Dodaj do ulubionych

Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie os...

IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.01.05, 20:09
Dlaczego mam oglądać biedotę w Krakowie? Biedota = niebezpiecznie na ulicach
i inne patologie. Nie znam miejsca na świecie gdzie z biednymi nie byłoby
problemów.
Obserwuj wątek
    • Gość: ehh głupolu IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 28.01.05, 20:30
      to sfinansuj im transport do obozu, a sam wyślij się na sybir, hołoto
      • Gość: osioł z krakowa Re: głupolu IP: w3cache.* / *.2-0.pl 01.02.05, 17:01
        bogaty gnój nie zastanawia sie że go moze trafic a pieniądze zostaną
    • Gość: ciekawski ile kosztuje ten upor p. majchrowskiego??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 00:14
      p. majchrowski tak sie upiera przy owej budowie - czyzby "przetarg" juz dawno
      rozstrzygnieto ???? ... ciekawe, czy za zwyczajowe 10 % ..... ???
      • Gość: krakusoff a może jednak można pójść na kompromis? IP: 81.21.194.* 01.02.05, 17:19
        argumenty zwolenników i przeciwników są mniej lub bardziej przekonujące,
        aczkolweik obydwie strony mają racje. dla mnie jednak bardzo waznym jest to
        zeby argumenty były zgodne z prawdą. chciałbym, żeby mój kraków był
        przestrzennie spójny, estetyczny i po prostu miły dla naszego oka. dlatego
        niech urzędnicy zastanowią sie, czy warto niszczyć, mimo wszystko, zielone
        tereny, które sa miejscem wypoczynku, spacerów i spotkań krakowian i nie
        tylko.z drugiej zaś strony zgadzam się z urzędnikami, że jeśli wystepuje gdzies
        chaos przestrzenny, naturalną drogą jest jego uporządkowanie.jestem za, nie
        naruszaniem terenów zielonych, szczególnie w tak malowniczym miejscu jak
        bulwary przy wiśle a zajęciem się tymi terenami, które szpeca okolicę.
        postawcie apartamenty w takim razie na miejscu baraków, ale nie niszcie parków.
        mieszkancy, nawet jesli im sie to nie podoba musza isc na kompromis, a
        urzednicy niech wykażą sie zrozumieniem, wyobraźnią i racjonalnościa.
        powodzenia zyczę!
    • Gość: m Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 08:55
      majchrowski przetarg juz rozstrzygnol, lapow zainkasowal, to teraz sie nie moze
      wycofac.
    • ra_v2 Re: Dla mnie Majchrowski jest niewiarygodny... 29.01.05, 10:36
      dlatego nie zgadzam się na budowę bloków z żadnym rozkładanym udziałem (5-10-15-
      20%). Jak znam miasto to po wybudowaniu bloków okaze się że z przyczyn
      społecznych trzeba te proporcje zmienić. amiętacie bilety MPK. Miały nie drożeć
      przez 3 lata. Nie minął rok i "zmieniły się uwarunkowania społeczno
      gospodarcze".... Taki jest nasz tzw. UM.
      • Gość: neruś Re: Dla mnie Majchrowski jest niewiarygodny... IP: *.autocom.pl 30.01.05, 15:57
        dla mnie też jest Majchrowski niewiarygodny
    • Gość: gość Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.poldim.pl 29.01.05, 12:45
      Z betonem się nie ma co rozmawia beton należy kruszyć
    • Gość: Roman Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.poldim.pl 29.01.05, 12:49
      Majchrowski zamiast zajmować się innymi ważnymi sprawami miasta, realizuje swój
      program wyborczy za środki Gminy Kraków.
      • Gość: zaciekawiony Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 13:15
        A za czyje środki powinien ten program, Twoim zdaniem, realizować?
        • Gość: aston Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 13:22
          Majchrowski to najgorszy prezydent Krakowa w czasach III RP. Facet nie ma szans
          w najbliższych wyborach, jest już przegrany!!!
          • Gość: zaciekawiony Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 13:40
            Był taki rysunek Mleczki, facio (tak trochę Kiepski) siedzi przed telewizorem i
            mówi: „Uważaj draniu, bo tracisz moje poparcie!”.
          • Gość: Roman Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.poldim.pl 29.01.05, 17:03
            Majchrowski niech buduje za swje środki jak naobiecywał a nie z naszych
            podatków, bo te powinny iść na inne cele takie jak: komunikacja, promocja
            miasta, bezpieczeństwo itd.
            • Gość: nadal zaciekawiony Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 17:51
              Romciu! Coś Ci się chyba pokręciło. Majchrowski w swoim programie nie
              obiecywał, że sfinansuje np. mieszkania socjalne z własnych środków. Ani
              komunikacji, bezpieczeństwa lub szpitalnictwa. Słowo honoru!
    • ruczaj.x Tylko co z tego jeśli prez. milczy jak zaklęty 29.01.05, 15:02
      Tylko co z tego, jeśli prezydent Majchrowski milczy jak zaklęty, coś mu odwagi już brakuje żeby bronić swoich przedziwnych pomysłów.

A poparcie leeeciiii...
    • Gość: Roman Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.poldim.pl 29.01.05, 18:05
      Jak czytam taką informację, że „Majchrowski w swoim programie nie
      obiecywał, że sfinansuje np. mieszkania socjalne z własnych środków. Ani
      komunikacji, bezpieczeństwa lub szpitalnictwa. Słowo honoru! - to z pewnością
      mam doczynienia członkiem b. sztabu wyborczego Prezydenta lub podwładnym, który
      nie może przecież inaczej napisać – tak trzymać towarzyszu !!!
      • Gość: zaciekawiony Romanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 18:42
        To znaczy, że odczucia mamy dość podobne, bo jak czytam kawałki, które tu
        radośnie wypisujesz, to dam sobie głowę uciąć, że mam do czynienia z członkiem
        sztabu wyborczego prezydenta Busha. Albo nawet z nim samym.
    • Gość: ja Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.kki.krakow.pl 29.01.05, 22:32
      twoja wypowiedz mnie szokuje, mam wrazenie ze nie odbiegasz swiatopogladem od
      teorii Hitlera. Biedota=oboz koncentracyjny. biedny nie równa sie patologia.
      mieszkam w zasobach mieszkaniowych miasta znam ludzi ktorzy sa moimi sasiadami
      faktycznie nie jestesmy ludzmi zamoznymi ale nie jestesmy rodzinami
      patologicznymi z roznych przyczyn ludzie mieszkaja w mieszkaniach gminy. twoje
      oskarzenia sa niesluszne tak samo jak nagonka na mieszkancow budynkow
      komunalnych na ul. marczynskiego pokazano tylko jedna strone medalu tej sprawy
      ta gorsza, ta ktora pomoze "bogaczom" na ruczaju zbudowac snobistyczne osiedle.
      a prawda jest taka ze gorsze patologie wystepuja u tych nuworyszy gdzie w pogon
      za pieniadzem zapominaja o wlasnych dzieciach, ktore sa niedopilnowane
      traktowane jak piate kolo u wozu i koncza w poprawczach. moze jestesmy
      biedniejsi ale bogatsi w uczucia i mamy swoja dume i honor czego tobi i tobie
      podonym brakuje.
    • Gość: Roman Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.poldim.pl 29.01.05, 22:34
      Niech Zaciekawiony nie będzie tak zacietrzewiony i rozindyczony bo to tylko
      przyciemnia umysł i ogranicza możliwości dostrzegania rzeczy ważnych.
    • Gość: Roman Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.poldim.pl 29.01.05, 23:10
      W jaki sposób i przy użyciu jakich argumentów mamy mówić i przekonywać
      wszystkich, że NIE JESTEŚMY PRZECIWNI BUDOWIE MIESZKAŃ KOMUNALNYCH – JESTEŚMY
      PRZECIWNII TYLKO ICH KONCENTRACJI W JEDNYM MIEJSCU.
      Chodzi o to by nie powstawały getta dla ubogich - osiedla slumsów.
      Chcemy by ludzie mniej zamożni mogli mieszkać obok tych lepiej sytuowanych ale
      NA TERENIE CAŁEGO KRAKOWA, a nie w jednym wielkim zbiorowisku (w obrębie
      osiedla), które będzie w izolacji, bo reszta społeczeństwa będzie próbowała za
      wszelką cenę odgradzać się od „os. komunalnego” nie cieszącego się dobrą opinią.
      Tylko taka forma integracji ma sens, ponieważ motywuje i daje szansę słabszym,
      a zamożniejszych uwrażliwia i zbliża do tych, którym nie zawsze dobrze się
      wiedzie.
      Na zachodzie gdzie skupiano w ramach osiedla ludzi ubogich i kolorowych
      powstały całe dzielnice nędzy i patologii, do których strach wchodzić. Dzisiaj
      lokalne władze próbują dzielić te osiedla lub zamykać ale bez większych
      rezultatów.
      WYCIĄGNIJMY Z TEJ SMUTNEJ LEKCJI WŁAŚCIWE WNIOSKI I NIE PRÓBUJMY WPROWADZAĆ U
      NAS TEGO CO SIĘ U INNYCH NIESPRAWDZIAŁO.
      • Gość: marioosh Ten upór Majchorwskiego jest idiotyczny... IP: 62.233.214.* 31.01.05, 09:28
        chyba że jak to zwykle bywa, jak nie wiadomo o co chodzi - chodzi o pieniądze.

Majchrowski - co ty z tego będziesz miał?

bo że wsztscy inni na tym stracą. to fakt.
    • Gość: tomi Re: Radni przygotowują uchwałę przeciwko budowie IP: *.fbx.proxad.net 31.01.05, 22:11
      masz racje, jakim prawem miasto Krakow mnie ma okradac? moje mieszkanie pewnie
      nie bedzie warte nawet polowe za pare lat, jesli powstanie takie osiedle,
      kupujac je, kupowalem lokum w spokojnej okolicy, nie mam zamiaru mieszkac w
      getcie, jak trzeba bedzie, napisze do trybunalu w Strasburgu, bo to pogwalcenie
      praw obywatelskich, niech sobie pan Majchrowski buduje takie osiedla w swojej
      okolicy
    • ruczaj.x Od Asi - cudowne życie w komunalnych 02.02.05, 15:27
      Ludzie czy wy w ogóle wiecie o czym piszecie???
      Ja chetnie was uświadomie jak wyglada zycie na osiedlu komunalnym.
      Miałam 9 lat kiedy ja, moja matka i mój brat wprowadzilismy się do mieszkania
      komunalnego na osiedlu które było komunalne własnie. Dlaczego? Bo bylismy
      biedni.Niech każdy zwolennik takiego osiedla sie dobrze zastanowi czy chce dla
      kogokolwiek takiego osiedla.Wrzski do 4, 5 nad ranem, w drodze do szkoły
      słyszałam od panów wysiadujących ławeczki: "Fajna dupa z ciebie, jak
      podroscniesz to cie chetnie zerżniemy" - do 9 letniej dziwczynki... pijacy i
      ćpuny walający sie po klatce,strach wyjść z domu kiedy ktos krzyczy - to sąsiad
      katował żone uciekła na klatke -otwarłam kobiecie drzwi i usłyszałam ze "ty tez
      oberwiesz jak chcesz". Policja w ogóle nie reagowała na wezwania, albo
      przyjezdżała po 4, 5 godzinach - a działo sie to obok komendy głównej. Kideys
      starsza pani wdowa po lekarzu zwróciła uwagę młodym dresikom żeby nie pili w
      bramie - zwyzwyali ją i pobili.Ja się z tamtąd wyrwałam - moja rodzina równiez
      i nikomu nie życze takiej gehenny. To nie działo sie w Krakowie tylko w mieście
      które pan Majchrowski dobrze zna - w Sosnowcu. Patologia rodzi patologię i
      bardzo trudno sie z tego kręgu wyrwać.
      Czy wy coś takiego uważacie za "godne warunki życia"??? O tak, tam mieszkały
      normalne rodziny jak my. Tylko nas nie było widac bo zostalismy zastraszeni. Bo
      nie chcielismy miec powybijanych okien. Bo chciałam bezpiecznie przemknac się
      do domu po powrocie ze szkoły...
      PO CO CHCECIE BUDOWY KOLEJNEGO GETTA???
      ROZPROSZYĆ PO CAŁYM MIESCIE MIESZKANIA KOMUNALNE - jedna, dwie patologoe w
      klatce da się spacyfikować ale nie np 20...
      Pomyslcie przez chwile za co chcecie skazywac ludzi na takie warunki??? Za to
      ze sa biedni???

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html ?f=412&w=20147904&a=20158885
      nic dodać, nic ująć!
    • Gość: Pamiętliwy Nast. przykład, że Majchrowski jest niewiarygodny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 00:31
      Oto kolejny przykład jak Majchrowski jest niewiarygodny:
      Po spaleniu się domu towarowego "Gigant" nasz pan prezydent obiecał solennie,
      że udzieli pomocy kupcom, którzy stracili swoje miejsca pracy i majątek w tym
      pożarze w znalezieniu nowych lokali handlowych.
      I co? I nic! W czasie wywiadu z kupcem - przedstawicielem "pogorzelców" z
      Giganta, okazało się że pan prezio nie zrobił dokładnie NIC. Pewnie sobie
      zapomniał (właśnie był zajęty przygotowaniem programu budowy szaletów
      miejskich). Jedyną "pomocą" był przetarg w którym uczestniczyły 3 firmy, gdzie
      zostały wylicytowane ceny rynkowe za lokale handlowe - czyli czysta fikcja a
      nie pomoc!
      Tak właśnie pan prezydent naprawdę troszczy się biednych ludzi, tracących swoje
      źródło utrzymania!
      • Gość: Kathy Re: Sprawdzone na Zachodzie IP: *.cable.mindspring.com 03.02.05, 03:45
        Studia (m.in. Douglas Massey) potwierdzają że problemy ubóstwa potęgują się gdy
        biedni muszą żyć w dzielnicy biednej: gorsze szkoły, przestępczość, mniejsze
        mozliwości wyłamania się z cyklu biedy.

Swiatła administracja miejska, urbaniści i planiści uważają że każde osiedle,
        dzielnica czy sąsiedztwo musi zawierac procent (mały!) ludności ubogiej i że
        decentralizacja biedy jest najlepiej sprawdzajacym się rozwiązaniem. Polityka
        segregowania biedoty widoczna na przykład w amerykańskich projektach lat 60tych
        i 70tych okazała się błedną.

Te dawne osiedla dla ubogich - zniszczone i charakteryzujące się
        przestepczością blokowce czy typu "koszary" podlegają dziś rewitalizacji -
        zabudowania są zastępowane (warianty partnerstw prywatno publicznych)
        projektami celującymi w gusta klasy średniozamożnej - (linki niżej), takimi
        które daja wielorakie możliwości mieszkalne i pozwolą na zmiksowanie ludzi o
        różnych dochodach. Częśc mieszkań jest z puli miejskiej, część dostępna do
        wynajmu czy zakupu na wolnym rynku. Stwarza się warunki sprzyjające tworzeniu
        się poczucia wspólnoty (może to być przestrzeń zielona, zabudowania handlowe,
        ślizgawka itd, a także zaprowadza system zarządzania. Stosuje sie sprawdzenie
        złego zachowania i karalnośći wynajmujących z puli miejskiej:

Kilka przykładów dla zainteresowanych:
        www.sfha.org/hope/hayes.htm
        www.sfha.org/hope/bernal.htm
        Na górze tych stronnic można kliknąć na inne projekty pokazujące stan przed i
        po: Plaza Est, North Beach, Valencia Gardens.

Ksiażka Urban Land Institute: "Engaging the Private Sector in Hope VI"
        (około 12 dolarów) to report o kilku projektach wraz z systemami finansowania.

• Gość: Kathy Re: Proszę zwrócić uwagę IP: *.cable.mindspring.com 03.02.05, 03:57
          że w projekcie Bernal Dwellings przyszli mieszkańcy z puli miejskiej są
          czeladnikami w czasie konstrukcji i muszą przepracować jedną czwarta ilości
          godzin zatrudnionych budowniczych. Jest to oczywiście rękojmia zaangażowania
          i przyszłego szanowania zabudowań.
          • ruczaj.x hej możesz to wysłać na f. architektura 03.02.05, 09:03
            pozdrawiam :)
      • ruczaj.x Re: Nast. przykład, że Majchrowski jest niewiaryg 11.02.05, 09:21
        /
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka