Gość: Kamień 3 GRZECHY GŁÓWNE - POLAK OPLUWA IP: 213.17.234.* 04.12.02, 18:37 www.rp.pl/gazeta/wydanie_021204/sport/sport_a_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień CECHA NARODOWA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 23:54 Oto cecha narodowa, pognębić autorytet. Czy to Zbigniew Boniek, czy to Leszek Balcerowicz, należy opluć, zgnoić, zadeptać. Tak jest od wieków. Dlatego polskie elity żyją w izolacji od reszty społeczeństwa. I tak już będzie zawsze. Pytanie tylko, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: CECHA NARODOWA IP: beton:* / 192.168.1.* 06.12.02, 13:52 Po upadku muru berlińskiego krążył dowcip: Dlaczego Mojżesz prowadził Żydów przez 40 lat, skoro mógł to zrobić za 40 dni? Nie chciał by do Ziemi Obiecanej weszło pokolenie skazone niewolnictwem. Ile czasu musi upłynąć by w Polsce zmieniły się stare nawyki? Przed paru laty, podczas medialnego otwarcia( mąż był służbowo) ośrodka nad Dunajcem dosiadł się do nas właściciel - Niemiec. Ośrodek był marginesem jego działalności, zaproszone było również kierownictwo(polskie)z jego innych przedsiębiorstw. Zaczęli podchodzić. Każdy z półlitrówką. Krowie oczy - paaanie prezesie napijmyyy się. Siedzieliśmy jak zamurowani, właściciel uciekł, horda za nim. Cóż! wóda odsłania cechy narodowe? Byłam z Andrzejem po prezent mikołajowy do szkoły - model do sklejania 20-25zł. Zapytał czy może dopłacić ze swoich, przytaknęłam. Dopiero później powiedział że nie chcąc głupawych prezentów tak powymieniał się kartkami po losowaniu, że kupował dla samego siebie. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Zbigniew Boniek IP: *.ite.waw.pl 09.12.02, 14:13 Pozwolę sobie (jako kibic, jednak nie stadionowy chuligan) nie podzielać opinii o byłym trenerze reprezentacji, Zbigniewie Bońku. To posada "wysokiego ryzyka" w całym świecie futbolowym - ryzyka utraty posady, krytyki (niekoniecznie zasłużonej i eleganckiej), utratu zdrowia i zawału serca. Nagrodą za to są bardzo wysokie zarobki i pozycja społeczna. Niektórzy otrzymują nawet tytuły szlacheckie od królowej za sukcesy prowadzonej reprezentacji. Zbigniew Boniek objął posadę po Jerzym Engelu w okolicznościach (według mnie) niezbyt honorowych, przechodząc z posady v-ce prezesa PZPN, czyli pracodawcy J.Engela. Światek PZPN to jest FIFA i UEFA w skali mikro, z ich organizacją, układzikami i bizantyjską rozrzutnością. Zbigniew Boniek dobrze wiedział w co gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Zbigniew Boniek IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 09:48 Wszystko O.K. Ale chyba nie zakwestionujesz jego kwalifikacji? Piłkę chyba dobrze kopał przez wiele lat, nie tylko w Polsce? Chodzi o to, że w jednym z wywiadów Boniek powiedział, że jeszcze dobrze nie zaczął pracować jako trener, a już go opluli i oblali pomyjami. Ot, Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 07.12.02, 09:09 www.tygodnik.com.pl/numer/278345/komar-felieton.html www.tygodnik.com.pl/numer/278749/szumanska-felieton.html www.tygodnik.com.pl/numer/277436/podsiadlo-felieton.html www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_021207/publicystyka/publicystyka_a_5.html Filizanka białej kawy i trochę porannej prasówki na dzień dobry Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 11:18 Ufff, dochodzę do siebie po przeczytaniu tych tekstów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 16.12.02, 10:57 sorki, jak mam trochę luźnego czasu - lubię prasówkę online, wrzuciłam do koszyka co mi się dobrze czytało. To co powiedział prezes TK jest moim zdaniem formą obrony przed gniewem ludu - od magicznej daty na nich się pluje, już nie tylko na włascicieli kamienic. Pozdrawiam Dora od samego rana Andrzej zgłosił się ze swoimi: alleopatiami, biosferą, siedliskiem etc pewnie zakres biologii z całego półrocza z przeplatanym 10 przykazaniami, aktem wiary i innymi cnotami i grzechami na religię, aby go przepytywać - (dobrze że siedze przy kompie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL -Pani Dobrochna IP: beton:* / 192.168.1.* 07.12.02, 09:14 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/231411.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL -Pani Dobrochna IP: beton:* / 192.168.1.* 07.12.02, 09:23 http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/231411.html Sprawiedliwość przyszła dopiero ze Strasburga Ta historia mogłaby wyjść spod pióra Franza Kafki. Gdy współwłaścicielka kamienicy wystąpiła przeciw ludziom, którzy pozbawili ją dochodów, łódzki sąd wsadził ją na 2 i pół miesiąca do aresztu i poddał badaniom psychiatrycznym. Na sprawiedliwość musiała czekać siedem lat: we wtorek Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu przyznał jej 10 tysięcy euro tytułem odszkodowania. Dobrochna Nowicka, wdowa po rzeźbiarzu Edwardzie Nowickim – autorze „Syrenki” z Pasażu Rubinsteina – jest współwłaścicielką kamienicy przy ul. Piotrkowskiej 6 w Łodzi. Za czasów PRL tą nieruchomością zarządzało Zrzeszenie Właścicieli i Zarządców Domów, czerpiąc z tego tytułu ogromne zyski. Po upadku komunizmu właścicielka postanowiła wziąć sprawy w swoje ręce i wywalczyła w sądzie prawo do samodzielnego administrowania kamienicą. Zrzeszenie Właścicieli i Zarządców Domów nie podporządkowało się tej decyzji. Zerwane kartki – Kiedy wieszaliśmy na drzwiach kartki z prośbą, by czynsze wpłacać na nasze konto, ktoś je zrywał. W to miejsce pojawiała się informacja, że czynsze nadal pobiera Zrzeszenie Właścicieli i Zarządców Domów. Lokatorzy byli zdezorientowani, a ponieważ całe życie płacili do Zrzeszenia, niektórzy robili to nadal. Inni w ogóle przestali płacić – wspomina Inez Nowicka, córka właścicielki domu. W października 1990 roku, czyli tuż przed wydaniem przez sąd decyzji o przejęciu administrowania przez Dobrochnę Nowicką, Zrzeszenie wynajęło lokale w tej posesji o łącznej powierzchni powierzchni ok. 500 metrów kwadratowych Henrykowi Dembskiemu, jednemu z lokatorów kamienicy. Uzgodniono czynsz 1 – 2 złotych za metr (w przeliczeniu na nowe złotówki). Potem Henryk Dembski zaczął podnajmować już za „prawdziwy” czynsz różnym instytucjom. Od jednego tylko sklepu otrzymywał w pewnym okresie miesięcznie 1400 dolarów. Jego zyski były tym większe, że rachunki za wodę zużytą przez lokatorów kamienicy od których on ściągał czynsz, wywóz śmieci oraz remont dachu obciążały konto Dobrochny Nowickiej. Pracownicy Urzędu Kontroli Skarbowej, którzy we wrześniu 1995 roku badali finanse zrzeszenia, ze zdumieniem stwierdzili, że „zrzeszenie przyjmowało w latach 1992-1994 od części najemców opłaty czynszowe (...) mimo iż posesja ta postanowieniem Sądu Rejonowego z dnia 18.10.1990 została przekazana pod zarząd Dobrochny Nowickiej”. Nie znaleźli też w dokumentach Zrzeszenia rozliczenia finansowego za okres sprawowania administracji w posesji przy ul. Piotrkowskiej 6. Przez ten czas Henryk Dembski wzbogacił się na tyle, że we wrześniu 1994 roku mógł kupić udziały w kamienicy przy ul. Piotrkowskiej 6 od spadkobierców jednego z właścicieli. Niebezpieczny mecenas Dobrochna Nowicka zasypywała prokuraturę skargami na Zrzeszenie. Bez rezultatu. Pod koniec stycznia 1994 roku napisała też list do banku PBG, w którym informowała, że Henryk Dembski zaciągnął kredyt podając fałszywe informacje i że spłaca go pieniędzmi z czynszów, które mu się nie należą. Henryk Dembski natychmiast oskarżył Dobrochnę Nowicką o zniesławienie. Sprawa toczyła się przed Sądem Rejonowym w Łodzi. Dobrochna Nowicka potwierdziła, że napisała list do banku i oświadczyła, że fakty w nim zawarte są prawdziwe. Adwokat Lech Brodniewicz, który reprezentował Henryka Dembskiego, wystąpił z wnioskiem o ściągnięcie z Poradni Zdrowia Psychicznego historii choroby Dobrochny Nowickiej, gdyż według jego wiedzy była ona pacjentką tej instytucji. Wkrótce nadeszło pismo z Poradni Zdrowia Psychicznego Łódź-Śródmieście, podpisane przez dr Bożenę K. Można było w nim przeczytać, że Dobrochna Nowicka odwiedziła Poradnię jeden raz w roku 1973 i w jej aktach zapisano jako rozpoznanie wstępne „podejrzenie schizofrenii urojeniowej”. Mecenas Brodniewicz zażądał wówczas przeprowadzenia badania psychiatrycznego w szpitalu. Na dowód niezrównoważenia właścicielki kamienicy podał fakt, że próbowała ściągać czynsz od tych lokatorów swojego domu, którym lokale wynajęło Zrzeszenie Właścicieli i Zarządców Domów. Dobrochna Nowicka zaprzeczyła, jakoby kiedykolwiek była pacjentką Poradni. Sąd Rejonowy nakazał jednak przeprowadzenie badania psychiatrycznego w szpitalu im. Babińskiego, na oddziale kierowanym przez… tę samą Bożenę K. Gdy właścicielka kamienicy nie zgłosiła się na badanie, została aresztowana. Jedno widzenie na miesiąc Dobrochna Nowicka jest obecnie nieuchwytna, ale udało nam się skontaktować z jej dziećmi. Na wspomnienie aresztowania matki Inez Nowicka nie potrafi ukryć łez. – Mama zachowywała się dzielnie. Nie załamała się, choć siedziała z więźniarkami osadzonymi za przestępstwa kryminalne, na przykład z kobietą, która zamordowała męża. Ojciec też bardzo mężnie to znosił – mówi Inez Nowicka. Sędziwy, wówczas 84-letni, rzeźbiarz Edward Nowicki potrafił cierpliwie czekać kilka godzin w poczekalni aresztu, by zobaczyć się z żoną. Sędzia pozwolił rodzinie tylko na jedno widzenie miesięcznie, do środka wpuszczano jedynie niektóre spośród dziewięciorga dzieci Dobrochny Nowickiej. – Pamiętam, jak stałam pod murami aresztu przy ul. Kraszewskiego, i patrzałam na mamę, która była w oknie. Do środka mnie nie wpuszczono – wspomina Adriana Nowicka, inna córka właścicielki domu. Dobrochna Nowicka była w areszcie dwa razy. Na przełomie 1994 roku siedziała 10 dni, a lekarz zbadał ją dopiero ósmego dnia aresztu. Po zakończeniu badania przetrzymano ją jeszcze jeden dzień. Za drugim pobytem, który trwał od 23 marca do 3 czerwca 1995 roku, było jeszcze gorzej: musiała czekać na badanie 27 dni, a po badaniu więziono jeszcze przez osiem dni. Psychiatrzy stwierdzili, że Dobrochna Nowicka nie wykazuje objawów choroby psychicznej lub otępienia a jej iloraz inteligencji jest znacznie powyżej przeciętnej. Jednocześnie stwierdzili u niej osobowość paranoidalną, co oznaczało, że ma skłonność do postrzegania zachowań innych ludzi w kategoriach spisku. Sąd Rejonowy w Łodzi, który zadał sobie tyle trudu by ustalić poczytalność oskarżonej, ostatecznie nie zbadał prawdziwości listu Dobrochny Nowickiej do banku. Wkrótce po uwolnieniu jej z aresztu sprawę umorzył. Z czasem okazało się, że sugerowanie choroby psychicznej przeciwnika to stała metoda stosowana w sądzie przez mecenasa Lecha Brodniewicza. Pięć lat później adwokat ten stanął naprzeciw Dobrochny Nowickiej przy okazji sprawy dotyczącej innej kamienicy, której jest współwłaścicielką. Mecenas złożył wówczas do sądu następujący wniosek dowodowy: „Wnoszę (...) aby Sąd zwrócił się do Szpitala im. Dr. Babińskiego w Łodzi przy ul. Aleksandrowskiej z zapytaniem, czy, ewentualnie kiedy i z jakim rozpoznaniem, leczyła się w tym szpitalu Dobrochna Nowicka. Według posiadanych przez uczestnika informacji wnioskodawczyni leczyła się w tym szpitalu z rozpoznaniem schizofrenii urojeniowej”. Szpital odpisał, że się nie leczyła. Sprawiedliwość po latach O ówczesnych decyzjach Sądu Rejonowego w Łodzi możemy dziś czytać w orzeczeniu Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Stasburgu. Orzekł on, że tak długie przetrzymywanie Dobrochny Nowickiej w areszcie, zwłaszcza przed i po badaniu psychiatrycznym, naruszyło jej prawa do wolności. Sąd zwrócił też uwagę na to, że okres zatrzymania był wyjątkowo długi w zestawieniu z faktem, że sprawa dotyczyła oskarżenia prywatnego w sporze sąsiedzkim. Uznał ponadto, że bezprawiem było ograniczenie aresztantce widzeń z rodziną do jednego w miesiącu. Trybunał nie badał meritum sprawy, czyli tego, komu należały się czynsze z posesji przy ul. Piotrkowskiej 6 – takimi sprawami ten sąd się nie zajmuje. Tło całej sprawy jest jednak bardzo wyraźnie zarys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: WWW.KAMIENICA.PL -Pani Dobrochna IP: *.ite.waw.pl 09.12.02, 11:29 Czy chociaż wiadomo, jak nazywa się ów łódzki sędzia, który odpowiada za opisane wydarzenia i kosztował podatników (w tym nas) dodatkowe 10000 euro ? Pozdrowienia ajax Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Pewnie do dziś orzeka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 09.12.02, 16:43 ....wydając wyroki niezgodne z Konstytucją, oraz nie mające nic wspólnego nawet ze sprawiedliwością. . . . . SPECYFIKA ŁÓDZKIEGO SĄDU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Pewnie orzekał w moich sprawach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 11:54 Jak by tu się dowiedzieć, kto orzekał w sprawie Pani Dobrochny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Nie była bym zdziwiona, bardzo prawdopodobne!!!!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 16.12.02, 10:10 U źródła. Ja spróbowała bym poprosić któreś z jej dzieci. Może są w książce telefonicznej - mają dość charakterystyczne imiona. Oni płaczą do dziś na samo wspomnienie, ich matka, poszukiwana listem gończym, ukrywa się od siedmiu lat, mogą nie chcieć rozmawiać na ten temat. Ale myślę, że nie mają żadnego powodu by nie podać nazwisk hordy z sędzią-dobrodziejem na czele. Mogą się jedynie obawiać groźnych reperkusji z ich strony - dość ich zastraszono i sponiewierano. A może ta pani, podpisała się imieniem i nazwiskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 mróz...mróz...mróz... IP: beton:* / 192.168.1.* 07.12.02, 18:34 MRÓZ Od momentu odzyskania starego domu zwyczajnie nie lubię mrozu. Stara, przedwojenna instalacja wodno-kanalizacyjna zrobiona przez mojego dziadka. Lecz najgorsze są przyłącza wykonane byle jak przez PGM. Obecnie już prawie wszystko nowe. Telefony, często w nocy: LEJE SIĘ. Woda na podwórku, w dozorcówce, korytarzu - kosztowne fontanny. Byle by tylko nie lało się do 127 metrowej piwnicy. Wtedy to tylko bilety wstępu jak na basen. Dlatego tak zapamiętałam informację o awarii w Twojej kamienicy, kiedy woda zalała dwa piętra. Czy ktokolwiek zakręcił wtedy główny zawór? czy musiałeś jechać z Katowic do Łodzi? bo nikomu nie chciało sie tego zrobić!? Ale najpaskudniejsze są awarie kanalizacji. Brrr! Min.lały się ścieki przez drewniany strop w suficie na korytarz. Utworzyła się rozległa, przy wysokom mrozie zamarzająca szybko, kałuża. Poślizgnęłam się na niej i przejechałam kilka metrów na własnym siedzeniu. Lokatory pewnie miały niezły ubaw, ale pośpieszyły by mnie złapać i postawić na nogi. I w imię jakiej róży spotkała mnie taka frajda? fe!! Na Orawie 8 stopni mrozu. Śniegu nie ma, jest biała sadź, która osadza się wszędzie.. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: mróz...mróz...mróz... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 11:59 Lokatorzy Cię złapali i postawili na nogi, bo kto by im te rury naprawiał? Woda w Łodzi? Zadzwoniłem do wodociągów i sami zakręcili. Potem wezwałem ich na piśmie, by usunęli awarię na własny koszt, skoro podpisali indywidualne umowy z lokatorami. Zrzuciłem odpowiedzialność za stan sieci na nich, bo jak chcą robić kasę na wodzie z obcymi mi ludźmi, to niech naprawiają sieć aż po kran lokatorucha. I tak dalej, i tak dalej, i tak dalej ... do Strasburga, he he he ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.ite.waw.pl 09.12.02, 12:21 Ciekawe publikacje w Rzeczpospolitej : www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_021209/nieruchomosci_a_1.html Czekam, czy "moi" lokatorzy zapłacą czynsz w terminie, stary, nowy, wcale ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Zły mróz i właściciel kamienicy bez miłosierdzia IP: beton:* / 192.168.1.* 09.12.02, 15:36 Ha! nasza zima zła!!! oboje są winni - jeden awariom, drugi: nieremontowanym kamienicom. A TK też jest winny, bo zezwolił na podwyżkę! Ciekawam, czy w tym roku któraś z moich, zachowanych jeszcze, starych rur pęknie. Argument że dom ma 250 lat i w zwiazku z tym komorne ma byc niskie, słysze ciągle. Z zawsze stoickim spokojem odpowiadam że właśnie dlatego: MA być bardzo wysokie. A poszli by se na bloki!!!!mało to pustostanów do wynajęcia? Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 poszukiwana przez policję listem gończym IP: beton:* / 192.168.1.* 10.12.02, 09:42 Wygrała w Strasburgu ale nadal jest poszukiwana przez policję listem gończym, wydanym przez Prokuraturę Rejonową Łódź Śródmieście w grudniu 1995 r. lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/231915.html Kolejne dopełnienie DRAMATU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień To zrozumiałe ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 12:08 Bo teraz komuniści bronią własnego honoru. Komuchy to honorne chłopaki! Kto by się tam przyznał do porażki? Tłumaczą się procedurą ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień KOMUNIZM IDEALNY IP: 213.17.234.* 10.12.02, 13:08 lodz.naszemiasto.pl/archiwum/762678.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax bezsens IP: *.ite.waw.pl 10.12.02, 14:35 Jestem gotów zrozumieć pijanego lokatora. Alkohol wyłącza funkcje logicznego myślenia i działania. W tej publikacji przeraża co innego - jej autor i zaprezentowana przezeń filozofia. Wygląda na to, że on też był pijany, kiedy pisał ten artykuł. Jego szef, redaktor naczelny gazety, powinien zadać zobie pytanie o cel publikacji. Jakie przesłanie niesie ów artykuł dla czytelników ? : Cha, cha, pijany lokator podpalił chałupę, cha, cha, oskarżył strażaków narażających swoje zdrowie i życie przy gaszeniu pożaru o kradzież pieniedzy, cha, cha, dzieci są całe i zdrowe, cha, cha, wszystko dobrze się dla rodziny pijaka skończyło, cha, cha, trzeba podać mu pomocną dłoń, cha, cha, on i tak nie zapłaci czynszu, bo nie ma, cha, cha .... róbta tak dalej. Zabawa w nieodpowiedzialność, cha , cha, cha, cha, ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 O trudnej sztuce jedzenia IP: beton:* / 192.168.1.* 11.12.02, 08:17 www.tygodnik.com.pl/numer/278143/slawek.html Artykuł, wprawdzie z października, ale to z niego zapożyczam określenie, jakże trafne i idealnie pasujące do obecnej sytuacji w Polsce - HORDA. fragment: Elity polskiej klasy politycznej ponoszą więc winę za hordyzacją życia publicznego. Definicja hordy – według Emile’a Durkheima – wskazuje jasno, iż jest to najbardziej pierwotny rodzaj więzi społecznej, spajającej jednostki bezpośrednią wspólnotą losu i interesu, wspólnotą, w której główną rolę odgrywają silne zbiorowe emocje. W przeciwieństwie do np. „klanu”, horda jest na ogół nietrwała, bowiem jej członkowie przestają interesować się wspólnym losem z chwilą osiągnięcia upragnionego celu, tworząc kolejne hordy, o innym już składzie, które mają zapewnić im powodzenie w dążeniu do następnego celu. Gwałtowne przeszeregowania składów partyjnych przed wyborami, „przeskakiwanie” z jednej grupy do innej, obsadzanie „swoimi ludźmi” wszystkich możliwych stanowisk kierowniczych, nominacje nie pozostające w żadnej relacji do kompetencji, a związane wyłącznie z przynależnością do określonej partii, oto wydatne i znane z codziennej prasy przykłady działania hordy jako sposobu funkcjonowania w życiu publicznym. Tendencje te niepokoiły już w pracach poprzedniego rządu, dla obecnej ekipy stały się wszakże normą. Nikogo nie dziwi już, że Sławomir Wiatr, mimo pełnionych w przeszłości obowiązków mało sprzyjających jego obecnej funkcji, nie tylko pozostał na stanowisku ministra odpowiedzialnego za kampanię upowszechniającą idee Unii Europejskiej w Polsce, ale także zauważył, że – jak zapamiętałem z relacji radiowej – pozostanie przy obecnych zadaniach, bowiem odwołując go premier podważyłby wiarygodność formacji, z której się obaj wywodzą, a która aktualnie sprawuje władzę. Tak oto dobro „formacji” wzięło górę nad wiarygodnością sprawy o wielkiej wadze dla całego społeczeństwa i państwa. Nikogo zaś to szczególnie nie kłopocze, bowiem życie publiczne upadło już tak nisko, że nawet zwykła przyzwoitość ustąpiła przed bezlitosnym prawem hordy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 ot, tak o niczym waznym IP: beton:* / 192.168.1.* 11.12.02, 13:37 Przed chwilą wróciłam (nie jest tak źle jak przez okno wygladało, powiem więcej: jest bardzo przyjemnie na polu, ot tak w góry...!) i jak tu pare słów nie zamienić. Nawet o niczy istotnym. Nawet jeśli znów wyjdę na gadułę, trudno. Checa! ten wywiad z Polem, co to go Krotki wypatrzył i komentował jest chyba usunięty, lub ja go nie mogę znaleść. A cudny był!!!!!!!!minister - czi te oczi mogą kłamać? oj! napewno nie!... niestety..... www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=25&w=3917292 Pamietam jak pierwszy raz miałam lecieć do "ciepłych krajów". Przykazano:same letnie rzeczy! a w Krakowie szaro, zimno. Stanęłam na trapie samolotu, noc, powiał wiatr - gdzie tu ciepło?! zastanowiły mnie tylko rosnące ogromne palmy przy drodze. O naiwności nieobytej w różnych klimatach! Lecz zima i mróz też są śliczne! Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: ot, tak o niczym waznym - czyli jest artykuł IP: beton:* / 192.168.1.* 11.12.02, 16:06 Marek Wielgo: Przez Polskę przetacza się fala podwyżek czynszów w prywatnych kamienicach. Często są to podwyżki drastyczne. Twierdzę, że mógł Pan do tego nie dopuścić... Marek Pol: Proszę mi wierzyć, że gdybym mógł, to bym nie dopuścił. www2.gazeta.pl/dom/1,22106,1207047.html głupota stanowi realne zagrożenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: ot, tak o niczym waznym IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.02, 22:35 A ja wreszcie skończyłem malować. Teraz na celownik poszły wszystkie drzwi w mieszkaniu, a jest tego trochę... Na wiosnę malowałem ściany. Poimprowizowałem z kolorami, wszyscy są w szoku, że drzwi rozsuwane pomiędzy pokojami pomalowałem na kolor pomarańczowo-złoty. Tylko żone wie, skąd te kolory, co mnie (nas) zainspirowało. Gdyby obserwatorzy lepiej przyjrzeli się wiszącym na naszych ścianach reprodukcjom, wniosek nasunąłby się sam (Salvador Dali) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: ot, tak o niczym waznym IP: beton:* / 192.168.1.* 17.12.02, 17:56 ..znów mnie zaskoczyłeś! Spróbuję znaleźć.. (więcej nie podpowiadaj ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: ot, tak o niczym waznym IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 20:07 A to niby czym Cie zaskoczylem? Tym, ze sam pomalowalem mieszkanie? Mialem tyle samo czasu pilnowac malarzy, patrzec jak paprza sciany, a potem im placic? O nie! Wole sam to zrobic! Mowilem Ci, ze jestem zwyklym czlowiekiem, jak przechodzien na ulicy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: ot, tak o niczym waznym, niekoniecznie..... IP: beton:* / 192.168.1.* 18.12.02, 12:23 Kolorem. Kolorem rozsuwanych dzrzwi : pomarańczowo-złotym, więcej niz ciepłym. I ciekawam czy moja wyobraźnia odgadnie inspirację. Czyli po czytaniu Konstytucji i uzasadnień wyroków TK i SN jest teraz trochę czasu na mało znaną mi twórczość Salvadore Dali, równie ciekawą jak i obszerną. Co do malowania,wielkie mi co! to ja też i malowałam i opalałam, beton mieszałam jak się betoniarka nagle popsuła i dechy cięłam. Nawet sadzę musiałam wysprzątać, jak włozyłam rękę do dziwnej dziury w kominie starego domu, poruszałam i prawie wagon się jej wysypał. Jakie ja tam mam kominy - przełazowe, od piwnicy po dach, ale białej sowy nie widziałam. Pozdrawiam z posypanego topniejącym śniegiem Krakowa Dora I wcale nie jesteś zwykłym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 cos mówią w radio o czynszach i trzylatce IP: beton:* / 192.168.1.* 12.12.02, 11:13 chyba w trójce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Jedynka - I program IP: beton:* / 192.168.1.* 12.12.02, 11:35 Był podany numer telefonu, teraz jest jakaś grająca szafa. Biedni lokatorzy! obicują sylwestrową wyprowadzkę na dworzec, który bedzie za mały by ich pomieścić. Zły właściciel! bo posiada nie tylko kamienice w Warszawie, ale ma dzieci i wnuki, które gdzieś chcą zamieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 www IP: beton:* / 192.168.1.* 16.12.02, 14:31 Sprawdź, proszę : skargę z 13 09 2002 i apelację od wyroku z 23 08 2002 (word) Pozdrawiam Dora idę ku lokatorom, eee.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor_Hiszpan Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 18:30 Coś dla Ciebie. www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=61&w=3943325 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Nic nie warte bicie piany IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.02, 22:48 Zwykły, nieuczciwy człowiek, ten zwolennik opcji zero. Wypuśćmy wszystkich więźniów z więzień i też zacznijmy z nimi od zera, może zostaną aniołami??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Jak komuna niszczy kraj IP: 213.17.234.* 14.12.02, 13:58 Komuniści niszczą kraj a potem się pytają, dlaczego kraj jest zniszczony. Typowy objaw schizofreniczny. Zawsze mówiłem, że Polska to jeden wielki zakład psychiatryczny, w którym przez przypadek znalazło się paru normalnych. www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/233321.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Jak komuna niszczy kraj IP: beton:* / 192.168.1.* 14.12.02, 21:41 Słabo przypominam sobie miasto i chyba właśnie tylko Piotrkowską, dłuuga ulica. Z artykułu wyłania się obraz przedziwny: stare, zniszczone, częściowo wyludnione i biedne centrum Łodzi, otoczone dzielnicami satelitarnymi - najczęściej godnymi pożądania blokowiskami. Paradoks ! To nie szyfr, raczej: stenogram, tylko tak. 45 - koniec wojny 89 - upadek muru berlińskiego 02 - teraźniejszośc zarzut: sposób argument: realia kontrargument:Podróżnik zarzut: pośpiech argument: różnica kontrargument: życie decyzja: ostracyzm argument: patrz zarzuty kontrargument: raczej bezsilność i bezsens zarzutów Wniosek (mój) - kolumbowie, rocznik: lata sześćdziesiąte Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Prof. Marek Safjan uległ presji populistów IP: 213.17.234.* 16.12.02, 10:23 Wypowiedź Prof. Marka Safjana, prezesa Trybunału Konstytucyjnego w Polsce na łamach Gazety Wyborczej z dnia 11 12 2002 roku. Marek Wielgo: "Czy Trybunał Konstytucyjny zakwestionowałby każde ograniczenie podwyżek czynszów?" Prof. Marek Safjan: "Nie. Z niepokojem stwierdzam, że nasze uzasadnienia nie są czytane. A można z nich dowiedzieć się, że według Trybunału ochrona lokatorów jest konieczna, że czynsze mogą nie zapewnić właścicielom zysku, ale na ich utrzymanie muszą im wystarczyć. A ponadto, iż gwałtowne podniesienie czynszów jest nadużyciem prawa. Z uzasadnień można też wyczytać - wystarczy odrobina dobrych chęci - że Trybunał zaakceptowałby rozłożenie podwyżek na raty. Chodzi o to, żeby dojście do pułapu 3 proc. wartości odtworzeniowej nie trwało kilkadziesiąt lat, co zakładał uchylony przez Trybunał przepis". Mój komentarz. Ten sposób myślenia jest skandaliczny i jest rodem wzięty z PRL-u. Już w roku 1951 (za Stalina !!!) zapadł wyrok Sądu Najwyższego (sygn. C.1450/51 z 15 11 1951), w którym stawierdził on to, o czym mówi Prof. Marek Safjan u progu roku 2003. Prof. Marek Safjan nie posunął się ani o krok do przodu ze sposobem myślenia. Zapomniał, że każda kamienica w Polsce to inwestycja biznesowa i służy zarabianiu pieniędzy. Skandalem jest ubieranie właścicieli kamienic w strój urzędnika, który przerzuca papiery bez zysku, zastępując państwową administrację w swojej własności. Absurdem jest mówienie o tym, że gwałtowne podwyżki są nadużyciem prawa. Każdy lokator w Polsce był uprzedzony o podwyżkach od wejścia w życie ustawy o najmie lokali dnia 2 07 1994 roku. Każdy obywatel kraju widział, jak władza ustawodawcza w Polsce drwi sobie z właścicieli, drwi z konstytucji i wyroków Trybunału. Każdy rozsądny w Polse człowiek wiedział, że za chwilę nadejdzie kres bezprawia i czynsze wzrosną. Zawsze twierdziłem, że w Polsce nie można na nikogo liczyć, to kraj ludzi nieuczciwych. Nadzieja w Trybunale Praw Człowieka w Strasburgu. Kamień - właściciel kamienicy w Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Prof. Marek Safjan uległ presji populistów IP: beton:* / 192.168.1.* 16.12.02, 10:41 Az mi się wierzyć nie chce w to co czytam. Prof. Marek Safjan: "Nie. Z niepokojem stwierdzam, że nasze uzasadnienia nie są czytane. A można z nich dowiedzieć się, że według Trybunału ochrona lokatorów jest konieczna, że czynsze mogą nie zapewnić właścicielom zysku, ale na ich utrzymanie muszą im wystarczyć. A ponadto, iż gwałtowne podniesienie czynszów jest nadużyciem prawa. Z uzasadnień można też wyczytać - wystarczy odrobina dobrych chęci - że Trybunał zaakceptowałby rozłożenie podwyżek na raty. Chodzi o to, żeby dojście do pułapu 3 proc. wartości odtworzeniowej nie trwało kilkadziesiąt lat, co zakładał uchylony przez Trybunał przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 18.12.02, 07:52 na Dzień Dobry! z lekka ośnieżonego Krakowa www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_021216/nieruchomosci_a_5.html trójprzymierze krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/229870.html Łódź czy Kraków, obojętne, do jednego tekstu można wpisywac dowolnie imiona polskich miast. www1.gazeta.pl/krakow/1,35798,1220769.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 19.12.02, 09:40 polecam www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_021219/prawo/prawo_a_9.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 23:38 Wczoraj byłem w Łodzi w sprawie zwrotu wywłaszczonej działki w 1977 roku. Na podstawie decyzji o przyznaniu odszkodowania z 1977 roku, sporządzili operat szacunkowy. Chcą ode mnie równowartość wypłaconego odszkodowania, po zrewaloryzowaniu. Jest to kwota 8300 zł. Niby niewiele, ale jak tu płacić za odzyskanie ukradzionego? To przypomina złodzieja, który ukradł samochód i dzwoni po haracz. W dodatku działkę ukradli w bardzo dobrym stanie technicznym, z oryginalnym parkanem i bramą. Obecnie można wszystko przeorać. Po parkanie zostały ślady podmurówki. Czeka mnie koszt usunięcia drzew i krzewów - samosiejek, których wówczas nie było. Miasto chce odszkodowanie jak za wycięcie drzewa - kilkadziesiąt tysięcy od sztuki. Zrobili specjalnie inwentaryzację (Wydział Środowiska). Jest jeden drobny szczegół w sprawie odszkodowań: babcia i ojciec permanentnie odmawiali pobrania odszkodowania. Babcia pisała do PZPR w W-wie, że tyle to jej starczy na "jedną parę butów jugosłowiańskich" i nic nie wzięła. Oni mają adnotację, że wysłali przelew 4 marca 1977. Ojciec również nie wziął ani grosza. Ostatecznie w decyzji wywłaszczeniowej jest adnotacja, że odszkodowanie skompensowano z hipoteką budynku w kwocie 13500 złotych i z zadłużeniem ojca w urzędzie skarbowym w Swarzędzu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Zwykłe łgarstwa i fałszerstwa. Hipotekę spłaciłem ot, tak sobie, w roku 2001. Czemu? Chodziło o 1,8 złotego!!! W tym zawarta była kwota 13500 złotych z 1949 roku + odestki, po dewaluacji 1,8 zł. Więc nie skompensowali odszkodowania z hipoteką. A teraz ważne dla właścicieli kamienic: moja hipoteka powstała na skutek nakładów, zamykających się rachunkiem na kwotę 13500 zł z grudnia 1949 roku. Natomiast w marcu 1949 roku Okręgowy Urząd Likwidacyjny wydał decyzję o zwrocie zarządu jej właścicielom. Od marca 49 Miasto sprawowało zarząd w złej wierze, więc WSZELKIE NAKŁADY BYŁY POCZYNIONE NA ICH RYZYKO I NIE PODLEGAJĄ ZWROTOWI. Jest to opinia jednej z najbardziej renomowanych kancelarii adwokackich w Polsce, o której już niebawem usłyszysz (ale o tym sza ...!) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 20.12.02, 13:04 Alez to złodziejstwo na kłamstwach oparte. Byle by tylko krzywdę zrobić. Nie dziwię się że odmawiali przyjęcia groszowego odszkodowania. Tak! dokładnie tak jest - ukradli i jeszcze żądają okupu. Dużo czy mało: jak na haracz bardzo dużo, jak na wartość ziemi - nie, czyli jescze raz przychodzi zapłacić. Jak pierwszy raz wspomniałeś o wywłaszczonej ziemi, pomyślałam że ten artykuł na www ma z nią związek. Nie wiem czy dobrze myślę, ale: od kiedy ona ma osobną hipotekę? Nawet posługując się dokumentem w którym pisze że jest to całość, po odebraniu ponownie ją wyodrębnić. Po za tym odbierasz ukradzioną ziemię nie jako administracja tylko jako osoba fizyczna. Może Twoja Mama widnieje na akcie własności? Myślę że jest tu pole do popisu dla zinterpretowania przepisów przez adwokata oraz księgowego jak to dalej poprowadzić. Może wygodniej ją wydzierżawić administracji albo oddać w bezpłatne użytkowanie (co wcale nie jest takie bezpłatne)A jak wyglądał parkan i brama? W najbliższym wolnym czasie zawozimy dzieciaki na Orawę. Dzisiaj jest tam bajecznie: spadł śnieg, było minus 15 ale świeci słońce, pojawiają się od południa Tatry, a od zachodu nad wszystkim góruje Babia swoim zmarzniętym dostojeństwem. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 23:22 Nie ma żadnego pola manewru. Tu działa układ zero - jedynkowy, albo właścicielem jest gmina, albo ja. Z własności wynikają wszystkie dalsze prawa. Obecnie gmina próbuje wyszarpać ile się da bo prawo mówi, że jak ktoś pobrał odszkodowanie, to musi oddać. Niby logiczne ale zważywszy, że wówczas wszystko się odbywało pod przymusem... Myślę, że odstąpią od zapłaty, ale po odwołaniu od decyzji. Na razie są gołe pisma. Ciekawe tylko jak ja udowodnię, że babcia nie wzięła pieniędzy, a kompensata odszkodowania z rzekomym zadłużeniem ojca była fałszerstwem. Ten kraj zawsze będzie biedny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 21.12.02, 09:15 Wielka szkoda że nie ma pola manewru. I bardzo przepraszam Cię, że pozwoliłam sobie opowiadać fantazje, widząc złodziejskie praktyki gminy, zresztą nie tylko łódzkiej. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 09:33 Na razie to mi brakuje fantazji bo nie wiem, co kupić żonie w prezencie pod choinkę. Dałem jej wczoraj pieniądze, bo powiedziała, że sobie sama kupi. Kupiła suknię. Masz jakiś pomysł? Będę wdzięczny! Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 22.12.02, 20:13 Wydaje mi się że coś do. Albo coś ładnego pod. Może coś ślicznego po. Nawet na chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 20.12.02, 10:50 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_021220/publicystyka/publicystyka_a_1.html Minister Wiesław Kaczmarek to "mądry, rozważny, cierpliwy - urodzony przywódca", który "troszczy się o dobrobyt i powodzenie innych" - można przeczytać w najnowszym "Biuletynie Ministerstwa Skarbu Państwa". Podobne horoskopy postawiono wszystkim szefom resortu i wydano na kredowym papierze. Wydanie biuletynu kosztuje prawie 12 tysięcy złotych. dzisiaj.dziennik.krakow.pl/ Emerytowana nauczycielka zalega ze spłatą czynszu, ale chce kupić hutę w Ostrowcu Świętokrzyskim zadłużoną na 700 mln zł i wycenioną na 230 mln zł DNO czy kabaret, a może samo życie? Odpowiedz Link Zgłoś
krotki Czy w kamienicach jest juz wolny rynek!!! 18.12.02, 18:39 ja sądzę, że tak; www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=10096&w=4009436 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Czy w kamienicach jest juz wolny rynek!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 19.12.02, 09:32 Witaj Krotki! zrobiłeś dobra analizę. Tak, te ceny zaczynaja się (wreszcie!) wyrównywać i o to chodzi. Ale jak długo lokator będzie ochronnie przykuty do mieszkania świstkiem papieru, w ogólnym przyjętym mniemaniu - czymś więcej niz aktem własności oraz komorne nadal zajmować będzie ostatnią pozycje na jego liście wydatków, czesto nawet jako postscriptum, nic z tego nie będzie. A samotna kobieta z 124 metrów albo pomyśli (15%) albo rozpocznie lament (85%) Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Czy w kamienicach jest juz wolny rynek!!! IP: *.szel-sat.com.pl 19.12.02, 11:46 Gość portalu: dora5 napisał(a): (dopóki)...komorne nadal zajmować będzie ostatnią pozycje na jego liście wydatków, czesto nawet jako postscriptum, nic z tego nie będzie. > A samotna kobieta z 124 metrów albo pomyśli (15%) albo rozpocznie lament (85%) na to by komrne stanowiło tak jak w niektórych krajach 50% pensji czyli od 300- 1000 USD nie mamy co liczyc!! na długie lata!!! zresztą odnosnie tej ceny jeszcze są inne kwestie - ale o tym lepiej nie wspominac publicznie!!- dlatego trzeba pogodzic sie z stanem obecnym i spokojnie poczekać - domy stoja długo przezyja i ten czas!!1 skoro przetrzymały komunistów, A odnosnie samotnej pani na 124 m.kw. mam juz cynk że nie zrezygnuje!!!! - Ale Twoja sytuacja jest zupełnie inna Ty musisz opróżńic dom odnowić go i wreszcie zamieszkać w swoim - rodzinne - połaczenie trzyletnich i podwyżki powinno Ci pomóc - oby Pozdrawiam przedśwątecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Raczej 5 : 95 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 23:51 a nawet 1 : 99 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 0,2% do 99,8% czyli w granicy błędu statystycznego IP: beton:* / 192.168.1.* 21.12.02, 14:40 Net to dobra sprawa, kahlua też. Jeszcze świetna muzyka znaczy w domu nie ma nikogo a mnie się juz nic nie chce robić. Nie ładnie! otwarty photoshop, flash tez, dzwięk wybrany - poczekają. Wczoraj nastąpiła nieoczekiwana zamiana sieny na auto rajdowe typu landrover, czyli na drodze został prawy migacz i kawałki zderzaka. Poleci z AC, bo wyceniono na ponad 3 tys netto, żal bezszkodowości. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: 0,2% do 99,8% czyli w granicy błędu statystyc IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 09:38 Ooooooooooo, a kto w Waszej rodzinie jest takim rajdowcem...? Wpadł mi w ręce ostatni Playboy (z okazji 10-lecia) są podane 64 powody, dla których warto być mężczyzną, m.in. "nawet kobieta krzyczy - PATRZ! BABA ZA KIEROWNICĄ!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: 0,2% do 99,8% czyli w granicy błędu statystyc IP: beton:* / 192.168.1.* 23.12.02, 11:05 Nic z tego! ani jedno ani drugie. Nigdy w życiu nie chciała bym być mężczyzną. A jak bym to ja stłukła, pewnie mój humor nie był by aż taki dobry. Kto inny snuł się i wygladał tak jak by sam potrzebował lawety. A prawda jest taka że własciwie nic się nie stało, poleciał migacz i zderzak, reflektor, bok i maska troche uszkodzone. To TYLKO auto i co z tego że ma trochę ponad rok i zadbane? ważne że nic się złego nie stało - musiałam mu to tłumaczyć. Myślę że pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 19.12.02, 11:03 www.kamienica.pl/Ciep-apel.pdf Dlaczego sąd tak dba o interes zarabiających molochów : ciepłowni i wodociągów oraz dotowanej gminy? Przyznaję się że tyle razy czytałam apelację że znam ją prawie na pamięć. Doskonale też znam Twoje starania o ułatwienie dostaw potrzebnych mediów gminnym lokatorom zajmującym Twoje mieszkania. www.kamienica.pl/adam.htm Jakże to prosto zrzucić na barki jednego człowieka nawet już nie tylko obowiązki ale przymus uczestnictwa na zasadzie, nie wiem - katalizatora! w cudzej drodze czerpania niemałych dochodów. I to jeszcze z przymusem zapłaty własnymi pieniędzmi za zaszczyt uczestnictwa w intratnym tylko dla nich interesie. Dlaczego za wszelką cenę, wszystkimi metodami, zmuszają jednego człowieka do poniesienia ogromnego wydatku finansowego na bazie którego zarobią wszyscy: gmina elektrociepłownia wodociągi lokatorzy Wszyscy, oczywiście za wyjątkiem Ciebie, głównego sponsora całej imprezy. I najważniejsze: skąd według sądu masz niby mieć na to pieniądze? przecież kamienica nie przynosi dochodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Święta IP: *.ite.waw.pl 20.12.02, 09:39 Z okazji Bożego Narodzenia przesyłam swoim internetowym korespondentom, szczegłonie dorze5, kamieniowi, krótkiemu, serdeczne życzenia zdrowia (NAJWAŻNIEJSZE !!!) i wielu sukcesów osobistych. ajax * *** ***** *** ***** ******* ********* _ * |=| ***************************** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Święta IP: beton:* / 192.168.1.* 20.12.02, 10:53 Serdecznie dziękuje! Również i ode mnie przyjmij, proszę, życzenia zdrowych i szczęśliwych Świąt Bożegonarodzenia. Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Święta IP: *.szel-sat.com.pl 20.12.02, 15:53 Ludzie co wy dopiero 20 świeta za 4 dni jeszcze cala sobota niedziela co juz nie chcecie zagladac od netu ja dopiero teraz bede miał czas dzisiaj skończyłem pracę teraz mam wolne !!!! mam wielkie plany - ale nie wiem co zdążę zrobic - np. księgowośc za 2002 rok , ale oczywiście przyłaczam sie do życzeń - własnie dostałem je drogą listowna od kilku innych kamieniczników - mysle a właścicie jestem pewien!! że i oni sie do nas przyłaczą w te świeta!1 zdrowia, i szansy skorzystania z naszegho dobra wszystkimżyczę!! KROTKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Święta IP: beton:* / 192.168.1.* 21.12.02, 12:02 Nie tylko ze zaglądacie ale jeszcze chcecie zaglądać i pewnie przez Święta też zaglądniecie. A Swięta będą pracowite, prawie tradycja jak ubieranie choinki. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Święta - przyłączam się do życzeń!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 09:43 Dziękuję serdecznie i wszystkim życzę tego samego + szczypty dobrego humoru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: To jest paraliż!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 22.12.02, 08:29 Wiem. Niszczy inwencje. Tragiczne, gdy zabija impuls. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: To jest paraliż!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 09:26 Tak. Ale tym razem serwer Gazety Wyborczej, obsługującej forum. Próbowałem Ci posłać nocne pozdrowienia. Otwarcie strony i wysłanie tego postu z godz 2 w nocy kosztowało mnie 15 minut czekania i gapienia się w ekran. To jest paraliż serwera! A ja sobie siedziałem w biurze i pracowałem nad pozwem o odszkodowanie. Kancelaria z Gdańska zobligowała mnie do dokonania pewnych wyliczeń i przeszacowań, więc to zrobiłem. Na razie wyszło 6 milionów złotych! MINIMUM!!! Chodzi o to, żeby ten precedensowy w skali kraju pozew nie bazował na danych finansowych, wziętych z sufitu. Wtedy obudzą się wszyscy złodzieje i zaczną ryczeć, że chcę wyłudzić pieniądze ze Skarbu Państwa. Lepiej zasądzić mniej pieniędzy, niż się straciło, ale za to pewnych. W Ameryce ... pewnie najwyższe byłoby nie odszkodowanie, a zadośćuczynienie. O tym można pomarzyć w tym uczciwym kraju. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: To jest paraliż!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 28.12.02, 03:01 a teraz ja przesyłam Ci nocne pozdrowienia Dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Z serii ciekawostek IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 09:27 www2.gazeta.pl/lodz/1,35136,1229856.html?v=3&a=4043855#opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Dlaczego Sąd nakazał? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 09:49 www.rp.pl/gazeta/wydanie_021217/prawo/prawo_a_5.html Wobec tego dlaczego Sąd Rejonowy w Łodzi wydał wyrok, w którym nakazał mi zapewnienie dostaw ciepła i wody konkretnej Danucie Adamskiej, która od ośmu lat nie płaci nic, której akta załączone były do sprawy i które Sąd wziął pod uwagę? Sąd zgłupiał czy co? Skan wyroku niebawem na www Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 jak by tak troche bliżej było, albo helikopter... IP: beton:* / 192.168.1.* 22.12.02, 20:09 Tak mi się nie chciało wracać z bajkowej Orawy: czysty snieg, słońce i mróz, pachnie las...Z drugiej strony - wazniejsza i jednak dużo ciekawsza jest robota w Krakowie. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: jak by tak troche bliżej było, albo helikopte IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 22:56 A czym się zajmujesz? Coś na komputerze, to już wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: jak by tak troche bliżej było, albo helikopte IP: beton:* / 192.168.1.* 23.12.02, 10:25 Przedtem? początkowo miało trochę luźny związek z pracą taty. Przerabiałam zachodnie instrukcje + wszystko co z tym związane. Tworzyłam tez nowe, oczywiście nie merytorycznie. Oraz przeróżne, często przedziwne rzeczy w ogólnym pojęciu cyfrowej obróbki bazy danych. Teraz? zaczynam montaż dźwięku. Muszę opanowac do perfekcji. Nie jest to trudne, tylko czasochłonne. Oraz podstawy podstaw realizacji - bardzo! bardzo chcę. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: jak by tak troche bliżej było, albo helikopte IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.02, 23:03 No i administracją czynszówy, niegdyś rodzinnej dumy. Myślę, że to wróci, szacunek do własności i ludzi majętnych, ale za 2 pokolenia. Ci tzw. młodzi są zarażeni głupotą od swoich rodziców, do tego agresja nowych czasów ... mieszanka piorunująca. Ten idiotyczny wyrok o wodę i ciepło, jak widzisz całkowicie niezgodny z prawem, wydał młody sędzia. To już trzeci młody sędzia w Łodzi, który orzekał w moich sprawach, a nawet na wiejskiego policjanta by się nie nadawał. To już starsi sędziowie - komuniści, mają więcej oleju w głowie i zrozumienia, jak ci młodzi. Jak przygotowania do świąt? U mnie tradycyjnie, Święto Karpia u mamy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: jak by tak troche bliżej było, albo helikopte IP: beton:* / 192.168.1.* 27.12.02, 09:59 Własnie tu tkwi cały irracjonalny bezsens "Pod Lipkami" nigdy nie było czynszówka i nie będzie. Wprowadzenie kwaterunku jest zwykłym komunistycznym draństwem, nie tylko dla nas, ale głównie dla 250 letniego domu - tak długo eksploatować, może się rozleci i bedzie sukces! Bedąc w tym temacie trzeba dodać zagmatwaną sytuację prawna (15,6% nie jest nasze - inna ciotka sprzedała, ok.17% prawie nie przeprowadzalnej masy spadkowej z przełomu stulecia) nie pozwala na prawny podział. Mój pomysł odzyskania domu z lokatorami był dość ściśle związany z planem rozbudowy. Mimo uzyskania nawet zgody Goczała na ruszenie bryły az po kalenice, do niczego nie doszło. Pamietasz jak bardzo ucieszyłam się że chcesz przebudowywać? bo to poprostu ma sens i przyszłość! mnie się to nie udało, niestety, bynajmniej nie z braku funduszy na to przeznaczonych. Nie mogę doczekać się popołudnia -moje pierwsze kilka godzin "asysty" przy pracy Mistrza. W bazylice tez się uczyłam, tyle ile możliwe to tam było. Przyznam Ci się że mam fenomenalne szczęście do swoich nauczycieli - zawsze są to ci najlepsi, z najwyższej półki. Na innych szkoda czasu. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: jak by tak troche bliżej było, albo helikopte IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.02, 14:13 A jak widzisz tę przebudowę? Na czym miałaby polegać? Partery w ruch? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 wtedy było by i u siebie i blizej o pół godziny IP: beton:* / 192.168.1.* 30.12.02, 10:11 rozbudowę wzięli diabli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Pozdrowienia z ..... IP: *.radio / 10.3.11.* 24.12.02, 10:24 ...kościoła Franciszkanów, skąd transmitowana bedzie Pasterka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Wesołych Świąt! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.12.02, 16:10 Wszystkiego co najlepsze, rodzinnego szczęścia i szampańskich nastrojów życzy Kamień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Wesołych Świąt! IP: beton:* / 192.168.1.* 24.12.02, 16:37 Aby się Wam darzyło i mnożyło, abyście szczęśliwi byli! Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Wesołych Świąt! IP: beton:* / 192.168.1.* 25.12.02, 11:17 Transmisja poszła znakomicie. Pierwszy raz przebywałam w bazylice w nocy, po wyjściu wszystkich ludzi. Wrażenia pełne refleksji, powaga, cisza tego szczególnego miejsca...Ofiarowano nam opłatki, dzielimy się nimi z Wami. Pogoda jak na zamówienie, jedziemy do mojej babci do Wiśnicza. Na pierogi też. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Wesołych Świąt! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.02, 19:31 Narodziny Chrystusa można rzeczywiście przeżyć, albo potraktować jak szarą codzienność. Każdy postępuje wg własnej wewnętrznej potrzeby. Pozazdrościć nastrojów! Jednak transmisji nie słuchaliśmy. A była w radiu czy w telewizji? Wiśnicz? Czy książę odzyskał swój pałac? Czytałem, że w latach 90-tych chciał ale nie pamiętam, jakie były przeszkody? Zdaje się, że zubożałej rodziny nie było stać na odrestaurowanie swojej własności? To tylko strzępy kołatających się po głowie wspomnień. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Wesołych Świąt! IP: beton:* / 192.168.1.* 25.12.02, 21:45 W radiu. Wiśnicz jest małym, urokliwym miasteczkiem o specyficznym klimacie. Wychodząc z domu np.na plebanię, ksiądz nie tylko wie, ze się do niego przyjdzie, ale jeszcze dokłdnie wie z jaką sprawą. Lubomirscy odzyskali swoja rodową siedzibę i po raz drugi odbył się na zamku zjazd rodziny i arystokracji - możnych tego świata. Ale czy jej nie oddali, różne plotki plotą. Życie nauczyło mnie szanować czas i cieszyć się każdą szczęśliwą chwilą. Jakże cenię sobie rozmowy z Tobą... Dora lubisz Nessun Dorma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Wesołych Świąt! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.02, 11:32 Nie kojarzę, coś bliżej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Wesołych Świąt! IP: beton:* / 192.168.1.* 26.12.02, 19:59 Opera Turandot najpiękniejsza aria na świecie (akt III, scena 1), tak bardzo ją lubię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Wesołych Świąt! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.02, 14:19 Szach i mat z kultury! A właśnie, zaraz idę grać z córą w szachy! Uczę ją logicznego myślenia, może dzięki temu przeżyje wśród drapieżników. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 szachy dobra sprawa IP: beton:* / 192.168.1.* 30.12.02, 10:23 a i jeszcze jedno: może wreszcie Andrzej bedzie miał z kim grać. Chodzi i nudzi: zagraj ze mną, jedną partyjkę.. Naucz dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Wesołych Świąt!.... już przemijają... IP: beton:* / 192.168.1.* 26.12.02, 11:09 Jeszcze kilka światecznych chwil w Lasku Wolskim i może na kopcu Piłsudskiego. Jescze obiad u teściowej (przepyta? z gramatyki) Czas wieczorny przeznaczony na Stary Kraków, jego kościoły. Dora serce boli czytając wydrukowane materiały z www.kamienica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Wesołych Świąt!.... już przemijają... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.02, 11:31 Chciałem wyciągnąć te moje sieroty na spacer do Krakowa (A4 robimy w 30 minut, jak jest sucho), ale nie chcą, za leniwe. Mała lubi karmić gołębie na rynku, nawet to nie pomogło. Dla nas Kraków to rynek i Wawel ale widzę, że jeszcze Kopiec Kościuszki i co jeszcze? Napisz, gdzie można pospacerować w Krakowie, ot tak. Jedziemy więc tradycyjnie do franciszkańskiej bazyliki do Panewnik. Jest tam pono największa szopka w Polsce. Rzeczywiście olbrzymia, wszystko się rusza itd ale czy zaraz największa? Co roku coś dokładają! Ciekawe, co tym razem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Wesołych Świąt!.... już przemijają... IP: beton:* / 192.168.1.* 27.12.02, 15:21 Z przyjemnością pospacerujemy z Wami po Krakowie i Orawie. Teraz, czy na wiosnę lub latem. No tak, została jeszcze jesień i przedwiośnie. Będzie to dla nas duży zaszczyt. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Wesołych Świąt!.... już przemijają... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.02, 14:17 Zaszczyt? Nie przesadzaj. Proponuję zamienić zaszczyty w normalne życie. Na razie sylwester, a potem wyjazd na narty do Francji. Jak nas zaprosicie na spacer do Krakowa, to z przyjemnością skorzystamy! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 juz przeminęły, bedą następne IP: beton:* / 192.168.1.* 30.12.02, 10:18 Świetnie! Myślę, że jak będzie trochę cieplej. Kraków wyda się ładniejszy, gołębie czystsze, a na Orawie mniejsze błotko całoroczne. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 nasze krakowskie, nasze polskie IP: beton:* / 192.168.1.* 30.12.02, 16:23 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_021230/prawo/prawo_a_3.html www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_021230/kraj/kraj_a_9.html Miałam dzis zrobić remanent - nie zrobiłam bo to głupie. Liczyc kartki, ważyć i liczyć procentowo toner, a może zmierzyć taśmy do Alpsa. Ale oni mi nawet to sprawdzali, czyli trza zrobić. Jutro od rana. I wszystkie inne papierowe też. Zadowolona jestem! ukończona praca wyszła extra, będą następne!? Idę na Kaźmirz ,może też na grzane wino bo pogoda wielorybników, znów pewnie usłyszę od męża że siedzi z herbatką przy mnie trzeźwy jak święty turecki. Nie ma sprawiedliwości na tym świecie. Ani równości. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Szczęśliwego Nowego 2003 Roku! IP: beton:* / 192.168.1.* 31.12.02, 09:21 Zdrowia i radości w najpiękniejszej, najcenniejszej atmosferze rodzinnego szczęścia i ciepła życzę Ci z całego swego szczerego serca Dadaję jeszcze świetną passę w interesach i abyś zrealizował wszystko co na ten rok planujesz! Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Szczęśliwego Nowego 2003 Roku! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.02, 18:43 Rok 2002 nie był taki zły, bo poznałem Ciebie. Nie wiem, skąd się wzięłaś, ale zburzyłaś moje wyobrażenie o prostej rzeczywistości pełnej nieuczciwości, niesprawiedliwości, arogancji. Szukam łatwych definicji jedynie po to, żeby nie zatrzymywać się w miejscu, nie analizować, nie zastanawiać się w nieskończoność, lecz iść dalej i ciągle poszukiwać czegoś nowego. Tobie życzę, byś poszukiwała i odnajdywała, abyś nigdy nie traciła nadziei, wiary w siebie i PRAWDĘ, która ostatecznie JEST i nikt i nic tego nie zmieni. I żebyś w swoim życiu napotykała jak najczęściej takie Dory, które będą zmieniać Twoje wyobrażenie o świecie - na lepsze. Wszystkiego najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Re: Szczęśliwego Nowego 2003 Roku! 01.01.03, 17:42 skąd? z przeciwnej strony kierunku w który spoglądam, wspominając ciepłe słowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Szczęśliwego Nowego 2003 Roku! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.03, 22:29 Czy rok 2003 ma szansę być lepszym od 2002? Biorąc pod uwagę polskę scenę polityczną, gorzej już być nie może. Biorąc pod uwagę polską gospodarkę - zawsze może być gorzej. Nie może być już gorzej z ustawą o lokatorach, ale zawsze może być gorzej z polskim społeczeństwem (tak ogólnie z rozumem). Dla mnie rok 2003 rozpoczął się ciepłą, domową atmosferą i totalną chorobą, z którą niebawem wyjadę do Francji na narty. Życz mi śniegu, bo z tym w Alpach krucho! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Szczęśliwego 2003 Roku! IP: beton:* / 192.168.1.* 02.01.03, 12:00 A i śniegu i słońca, pędu wiatru za sobą i ślicznej pogody! nie tylko szczerze Ci życzę, ale wydaje mi się że i aura będzie przychylna - należy Ci się! bo ciężko na to pracujesz. Niepotrzebne tylko przyplątane choróbsko, ale myślę że szybko minie - alpejski klimat jest podobno cudowny. Wróć swym szczęściem zachwycony i jeszcze silniejszy. Dora Odpowiedz Link Zgłoś