Dodaj do ulubionych

SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!!

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.04, 20:43
Przeczytajcie ponizszy komunikat Urzędu Rady Miasta:
""
16 października radni z Komisji Mienia i Rozwoju Gospodarczego będą
dyskutować nad nowym pomysłem na zapewnienie mieszkań dla krakowian
znajdujących się w trudnej sytuacji mieszkaniowej. Nowatorski projekt
przedstawił radnym Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski.
Zgodnie z prezydencką propozycją Miasto zaoferowałoby deweloperom
bezużyteczne komunalne grunty w zamian za nowe, wykończone mieszkania.
Deweloper musiałby jednocześnie zobowiązać się do oddania budynków w
użytkowanie do dnia 31 czerwca 2005 roku. Na początek wytypowano do zamiany 2
działki, każda o powierzchni ponad 0,5 hektara: przy ulicy Promienistych i
przy ulicy Balickiej. Miasto jest właścicielem gruntów przy ul. Promienistych
i użytkownikiem wieczystym nieruchomości przy ul. Balickiej. Propozycja, w
wypadku akceptacji przez radnych, byłaby kolejną formą zapewnienia mieszkań
potrzebującym krakowianom.
Ponadto, Miasto planuje zapewnić w 2005 roku kolejne mieszkania: w rejonie
ul. Komuny Paryskiej - 100 mieszkań, w rejonie ulic: Magnolii, Zalesie,
Sąsiedzka - 300 mieszkań i 460 mieszkań przy ulicy Zalesie.""

Jasno z niego wynika że Majchrowski chce urządzić slumsy obok bardzo dobrych
osiedli ( Szuwarowa, Raciborska !!!). Przecież tutaj powstają ekstra osiedla
a ja sam płaciłem za nowe mieszkanie grubą kasę ( ok. 3000 zł. za metr).
Przecież to skandal - w takim rejonie budować mieszkania komunalne!!! Grunty
położone w tych okolicach nie są tanie (* świetna lokalizachja) natomiast
Majchrowski chce nam tutaj slumsy urządzić. Czy nie lepiej sprzedać grunt i
za kasę kupić 1000 miekszań w NH ( już za 60 tys. zł). CO wy na to???
Obserwuj wątek
    • ruczaj.x spokojnie bez nerwów... 15.11.04, 23:05
      Ja w ogóle nie bardzo rozumiem idei budowania komuś mieszkań za nasze pieniądze???
      Jak to jest do cholery, że jedni musz zapłacić 150tys., a inni mogą mieszkać za darmo. Gdzie tu socjalistyczna sprawiedliwość panie Majchrowski??

Co do 450 mieszkań w okolicy Zalesia proponuje panu prezydentowi zakupić sobie kalkulator... rozumiem, że mają bardzo duuuużo ziemii w tamtej okolicy.

Policzmy, więc:
      760 x 150 tys. zł (średnio za mieszkanie) = 114 mln zł.
      Czyli Majecher musi sprzedać deweloperowi ziemii za te 114 mln... żeby móc zapłacic za wybudowane mieszkania. A to jest tylko zapłata! Teraz gdzieś te komunalne mieszkania trzeba wybudować... 780 mieszkań przy obowiązujących tam warunkach zabudowy (max 4 kontygnacje) to dodatkowo jakieś 11 hektarów.

Powiem tak, nie wiem jaka jest dokładnie cena gruntów w tej okolicy... przypuszczam, że około 1 mln zł za hektar.
      Co daje nam 125 hektarów uzbrojonych działek budowlanych. Duuużo.

Druga sprawa, jeśli jakiś inwestor chciałby skorzystać z tej 'fantastycznej' oferty Majchra... musiałby posiadać owe 114 mln. złotych, żeby defacto kupić tyle ziemi od miasta (sfinansować inwestycje).

Pomijam już tekst w stylu 'planuje zapewnić 780 mieszkania na 2005'. Śmiech na sali.

N
      Powodzenia!
      • ruczaj.x Re: spokojnie bez nerwów... 16.11.04, 01:35
        poprawka...
        cena hektara w tamtej okolicy.. to około 1,5-2 mln. złotych
      • Gość: podarda gady Re: spokojnie bez nerwów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 20:20
        Dotyczy scierw proiezidenta i ruczaj x
        krótko 3 tys za norę na ruczaju, to ma byc wysoka cena nie rozmieszaj wiesku po
        studiach z prowincji,
        ruczaj x przedstawiasz ceny z agencji ogłoszen to sa ceny wywoławcze zawsze
        negocjowane nawet do 20 procent w dół,
        pierwsze bloki na szuwarowej maja popekane balkony tynk się sypie
        uwazam ruczaj za idealne miejsce na slums krakowa.
        pogarda
        • ruczaj.x Re: spokojnie bez nerwów... 17.11.04, 20:46
          pogarda to dobry nick dla Ciebie...
          spróbuj jeszcze zazdrość i nienawiść - też będzie pasował

a co części mertorycznej... ceny z agencji jeśli nawet można z nim zjechać dotyczą
          KAŻDEGO miejsca w Krakowie.. więc stosunkowo wychodzi tak samo

używając słowa 'nora', 'wieśku' dajesz tylko dowód swojej kultury

podaj adres bloku w którym sypie się tynk..
          mógłbym sie założyć, że mijasz się z prawdą

pozdrawiam serdecznie
    • Gość: punto 5 Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 16.11.04, 09:56
      A gdzie w/g Ciebie prezydencie nalezy budowac mieszkania komunalne jak nie na
      peryferiach miasta tj.na Ruczaju.Ja tam zadnych ekskluzywnych osiedli nie
      widze.Daleko od miasta,bloki budowane bez ladu i skladu.Typowe blokowisko
      niczym nie rozniace sie od ponizanej przez Ciebie Nowej Huty.Ja nie mieszkam w
      Nowej Hucie ale gdybym mial wybierac to bym wybral b.ladne osiedla w n.Hucie a
      takie tam takze sa.Zaczekaj kilka lat jak podrosna troche nastolatkowie z
      Ruczaju a bedzie dokladnie to samo co obecnie w N.Hucie.Kto Ci dal prawo do
      decydowania,ze lucie majacy mniej pieniedzy od Ciebie nie maja prawa mieszkac w
      godziwych warunkach a tylko w/g Ciebie w slumsach.
      • ruczaj.x Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! 16.11.04, 11:44
        Nie porównuj takiej Szuwarowej czy Obozowej z NH... proszę.
        Jak nie widzisz, to może dlatego, że tutaj nie byłeś ostatnio.

Co do samego tematu, mieszkania komunalne powinno się budować na najtańszych gruntach, gdzie możliwe będzie postawienie wyższych (8-10 pietrowych) budynków - akurat rejon Zalesia/Magnolii nie spełnia tego warunku.

Dalej pytasz czy ludzie nie mający kasy mają prawo mieszkać w godziwych warunkach... prawda jest taka, że nie ma żadnego powodu dla którego ktoś powinien dostawać mieszkanie... jakim to niby prawem???

Jeśli już budujemy takie mieszkania, to w gorszych lokalizacjach, tak żeby ludzie uczciwie harujący po 12 godzinn dziennie na swoje wymarzone "M" nie czuli się oszukani.

śmieszny ten polski socjalizm

pozdrawiam serdecznie
        • Gość: krakowiak Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 16.11.04, 13:25
          A czy jest gszies gorsza lokalizacja od blokowiska jakim jest Ruczaj?
          • ruczaj.x Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! 16.11.04, 14:20
            Proponuje zapoznać się ze średnimi cenami mieszkań na rynku wtórnym to od razu się domyślisz.

Rynek wtórny:
            okolice rynku 6-10tys. zł za m2
            Salwator 5-7tys. zł za m2
            ...
            Ruczaj-Zaborze.. średnio
            Szuwarowa około 4,5tys. zł
            Obozowa 4tys. zł
            Raciborska 4 tys.

na podstawie:
            www.krn.pl/wyszukiwarka_prosta_ela/1_6/wyszukiwanie_proste_mieszkania.html
            a teraz mój drogi spójrz sobie na ceny dla NH czy Płaszowa.

Jak byś się zastanawiał z czego to wynika to podpowiadam,
            ogólnie ludzie kierują się prostymi zasadami:
            dużo zieleni: dobrze
            duże fabryki czy huty: źle
            nowe, zadbane osiedla w okolicy: dobrze
            olbrzymie stare blokowiska: źle
            bandy katujące (czasem śmiertelnie) co jakiś czas mieszkańców czy napadające na policjantów: bardzo źle!

No i poza tym kto by chciał mieszkać w NH?

pozdrawiam serdecznie
            • Gość: verte Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 14:28
              > Ruczaj-Zaborze.. średnio
              > Szuwarowa około 4,5tys. zł
              > Obozowa 4tys. zł
              > Raciborska 4 tys.

Nie rozśmieszaj mnie.Rozumiem że jak się zakupiło już mieszkanko w jakiejś
              dzielnicy to psychika włącza różne mechanizmy by bronić takiej decyzji.Ale
              można niestety wpaść w przesadę.Nie rób z tego syfiastego osiedla,blokowiska
              bez infrastruktury drugiej Woli Justowskiej.4,5 tysiąca za metr dobre sobie
              hehehe.
              • ruczaj.x Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! 16.11.04, 15:31
                chcesz jakoś rzeczowo odpowiedzieć czy jak?

Tak jak wspomniałem zobacz sobie ceny nieruchomości.. dla ułatwienia dałem Ci linka do strony z bardzo dużą ofertą mieszkań z rynku wtórnego.

Masz wycinek oferty:
                [miasto/ulica/pokoje/pietro/cena]
                - Kraków ul. Obozowa 47 m2 1 1 =180 000 zł 05 XI 2004
                - Kraków ul. Obozowa 75 m2 3 3 =248 000 zł 28 X 2004
                - Kraków ul. Obozowa 114 m2 - - =450 000 zł 22 X 2004
                - Kraków ul. Obozowa 43 m2 1 - =165 000 zł 19 X 2004
                - Kraków ul. Obozowa 45 m2 1 1 =160 000 zł 07 X 2004
                - Kraków ul. Obozowa 45 m2 1 1 =160 000 zł 03 X 2004
                - Kraków ul. Obozowa 45 m2 1 1 =160 000 zł 27 IX 2004
                - Kraków ul. Obozowa 47 m2 1 1 =180 000 zł 27 IX 2004
                - Kraków ul. Obozowa 115 m2 3 3 =450 000 zł 26 IX 2004
                - Kraków ul. Obozowa 47 m2 1 1 =185 000 zł 20 IX 2004
                - Kraków ul. Obozowa 45 m2 1 1 =164 000 zł 20 IX 2004
                - Kraków ul. Obozowa 47 m2 1 2 =180 000 zł 19 IX 2004
                - Kraków ul. Obozowa 45 m2 1 1 =150 000 zł 19 IX 2004
                - Kraków ul. Obozowa 114 m2 3 - =399 000 zł 08 IX 2004

- Kraków ul. Raciborska 70 m2 3 4 =280 000 zł 11 XI 2004
                - Kraków ul. Raciborska 70 m2 3 4 =280 000 zł 05 XI 2004

- Kraków ul. Szuwarowa 47 m2 2 1 =200 000 zł 10 XI 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 70 m2 3 2 =350 000 zł 08 XI 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 28 m2 1 1 =126 000 zł 08 XI 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 70 m2 3 - =280 000 zł 05 XI 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 49 m2 2 parter =228 000 zł 05 XI 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 55 m2 2 2 =197 000 zł 05 XI 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 55 m2 2 2 =201 000 zł 04 XI 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 47 m2 2 1 =200 000 zł 04 XI 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 40 m2 2 2 =180 000 zł 04 XI 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 70 m2 4 3 =280 000 zł 04 XI 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 55 m2 2 2 =202 000 zł 27 X 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 47 m2 2 1 =195 000 zł 18 X 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 70 m2 3 - =355 000 zł 10 X 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 55 m2 2 - =200 000 zł 10 X 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 55 m2 2 2 =195 000 zł 04 X 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 40 m2 2 2 =180 000 zł 04 X 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 70 m2 3 - =290 000 zł 04 X 2004
                - Kraków ul. Szuwarowa 35 m2 1 1 =155 000 zł 03 X 2004

pozdrawiam serdecznie
            • Gość: A Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.aine.pl 18.12.04, 13:34
              > a teraz mój drogi spójrz sobie na ceny dla NH czy Płaszowa.
              >

a ja mieszkam na nowym, ładnym osiedu w Płaszowie. I w życiu nie poszłabym
              mieszkać na Ruczaj. Tu jest łądnie i przede wszystkim jest wygodny dojazd do
              Centrum.
        • Gość: Tomala Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.range81-159.btcentralplus.com 12.11.05, 16:56
          Co wy ludzie uwazacie za slamsy, przeciez te nowe osiedla w Krakowie sa OK.
          Mysle ze wielu z was, zarozumiali krytykanci, nie wie co to slamsy. Zapraszam
          na wycieczke do Londynu zobaczcie sobie tzw.2 Zone albo Brixton, Hackney i
          czesc wschodnia tam gdzie sie nie robi pocztowek ani nie przywozi turystow to
          sa dopiero slamsy. Przykro ze porzadni ludzie sa zmuszeni tam mieszkac.
          Nie pleccie bzdur panowie i panie bo tylko tworzycie zamet w naszym Krakowie.
          Pozdrawiam.
    • Gość: Szuwar SKAAANDAAAL IP: *.autocom.pl 16.11.04, 21:53
      Majchrowski ludzie ci tego nie wybaczą!
      Szczególnie po tym jak zaczną się rozboje i pobicia w tamtym rejonie.
      Jak można umieścić w jednym miejscu 780 mieszkań dla biedoty (kilka tysięcy ludzi)? Jak???
      Po to ludzie kupowali sobie mieszkania w tym rejonie, żeby od biedoty i blokowisk uciekać.
      NIE POZWOLIMY NA TO!!!
      ZAPAMIĘTAJ!
    • Gość: punto5 Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 08:39
      Jak chcieliscie mieszkac nw eksluzywnym osiedlu to trzeba byla sobie kupic
      mieszkanie w malym ogrodzonym z ochrona osiedlu np.Moje Eldorado a nie w
      wstretnym blokowisku.A to co podajecie /ceny/ to istna bzdura,chcecie sie
      dowartosciowac malutcy nowobogackie,
      • ruczaj.x Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! 17.11.04, 09:41
        Jacy znowu nowobogaccy... weż sobie meliske i się uspokój.
        Każdy może sobie wybrać to co mu się podoba, my akurat wybraliśmy spokojne podmiejskie osiedle i chcemy, żeby takie pozostało.

Co do wybierania okolic NH jako wymarzonego miejsca... cóż...

pozdrawiam
        • Gość: Kazek Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.pgd / *.pgd.pl 22.11.04, 11:33
          Od razu widać że nie znasz kompletnie Nowej Huty.
          W NH są miejsca lepsze i gorsze i tak samo będzie w tej okolicy nad którą się tak rozpływasz - będzie spokojne podmiejskie osiedle i obok lumpiarskie slumsy.
          I może przebiją renomę NH :-)
      • Gość: olka Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 08.12.04, 00:13
        > Jak chcieliscie mieszkac nw eksluzywnym osiedlu to trzeba byla sobie kupic
        > mieszkanie w malym ogrodzonym z ochrona osiedlu np.Moje Eldorado a nie w
        > wstretnym blokowisku..

Ha, ha, ha, a to dobre. Eldorado - to dopiero blokowiska i to blisko Huty.
        Ciekawe gdzie parkowac bedziecie przy swoich blokach, chyba pod Geantem.
        Mieszkalam swojego czasu po sasiedzku, na Ulanow wiec sie orientuje jak tam
        super eksluzywnie jest. Pozdrawiam i zycze odebrania mieszkanka w terminie.
        • Gość: Pan Janek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 07:58
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • ruczaj.x o matko tu jest jakiś admin.. 08.12.04, 18:12
            w każdym razie pozdrowienia serdeczne

może ktoś zacznie walczyć z chamstwem na tym forum
        • Gość: maks Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 14:46
          zobacz plan zagospodarowania osiedla a sie mocno zdziwisz...
          wole mieszkac w takich budynkach niz na ruczajowym blokowisku na kocu swiata
          gdzie wrony zawracaja, a zeby tam dojechac komunikacja trzeba stacic polowe
          popoludnia !!!
        • Gość: KaśkaGM Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.chello.pl 12.11.05, 22:04
          A czy ty wogóle wiesz gdzie powstaje to osiedle ???I jak ono wygląda ?? Nie
          wiedziałam, że 4 bloki od 2 do 4 pięter to blokowisko :-) Odpowiedzi udzielę
          sobie sama: NIE . Zanim coś napiszesz to sprawdź dokładnie przynajmniej
          lokalizację, a potem sil się na ironię. Pozdrawiam
    • szuwarowa JESTEM WŚCIEKŁA!!! 17.11.04, 09:42
      • rzeznia_nr_5 Re: JESTEM WŚCIEKŁA!!! 17.11.04, 16:59
        A gdzie byś chciała tych komunalnych umieścić?W Oświęcimiu czy na wysypisku
        Barycz?I od razu myślenie że to będą bandyci,alkoholicy,degeneraci.Śmieszni
        jesteście,kupili sobie dwupokojówki w megagó..anym osiedlu i mają się za elite
        jakąś?Nie podoba się jednemu z drugim to kupcie sobie na Woli Justowskiej
        w zamkniętym osiedlu.Ja nie jestem za tym żeby komunalnych upychać po
        najgorszych osiedlach czy peryferiach ale gdyby tak miało być to ruczaj się
        do tego nadaje idealnie.
        • nasiek79 Re: JESTEM WŚCIEKŁA!!! 22.11.04, 15:11
          Święęęęęęęęęęęęte słowa!
          Powiem tak: każde blokowisko, bez względu na standard budynków jest, było i
          będzie tylko i wyłącznie blokowiskiem. A z tym "standardem" w nowych budynkach
          tez różnie bywa!!Są np takie bloki które są całkiem świeżutkie i nowiutkie i
          już ostatnie kontrole wykazały, że nie postoją dłużej niż 10 lat, bo nie
          zbadano gruntu przed budową i już zaczynają się "jazdy".Oczywiście lokatorów
          sie o tym nie informuje, bo zaczęłyby się całe masy procesów sądowych...Ja o
          tym dowiedziałam się przez przypadek, bo akurat ktoś z mojej rodziny jest
          zaangażowany w tą cała sprawę.
          Jestem w stanie zrozumieć osoby, które za ciężko zapracowane pieniądze kupiły
          sobie własne M i chciałyby sobie stworzyć jak najlepsze warunki mieszkaniowe...
          ale ludzie! Bez przesady! Bez wzgledu na to, czy dane osiedle bylo wybudowane
          20 lat temu, czy dopiero w tym roku będzie to wciąż i niezmiennie
          tzw. "człowiek na człowieku". Jedna wielka masówka. Może tego nie zauważać ktoś
          kto mieszkał całe życie w bloku, ale ktoś kto mieszkał w domku jednorodzinnym
          wyczuwa blokowiska na odległość. Wszędzie ci sami ludzie i takie samo podejście
          do pewnych spraw-jednyną różnicą jest to, że w "nowych okolicach"jest bardziej
          kolorowo i jest więcej zieleni. Na Ruczaju też miałam przyjemność mieszkać
          swego czasu, więc wiem co mówię. Uwierzcie- niczym się nie różni od innych tego
          typu osiedli
          Rację ma Rzeznik: jeśli komuś przeszkadzają "komunalne mieszkania po sąsiedzku"
          to mógł sobie zafundować domek na Woli Justowskiej. Ja właśnie tak zrobiłam,
          bo doszłam do wniosku, że nie wyładuję masy forsy na mieszkanie, które i tak za
          jakiś czas (w miarę niszczenia budynków) będzie przypominało zwykłe blokowisko.
          A ceny tych mieszkanek na Ruczaju niedługo spadną na łeb na szyję i dopiero
          będziecie mieć zabawę i skończy się licytacja w stylu: "ja dałem tyle i tyle".
          Za jakiś czas będziecie sie wsydzić, że tak przepłaciliście.
          Człowiek, to człowiek, bez względu na to ile ma pieniędzy,więc może troszkę
          więcej tolerancji dla ludzi, którym życie ułożyło się mniej różowo niż Wam,
          co?.....
          Pozdrawiam,
          N.
          • ruczaj.x Re: JESTEM WŚCIEKŁA!!! 22.11.04, 16:04
            o czym ty dziecko mówisz?

> Powiem tak: każde blokowisko, bez względu na standard budynków jest, było i
            > będzie tylko i wyłącznie blokowiskiem. A z tym "standardem" w nowych budynkach
            > tez różnie bywa!!

Nie rozśmieszaj mnie. Różnica w jakości materiałów, jakości izolacji, staranności wykonania jest porażająca. To tak jakby porównać malucha z 80 roku z nowym Oplem Astrą.

> Są np takie bloki które są całkiem świeżutkie i nowiutkie i
            > już ostatnie kontrole wykazały, że nie postoją dłużej niż 10 lat, bo nie
            > zbadano gruntu przed budową i już zaczynają się "jazdy".Oczywiście lokatorów
            > sie o tym nie informuje, bo zaczęłyby się całe masy procesów sądowych...Ja o
            > tym dowiedziałam się przez przypadek, bo akurat ktoś z mojej rodziny jest
            > zaangażowany w tą cała sprawę.

OCZYWIŚCIE masz na myśli jakiś konkretny przykład osiedla które postoi 10 lat..
            a nie tak sobie rzucasz słowa na wiatr?

> Jestem w stanie zrozumieć osoby, które za ciężko zapracowane pieniądze kupiły
            > sobie własne M i chciałyby sobie stworzyć jak najlepsze warunki mieszkaniowe.
            > ale ludzie! Bez przesady! Bez wzgledu na to, czy dane osiedle bylo wybudowane
            > 20 lat temu, czy dopiero w tym roku będzie to wciąż i niezmiennie
            > tzw. "człowiek na człowieku". Jedna wielka masówka. Może tego nie zauważać ktoś kto mieszkał całe życie w bloku, ale ktoś kto mieszkał w domku jednorodzinnym
            > wyczuwa blokowiska na odległość. Wszędzie ci sami ludzie i takie samo podejście
            >
            > do pewnych spraw-jednyną różnicą jest to, że w "nowych okolicach"jest bardziej
            > kolorowo i jest więcej zieleni.
            znowu się mylisz - stare osiedla są o wiele bardziej zielone

> Na Ruczaju też miałam przyjemność mieszkać
            > swego czasu, więc wiem co mówię.
            Nie sądze, a gdzie to dokładnie mieszkałaś (tak z ciekawości).

> Uwierzcie- niczym się nie różni od innych tego
            > typu osiedli
            > Rację ma Rzeznik: jeśli komuś przeszkadzają "komunalne mieszkania po sąsiedzku" to mógł sobie zafundować domek na Woli Justowskiej.

No chyba, że kogoś nie stać na domek na Woli... albo nie ma cierpliwość przywiązywać się zbytnio do jednego miejsca.

> Ja właśnie tak zrobiłam,
            Gratulacje, cieszymy się twoim szczęsciem.

Jeśli 79 to twój rocznik to mocno wątpliwe, żebyś była wstanie sama dorobić się domku na Woli.
            Zabawne, że dzieciaki bogatych rodziców maja tendencje do mówienia "kupiłem/kupiłam" - dziecko.. rodzice Ci kupili nie oszukujmy się.
            No chyba, że trafiłaś na jakąś żyłę złota już na początku swojej kariery. Mała szansa.

> bo doszłam do wniosku, że nie wyładuję masy forsy na mieszkanie, które i tak za
            >
            > jakiś czas (w miarę niszczenia budynków) będzie przypominało zwykłe blokowisko.

Poczytaj sobie o technologii w jakiej budowane były blokowiska.. a później kopnij 'kupionym przez siebie' samochodem na Obozową i porozmawiamy.

> A ceny tych mieszkanek na Ruczaju niedługo spadną na łeb na szyję i dopiero
            > będziecie mieć zabawę i skończy się licytacja w stylu: "ja dałem tyle i tyle". Za jakiś czas będziecie sie wsydzić, że tak przepłaciliście.
            mam nadziej, że za długo nad tym nie myślałaś

> Człowiek, to człowiek, bez względu na to ile ma pieniędzy,więc może troszkę
            > więcej tolerancji dla ludzi, którym życie ułożyło się mniej różowo niż Wam,
            > co?.....

Tolerancja, a to Ci dopiero...
            człowiek, który jak piszę uciekł na Wolę J. żeby nie mieszkać obok plebsu będzie mi tutaj prawił o tolerancji.
            Pomieszkaj sobie troszkę w okolicach mieszkań komunalnych, czy na zaniedbanym blokowisku a później będziesz prawiłą morały.

Poza tym kto Ci powiedział, że ludzie mieszkający na Ruczaju są bogaci??

pozdrowienia dla NH... hehe
            • nasiek79 Re: JESTEM WŚCIEKŁA!!! 22.11.04, 20:10
              ruczaj.x napisał:

> OCZYWIŚCIE masz na myśli jakiś konkretny przykład osiedla które postoi 10
              lat..
              >
              > a nie tak sobie rzucasz słowa na wiatr?
              PIERWSZE PRZEKRĘCENIE MOICH SŁÓW: NIGDZIE NIE MÓWIŁAM O CAŁYM OSIEDLU.HEHE..
              WYSTRASZYŁEŚ SIĘ MOŻE , ŻE MÓWIŁAM KONKRETNIE O BLOKACH NA RUCZAJU?
              OCZYWIŚCIE, MAM KONKRETNE DWA BLOKI NA MYŚLI. ALE WIDAĆ Z TOBĄ NIE MA DYSKUSJI,
              BO ZNASZ KAŻDY BLOK W KRAKOWIE "OD PODSZEWKI", WIĘC TEMATU NIE DRĄŻĘ-ZOSTAWMY
              TE BLOKI W SPOKOJU I NIECH DOGORYWAJĄ.

> Nie sądze, a gdzie to dokładnie mieszkałaś (tak z ciekawości).

ZASPOKOJĘ CIEKAWOŚĆ: PRZY ROSTWOROWSKIEGO, JUŻ NA GRANICY STAREGO RUCZAJU.
              CAŁKIEM BLISKIE SĄSIEDZTWO WASZYCH ŚLICZNYCH BLOCZKÓW.

> Jeśli 79 to twój rocznik to mocno wątpliwe, żebyś była wstanie sama dorobić
              się
              > domku na Woli.
              > Zabawne, że dzieciaki bogatych rodziców maja tendencje do
              mówienia "kupiłem/kup
              > iłam" - dziecko.. rodzice Ci kupili nie oszukujmy się.
              > No chyba, że trafiłaś na jakąś żyłę złota już na początku swojej kariery.
              Mała
              > szansa.

79 TO NIE MÓJ ROCZNIK. NIE JESTEM DZIECKIEM BOGATYCH RODZICÓW. MOJA MAMA JEST
              WYCHOWAWCZYNIA W PRZEDSZKOLU, MÓJ TATO PRACOWAŁ CAŁE ŻYCIE W SKLEPIE-ŁATWO
              SOBIE WYOBRAZIĆ JAKIEGO RZĘDY MAJĄ ZAROBKI. TO CHYBA NIE JEST BOGACTWO?? GDYBY
              NIE MOJA POMOC, TO BYŁOBY U NICH KRUCHO. A DZIAŁKĘ NA WOLI TO MOJA RODZINA
              MIAŁA JESZCZE OD CZASÓW MOJEGO PRADZIADKA-FAKT, TO AKURAT JAKIS DAR LOSU. PO
              PROSTU CZEKAŁA, AZ KOGOŚ Z NAS BĘDZIE STAĆ NA WUBURZENIE STAREJ RUDERY I
              POSTAWIENIE CZEGOŚ NOWEGO.OWSZEM, DORASTAŁAM NA WOLI, ALE NIE W ŻADNEJ WILLI,
              TYLKO W ROZWALAJĄCEJ SIĘ CHAŁUPINIE.TAK, TRAFIŁAM NA ŻYŁĘ ZŁOTA, BO TAK SIĘ
              SKŁADA, ŻE MAM CAŁKIEM DOBRZE PROSPERUJĄCĄ FIRMĘ, ALE NA TO TEŻ MUSIAŁAM SOBIE
              ZAPRACOWAĆ. DO WSZYSTKIEGO DOSZŁAM SAMA I NICZEGO MI RODZICE-MIMO SZCZERYCH
              CHĘCI- NIE MOGLI KUPIĆ. WIĘC TAK, MOGĘ SOBIE SPOKOJNIE MÓWIĆ, ŻE "KUPIŁAM".

a później kopn
              > ij 'kupionym przez siebie' samochodem na Obozową i porozmawiamy.

TAK SIĘ SKŁADA, ZE DOSYĆ CZĘSTO TAM BYWAM. NIE MUSZĘ SIĘ WIĘC NIGDZIE "KOPSNĄĆ"
              MOIM SAMOCHODEM. (TAK JEST KOCHANIUTKI, NOWIUTKA BMW-JAKIEŚ PYTANKA MOŻE KTO MI
              JĄ ZAFUNDOWAŁ?????)

> Tolerancja, a to Ci dopiero...
              > człowiek, który jak piszę uciekł na Wolę J. żeby nie mieszkać obok plebsu
              będzi
              > e mi tutaj prawił o tolerancji.
              > Pomieszkaj sobie troszkę w okolicach mieszkań komunalnych, czy na zaniedbanym
              b
              > lokowisku a później będziesz prawiłą morały (PATRZ WYŻEJ-MIESZKAŁAM JUŻ NA
              BLOKOWISKU,PRZEZ DWA LATA ZARAZ PO ŚLUBIE).

KOCHANIUTKI, NIE PRZEKRĘCAJ MOICH SŁÓW, DOBRZE?
              MIESZKAM NA WOLI, BO NIE CHCIAŁAM MIESZKAĆ NA BLOKOWISKU,A NIE DLATEGO,ŻE TAK
              STRASZNIE CHCIAŁAM OD "PLEBSU" UCIEC. CENIĘ SOBIE PRYWATNOŚĆ I NIE LUBIĘ
              TAKICH "SKUPISK LUDZKICH".

pozdrowienia dla NH... hehe

OWSZEM, POZDRAWIAM WSZYSTKICH, BO WBREW POZOROM NIE MIESZKAJA TAM TYLKO
              ZŁODZIEJE I BANDYCI, CHOĆ ZNAM TYLKO KILKA OSÓB Z NH...

N.

PS. SPORO TEJ ŻÓŁCI W TOBIE CHŁOPCZYKU..HEHE
          • olka_krakow Re: JESTEM WŚCIEKŁA!!! 07.12.04, 23:44
            A ceny tych mieszkanek na Ruczaju niedługo spadną na łeb na szyję i dopiero
            > będziecie mieć zabawę i skończy się licytacja w stylu: "ja dałem tyle i tyle".

O czym ty mowisz czlowieku? W Nowej Hucie jakos nie nie spadly ceny mieszkan. A
            an Woli Justowskiej tez przeciez macie "czlowiek na czlowieku".
      • Gość: szuwarowa 1 Re: JESTEM WŚCIEKŁA!!! IP: *.chello.pl 16.12.04, 18:58
        JAK WSZYSCY, KTÓRZY ZAINWESTOWALI DOROBEK ŻYCIA W TEJ OKOLIcY!!!
    • Gość: Anita Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.kr.mim.pl 23.11.04, 11:28
      nie rozumię dlaczego Nowa Huta to tylko miejsce do którego należy ściągać
      wykolejone towarzystwo? Przecież tam mieszkają też normalni ludzie, którzy
      dbają o swoje mieszkania, wykupili je itd. Pan Prezydent powinien zastanowić
      się czy aby nie wybudować bloku w rejonie , gdzie sam mieszka. Wszytko co jest
      złe kojarzy się z Nową Hutą i nie ma na to rady, bo głosy ludzi normalnych
      mają się nijak do tego. Nowa Huta ma taką właśnie opinię dzięki właśnie
      umieszczaniu w niej wszystkich , którzy nie potrafią funkcjonować w
      społeczeństwie/ bloki integracyjnenp. os, Szkolne 13. /. Ja proponuję przenieść
      tych wszystkich na peryferie miasta, wybudować im baraki i jak nie potrafia
      zachowywać się odpowiednio to jest ich problem a nie na siłę resocjalizować
      kosztem ludzi normalnych . A tak poza wszystkim to czegoś nie rozumię ,
      podobno skończyła się epoka, gdzie wszystko się należało. I co ? i nic. Może
      ktoś b ędzie w stanie zaproponować w jaki sposób można pozbyć się lokatorów
      np. bloku 13 w os. Szkonym /blok integracyjny składający się wyłącznie z
      towarzystwa meneli i alkoholików / . Może pan Prezydent chciałby spędić jedną
      noc w mieszkaniu sąsiadującym z takim blokiem to wówczas pomyślałby zanim
      podejmie decyzję i kolejny raz uszczęśliwi mieszkańców Nowej Huty.
      • ruczaj.x Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! 23.11.04, 13:08
        Przepraszam za nieprozumienie w sprawie NH.
        Dając argument, że w Nowej Hucie są tańsze grutny miałem na myśli cała dzielnicę w szczególności tereny pomiędzy kombinatem a wschodnią granicą Krakowa. Na pewno nie miałem na myśli starej NH.

Oczywiście zgadzam się z Tobą tworzenie kolejnych 'bloków nr 13' to socjalna katastrofa - czy to będzie w NH, Mistrzejowice czy na Rydla.

pozdrawiam serdeczenie
        • Gość: malunia1 Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.autocom.pl 23.11.04, 13:21
          Wysłałam Ci pilny list na priv. Pozdrawiam
          • ruczaj.x ok 23.11.04, 15:27
    • Gość: krisss Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 21:07
      nieporozumieniem jest tworzenie całych bloków socjalnych. jeżeli już to
      pojedyncze mieszkania w róznych lokalizacjach. W mojej okolicy jest taki blok i
      wierzcie mi 'promieniuje' na całą okolicę. Tanszym rozwiązaniem byłby zakup
      mieszkań używanych np. licytowanych przez spółdzielnie.
      a jeżeli ten pomysł przejdzie to polecam zainwestować w parking strzeżony :) -
      to będzie żyła złota
    • Gość: j.f.k Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.ists.pl / *.ists.pl 28.11.04, 22:02
      Ty hitlerowska świnio!!! rasistowski pedale!!! wal się na ryj!!!!!!!!!
      • Gość: alle.. Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.autocom.pl 28.11.04, 23:02
        U Ciebie koło Enklawy na Mydlinkach też będą budowali takie osiedle, nie?
        • Gość: PREZYDENT Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.04, 17:26
          Napisali o tym w Dzienniku i wydaje mi się że jest to duży sukces. Trzeba
          nagłośnić tę sprawę jak najbardziej, jeszcze na etapie prac przygotowawczych.

Widziałbym tutaj szeroko zakrojoną walkę na wielu frontach o nasze osiedla:

1.Jako mieszkaniec Os. Raciborska postaram się zgłosić kontrowersje wokół
          pomysłu do naszego Zarządcy tak aby oni również się w to włączyli. Postaram się
          również zainteresować tym firmę PROINS, która wybudowała w tym rejonie dosyć
          sporo i ma dalsze plany inwestycyjne ( powinni być zainteresowani ponieważ
          ewentualni „trudni sąsiedzi” spowodują problemy ze sprzedaż mieszkań).
          2. Mieszkańcom Szuwarowje również poleciłbym zainteresowanie problemem zarządcy
          oraz firmy INTERBUD, która powinna również właczyć się aktywnie w zwalczaniu
          tego pomysłu.
          3. Wizyty, rozmowy ( jak najwięcej szumu informacyjnego), podpisy zbierane
          wśród mieszkańców domków jednorodzinnych - ja postaram się pogadać z ludźmi
          którzy rok temu kupili na Raciborskiej szeregówki – oni też niech się włącżą.
          4. Można zainteresować tematem inne osiedla *- BRE LOKUM, Os. Europejski. W
          końcu oni to oni dostali nagrodę za jedno z najpiękniejszych krakowskich
          osiedli - niech deweloper ( a jest nim izraelska ( sic!) firma NOVO-
          MAR) zapyta się prezydenta po co wręczał nagrodę jeżeli ma zamiar zniszczyć w
          najbliższym czasie otoczenie tegoż osiedla.
          3. Maila, telefony oraz wizyta w Radzie Dzielnicy wraz z zebranymi podpisami.
          Radni.
          Dzielnicy w tym momencie powinni zostać jak najszybciej zaktywizowani – w
          końcu za to są odpowiedzialni i opłacani z naszych podatków.

Wszystko to powinno spowodować że w magistracie zaczną się zastanawiać nad tym
          pomysłem – może temat stanie na Radzie Miasta a ona potrafi przystopować
          prezydenta.
          Postarajmy się również działać konstruktywnie a wiec podsuńmy im ( władzom,
          radnym, prasie) pomysły w stylu: sprzedajcie cenne działki na Ruczaju i kupcie
          za to dwa razy wiecej mieszkań na rynku wtórnym w różnych dzielnicach.

Wydaje mi się że największy udział w blokowaniu tego typu decyzji mogą mieć
          deweloperzy – to oni mają kasę, władzę, prawników, wpływy i kontakty.

I jeszcze jedno – postarajmy się ucinać głupie pyskówki z ludźmi, którzy chcą
          coś udowodnic na tym forum. Sami wiemy jakie osiedla tutaj powstały ostatnio i
          nie ma sensu kłócić się i udowadniać komuś że tak nie jest.
          • Gość: krakowiak Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 29.11.04, 18:14
            Prosze napisz dlaczego uwazasz,ze ci ludzie,ktorzy ewentualnie dostaliby
            mieszkania na tym osiedlu sa gorsi od Ciebie.Przeciez to tez sa ludzie
            wyksztalceni,pracujacy,ale zroznych powodow nie maja pieniedzy na kupno
            mieszkania / np.wielodzietni,pracujacy w twz.budzetowce itp/.Ja kupilem
            mieszkanie na os.w/g Ciebie ekskluzywnym /Wola Justowska domki/ale nie mial bym
            nic przeciwko temu,gdyby obok mnie mieszkali ludzie biedniejsi odemnie.Chetnie
            bym im pomogl.Wychowalem sie w ubogiej rodzinie w starym Krakowie ,zdobylem
            wyksztalcenie dzieki samozaparciu,jestem profesorem,udalo mi sie zarobic na
            mieszkanie ,ale wielu moich kolegow musi zwolnic mieszkania tzw.z przydzialu i
            nie stac ich na kupno ale sa na listach do mieszkan komunalnych,ktore maja byc
            zakupione m.in.na Twoim w/g Ciebie eksluzywnym osiedlu.Podejrzewam,ze nie
            dorownujez im wyksztalceniem i kultura zycia a jedynie masz wiecej pieniazkow
            od nich i dlatego uwazasz sie za lepszego?
            • Gość: też profesor Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.autocom.pl 29.11.04, 19:41
              Ale dlaczego te mieszkania z przydziału mają być w nowych blokach? Dlaczego
              gmina nie wykupuje mieszkań na rynku wtórnym? Mnie też nie było lekko, ale
              takiego prezentu nie dostałem. Ponadto Szanowny Panie, właśnie dlatego, że ktoś
              ma więcej pieniążków, to kupuje sobie mieszkanie w "odpowiedniej" dla siebie
              okolicy i w "odpowiednim" towarzystwie i płacąc np. 150 000 spodziewa się, że
              jeśli pozostali sąsiedzi zapracowali na swoje M równie ciężko i uczciwie, to
              nie będzie spalonych guzików w windzie i moczu na klatce schodowej. A badaniom
              socjologicznym z gatunku współżycia grup społecznych radzę poświęcić się na
              uczelni. Lecz dopóki nie będzie w naszm mieście planu zagospodarowania, to
              wszystkiego można sie spodziewać. Oj nie szanuje się prawa własności.
            • oxyt Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! 07.12.04, 11:15
              Ludzie o których szanowny Pan Profesor pisze wcale nie są gorsi, ale Ci
              niestety nigdy (w Polskiej rzeczywistości) nie dostaną mieszkań. Jestem
              kuratorem sądowym i wiem jakim "obywatelom" miasto przyznaje lokale.
              Wielokrotnie byłam w lokalówce na Wielopolu by pomóc ludziom którzy naprawdę na
              nią zasługują. Niestety... I również nie miałabym nic przeciwko temu by Ci
              ludzie mieszkali obok mnie. Ale rozumiem obawy i popieran protesty ludzi,
              mieszkających na Ruczaju, przed wybudowaniem w sąsiedztwie bloków socjalnych.
              Widziałam jak wyglądają te mieszkania po kilku miesiącach użytkowania i
              zapewniam, że takiego sąsiedztwa na pewno nie chciałby Pan mieć na Woli
              Justowskiej
              Serdecznie pozdrawiam
            • Gość: di Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.pl / 212.244.43.* 15.12.04, 17:23
              Pozdrawiam Panie Profesorze!
              Ja skończyłam studia z wyróżnieniem, rozpoczynam doktorat więc bez przytyków o
              znacznie wyższym wykształceniu ludzi z mieszkań komunalnych proszę. Nie
              sądzę,że wszyscy w mieszkaniach komunalnych to bandyci itp. ale jednak szansa
              na spadek bezpieczeństwa(i cen mieszkań) na osiedlu jest ogromna. A przecież
              miasto nie zagwarantuje, że wszyscy, którzy dostaną te mieszkania to będą
              pracownicy budżetówki,którzy stacili służbowe mieszkania!!! Oprócz tego
              mieszkania komunalne powinny być budowane na tańszych terenach i w mniejszych
              skupiskach a nie 760 mieszkań w jednym miejscu!
            • krakowiak75 Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! 05.01.05, 15:22
              Gość portalu: krakowiak napisał(a):

> Prosze napisz dlaczego uwazasz,ze ci ludzie,ktorzy ewentualnie dostaliby
              > mieszkania na tym osiedlu sa gorsi od Ciebie.Przeciez to tez sa ludzie
              > wyksztalceni,pracujacy,ale zroznych powodow nie maja pieniedzy na kupno
              > mieszkania / np.wielodzietni,pracujacy w twz.budzetowce itp/.Ja kupilem
              > mieszkanie na os.w/g Ciebie ekskluzywnym /Wola Justowska domki/ale nie mial bym
              >
              > nic przeciwko temu,gdyby obok mnie mieszkali ludzie biedniejsi odemnie.Chetnie
              > bym im pomogl.Wychowalem sie w ubogiej rodzinie w starym Krakowie ,zdobylem
              > wyksztalcenie dzieki samozaparciu,jestem profesorem,udalo mi sie zarobic na
              > mieszkanie ,ale wielu moich kolegow musi zwolnic mieszkania tzw.z przydzialu i
              > nie stac ich na kupno ale sa na listach do mieszkan komunalnych,ktore maja byc
              > zakupione m.in.na Twoim w/g Ciebie eksluzywnym osiedlu.Podejrzewam,ze nie
              > dorownujez im wyksztalceniem i kultura zycia a jedynie masz wiecej pieniazkow
              > od nich i dlatego uwazasz sie za lepszego?

Mieszkasz na Woli Justowskiej, jestes profesorem uczelni...
              A dlaczego piszesz z Nowej Huty? Kampus jakiejs uczelni powstal w NH? :)
              Do kafejki tam jezdzisz? :)))

a
              • Gość: krakowiak Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 05.01.05, 15:45
                a w jakiej dzielnicy ma swoja siedzibe w.mech,Politechniki Krakowskiej czy AWF ?
          • Gość: Pan Janek Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 20:34
            Uczciwa bieda . Kredyt cię wy.ebie. sztolcu z kobierzyna.
            • Gość: Pan Janek Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 20:35
              dotyczy oczywista palantów pokroju preżydent, riuczaj iks itp.
              • ruczaj.x Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! 29.11.04, 21:23
                jak zwykle serdeczne pozdrowienia dla kolegi :)
                • Gość: a Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.ghnet.pl 12.11.05, 19:48
                  hehe janek nie moze zrozumiec ze sa tez ludzie ktorzy nie placa kredytow i za
                  mieszkania zaplacili gotowka
    • Gość: a_j Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 18:42
      Szukałam 1,5 roku temu mieszkania... uciekłam z tamtej okolicy jeszcze szybciej
      niż się tam znalazłam. Budynki może lepsze niż za komuny, osiedla dużo gorsze.
      Ciasnota nieziemska. Jedni drugim niemal na głowie budują. Do eksluzywności,
      wybacz ale temu daleko. Co nie zmienia faktu, że z "komunalnymi" pod bokiem może
      być tylko gorzej.
      • Gość: Kirko Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 08.12.04, 15:52
        przestancie wreszcie bez przerwy pisac o eksluzywnosci ciasnych bez ladu i
        skladu osiedli wybudowanych na Ruczaju,ktorym do eksluzywnosci bardzo
        daleko.Podejrzewam,ze wiekszosc tych,ktorzy kupili tam mieszkania to drobni
        dorobkiewicze pochodzacy z glebokiej prowincji,ktorzy za wszelka cene chca sie
        dowartosciowac i nbez przerwy klepia o eksluzywnosci,ktorej tam nie ma i nie
        bedzie.
        • ruczaj.x nerwosolku... moze? 08.12.04, 18:00
          Nikt bez przerwy nie klepie.
          Tak już bywa, że jak ktoś (nie ma co ukrywać nieszczęśliwie) nazwie wątek to pod taką nazwą cały czas występuje on na forum.

Wiesz co zauważyłem, że im kto bardziej z NH, tym bardziej nerwowo reaguje na ten temat, i w ogóle nie potrafie zrozumieć dlaczego. Blokowiskowe kompleksy? (Mam na to swoją teorie, ale nie będę się dzielił, mogła by Ci żyłka pęknąć... albo coś...:)

Ja tam nie uważam, żeby moje osiedle było eksluzywne, wg mieszkają tam zwyczajni ludzie (ma dużo zalet, ale na pewno nie eksluzywność).
          Jednak nie będę spokojnie przyglądał się jak władze chcą je zniszczyć w imie socjalicznego 'wspólnego' dobra.
          Proponowałbym, żeby panowie radni w imie solidarności społecznej użyczyli chociaż jednemu potrzebującemu (każdy) kawałek swojej willi czy działki na budowe domku, wtedy uwierze w ich szczere intencje.

A jak narazie WARA WAM OD NOWEGO RUCZAJU 'dobroczyńcy' moi kochani
          • Gość: Pan Janek Re: nerwosolku... moze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 21:33
            Wara psy od Huty. Tak się składa ze świadomie wybrałem kupiłem mieszkanie w
            starej Hucie. Bo wole mieszkac w domu z cegły a nie z prefabrykatów(vide
            porotherm).
            Każdy ma swój gust inni jescze kredyty i nory obciążone hipoteką na ruczaju.
            • Gość: ja Re: nerwosolku... moze? IP: *.autocom.pl 08.12.04, 21:43
              Daj spokój - my nie mamy nic przeciwko Nowej Hucie jako całej dzielnicy -
              podaliśmy tylko kilka wybranych przykładów a jak poczytasz inne wątki na ten
              temat to zauwazysz, że pojawiają się tez inne lokalizacje w Krakowie które mogą
              służyć za niechlubny przykład.
            • ruczaj.x Re: nerwosolku... moze? 08.12.04, 23:48
              oj Janku, Janku... nie wystawiasz ty zbyt dobrego świadectwa o ludziach mieszkających w NH. (to tak a propos kultury)

Cegła ceramiczna Porotherm to dla Ciebie prefabrytat, ciekawe. Rozumiem, że mogłeś jej nie widzieć... ale miśku, zawsze możesz sobie doczytać. np.
              www.hdmb.com.pl/porotherm.html
              Bredzisz w kółko o jakiś norach, i w sumie cholera wie o co Ci tak naprawde chodzi.

pozdrawiam serdecznie
              • Gość: pan janek Re: nerwosolku... moze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 22:04
                o gó.. mi chodzi.a świadectwo wystawiam sobie nie ogółowi z dowolnej dzielnicy
                szczochu.
                • ruczaj.x masz racje.. okropne uogólnienie... 09.01.05, 22:28
                  dobrze, że w Krakowie czy samej NH jest tak mało osób jak ty.

pozdrawiam serdecznie
            • Gość: a Re: nerwosolku... moze? IP: *.ghnet.pl 12.11.05, 17:15
              mam mieszkanie z prawdziwej cegly, nie mam kredytu i mieszkam na ruczaju, a nie
              w slumsach huty jeszce starej. architerktura rodec z socrealizmu
        • Gość: wojtek Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.autocom.pl 08.12.04, 18:22
          Zapraszamy w odwiedziny, wiem że z perspektywy Huty wszystko wydaje się gów..ane, ale może jednak. Być może nawet będziesz wiedział o czym piszesz.
        • Gość: maria waskowicz Na sile chca wmawiac ze to eksluzywne osiedle IP: *.ists.pl / *.ists.pl 09.01.05, 22:56
          Kupili mieszakania i na sile chca wmawiac ze to eksluzywne osiedle za chwile
          beda chciec plany zmieniac zeby tam druga Wola powstala :))
          co to za ludzie tylko wstyd normalnym mieszkancom przynosza. Na wszystkich sie
          wypinaja bo to wielka inteligencja co do krakowa zjechala

• ruczaj.x zrobimy dla 'pani' galerie zdjec na stronce... 09.01.05, 23:09
            żeby 'pani' kojarzyła o czym tak usilnie próbuje pisać.

Zdjecia już poszły... być może już jutro :)
    • Gość: mg Re: SLUMSY NA EKSLUZYWNYCH OSIEDLACH !!! IP: *.wil.pk.edu.pl 17.12.04, 12:03
      Jak ktoś chce zobaczyć jak wyglądają i funkcjonują bloki socjalne zapraszam na
      ul. Marczyńskiego.
    • Gość: pan janek to ma byc ekslusiv. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 14:53

www.ruczaj-zaborze.krakow.pl/galeria.html

• ruczaj.x osiedla się panu pomyliły.. 04.01.05, 15:18
        no, ale zawsze to coś lepszego niż bluzganie na lewo i prawo.

Brawa dla Pana Janka za inicjatywe, będą z niego ludzie.

[Ruczaj-Zalesie, Polana-Żywiecka]

wie Pan to taka różnica jak pomiędzy:
        blokowiskiem na Nowych Bronowicach, a okolicą Bronowic Małych (niby ta sam nazwa, niby obok siebie a jednak nie mają nic wspólnego).
        a obok potrafią powstawać prawdziwe rezydencje
        www.dominium.pl/inwestycje/?inw=363&id=1
        pozdrawiam
        • Gość: hopp do góryy n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 00:36

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka