie Leoparda. wiesz moze cos wiecej na temat
            tego developera?

bylem na stronce i faktycznie lokalizacja super- blisko do Kleparza a co za tym
            idzie do rynku. Rozgladam sie wlasnie powolutku za mieszkaniem i z tym
            Leopardem mi spadalas jak z nieba :D:D

a tak powazniej juz do wszystkich pytanie: czy znacie developerow ktorzy buduja
            w lokalizacjacj blizej centrum? dzieki z gory za info :-)
        • inezja21 Re: Nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Nie mam 3,2tys 25.10.04, 18:35
          ja też nie mam tej kasy...musieliby rodzice moi wziąć kredyt...:)
          Co im się ze zrozumiałych względów nie uśmiecha:)
      • inezja21 Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac 26.10.04, 09:35
        Owszem,o Konstelacji słyszałam i przeglądałam na dominium plany mieszkań...
        obawiam sięjednak,że za te wszystkie gadżety typu wideodomofon itp.będzie tam
        drogi czynsz:)
        • Gość: horn Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac IP: 62.121.129.* 26.10.04, 09:58
          ogladalem Konstelacje, ale strasznie mi sie nie podoba, brzydki moloch
          betonowy ni w piec ni w dziewiec postawiony , balkoniki dramat..., nie wiem za
          co oni taka cene spiewaja...
          • ruczaj.x Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac 26.10.04, 10:18
            betonowy - to może 'troszki' :)

widok od tyłu budynku..
            www.dominium.pl/dane/inwestycje/270budowa1d.jpg
            (ze stronki www.dominium.pl/inwestycje/?inw=270&id=1)

jak skończą to zobaczysz ;)

pozdr.
          • inezja21 Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac 26.10.04, 14:22
            Blok jak jest budowany,żaden nie jest ładny:)
            • Gość: Grzegorz Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac IP: 217.153.179.* 30.10.04, 14:22
              A co sądzicie o firmie Krakoin - budynki na Krowodrzy, może proste zwyczajne,
              ale blisko do Rynku i z dobrą komunikacją tramwajową i autobusową oraz cena
              przystępna
              • inezja21 Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac 30.10.04, 19:44
                koszmarne słupy wysokiego napięcia...chyba ze sześć wielkich potworów naokoło
                osiedla...byłam tam.Nie chcę mieć białaczki...
                • Gość: kasia Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac IP: *.cable.mindspring.com 31.10.04, 14:14
                  Polecam ostroznośc co do informacji na internecie
                  a nawet znajomych i przyjacióL.

Polecam wkład własnej pracy w poszukiwania.

• inezja21 Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac 31.10.04, 21:28
                    Wkład własnej pracy-jeżdze po całym mieście i wszystko sprawdzam.Mam głowę
                    nabitą inwestycjami,potrafię z pamięci wyliczyć,co się teraz w Krakowie
                    buduje,gdzie,za ile i szczegóły inwestycji.Co jeszcze mogę zrobić?
                    • Gość: Carlito Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 23:17
                      No to podziel sie co Ci najbardzoej przypadlo do gustu :-)

a ja jeszcze raz ponawaim pytanie do Wszystkich- pliz o jakies info ODNOSNIE
                      LEOPARDA:-) nie zebym mial noz na gardle ale dobrze wiedziec co w trawie
                      piszczy ;-)
                      • Gość: kasia Re: Już nie mogę! IP: *.cable.mindspring.com 01.11.04, 02:32
                        Carlito (i inni)

1. Nie chcę was rozczarowywać ale podziwiam zaufanie ktore masz (macie) co do
                        kompetencji i wiedzy
                        tu sie produkujących. Internet to masa wiadomości i znikoma ilośc wiedzy.

• ruczaj.x Re: Już nie mogę! 01.11.04, 10:29
                          na pewno trzeba podchodzić do wszystkich faktów ostrożnie (najlepiej po prostu je sprawdzać)...
                          ale czasem możesz przeczytać rzeczy prawdziwe na które normalnie nie zwróciło by się uwagi.. no i zapoznać się z punktem widzenia kilku osób.. a to już coś :D

powodzenia w szukaniu...
                          nie wiem w którym dokładnie miejscu Łokietka buduje Leopard... ale przy tej cenie sprawa wygląda naprawde zachęcająco

pozdr.
                          • krysia_laska Re: Już nie mogę! 02.11.04, 23:11
                            miejsce jest super, jakieś 200-300 metrów od ulicy Wrocławskiej. Był tam kiedyś
                            plac będący własnością Zakładów Cukierniczych "Wawel".
                            • Gość: Carlito Re: Już nie mogę! IP: 5.5R4D* / *.delphi.com 03.11.04, 16:29
                              miejsce jest bardziej niz super (!) :-) rzeklbym ze zajebiste miejsce :-) i
                              jeszcze ta cena przyprawia o zawrot glowy

zastanawiam sie gdzie w tym wszystkim jest jakis haczyk

przejdzie mi jednak ta inwestycja kolo nosa...az zal bierze bo naprawde sie
                              wydaje smakowitym kaskiem... za pozno sie jednak dowiedzialem o tej opcji a jak
                              dzwonilem do nich to mowili ze schodza mieszkania jak swieże buleczki... a
                              jednak troche kaski trzeba rzucic na stól.. a na kredyt mnie na razie nie
                              stac :-) ...zaczynam zbierac na wklad wlasny coby miec jak najwiekszy :D:D:D

eeeeh... ;-(

• inezja21 Re: Już nie mogę! 01.11.04, 14:59
                          Ja się nie kieruję forum jako ostatecznym wyrokiem ale jak mi kilkadziesiąt
                          osób pisze ze nie ma zaufania do jakiegoś dewelopera lub spółdzielni,to
                          zaczynam się zastanawiać:)
                      • inezja21 Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac 01.11.04, 15:02
                        Leopard:cóż,o samym deweloperze nic nie wiem ale lokalizacja na pewno świetna...
                        Trzeba tam pojechać,zrobić "wywiad srodowiskowy".Trzeba tez wejść na stronę
                        ich,poszukać gdzie maja jakąś zrealizowaną inwestycję,pojechać tam i popytać
                        mieszkanców,jakie maja doświadczenia...czyli po prostu trochę wysiłku.
                        Ja sobie coś upatrzyłam ale nie pisze bo...no po co robić z gęby cholewę:)
                        Na razie byłam tam i jestem zadowolona:)
                        • ruczaj.x ale 01.11.04, 21:19
                          napisz jak się ostatecznie zdecydujesz już na coś:)
                          • inezja21 Re: ale 02.11.04, 12:00
                            jasne,jak podpiszę umowę i w ogóle:)
                            • Gość: KPS Re: ale stać cię na to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 15:53
                              www.dominium.pl/dane/inwestycje/270wizualizacja1d.jpg
                              • inezja21 Re: ale stać cię na to? 03.11.04, 08:20
                                nie nie stać mnie na to,dlatego nie będe tam mieszkała.Na nic mnie nie stać.
                                A jak już mnie stać to zanim ja się porządnie zastanowię,masa głupich ludzi
                                wpłaca swoje pieniądze i sprząta sprzed nosa wszystko.
                                Jakm ludzie bedą dalej tak bez zastanowienia kupować mieszkania,urośnie nam
                                liczba postów w stylu "zostałem oszukany i moje pieniądze przepadły:)"
                • Gość: misia Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 03.11.04, 16:42
                  www.ufd.pl/temat983/strona6699/
      • krakowiak75 Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac 05.11.04, 11:15
        ruczaj.x napisał:

> Widziałaś może Konstelacje przy Miłkowskiego - wydaje się bardzo interesująca
        > www.dominium.pl/inwestycje/?inw=270&id=1

Kto w dzisiejszych czasach chce mieszkac w wiezowcu za taka kase????
        • krakowiak75 Kilka faktów o krakowskich lokalizacjach 05.11.04, 11:43
          Kilka faktów o krakowskich lokalizacjach:

Dzielnice, w których są budowane nowe domy do ładnych nie należą, bo albo
          ciekawy budynek a tu trafia się linia wysokiego napięcia lub stacja benzynowa.
          Gdy dzielnica jest w porzadku to jest drogo.
          I tak źle i tak niedobrze.
          Kraków ma ładne Stare Miasto i tyle...
          Reszta dzielnic okropna, np. położone vis a vis Wawelu Dębniki.

• ruczaj.x Re: Kilka faktów o krakowskich lokalizacjach 05.11.04, 20:43
            1. Na przeciwko Wawelu leży osiedle Podwawelskie.
            2. Dębniki (stara część ta przyległa do Wisły) to bardzo ładne miejsce, nie
            wiem o co Ci zabardzo biega. Ładne uliczki, rozlegly park... blisko do bulwarów
            i centrum..rewelacyjne miejsce...
            • krakowiak75 Re: Kilka faktów o krakowskich lokalizacjach 08.11.04, 15:47
              ruczaj.x napisał:

1. Na przeciwko Wawelu leży osiedle Podwawelskie.
              2. Dębniki (stara część ta przyległa do Wisły) to bardzo ładne miejsce, nie
              wiem o co Ci zabardzo biega. Ładne uliczki, rozlegly park... blisko do bulwarów
              i centrum..rewelacyjne miejsce...

Nie razi cie kontrast jaki jest pomiedzy Alejami, a Debnikami.
              Aleje to wielkomiejska ulica, a Debniki to jakies miasteczko powiatowe.
              Kontrast jest niesamowity.
              Po drugiej stronie Wawelu powinna byc reprezentacyjna dzielnica, wtedy widok
              z Wawelu bylby imponujacy, a tak jest nieciekawy. To widac po twarzach turystow
              ogladajacych z Wawelu te czesc Krakowa.

• Gość: osa Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac IP: *.ozarow.net / *.ozarow.net 05.11.04, 21:20
      Ja zdecydowałam się na S.M.Dom Dla Młodych.Dzielnica Podgórze,cena brutto za
      metr 2600zł,w tym biały montaż na ul.Szwai.Pewnie,że wolałabym coś bliżej
      Rynku,ale jak wiesz ceny są astronomiczne.Myślałam również o TBS,o
      spółdzielczym w S.M.Snieżka,ale wolę jednak mieć małe ale własne.Jeśli Ci
      odpowiada Bieżanów i chcesz lokatorskie za 30%ceny to polecam Snieżkę.Wydaje mi
      się to lepszym rozwiazaniem niż mieszkanie z TBS-u.Piszesz,że na nic Cię nie
      stać,ale chcesz dać za metr 3200 zł to nie wiem co o tym myśleć.Mnie również
      muszą pomóc rodzice w dostaniu kredytu i być może w spłacaniu rat-jasne,że mnie
      to nie zadawala.Zarabiam niestety 1200 zł brutto i 350 zł płacę za stancję i
      chcąc nie chcąc jak narazie sama materialnie nie bardzo sobie radzę. Zastanów
      się co w ogóle chcesz.Bierz to na co Cię stać,podzwoń popytaj,może na rynku
      wtórnym byłoby taniej.To co chcesz możesz mieć,sama zdecyduj gdzie.A najlepiej
      wygraj milion w totka i będzie po problemie.Serdecznie pozdrawiam!
    • Gość: guliani a co powiecie na to? IP: *.autocom.pl 06.11.04, 12:16
      a co powiecie na to?

jedna z lepszych lokalizacji w Krakowie, zielone tereny, niska zabudowa w
      poblizu (nie ma niczego powyzej 2 pieter), dobra komunikacja (zarowno
      samochodem - rondo Kraka, AK, Conrada, Opolska ; jak i autobusem - petla Azory,
      130 za 5 minut na dworzec, 138, 172, 173), kameralnie, dosc cicho, ladne
      minibloczki, dla zamozniejszych - szeregówki.
      patrz:
      www.dominium.pl/inwestycje/?inw=351&id=1
      co o tym myslicie? ja polecam ale czekam na Wasze komentarze.
      • inezja21 Re: a co powiecie na to? 06.11.04, 14:29
        Przecież tam już nic nie ma.
        • Gość: guliani Re: a co powiecie na to? IP: *.autocom.pl 08.11.04, 20:48
          a co ty chrzanisz? buduja - pojedz sobie jak nie wierzysz. wg mnie bardzo fajne
          miejsce.
          • inezja21 Re: a co powiecie na to? 08.11.04, 21:05
            Miejsce,miejsce...ale mieszkań już nie ma,bo wykupione:)
            • Gość: guliani Re: a co powiecie na to? IP: *.autocom.pl 09.11.04, 23:33
              a to szkoda - bo naprawde fajnie sie to zapowiada. jestes pewna, ze nie ma tam
              nic wolnego do sprzedania?
    • inezja21 Moje obserwacje różnych inwestycji:) 07.11.04, 19:49
      Zrobiłam już w tym półroczu parę wycieczek i oto moje wnioski:

Krakoin na Fieldorfa Nila:
      niby ok. ale bryły bloków beznadziejne,no i te sześć koszmarnie wielkich słupów
      wysokiego napięcia-nic mnie nie przekona,że są bezpieczne:)

Mid na Włodarczyka:
      cena ok.i nawet mieszkania piękne ale znowu te słupy i stacja benzynowa...
      szczerze powiem,zanim tam pojechałam,byłam prawie zdecydowana,zwłaszcza że to
      solidna firma

Bre.locum na Chmieleńcu:
      Sama lokalizacja nie jest zbyt ok. ale firma na oko wypadła dobrze,zdjęcie z
      budowy okazało się zgodne z rzeczywistością,cena nienajgorsza... ale ktoś tu na
      forum narzekała na ciepłą wode u nich i już patrzę krytycznie:)

Szuwarowa,to jest nie pamiętam kto buduje:
      Tuż nad bajorem,w lecie zapewne całe chmatu komarów,a ja mam uczulenie

Leopard na Łokietka:
      dziś byłam,stoi dźwig,zrobili chyba podpiwniczenie.
      Ale obsługa nieprzyjemna.Moja mam dzwoniła w marcu i pani stamtąd powiedziała
      jej agresywnie,ze musi się natychmiast zdecydowac,bez zastanowienia...:)
      Cena dwupokojowego mieszkania 180 tys.dla mnie to porażka:)
      Poza tym daleko do przystanku a ja nie jestem motoryzacyjna

Ekopark na Siewnej:
      Totalna porażka,zebrali masę pieniędzy,a NIC tam się nie buduje,ODRADZAM!!!

Mirabud na Słoneckiego okolice Ronda Barei:
      I tu szczerze powiem,chciałam kupić,byliśmy z rodzina gotowi wziąc kredyt.
      Ze względu na lokalizację i wiele innych.Bardzo żałuję,że już nie było poza
      parterem opdowiedniego metrażu:)

Właściwie już mam dość.
      • ruczaj.x pozostaje Ci Polana-Żywiecka 07.11.04, 22:41
        pozostają Ci moja ulubiona Polana-Żywiecka, czy okolice Obozowej :)
        www.bonarka.krakow.pl/nieruchomosci.html
        www.dominium.pl/inwestycje/?id=2&inw=329
        www.proins.pl/inwestycje.php3
        albo sama kobierzyńska
        www.dominium.pl/inwestycje/?id=1&inw=364
        ewentualnie jeśli nie spieszy Ci się zbytnio.. piękna lokalizacja na Zakrzówku:
        www.dominium.pl/inwestycje/?id=2&inw=338
        szkoda tylko, że to spółdzielnia mieszkaniowa.. ale cena świetna!

co do komarów, swego czasu myślałem o Szuwarowej, wypytywałem się ludzi czy mają z tym jakiś problem, ale nie znali problemu... Może sama spróbuj popytać 10-15 osób i będziesz wiedziała na czym stoisz :) [jeśli to jedyna wada, a to naprawdę ładne i bezpieczne osiedle]

powodzenia..
        • rozaola Re: pozostaje Ci Polana-Żywiecka 07.11.04, 23:07
          A czemu Polana Zywiecka jest twoja ulubiona? To zart czy serio? Ja to miejsce
          znam dobrze bo moja siostra tam mieszka. Buduje tam Sobieslaw Zasada osiedle,
          calkiem zgrabne jak na razie domy, ale przez to zrobilo sie tam jeszcze
          ciasniej.

Aha, w kwestii komarow informuje ze nieprawda ze sa na Szuwarowej. Znam tam
          sporo ludzi, nikt sie na to nie skarzy, bo nie ma problemu. Osiedle
          rzeczywiscie ladne, ale mieszkania podobno dosc akustyczne (ale gdzie sa
          nieakustyczne? chyba we wlasnej willi). Czy to bajoro na Szuwarowejo ktorym
          pisze zalozycielka watku to...Wisla???

Pozdrawiam
          Roza
          • ruczaj.x Re: pozostaje Ci Polana-Żywiecka 07.11.04, 23:32
            nie no poważnie mówie! Uwielbiam te rejony!
            Ja akurat mam mieszkanie na Obozowej (chwilowo wynajmuje mieszkanie rzut beretem, i z coraz większą niecierpliwością oczekuje końca budowy własnego M).

> Czy to bajoro na Szuwarowejo ktorym
            > pisze zalozycielka watku to...Wisla???
            Nie, gdzie tam do Wisły jest ponad 2km.

pozdrowienia
            • inezja21 Z tą Wisłą-chciałaś mnie obrazić? 08.11.04, 12:07
              przepraszam bardzo,aż tak nieiteligentna nie jestem,bajoro jest tam,nie sniło
              mi się,sama go widziałam a na dodatek jest na mapie:)
              • ruczaj.x Re: Z tą Wisłą-chciałaś mnie obrazić? 08.11.04, 12:42
                jasne, że jest, niezbyt duże, i nie zbyt głębokie

kol. Rozoala na pewno nie chciała Cię obrazić, poprostu nie zna tych terenów (jak zresztą większość Krakusów;) i tyle :D

pozdr.
                • rozaola Re: Z tą Wisłą-chciałaś mnie obrazić? 08.11.04, 15:02
                  Nie chcialam cie obrazic, po prostu nie kojarze na Szuwarowej zadnego bajorka
                  oprocz Wisly na horyzoncie.
                  Do ruczaj.x: okolice o ktorych piszesz moze i nie najgorsze, podoba mi sie
                  dosyc Torfowa i jej okolice. Nie jest tam tak bardzo ciasno jak na Polanie
                  Zywieckiej. Swoja droga ciekawa jestem czy i co i kiedy zbuduja na pasie
                  chaszczy ktore rosna miedzy jednymi a drugimi blokami na ulicy Obozowej. Bloki
                  wygladaja tak, jakby staly bokiem, sa prostopadle do Kobierzynskieji do
                  Zywieckiej (obie ulice w oddaleniu). Przydalby sie tam jakis mily plac zabaw
                  dla dzieci z okolicznych blokow, ale chyba nie ma co o tym marzyc. Albo wiekszy
                  sklep spozywczy, kiosk itp.
              • inezja21 Do ruczj.x. 08.11.04, 12:54
                Czy ty przypadkiem nie czekasz na mieszkanie budujące się w firmie Proins na
                Obozowej?
                Polecasz?
                I jeszcze jedno: motoryzacyjny jesteś? Bo ja nie i dlatego musze się dłużej
                zastanawiać...ale Obozowa też mi wpadła w oko:)
                • ruczaj.x Re: Do ruczj.x. 08.11.04, 14:39
                  Ano czekam, ale mieszkam w tej okolicy.
                  Czy polecam.. jasne.
                  Tutaj masz kilka wypowiedzi przyszłych mieszkańców.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=13642814
                  Nie jestem, ale tak jak pisałem.. bardzo często (co 15 min) mamy busy ze Skawiny do centrum. opolelub.webpark.pl/krakow.htm

Jeśli już korzystam z komunikacji miejskiej to autobus 106
                  www.komunikacja.krakow.pl/rozklady/autobusy.php?linia=106&start=2&dir=kier2&przystanek=10622
                  do Lipińskiego (okolice Tesco), a stamtąd już doskonały dojazd, gdzie tylko chcesz.
                  Pozostają 116,166 i 206 te jednak jeżdżą zbyt rzadko (1,2 razy na godzine).
                  www.komunikacja.krakow.pl/rozklady/przystanki/przesiadki.php?przyst=Torfowa
                  Może to naiwne, ale jak już się przerowadzę chciałem machnać jakąś akcje zbierania podpisów pod petycją o puszczenie jakiegoś autobusu do centrum (ilość mieszkańców gwałtownie rośnie, a MPK jakoś nie bardzo na to reaguje).

Generalnie używam rowerka, dzisiaj rano po raz pierwszy miałem chwile słabości;). I coś czuje, że czas kupić bilet miesięczny.

pozdr.
                  • inezja21 Re: Do ruczj.x. 08.11.04, 20:28
                    Dzięki.Dwie oferty cenowo ok.to właśnie Obozowa i Chmieleniec.Myślę
                    intensywnie... i wybieram się na wyciueczkę,parę dni pod koniec tygodnia
                    wolnych wpadnie:)
                    • rozaola Re: Do ruczj.x. 09.11.04, 12:56
                      ja bym ci raczej polecala obozowa. Nie ma tam w pobblizu co prawda sklepow, do
                      przystanku bedziesz tez miala dosc daleko, ale za okolo 10 lat maja tam
                      wybudowac droge, ktora ma jezdzic autobus. Okolica jest ladna, dosc czyste
                      powietrze, sporo zieleni w okolicy... Zadnych wysokich slupow i wysokiej
                      zabudowy. Bloki sa ladne. W sumie do przystanku autobusu na Kobierzynskiej
                      jednak nie jest tak daleko, jak sie teraz zastanowie... Jezdza tez tamtedy busy
                      do miasta, czesto i duzo.

jakbym miala wybierac to woalabym mieszkac na peryferiach niz w poblizu
                      centrum - z powodu zanieczyszczen powietrza w krakowie.
                      • Gość: binia Re: Do ruczj.x. IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 09.11.04, 13:33
                        podoba mi sie określenie " za 10 lat maja wybudowac drogę", koszmar jakis..
                        Ja z takich powodów zrezygnowałam z Kuxnicy Kołłątajowskiej, autobusy raz na
                        dwie godziny, a samochodu na razie mieć nie będę. Mam dziwne godziny pracy i
                        musiałabym chyba chodzić na piechotę.
                        Moja znajoma mieszka przy Radzikowskiego, tam będzie rozkopane dopóki nie
                        skończą wszystkich budów(kiedy???)
                        Jeśli ktos ma samochód to nie ma problemu, ale jesli nie proszę się zastanowić
                        nad taką lokalizacją, żeby przez 10 lat nie przeklinać tej decyzji.
                        Pozdrawiam i życze trafnego wyboru
                        • ruczaj.x Re: Do ruczj.x. 09.11.04, 14:35
                          To nie tak.
                          Jedna główna droga już tam jest Kobierzyńska z autobusami, busami i wszystkim co trzeba.

Ma być natomiast planowana "Nowoobozowa" (podobno coś się ruszyło w tej sprawie). Zaczyna się od południa przy ulicy Zawiłej (tuż obok Kułakowskiego). Natępnie biegnie ul. Obozową (to drugą nitką bliżej Borku), aż do przecięcia z Podhalańską i dalej aż do Miłkowskiego. Dalej będzie pokrywała się z przebudowaną ul. Lipińskiego do skrzyżowania z Brożka.
                          Powinna bardzo ułatwić komunikacje w tym rejonie.

Z ciekawostek - dzisiaj dowiedziałem się właśnie, że jakiś deweloper ma ochotę na budowe dużego osiedle w okolicy Obozowa-Podhalańska-Zdunów, więc powstanie Nowoobozowej może być ściśle związane z powstaniem tego osiedla. Przy dzisiejszej infrastrukturze nie ma szans na obsłużenie takiego ruchu.

pozdr.
                          • gosiab10 Re: Do ruczj.x. 09.11.04, 19:27
                            zgadzam sie, że Obozowa to b.dobry wybór. Mieszkam tam, poza tym tez wcześniej
                            długo szukałam, jeździłam, sprawdzałam. Kuzyn kupił mieszkanie na Obozowej od
                            firmy Proins, nie są aż tak drodzy, a i sprawdzeni i kompetentni.
                            Mam pytanie do Ruczaja i innych zorientowanych w zw.z tą Nowoobozową.Szczerze
                            nie bardzo chciałabym, aby powstała jeszcze nowa ruchliwa droga. Ale nie bardzo
                            wyobrażam sobie jak ona miałaby przebiegać tu na wysokości tych nowych 4 bloków
                            Proins, dalej w dół bloki Sobola, dalej SP.Młodych itd.Zaraz obok są te osiedla
                            domków jednorodzinnychi i tam nie ma miejsca na drogę. Tzn w tej szczelinie
                            między osiedlem tych bloków a tych domków jednorodzinnych miałaby powstać
                            Nowoobozowa? Troche wąsko. A swoją drogą ciekawa jestem jaka firma chciałaby
                            rozpocząć inwestycję i w którym miejscu, co miałoby zhamować rozbudowe
                            Nowoobozowej?
                            Pozdrawiam
                            • ruczaj.x Re: Do ruczj.x. 10.11.04, 12:07
                              po kolei..
                              O nowej dużej inwestycji masz tutaj..
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=17479640
                              na razie są tylko plany.
                              Rozmawiałem z radnym Adamem Migdałem, podobno na razie jakiś inwestor dostał tylko warunki zabudowy, od tego jeszcze daleko do pozwolenia na budowe.
                              Tyle, że to osiedle będzie na tyle duże (1000 nowych mieszkań!), że bez wcześniej budowy ulicy Nowoobozowej zwyczajnie nie będzie mogło powstać (na 100% nie zostaną spełnione warunki zabudowy).

Ja akurat na temat ul. Nowoobozowej i nowego osiedla mam swój nieco spiskowy pogląd. Wg mnie ktoś z VIPów dowiedział się, że niedługo budowana będzie zupełnie nowa droga, a co za tym idzie wartość działek w tym rejonie bardzo wzrośnie. Od tego już tylko krok do kupna działki, dalej poprzez dużą łapówke przepchnięcie tego dziwnego projekt przez 'urbanistyke', i sprzedaży terenu z zatwierdzonym planem z gigantycznym zyskiem.
                              Wcześniej to była łąka na skraju lasu, praktycznie odcięta od świata, w przyszłości dobrze skomunikowane miejsce. Nie trzeba być geniuszem, żeby domyślać się, o jak dużych pięniądzach tutaj mowa.

Co do przebiegu Nowoobozowej...
                              W dół? Nie, nie...
                              Droga będzie biegła równolegle do dolnej Obozowej (jak również Kobierzyńskiej), będzie rozdzielała osiedla domów jednorodzinnych na Polanie Żywieckiej od domów wielorodzinnych na Obozowej. [Czyli ukończone osiedle Proinsu będzie graniczyło z tą drogą od strony Borku].
                              Inna sprawa, że o ile budowa tej drogi do ul. Podhalańskiej nie powinnna sprawiać żadnego problemu... o tyle dalej - nie bardzo sobie to wyobrażam.

Dodatkowym argumentem sugerującym, że ta droga jednak powstanie, jest budowany obiekt biurowo-wystawienniczy przy ul. Miłkowskiego (na działce obok prawie gotowego apartementowca 'Konstelacje'). Obecnie leży on przy niezbyt szerokiej drodze osiedlowej, nie wyobrażam sobie żeby takie było założenie budowniczych.

pozdrawiam
                              • gosiab10 Re: Do ruczj.x. 10.11.04, 19:09
                                Dziękuje za szczegółowe informacje.No tak tyle inwestycji, droga potrzebna,
                                niekoniecznie trafne są te decyzje o wielkiej wielopiętrowej inwestycji na tak
                                spokojnym osiedlu.
                                Wiesz, nadal jednak nie mogę sobie wyobrazić tego krótkiego odcinka
                                Nowoobozowej, tzn. pasa oddzielającego osiedle bloków (począwszy od zakończenia
                                nowej inwestycji Proinsu)od domków, ponieważ ta szerokość oddzielająca jest
                                naprawdę wąska. Często tamtędy spacerowałam no i nie wyobrażam sobie tam ulicy.
                                pozdrawiam
                            • ruczaj.x Re: Do ruczj.x. 10.11.04, 14:03
                              dokładny przebieg na mapie.. możesz znaleźć tutaj:
                              www.bip.krakow.pl/prawo/studium/kierunki/k1.pdf
    • Gość: jack Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac IP: *.ists.pl / *.ists.pl 09.11.04, 18:11
      Proponuję "Enklawę bronowicką" w Mydlnikach
      Piękna cicha okolica, dojazd do centrum bez korków, w pobliżu lasek Wolski
      nic tylko mieszkać!
      pozdrawiam!
      • Gość: wojtek Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac IP: *.autocom.pl 09.11.04, 18:27
        Cicha może jest, ale... pomiędzy lądowaniami i odlotami kolejnych samolotów.

Poza tym świetne miejsce!
        • Gość: jack Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac IP: *.ists.pl / *.ists.pl 09.11.04, 20:11
          Czymże jest przelatujący samolot słyszany przez 10 sekund do dresiarzy pod blokiem i wyjących alarmów samochodowych przez całą noc.
          Zresztą hmm...do wszystkiego się można przyzwyczaić...
      • inezja21 Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac 09.11.04, 18:30
        Bez auta jestem i będe długo,więc na Enklawę nie mam szans:)
        • krakowiak75 Wniosek końcowy: 10.11.04, 20:21
          Wniosek końcowy:

nie ma w dużym mieście Krakowie dzielnicy w której byłaby dobra pod każdym
          względem do zamieszkania.
          • inezja21 Re: Wniosek końcowy: 11.11.04, 09:24
            To jest prawda.Ja się wychowałam na Olszy,do centrum autobusem 10 min.więc
            ciężko mi coś wybrać....
            Jeżdżę dużo z taksówkarzami,wszyscy mówią że z Ruczaju cięzko się wydostać:)
    • Gość: aniela Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac IP: *.ists.pl / *.ists.pl 12.11.04, 19:27
      Byle nie na ruczaju, kurdwanowie i hucie poza tym wal śmiało
      • inezja21 Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac 12.11.04, 21:18
        Ale poza tym to cenowo wybór nie za wielki:)
        • ruczaj.x Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac 13.11.04, 12:25
          Nie słuchaj go Inezja, to jest jakiś frustrat z Enklawy Bronowickiej. Miał szanse kupić na Ruczaju, wybrał co innego... a teraz koniecznie chce przekonać cały świat (a przede wszystkim siebie), że dobrze zrobił.
          No chyba, że robi to z czystej złośliwości (czy głupoty).

pozdrawiam serdecznie
          • inezja21 ruczaj.x masz priva ode mnie! 13.11.04, 12:55
            Słuchaj,czy ty do skrzyneczki nie zaglądasz?
            :D
            • ruczaj.x Re: ruczaj.x masz priva ode mnie! 13.11.04, 15:19
              no czasem:)
          • Gość: aniela Re: Już nie mogę! Ja chcę mieszkanie!! Co polecac IP: *.ists.pl / *.ists.pl 14.11.04, 14:39
            No już dobrze misiu...nie denerwuj się tak!
            Wyrażam tylko swoje zdanie i przykro mi, że jest odmienne od twojego...
            Ciekawe z jakiego powodu jesteś zły na cały świat...
            Nie przejmuj się - kiedyś w końcu będzie lepiej!

Pozdrawiam serdecznie...:-)
      • inezja21 Co jest włego w tych dzielnicach?Wymieniam: 12.11.04, 21:19
        Kurdwanów
        Ruczaj
        Bo o Hucie już wiem:)
    • Gość: Chodak ceny muszą spaść, IP: *.lexmedia.com.pl / 195.116.80.* 15.11.04, 16:34
      najpierw wszyscy powariowali z VAtem, potem UE;
      a brutalne pytanie jest takie: ilu krakowian stać na mieszkania po 2,5-3 tys. ?
      takie ceny są w Warszawie przy dużo większych zarobkach;
      brutalna prawda jest też taka, że większość mieskząń na rynku zostałą wykupiona
      za 10 % wartości, a potem właściciele się zbyt rozpanoszyli
      • ruczaj.x Przy takim popycie... 15.11.04, 21:14
        i tak naprawde minimalnej podaży o spadku cen można tylko pomarzyć.
        Zresztą samo wejście do UE i dalsza integracja będzie potężnym bodzcem dla dalszego wzrostu cen mieszkań. Tak było w Hiszpanii, Portugalii będzie też i w Polsce. To nieuniknione.
        • inezja21 dlatego właśnie mi się spieszy...:) 15.11.04, 21:27
          ostatnia wycieczka czeka mnie niedługo.Potem,jesli nie wyjdzie to co teraz
          zamierzyłam,przerzucę się na "drugą rękę"-niestety.
          • gosiab10 Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) 15.11.04, 22:36
            Pomysł na mieszkanie z ,,drugiej ręki" niekoniecznie jest dobry. Sprawdziłam to
            na własnej skórze. Tyle,że ja najpierw zaczęłam od pośrednictw. Strata czasu,
            nieatrakcyjne mieszkania. Nie wiem w końcu ile kasy chcesz wydać i o jaki
            metraż Ci chodzi.
            W dalszym ciągu polecam Ruczaj, a uwierz, że zrobiłam długie wycieczki po
            niemalże wszystkich inwestycjach w Krakowie.Tak wiec mój wybór nie jets
            przypadkowy. Popatrz na Proins, Bonarka coś kombinuje, ale nie jestem pewna czy
            u nich wszystkie dokumenty ok.
            Pozdrawiam.
            • ruczaj.x Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) 16.11.04, 00:01
              No to różnie bywa.. wiesz niektórzy za wszelką cenę chcą mieszkać w centrum, wiadomo jakie są ceny nowych mieszkań w takiej lokalizacji, więc czasem lokum z drugiej ręki do remontu może być całkiem rozsądnym rozwiązaniem.

To naprawde kwestia upodobań, ja akurat uwielbiam podmiejskie spokojne osiedla, ciszę i dużo zielenii... inni cenią sobie doskonałą komunikacje, czy Rynek w zasięgu spaceru.

pozdr.
            • ruczaj.x Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) 16.11.04, 00:24
              inna sprawa, że jak patrzę sobie na ceny mieszkań z drugiej ręki to troszkę mi szczęka opada.
              polecam.. może poprawić humor;) - jeśli już się posiada swoje M.
              www.krn.pl/lista/4,6,0/spis_biura_pośrednictwa.html
              • Gość: krakowiak Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 10:24
                Jezeli wybierasz lokalizacje to tylko male osiedla z ochrona np.os.Zadworze
                przy ul,ks.Turka albo Moje Eldorado przy ul.Markowskiego.Od Ruczaju uciekaj ajk
                od zarazy / straszne blokowisko /
                • inezja21 Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) 17.11.04, 14:15
                  ja właśnie upatrzyłam sobie coś w tamtym rejonie,ale jeszcze nie napisze gdzie
                • ruczaj.x Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) 17.11.04, 16:23
                  Huciaku.. uspokoj się, byłeś na Obozowej czy Szuwarowej??
                  Gdzie tam masz blokowisko, ta właśnie są twoje wymarzone 'małe ogrodzone osiedla' - więc nie chrzań z łaski swojej.
          • Gość: klops Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 16.11.04, 15:24
            Inezja: mirabud przymierza sie do ladnego budynku na Borku. jak na Kraków drogo (ca. 3500/m2) ale chyba warto, ja juz zaklepalem. sprawdzilem firme (papiery w porzadku, poza tytm kolezanka mieszka w "ich" budynku na torfowej - ok). jakby co pisz na priv: piotrwaw (AT) plusnet.pl
            • inezja21 Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) 16.11.04, 19:19
              Bardzo miły jestes,ale owszem u Mirabudu interesowała mnie jedna tylko
              lokalizacja: Sloneckiego.Cena wyskoa,ale bliziutko.Niestety już mi porwali...
              Borek za taką cenę stanowczo odpada!!!
              • Gość: klops Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 17.11.04, 12:57
                szkoda, mialem nadzieje na mila sasiadke. zalezy czego szukasz ale poki co nic procz mojego nie jest wybrane wiec pelen wybor. fajne mieszkanka, serio.
                • inezja21 Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) 17.11.04, 14:16
                  Czy mi się wydaje czy ty masz na myśli ulicę Huculską,czy jest jakaś nowa
                  oferta?
                  Tak czy owak rejon Borku za 3500 to jednak przesada:)
                  • Gość: klops Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 17.11.04, 16:02
                    jasne ze Huculska. 3ci budynek. przesada? pochodze z wa-wy wiec jakos przelkne ;) za to sensowny standard. dobra dzielnica ktora nigdy w przewidywalnej przyszlosci nie stanie sie blokowiskiem. dobry transport (jak sie wysilic na rynek w 20min da rade). owszem, bedzie w poblizu duza ulica (polaczenie witosa na kurdwanowie przez wisle i tunel pod kopcem z bronowicami) - ale kiedy? 10lat? taki tunel to kuuupa kasy. znalazlem dla siebie i dziewczyny mieszkanie idealne. dla nas to tez gorna granica mozliwosci ale wole oszczedzic na wyposazeniu i miec komfort ukladu pokoi itp. pozdrawiam!
                  • Gość: klops Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 17.11.04, 16:07
                    aha, jeszcze jedno - kasa to nie wymiernik zaden ale jednak cena powoduje wieksze PRAWDOPODOBIENSTWO ze pozadni ludzie zamieszkaja... no i na szczescie nie mam wyrobionych pogladow na krakowskie dzielnice - borek to male domy, drzewa, czyste powietrze. prawie jak na moim rodzimym zoliborzu, a moze lepiej?...
                    • ruczaj.x Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) 17.11.04, 16:21
                      a to ciekawe
                      człowiek z Warszawy chce zamieszkać w Krakowie..
                      a ja myślałem, że obowiązujący jest przeciwny kierunek :D

tak pod prad? ;)

pozdrawiam serdecznie
                      • Gość: klops Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 18.11.04, 12:29
                        tak wyszlo. a obowiazujace kierunki nigdy nie byly moja mocna strona ;)
                        no ale chyba faktycznie to rzadkie bo jak gadam z ludzmi (a to mile - tu mozna nawet w autobusie nocnym czasem pogadac, w wa-wie tylko trzymam sie za kieszen) to wszyscy twierdza ze nietypowo. niedlugo bede znany. ale to dobrze, bo czas znalezc prace. ;)
                        no i nadal poszukuje milych sasiadow na huculskiej - tam grunt chyba byl drogi i stad ta cena. aha widzialem ceramike jaka daja w standardzie i kuchenke gazowa (z piekarnikiem elektrycznym - nie zeby pieniadze bo to nic ale chcialo im sie pomyslec) - w porzadku. porownalem sobie tez cene z ekoparkiem gdzie o malo nie kupilem (nadal nie maja pozwolenia, co dopiero mowic o jego uprawomocnieniu sie) - tam nie ma bialego montazu, tej kuchenki itp. za ew. balkon (co prawda moze byc ogromny) trzeba 5tys doplacic. za dodatkowe okna tez. roznica zeszla mi ponizej 10tys. przy tym samym, hipotetycznym, metrazu. te 10tys. to niewiele za miejsce z dala od blokow i blisko centrum. pozdrawiam i zachecam do zainteresowania sie, sluze pomoca.
                        • ruczaj.x Re: dlatego właśnie mi się spieszy...:) 18.11.04, 12:56
                          że piekne miejsce to nieistotne:)
                          i tak 'Krakusy' zmieszają z błotem:)

Dużo wody jeszcze upłynie zanim mieszkańcy Kleparzy i innych.. zaakceptuja, że na południu mogą być piękne osiedla, dla nich to bezkresne zaniedbane blokowiska gdzieś tam po drodze na Zakopane.
                          Poważnie taka właśnie panuje opinia. Wiele razy spotkałem się z tym na forum i w życiu.

Dlatego też taka przewaga nowokrakusow w tych okolicach.

Od jakiegoś czasu staram się walczyć ze stereotypami, ale chyba coraz ciężej mi to przychodzi. ;~>

pozdrawiam serdecznie
    • inezja21 PODPISAŁAM UMOWĘ REZERWACYJNĄ!!!! 18.11.04, 14:05
      Na razie to jest kwestia 1000 zł ale najwyraźniej wszystko pójdzie ok. i za rok
      będę miała mieszkanie:)
      • ruczaj.x Re: PODPISAŁAM UMOWĘ REZERWACYJNĄ!!!! 18.11.04, 15:16
        to ja może strzele! ;)

jak Cię 'znam' :)
        wybrałaś Chełmońskiego albo Zamoyskiego

tak?

pozdrawiam serdecznie
        • inezja21 Re: PODPISAŁAM UMOWĘ REZERWACYJNĄ!!!! 18.11.04, 16:38
          Nie,nie to jest bardzo daleko ode mnie ale blisko ciebie!!!
          • ruczaj.x Re: PODPISAŁAM UMOWĘ REZERWACYJNĄ!!!! 19.11.04, 15:15
            no proszę ;)
            gratulacje...

• Gość: Wuj Re: PODPISAŁAM UMOWĘ REZERWACYJNĄ!!!! IP: *.tele2.pl 19.11.04, 15:36
              No powiedzże wreszcie gdzie :)
              Wszyscy już przebierają nogami i chcą wiedzieć :)
              Lud domaga się igrzysk !!!
              • inezja21 Re: PODPISAŁAM UMOWĘ REZERWACYJNĄ!!!! 19.11.04, 20:21
                Nie,nie powiem,jeszcze trochę poczekam,wiecie jak to jest,zawsze może coś nie
                wyjść,po co robić z gęby cholewę:)
                • gosiab10 Re: PODPISAŁAM UMOWĘ REZERWACYJNĄ!!!! 20.11.04, 09:50
                  Czesc,
                  Cos mi mówi, że to jest Hart-b.ex. Prędzej inwestycja na Kobierzyńskiej niż na
                  Obozowej. Na Obozowej już zaczęli czyli już podpisują umowy przedwstępne, a na
                  Kobierzyńskiej jeszcze nie mają pozwolenia, stąd te umowy rezerwacyjne. Mój
                  kuzyn czekał na rozpoczęcie tej budowy(Kobierzyńska)prawie rok i nic sie nie
                  ruszyło. Nie miał już cierpliwości, zrezygnował i kupił w Proinsie.
                  Oczywiście nie musi to być wcale to w Twoim przypadku, tak sobie tylko
                  rozmyślam.
                  • ruczaj.x Re: PODPISAŁAM UMOWĘ REZERWACYJNĄ!!!! 20.11.04, 11:56
                    a ja bym stawiał na okolice ul.Chmielniec :P, jednak komunikacja jest bardzo ważna dla niektórych, ważniejsza nawet niż sielankowe okolice (no może nie dla mnie;)
                    • inezja21 ruczaj.x zgadł dobrze!!! 20.11.04, 12:20

• inezja21 Re: ruczaj.x zgadł dobrze!!! 20.11.04, 14:01
                        z jednym zastrzezeniem,wybrałam taką lokalizację na Chmielencu,że obiecany
                        przez dewelopera widok na klasztor i wzgórze faktycznie będę miała i nic mi go
                        nie zasłoni,bo najbliżej Bobrzyńskiego,3 piętro...a ciasnota dalej też nie jest
                        najgorsza.
                        Dobrze w tłumie wracać na przystanek i w tłumie do domu...bezpieczniej:D
                        • ruczaj.x Re: ruczaj.x zgadł dobrze!!! 20.11.04, 15:25
                          coś wygrałem? :)

a tu masz jeszcze widoczek na Ruczaj, z drugiej strony (kilka zdjęć)

foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=1&id=30871&r=1
                          z lewej strony w oddali ulica Chmielniec:)
                          cudowna okolica, nieprawdaż ?

Gratuluje wyboru!
                          • ruczaj.x Re: ruczaj.x zgadł dobrze!!! 20.11.04, 15:38
                            orginalne masz na priva..

pozdro
                          • inezja21 Re: ruczaj.x zgadł dobrze!!! 20.11.04, 21:34
                            Na onecie nie widzę,ale na priva śliczne fotki,bardzo dziękuję.

Mam nadzieję,że mi tego widoku z okna prędko nie zabudują albo najlepiej w
                            ogóle:) mam na myśli przestrzeń za przystankiem autobusów 114 i 194:)
                            • inezja21 Re: ruczaj.x zgadł dobrze!!! 20.11.04, 22:02
                              również wysłałam coś na priva.Pozdr.
                          • ruczaj.x przepraszam błąd 21.11.04, 13:57
                            foto.onet.pl/albumy/album.html?id=30871&q=ruczaj&k=2
                            chyba raczej to :)
                  • inezja21 do gosiab10 20.11.04, 12:28
                    w życiu nie podpisałabym czegoś,co nie ma pozwolenia na budowę!!!!
                    • gosiab10 Re: do gosiab10 20.11.04, 13:07
                      Nie jest to dziwne, że nie podpisuje sie dokumentów bez pozwolenia. Tyle, że są
                      firmy, które wprowadzają umowy rezerwacyjne, a nie przedwstępne (!), jak nie
                      mają dokładnie wszystkich wymaganych dokumentów.Wówczas właśnie nie jest tak
                      naprawdę określony termin kiedy sie ta budowa ma właściwie zacząć.Klient może
                      czekać i czekać ,ale ma na piśmie rezerwację. Tak więc stąd moje domniemanie.
                      To dlaczego w twoim przypadku umowa nie jest przedwstępna tylko rezerwacyjna i
                      jeszcze dodatkowo płatna, skoro wszystko jest ok? Z doświadczenia mi wiadomo,
                      że jeśli rezerwujesz mieszkanie, które spodobało Ci sie, firma daje Ci
                      określony termin umowny (1, 2, 3, tygodnie), abyś podjęła ostateczną decyzje i
                      nie płacisz za to. A potem podpisywana jest umowa przedwstępna.
                      Pozdrawiam
                      • inezja21 Re: do gosiab10 20.11.04, 13:12
                        W tej firmie płaci się 1000 zł rezerwacji potem masz dwa tygodnie na zebranie
                        funduszy i płacisz 10-20%,a resztę rat ustalasz dowolnie,lub nic nie płacisz i
                        dopiero płacisz na koncu,przy oddaniu mieszkania.Uważam,że jest to uczciwe...
                        Nie to,co np.w Salwatorze,gdzie bez pozwolenia na budowę dymają cię na 30% od
                        razu (groza!!!)
                        • inezja21 Re: do gosiab10 20.11.04, 13:13
                          A poza tym w tym bloku staje teraz drugie piętro,a pozwolenia na budowę i
                          grunty wszystkie mam skopiowane.Cały plik dokumentów dostałam.
                        • gosiab10 Re: do gosiab10 20.11.04, 13:18
                          Ok. Pewnie to jest ich sposób rezerwacji. Tak ustalili. Troche dziwne, ale to i
                          tak idzie na poczet pierwszej wpłaty, lub na potem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka