Dodaj do ulubionych

BOJKOT WALENTYNEK

IP: *.net.autocom.pl 07.02.05, 23:58
Ludzie nie dajcie sie skomercjalizować, nie wierzę że komuś może się wdawać
romantyczne plastikowe święto patrona epileptyków- bo św Walenty w pierwszej
kolejności jest patronem epiletyków.
Mdli mnie jak akurat 14 II wylegają na ulice wszystkie "zakochane" pary,
chodzą z paskudnymi misami, serduszkami, i rózyczkami i całują sie na każdym
kroku. Ale sie daliście sie ogłupić.
Przypominam wam, że słowieńskim świętem zakochanych jest w noc Świętojańską w
czerwcu, i naprawdę nikt mnie nie przekona że plastkikowe serduszka w lutym
są przyjemniejsze od tradycji puszczania wianków w romanynyczną letnią noc...
Obserwuj wątek
    • Gość: anty-bolszewik Pustostan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 00:58
      Jak ci sie nie podoba, to nie "świętuj". Mi bardzo się to "święto" podoba
      szczególnie gdy widzę tak wiele uśmiechniętych par pląsających z uśmiechem na
      ustach po zaśnieżonych alejkach starego Krakowa. szkoda, że nie może być tak
      codziennie. Jak ci się nie podobają "misie" i "serduszka" to kup sobie flagę
      związku radzieckiego i żądaj przywrócenia bolszewizmu.bądź zdrów, poka !
      • Gość: Uśmiałam się Re: Pustostan IP: *.autocom.pl 08.02.05, 06:50
        "par pląsających z uśmiechem na ustach po zaśnieżonych alejkach starego
        Krakowa"??? he he he, czysta poezja, chłopie
        • Gość: wanilia do any- bolszewika IP: *.net.autocom.pl 08.02.05, 08:02
          No nie świadczy to o tobie zbyt dobrze jeśli myślisz że słowiańskie święta
          wywodzą się z czasów bolszewickich.
          Dla twojej wiadomośi i wszystkich tych którzy będą jeszte tu krzyczeć na mnie
          NIE OBCHODZĘ WALENTYNEK. / Odrazu uprzedzam wszelkie spekulacje- mam z kim
          obchopdzić, tylko ni mam ochoty/
          Żal mi was wszystkich że daliście się wmanipulować w tą ogromną komercjyną
          imprezę, za którą nie ma nawet grama uczyć tyko gruba kasa.
          Ps. Imponuje mi twoje poczucucie estetyki skoro podobają ci sie te plastikowe
          serduszka.
          • Gość: anty-bolszewik Re: do any- bolszewika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 00:32
            > No nie świadczy to o tobie zbyt dobrze jeśli myślisz że słowiańskie święta
            > wywodzą się z czasów bolszewickich.

Ma się rozumieć, że na walentynki od ciebie nic nie dostanę ? Aż oczy mi się
            zaszkliły, nieczuła niewiasto...
            Nawiązanie do bolszewizmu wiązało się z twoją krytyką wobec obchodzenia
            walentynek, a nie samych świąt "słowiańskich" (przy okazji, jakoś nie podobają
            mi się te pogańskie zwyczaje...)

> Dla twojej wiadomośi i wszystkich tych którzy będą jeszte tu krzyczeć na mnie
            > NIE OBCHODZĘ WALENTYNEK. / Odrazu uprzedzam wszelkie spekulacje- mam z kim
            > obchopdzić, tylko ni mam ochoty/

Nie pękaj ! Jak zdam wszystkie egzaminy w sesji, to ci kupię taką z melodyjką w
            środku ! Serio !

> Żal mi was wszystkich że daliście się wmanipulować w tą ogromną komercjyną
            > imprezę, za którą nie ma nawet grama uczyć tyko gruba kasa.

Daj żyć, kobieto, daj żyć ! Niech każdy robi to, na co ma ochotę. Im więcej
            miłości, tym więcej pokoju i dobroci na świecie. Każdy pretekst jest dobry, żeby
            zdobyć się na wyznanie komuś "tych ważnych słów"...

> Ps. Imponuje mi twoje poczucucie estetyki skoro podobają ci sie te plastikowe
            > serduszka.

Najmilsza moja, jakże mnie ranisz ! Powiem więcej - konam z rozpaczy....
            Serduszka, nieważne jakie, zawsze jest przyjemnie dostać... To chyba coś
            pięknego, że ktoś cię kocha, nie mam racji ?

Z anty-bolszewickiem pozdrowieniem, hej !
            I udanych Walentynek !
    • Gość: aga12 Re: BOJKOT WALENTYNEK IP: *.net.autocom.pl 08.02.05, 22:46
      Poieram i zgadzam sie połączcie siły i walczcie z komerchą.
    • veea Re: BOJKOT WALENTYNEK 08.02.05, 23:26
      przepraszam puk puk, czemu dublujesz mój wątek,he??
    • Gość: Do veey Re: BOJKOT WALENTYNEK IP: *.net.autocom.pl 09.02.05, 20:00
      Popatrz najpierw na datę załorzenia wątków a potem miej pretensje do siedie o
      ich dublowanie . Załaszcza, że ja o to się nie czepiam a nawet się dpoisałam do
      ciebie żeby cie poprzeć. Bardzo mnie zdenerwowałaś ,ale nie mam zamiaru się
      kłócić zwłaszcza że zgadzmy sie w sprawie walentynek a tego dotyczą te wątki.
      • veea Re: BOJKOT WALENTYNEK 09.02.05, 20:38
        no nie złość się tak zażartowałam, cel mamy wspólny Wanilka, no;))
        Pozdroofka śledzikowe:)
        Veea
    • Gość: mtq Re: BOJKOT DNIA KOBIET IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 21:55
      Samotne niechciane dziewczęta nie mogą sobie poradzić z własną samotnością??
      • Gość: wanilia Re: BOJKOT DNIA KOBIET IP: *.net.autocom.pl 09.02.05, 22:12
        Samotne niechciane dziewczęta nie mogą sobie poradzić z własną samotnością??-

-Być może ale młode bardzo atrakcyjne mężatki napewno nie muszą czakać na
        Walentynki żeby wyrazić swą miłość do najbliższekj osoby- i bynajmniej nie
        robią tego poprzez wręczenie czerwonego serca - poduszki.
        • Gość: mtq Re: BOJKOT DNIA KOBIET IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 23:23
          Dzieci też nie muszą czekać na Dzień Matki, żeby Jej powiedzieć, że Ją kochają,
          Rodzice tak samo nie muszą czekać na Dzień Dziecka,
          Ani wnuki na Dzień Babci czy Dzień Dziadka.
          I nikt niczego nie wyraża laurką ani prezentem!
          Więc o co Ci chodzi?

Że święto wymyślili Amerykanie? No i co?
          :-)
          • Gość: wanilia bojkot walentynek IP: *.net.autocom.pl 10.02.05, 00:13
            To że my mamy sowje święto - spełniające funkcje walentynek, głęboko
            zakorzenione w naszej kulturze i nie mogę się zgodzić na to żeby zostało
            wyparte, dlatego że ślepo kopiujemy wszystko co się dzieje w USA. Niedługo
            upieczesz indyka na święto dziękczynienia, nie mówiąc już o Hallowen- które
            też wkaracza w kanon obchodów dnia wszystkich świętych.
            Dla mnie to upokarzające że można po oglądnięciu kilku raklam, świecidełek i
            kolorowych serduszek, tak bezkrytycznie przyjmować wszystko co proponuje tak
            ubogi w tradycję i kulturę kraj jakim są stany...
            • Gość: mtq Re: bojkot walentynek IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.02.05, 10:11
              Po pierwsze to nie znasz mnie, więc nie sugeruj, że ślepo i bezkrytycznie przyjmuję wszystko z USA. Po
              drugie to kiedy my mamy swoje święto zakochanych?
              • Gość: WANILIA Re: bojkot walentynek IP: *.net.autocom.pl 10.02.05, 13:42
                Nie napisałam że ty kopiujesz bezkrytycznie , tylko my - czyli ogólnie masza
                społeczność- polacy.
                A słowiańsakim świętem zakochanych jast noc Świętojańska. Wydaje mi się ,że
                to zdecydowanie ciekawsze śiwięto, zkorzenione w tradycji i posiadające własne
                obrzędy- puszczanie wianków na wodzie. Przypominam że nawet Kochanowski
                poświęcił tej tematyce kilka utworów.
                Pozdrawiam
                • Gość: mtq Re: bojkot walentynek IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.02.05, 15:07
                  No to już mamy dwa święta zakochanych: jedno tradycyjne a drugie zaczerpnięte z kultury
                  amerykańskiej. I już nie musimy się martwić, że wyznajemy sobie miłość tylko raz w roku, ani że nie
                  mamy swojego święta zakochanych tylko obce (i to z USA! fe!)
                  Nic nie trzeba bojkotować, wystarczy nie obchodzić! Pozdrawiam :-)
                  • Gość: wanilia Re: bojkot walentynek IP: *.net.autocom.pl 10.02.05, 22:30
                    Nie obchodzenie walentynek jest właśnie bojkitowaniem ich...
                    • Gość: mtq Re: bojkot walentynek IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.02.05, 00:19
                      Bojkotowanie w Twoim wydaniu to też wrzeszczenie na forum (i Bóg wie gdzie jeszcze ;-), żeby ich nie
                      obchodzić :-)
                      • Gość: Wanilia Re: bojkot walentynek IP: *.net.autocom.pl 11.02.05, 14:58
                        No skoro uważasz że wrzeszcze Bóg wie gdzie to twoja sprawa.
                        Ja natomiast uważam, po pierwsze, że mam prawo wyrazić swoją opinię zwłaszcza,
                        że nie jestem, w niej odosobniona to po drugie, informuje też ludzi o tym że
                        walentynki obchodzone są koszetem nocy świętojańskiej- o czym wiele osób nie
                        wiedziało...
                • Gość: figa Re: bojkot walentynek IP: *.pstrykup.pl. / 62.233.151.* 11.02.05, 19:35
                  jakby to było swieto głebokozakorzenione w tradycji to by nikt nie obchodził
                  walentynek i wszyscy by wiedzieli ze noc swietojanska jest własnie nasze swieto
                  zakochanych-a chyba iewiele osob to wie, prawda?????? pozdrawiam
        • Gość: myslacy Re: BOJKOT DNIA KOBIET IP: *.ic.utoronto.ca 11.02.05, 21:20
          Gość portalu: wanilia napisał(a):

> -Być może ale młode bardzo atrakcyjne mężatki napewno nie muszą czakać na
          > Walentynki żeby wyrazić swą miłość do najbliższekj osoby- i bynajmniej nie
          > robią tego poprzez wręczenie czerwonego serca - poduszki.

Niech sobie wyrazaja milosc do najblizszej osoby kiedy chca ale co z ich mezami?
          Czy im tez nie powinny od czasu do czasu okazac czulosci? Dlatego wlasnie jest
          to swieto.
          • Gość: wanilia Do Myślącego inaczej IP: *.net.autocom.pl 13.02.05, 00:24
            Nie będę komentować nawet tego poprzedniego postu, bo uważam, że nie ma sensu
            zniżanie sie do twojego poziomu.
    • stefandetko Słusznie 10.02.05, 14:55
      nalezy walczyć z zalewającą nas falą amerykanizmów - wystarczy popatrzeć jak
      zaśmiecony jest język polski
      StefanDetko
      nowamedia.w.interia.pl
      • k.r.i.s.s Re: Słusznie 11.02.05, 01:21
        nowamedia.w.interia.pl/ - muszę przyznać, cool website! ;) Zero
        amerykanizmów!

A Walentynki? Wiadomo czyja sprawka! Sprzedawcy w pejsach już zacierają ręce -
        to chciałeś powiedzieć? :)
        rotfl

--
        kriss.forum
        reaktywacja

www.kazimierz.com
    • columbia popieram/nt 11.02.05, 18:08
    • Gość: abrakadabra Re: BOJKOT WALENTYNEK IP: *.pstrykup.pl. / 62.233.151.* 11.02.05, 19:45
      tak w ogóle jesli ktos obchodzi walentynki to wale nie oznacza ze zachwyca sie
      serduszkami , pluszakami, i etc... walentynki mozna spedzic na wiekle roznych
      ciekawych i miłych sposobow bez całej tej komercji od której przyznaje moze sie
      robic niekiedy mdło..ale to wszystko zalezy od inwencjii....i jak to ktos juz
      napisał matki maja swoje swieto, babcie, dziadkowie, dzieci, to dlaczegóz
      zakochani mieli by go nie miec i nie obchodzic, niekiedy jest to tez "pretekst"
      aby spedzic ze soba całyyy dzionek bez wyrzutow sumienia( bo czasem naprawde
      natłok zajec etc skutecznie to niestety uniemozliwia)... jesli sie myle niech
      mnie ktos oswieci ;P
    • Gość: Alina Re: BOJKOT WALENTYNEK IP: 195.136.246.* 11.02.05, 19:57
      Rozmawialam z moim mezczyzna na temat nadchodzacych Walentynek. Nie interesuje
      nas ich obchodzenie zgodnie z lansowanymi trendami w reklamach. Marketing
      zwiazany z Walentynkami jest idealna okazja do kolejnych kampanii promocyjnych,
      ktore podpinaja sie pod sfere emocjonalna zwiazana w miloscia. Latwo wtedy o
      utozsamianie wizerunku z reklamy z rzeczywistoscia.
      Propagowanie Nocy Swietojanskiej jest dobrym pomyslem, choc prosze zauwazyc, ze
      dzisiaj i to swieto stalo sie okazja do organizacji masowych imprez. Gdzie tu
      slownianska tradycja?
      Rzecz sie rozbija o swiadomosc tego, w czym sie bierze udzial. Nawolywanie
      agresywnym tonem, piszac, ze niektore osoby sie osmieszaja, z pewnoscia nie
      bedzie odebrane pozytywnie, nawet jak sie apeluje w slusznej sprawie.
      Pozdrawiam.

• Gość: myslacy Re: BOJKOT WALENTYNEK IP: *.ic.utoronto.ca 11.02.05, 21:17
      Gość portalu: Wanilia napisał(a):

> Przypominam wam, że słowieńskim świętem zakochanych jest w noc Świętojańską w
      > czerwcu, i naprawdę nikt mnie nie przekona że plastkikowe serduszka w lutym
      > są przyjemniejsze od tradycji puszczania wianków w romanynyczną letnią noc...

Nie wiem kiedy to obchodza w Slowienii ale w Polsce tradycyjnym swietem
      zakochanych jest pierwszy dzien wiosny i nic tego nie zmieni. Tak bylo, jest i
      bedzie. :)
      • Gość: wanilia DO MYŚLĄCEGO IP: *.net.autocom.pl 12.02.05, 21:22
        Drogi myślący- niestety po twoich wypowiedział przydałby ci się przydomek "NIE"
        NIe wiem czy tylko robisz z siebie idiotę czy nim jeasteś .
        Oczywiście chodziło mi o słowiańskie święto, -pomyliłam się (literówka) i
        napisałam słowieńskie( być może nie wiesz kim byli Słowianie)- ale bynajmniej
        nie miało to nic wspólnego ze SŁOWEŃSKIM!!!- widać w znajomości gramatyki
        języka polskiego też nie jesteś dobry)
        Co do pierwszego dnia wiosyny to prawda też sie tak utarło, ale wszystkie
        staropolskie obrzędy związane z czasem zakochanych były obchodzone noć
        świętojańską- jeśli o tym nie wiesz świadczy to o twoim braku obycia z historią
        i kulturą.
        Pozdrawiam
        • Gość: mtq Re: DO MYŚLĄCEGO IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 12.02.05, 23:28
          O matko, ale Ty jesteś okropnie poważna :-)
          • Gość: wanilia Re: DO MYŚLĄCEGO IP: *.net.autocom.pl 13.02.05, 00:08
            Bynajmniej nie poważna ale lubie rzeczowe argunetny w konkretnej dyskusji...
            Naprawdę daleko mi do tego żebym była okropnie poważna - tyko tak mnie wk...ją
            te walentynki- to chyba moja alergia...:)
            • Gość: wanilia Re: DO MYŚLĄCEGO IP: *.net.autocom.pl 13.02.05, 00:11
              "bynajmniej nie JESTEM POWAŻNA o to mi wcześniej chodziło...
              • jezzmam Re: DO MYŚLĄCEGO 13.02.05, 17:20
                A moim zdaniem Walentyki to głupota. Do piachu tego kto to wymyślił.
            • Gość: blabla Re: DO MYŚLĄCEGO IP: *.pstrykup.pl. / 62.233.151.* 13.02.05, 22:13
              wrzuc na luz kobieto
              • Gość: TGIF Re: DO MYŚLĄCEGO IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 13.02.05, 23:40
                Ona nie na luzie, ale na wstecznym jedzie.
                • Gość: Wanilia BOJKOT WALENTYNEK IP: *.net.autocom.pl 14.02.05, 17:15
                  Wasze komentarze są na bardzo wysokim poziomie intelektualnym - wiele wnoszą do
                  dyskusji- brawo.
                  • istna Re: BOJKOT WALENTYNEK 14.02.05, 17:53
                    Nie wiem, czy to będzie merytoryczne czy nie, ale zgodnie z Twoim apelem,
                    powinniśmy też bojkotować Boże Narodzenie i Wielkanoc, bo trudno o większą falę
                    komercyjnego chłamu, niż wszystkie te pożal się Boże plastikowe mikołaje i
                    zające, które mają zachęcac do wydawania masy kasy:)
                    A walentynek nie obchodzę, fuj fuj fuj, ale żeby tak się od razu zacietrzewiać?!
                    • Gość: mtq Re: BOJKOT WALENTYNEK IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 14.02.05, 20:14
                      Ale okazuje się, że tak naprawdę to chodzi przede wszystkim o to, że 14 lutego wymyślono w USA.
    • Gość: Wanilia Wszyslkiego Najlepszego z okazji Walentynek IP: *.net.autocom.pl 14.02.05, 19:22
      Ja się nie zacietrzewiam, denerwują mnie takie sztuczne święta, ale nie myślcie
      że na znak protestu demoluje wszystkie stoiska z walentynkowymi gadżatami...
      Lubie natomiast konkretne dyskusje i cenie i toleruje odmienne zdanie. To że
      tak ostro krytykowałam walentynki ( których zresztą nie lubie) miało na celu
      wywołanie rzeczowej dyskusji- tak więc dziękuje wszystkim którzy ją podjeli,
      zwłaszcza tym którzy przedstawiali konkretne argumenty.
      Tym czasem dzień Świętego Walentego dobiega końca, spędzajcie sobie miło i
      romantycznie dzisiejszy wieczorek- jak macie na to ochotę i do przyszłago roku,
      może znowu podyskutujemy.

Ps. A co do Swiąt Bożego Narodzenia też mi się nie podoba toważyszący im kicz,
      ale naszczęście pamiętam czasy gdy było inaczej - ale chyba nie ma wyjścia
      trzeba sie zacząć przyzwyczajać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka