Gość: skks IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 08:37 Słuchajcie , wziąłem i zawiozłm Skks'ankę do XIII zakładu na Sądową w celu napisania klasówki maturalnej, mam nerwicę. Chyba se chlapne rozluźniacza. Peteenie dzięki!!!! :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pingwin2809 Re: Matura 09.05.02, 08:46 Gość portalu: skks napisał(a): > Słuchajcie , wziąłem i zawiozłm Skks'ankę do XIII zakładu na Sądową w celu > napisania klasówki maturalnej, mam nerwicę. Chyba se chlapne rozluźniacza. > Peteenie dzięki!!!! > :-))) skks Weż i wyobraż sobie,ze mój pingwin-junior toże w tym zakładzie za 15 min. będzie "dojrzewał" Co za zbieg okoliczności. Nerwuchy chodzą jak zawory w dieslu. Faktycznie potrzebne jakoweś rozlużniacze. A może tak wspólnie i w porozumieniu? :-() pingwiin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skks Re: Matura IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 08:48 A gdzie się szlajasz tera? :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skks To co przed XIII o 12,00? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 08:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skks Re: Matura IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 08:53 Muszę Ci się przyznać, że ponad ćwiatrkę wieku nazad tyż w XIII zakładzie się maturowałem. eszcze za Benia Strumidły i śp. Dorotowej/to była kobitka - wyjątkowa/. A "wychowywał" mnie mgr Krzysztofek - ZSRR-olog. :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś
pingwin2809 Re: Matura 09.05.02, 09:01 Ja zwiedziłem kilka zakładów w celu wyrobienia sobie opinii o poziomie szkolnictwa w krakowskim...XIII też zaliczył - mieściła się w bud. obecnej ambasady Rosiji.Ostatecznie wylądowałem w V pod dyrekcją dyr. Potoczka. :-))) pingwin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skks Re: Matura IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 09:08 i co jest katastrofizm? :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś
pingwin2809 Re: Matura 09.05.02, 09:11 Spoko...Czekam na telkom.Moze cuś będe wiedział Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Matura IP: *.chello.pl / *.chello.pl 09.05.02, 09:49 kochani, gdzie mozna znalesc dzisiejsze tematy maturalne???? chce wyslac siostrze sms-em:) jest jakas nieoficjalna stronka???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skks Re: Matura IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 09:56 sam szukam:))) :-)))) skks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Matura IP: *.chello.pl / *.chello.pl 09.05.02, 10:07 jeszcze bardziej potrzebuje na jutro.....jestem anglistka a siostra zdaje angielski:) gdybyscie cos wiedzieli dajcie znac tu na forum:) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Matura 09.05.02, 15:38 Gość portalu: skks napisał(a): > i co jest katastrofizm? > :-))) skks Hehe wygląda na to, że Wy się dzisiaj bardziej denerwowaliście niż my... Ja miałem "doła" wczoraj, dziś już mi nic nie było :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Matura 09.05.02, 11:10 trzeba troche temacik odswierzyc i zyczyc skks`ance najlepszych wynikow :D i Kubie, 4klasie i An-Nah tez!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Matura 09.05.02, 12:49 Jej, Wy też tak przeżywacie? My w Łodzi już na rzęsach chodzimy ze zdenerwowania. Cholera, żeby choc tematy znać... Żadnych przecieków nie było? Aż dziwne :( Trzymajcie się :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4klasa Re: Matura IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 14:43 mikolaj7 napisał(a): > trzeba troche temacik odswierzyc i zyczyc skks`ance > najlepszych wynikow :D > > i Kubie, 4klasie i An-Nah tez!!! Poszlo calkiem calkiem :-) raczej zdalem, niz nie zdalem.. pozostaje jeszcze jutro matma, a tej sie troszke bardziej boje, bo wiecej czasu "wydalem" na polski Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 15:37 Przeżyłem, ale czy zdałem, to inna sprawa... Temat o "Granicy" na nowej był z lekka porypany (zwłaszcza jak się lektury nie przeczytało ;p), o "Panu Tadeuszu" też, ale może zdałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joseph Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 09.05.02, 15:38 Ich bin gratulieren:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:20 jakie byly tematy na nowej maturze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skks Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 16:25 1. "Jesteśmy albo bohaterami, albo nicponiami; charakterów średnich, na których głównie spoczywa budowa społeczna, mamy bardzo mało". Rozważ myśl Wacława Berenta, odnosząc się do opinii o Polakach utrwalonych na kartach literatury. 2. Niewłaściwe wybory, fałszywe kroki, błędy. Oceń, jakie były ich konsekwencje w biografii wybranych bohaterów literackich. 3. Tomasz Mann wypowiedział myśl, iż człowiek nie żyje wyłącznie swoim życiem osobistym, jako jednostka, ale też życiem swojej epoki i swojego pokolenia. Odnieś się do tego spostrzeżenia, odszukując w dziełach wybranych twórców te idee i problemy, które były znakami czasów, w jakich żyli. 4. Ważne pytania Ryszarda Krynickiego. Zinterpretuj wiersz "Staram się ciebie zrozumieć". skks melduje, że obrabiany był trzeci. :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:27 Ejże, to są ze starej przecież... Zaraz podam z nowej, ino skończę jeść obiad :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:37 Ok, oto tematy: 1. Jaką rolę pełni w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza "Mazurek Dąbrowskiego"? Odwołaj się do znajomości tekstu "Mazurka" oraz podanych fragmentów "PT". 2. Zanalizuj przytoczoną scenę "Granicy" Zofii Nałkowskiej, i wyjaśnij jej kluczowy charakter dla powieści". Niestety, nie wiem, co to za fragment, bo nie czytałem "Granicy", z tego samego powodu pisałem na pierwszy. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:40 beznadziejne te tematy nowej matury, powinny byc przegladowe, a tak jak ktos bedzie mial strasznego pecha to trafi na dwie ksiazki, ktorych nie zna (wiem, ze teoretycznie PT winien znac kazdy, ale jednak tematy winni byc bardziej ogolne) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:47 Tak, tylko że na nowej oprócz wypracowania jest jeszcze test z rozumienia tekstu pisanego, i prawdę mówiąc, był dość prosty. Poza tym, żeby zdać, wystarczy mieć z tego i tego w sumie 30 punktów na 100, a to można osiągnąć samą inteligencją i elokwencją, nie przeczytawszy żadnej lektury. Temat 1. można było napisać bez znajomości "PT", bo wystarczyło się tylko odwoływać do podanych fragmentów, a hymn to chyba każdy zna (przynajmniej początek). Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:51 kuba203 napisał(a): > Tak, tylko że na nowej oprócz wypracowania jest jeszcze test z rozumienia > tekstu pisanego, i prawdę mówiąc, był dość prosty. Poza tym, żeby zdać, > wystarczy mieć z tego i tego w sumie 30 punktów na 100, a to można osiągnąć > samą inteligencją i elokwencją, nie przeczytawszy żadnej lektury. ale te pkt sie potem licza na uczelni, prawda? :) Temat 1. > można było napisać bez znajomości "PT", bo wystarczyło się tylko odwoływać do > podanych fragmentów, a hymn to chyba każdy zna (przynajmniej początek). a no tak, nie zauwazylem, ze fragmenty byly podane, to ulatwia zadanie... a test dotyczyl tych fragmentow, ktore mieliscie podane? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:57 mikolaj7 napisał(a): > ale te pkt sie potem licza na uczelni, prawda? :) Zależy, na jaką uczelnię się idzie. Ja idę na PK albo AR (zależy od wyniku z majcy), więc mi polskiego nie policzą. A ci, którym się będzie liczyło, muszą zdawać poziom rozszerzony, więc w tej sytuacji podstawowy też się nie liczy. Zawiłe, ale w sumie logiczne :))) > a no tak, nie zauwazylem, ze fragmenty byly podane, to > ulatwia zadanie... a test dotyczyl tych fragmentow, ktore > mieliscie podane? Nie, fragmenty były tylko do wypracowania potrzebne, test dotyczył zupełnie innego tekstu (był to artykuł R. Ingardena o tym, dlaczego człowiek jest na wyższym poziomie niż zwierzęta). Odpowiedz Link Zgłoś
dreamlover Re: Matura 09.05.02, 17:44 Ja zdawałam maturę rok temu i powiem Wam, że tegoroczne tematy starej matury były może nie łatwiejsze, ale na pewno ciekawsze niż wtedy. Teraz zastanowiłabym się nad wyborem tematu, bo zarówno 1. jak i 2. są rzeczywiście intrygujące. Niestety rok temu nie miałam takiego wyboru... Szkoda. Mimo to, zdałam i teraz sobie studiuję. I jest bosko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4klasa Re: Matura IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 18:01 dreamlover napisał(a): > zdałam i teraz sobie studiuję. I jest bosko! Jakies szczegoly? Gdzie, na czym, czestosc wystepowania imprez itp itd... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dreamlover Re: Matura 09.05.02, 18:10 Boskie studia na AE, kierunek: Finanse i Bankowość. Nauka od sesji do sesji, dużo wolnego czasu na imprezy i podróże po Polsce. Większość imprez w prywatnych mieszkaniach i akademikach, więc noclego zapewniony. Jeszcze jakieś info? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4klasa Re: Matura IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 19:00 dreamlover napisał(a): > Boskie studia na AE, kierunek: Finanse i Bankowość. Nauka od sesji do sesji, > dużo wolnego czasu na imprezy i podróże po Polsce. Większość imprez w > prywatnych mieszkaniach i akademikach, więc noclego zapewniony. To mi odpowiada! :-) Wlasciwie to AE ma szanse niedlugo stac sie moja ukofana uczelnia ;) > Jeszcze jakieś info? Po pierwsze to kiedy idziemy razem na impreze? =) a tak na serio znasz kogos z Informatyki? Jacy to sa ludzie? W miare normalni? Odpowiedz Link Zgłoś
dreamlover Re: Matura 09.05.02, 21:09 Jutro na naszej uczelni Juwenalia, czyli dla studenta dzień święty! Poza tym, ja mam piątki wolne!!! Oby tak dalej... Teraz akurat zbliża się sesja, więc jest krucho - 5 egzaminów, z których nie mam jeszcze zielonego pojęcia, w tym informatyka w superszczegółach, w której nie jestem zbyt mocna. To co rzuca się na uczelni, to ogromna ilość studentów. Jedno wielkie mrowisko. Ogromny kontakt ma się z ludźmi z grupy, ewentualnie z kierunku, w ostateczności z roku. Ale to są setki osób. Tak więc każdy kierunek tworzy jakby zamkniętą grupę. Ja mam jeszcze gorzej, bo jestem oczywiście z Krakowa, więc nie mieszkam w akademiku. Od czasu do czasu są owszem imprezy, ale to przeciez nie to samo. O FiBie i stosunkach międzynarodowych zawsze krążą jakies nieprzyjemne plotki, o tym, że kujony itp., prawdopodobnie wymyślane przez naszych kolegów z zarządzania, którzy z powodu niewystarczającej ilości punktów są tam gdzie są. I jedna ważna rzecz: 90% osób na AE to ludzie spoza Krakowa, wielu moich kolegów nie dostało się na dzienne i są na wieczorowych. Więc naprawdę trzeba się przyłożyć! Czyżbyście myśleli o studiach na AE? Odpowiedz Link Zgłoś
an-nah Re: Matura 09.05.02, 18:05 XIII LO?!? To przecież moja kochana buda!!!!!!!! ;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Matura 09.05.02, 18:22 an-nah napisał(a): > XIII LO?!? To przecież moja kochana buda!!!!!!!! ;))))))) zaraz sie dowiemy, ze An-Nah siedziala cale liceum z skks`anka w lawce... Odpowiedz Link Zgłoś
an-nah Re: Matura 09.05.02, 19:50 Nie, bo moja partnerka z ławki siedzi w domu i nic nie pamięta ;((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Matura 09.05.02, 20:14 an-nah napisał(a): > Nie, bo moja partnerka z ławki siedzi w domu i nic nie > pamięta ;((((((((((( aaa... sorry, ze tak niefortunnie trafilem :-/// Odpowiedz Link Zgłoś