Dodaj do ulubionych

przeróbki w mieszkaniu

30.01.05, 15:49
czy ktoś z Was dokonywał jakichkolwiek przerobek w mieszkaniu?
czy na przestawienie ścianek działowych muszę mięc pozwolenie Novo Maaru?
Napiszcie proszę jak to wygląda od strony formalnej i czego takie przeróbki w
Waszym przypadku dotyczyly.
A jeśli jeszcze ktoś mogłby podac namiary na jakiegoś fajnego i niedrogiego
architekta wnętrz, byłabym dozgonnie wdzieczna :))))))))
Obserwuj wątek
    • tamara00 Re: przeróbki w mieszkaniu 03.11.05, 10:38
      Podłączam się do pytania. Czy ktoś z Was dokonywał jakichś przeróbek, też chcę
      wywalić jedną ścianę i nie wiem, czy muszę mieć zgodę NM, żeby nie stracić
      gwarancji.
      • luana1 Re: przeróbki w mieszkaniu 03.11.05, 11:40
        Pytałam przy odbiorze mieszkania jak to jest. Panowie zgodnie twierdzili że
        ścianki działowe mogę przesuwać aż do bólu. Mam mieskzanie narożne i zmieniałam
        dość sporo. Poszerzałam łazienkę kosztem przedpokoju i wejścia do sypialni,
        zmieniłam kształt ścianki oddzielającej kuchnie od salonu, no i zamieniłam
        miejscami kuchnię z sypialnią. Wode i odpływ poprowadziłam z łazienki przy
        okazji poszerzania tejże.

Pozdrawiam
        • tamara00 Re: przeróbki w mieszkaniu 03.11.05, 11:51
          Dzięki luana1 za odpowiedź, chyba mamy takie same mieszkania, ja też mam
          narożne. Napisz, co zrobiłaś dokładnie między kuchnią i salonem, obecne
          rozwiązanie mi się nie podoba, ale nie mam pomysłu, jak to poprawić.
          • luana1 Re: przeróbki w mieszkaniu 05.11.05, 00:11
            Hej. Dla jasności mam mieszkanie narożne z 2 pokojami i sypialnią. Salon został
            tam gdzie był. Na miejscu kuchni jest sypialnia. Dlatego tak, ponieważ kuchnia
            była długa i wąska a posiadana przez nas szafa pasowała tam idealnie. Żeby ją
            trochę poszerzć (tą nową sypialnię) przedłużyłam ten narożny murek mniej więcej
            na długość 2m, po czym pod kątem rozwartym ściana jest zamknięta (tuż koło tego
            małego okna w salonie). W ten sposób zmieściło się łóżko 140cm i jeszcze da się
            przejść. W miejscu sypialni jest teraz kuchnia. Jest kwadratowa i w miarę
            przestronna. Acha a ten dziwny korytarzyk przy wejściu do pierwotnej sypialni z
            około 120cm szerokości został zredukowany do 80cm. Zamiast drzwi jest łuk.
            Zyskaliśmy na tym prawie 35 cm w łazience co pozwoliło wstawić duuuuużą wannę.
            w łazience oprócz wanny i pralki 35cm od ściany nie ma narazie nic. Umywalkę
            zrobiliśmy tylko w kibelku - narożną marki Roca i kibelek Geberit z muszlą
            najkrutszą jaka była (chyba na 52 cm od ściany i chyba też Roca)Kwestia
            elektryki - kable do płyty grzejnej idą przez przedpokój - jedna dodatkowa
            puszka rozwiązała sprawę.wentylację przekuliśmy przez ścianę i poprowadziliśmy
            rurką. odpływy i doprowadzenie wody wzieliśmy z miejsca gdzie w łazience było
            miejsce na umywalke. W razie potrzeby można rozgałęzić. przy okazji
            pozbylyliśmy się tych durnowatych o niestandartowej średnicy rurek odpływowych.
            W obecnej sypialni rurki są zaślepione i zamurowane. Można też przenieść
            domofon na kawałek ścianki obok drzwi. Ja zrobiłam to poprzez rozkucie ściany i
            wylewki (wyodrębnienie peszla z kablem). Przy tej operacji trzeba bardzo uważać
            bo w podłodze są rurki wodne niespodziewanie płytko umieszczone (nawet tylko
            3mm pod powierzchnia wylewki)No i to chyba tyle zmian. Większość prac
            wykonaliśmy sami nie mogąc doczekać się na fachowca który ciągle odwlekał
            termin. Właściwie przyszedł tylko płytki położyć... ;)
            Pozdrawiam
    • nawoja1 Re: przeróbki w mieszkaniu 03.11.05, 13:27
      my też w Paryżu przerabialismy scianki, trochę w trakcie budowy, pozostałe już
      po odbiorze. Projekt robiła nam oraz nadzorowała ekipę p.Bożena Kuszilek -
      goraco ją polecamy ! tel. kom 0605513286, 012/4159283
      • tamara00 Re: przeróbki w mieszkaniu 04.11.05, 13:51
        Nawoja1 napisz proszę, czy ta Pani współpracuje tylko z własną, czy nadzoruje
        też inne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka