przemek.k 27.01.05, 11:13 Drodzy, Będąc w p;oczucio obowiązku obywatelskiego - napisałem do MPK prośbę o przedłuzenie trasy linii 128. Poniżej mój mail do nich, a zaraz pod nim odpowiedź z MPK... ----------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julaa Re: MPK - przedłużenie lini 128 27.01.05, 12:11 myśle że nie ma co brać do siebie tej odpowiedzi i nadal wysyłać prośby o przedłuzenie lini, potrzeba taka istnieje i każdy kto tu mieszka wie o tym. Lepiej od MPK spisuje sie firma carrefour której BAZPŁATNA linia kursuje 30 min i kosztuje ulgowo 1,60 czy nawet więcej bo bilety znowu podrożały! nie uwzględnia się także tego że w związku z kampusem autobusy są wypchane studentami już od 3-go przystanku od początku linii, z powrotem (ok 20 jest prawdziwy koszmar nie ma czym oddychać) Ja też wysłałam do nich maila ale nie mam jeszcze odpowiedzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
przemek.k Re: MPK - przedłużenie lini 128 27.01.05, 13:53 julaa: przygotuj się na cierpliwość. Ja na odpowiedź czekałem prawie dwa tygodnie :-D Odpowiedz Link Zgłoś
muffinkakr Re: MPK - przedłużenie lini 128 27.01.05, 20:22 Cześć, ja maila jeszcze nie pisałam ale mam pomysł.Można zaproponować na przykład aby co drugie 128 jechało do nas i nazywało się 128bis. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
luana1 Re: MPK - przedłużenie lini 128 04.03.05, 18:34 kiedyś było 428 które kursowało do Ronda Grunwaldzkiego - pomysł OK! Odpowiedz Link Zgłoś
gentoo30 Re: MPK - przedłużenie lini 128 07.02.05, 12:17 Po lekturze postu poprzednika postanowiłem napisać własny list do MPK. Oto jego treść: "Jestem mieszkańcem Osiedla Europejskiego na końcu ulicy Bobrzyńskiego w Krakowie. Moim jedynym, szczególnie w okresie zimowym, środkiem transportu jest autobus MPK 114 lub 194, kiedy kursuje. Według mnie tylko dwie linie autobusowe kursujące do przystanku Kampus UJ, to zdecydowanie za mało. Autobusy 128 i 124 kończą swoją trasę na Ruczaju, a stamtąd do Kampusu są jeszcze dwa duże osiedla mieszkaniowe - Zielona Galicja i Europejskie oraz pomniejsze pomiędzy przystankami Ruczaj i Kampus UJ. Łączna liczba ludności jaka zamieszkuje ten teren to kilka tysięcy osób, któe jakoś muszą dostać się do miasta. Niestety nie każdy dysponuje samochodem, ale także należy pamiętać o polityce proekologicznej miasta Krakowa, gdzie kładziony jest wyraźny nacisk na zmniejszenie ruchu samochodów sosbowych na korzyść komunikacji zbiorowej. Tylko jak można zmniejszać, jeśli komunikacja zbiorowa nie jest zapewniona w takich zakresie, żeby każdy wracający z pracy po godzinie 18 mógł dostać się do włąsnego mieszkania, bez konieczności oczekiwania na autobus przynajmniej 30 minut. Nie można w tym momencie nie wspomnieć o smutnym fakcie, że linia 194 kursuje tylko w ograniczonym zakresie, przede wszystki do 18 w dni powszednie i do 16 w soboty. W niedzielę w ogóle nie kursuje, więc całą komunikacja w czasie największego ruchu "imprezowo-rozrywkowego" opiera się na linii 114. Niestety, napotykamy tutaj na następną trudność polegającą na zmniejszeniu częstości kursowania 114-ki w godzinach wieczornych aż do granic absurdu - w gdozinach popołudniowych i wieczornych trzeba czekać na autobus nawet godzinę. Moja propozycja jest taka. Ze względu na fakt, że na przystanku Kampus UJ nie ma za dużo miejsca na parkowanie więcej niż 3 autobusów jednocześnie, proponuję, żeby autobusy 128 i 124 miały swoją pętlę nadal na przystanku Ruczaj, ale żeby przed zaparkowaniem na niej i długim, nawet kilkunastominutowym postojem, przejechały jeszcze trzy przystanki do Kampusu, zawróciły na rondzie i wróciły na Ruczaj. Całość przedłużenia ich tras to nie więcej niż 5 minut jazdy na jeden kurs, więc nie jest to chyba jakiś kolosalny problem dla MPK. Nie trzeba modyfikować dotychczasowej bazy postojowej ani zmieniać nic w rozkładach jazdy 124 i 128. Kierowcy też chyba mogą poświęcić trochę ze swojego czasu na postoju na korzyść dobra pasażerów. A mieszkańcy dalekiego Ruczaju będą wdzięczni miastu i MPK w szczególności, za traktowanie ich jako mieszkańców miasta a nie jego obrzeży." Po kilku dniach otrzymałem odpowiedź: "W odpowiedzi na Pana pismo przesłane za pośrednictwem poczty elektronicznej informujemy: Do końca bieżącego roku planowane jest zwiększenie ilości kursów linii 194 co pozwoli poprawić sytuację komunikacyjną na odcinku Ruczaj - Kampus UJ. Docelowo w kierunku Kampusu UJ planowana jest budowa linii tramwajowej od ulicy Kapelanka. Inwestycja według założonego harmonogramu prac w mieście ma rozpocząć się od 2007r. po zakończeniu przebudowy Ronda Mogilskiego i budowy podziemnej linii tramwajowej pod Dworcem Głównym. Rozwiązanie to doskonale wpisze się w działanie mające na celu zapewnienie wysokiego standardu komunikacji w przedmiotowym rejonie miasta. Z poważaniem, Marcin Pająk" A więc jest nadzieja dla naszego osiedla. Zachęcam gorąco do przesyłania swoich listów z prośbami do MPK - może będzie szybciej to wszystko o czym pisze Pan Marcin Pająk, załatwione. Adresy w MPK: rozklady@mpk.krakow.pl mpajak@mpk.krakow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ginger2 Re: MPK - przedłużenie lini 128 08.02.05, 18:07 To faktycznie dobra wiadomosc. Tylko, ze zwiekszenie ilosci kursow autobusu 194, o ktorym napisal pan Pajak, niewiele da, skoro np. w czasie wakacji 194 nie jezdzi w ogole - a nie ukrywam, ze wlasnie w tym czasie najbardziej dawaly mi w kosc prawie 25 min. odstepy miedzy przejazdami 114-tki. pozdr ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
innylogin Re: MPK - przedłużenie lini 128 08.02.05, 11:39 a przydałoby sie coś, co dojeżdża do centrum bezpośrednio... Odpowiedz Link Zgłoś
robsoon Re: MPK - przedłużenie lini 128 08.02.05, 14:28 Witajcie ALL EU Towns!!! Zgadzam się z Wami w 100%. Narazie jak co to można wziąć pod uwagę BUSY. Z tego co zauważyłem co najmniej 2 jeżdżą koło naszego osiedla, kiedyś nawet naliczyłem się 4 linie jak "zima zaskoczyła", co były takie korki...ale nie wiem czy nie jechały objazdem. Kto ma jakieś rozkłady BUSÓW przepiszemy na forum i zrobimy rozkłady jadzy BUSów :))) Ja mam jednej linii.... Pozdrawiam ROBSON Odpowiedz Link Zgłoś
roweras Re: MPK - przedłużenie lini 128 08.02.05, 16:09 Witam, Dysponuje rozkładem linii "ELMAX - BUS" Jeździ on trasą Pozowice-Facimiec-Ochodza-Zelczyna-Skawina-Kraków(Kobierzyńska- Kapelanka-Rondo grunwaldzkie-Hala targowa-Daszyńskiego. Odjazdy w strone Krakowa, poniedziałek-piątek: 5,40 7,10 8,50 14,35 16,20 18,20 Na przystanku "Skawina Ajka" jest 20 minut później, a na OE ok.30 (rozkład którym dysponuję określa tylko te dwa przystanki). Odjazdy w strone Krakowa, sobota: 5,40 7,10 8,50 12,30 14,35 Odjazdy z Krakowa, poniedziałek-piątek: 6,25 8,00 9,40 15,35 17,25 19,10 Na przystanku Skawina Kościół jest 27 minut później. Odjazdy z Krakowa, sobota: 6,25 8,00 9,40 13,45 15,35 Rozkład jest ważny od dnia 1.10.1998, ale otrzymałem go od kierowcy wczoraj, więc rozumiem że jest aktualny:) A tak przy okazji starań o lepszą komunikację, to może wartałoby wspomnieć o jakimś autobusie w stronę Skawiny? Wszystkie jadące z tamtej strony odbijają w Zawiłą. Któryś z nich może mógłby zahaczyć o Bobrzyńskiego;) Nie mam na myśli przedłużania linii 128, bo zrobiłaby sie linia podmiejska. A nie ma to jak wsiąść do pustego autobusu, który w dodatku czeka na pętli:) Pozdrawiam wszystkich mieszkańców OE Odpowiedz Link Zgłoś
robsoon Re: MPK - przedłużenie lini 128 - do ROWERAS 09.02.05, 15:02 Hej ROWERAS Jak możesz przepisz ten rozkład w NOWYM TEMACIE :)) Dziękuje Pozdrawiam ROBSON Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b przeczytajcie:) 14.02.05, 12:15 www.krakow.pl/art/archiwum/?id=2004122105 Odpowiedz Link Zgłoś
please_read Re: przeczytajcie:) 14.02.05, 13:15 cyt. ....wydłużenie trasy, okresu kursowania oraz zwiększenie częstotliwości autobusów linii 194.....Zmiana będzie wprowadzona po dokonaniu zakupu kolejnych autobusów przegubowych, najprawdopodobniej w połowie przyszłego roku...... łał Odpowiedz Link Zgłoś
trineo Re: przeczytajcie:) 14.02.05, 13:43 Z takim podejściem to szanowny Przewoźnik może już ustalać rozkład jazdy szybkiego tramwaju,który ma jakoby koło OE przejeżdżać.... Bravo trineo from Roma Odpowiedz Link Zgłoś