Dodaj do ulubionych

Kraków vs Praga

IP: *.compower.pl 04.05.01, 17:45
jestem w szoku, co pepiki mogli zrobic ze swoimi zabytkami. Moge złożyć sie na
wyprawe dla naszych władyków :) niech jada, patrza i sie uczą, bo mi sie serce
kraje..
Obserwuj wątek
    • Gość: b14 Re: Kraków vs Praga IP: *.libre.retevision.es 04.05.01, 21:42
      Gość portalu: stefan napisał(a):

> jestem w szoku, co pepiki mogli zrobic ze swoimi zabytkami. Moge złożyć sie na
      > wyprawe dla naszych władyków :) niech jada, patrza i sie uczą, bo mi sie serce
      > kraje..

Stefan, wez pod uwage, ze Praga byla i JEST kulturalna i polityczna stolica
      panstwa, zas Krakow od ponad 400 lat pozostaje jedynie duchowym centrum Polski,
      wiekokrotnie "gnojonym" przez rozne wladze, obce lub wlasne...
      Na dodatek obecny magistrat raczej kieruje sie politycznymi fobiami, miast robic
      wszystko, by przyciagnac obcy kapital (bo na krajowy nie ma co liczyc).
      • Gość: (*_*) Re: Kraków vs Praga IP: 213.195.155.* 04.05.01, 22:26
        no a poza tym to Praga jest blizej zachodu i pd...
        a Krakow... no coz wschodnia prowincja

• Gość: b14 Re: Kraków vs Praga IP: *.libre.retevision.es 04.05.01, 22:42
          Do (*-*),
          Bardzo to ma wiele do rzeczy...Praga jest rowniez bardziej na zachod od Wiednia
          i Budapesztu...
          • Gość: (*_*) Re: Kraków vs Praga IP: 213.195.155.* 09.05.01, 22:55
            ma... chodzi o wplywy architektury - w koncu do miast jezdzi sie podziwiac
            architekture prawda?
            popatrz na katedre Vita w Pradze... to jest max a nie jakis kosciolek na waszym
            rynku - zwykly jakich wiele w innych miastach Polski...
            Krakow jest spoko ale tylko w wymiarze krajowym
            koniec i kropka
            • Gość: Łysy Re: Kraków vs Praga IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 19:45
              Gość portalu: (*_*) napisał(a):

> popatrz na katedre Vita w Pradze... to jest max

wiem, ze temat juz co najmniej odgrzewany, ale moj drogi anonimie chyba nie
              wiesz, ze ta czesc św. Wita ktora sie tak bardzo ekscytujesz zapewne zostala
              zbudowana w koncu XIX i na pocz. XX wieku, a to nie sztuka, teraz tez takie
              potrafimy zbudowac, tylko nie o to chodzi.

a nie jakis kosciolek na waszym
              >
              > rynku - zwykly jakich wiele w innych miastach Polski...

chodzi o to, ze ten nasz maly kosciolek, a pewnie masz na mysli sw. Wojciecha,
              niesie historie i nowatorstwo i to swiadczy jego wartosci w architekturze i
              kulturze w ogole. i zapewniam cie, ze nie ma takich w innych miastach polski.

> Krakow jest spoko ale tylko w wymiarze krajowym
              > koniec i kropka

to przykre, ze twoje obeznanie z kultura europejska, w tym polska jest tak
              ubogie; jezeli jednak juz tak jest, to nie zabieraj glosu w tej dyskusji.
              pozdrawiam,

• Gość: nocoment Re: Praga vs. Kraków IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.01, 13:56
      Powodzenia wam serdecznie życzę, bo jak narazie wolę Pragę.
    • Gość: Rena Re: Kraków vs Praga IP: *.office.ih.pl 25.05.01, 19:25
      A ja uwazam ze Krakow jest sto razy lepszy. Praga wygląda jak Disneyland z tymi
      kolorkami. Moi znajomi Amerykanie (w tym moj narzeczony)tez tak myslą. Kraków
      jest autentyczny!!!
      • Gość: Jorg Re: Kraków vs Praga IP: *.gwiazdy.net.pl 10.06.01, 01:03
        Gość portalu: Rena napisał(a):

> A ja uwazam ze Krakow jest sto razy lepszy. Praga wygląda jak Disneyland z tymi
        >
        > kolorkami. Moi znajomi Amerykanie (w tym moj narzeczony)tez tak myslą. Kraków
        > jest autentyczny!!!

to chyba tak mowia zeby Ci przykrosci nie robic.
        sorry, ale przy Pradze Krakow to dno.
        • kloss76 Re: Kraków vs Praga 04.12.01, 10:54
          Gość portalu: Jorg napisał(a):
          > sorry, ale przy Pradze Krakow to dno.

Jorg - ja nie porównuję które miasto jest lepsze, mądrzejsze, ładniejsze - ale
          jeśli Ty twierdzisz, że Kraków to dno, to po prostu nie zabieraj już więcej głosu
          w żadnej dyskujsji.

• Gość: REKIN Re: Kraków vs Praga IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 08.06.01, 23:59
      Jestem ze Szczecina i dziwię się jak można mówić o Krakowie, Kraków powinien
      być dumą wszystkich Polaków a nie że ktoś mówi że mu się bardziej Podoba Praga
      Pepików. w Krakowie wystarczy zamiast asfaltu "dać" bruk, wyremontować elewacje
      głównych kamienic ( tak się stało w Gdańsku ) i już Kraków będzie
      najpiękniejszy w Europie. Praga będzie niczym. Pamiętajmy że Kraków to jest
      polska cywilizacja w pigułce.
      • Gość: TYP Re: Kraków vs Praga IP: *.we.mediaone.net 09.06.01, 15:00
        Gość portalu: REKIN napisał(a):

> Jestem ze Szczecina i dziwię się jak można mówić o Krakowie, Kraków powinien
        > być dumą wszystkich Polaków a nie że ktoś mówi że mu się bardziej Podoba Praga
        > Pepików. w Krakowie wystarczy zamiast asfaltu "dać" bruk, wyremontować elewacje
        > głównych kamienic ( tak się stało w Gdańsku ) i już Kraków będzie
        > najpiękniejszy w Europie. Praga będzie niczym. Pamiętajmy że Kraków to jest
        > polska cywilizacja w pigułce.

Zgadzamsie calkowicie. Praga to trefny disneyland albo jakis upiorna wizja z
        komiksow, strasznie tam zaszpecili miasto. Pamietajcie ze zabytki te powinny
        przetrwac jeszcze setki lat i jest wazne co sie robi z miastem na nastepne
        pokolenia. Dlatego sadze ze Krakow jest o wiele madrzejrzy i nie robi komedii
        zeby sie przypodobac hamburgerowatym Amerykanom. Krakow ma KLASE i kazdy
        prawdziwy turysta wie o tym (w Kalifornii np. ludzie coraz czesciej mowia o
        Krakowie - jako miasto z klasa i o Pradze jako marazmie turystycznym).

Wole Krakow osobiscie 1000 razy niz Prage.
        • Gość: ciekawy Re: Kraków vs Praga IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.01, 19:37
          A co myślisz o Mc'Donaldzie koło bramy floriańskiej
          • Gość: KK Re: Kraków vs Praga IP: 172.17.15.* 07.12.01, 16:23
            Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> A co myślisz o Mc'Donaldzie koło bramy floriańskiej

Nie jest lepszy od pizzerii przy Moscie Karola...

• Gość: koala Re: Kraków vs Praga IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.01, 19:45
          Gość portalu: TYP napisał(a):

> Gość portalu: REKIN napisał(a):
          >
          > > Jestem ze Szczecina i dziwię się jak można mówić o Krakowie, Kraków powini
          > en
          > > być dumą wszystkich Polaków a nie że ktoś mówi że mu się bardziej Podoba P
          > raga
          > > Pepików. w Krakowie wystarczy zamiast asfaltu "dać" bruk, wyremontować ele
          > wacje
          > > głównych kamienic ( tak się stało w Gdańsku ) i już Kraków będzie
          > > najpiękniejszy w Europie. Praga będzie niczym. Pamiętajmy że Kraków to jes
          > t
          > > polska cywilizacja w pigułce.
          >
          >
          > Zgadzamsie calkowicie. Praga to trefny disneyland albo jakis upiorna wizja z
          > komiksow, strasznie tam zaszpecili miasto. Pamietajcie ze zabytki te powinny
          > przetrwac jeszcze setki lat i jest wazne co sie robi z miastem na nastepne
          > pokolenia. Dlatego sadze ze Krakow jest o wiele madrzejrzy i nie robi komedii
          > zeby sie przypodobac hamburgerowatym Amerykanom. Krakow ma KLASE i kazdy
          > prawdziwy turysta wie o tym (w Kalifornii np. ludzie coraz czesciej mowia o
          > Krakowie - jako miasto z klasa i o Pradze jako marazmie turystycznym).
          >
          > Wole Krakow osobiscie 1000 razy niz Prage.

ehhhhh, ehhhhhh. zatkało mnie na moment. LUDZIE! LUDZIE! Co Wy wygadujecie o
          Pradze??????? Przeciez Praga jest po prostu sliczna, wspaniała, zajebista... Miec
          taka stolice to cos wiecej niz duma.... O jakiej komedii czy disneylandzie wy
          gadacie....
          I mysle ze nie ma co porownywac, bo oba miasta maja swoj klimat... wszyscy dobrze
          wiemy co znaczy Kraków dla Polski, jak jest piękny itd. itp. Ale remonty kamienic
          to nie jest komedia... i Kraków też powinien sie za to zabrac...hehe "przypodobać
          sie hamburgerowym amerykanom"...
          błagam, nie róbcie tu jakichś skrajnych paranoi....
          Pozdrowionka
          • Gość: Piolo Re: Kraków vs Praga IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 10.06.01, 01:23
            To co pisze Rekin i TYP to po prostu ŚMIECH! Kraków jest piękny, może nawet
            najpiękniejszy w Polsce, ale jest tego mało!!! Rynek i okolice oraz Wawel - to
            wszystko. Nie oszukujmy się, nigdy nie będzie tu piękniej niż w "Pradze
            pepików".
            Praga jest rozległa - po jednej stronie Stare Miasto, Vysehrad, po drugiej Mala
            Strana, Strahov i Prasky Hrad. A między nimi rzeka i piękne mosty, z "karlovym"
            na czele. Pełno tam malutkich uliczek, zakamarków, w których można się zgubić
            (np. z dziewczyną), kawiarenek itp.
            Dlatego jeżdżę tam, a nie do Krakowa, w którym po dwóch, dwudniowych
            wizytach "zapętliłem się" i musiałem ostro kombinować by wyszukać sobie coś
            nowego.
            A z Pragi po 10 dniach wyjeżdżałem z całą listą nieodwiedzonych miejsc.
            Tak to już jest, moi mili...
            • Gość: wolfgang Re: Kraków vs Praga IP: *.com.pl 16.06.01, 17:53
              cala slusznosc
              krakow jest naprawde super !
              jest autentyczny,z klimatem,itd.
              tylko ze jest duuuuuzo mniejszy(mysle o starym krakowie)
              maja swoj klimat ulice typu krowoderska,ale wiadomo:to juz ine ten klimat co wokol rynku
              przeciez za wisla tak naprawde juz nic nie ma :(
              az dziw ze krakow tam sie nie rozbudowal
              • kloss76 Re: Kraków vs Praga 04.12.01, 10:57
                Gość portalu: wolfgang napisał(a):

> cala slusznosc
                > krakow jest naprawde super !
                > jest autentyczny,z klimatem,itd.
                > tylko ze jest duuuuuzo mniejszy(mysle o starym krakowie)
                > maja swoj klimat ulice typu krowoderska,ale wiadomo:to juz ine ten klimat co wo
                > kol rynku
                > przeciez za wisla tak naprawde juz nic nie ma :(
                > az dziw ze krakow tam sie nie rozbudowal

Wolfgang - a byłeś kiedyś za WIsłą? Chyba nie.
            • Gość: Carrot Re: Kraków vs Praga IP: *.ics.agh.edu.pl 04.12.01, 19:34
              Gość portalu: Piolo napisał(a):

> Praga jest rozległa - po jednej stronie Stare Miasto, Vysehrad, po drugiej Mala
              >
              > Strana, Strahov i Prasky Hrad. A między nimi rzeka i piękne mosty, z "karlovym"
              >
              > na czele. Pełno tam malutkich uliczek, zakamarków, w których można się zgubić
              > (np. z dziewczyną), kawiarenek itp.
              > Dlatego jeżdżę tam, a nie do Krakowa, w którym po dwóch, dwudniowych
              > wizytach "zapętliłem się" i musiałem ostro kombinować by wyszukać sobie coś
              > nowego.

Nie ulega watpliwości, że stary Kraków jest mniejszy od starej Pragi. Ale, skoro
              się zapętliłeś po dwóch dwudniowych wizytach w Krakowie... Nie, to też mnie nie
              dziwi.
              Turysta, przyjeżdżając do Krakowa, prosto z Dworca Gł. rusza ulicą Floriańską w
              kierunku Rynku, potem na Wawel - to jest pierwszy dzień. Drugiego dnia rozpoczyna
              ekslorację uliczek w obrębie plant. Druga wizyta - pogłębiona eksploracja
              ścisłego centrum, może nawet wybiegająca poza Planty - Karmelicka, Długa,
              Zwierzyniecka. Koniec.
              Proponowałbym koledze trzecią wizytę, tygodniową, i zmianę nastawienia do sprawy.
              Wystarczy przejść się np. przez Kazimierz, zajrzeć na tę wzgarczoną drugą stronę
              Wisły, nawet odwiedzić Plac Centralny i okolice. Może to kwestia gustu, ale, moim
              zdaniem, po gruntownym remoncie w te okolice też mogliby zajrzeć turyści,
              zwłaszcza na Kazimierz, powierzchnią dorównujący chyba obrębowi Plant.
    • Gość: VlaD Re: Kraków vs Praga IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 19:05
      A może by rozpocząć dyskusję o wyższości świąt Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem
      (ew. odwrotnie)? Klimat to jest klimat - coś co sie czuje, nie co da się zważyć
      lub zmierzyć. (Mi prywatnie bardziej podchodzi krakowski, a gdyby tak jeszcze
      doprowadzono do jako takiego wyglądu Kazimierz i budynki XIX-wieczne oraz
      międzywojenne...)
      • Gość: mis Re: Kraków vs Praga IP: *.MIT.EDU 19.06.01, 07:23
        objechalem cala europe (zachodnia) az po hiszpanie, i musze przyznac, ze praga
        jest najpiekniejszym architektonicznie i widokowo miastem jakie widzialem. ale
        wyzsza racje przyznaje tym, ktorzy zwracaja uwage na roznice w atmosferze tych
        miast. praga jest rzeczywiscie nowym "eurodisney," pelna amerykanow, niemcow,
        japonczykow, etc., i to do tego tych najochydniejszych typow rodzaju "young
        professional". czechow tam ogolnie nie ma, chyba, ze podaja kawe. cale miasto
        nastawione jest na wywolanie wrazenia "autentycznego" miasta staro-
        europejskiego, ale pod nowoodrestaurowanymi fasadami niczego nie ma! ani
        muzeow, ani legend, ani swojskiego klimatu, ani ... dumy narodowej! coz za
        roznica jesli popatrzec na krakow!

w krakowie widzi sie tetniace zycie na kazdym rogu, o kazdej porze, i to nie
        sztucznie podtrzymywane a autentyczne, rzeczywiscie spontaniczne, i swoje!

na koniec komentarz na temat zasciankowej (wedle mnie) ogolno-europejskiej
        tendencji do porownywania wlasnego miasta do innych, ktore sie zwiedza. robia
        to nie tylko krakusy, ale takze paryzanie, rzymianie, norymbergowie, i wszyscy
        inni. i po co te kompleksy?! jesli mamy rzeczywiscie zyc w zjednoczonej
        europie, musimy zaczac postrzegac dorobek innych nacji jako poniekad wlasny, bo
        europejski (nie zartuje!).
    • Gość: Jarek B Re: Kraków vs Praga IP: *.chello.pl 22.06.01, 00:00
      Nie ma co porównywać, to dwa zupełnie różne miasta. Natomiast Praga przewyżasza
      nas pod jednym względem: jest bardziej zadbana.
      A najlepszy i tak jest Budapeszt!
      • Gość: Stan Re: Kraków vs Praga IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.01, 00:00
        Bylem, jestem i bede zakochany w Krakowie. Zyje od 14 lat poza granicami kraju
        i Krakow jest tym, czego mi tak na prawde brak. No moze jeszcze Beskidy z ich
        legendami i lagodnoscia.
        Musze tez jednak przyznac, ze po zwiedzeniu Europy i zwlaszcza miast w Toskanie
        widac, dlaczego tak kochamy Krakow. To jedyne polskie miasto o wymiarze
        europejskim. Takich miast i miasteczek we wspomnianej juz Toskanie jest mnostwo
        i to - mimo turystow ze wszystkich zakatkow swiata - sa miasta zyjace,
        autentyczne.
        Czesto rozwazam, czy dokonalem dobrego wyboru opuszczajac Krakow. Gdy pomysle
        przy tym, ze na co dzien zylbym - prawdopodobnie - w jakims bloku na osiedlu
        Dywizjonu 303 to jednak jestem zadowolony z tego, ze moglem doswiadczyc tez
        zycia w innej niz polska kulturze. W zyciu nie mozna miec wszystkiego a do
        Krakowa tylko jakies 10 godzin jazdy samochodem.

P.S. ostatnio chcialem byc w Krakowie niezalezny od rodziny i zaplacilem
        majatek za hotel z parkingiem strzezonym. Nic tanszego i mimo to przytulnego
        nie moglem tak na szybko znalezc w internecie. Czy ktos z was zna jakies
        przyzwoite pensyjki lub hotele (tez na obrzezach Krakowa, zwlaszcza
        poludniowach), gdzie mozna przenocowac za powiedzmy najwyzej 70 zl. od osoby?

Kurcze, chetnie zajrzalbym znow do Krakowa.
    • Gość: Stefan Re: Kraków vs Praga IP: *.compower.pl 23.06.01, 00:00
      Witam ponownie. Widze, ze wywiazala sie ciekawa dyskusja nad tematem Naszego
      Miasta > mam nadzieje, ze to nie koniec. Nie da sie ukryc, ze turystyka jest
      jedna z szans Krakowa, i trzeba nad tym pracowac i porownywac sie z innymi (byc
      moze lepszymi) miastami. Brakuje jeszcze wielu rzeczy (czasami drobiazgow), aby
      wszystko zaczelo funkcjonowac jak nalezy. Bo jezeli turysci nie zostawia w
      miescie swioch pieniazkow, to skad one beda naplywac? ze sprzedazy gruntow
      kolejnym supermarketom w centrum miasta? to wykonczy nas, krakusow > ale to
      jest zupelnie inny temat. Pazdrawiam wszystkich goraco.
    • Gość: Krakus Re: Kraków vs Praga IP: *.bci.net.pl 02.12.01, 19:20
      Co poniektórzy tak się zachwycają tą Pragą jakby to był Rzym albo Paryż.
      Zupełnie tego nie rozumiem.
      • Gość: flip Re: Kraków vs Praga IP: *.p.lodz.pl 03.12.01, 21:50
        Dla poniektorych Praga jest lepsza od Rzymu.
    • Gość: karlin Krakow moze Pradze zazdroscic tylko jednego: IP: *.customer.vol.cz 03.12.01, 19:57
      metra. Sprobojcie z Nowego Biezanowa dostac sie do Rynku w ciagu 20 minut.
      • Gość: Tomaszek Re: Krakow moze Pradze zazdroscic tylko jednego: IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 23:57
        Praga, to miasto, które ponad 40 lat było stolicą komunistycznej
        Czechosłowacji. Wiekszość kasy na utrzymanie np. zabytków czeskich czy
        słowackich szła właśnie do Pragi. To było miasto - wizytówka wschodniego bloku.
        Prawda, jest piękna, i przynajmniej w jej zabytkowym centrum, trudno dopatrzyć
        się reliktów socjalizmu, znacznie ostrzejszego niż u nas. To było miasto
        znacjonalizowane, dlatego łatwiej było dokonać gruntownego, jednoczesnego
        odświeżenia miasta, bez oglądania się na zdanie wieloletnich właścicieli. W
        Krakowie, gdzie stoi ponad 1/4 wszystkich polskich prywatnych kamienic jest
        zupełnie inaczej. Ogromna część kamienic należy do Kościoła, w wielu własność
        jest bardzo rozdrobniona, w innych z kolei trudna do ustalenia. Regulowane
        czynsze i ochrona lokatorów w postaci nowej ustawy tylko dobije wiele domów.
        Przecież nie da się powiedzieć: O.K. od jutra remontujemy Kraków! Skąd wziąć
        kasę na to? Z budżetu, a może podnieść czynsze z 4 zł za m.kw do 20! To by
        dopiero była wrzawa i setki eksmisji. Cieszmy się tym co mamy, bo w takiej
        sytuacji może być tylko gorzej. Jeśli lubicie zwiedzać piękne zabytkowe miasta,
        które są odrestaurowane na potrzeby turystów, polecam gorąco Tallin, stolicę
        Estonii. Po drodze zwiedzcie Rygę na Łotwie, też piękne Stare Miasto.
        Pojechałem tam samochodem w maju, bardzo bezpiecznie i sympatycznie. Czy ktoś
        tam z Was był? Myślę nawet że Tallin jest milszy niż Praga, którą też bardzo
        lubię.(A Estonki,... Panowie, piekniejsze niż Czeszki, które wg mnie dotąd były
        nr 1 w Europie!)Pozdr.
        • Gość: 6533145 tallin etc IP: *.shell.nl 04.12.01, 10:02
          jak rozrozniles Estonki od Rosjanek i Finek? Na moj gust na tallinskim starym
          miescie polowa osob to Finowie a cwierc to Rosjanie. estonskiego od finskiego
          Polak nie rozrozni, a miejscowi Rosjanie nie afiszuja sie ze swoim rosyjskim.

Co do reszty sie zgadzam, poza durnym hotelem Olumpia, ktory znakomicie psuje
          panowame miasta z morza i drugiej strony zatoki. Estonczycy zapewne dodali by
          takze cerkiew na placu przed parlamentem.
          • Gość: Axel Re: tallin etc IP: 10.5.16.* 04.12.01, 19:14
            Wole Ryge od Tallina, Wilno tez fajne ale zaniedbane. Prage uwielbiam, ale
            ostatnio faktycznie ulegla McDonaldyzacji. Krakow jest najlepszy, bo w 100%
            autentyczny. Wlasnie za to go kocham, on po prostu ma w sobie cos, czego zadne
            inne miasto nie ma i jesli tego nie czujesz to nie wiesz o czym pisze.

P.S. Moj przyjaciel Koreanczyk woli Prage od Paryza, a Krakow od Budapesztu.
            Berlin na koncu listy :)
            • Gość: Alex Re: tallin etc IP: 217.96.10.* 05.12.01, 20:24
              Odjechaliście trochę od tej Pragi. Też uważam, że Kraków, mimo wszechobecnej
              szpetoty szyldów i reklam jest po prostu autentyczny. Dużo racji ma Tomaszek,
              pisząc o uwarunkowaniach tego stanu rzeczy i nie spodziewam się, aby to się
              miało radykalnie zmienić.
              Co do urody Tallina i Rygi- każde z tych miast jest ciekawe, ale mnie tez
              bardziej odpowiada Tallin-oczywiście Stare Miasto. Jest bardziej malownicze i
              kameralne, czuje się jego niezwykłość, w przeciwieństwie właśnie do Pragi,
              która jest piękna, pociągająca i rozrywkowa ale faktycznie disnejowska. W
              Wilnie byłem dwa razy, dużo się tam zmienia, Stare Miasto jest bardzo starannie
              odrestaurowane, a Litwinki... biją na głowę wszystkie Estonki i Czeszki razem
              wzięte. (nie wspominając o Finkach, no cóż w Helsinkach podobały mi się tylko
              Rosjanki). Oto mój ranking najładniejszych miast Europy, z tych dotychczas
              wymienionych.1.Kraków, 2. Tallin, 3. Praga, 4. Wilno, 5.Ryga, 6.Budapeszt,
              99.Berlin
              • Gość: 65222769 Ryga... no co ty... IP: *.shell.nl 05.12.01, 20:58
                Tallin nie umywa sie do Rygi... nie ma w nim ani jednego budynku ktory zapada w
                pamiec, owszem, starowka jako calosc choc malutka jest OK, zwlaszcza ze ma to
                czego nie ma Krakow - zroznicowanie terenu.

Ale Ryga - to dopiero jest miasto! Zwlaszcza teraz, zima, kiedy na tym pieknym
                hanzeatyckim gotyku lezy snieg i calosc jest bajkowa (ale nie disnejowska,
                nie!). Oczywscie schrzanili sobie panorame tym mostem na Dzwinie, ale na
                szczescie jest dosc daleko.

A co do Wilna - to oczywiscie zuplenie inna liga. Ta sama co Krakow.
                • Gość: jmaws Re: Ryga... no co ty... IP: *.ci.comarch.pl 06.12.01, 12:01
                  Według mnie ranking miast europejskich jest następujący:1/Rzym , 2/Paryż,
                  3/Londyn, 4/Praga, 5/Bruksela, 6/Barcelona,45/Wrocław, 52/Lwów 58/Kraków,
                  76/Budapeszt, 99/Berlin.
                  • Gość: Alex Re: Ryga... no co ty... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.12.01, 15:21
                    Robienie takiego rankingu nie ma sensu. Można porównać Paryż z Londynem czy
                    Rzymem, ale juz nie z Krakowem, czy Tallinem, po prostu inna skala!
                    Pisząc o Tallinie mam na myśli tylko Stare Miasto, podobnie o Rydze czy Wilnie.
                    Poza Starym Miastem, zarówno Ryga jak i Tallin to brzydkie postsowieckie miasta
                    z rozpadającymi się blokami i barakami. Ryga ma sporo terenów zielonych, no i
                    szeroką Dźwinę, z całkiem nie takim brzydkim mostem jak na sowiecką
                    architekturę. Tallin jest zaś niezwykły nie tylko ze względu na topografię, ale
                    rzadką sztukę stworzenia klimatu Starego Miasta, czego jakoś nie potrafiłem
                    odczuć w Rydze, mimo, że też mi się podobała.
                    P.S. Barcelona - "odjazd"!
                    • Gość: flip Re: trzy naj... IP: *.p.lodz.pl 08.12.01, 20:26
                      Praga, Amsterdam, Barcelona
                      Subiektywnie-ci to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka