Dodaj do ulubionych

Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.......

IP: *.chello.pl 07.04.05, 14:29
dlaczego pozwoliłeś pochować Papieża w Watykanie.Mogłeś zadecydować
inaczej.Papież Tobie pozostawił decyzję i Rodakom.My chcemy Papieża mieć w
Polsce w Krakowie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!dlaczego pozwoliłeś ??????????
Sprowadź Go teraz do Krakowa .............................................
Obserwuj wątek
    • traszor Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 07.04.05, 14:38
      po pierwze mógł tak samo jak ty a po wtóre w tej dziurze nie ma nawet
      wystarczającej ilości miejsc w hotelach dla vipów, o tak zwanych pielgrzymach
      nie wspominając
      • shaker_heights Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 07.04.05, 14:42
        o to dlaczego:
        "1.III.1985 (w czasie rekolekcji):

Jeszcze - co do zwrotu «Kolegium Kardynalskie i Rodacy »: «Kolegium
        Kardynalskie » nie ma żadnego obowiązku pytać w tej sprawie «Rodaków », może
        jednak to uczynić, jeśli z jakichś powodów uzna za stosowne.

JPII
        "

pełna treść: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34280,2642961.html
      • Gość: ... Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.krakow.pl / *.podkowa.krakow.pl 07.04.05, 14:51
        co nazywasz dziura???
        • traszor Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 07.04.05, 15:07
          Gość portalu: ... napisał(a):

> co nazywasz dziura???

to duże miasto koło nowej huty
      • Gość: KRAK Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.crowley.pl 07.04.05, 22:22
        Dziękujemy za uznanie jesteś napewno ze stolicy KRAKÓW pozrawia Warszawe
        • traszor Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 07.04.05, 22:27
          Gość portalu: KRAK napisał(a):

> Dziękujemy za uznanie jesteś napewno ze stolicy KRAKÓW pozrawia Warszawe
          debil
        • Gość: Warszawiak Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.04.05, 22:40
          Naprawdę nie każdy głąb w tym kraju jest z Warszawy, a zresztą dzisiaj stolicą
          jest Kraków i krakowskie błonia.
    • viking73 Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 07.04.05, 14:57
      Gość portalu: ewa2 napisał(a):

- My chcemy Papieża mieć w Polsce w Krakowie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Papież był przywódcą Kościoła światowego a nie tylko polskiego. Kiedy to w
      końcu dotrze do tych wszystkich, którzy teraz domagają sie pochowania go Polsce?
      • Gość: gośka Papież świata, a nie Krakowa IP: *.netax.pl / *.crowley.pl 08.04.05, 19:06
        Papież nie byl nasza swojsko polską własnoscia i własnie dlatego pochowany
        zopstał na Watykanie. Czas zeby to dotaró do niektórych pustych fanatycznych
        łebków... Ewusiu...
    • Gość: norek no właśnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 15:00
      A jeżeli Ojciec Święty musi spoczywać w Stolicy Apostolskiej, to ją też można
      do nas przenieść. Przecież kiedyś już byliśmy stolicą.
      • Gość: ewa2 Re: no właśnie IP: *.chello.pl 07.04.05, 15:06
        Papież był za skromnym Człowiekiem,żeby powiedział -pochowajcie mnie w
        Krakowie.Gdyby o tym nie myslał.to nie pisałby,że decyzja należy do Kardynała
        Macharskiego i że mogą mieć swój głos JEGO rodacy.A to jest mój głos .Ilu
        papieży nie zostało pochowanych w Watykanie ???? Dlaczego tak długo nie czytano
        testamentu ??????
        • Gość: ewa 2x2 A podobno analfabetyzm zlikwidowano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 15:16
          ...i jak tu wierzyć temu , co piszą w gazetach?
      • Gość: ginia Re: no właśnie IP: *.ghnet.pl 07.04.05, 15:07
        a znacie miejsce godniejsze niż te kilka metrów od grobu apostoła Piotra,
        któremu Chrystus powiedział "paś owce moje, paś baranki moje", bo chyba nie
        Wawel?
        • Gość: norek Re: no właśnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 15:10
          to ten grób też się uroczyście przeniesie!
          • anisua Re: no właśnie 07.04.05, 15:23
            co wam się dzieje?
            zawsze myslałam,że liczy się pamięć, to co, w sercu..
            ale nie Polacy to ..egoiści
            chcą wszystko dla siebie..
            musimy Go mieć, tutaj w Polsce....bo jak nie , to co?
            zakwestionujecie testament???????????

mnie interesuje raczej dlaczego powstało takie dziwne zamieszanie z testamentem
            pojawiał się i znikał i znowu jest..dla nas
            i to bardzo długie tłumaczenie..
            zwolnić tłumaczy.........;)
    • serenissima1 ...do ewy2 07.04.05, 15:21
      Droga ewo2.
      Ja - Dumna Krakowianka - CHCĘ ZACHOWAĆ W SERCU PAMIĘĆ O NIEZŁOMNEJ DUSZY JANA
      PAWŁA II !!!

Niech jego umęczone ciało spoczywa w pokoju pośród innych Wielkich Ojców Kościoła.
      • Gość: ewa 2 Re:.........od ewy 2 IP: *.chello.pl 07.04.05, 15:51
        nie mogę o sobie powiedzieć dumna.A jestem krakowianką od urodzenia
        mojego,moich rodziców....
    • Gość: dolfuss Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.chello.pl 07.04.05, 17:13
      Papież powinien być pochowany w Świętym mieście - w Rzymie
      • Gość: zuza Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.teleton.pl 07.04.05, 17:51
        .. no tak Wy to macie jeszcze Macharskiego a my biedne żuczki :(
    • Gość: Tomek Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 19:28
      Jan Paweł pp. II
      5.III.1982.
      Ps. W związku z ostatnim zdaniem testamentu z 6.III.1979 (O miejscu m. in.
      pogrzebu) "niech zdecyduje Kolegium Kardynalskie i Rodacy" - wyjaśniam, że mam
      na myśli Metropolitę Krakowskiego lub Radę Główną Episkopatu Polski - Kolegium
      Kardynalskie zaś proszę, aby ewentualnym prośbom w miarę możności uczynili
      zadość.

no to teraz wiemy komu mozemy podziekowac za to, ze Papiez spocznei w obcej
      ziemi. :(
      • Gość: ewa2 Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.chello.pl 07.04.05, 19:53
        dzięki Tomku,że mnie wsparłeś cytatem z testamentu Ojca Świetego.
    • Gość: m Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.chello.pl 07.04.05, 21:10
      - "Ja chcę"! - tupnęło dziecko nóżką...

Treść Testamentu Ojca Świętego była wielokrotnie przerabiana, ten ostatni cytat został zaktualizowany. Niech się dzieje wola Jana Pawła II, który decyzję o miejscu swego pochówku zostawił KOLEGIUM KARDYNALSKIEMU, KTÓRE WCALE NIE MUSIAŁO SŁUCHAĆ "RODAKÓW", a nie wola ewy2...
      • Gość: ewa2 Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.chello.pl 07.04.05, 21:34
        przeczytaj wyjasnienie Papieża co rozumie pod okresleniem Kolegium
        Kardynałow a potem ośmielaj sie otworzyc twarz...........
        • hatroha Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 07.04.05, 22:08
          Najlepiej potnijcie ciało papieża na kawałki i roześlijcie po świecie - dla mnie zachoajcie prawy posladek
          • Gość: ania Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 22:36
            to straszne, ze Polacy wlasnie tak myslą "my weżmiemy serce, wy weźcie ucho",
            czyż tak nie jest? troche to wina mediów, napędzają ten młynek...
            • Gość: Tomek Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 22:47
              nie badz glupia - relikwie swietgo sa cenniejsze niz zloto - wiedzieli to juz
              pierwsi Piastowie wykupujac cialo sw. Wojciecha od Prusow.
            • Gość: bb Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.05, 00:01
              zgadzam sie z zupelnoscia, znowu wychodzi na wierzch narcyzm i egocentryzm
              Polaków, Ojciec Święty nie jest "nasz", On nie jest NICZYJA wlasnościa, po co te
              wszystkie dyskusje, zapamietajmy i rozmyslajmy lepiej to, co chcial nam
              przekazac, poczytajmy Jego pisma, encykliki...
        • dzika_rzeka Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 08.04.05, 00:30
          Gość portalu: ewa2 napisał(a):

> przeczytaj wyjasnienie Papieża co rozumie pod okresleniem Kolegium
          > Kardynałow a potem ośmielaj sie otworzyc twarz...........

Ewa - Kolegium Kardynalskie, to Kolegium Kardynalskie - tu nie ma miejsca na
          interpretację.
          Dajmy spokój - gdyby Ojciec Święty zechciał by jakakolwiek jego część spoczęła
          w Polsce to raczej jasno dałby to do zrozumienia, prawda?
          • Gość: ewa2 Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.chello.pl 08.04.05, 18:18
            no i dał do zrozumienia .........................AMEN.
    • cotuwpisac Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 08.04.05, 18:22
      ewo2 a kim ty jestes zeby zadac czegos takiego????
      Jan Paweł II byl papiezem wszystkich katolikow! a nie tylko Polaków, dlatego
      spoczoł tam gdzie wszyscy jego poprzednicy

To takie typowo polskie...:( My chcemy, my zadamy, NAM SIE NALEZY!

wstydze sie za takie wypowiedzi...

• quille Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 08.04.05, 18:46
        właśnie, zaczyna mnie powoli fkurzać twiwrdzenie Polaków, że to był "nasz" papież

nasz to był Karol Wojtyła, ale Jan Paweł II jest całego świata
        • qwint Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 08.04.05, 18:56
          absolutnie popieram!!
          papiez był calego swiata, a polacy uwazaja Go za swoja wlasnosc. tak nie
          mozna!! a poza tym testament mowi jasno ze decuduja kardynalowie a nie my!!
          • Gość: alinka Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.autocom.pl 08.04.05, 19:16
            I słusznie zdecydowano - grób Papieża Jana Pawła II zbyt łatwo "dostępny" dla
            pewnej grupy Polaków mógłby stać się miejscem kultu człowieka. Utrudniłoby to
            także zaakceptowanie nowego Papieża - bo po co przyjezdny skoro mamy swojego?
            • Gość: ewa2 Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.chello.pl 08.04.05, 20:31
              Kardynał Karol Wojtyła i Ojciec Święty Jan Paweł II to ta sama Postać.Wielka
              Postać.Jak macie się odzywać w tak nieelegancki sposób,to może lepiej
              pomilczeć? Za mój głos nie masz się czego wstydzić.Każdy ma prawo zapytać .Ktoś
              mądrzejszy powiedział : "kto pyta -ten nie błądzi".
    • tycia.tycia Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 08.04.05, 19:09
      Bez sensu. Papież jako dostojnik watykański musi być pochowany w Watylanie. Do
      kraju można jedynie sprowadzić serce Ojca Swiętego. Zreszta - Jan Pawel II sam
      wyrazil wole.
    • Gość: mac Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.net.pl / 62.233.214.* 08.04.05, 19:58
      ..nic się nie bójcie! Cząstka Papieża wróci do Krakowa już wkrótce...jako
      relikwia Świętego Jana Pawła II!
      Pzdr!
      • Gość: ewa2 Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.chello.pl 08.04.05, 21:23
        przeczytajcie dokładnie Testament!!!!
    • serenissima1 do ewy2 08.04.05, 21:58
      Czytałam Testament... i ty go przeczytaj jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze
      raz... i może pomódl się dzisiaj...

• Gość: ewa2 Re: do ewy2 IP: *.chello.pl 08.04.05, 22:07
        na "T/y" to tramwaj sie zatrzymuje ale nie zawsze.Amen.
    • serenissima1 do ewy2 08.04.05, 22:10
      ...bo ja się za CIEBIE dzisiaj pomodlę...
    • Gość: agnieszka Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 22:22
      Jesteśmy bardzo wzuszeni - najbardziej tym, że Papież chciał by o Jego pochówku
      zdecydowali rodacy. Nie wnikając kto, czy metropolita krakowski czy rada
      episkopatu Polski. Jednak była to dla niego bardzo istotna sprawa. Jest to
      przedziwne, ta myśl pojawia się wielokrotnie, ewoluowała przez lata.
      Papież nie mógł napisać wprost na ten temat bo miał dylemat między powinnością a
      sercem. Umiłował nasz naród, był i pozostanie jego wiernym Synem. Ale umiłował
      też Katedrę Wawelską. Przecież pierwszą mszę św. jako Kapłan odprawił w krypcie.
      Katedra Wawelska miała dla niego olbrzymie znaczenie, nie tylko jako kolebka
      polskości. U Papieża nie było rzeczy przypadkowych. To sprawa Opatrzności, która
      wielokrotnie i wyraźnie wskazywała Mu właściwą drogę.
      Nie mógł napisać inaczej. Nie mógł napisać wprost, że chce być gdzie indziej
      pochowany niż na stolicy Piotrowej.
      Ale nie uważam też aby było to takie proste, jak zadecydowało kolegium
      kardynalskie, a przecież Nawarro Wals mówił wcześniej, że w testamencie nie ma
      ani jednego słowa na temat pochówku. Dziwna sprawa, że ogłoszono go tak późno,
      niemal w ostatniej chwili. Wiedzieli czego się obawiać. Przecież tutaj też
      chodiło o wpływy ekonomiczne ale nie tylko.
      Jest to sprawa, która przez wiele lat jeszcze będzie nas nurtowała. Kardynał
      Macharski był dla nas wielkim autorytetem. Szkoda, że tak szybko zdecydował w
      tak ważnej sprawie. Papież ufał mu i liczył na jego roztropność.
      *Ale mamy propozycję, skoro nie możemy mieć Papieża w Polsce - to wobec tego
      prosimy aby do polskiej flagi, która jest biało czerwona dodać na znak hołdu
      papieski żółty pasek, który rozdzieli te dwa kolory. Papież znacząco wpłynął na
      naszą historię, odmienił nasze losy. Polska jest już inną lepszą Polską.

*Cóż powiedzieć? Wszystko, co moglibyśmy powiedzieć, będzie blade w stosunku do
      tego, co czują nasze serca. Więc oszczędźmy słów. Niech pozostanie tylko wielkie
      milczenie przed Bogiem, które jest samą modlitwą.
      • mrug Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 08.04.05, 22:28
        "Ale mamy propozycję, skoro nie możemy mieć Papieża w Polsce - to wobec tego
        prosimy aby do polskiej flagi, która jest biało czerwona dodać na znak hołdu
        papieski żółty pasek, który rozdzieli te dwa kolory."

Chyba coś źle widzę, bo takiej głupoty to przecież nie można napisać!
        • Gość: Klara Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.4web.pl 08.04.05, 23:24
          Każdą głupote można napisać:)))))))))))
          A tak na koniec- moi drodzy, to, że papież byl wspaniały i jest jeszcze kilku
          wspaniałych księży, nie zmienia faktu, że KK jAKO INSTYTUCJA jest pełen
          hipokryzji i dał temu kolejny dowód przez szopkę z testamentem(jest, nie ma,
          cudem sie znalazl, trzeba go tłumaczyć przez prawie tydzień, bo nikt polskiego
          nie zna, choć papież od 26 lat ma polskich współpracowników, nic nie napisał w
          żadnym testamencie o pochówku, bo przecież testamentu nie ma, ale wiemy, że
          chciał w ziemii itp...)...A chodzi włąsciwie o jedną jedyną rzecz głownie. O
          kasę... Mamy opapieża w Watykanie, mamy pielgrzymów i forsę:P

Niech sobie papież w spokoju tam spoczywa, ja go wcale na Wawel nie chcę
          ciągnąć, ale Watykan odstawił tak nieładną, jawną szopkę , która udowadnia
          hipokryzję, że przykro o tym myśleć...
          • Gość: ewa2 Re: do Klary ....... IP: *.chello.pl 08.04.05, 23:42
            Papież - to pisz łaskawie z dużej albo wielkiej litery.
            • Gość: Klara Mylisz się... IP: *.4web.pl 09.04.05, 10:19
              żle trafiłaś - jestem filologiem. Papież pisze się z małej litery, bo nie jest
              to nazwa własna, ale pospolita czyli tak: papież JAn Paweł II, papież Jan
              XXIII, papież Paweł VI itp... Ja rozumiem szacunek, ale ortografia obowiązuje
              również wtedy, gdy wyrażamy szacunek.
          • Gość: ewa2 Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.chello.pl 08.04.05, 23:44
            o co dzisiaj prosił Ksiądz Infułat Bielański na Błoniach w Krakowie ?????
            Módlmy się aby SERCE PAPIEŻĄ jak najszybciej przybyło na Wawel !!!!!!! Za
            modły w mojej intecji serdecznie dziekuję.
            • Gość: daro kanibale ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 23:50
              Pozostawcie ciało Papieża w spokoju !
              • traszor Re: kanibale ! 08.04.05, 23:55
                no tak.. wyznawcy wielu innych religii niż katolicycm dotychczas mogli sie
                jedynie dziwić ze sybmolem wiary katolickiej jest narzedzie męki. teraz jednak
                moga obserwowac kolejne dziwo- skłonności prosektoryjne..
                • Gość: ewa2 Re: kanibale ! IP: *.chello.pl 09.04.05, 08:42
                  jestem przeciwniczką "takiego dzielenia CZŁOWIEKA".
                  • qwint Re: kanibale ! 09.04.05, 10:31
                    niewolno dzielic ciala papieza!!
                    wiemy ze papiez mial nas zawsze w sercu a my Go bedziemy mieli jeszce bardzo
                    dlugo w swoich sercach wiec jak sami widzicie serce juz jest z nami.
                    • Gość: sylwia ewo, wara od Macharskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 13:16
                      w
                      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,2645010.html
                      czytamy:
                      "W piątek w "Osservatore Romano" i innych gazetach zauważyliśmy różnice między
                      polskim tekstem testamentu a włoskim tłumaczeniem. Brak jednego zdania "o
                      miejscu niech zdecyduje Kolegium Kardynalskie i Rodacy".

- Rzeczywiście to dziwne przeoczenie, zważywszy na wagę tego zdania. Po
                      pierwsze, oczekując na testament, najbardziej oczekiwano właśnie na ewentualny
                      zapis, w którym Papież deklarowałby wolę bycia pochowanym w Rzymie lub w
                      Krakowie. I właśnie w tym miejscu zostaje popełniony błąd w tłumaczeniu.

Po drugie, bardzo dziwną rzeczą jest, że tłumaczenie tekstu trwało tak długo -
                      trudno uwierzyć, żeby po przeszło 26 latach pontyfikatu polskiego Papieża w
                      Watykanie zabrakło polskich tłumaczy! Kilka stron tekstu - jak długo może trwać
                      tłumaczenie, dwie godziny, chyba nie dłużej.

Dodatkową zagadką jest to, że przedtem, ogłaszając miejsce pochówku, rzecznik
                      Watykanu Joaquin Navarro-Valls powiedział: w testamencie nie ma żadnej wzmianki
                      o woli Papieża, gdzie ma być Jego grób. Czy może to być wynikiem celowego
                      działania, manipulacji?

- Nie wiem. Mogę tylko powiedzieć, że wygląda to bardzo dziwnie."

zaś w testamencie samego Papieża:
                      "5.III.1982.

Ps. W związku z ostatnim zdaniem testamentu z 6.III.1979 (: O miejscu m.inn.
                      pogrzebu) «niech zdecyduje Kolegium Kardynalskie i Rodacy » - wyjaśniam, że mam
                      na myśli Metropolitę Krakowskiego lub Radę Główną Episkopatu Polski - Kolegium
                      Kardynalskie zaś proszę, aby ewentualnym prośbom w miarę możności uczynili
                      zadość.

1.III.1985 (w czasie rekolekcji):

Jeszcze - co do zwrotu «Kolegium Kardynalskie i Rodacy » : «Kolegium
                      Kardynalskie » nie ma żadnego obowiązku pytać w tej sprawie «Rodaków » , może
                      jednak to uczynić, jeśli z jakichś powodów uzna za stosowne.

JPII"

Kardynałowie więc nie musieli pytać nikogo o zgodę. Pewne jest jedno: Papież
                      chciał pojednania. Twoje słowa zaś do tego nie nawołują. Raczej staraj się
                      podążać za jego nauką, niż rozdzierać szaty nad tym, gdzie spoczęło jego ciało.
                      Tymczasem, zachowujesz się jak przekupka na targowisku.
                      • Gość: ewa2 Re: do Sylwii IP: *.chello.pl 09.04.05, 13:58
                        nie wiedziałam,że jesteś na "ty" z Kardynałem Macharskim.Jak tak to
                        przepraszam ...........
                        • Gość: s dzeki za odpowiedz na temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 14:14
                          • Gość: durdex Re: s IP: *.chello.pl 09.04.05, 21:59
                            poczytaj se sylwio dokładnie prawdziwy testament
                            • Gość: s Re: s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 09:05
                              daj linka to se poczytam
    • qwint Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. 10.04.05, 09:29
      juz pare razy tu pisalem a teraz przeczytalem cale "nasze" wypociny tutejsze i
      w sumie to juz niewiem o co sie sprzeczamy/dyskutujemy?? wszystko sie
      rozstrzygnelo i trzeba sie z tym pogodzic!! chyba ze chcecie ten temat ciagnac
      dalej to z mila checia sie dolacze ;D pozdrawiam...
    • Gość: tuśka Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 09:55
      Jan Paweł II był Polakiem ale przede wszystkim Papieżem. Papieżem wszystkich
      ludzi i wszystkich narodów. I jeżeli wyraźnie nie powiedział, że chce być
      pochowany w Polsce to dobrze się stało że spoczął właśnie tam, obok Świętego
      Piotra. Tutaj, w Polsce, a przede wszystkim w Krakowie i tak jest pełno śladów
      i pamiątek po nim, myślę, że On zawsze tutaj będzie. Kardynał Macharski
      postąpił słusznie, dobrze znał Jana Pawła II i na pewno zrobił to, czego
      chciałby Ojciec Święty
    • Gość: M Re: Kardynale Franciszku Macharski - dlaczego.. IP: *.elk.mm.pl 10.04.05, 11:05
      Zachowujesz się histerycznie,z Testamentu Ojca Św. wybierasz to, co pasuje to Twojej nadinterpretacji. Śp.Papież był papieżem kościoła powszechnego, to wielki zaszyt dla Polaków,że Ktoś z naszego narodu spoczywa niedaleko św. Piotra, bo Zmarły był Piotrem naszych czasów i zamiast histerycznych zachowań (nasz ci on, nasz!!),pomódl się o szybką kanonizację.Bo żyliśmy w czasach, kiedy wśród nas był święty Człowiek!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka