Dodaj do ulubionych

Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalnych

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.04, 22:22
a gdzie mapka tej lokalizacji?
Obserwuj wątek
    • Gość: mały dwoistość spojrzenia IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.04, 22:32
      he he -na bloki znajdą się pieniądze choc na infrastrukturę wokół tego co już
      jest nie ma ich od lat - byle jakie drogi, brak chodników i placów zabaw dla
      dzieci - ale to chyba nie ważne dla ojców miasta...
    • Gość: xxx Re: Na Ruczaju powstanie... juz jest sami zobaczci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 07:42
      Wystarczy sobie zajzec do np. bloku przy Kobierzynskiej 95... co sie tam
      dzieje.. ogolnie praktycznie wszystkie przypadki patologi spolecznej... jak tak
      bedzie wygladac osiedle.. jak jeden z tych najgorysz blokow na osiedlu.. to fakt
      faktem ze tamte rejony to beda slumsami dla bialych
    • zuzka31 Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny 31.12.04, 09:19
      Dlaczego zakładamy ,że wszyscy biedniejsi od nas to tzw element . Czy to, że
      kogoś nie stać na b. drogie mieszkanie własnościowe ma stanowić o tym, że ma
      być wyrzucony na margines. To często są ludzie , którzy nie potrafią
      np.kombinować, nie są drapieżni w zdobywaniu dóbr doczesnych. Co JA, któremu
      się powiodło mam patrzeć na biedę , o nie - jeszcze przypomni się np.
      dzieciństwo czy też gorzej sytuowana rodzina, od której chcę się odciąć.
      Co na to ks. proboszcz parafii której podlegają nowobogaccy mieszkańcy os.
      Ruczaj. Może wypadało by o tym porozmawiać ze swoimi wiernymi.Również w tych
      dobrze sytuowanych domach zdarzają się patologie - alkoholizm do którego się
      trudno przyznać, chamstwo czy też uzależnienia od narkotyków nie wychowywanych
      dzieci - bo rodzice gonia za groszem i nie maja czasu. W 2005 roku bądźmy
      lepsi , dostrzegajmy potrzeby innych ludzi.
      • Gość: Mat Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.pl / 212.244.43.* 31.12.04, 13:17
        Ja w zeszłym roku byłem lokatorem kwaterunkowym w kamienicy w centrum.
        Zaciągnąłem potężny kredyt i przeprowadziłem się na Ruczaj pod wpływem działań
        właściciela kamienicy który robił wiele żeby się nas wszystkich pozbyć. Kredyt
        spłacam kosztem sporych wyrzeczeń, pensję mam umiarkowaną. Nigdy nie potrafiłem
        kombinować, nie jestem drapieżny w zdobywaniu dóbr doczesnych. 2 lata temu w
        Wydziale Budynków i Lokali Komunalnych usiłowałem się zorientować czy mam
        możliwość uzyskania mieszkania komunalnego. Odradzono mi tych starań w sposób
        nieoficjalny ale wyraźny. Pani przestrzegła mnie, że w praktyce do lokali
        socjalnych kierowani są w pierwszej kolejnosci lokatorzy którzy w
        dotychczasowych miejscach zamieszkania sprawiają najwięcej problemów i wszyscy
        (urzędnicy gminni, dzielnicowy, właściciele i sąsiedzi) chcą się ich pozbyć.
        'Chyba nie chce pan iść do slumsów- powiedziała wyrozumiała urzędniczka- Jeżeli
        ma pan jakiekolwiek źródło dochodów to gmina panu raczej nie pomoże. Musi pan
        pomóc sobie SAM'.
      • Gość: Aneta Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 18:44
        W kazdej rodzinie moze zdazyc sie patologia i rozumiem to doskonale, ale
        kupilam mieszkanie na Ruczaju w nowo wybudowanym bloku glownie ze wzgledu na
        okolice i bezpieczenstwo.Mieszkajac w Nowej Hucie chodzilam po ulicach z gazem
        w reku. MIalam nadzieje, ze na nowym osiedlu uwolnie sie od strachu...Nikt nie
        poinformowal mnie o tym, ze za rok, gdy dostane klucze do mieszkania, w ktore
        wlozylam oszczednosci zycia,bede sasiadka patologii...Ciekawe czy gdyby ktos z
        Was mial tam zamieszkac czy cieszylby sie z takich sasiadow...
    • Gość: maria Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.stanet.pl 31.12.04, 10:13
      Czytam i własnym oczom nie wierzę. Gdzie my żyjemy ? Chyba każdy cywilizowany
      człowiek czytający chociażby od czasu do czasu prasę, wie co spotkało wiele
      rodzin na skutek uwolnienia czynszów. Ja sama i wiele innych znanych mi rodzin
      jesteśmy w takiej sytuacji. Po prostu nie stać nas na wykupienie mieszkania,
      ponieważ mamy średnie pensje, kształcimy dzieci itd. Bynajmniej nie czuję się z
      tego powodu obywatelem drugiej kategorii, mam swoje wartości w życiu, kórych
      przestrzegam i z których jestem dumna. Oczekuję na mieszkanie socjalne, bo nie
      mam innego wyjścia.I zapewniam - z pewnością nie zakłócę ruczajowego porządku i
      atmosfery. Jednak teraz już nie wiem czy chciałabym tam mieszkać - co za
      dziwna "wspólnota nowobogackich"....
      • Gość: krakowianin POPIERAM IP: *.238.116.251.adsl.inetia.pl 31.12.04, 11:02
        W krakowie urząd miasta ma zobowiązania wobec właścicieli kamienic i lokatorów
        których tam lokował na podstawie przydziałów. Jedni i drudzy są ofiarmi
        urzędników którzy chętnie rozdawali cudze. W obecnej sytuacji najwyższy czas
        zaspokoić potrzeby mieszkaniowe z budżetu gminy, a wypisywanie bzdur o
        dewastowaniu to tylko próby przeniesienia wydatków mieszkaniowych na prywatne
        cele radnych.
      • Gość: mafus Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.ericsson.net 31.12.04, 11:49
        Droga Mario.

Prosze, postaraj dowiedziec sie o problemie i protestujacych ludziach wiecej,
        zanim zaczniesz pisac o nich "nowobogaccy". Nie jestem jeszcze mieszkancem.
        Dopiero planuje zakup mieszkania w tym rejonie. Mieszkanie kupie czesciowo za
        oszczednosci (zarobione ciezka praca, a nie od mamusi lub tatusia) i na kredyt,
        ktory prawdopodonbnie bede spalcal dosc dlugo. Dlatego tez nie uwazam zebym
        byl "nowobogacki", bo wogole nie jestem bogaty. Nie jestem tez obojetny na
        biede i nie mam nic przeciwko temu by miec za sasiada/sasiadke kogos mniej
        zamoznego. Jednak budownie blokow i calych osiedli komunalnych uwazam za duzy
        blad. Wiem co mowie, bo czesto sie przeprowadzalem (troszke tez zwiedzilem) i
        widzialem takie bloki. W protescie nie chodzi o to, ze wogole nie ma byc
        mieszkan komunalnych, a o to zeby mieszkania wykupywac w roznych lokalizacjach,
        zamiast tworzyc getta na 760 mieszkan (docelowo wiecej). Uwazam, ze rozwiazanie
        takie jest zle, nie tylko dla protestujacych ale takze dla przyszlych
        mieszkancow osiedli komunalnych. Decydujacym argumentem w tej kwestii sa
        porazki tego typu przedsiewziec w przeszlosci i doswiadczenia z tym zwiazane. A
        co do twojego obuzenia: Gdzie my zyjemy? - odpowiadam w dziwnym kraju gdzie
        takie pomysly sa realizowane, bo w cywilizowanych krajach (Francji, Niemcy,
        Wielka Brytania, USA) dazy sie raczej do rozbicia skupisk i to roznego rodzaju
        (biedy, religii, itd) i asymilacji z reszta spoleczenstwa.
        Podsumowujac: Mieszkania komunalne tak, budowa getta nie.

Pozdrowienia,
        Mafus
      • Gość: maria waskowicz Pani Mario przepraszam za tych krzykaczy IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.12.04, 19:27
        Pani Mario
        Chce zeby Pani i osoby w Pani sytuacji wiedzialy ze w Kobierzynie i Ruczaju
        wiekszosc ludzi to ludzie normalni. Krzyk podnosi garstka krzykaczy przybyla do
        krkakowa z roznych terenow krakowa i probujaca narzucic swoja wole wiekszosci
        mieszkancom, sa to glownie ludzie w wieku 25-35 lat ktorym woda sodowa
        uderzyla do glowy, ale nie dal sie prezydent nie damy sie i my
      • Gość: olka Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 31.12.04, 19:45
        > Czytam i własnym oczom nie wierzę. Gdzie my żyjemy ? Chyba każdy cywilizowany
        > człowiek czytający chociażby od czasu do czasu prasę, wie co spotkało wiele
        > rodzin na skutek uwolnienia czynszów. Ja sama i wiele innych znanych mi rodzin
        > jesteśmy w takiej sytuacji. Po prostu nie stać nas na wykupienie mieszkania,
        > ponieważ mamy średnie pensje, KSZTALCIMY DZIECI itd.

Pytanie tylko gdzie bedziecie je ksztalcic na Ruczaju, bo tu nie ma ani
        wystarczajacej liczby przedszkoli ani szkol.
      • Gość: bee Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.ramtel.com.pl 02.01.05, 22:35
        Do nowobogackich nie należę, mieszkam w jednym z bloków "starego" Ruczaju. Nie
        wiem co według Pani oznacza "ruczajowy porządek i atmosfera", bo dla mnie jest
        to obawa przed wyjściem do sklepu obstawionego przez nastoletnich bydlaków, w
        większości z rodzin patologicznych, którym sewgo czasu udotępniono sporą ilość
        mieszkań komunalnych. Zresztą, może będzie miała pani okazję sama się
        przekonać. Nie życzę
      • ruczaj.x zgadzamy się pani Mario... 03.01.05, 12:09
        tylko, że do takich mieszkań w pierwszej kolejności przenoszone są osoby NAJBIEDNIEJSZE, a jakie są skutki nagromadzenia biedy każdy z nas potrafi sobie chyba wyobrazić.

pozdrawiam
    • Gość: lokator Gdzieś ludzie mieszkać muszą !!! IP: *.238.116.251.adsl.inetia.pl 31.12.04, 10:52
      Przecież gdzieś ludzie mieszkać muszą skoro są bloki w innych rejonach to
      dlaczego nie na ruczaju !! Mieszkańcy w innych rejonach też wcale nie chcieli
      tych bloków !!!
      • Gość: lokarotka Re: Gdzieś ludzie mieszkać muszą !!! IP: *.crowley.pl 31.12.04, 11:25
        To pokaż gdzie w innych rejonach są całe _osiedla_ takich bloków?
        Tu nie chodzi o to żeby nie budować/kupować mieszkań komunalnych
        tylko żeby nie umieszczać ich "w kupie".
    • xrtdgene Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny 31.12.04, 11:59
      1 . tak ja tez chciałem gdzieś mieszkac i żeby mieszkac wziałem kredyt na 20
      lat i kupiłem mieszkanie na Ruczaju .
      2 .Droga kolezanko "nowobogaccy " to Woli Justowskiej albo poza Krakowem w
      pałaco/willach mieszkają .
      3. Majchrowski musi odejśc , SLD-PZPR czy jak im tam, nie powinny rzadzić
      jakimkolwiek miastem a zwłaszcza Krakowem .
    • Gość: królik Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 31.12.04, 12:00
      Szlag mnie jasny trafia!Nie buduje się przedszkoli, dojazd do tej części
      Ruczaju jest w ciągu tyg męką-wiedzą ci, co dojeżdżają- nie ma w ogóle troski o
      tereny zielone, wyjaławia sie tą częśc miasta bez pardonu!wiem, bo tu mieszkam.
      Nie wspominam już o stanie bezpieczeństwa, u mnie w przeciągu roku, 3 włamania
      do piwnicy, próby pobicia i zastraszania sąsadów,klatka nowego bloku
      wyglądająca jak ze slamsów po każdym meczu.Mam dość arogancji, właśnie włączam
      si e do komitetu protestacyjnego.Adres www. protest.itour.pl
    • zuzka31 Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny 31.12.04, 12:54
      Drogi panie
      Po pierwsze- przedszkola są w większości sprywatyzowane i to prowadzacy
      decydują gdzie chcą je umieścić .
      Po drugie - tereny zielone to sprawa właścicieli mieszkań - trzeba wynająć
      firmę , która tym się zajmie.
      Po trzecie- wyeliminowanie biedniejszych ( możę ich wytruć) niekoniecznie
      poprawi bezpieczeństwo - u mnie na moim zupełnie spokojnym osiedełko ostatio
      kilkoro młodych osób z "przyzwoitych" rodzin rozbijało lusterka samochodów -
      dla zabawy - jeden z rodziców stwierdził- i cóż to znowu strasznego się
      stało.zapłacę.
      • Gość: bożka Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 17:23
        Chyba nie wiesz o czym piszesz, mieszkańcy Ruczaju chcą aby miasto utworzyło
        tereny zielone tzn. wyznaczyło teren na którym mógłby byc park.
    • xed http://www.protest.itour.pl/ 31.12.04, 13:08

prosze o merytoryczną dyskusje, zapraszm na strony protestu oraz forum temu
      poswiecone, www.protest.itour.pl/

Mieszkam w okolicach Ruczaju, nie nie jestem nowobogacki - pracowalem ciezko
      ostatnie 10 lat, a kredyt bede splacal jeszcze dlugie lata zeby miec wlasny kąt.

Proszę nie opowiadac o ksenofobii bo protestujemy nie przeciwko budownictwu
      komunalnemu i socjalnemu w tej okolicy - protestujemy przeciwko budowie getta,
      w ktorym ma zamieszkac kilka tysiecy osob.

Tak prawda jest taka ze koszty tych decyzji poniosa i osoby zmuszone do
      mieszkania w getto (oni przeciez nie maja wyboru i przyjmą każde mieszkanie)
      jak i ich sasiedzi (np. wartosc nieruchomosci).

Prawda jest taka ze Prezydent Majcrowski przygotowuje kielbase wyborcza ...
      skutki nie sa wazne.
    • Gość: miś z Krakowa Walczcie!!! Na Kozłówku oddano 3 takie blok i jest IP: *.bphpbk.pl 31.12.04, 13:59
      koszmar! Ze spokojnej okolicy powstała niebezpieczna, zalumpiona mordownia, nie
      wyjdziesz ze sklepu aby nie być napastowanym przez moczymordy o wsparcie, a jak
      zostawisz coś w samochodzie to tak jakbyś tego nigdy nie miał. Kłótnie,
      pobicia, a nawet morderstwa (chyba 2 o ile mi wiadomo, 1 na pewno), mówią same
      za siebie.
      Jeżeli miasto musi budować takie bloki - powinno rozparcelować je po całym
      mieście - w innym przypadku powstanie bezkarne getto. Bądzcie pewni, że policja
      będzie bardzo niechętnie tam interweniowała (wiem to z doświadczenia). Do tej
      pory ataki na prezydenta wydawały mi się bezpodstawne, bo miasto (szczeg.
      komunikacja) się rozwija, ale po decyzji o utworzeniu getta zaczynam myśleć
      inaczej. I nie wierzcie że getto nie powstanie - na Kozłówku 3 małe bloki
      wystarczyły by powstał teren, który omija się z daleka, a niestety
      przestępczość nie ogranicza się już do jednego miejsca - ale "promieniuje" na
      kilkaset metrów dookoła. A co dopiero całe osiedle.
      • Gość: Zatroskana Re: Walczcie!!! Na Kozłówku oddano 3 takie blok i IP: *.gw.ipl.net / *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 18:03
        Na jakiej ulicy powstały te bloki i kiedy, bo mieszkam na Kozłówku już ponad 10
        lat i wcale nie wydaje mi się niebezpiecznym osiedlem z terenami, które się
        omija.
    • Gość: ruczaj Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.net.autocom.pl 31.12.04, 14:52
      Tylko żeby projektant tego osiedla nie zapomniał o dużych miejscach
      parkingowych. Bo kiedy zbierze się do kupy tych wszystkich biedaków
      obdarowanych miszkaniami, okaże sie, ze każda rodzina ma porządny samochód,
      który służy do dorabiania na czarno. Typu flizowanie, naprawy pieców gazowych
      itd za 4000 zł miesiecznie.

I każde mieszkanko musi mieć koniecznie kable do internetu, aby każdy biedak
      mógł korzystać z dobrodziejstwa cywilizacji na swoim pececie za 3000 zł.
    • Gość: mieszkaniec Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 15:44
      Jeśli chodzi o budowe tego osiedla, okazało się że jest drugie dno. Mianowicie
      ma tam powstać również supermarket, a bez tego osiedla nie ma on racji bytu.
      Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Ludzie mający przyległe
      działki do tej gdzie ma być supermarket otrzymali już zawiadomienia o jego
      budowie. Można się domyślać niezłych nacisków właściciela tego supermarketu i
      dlaczego prezydent miasta musi się zgodzić na to osiedle.
    • stalynick Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny 31.12.04, 17:30
      Odraża mnie podejście niektórych ludzi. Mniej zarabiajacy, których nie stać na
      kupno mieszkania = margines.

Ludzie - pukijcie się w głowę porządnie - bo nazywacie marginesem 95% Młodych i
      50% Starych Polaków.
      • Gość: rzeczywistość Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 18:02
        Nie chodzi o ludzi biednych a o zdemoralizowanych, jeżeli nie zauważacie
        różnicy polecam: Blok komunalny na ul.Monte Cassino,oś.Kiełkowskiego 16...
        pełniejsze listy adresów znajdziecie Państwo u Dzielnicowego, moze i Pan
        Prezydent odwiedzi te miejsca...bez ochrony. I też chciałbym poznać
        lokalizację ...otwieram sklep z "nalewkami".
        • stalynick Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny 31.12.04, 18:14
          chodzi o to, że mogą przyjść akurat nie zdemoralizowani, jakich nie brakuje
          • Gość: rzeczywistość Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 18:29
            Ja temz mam dobre serduszko,ale tak nie można tym ludziom pomagać.
            Jeszcze raz polecam wcześniej wymienione miejsca ułatwi to zrozumienie
            w czym leży problem.Dotyczy to nie tylko Krakowa. Pomagać tak, ale nie tworząc
            podwaliny pod getto,które nie powstanie od razu a stopniowo.Inaczej zachowują
            się ludzie spłacający wieloletnie kredyty i dbający o swą prywatność inaczej
            ci którzy "dostali".Muszą byc "przemieszani" a nie przebywać w wyłącznie w
            społeczności podobnych sobie.
            • Gość: maria waskowicz Jak WY spojrzycie za chwile w oczy sasiadom IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.12.04, 18:50
              Ludzie kazdy ma prawo do mieszkania, nie robcie szumu.
              Czy waszym zdaniem kazdy kto jest biedny jest zlodziejem i bandyta? Skad Wy
              jestescie czy wasze rodziny to sami milionerzy ? to co robicie w Kobierzynie ?
              to przeniescie sie do lepszych dzielnic i nie odstawiajcie teatrzyku.
              Kupiliscie mieszkanie na peryferiach zeby bylo taniej a teraz wielkie ale.
              Trzeba dziekowac Panu prezydentowi ze poza tym ze mysli o drogach mysli tez o
              biednych. Ja mieszkam w kobierzynie i mi nie przeszkadza ze beda nowe bloki.
              Jeszcze kilka lat temu tam gdzie mieszkaja Ci protestujacy byly pola i jakos
              nikt nie protestowal jak sie Ci "nowobogaccy" wprowadzali.
              Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i moze czas sie zastanowic bo za chwile
              nas krakow zacznie palcami wytykac ze w Kobierzynie nie dosc ze waryjaci to
              jeszcze zupelny brak tolerancji
              • Gość: Mat Re: Jak WY spojrzycie za chwile w oczy sasiadom IP: *.pl / 212.244.43.* 31.12.04, 19:03
                Nie, niestety nie każdy ma prawo do mieszkania. Mieszkania się sprzedaje a nie
                rozdaje. Poza tym obecnie Ruczaj to nie peryferie, to jedna z droższych
                dzielnic krakowa. Gmina postępuje nierozsądnie wykorzystując bardzo drogie
                działki pod budownictwo socjalne. Gdyby zdecydowano o komercyjnej sprzedaży
                tych terenów można byłoby pomóc znacznie większej ilości ludzi.
                • Gość: Nowobogacki Re: Jak WY spojrzycie za chwile w oczy sasiadom IP: *.chello.pl 31.12.04, 19:30
                  Święta prawda. Full support.
              • Gość: JD Re: Jak WY spojrzycie za chwile w oczy sasiadom IP: *.pl / 212.244.43.* 31.12.04, 19:14
                Hmm. Jak mogę słuchać kogoś kto "waryjaci" pisze w ten sposób!!!
                Kobieto, nie uważam się za nowobogackiedo a mieszkanie kupilem na kredyt w tej
                okolicy tylko dlatego, że było w miarę tanie, blisko do pracy, a okolica jak
                dotąd w miarę spokojna. Jesli ktoś mieszkający w tej okolicy wyzywa mnie od
                WARIATÓW (bo tego słowa należy się domyslać) to rzeczywiście czas zacząć myśleć
                o wyprowadzce...
                Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, oby częściej było dane zaglądać do słownika
                ;)

Ps.
                Dalszego wytrwania przy protestach życzę wszystkim, którym zależy na nie
                stworzeniu getta.
              • Gość: Nowobogacki Re: Jak WY spojrzycie za chwile w oczy sasiadom IP: *.chello.pl 31.12.04, 19:29
                Mieszkania "na obrzeżach" nie są wcale tańsze, a wręcz przeciwnie - całe życie
                ciężko pracowałem, żeby mieszkać gdzieś, gdzie jest bezpiecznie i ładnie - i
                jako nowobogacki za swoje ciężko zarobione pieniądze mam prawo kupić to, co mi
                się podoba. Płacić miedzy innymi za to, żeby nie mieszkać obok biedy i
                marginesu. Ciekawe co by było, gdyby Pani wkwaterowano do domu lub mieszkania
                obok "biednych ludzi" z marginesu - dotychczas jakoś wszystkie bloki socjalne
                są zajmowane właśnie przez takie osoby. Proszę mi nie pisac o nietolerancji - w
                żadnym normalnym kraju nie buduje się slumsów obok hoteli.
                • Gość: JD Re: Jak WY spojrzycie za chwile w oczy sasiadom IP: *.pl / 212.244.43.* 31.12.04, 19:38
                  Dokładnie. W żadnym NORMALNYM kraju tak się nie robi.
                  Zgadzam się z przedmówcą. W przeciwieństwie do wielu polityków i radnych
                  wiekszośc ludzi zarabia w uczciwy sposób i czegoś za to wymaga.
                • Gość: aniarr dlatego mieszkania sa na ruczaju a nie w centrum IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.12.04, 19:58
                  Zgadzam sie po czesci, dlatego te mieszkania chca wybudowac na obrzezach zeby
                  nie zasmiecac nimi lepszych regionow: srodmiescia, woli justowskiej, salwatora,
                  bronowici itd. A mysle ze Ci ludzie tez nie beda w tych mieszkaniach mieszkac
                  wiecznie tylko jak sie odbija to przeprowadza sie do lepszych dzielnic i nie
                  rozumiem co w tym zlego. A jak Pan nie chce mieszkac kolo biedy to proponuje
                  postawic domek albo kupic mieszkanie w lepszej dzielnicy a nie zabraniac
                  ludziom prawa do godziwego zycia bo to nie ludzkie
                • martens24 Re: Jak WY spojrzycie za chwile w oczy sasiadom 02.01.05, 00:33
                  Jak jesteś tak bogaty to po co budowałeś się na Ruczaju, nie mam za dużo kasy
                  ale wybrałbym raczej Wolę, albo Bronowice.
              • Gość: otrzeźwieć proszę kobieto, poczytaj o problemie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 11:01
                (choćby same pozostałe posty) to będzie szansa że przestaniesz pleść od rzeczy.
                zajrzyj pod pozostałe artykuły, przeczytaj je - niech do ciebie dotrze co się
                dzieje jak gromadzi się najbiedniejszych z wykolejonymi w jednym miejscu. Ty
                naprawdę jesteś za budowaniem getta?

już jedno było w krakowie parędziesiąt lat temu...
      • moniek76 Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny 13.01.05, 11:54
        W dzisiejszych czasach większości nie stać na kupno mieszkania, dlatego bierze
        się je na kredyt. 80% mieszkań zakupionych na nowych osiedlach na Ruczaju jest
        finansowanych z kredytu branego na conajmniej 20 lat. Więc nim nazwiecie kogoś
        nowobogackim, dobrze się zastanówcie! A tylko ciężka praca po kilkanaście
        godzin dziennie pozwala na spłacanie comiesięcznych rat plus czynszu za
        mieszkania.
    • Gość: Halny To jest chore podejscie, rodem z glebokiej komuny. IP: *.chello.pl 01.01.05, 11:26
      Dlaczego niektorzy maja dostac od miasta mieszkania w atrakcyjnj czesci miasta,
      podczas gdy masa ciezko pracujacych ludzi zbiera latami grosz aby kupic
      mieszkania choc w najgorszych lokalizacjach typu Now huta czy Krudwanów. Ale
      chcieliscie lewicowca jako prezydenta to macie.
      • arewi Bez urazy al Ruczaj to tez nie pieknie miejsce 01.01.05, 11:38
        Ale dla mnie Ruczaj czy Kobierzyn to tez jedna z gorszej lokalizacji typu Huta
        czy Kurdwanow ale to subiektywne zdanie moje i moich znajomych
    • Gość: 1/2 krakus Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 12:32
      Kazdy musi gdzies mieszkac i nie mozna tego prawa nikomu odmowic.Ale zanim sie
      cos postanowi trzeba troche pomyslec.Dlaczego od razu 700 mieszkan tego rodzaju
      w jednym miejscu na Ruczaju.Nie mozna by tego rozmiescic po calym
      Krakowie.Proponowalbym jedno male skupisko (np. 100 mieszkan) na Woli
      Justowskiej.Otoczenie zieleni oraz wplyw ludzi tam mieszkajacych na pewno
      dzialalybu kojaco na element majacy tam mieszkac.Dzieci z tych blokowisk
      zamiast gonic z kijami basebolowymi zaczelyby sie uczyc by tez kiedys w
      zamieszkac w tej okolicy, ale juz we wlasnych domach.Druga setka mieszkan
      powinna byc wybudowana w okolicy gdzie mieszka Pan Prezydent Majchrowski(no
      chyba ze mieszka na Woli)etc.Pare plomb w Rynku, cos kolo Zabinca etc.
      Z tym zagrozeniem dla Ruczaju to tez lekka przesada.Mieszkalem w takich
      blokowiskach przez 1,5 roku w Anglii (bo bylo tanio)aby zarobic i kupic
      mieszkanie w Krakowie.Zostalem tylko raz napadniety a tylko trzy razy podlozono
      ogien w moim bloku.Tak ze nie jest tak zle.Do zapachu moczu i ekstrementow
      mozna sie przyzwyczaic.
      • Gość: Z Pszczelnej Nigdy więcej Majchrowskiego! IP: *.gw-rozdroze.lama.net.pl 01.01.05, 15:34
        O Boże jaki byłem głupi głosując na tego ignoranta! Nie popełnię więcej tego
        błędu. Majchrowski zachowuje się jak cham, ma w dupie swoich wyborców, do tego
        jest głuchy na racje fachowców, socjologów, argumenty policji. Wie swoje i
        tyle, ale w swoim populistycznym zaślepieniu nie widzi, że menelstwo, które
        sprowadzi na Ruczaj też go ma w dupie i na wybory nie chodzi. A ja i większość
        mieszkańców tej okolicy, którzy kupili sobie tu mieszkania, w najbliższych
        wyborach pogonią Majchrowskiego do diabła i skończy się jego skandaliczna i
        szkodliwa kadencja.
        W poniedziałek daję do pośrednictwa ofertę sprzedaży mojego mieszkania, może
        jeszcze dostanę za nie jakieś przyzwoite pieniądze i wynoszę się stąd jak
        najdalej.
    • Gość: ruczaj Mam takiego pomysła IP: *.net.autocom.pl 01.01.05, 17:46
      Trzeba oskarżyć Urząd Miasto o niegospodarność - wybudowanie na bardzo drogich
      terenach tanich mieszkań, zamiast na innych będących w posiadaniu miasta a
      znacznie tańszych.
      Gdzieś jest taki paragraf.
      • Gość: aniarr Ruczaj to dobre miejsce na takie mieszkania IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.01.05, 18:33
        Nie rozumiem o co tyle szumu, i tez bez przesady z tymi drogimi terenami
        przeciez to jest Krakow, nie chca budowac tych mieszkan na Woli czy w
        Srodmiesciu wtedy mozna by mowic ze teren drogi
        Czesc mieszkan wybuduja na ruczaju czesc w kobierzynie czesc w nowej hucie
        czesc gdzies na kurdwanowie i co w tym dziwnego gorzej jak by faktycznei
        zaczeto budowac te mieszkania gdzies w lepszych dzielnicach to bylby
        kabaret :)))

• Gość: ruczaj mylisz się IP: *.net.autocom.pl 01.01.05, 19:22
          Porównaj ceny w różnych miejscach Krakowa
          www.krn.pl/naw_ela/3/działki__grunty.html
          1 ha na Ruczaju kosztuje ogólnie ok. milion dolarów.
          • Gość: aniarr Nie nie myle sie IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.01.05, 20:12
            Z tego co mi wiadoma cena o ktorej mowisz jest cena wyjciowa i przy zakupie
            faktycznie jednego hektara bedzie duzo taniej, ale zakladajac ze idziemy twoim
            tokiem myslenia :))1 hektar to 100 arow czyli jeden ar to 10 000 dolarow czyli
            30000 zł i co dalej twoim zdaniem duzo :)
            Porownaj to do ceny ziemi na krowodrzy, srodmiescia, woli, Tym bardziej ze to
            juz jest grunt miasta.
            Ale mysle ze istotniejsze ze dokonujecie podzialu ludzi WY lepsi i Ci z
            mieszkan komunalnych gorsi to jest przerazajace
            • Gość: ruczaj Nie w tę stronę IP: *.net.autocom.pl 01.01.05, 21:39
              Ziemia w okolicy np. ul.Wrocławskiej jest 3 x droższa niż na Ruczaju. To jasne.

Ale ziemia w Nowej Hucie albo jeszcze dalej, jest 4 x tańsza niż na Ruczaju.
              Więc za wartość tej drogiej na Ruczaju przeznaczonej na slumsy można mieć 4
              razy tyle ziemi w Nowej Hucie, a więc powierzchnię na 4 x więcej mieszkań,
              wystarczy na długo.I dlatego to jest niegospodarność Majchrowskiego.

Ale oczywiście dla komunalnego lepszy jest adres :mieszkam na Ruczaju niż
              mieszkam w Nowej Hucie.
              > Porownaj to do ceny ziemi na krowodrzy, srodmiescia, woli, Tym bardziej ze to
              > juz jest grunt miasta.

Chcesz dostać za darmo mieszkanie komunalne na Woli? przesadzasz :))))

• Gość: aniarr Czy Wy z Ruczaju macie kompleksy? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.01.05, 22:39
                Naprawde dla mnie czy ktos ma w adresie Ruczaj,Nowa Huta czy Kobierzyn to
                dla mnie takie same peryferia nie dziele ludzi w ten sposob dla mnie to chore
                zeby po adresie stwierdzac co kto soba prezentuje
                i wlasnei poruszylam to w tej dyskusji ze to wlasnie Wy zaczynacie dokonywac
                podzialu krakowa na biednych i "bogatych".
                Bogatych w cudzyslowie bo dla mnie bez urazy nie jestescie bogaci skoro
                mieszkacie na Ruczaju
                A mieszkania jak wiekszosc protestujacych sugeruje powinnny byc rozrzucone po
                miescie wiec nie widze problemu zeby czesc z nich byla na ruczaju czesc w
                hucie czesc w kobierzynie czesc jeszcze gdzie indziej.
                A kto sie dorobi wyprowadzi sie z ruczaju czy jakiejs innej gorszeje dzielnicy
                i przeprowadzi do lepszej tak sie dzieje na calym swiecie ze wraz ze wzrostem
                dochodow ludzie sie przeprowadzaja
                • iinezja21 na ich przykladzie mozna doktorat napisac 02.01.05, 22:49
                  Mysle ze na przykladzie tych protestujacych mozna by doktorat napisac
                  To jest typ ludzi kotrzy wyrawali sie ze swoich biednych srodowisk i nagle kolo
                  nich maja zamieszkac rodziny z jakich sie wywodza a Oni przeciez maja juz
                  gdzies ludzi z ktorych sie wywodza :((
                  Przeciez Oni sie wybili bo mieszkaja na ruczaju
                  • ruczaj.x A ja myśle, że twoja osoba mogła by być ciekawsza. 03.01.05, 13:30
                    do analizy.

Taka schizofrenia, to rzadko spotykana sprawa.
                    iinezja21, aniarr, maria waskowicz, walo74 i jeszcze kilka innych
                    Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie mały problem twoje IP:
                    Name: r8.ists.pl
                    Address: 193.25.4.18
                    wszędzie to samo :D
                    musisz mięc świadomość, że twoja anonimowość jest tylko iluzoryczna.

Napisz mi proszę, jaka jest twoja motywacja do takiego jadowitej krytyki naszych poczynań (bo tylko na to cię stać, argumentów czemu to osiedle powinno powstać nadal brak).

pozdrawiam serdecznie
                    • ruczaj.x mógłbym zakrzynąć :"Mamy Cie!" 03.01.05, 13:47
                      Dobrego Pasterza 1xx, reszta dla mnie ;)
                      • iinezja21 Kazdy moze mowic co mysli 03.01.05, 20:35
                        A to Ty blokujesz mi dostep do forum "NASZ RUCZAJ" czego sie tak boisz ze ktos
                        bedzie mial inne zdanie ?
                        Nikogo personalnie nie obrazam nie przeklinam wiec dobrze wiesz ze stosuje sie
                        do e-etykiety i nic mi zrobic nie mozesz kazdy moze mowic co mysli.
                        Chyba ze faktycznie nie mozesz zrozumiec ze ktos ma inne zdanie
                        • ruczaj.x Re: Kazdy moze mowic co mysli 03.01.05, 21:47
                          zgadza się tylko trzeba też myśleć co się mówi (pisze), jeśli zalewasz nam forum postami w stylu:
                          "poddajmy się, to nie ma sensu"
                          "powinniśmy się wstydzić"
                          nie dając sensownych argumentów, to czego się spodziewasz?
                          Akurat na tamtym forum próbujemy znaleźć rozwiązanie problemu, więc twoje wypowiedzi były zwyczajnie niezwiązane z tematem.

Poza tym używanie 15 nicków jest tak średnio fair wobec czytelników, podobnie jak podszywanie się pod Inez.

pozdrawiam serdecznie

Powiedz chociaż na maila.. o co Ci chodzi? Nie mogę tego pojąć.
                        • inezja21 Re: Kazdy moze mowic co mysli 13.01.05, 15:45
                          No widzisz,a choć raz przyszło ci do głowy,dlaczego nie masz wstępu na forum o
                          Ruczaju?????
                  • fiffo21 Re: na ich przykladzie mozna doktorat napisac 03.01.05, 13:36
                    Odpowiedz ta rowniez nawiazuje do postow napisanych przez aniarr tudziez innych
                    ludzi ktorzy pisza posty bo lubia pisac. Moim skromnym zdaniem wypowiadanie sie
                    na temat o ktorym nie ma sie kompletnie pojecia, badz jest ono znikome wynika z
                    dalekoidacej ignorancji, zeby nie powiedziec glupoty. Pierwsza sprawa
                    protestujacy nie daza do tego zeby te mieszkania nie powstaly wogole bo byloby
                    to troche naiwne myslec w ten sposob. Chodzi o ROZPROSZENIE tego typu
                    mieszkalnictwa (wliczajac tereny. o ktorych mowa w artykule). Rozumiem, ze i
                    aniarr i iinezja21 nie zadaly sobie trudu przeczytania opinii socjologa
                    zamieszczonej na koncu artykulu (bo i po co...). Apeluje o czytanie calego
                    tekstu ze zrozumieniem. Skoro iinezja21 moglaby napisac doktorat na temat
                    protestujacych to mam nadzieje, ze w przyszlosci posiadzie ta bardzo wazna
                    umiejetnosc i to jeszcze przed napisaniem jakiejkolwiek pracy naukowej
                    (niekoniecznie doktoratu). Tak na dobra sprawe protest w duzej mierze dotyczy
                    urzedniczej ignorancji, ktorej znamienne skutki mozna obserwowac na os.Zlota
                    Jesien czy tez na Salwatorze. Jezeli te argumenty nie docieraja do swiadmosci
                    co poniektorych osob zapraszam na www.protest.itour.pl w celu zapoznania sie z
                    meritum protestu. Na koniec chcialem napomknac, ze na terenach o ktorych mowa
                    moze i mieszkaja ludzie "kotrzy wyrawali sie ze swoich biednych srodowisk"
                    (niestety nie znam wszystkich mieszkancow) ale przynajmniej sa na tyle
                    inteligentni by zidentyfikowac problem i walczyc o jego sensowne rozwiazanie
                    tak by zadowolilo ono wiekszosc mieszkancow Krakowa, czego widac nie mozna
                    wymagac od kazdego czytelnika artykulu "Prezydent nieugięty: Na Ruczaju
                    powstanie osiedle bloków komunalnych".
                  • inezja21 Ale ty tego doktoratu nigdy nie napiszesz:) 13.01.05, 15:42
                    Z wszystkich twoich postów widac wyraźnie podstawowe braki w wykształceniu:)
    • tg7 Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny 01.01.05, 19:46
      DLACZEGO DZIELICIE OBYWATELI NA LEPSZYCH I GORSZYCH , NIE PODOBA SIĘ TO BUDUJCIE
      DOMY PRYWATNE I ŻYJCIE W NICH ZA MURAMI JAK W FORTECACH
      • ivko24 Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny 01.01.05, 19:55
        Mieszkamy przeważnie w domach prywatnych, nie chcemy odgradzać się od otoczenia
        murami, mamy prawo czuć się bezpiecznie bez dodatkowych środków, w końcu po to
        płaci się podatki. I bardzo proszę nie krzyczeć.
        • Gość: aniarr Proponuje sprzedac dom IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.01.05, 20:16
          Jak sie Panu nie podoba ze obok beda mieszkac ludzie w blokach proponuje
          sprzedac dom. Pan ma prawo czuc sie bezpiecznie a ktos kto ma dzialke budowlana
          ma prawo na niej postawic blok
          Pan jak sie wprowadzal do swojego domu nie byl pytany skad pan wzial kase,
          nikt pana nie pytal o to ze kloci sie pan z zona i ma w rodzinie pare osob ze
          wstydzi sie Pan do nich przyznac wiec niech pan nie pisze bzdur
          • Gość: ruczaj Komunalny? IP: *.net.autocom.pl 01.01.05, 20:50
            Komunalny? Na internet pieniądze ma a na czynsz brakuje, co?
          • Gość: Mat Re: Proponuje sprzedac dom IP: *.pl / 212.244.43.* 03.01.05, 00:09
            Nieprawda, ktos kto ma dzialke budowlana ma prawo na niej postawic blok jedynie
            po uzyskaniu decyzji WZiZT. Aby taką deccyzję uzyskać, należy uzyskać zgodę
            wszystkich sąsiadów (działki w promieniu do 50 m), i włascicieli działek do
            których prowadzi wspólna droga dojazdowa. W omawianym przypadku oczywiscie nikt
            o zgodę nie pytał, co prawdopodobnie doprowadzi do unieważnienia decyzji WZiZT.
            Jak widać to Pani wypisuje bzdury.
            Na przyszły raz proponuję 3 razy się zastanowić zanim Pani zasiądzie do
            komputera.
            • Gość: aniarr Gdzies cos dzwoni ale nie precyzyjnie IP: *.ists.pl / *.ists.pl 03.01.05, 09:54
              Cos gdzies Pan slyszal ale nie za precyzyjnie :)) proponuje doczytac
              Zgode trzeba uzyskac i nikt tego nie kwestionuje tylko co sasiedzi chca
              kwestionowac ze na dzialce budowlanej ktos chce postawic blok zgodnie z prawem
              budowlanym:))))). Niech Pan sie zastanowi
          • Gość: rozbawiony ty, oszołomka aniarr i 15 innych ników z jednegoIP IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 11:15
            już się nie kompromituj :D

masz za dużo wolnego czasu? weź się do pracy lepiej. majchrowski potrzebuje
            twoich pieniędzy :>
    • Gość: Piotr Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 14:31
      Jesteśmy mieszkańcami budynku bezpośrednio sąsiadującego z planowanymi
      blokami.Stanowczo PROTESTUJEMY przeciwko tym planom. Nie chcemy takich
      sąsiadów. Nie można pomagać jednym, szkodząc innym. Na świecie odchodzi się
      od takiego budownictwa socjalnego,zgrupowanego w jednym miejscu.Tego typu
      budownictwo powinno być rozmieszczone w różnych częściach miasta,w mniejszej
      liczbie, aby zminimalizować ewentualne szkody. Mamy nadzieję że Pan Prezydent
      zmieni decyzję.

• Gość: Dystans Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.spn.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 21:20
        Niestety, "hołota" znowu nie dorosła do "prawdy" objawjanej przez władze :-(
        Opinie - im ktos ma mniej do powiedzenia - tym wiecej gada. Pełna impregnacja na
        merytoryczne argumenty, typowa polska zawiść. Kupujący za ciężko zapracowane
        pieniądze mieszkanie, to "nowobogacki" którego trzeba ukarać, bo miał tymi
        środkami wspomóc budżet - akcyza w cenie wyrobów spirytusowych.
    • walo74 Nowe komunalki tez musza byc 12.01.05, 11:07
      Gazeta Wyborcza troche przesadza Nie mozna sprowadzac wszystkich osob ktore
      beda mieszkac w komunalkach do zlodzieji i bandytow. Gdzie wykwaterowac ludzi
      z prywatnych kamienic ze Starego Miasta mieszkajacych wczesniej na 100 metrach.
      Ty mieszkan potrzeba bardzo duzo wiec mozna dzialac dwutorowo i kupowac stare
      mieszkania (dla rodzin z problemami) i budowac lepsze (dla wdow po
      generalach, profesorach , dla kombatantow itd)
      • ruczaj.x To niestety nieprawda... 12.01.05, 12:22
        1. W Krakowie nie kilku tysięcy wdów po profesorach, generałach.
        2. Od dawna mamy listę kilkuset najbiedniejszych z wyrokami eksmisyjnymi, i to oni dostaną te mieszkania w pierwszej kolejności.
        3. NIE TWORZY SIĘ ENKLAW BIEDY, NIGDY POD ŻADNYM POZOREM
        • radnybk Informacja polityczna 17.01.05, 22:36
          Witam
          Rzadko mówię na tym forum o polityce ale:
          My tu gadu,gadu a w międzyczasie przestałem być już członkiem Unii Wolności.Z
          żalem ale zrobiłem ten krok . Pewnie i o powodach kiedyś opowiem . Teraz żal
          serce ściska bo to było 12 lat ,trochę sukcesów ,dużo porażek a wiele,wiele
          porządnych i prawych ludzi .Może nie skutecznych ,może trochę naiwnych ale
          bardzo porządnych,przyzwoitych a takich teraz bardzo mało . Żegnam się z nimi
          także na tym forum bo mimo łez i problemów dobrze mi z nimi było . Ale wszystko
          ma swój kres.Żegnaj Unio ! . Piekna byłaś Pani ale ktoś zbrukał Twoje oblicze .
          Może kiedyś się odnajdziemy ,Pa - Bogdan Kośmider
    • Gość: micholek111 Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.bphpbk.pl 18.01.05, 14:59
      www.protest.itour.pl
      • ruczaj.x z tego co widzę to raczej nie powstanie... 18.01.05, 20:14
        Brawo Panie Prezydencie!!

Tylko tak dalej, trzeba słuchać głosu swoich wyborców - to naprawdę się opłaca.

Mam nadzieje, że wyciągnie Pan odpowiednie konsekwencje wobec urzędników, którzy wprowadzili Pana Prezydenta w tak fatalny błąd.

pozdrawiam serdecznie
        • po.likwiduje.zlobki Re: z tego co widzę to raczej nie powstanie... 20.01.05, 20:44
          Do tej pory Cię popierałam, ale po tej Twojej wypowiedzi
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html ?f=61&w=19674767&a=19678777

w której chwalisz likwidacje żłobków, powiem prosto:

Budujcie te mieszkania dla biedaków na Ruczaju. Bogaci niech się wyniosą na
          Wolę Justowską.
    • Gość: xxx Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.telnet / *.stanet.pl 25.01.05, 16:57
      Bardzo miło że mieszkańcy jeszcze potrafią walczyć o wspólny cel,tylko pytanie
      o jaki?Jestem rodowitą krakowianką i obserwuje całą sytuację od jej początku, z
      przykrością musze stwierdzić że takiego faszystowskiego ruszenia od czasów II
      wojny chyba nie było,ci którzy mają tam zamieszkać to nie trędowaci,ani ludzie
      drugiego gatunku, to tacy sami ludzie jak wielcy panownie i szacowne panie
      protestujący...no własnie tylko przeciwko czemu?Jedyna nadzieja w tym, że od
      wielkich państwa(z osiedla ruczaj) niedaleko do miejskiego szpitala
      psychiatrycznego,pozdrawiam i życzę zdrowia,szczególnie psychicznego!
      • Gość: gollum Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: 212.160.172.* 10.06.05, 11:08
        zastanow sie prosze co za brednie wypiszujesz ...
        faszystowski ?!?!?
        poczytaj jak te problemy rosnacej przestepczosci zostaly rozwiazane w NY i
        Chicago (z POZTYWNYM skutkiem) a okaze sie ze wladze KQ robia dokladnie cos
        przeciwnego co napewno nie polepszy bezpieczenstwa w tym miescie ...
    • Gość: gollum Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: 212.160.172.* 10.06.05, 11:06
      tak sie tu ladnie klocicie a mi sie nasuwa jedna mysl ...
      swego czasu NowyJork czy Chicago mialo wskaznik przestepczosci na bardzo
      wysokim poziomie.
      jak nam wszystkim (mam nadzieje) wiadomo w USA wystepuja prawdziwe getta -
      handel bronia , narkotykami, streczycielstwo, strzelaniny sa tam na porzadku
      dziennym.
      a jednak kilka lat temu NY i Chicago poradzili sobie z tymi problemami - nie
      udalo im sie zlikwidowac ich ale bezpieczenstwo polepszylo sie do tego stopnia
      ze NY i Chicago jest bezpieczniejszy od Warszawy (o zgrozo).
      uzyskano to miedzy innymi poprzez rozsiedlenie mieszkancow gett w rozne rejony
      a tereny "pozostawione" w ten sposob przeznaczano pod inwestycje - np pewne
      czesci manhattanu, ktory wbrew mitom nie caly byl bezpieczny (co by nie bylo
      graniczy z harlemem o ile dobrze pamietam...
      tak wiec zastanawia mnie "logika" tych ktorzy tak krzycza zeby budowac te 700
      mieszkan komunalnych na ruczaju skoro w NY uwazanym za siedlisko gangow (zaraz
      po Los Angeles) zastosowano z DOBRYM skutkiem rozwiazania zupelnie inne.
      tyle tylko ze rozsiedlenie gett nie bylo jedynym rozwiazaniem - do tego doszla
      min. bliska wspolpraca policji z lokalnymi wspolnotami i jeszcze inne
      pomysly ...
      ale KQ chyba strasznie chce dorownac wawie i stowrzyc taka krakowska Prage ...
      a szkoda ... :(
      • ruczaj.x Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny 10.06.05, 11:56
        świetę słowa... można po 100 razy pytać:

DLACZEGO WŁADZE KRAKOWA NIE CHCĄ KORZYSTAĆ Z POZYTYWNYCH DOŚWIADCZEŃ INNYCH MIAST??
        Ba, dlaczego nie chcą wyciągać wniosków z własnych błędów??
        Paranoja!

Zamiast tego popełniają dokładnie te same błędy jakie popełniano na świecie jakieś 30 lat temu, zresztą gdyby ktokolwiek z tych urzędników faktycznie odpowiadał za swoje decyzje, przypuszczalnie problem w ogóle by nie istniał.
    • Gość: Zrezygnowany Re: Na Ruczaju powstanie osiedle bloków komunalny IP: *.telnet.krakow.pl 24.08.05, 08:34
      Mieszkam na ul. Marczyńskiego na Górce Narodowej, obok mnie egzystują 4 bloki
      komunalne. W komunalnym bloku vis a vis mojego mieszka około 40/50 rodzin.
      Prawie każda z tych rodzin ma minimum 2 dzieci, są rodziny z 3,4, 5, 6 i nawet
      7–miorgiem przychówku. W niedzielę, sobotę. niemożliwą jest rzeczą otworzyć
      okno, aby po ciężkiej pracy w tygodniu odpocząć. Hałas jest nie do wytrzymania!
      Praktycznie nie ma dnia aby w blokach komunalnych nie było jakiejś
      głośnej „imprezy” (libacji). Ci ludzie chyba nie pracują. (Z drugiej strony jak
      bym dostał mieszkanie za 200 tys. to też bym nie pracował). Właściciele
      mieszkań komunalnych posiadają wiele samochodów, które utrudniają mi wjazd na
      zapłacony przeze mnie parking.
      Im gmina nie zapewniła żadnego miejsca do parkowania, więc parkują oni
      gdziekolwiek. To skandal! Jak już mi się uda wjechać, to moje auto
      jest „bombardowane” przez ogromna liczbę dzieci a to grudkami ziemi a to piłką.
      Te dzieci są naprawdę biedne: w otoczeniu tych bloków nie istnieje ŻADNA
      infrastruktura, która umożliwiałaby im zagospodarowanie czasu, zagranie w
      piłkę, więc włóczą się między blokami, niszczą zieleń, biegają na drodze
      dojazdowej. (dziwię się, że jeszcze nie było wypadku, oby nie było)
      Powiem szczerze mam już dość i niestety brak możliwości zmiany .Wszystkie
      oszczędności „włożyłem” we własne mieszkanie i teraz jestem skazany na takie
      sąsiedztwo. Dramat!
      Winni: Władze Miasta, spółka „Salwator” (developer)
      • ruczaj.x Na pewno zainteresuje Cię temat płacenia 24.08.05, 09:55
        i w sumie odpowiedź na twoje pytanie, nie muszą pracować

za dzisiejszym DP:
        "7 milionow w pol roku

Juz 12 proc. naleznosci czynszowych i za media w lokalach komunalnych nie wplywa do gminy; tak zlego wyniku jeszcze nie bylo

Zaleglosci w oplatach czynszowych i za media wynosza juz ponad 81 milionow zlotych; to niewiele mniej od tego, ile powinno sie zbierac rocznie ze wszystkich gminnych mieszkan

W ubieglym roku od gminnych lokatorow w Krakowie udawalo sie zebrac mniej wiecej 91 procent naleznosci czynszowych oraz oplat za media i to nie byl juz dobry wynik. W pierwszym polroczu br., jak podano nam w Zarzadzie Budynkow Komunalnych, ten wskaznik spadl do 88 procent, a sa obawy, ze nie jest to jeszcze "ostatnie slowo". Piec lat temu zbierano prawie 97 procent naleznych kwot.

W ubieglym roku dlug (wchodzi w to czynsz i oplaty za niektore media - centralne ogrzewanie czy wode) lokatorow mieszkan komunalnych w Krakowie wzrosl o prawie 13 milionow zlotych (a do tego trzeba jeszcze doliczyc odsetki) i z poczatkiem obecnego roku narastajace od lat zaleglosci przekroczyly 75,7 miliona zlotych (w tym ponad 18 milionow zl stanowily odsetki). Niekorzystna tendencja nadal sie jednak utrzymuje.

Po pierwszym polroczu, jak wynika z informacji uzyskanych w Zarzadzie Budynkow Komunalnych, tzw. naleznosc glowna wyniosla juz 60 milionow 754 tysiace zlotych, czyli w ciagu szesciu miesiecy dlug podstawowy zwiekszyl sie o 3 miliony zlotych. Wzrosly rowniez, o okolo 2,6 miliona zl, odsetki od nieuregulowanych naleznosci i sa one na poziomie 20,7 miliona zlotych.

Administratorzy przyznaja, ze problem bedzie narastal, gdyz proporcjonalnie zmniejsza sie liczba tych lokatorow, ktorzy na biezaco uiszczaja rachunki - m.in. z uwagi na wykupywanie przez nich mieszkan od miasta: - Z tego powodu w zasobach gminy osoby, ktore nie placa, stanowia coraz wiekszy procent; zostaja nam ci ubozsi i to nie tylko tacy, ktorzy maja rzeczywiscie problemy finansowe, ale wplacaja naleznosci, choc z opoznieniem. Jest liczna grupa osob, ktora nie przejmuje sie czynszem, a jednoczesnie placi np. za prad czy telefon, bo wiadomo, ze jest mozliwosc wylaczenia telefonu i wstrzymania dostaw energii. Niektorzy nie placa za wode czy centralne ogrzewanie, gdyz wiedza, ze nikt z ich powodu nie odlaczy calego budynku, a indywidualnie nie ma jak. Nie boja sie tez eksmisji; wiedza, ze nikt ich nie wyrzuci na bruk, ze musza dostac w zamian lokal zastepczy, a tych gmina nie ma. Oczywiscie, wysylane sa upomnienia, kierowane sprawy do sadu, jest jednak tez mozliwosc rozkladania dlugu na raty - dodaje przedstawiciel administracji.

W Krakowie jest okolo 27 tysiecy najemcow mieszkan komunalnych. W 2000 roku udalo sie zebrac od lokatorow komunalnych mieszkan prawie 96,8 proc. naleznosci, rok pozniej 94,21 proc. (weszla wtedy w zycie Ustawa o ochronie praw lokatorow - m.in. z tym administratorzy wiaza ten spadek), o kolejny procent spadly wyniki w nastepnym roku, a w ubieglym wskaznik wyniosl niespelna 91 proc. Tzw. sciagalnosc oplat w wysokosci 88 procent jest najgorszym z dotychczasowych wynikow. Stosunkowo najlepiej jest w rejonie Krowodrzy czy centrum miasta (ponad 90 proc.), najgorzej m.in. w starym Podgorzu, czesci Kazimierza; niektore indywidualne zaleglosci siegaja kilkunastu tysiecy zlotych. Poniewaz roczne wplywy z oplat czynszowych szacowane sa na okolo 100 milionow zlotych, kazdy spadek oznacza kolejne miliony.

Znacznie latwiej reagowac w przypadku lokali uzytkowych wynajmowanych od gminy; wprawdzie indywidualne zaleglosci wynosza czasami kilkaset tysiecy zlotych, ale wynika to glownie z tego, ze oplaty za metr sa znacznie wyzsze niz w mieszkaniach. Ponadto dluznikow, poza wyjatkami, znacznie latwiej mozna sie pozbyc - bez koniecznosci zapewniania im innego lokalu.

Z poczatkiem lipca wynajmujacy gminne lokale uzytkowe zalegali z zaplata 22 milionow zl (4,6 mln zl to odsetki), przy czym spora czesc tej kwoty to naleznosci ciagnace sie sprzed lat, w sporej mierze nie do wyegzekwowania, gdyz wiele firm juz nie istnieje.

W sumie dlug (z odsetkami) w przypadku gminnych mieszkan i lokali uzytkowych wzrosl przez pol roku o ponad 7 milionow zlotych. (J.SW)"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka