lotka76 Re: Bazyli 13.07.07, 12:40 Nie wiem jak to imie jest odbierane w Polsce ale mi szalenie sie podoba w wersji francuskiej Basile lub Basil... Nie wiem czy to przypadek ale wszyscy chlopcy noszacy te imiona sa przeuroczymi, ciekawymi swiata i zabawnymi dzieciakami pozdrawiam Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: Bazyli 13.07.07, 12:49 veranillo napisała: > Jak wam się podoba? bardzo fajne! (mimo ze pierwsze skojarzenie: "Hotel Zacisze" ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Bazyli IP: *.smrw.lodz.pl 13.07.07, 18:30 uwielbiam to imię Bazyli,Bazylek -jestem na tak Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: Bazyli 14.07.07, 12:30 Może i ładne - niestety, mnie kojarzy się z psem znajomych ( - oto jeszcze jeden przykład na to, że nie powinno się zwierzętom nadawać imion ludzkich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Bazyli IP: *.lublin.mm.pl 14.07.07, 12:40 Mam mieszane uczucia co do tego imienia. Pozytywne skojarzenie to pachnące zioło bazylia a negatywne to smok Bazyliszek No i niektorym zdarza się mówić na brzydką osobę- zobacz jaki bazyl. Chyba nie zdecydowałabym się nadać go dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Bazyli 14.07.07, 13:07 > No i niektorym zdarza się mówić na brzydką osobę- zobacz jaki bazyl. naprawdę? nigdy nie spotkałam się z takim określeniem... a imię Bazyli uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaadeli Re: Bazyli IP: *.autocom.pl 17.07.07, 11:27 mój 20 letni kuzyn ma tak na imię a nazwisko na -ski Odpowiedz Link Zgłoś
gdarin Re: Bazyli 18.07.07, 12:11 Bazyli ma bardzo dumne pochodzenie: basileus to po grecku król, cesarz. Św. Bazyli Wielki był jednym z ojców i doktorów Kościoła, żyjącym w IV wieku, imię to nosili także cesarze bizantyjscy. Imię to notowono w różnych formach we wszystkich krajach chcrześcijańskich, jednak szczególnie popularne stało się na Wschodzie gdzie występuje jako Wasyl i nosili je m.in wielcy książęta moskiewscy i car Rosji. Od tej formy pochodzą np. nazwiska Wasiluk czy Wasilewski. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Bazyli 19.07.07, 14:37 bardzo bardzo ładne, tylko ten bazyliszek przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: Bazyli 20.07.07, 09:30 adziunia napisała: > bardzo bardzo ładne, tylko ten bazyliszek przeszkadza kurcze, jak wspomnialyscie o bazyliszku, stracilo w moich oczach na atrakcyjnosci ;-/ a pierwsze wrazenie bylo: super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Bazyli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 09:50 Ale Bazyliszek nie jest taki zly Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Bazyli 20.07.07, 10:32 Bazylego zdrabniałabym do Bazyliszka i uważała za wspaniałe zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: Bazyli 19.07.07, 21:49 Bazyli zawsze przywołuje mi na myśl starego Cygana nie mam pojęcia dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś