Gość: Joseph IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 18.06.02, 09:50 W dzisiejszej GW (jak też w Dzienniku) piszą coś o tramwajach jednoszynowych. Dla mnie bomba (bez ironii!). Czy komuś wiadomo coś więcej niż piszą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.in Re: Monorail 18.06.02, 14:06 temat dla yogy'ego - lubi tramwaje na oponach :) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Monorail 18.06.02, 18:23 tylko, ze Yogy nie ma i podobno w najblizszym czasie miec nie bedzie dostepu do netu :( tak mowil, jak sie spotkalismy pare dni temu, ostatnio pisal chyba ze szkoly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Monorail IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 18:52 mikolaj7 napisał(a): > tylko, ze Yogy nie ma i podobno w najblizszym czasie > miec nie bedzie dostepu do netu :( > > tak mowil, jak sie spotkalismy pare dni temu, ostatnio > pisal chyba ze szkoly... Pewnie już szuka dostępu na Czerwonym Prądnku:) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Monorail 18.06.02, 20:49 No właśnie to są te sławne tramwaje na oponach. Czyli jednak Yogy jest prorokiem i miał rację :))) Wg mnie fajny projekt, ale mało realny. Przypomnijcie sobie np, że tramwaj dwusystemowy do Wieliczki wg pierwotnych planów powinien jeździć już od roku : ((( Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Monorail 18.06.02, 22:17 Pomysł uważam za dobry ( już widzę Zbigniewa jadącego na Dworzec Monorail'em :)))) ). Jednak sądzę, że nie zostanie zrealizowany, podobnie jak tramwaj dwusystemowy, kolejka linowa z Miasteczka studenckiego ( :) )... Trasę na Prądnik uważam za optymalną, ale jak oni chcą przeprowadzić kolejkę z Kampusu przez Grzegórzeckie i Mogilskie do Kocmyrzowskiego ? Przecież to bardzo na około. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Monorail IP: *.p.lodz.pl 20.06.02, 02:33 Jak jednoszynowe, to nie moga byc tramwaje :-). Tramwaj jest wtedy, jesli moze jechac ulica. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Monorail 21.06.02, 08:51 Gość portalu: flip napisał(a): > Jak jednoszynowe, to nie moga byc tramwaje :-). Tramwaj jest wtedy, jesli moze > jechac ulica. No bo w gazetach się nie znają :))) Odpowiedz Link Zgłoś
klamott Re: Monorail 20.06.02, 18:13 Gość portalu: Joseph napisał(a): > W dzisiejszej GW (jak też w Dzienniku) piszą coś o tramwajach jednoszynowych. > Dla mnie bomba (bez ironii!). Czy komuś wiadomo coś więcej niż piszą? www.monorails.org/tMspages/HowMuch.html - ciekawe, czy to w Krakowie ma kosztować 15 mln dolarów za mile, czy 68 milionów za milę (1600m). Każda stacja to nieproporcjonalny wzrost kosztów, więc może się okazać, że będą 3-4 stacje na całą linię. Ale w sumie niegłupi pomysł na połączenie Mistrzejowic i Oświecenia z centrum - jakoś przez Pilotów czy Brodowicza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joseph Re: Monorail IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 21.06.02, 10:02 klamott napisał(a): > <a href="http://www.monorails.org/tMspages/HowMuch.html"target="_blank">www.mon > orails.org/tMspages/HowMuch.html</a> - ciekawe, czy to w Krakowie ma > kosztować 15 mln dolarów za mile, czy 68 milionów za milę (1600m). Dzięki już znalazłem, jak też linki do Malezji i Seattle, gdzie takie rzeczy już zbudowali bądź budują. Wg amerykańców to 2,5-3,5 mln $ za milę, ale jakoś mi to wygląda za tanio :-( > Ale w sumie niegłupi pomysł na połączenie Mistrzejowic i Oświecenia z centrum - > > jakoś przez Pilotów czy Brodowicza? Zapewne przez Radomską, gdzie jest korytarz pod tramwaj zarezerwowany już od lat sześćdziesiątych. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś