Dodaj do ulubionych

MPK - przedłużenie lini 128

27.01.05, 11:13
Drodzy,

Będąc w p;oczucio obowiązku obywatelskiego - napisałem do MPK prośbę o
przedłuzenie trasy linii 128. Poniżej mój mail do nich, a zaraz pod nim
odpowiedź z MPK...

-----------------------------
Obserwuj wątek
    • julaa Re: MPK - przedłużenie lini 128 27.01.05, 12:11
      myśle że nie ma co brać do siebie tej odpowiedzi i nadal wysyłać prośby o
      przedłuzenie lini, potrzeba taka istnieje i każdy kto tu mieszka wie o tym.
      Lepiej od MPK spisuje sie firma carrefour której BAZPŁATNA linia kursuje 30 min
      i kosztuje ulgowo 1,60 czy nawet więcej bo bilety znowu podrożały!
      nie uwzględnia się także tego że w związku z kampusem autobusy są wypchane
      studentami już od 3-go przystanku od początku linii, z powrotem (ok 20 jest
      prawdziwy koszmar nie ma czym oddychać)
      Ja też wysłałam do nich maila ale nie mam jeszcze odpowiedzi :(
      • przemek.k Re: MPK - przedłużenie lini 128 27.01.05, 13:53
        julaa: przygotuj się na cierpliwość. Ja na odpowiedź czekałem prawie dwa
        tygodnie :-D
        • muffinkakr Re: MPK - przedłużenie lini 128 27.01.05, 20:22
          Cześć,
          ja maila jeszcze nie pisałam ale mam pomysł.Można zaproponować na przykład aby
          co drugie 128 jechało do nas i nazywało się 128bis.
          Pozdrawiam
          • luana1 Re: MPK - przedłużenie lini 128 04.03.05, 18:34
            kiedyś było 428 które kursowało do Ronda Grunwaldzkiego - pomysł OK!
    • gentoo30 Re: MPK - przedłużenie lini 128 07.02.05, 12:17
      Po lekturze postu poprzednika postanowiłem napisać własny list do MPK. Oto jego
      treść:
      "Jestem mieszkańcem Osiedla Europejskiego na końcu ulicy Bobrzyńskiego w
      Krakowie. Moim jedynym, szczególnie w okresie zimowym, środkiem transportu jest
      autobus MPK 114 lub 194, kiedy kursuje. Według mnie tylko dwie linie autobusowe
      kursujące do przystanku Kampus UJ, to zdecydowanie za mało. Autobusy 128 i 124
      kończą swoją trasę na Ruczaju, a stamtąd do Kampusu są jeszcze dwa duże osiedla
      mieszkaniowe - Zielona Galicja i Europejskie oraz pomniejsze pomiędzy
      przystankami Ruczaj i Kampus UJ. Łączna liczba ludności jaka zamieszkuje ten
      teren to kilka tysięcy osób, któe jakoś muszą dostać się do miasta. Niestety
      nie każdy dysponuje samochodem, ale także należy pamiętać o polityce
      proekologicznej miasta Krakowa, gdzie kładziony jest wyraźny nacisk na
      zmniejszenie ruchu samochodów sosbowych na korzyść komunikacji zbiorowej.

Tylko jak można zmniejszać, jeśli komunikacja zbiorowa nie jest zapewniona w
      takich zakresie, żeby każdy wracający z pracy po godzinie 18 mógł dostać się do
      włąsnego mieszkania, bez konieczności oczekiwania na autobus przynajmniej 30
      minut. Nie można w tym momencie nie wspomnieć o smutnym fakcie, że linia 194
      kursuje tylko w ograniczonym zakresie, przede wszystki do 18 w dni powszednie i
      do 16 w soboty. W niedzielę w ogóle nie kursuje, więc całą komunikacja w czasie
      największego ruchu "imprezowo-rozrywkowego" opiera się na linii 114. Niestety,
      napotykamy tutaj na następną trudność polegającą na zmniejszeniu częstości
      kursowania 114-ki w godzinach wieczornych aż do granic absurdu - w gdozinach
      popołudniowych i wieczornych trzeba czekać na autobus nawet godzinę.

Moja propozycja jest taka. Ze względu na fakt, że na przystanku Kampus UJ nie
      ma za dużo miejsca na parkowanie więcej niż 3 autobusów jednocześnie,
      proponuję, żeby autobusy 128 i 124 miały swoją pętlę nadal na przystanku
      Ruczaj, ale żeby przed zaparkowaniem na niej i długim, nawet
      kilkunastominutowym postojem, przejechały jeszcze trzy przystanki do Kampusu,
      zawróciły na rondzie i wróciły na Ruczaj. Całość przedłużenia ich tras to nie
      więcej niż 5 minut jazdy na jeden kurs, więc nie jest to chyba jakiś kolosalny
      problem dla MPK. Nie trzeba modyfikować dotychczasowej bazy postojowej ani
      zmieniać nic w rozkładach jazdy 124 i 128. Kierowcy też chyba mogą poświęcić
      trochę ze swojego czasu na postoju na korzyść dobra pasażerów. A mieszkańcy
      dalekiego Ruczaju będą wdzięczni miastu i MPK w szczególności, za traktowanie
      ich jako mieszkańców miasta a nie jego obrzeży."

Po kilku dniach otrzymałem odpowiedź:

"W odpowiedzi na Pana pismo przesłane za pośrednictwem poczty elektronicznej
      informujemy:

Do końca bieżącego roku planowane jest zwiększenie ilości kursów linii 194 co
      pozwoli poprawić sytuację komunikacyjną na odcinku Ruczaj - Kampus UJ. Docelowo
      w kierunku Kampusu UJ planowana jest budowa linii tramwajowej od ulicy
      Kapelanka. Inwestycja według założonego harmonogramu prac w mieście ma
      rozpocząć się od 2007r. po zakończeniu przebudowy Ronda Mogilskiego i budowy
      podziemnej linii tramwajowej pod Dworcem Głównym. Rozwiązanie to doskonale
      wpisze się w działanie mające na celu zapewnienie wysokiego standardu
      komunikacji w przedmiotowym rejonie miasta.

Z poważaniem,

Marcin Pająk"

A więc jest nadzieja dla naszego osiedla.
      Zachęcam gorąco do przesyłania swoich listów z prośbami do MPK - może będzie
      szybciej to wszystko o czym pisze Pan Marcin Pająk, załatwione.
      Adresy w MPK:
      rozklady@mpk.krakow.pl
      mpajak@mpk.krakow.pl
      • ginger2 Re: MPK - przedłużenie lini 128 08.02.05, 18:07
        To faktycznie dobra wiadomosc.
        Tylko, ze zwiekszenie ilosci kursow autobusu 194, o ktorym napisal pan Pajak,
        niewiele da, skoro np. w czasie wakacji 194 nie jezdzi w ogole - a nie ukrywam,
        ze wlasnie w tym czasie najbardziej dawaly mi w kosc prawie 25 min. odstepy
        miedzy przejazdami 114-tki.
        pozdr
        ewelina
    • innylogin Re: MPK - przedłużenie lini 128 08.02.05, 11:39
      a przydałoby sie coś, co dojeżdża do centrum bezpośrednio...
      • robsoon Re: MPK - przedłużenie lini 128 08.02.05, 14:28
        Witajcie ALL EU Towns!!!

Zgadzam się z Wami w 100%. Narazie jak co to można wziąć pod uwagę BUSY. Z tego
        co zauważyłem co najmniej 2 jeżdżą koło naszego osiedla, kiedyś nawet
        naliczyłem się 4 linie jak "zima zaskoczyła", co były takie korki...ale nie
        wiem czy nie jechały objazdem.
        Kto ma jakieś rozkłady BUSÓW przepiszemy na forum i zrobimy rozkłady jadzy
        BUSów :))) Ja mam jednej linii....

Pozdrawiam
        ROBSON
        • roweras Re: MPK - przedłużenie lini 128 08.02.05, 16:09
          Witam,

Dysponuje rozkładem linii "ELMAX - BUS"
          Jeździ on trasą Pozowice-Facimiec-Ochodza-Zelczyna-Skawina-Kraków(Kobierzyńska-
          Kapelanka-Rondo grunwaldzkie-Hala targowa-Daszyńskiego.
          Odjazdy w strone Krakowa, poniedziałek-piątek:
          5,40
          7,10
          8,50
          14,35
          16,20
          18,20
          Na przystanku "Skawina Ajka" jest 20 minut później, a na OE ok.30 (rozkład
          którym dysponuję określa tylko te dwa przystanki).
          Odjazdy w strone Krakowa, sobota:
          5,40
          7,10
          8,50
          12,30
          14,35
          Odjazdy z Krakowa, poniedziałek-piątek:
          6,25
          8,00
          9,40
          15,35
          17,25
          19,10
          Na przystanku Skawina Kościół jest 27 minut później.
          Odjazdy z Krakowa, sobota:
          6,25
          8,00
          9,40
          13,45
          15,35
          Rozkład jest ważny od dnia 1.10.1998, ale otrzymałem go od kierowcy wczoraj,
          więc rozumiem że jest aktualny:)

A tak przy okazji starań o lepszą komunikację, to może wartałoby wspomnieć o
          jakimś autobusie w stronę Skawiny? Wszystkie jadące z tamtej strony odbijają w
          Zawiłą.
          Któryś z nich może mógłby zahaczyć o Bobrzyńskiego;)
          Nie mam na myśli przedłużania linii 128, bo zrobiłaby sie linia podmiejska. A
          nie ma to jak wsiąść do pustego autobusu, który w dodatku czeka na pętli:)

Pozdrawiam wszystkich mieszkańców OE
          • robsoon Re: MPK - przedłużenie lini 128 - do ROWERAS 09.02.05, 15:02
            Hej ROWERAS

Jak możesz przepisz ten rozkład w NOWYM TEMACIE :)) Dziękuje

Pozdrawiam
            ROBSON
    • przemkowa.b przeczytajcie:) 14.02.05, 12:15
      www.krakow.pl/art/archiwum/?id=2004122105
      • please_read Re: przeczytajcie:) 14.02.05, 13:15
        cyt. ....wydłużenie trasy, okresu kursowania oraz zwiększenie częstotliwości
        autobusów linii 194.....Zmiana będzie wprowadzona po dokonaniu zakupu kolejnych
        autobusów przegubowych, najprawdopodobniej w połowie przyszłego roku......

łał
        • trineo Re: przeczytajcie:) 14.02.05, 13:43
          Z takim podejściem to szanowny Przewoźnik może już ustalać rozkład jazdy
          szybkiego tramwaju,który ma jakoby koło OE przejeżdżać....
          Bravo

trineo from Roma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka