Gość: mik Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: 213.25.186.* 14.04.05, 13:50 To dobrze że tak nazywa się stadion ale o Papieżu i tak będziemy całe życie pamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: 213.25.186.* 14.04.05, 13:50 To dobrze że tak nazywa się stadion ale o Papieżu i tak będziemy całe życie pamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibic Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 14:24 No i My jesteśmy górą jak się pojednaliśmy to w TV byliśmy, potem zrobiliśmy mordobicie i znowu byliśmy i w TV i w gazetach i tak w nagrodę za nasze zbożne wyczyny dostaliśmy Papieża do obijania po meczach. Hurraa !! Niech żyją kibice pojednani!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deep Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: 62.121.129.* 14.04.05, 14:55 Papiesko - Królewsko - Stołecznemu Miastu Kraków gratulujemy ........radnych. Teraz zapraszamy całą jaśnie oświeconą Radę Miasta aby przyszła na następny mecz Cracovii, posłuchać blzugów, które tak "pięknie" będą rozbrzmiewać ze stadionu im. JPII i nie zapomnijcie tylko wziąść ochraniaczy na zęby i kasków na głowe, no i ubezpieczyć się na wysoką sumkę. Proponuję jeszcze przemianować inne miejsca i dać im imię JP II - więzienia, areszty, może lodowisko Cracovii, itd, itp. niewyczerpanie dużo jest takich miejsc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Brawo radni, brawo Cracovia!!! IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 16:11 Niech to będzie symboliczna rekompensata za PRL. Brawo dla krakowskich radnych, zachowali się tym razem nie jak partyjni karierowicze, lecz jak mężowie stanu. Nie kierowali się głupotami pisanymi w ostatnich dniach o chuliganach w gazetach, tylko dalekosiężną perspektywą. Kto za kilkadziesiąt lat bedzie pamiętał, że była taka miernota jak redaktor Michał Olszewski i że pisała jakieś propagandowe głupoty o chuliganach i warchołach, jak jego poprzednicy z czasów PRL? A stadion zostanie. Cieszę się, że radni utarli nosa dziennikarskim miernotom i miernotom wpisującym się na tym internetowym forum. Mam poczucie wielkiej satysfakcji nabijając się z waszych nadętych, nabzdyczonych komentarzy. Całuski, kochani:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Brawo radni, brawo Cracovia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 16:28 Drogi Poznaniaku dziękuję za zrozumienie w imieniu wszystkich pojednanych kibiców , ciesz się niedługo Cracovia przyjedzie i do Twego mniasta pojednać się z waszymi kibicami i szybami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Brawo radni, brawo Cracovia!!! IP: *.icpnet.pl 16.04.05, 12:10 Ostatnio wizytę Cracovii wspominam dobrze, spać poszedłem o 6 rano - chociaż nie wiem, czy na pewno o 6, bo nie wiele pamiętam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pająk Re: Brawo radni, brawo Cracovia!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 00:05 Urodziłem się w Poznaniu i wstydzę się, że ktoś z mojego rodzinnego Miasta może wypisywać tak niewyobrażalne brednie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak??? Re: Brawo radni, brawo Cracovia!!! IP: *.stanet.pl / *.stanet.pl 16.04.05, 19:26 a kto bedzie pamietal,o jakiejs poznanskiej miernocie i jego nienawisci do Wyborczej...?zapisz sie do LPR,chyba macie podobne poglady...czyli duzo gadac ale o zadnych konkretach.Lecha sobie tak nazijcie.i jeczcze dodajcie"pod wezwaniem Jana Kryminala"buzia madry ,uczony chlopczyku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!!!!!!!!!!! Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.krak / *.crowley.pl 14.04.05, 16:16 PRZECIEŻ TO WSTYD.CRACOVIA TO BANDA HULIGANÓW.TAK MOCNO WYRAŻALI MIŁOŚĆ DO PAPIEŻA A KTO JAKO PIERWSZY ZROBIŁ ZADYMĘ W KRAKOWIE,OCZYWIŚCIE POJEDNANA CRACOVIA.TAK POWAŻNĄ DECYZJĘ POWINNI PODJĄĆ KRAKOWIANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glatiar To sa jaja w bialy dzien, przecie oni sa kopnieci IP: *.crowley.pl 14.04.05, 16:38 Nazywac stadion huliganow imieniem Papieza to sa jaja majchrowski jest z SLD i chcia upokorzyc narod, odwolac gostka w te pedy a radni jak stado baranow bez sprzeciwu to sa jaja / Ludzie robmy cos Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II 14.04.05, 16:54 kiedy skończy się ten pęd? Może od razu przemianować Dębniki na "JanowoPawłowoDrugie" albo Dębnniki im. Jana Pawłą II? Zresztą w tym oszołomstwie najlepiej pójść jeszcze dalej. Niech Kraków nazywa się odtąd "JanPawełII". A może by tak uklęknąć, pomodlić się. kupić jakieś teksty papieskie i je poczytac? Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II 14.04.05, 16:54 Ot i caly Kraków. Miasto, z którego wychodzi w świat jeden z największych umyslów naszych czasów, charyzmatyczny gigant, za którym idą miliony. Miasto, którym rządzi grupka karzelków, mających na sumieniu niejedną co najmniej podejrzaną decyzję, w pośpiechu - bo przeciez kto pierwszy ten lepszy - nadaje imię wyjątkowego Polaka, stadionowi, który leży co prawda w centrum miasta, ale technicznie prezentuje poziom dziewiętnastowieczny, a oprócz sympatyków pilki nożnej przychodzą tam rozrabiać hordy niewychowanych, bezmózgich bandytów. Zbiera mi się na wymioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.as1.bay.bantry.eircom.net 14.04.05, 17:18 Bez paniki! Moze to sie jeszcze da odkrecic? Ehh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pająk Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 00:06 Obyś miał rację, ale obawiam się, że będzie to bardzo trudne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petitek Święty wśród „celników” ! IP: *.ghnet.pl 14.04.05, 18:22 Też miałem wątpliwości, czy nazwanie stadionu Cracovi imieniem Jana Pawła II to dobry pomysł. Jednak po głębszym namyśle nie zgadzam się opiniami dziennikarzy „Gazety Wyborczej”. Myślę, że w zalewie pomysłów na uhonorowanie Ojca Świętego wszyscy ulegliśmy ułudzie, że to my przydzielamy honory, a nie On uświęca miejsce i czas, w których go wspominamy. Jego życie było przecież dla ludzi wierzących znakiem Boga. Podobnie imię tego Papieża przywołuję nie tylko pamięć wielkiego Polaka, ale równocześnie przypomina o wielkości Boga. Czyż Chrystus nie jadał z celnikami? Czy na ten czas wyrzekali się oni tego, co w nich złe? Czy dziesiątki księży nie niesie Boga wraz z jego świętością do środowisk przesiąkniętych nienawiścią i grzechem? Czy Jan Paweł II nie odwiedzał i nie ściskał dłoni wielkich tyranów i łotrów tego świata? Świętość to nie niedotykalność, ale nieprzebrana łaska, której żaden człowiek nie może zaszkodzić. Cóż to byłby za Bóg i Kościół, którego świętość mogłaby zbrukać grupa niedorostków wrzeszcząca „Wisło ty stara k…”?! Nie ma we mnie tyle wiary, abym mógł zaświadczać o słowach, które piszę. Myślę jednak, że imię świętego Papieża nie musi zmieniać stadionu Cracovi w anielską przestrzeń łagodności. Będzie jednak górować nad rozwydrzoną grupką zagubionych ludzi jak dobro góruje nad złem. Nie domagajmy się cudu ostatecznego i absolutnego pojednania. Cudem będzie, jeśli uwierzymy, że wszyscy bywalcy stadiony imienia Jana Pawła II zostaną zbawieni. Odpowiedz Link Zgłoś
cet2 święcona woda sodowa 14.04.05, 19:21 Ładnie piszesz, ale niebezpiecznie mieszasz pojęcia. Rada miasta to nie jest konklawe, kolegium kardynalskie czy Kuria Rzymska. To jest instytucja świecka – a zapominanie o tym jest niebezpiecznym (tytułowym) odchyłem. Nie wolno, pod żadnym pozorem, nawet w dobrej wierze, mieszać sacrum z profanum (a to jest profanum do kwadratu!) – natomiast przytoczone przez Ciebie przykłady są w tym wypadku co najmniej nie na miejscu. Ponadto niejako usprawiedliwiasz przy okazji zagranie poniżej pasa (lub profanację), jakim było przeprowadzenie tak ważnej i poważnej sprawy (dla niektórych wręcz świętej – w znaczeniu zarówno religijnym jak obywatelskim) w sposób pokrętny, pokątny i szemrany. A tego nie wolno robić ani na gruncie społecznym, ani religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_net No , właśnie! 14.04.05, 21:36 Rzecz w tym, ze doszło do SKANDALICZNEGO LEKCEWAŻENIA przez radnych nie tylko zasad sprawowania władzy publicznej, ale zwykłej przyzwoitości, kultury i szacunku (dla JPII, mieszkańców i siebie samych) Przynieśli wstyd miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
cet2 dlaczego... 14.04.05, 22:04 Niech mi ktoś łaskawie wytłumaczy (może pan, Panie Radny?) dlaczego zrobiono to w takim pośpiechu i konspiracji? Jeżeli nawet brać za dobrą monetę Pańskie wcześniejsze wyjaśnienia i intencje, to można było pomysł nagłośnić, stawiając zarazem klubowi (i jego kibicom) listę twardych warunków do spełnienia. I dać im na przykład rok czasu na ich dotrzymanie - jako okres próbny To byłoby rozwiązanie czytelne, uczciwe, pedagogiczne oraz sportowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_net Re: dlaczego... 15.04.05, 00:05 Bo - jak to dobrze ktoś tu skomentował - w gruncie rzeczy nie chodziło o uczczenie JPII, tylko o dowartościowanie Cracovii. To jasne jak słońce! Więc trzeba było działać szybko, żeby przypadkiem nie doszło do publicznej dyskusji, albo żeby ktoś nie ubiegł pomysłu. Szybka akcja - jak przystało na przedsiębiorcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petitek Drogi cet2, nie piszę o procesach kanonicznych IP: *.ghnet.pl 14.04.05, 23:17 "uświęcania wybranych miejsc", ani o sposobie przeprowadzenie sprawy, ale o samym fakcie nadania imienia Jana Pawła II stadionowi klubu, któremu On zresztą kibicował. Można się zastanawiać, czy w ogóle stadion powinien nosić imiona wielkich ludzi, ale zarzut profanacji wymaga wyjaśnienie właśniej w kategoriach religijnych (czy sacrum). Piszesz, że moje przykłady są nie na miejscu. Dlaczego? Czyż wieszając krzyż w szkole, szpitalu, własnym domu gwarantujemy odpowiednie zachownie? Czy uczniowie i nauczyciele zawsze zachowują opowiednie standardy? Czy niektórzy lekarze nie biorą łapówek? A w domach zawsze panujemy nad swoim zachowaniem? Przecież zapraszając znajomych na popijawę i inne nieprzystojne rozrywki nie ściągamy zazwyczaj krzyża ze ściany (choć znam taki przypadek). Może powinniśmy, ale On po to tam wisi, że my jesteśmy słabi. Może lepiej, że symbol czy imię przypominają, że nie ma podziału na przestrzeń świętą i ukrytą przestrzeni grzechu. A na gruncie społecznym. Czy fakt, że grupa bandytów rozrabia na stadionie miałby spowodaować rezygnację z obecności na meczach wybitnych i szanowanych osobistości? Powinni zamkąć oczy i omijać ten kompromitujący problem?? A może lepiej stanąć na trybunach i by nie oddawać żadnego miejsca bezmyślnej nienawiści. Może też warto się zastanowić, czy idąc na stadion "bez imienia" sami nie korzystamy z tej przestrzeni profanum i choć troszkę nie "dokładamy", rzecz jasna jedynie w słowach, naszym przeciwnikom? A "druga strona" na nas patrzy i "odpowiada" (czy raczej naśladuje) tyle, że na swój bezwzględny i brutalny sposób. Może więc dobrze będzie jak i na nas ktoś będzie patrzył. Odpowiedz Link Zgłoś
cet2 kilka uwag 15.04.05, 10:15 Nie wybielajmy przesadnie tych „zwykłych”, niby nieagresywnych kibiców. Nie ma takiego hobby czy pasji, z której przyzwoity człowiek by nie zrezygnował (albo zawiesił), gdyby miał ją realizować w podobnych warunkach i w podobnym towarzystwie. O „wybitnych i szanowanych osobistościach” już nie wspominając. Papież kibicem Cracovii? No może, ale chyba symbolicznie i nie na tak prymitywną "wyłączność”. Bo jeżeli już, to On był kibicem wszystkich innych klubów i dyscyplin. Tych co sportu nie lubią pewnie też. Sprofanować można każdy symbol, nie tylko religijny. Jan Paweł II reprezentuje sobą całą gamę takich symboli. Dlatego z ogromną, wyjątkową pieczołowitością należało (jeżeli już) znaleźć obiekt, harmonijnie łączący pierwiastki duchowe, narodowe, patriotyczne, humanistyczne, społeczne itd. To niezwykle trudne, ale być może wykonalne, jak nie teraz, to w przyszłości. Chociaż najlepiej do tego nadają się „obiekty” niematerialne, chociażby ta jego muzyka, która ma popłynąć z mariackiej wieży. Papież jako „lekarstwo na całe zło”? Zgoda, ale w wydaniu choć trochę duchowym czy refleksyjnym. A nie jako kolejna ikona do bezmyślnego i bezwstydnego przyklejania gdzie popadnie. Chociażby dlatego, że to nic nie da, a może nawet zaszkodzić - bo nie ma nic gorszego, niż histeria i wynaturzenia podlane pseudopatriotycznym i pseudoreligijnym sosem. Czy wypadałoby (hipotetycznie) nadać imię JP II np. zakładowi poprawczemu? Tak, bo poprawczak jest instytucją wychowawczą, wyższej i w sumie szlachetnej użyteczności - a stadion (jak na razie) dokładnie na odwrót. Zarówno ze względu na to, co dzieje się na jego murawie i kornie, jak i za kulisami. Obecność krzyży w szkołach urzędach i miejscach publicznych (w tym w sejmie!) jest objawem innego, dawniejszego i pokutującego do dzisiaj przegięcia. Można to traktować nawet w kategoriach profanacji, bo narzucanie symbolu religijnego osobom, które sobie tego nie życzą (a są takie) jest sprzeczne ze wszystkim, co ten znak symbolizuje. Co innego prywatnie, bo ognisko domowe też jest swego rodzaju świętością, i tu nie ma żadnego konfliktu, co by się w tym domu nie wyrabiało. Tak przy okazji – ten fatalny incydent niebawem stanie się (właściwie już się stał) elementem rozgrywki w tym właśnie – i podobnych - „tematach” oraz przykładem, jakimi metodami można tę rozgrywkę prowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petitek ...i tyleż odpowiedzi. IP: *.ghnet.pl 15.04.05, 14:01 Nie pisałem o rezygnacji z pasji, ale odważnej postawie człowieka, który nie boi się narazić swojej pozycji pokazując na stadionie i dowodząc, że pasja może nas łaczyć a nie dzielić. Tu nie słowa chodzi. Na stadionie, jak pisał radnybk, bywał Kazimierz Wyka, a także marszałek Śmigły-Rydz, o czym do tej pory śpiewają kibice. Może? Był kibicem Cracovii o czym mówił. A na ostatniej audiencji wypowiedział słowa "Cracovia Pany". Skoro Cracovia pany to ktoś nie, czyż nie tak! W tym się różnimy. Ja nie traktuję Papieża jako symbolu, który faktycznie można sprofanować, ale żywy znak Boga. Nie sądzę też, aby należało się zbytnio obawiać wspominania jego wielkości. Wtedy faktycznie powinniśmy zrezygnować z jakigokolwiek przypominania o Ojcu Świętym. Muzyka? A jeśli wykona ją pijany muzyk, albo zsampluje jakiś niezbyt świętobliwy zespół? No cóż, nauczanie Papieża i bez symboli i nazw często jest mocno wypatrzane. Brońmy go (nauczania) poprostu. Inaczej powinniśmy zamilknąć z zrezygnować z wydawania Jego nauk. A nóż ktoś je wypatrzy lub wykorzysta do własnych celów. Stadion też nie służy do bijatyk. Z tym narzucaniem to inna dyskusja. Wróćmy do meritum. Ja piszę o sytuacji, w której ludzie sami z własnej woki wieszają krzyż, a potem w jego obliczu dokonują podłych uczynków. Czyżby szpital w Prokocimiu nie nosił imienia Jana Pawła II. Wiem, Papież był temu przeciwny, ale dla wielu ludzi to powód do radości i poczucia większego bezpieczeństwa. Co często nie przeszkasza im zapewne w dawaniu "prezentów". Jakoś jednak nikomu Imię szpitala nie kojarzy się ze niecnymi postępkami, ale dobrem i opieką jakiej zaznał w szpitalu. Proszę o uważne czytanie. Ja nie pisałem o rodzinie (to znowu inny temat), ale o domu (mieszkaniu), w którym wieszamy krzyż, a idealni nie jesteśmy. Do kościoła też chodzimy mimo grzechów. Choć niektórzy rezygnują z wizyty "czując się niegodni", ale to niesłuszna postawa. Jest wyrazem naszej pychy. Odpowiedz Link Zgłoś
cet2 Re: ...i tyleż odpowiedzi. 15.04.05, 18:16 „Skoro ``Cracovia pany``, to ktoś nie, czyż nie tak!”. Oczywiście, że nie - a już na pewno nie w wydaniu papieskim. „Ja nie traktuję Papieża jako symbolu, który faktycznie można sprofanować, ale żywy znak Boga”. Twoje prawo, ale trochę uważaj, bo to chyba znaczy, że patronem kolejnego stadionu możemy zrobić Tróję Przenajświętszą albo Maryję, na zawsze Dziewicę. „Na stadionie, jak pisał radny.bk, bywał Kazimierz Wyka, a także marszałek Śmigły-Rydz, o czym do tej pory śpiewają kibice”. Może, ale to były trochę inne czasy. Zresztą, czego to kibice nie śpiewają. Kto wie, czy niedługo nie ułożą czegoś o radnym.bk. „Proszę o uważne czytanie” – ja podobnie, z tym, że objąłbym tym szlachetnym postulatem również pisanie. --- A tak bardziej ogólnie, to nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że przy okazji naszej dyskusji zbudowałeś interesującą teorię, w myśl której imieniem Jana Pawła II można nazwać wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petitek To nie teoria, ale moje przkonania, do których IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 16.04.05, 10:09 mam prawo jak Ty do swoich. Nigdzie nie napisałem, że to najwłaściwsza z inicjatyw, a będąc radnym mocno bym się zastanawiał jak głosować. Jeśli jednak bym uznał, że jestem przeciwko podniósł bym rękę bez wachania. Odpowiadam za swoje poglądym, decyzje i nie boję się ich okazywać. W swoim poście nie oceniam decyzji radnych, ale nie zgadzam się z oceną tej decyzji, jako uwłaczającej Papieżowi. Nie dowodzę więc tego, że imieniem Papieża lub imionami bogów, czy świętych można nazwać dowolną instytucję. O tym, co jakim imieniem nazywamy decyduje przeznaczenie danej instytucji, a przeznaczeniem stadionu z pewnością nie są bandyckie bójki. Drugim - w praktyce rozstrzygającym - kryterium jest zwyczaj. Np. nie zwykło się nazywać imieniem boga łodzi podwodnych, o co wybychła kiedyś afera w USA. Żeby więc zejść z poziomu teoretyczny rozważać, warto może sobie przypomnieć, że stadion Cracovii nosił imię innego wielkiego Polaka, marszałka Piłsudskiego. Czemu więc Jan Paweł II miałby zostać wyłaczony spod tej reguły? (a może lepiej było nazwać stadion imieniem Karola Wojtyły - mnie podobałoby się bardziej). Spór dotyczy więc nie tego czy można, gdyż raczej tak, ale czy to nie "zaszkodzi Papieżowi". I w tej kwestii jestem przekonany, że nie. Świętość czy wielkość to podobne kategorie. I w tym sensie to wielcy i święci są dla ludzi a nie na odwrót. Czy nazwanie imieniem wielkiego odkrywcy, czy naukowca marnej szkółki z Psiny Dolnej, lub podstawówki z centrum Krakowa, której jedyną zasługą jest to, że chodzą do niej dzieci zamożnych lub szacownych mieszkańców, uwłacza umieniu uczonego? Pmniejsza jego wielkość, wypatrza przykład jaki ustanowił swoim życiem? Jestem przekonany, że nie! Podobnie jak nadanie imienia Jana Pawła II stadionowi, na którym gromadzą się tysiące ludzi połaczonych wspólną pasją. Pasją, którą dzielił także Karol Wojtyła. Odpowiedz Link Zgłoś
cet2 haniebne i uwłaczające jest co innego 16.04.05, 12:41 „W swoim poście nie oceniam decyzji radnych, ale nie zgadzam się z oceną tej decyzji, jako uwłaczającej Papieżowi. (…) Spór dotyczy więc nie tego czy można, gdyż raczej tak, ale czy to nie `zaszkodzi Papieżowi`. I w tej kwestii jestem przekonany, że nie”. I tu (wreszcie) pełna zgoda. Pewnie, że Papieżowi to nie uwłacza, ani nie zaszkodzi. Ta decyzja uwłacza i zaszkodzi wyłącznie nam! Ze względu na niegodny, nieuczciwy, prymitywny oraz skrajnie arogancki (chyba się powtarzam) sposób, w jak ją wprowadzono, przeforsowano i przyjęto. A nie można, nawet słusznej i szlachetnej (umówmy się) idei wprowadzać w życie chamskimi metodami, bo to jest właśnie profanacja. Nie można też takich idei na siłę wtłaczać w szemranie mętny obszar wzajemnie przeplatających się interesów biznesowych, politycznych czy osobistych, i to na szczeniackiej (albo gangsterskiej, jak kto woli) zasadzie - kto pierwszy, ten lepszy. Trochę głupio i może niestosownie (ze względu na temat oraz „okazję”) robić tu wykład z elementarza. Ale problem polega na tym, że to kobicowsko-decydenckie lobby zdaje się go szczerze i autentycznie nie rozumieć. Trochę podobnie, jak tzw. miłośnicy sportu (zwłaszcza ci mniej skomplikowani, a bardziej sfrustrowani), którzy traktują sprzeciw wobec tego co się stało, jako wyraz wywyższania się i generalnego lekceważenia. A tak nie jest, idea sportu sama w sobie jest szlachetna i stadion (a nie tylko filharmonia albo szpital) zasługuje na takiego patrona. Pod warunkiem, że idei przywróci się jej godność, obiektowi klasę, klubowi honor (zamiast durnowatej honorności), a działaczom i decydentom - twarz. Wtedy proszę bardzo, ale w tej właśnie kolejności, a nie na odwrót. I nie w sposób, niejako wskazujący, że jedynym obiektem godnym takiego patrona jest piłkarski stadion. W takim kontekście o wiele lepszym byłoby jednak nazwanie imieniem JP II wspólnego, miejskiego obiektu sportowego (tym bardziej, że jest to planowane), niż zapyziałego stadioniku klubowego, co zawsze będzie rzeczą wstydliwą, „zaborczą” i konfliktogenną. O bezwzględnej konieczności wcześniejszego skonsultowania sprawy z opinią publiczną oraz autorytetami kościelnymi już nie wspominając. O ile kibiców można od biedy zrozumieć i usprawiedliwić, o tyle przejęcie oraz wprowadzenie boiskowej podkultury na salony władzy (i to w Krakowie!), jest symptomatycznie niebezpieczne i zaraźliwe. Najlepszym dowodem skandaliczna, kompromitująca postawa przedstawicieli ugrupowań, uchodzących do tej pory za w miarę cywilizowane. Bo jak tak dalej pójdzie, to będą nami rządzić szalikowcy, a tego – z całym dla nich szacunkiem – chyba wszyscy byśmy jednak nie chcieli. - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek z Krakowa Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.netcontrol.pl 14.04.05, 18:32 Niech sie Cracovia nazywa Janowopawłowa druga. To będzie dopełnienie głupoty. Reductio ad absurdum (sprowadzenie do niedorzeczności) Odpowiedz Link Zgłoś
wcalenietakimaly Co tam stadion 14.04.05, 19:12 Radni nie blysneli intelektem. Sa dwa "przybytki" w centrum Krakowa w Sukiennicach, ktorym nalezalo nadac imie Papieza. Podsuwam nawet pomysl, od strony linii AB niech nosi im. Jana Pawla II, od strony Brackiej (blizej Palacu Biskupiego)Kardynala Karola Wojtyly. Zycze dalszych "owocnych" obrad Radzie Miasta Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tylko spokojnie Re: Co tam stadion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 20:04 Kraków dziwnym miastem jest. Niby rozsądne, konserwatywne, rozważne etc. Mieszkańcy tak głośno oburzający się na "zbrukanie" imieniem Jana Pawła II stadionu...bo imię wielkie a stadion pełen chamów i bandytów. To miasto wynoszące świętośc Ojca Świętego nie wyraża zgody na uruchomienie placówki wychowawczej dla zagubionych i potrzebujących pomocy chłopców (!), nie chce budowy domu pomocy, bo przyjdą brudni i odrażający itd. Faryzeuszami jesteśmy i bigotami. Na stadion chodził mój ulubiony profesor Kazimierz Wyka, kiedyś kibicował tej właśnie drużynie Karol Wojtyła. Może właśnie to imię nadane stadionowi spowoduje, że stadion stanie się bezpieczny.Zapewne zaś Ci, którzy oburzają się na nadanie imienia stadionowi przyjmują słowa Jana Pawła II i od dzisiaj nie będą korupowali, będą zaś współczujący, pomagający, wrażliwi na ból innych. Tu jest dopiero źródło obłudy: segregować miejsca na godne lub nie godne. A dlaczego to Wy wiecie, że Wasza klasyfikacja jest bardziej moralna. Kto dał Wam prawo o tym decydować, że miejsce niegodne dla nadania imienia to stadion czy ulica czy skwer. Nie piszę o decyzjach Rady (mam nadzieję, że jest to ostatnie takie zachowanie) ale o kategorycznych opiniach paru świętoszków, którzy wiedzą lepiej. Może nie nadawajmy więc imion żadnych i niczemu lub nie poganiajmy nikogo w sprawach przyspieszenia beatyfikacji. Bądźmy konsekwentni. Pozdrawiam i namawiam do skromności. Mama kibica (dobrego syna i nie chama) i córka kibica (już św.pamięci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubapowiatowy Co tam Papież! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 20:40 Ja bardzo przepraszam, ale przesadzasz i histeryzujesz. Nie chodzi o odsądzanie od czci i wiary wszystkich kibiców, tylko o to, że stadion (zwłaszcza taki), to nie jest najlepszy ani najgodniejszy wybór. Chodzi też o tragiczny sposób, w jaki tego wyboru dokonano. Piszesz, zresztą nie Ty jedna, że „może właśnie to imię nadane stadionowi spowoduje, że stadion stanie się bezpieczny”. Może, ale co zaproponujesz, jeśli tak się nie stanie? „Kto dał Wam prawo o tym decydować, że miejsce niegodne dla nadania imienia to stadion czy ulica czy skwer”. No dobra, a kto dał to prawo radzie miasta? Bez debaty, konsultacji, namysłu, zebrania opinii, analizy konsekwencji itd.? „Może nie nadawajmy więc imion żadnych i niczemu lub nie poganiajmy nikogo w sprawach przyspieszenia beatyfikacji”. Pełna zgoda, zwłaszcza w kwestii ostatniej, też bym nie chciał, żeby rada miasta (ani dzielnic) w to się specjalnie angażowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-hools Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.stanet.pl / *.stanet.pl 14.04.05, 20:55 jeszcze dodajcie...i "klubu kibica",pod wezwaniem Jana Kryminała!to juz prawdziwy wstyd.najpierw zrobcie porzadek ze swoimi zwierzatkami,bo narazie to tylko hanbia czesc Karola Wojtyly.no,ale przeciez "pan profesor"nic nie widzial i nie slyszal i wedlug niego nic sie przeciez nie stalo...czlowieku i cala tzw.Rada Miasta-nie robcie z siebie posmiewiska.juz wystarczajaco bez tego daliscie "popis" swojej "fachowosci".pozdrawiam normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszka Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 14.04.05, 21:39 Buehehe - stadion placem publicznym. Po prostu ROTFL! jezeli tak, to czemu wstep na mecze jest platny? Powinien byc to obiekt ogolnodostepny za friko, jak jakis byle miejski skwerek :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha debile! IP: *.ists.pl / *.ists.pl 14.04.05, 21:52 to brak sacunku dla papieża - tam leca ciągle słowa, od których uszy więdną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narod Cracovia uczciła sama siebie a nie Papieża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 21:54 Jeżeli radny Okoński sądzi, że wyrazanie szacunku dla Jana Pawła wymaga takich zabiegów jak nazywanie Jego imieniem jakiegoś stadionu, ulicy, szkoły itp. to popełnia zasadniczy błąd logiczny a przy okazji odsłania swoją próżność. De facto bowiem nie Jan Paweł został w ten sposób uczczony lecz Cracovia uczciła sama siebie przywłaszczając sobie imię Ojca Świętego. Pamięć o Wielkim Papieżu nie potrzebuje tego rodzaju głupkowatych zabiegów. Te zabiegi służą wyłącznie zaspokojeniu czyjejś prymitywnej próżności. Cracovia już "uczciła" Ojca Świetego bijatyką. Może wystarczy!!! Ręce precz od Papieża!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Czy ktorys radny ma jaja ? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 14.04.05, 22:53 Bo glosowali jednoglosnie jak glupi osiolki idace na smierc ale kurcze mi wstyd za nasze miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek radny okonski na Szeryfa Stadionu .... IP: *.zaczek.ds.uj.edu.pl / *.bydgoska.krakow.pl 16.04.05, 11:53 niech pilnuje kultury a wlasciwie jej odpowiedniego poziomu, a mandat niech odda komus madrzejszemu... tylko kto miaB drugi wynik za nim ? i czy w KLD/UD/UW/PD (czy ja tam jeszcze) jest ktokolwiek modry ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pająk Kompromitacja Rady Miejskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 00:02 Radni Krakowa udwodnili, że nie zrozumieli absolutnie nic z nauk Jana Pawła II, a na dodatek nie są w stanie pojąć, jak skromnym i po chrześcijańsku pokornym Człowiekm był Ojciec Święty. Pycha, która ich zaślepiła jest przerażająca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan 1937 Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.77.classcom.pl 15.04.05, 07:39 Jak się mówi A to trzeba powiedzieć B. Co teraz Rada Miasta zrobi, żeby nie było obrzydliwych awantur na tym stadionie? Moja Babcia mówiła: najpierw pomyśl, potem zrób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n kpina!!!!!!!! IP: 193.193.85.* 15.04.05, 07:54 jak mozna bylo... to jest kpina. kpina z imienia ś.p. J.P. II !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: 149.156.51.* 15.04.05, 10:11 Jan Pawel II to swietny patron dla sportu, uczczenie go w ten sposob nobilituje nie tak wylacznie Cracovie, ale i sport krakowski! Trzymam za radnego Okonskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 14:02 Jak widac radny Okoński zaczął swoją kampanie. Tylko dlaczego w ten sposób, dlaczego szargając imię papieża. Mam nadzieje ze wyborcy mu tego nie zapomną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwery Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: 62.89.110.* 15.04.05, 14:54 :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.autocom.pl 15.04.05, 18:15 popieram większość wypowiedzi- nazwanie stadionu Cracovi imieniem papieża to wstyd i hańba!!!! dlaczego imie tak wielkiego człowieka ma firmować miejsce bijatyk???? kibice pieknie się zachowywali w tygodniu żałoby, ale jak fałszywe były ich słowa przekonalismy się już w ubiegłą niedzielę.... to smutne... poza tym uważam, że na fali emocji ulegamy niebezbiecznym pokusom "kultu jednostki", co zawsze jest niebezpieczne, nieważne kogo ten kult dotyczy!!! lepiej realizujmy duchowe przesłanie papieża a nie wariujmy, Drodzy Panowie Radni, z nazywaniem Jego imieniem kolejnych ulic, placów itp. Rynek im. Jana Pawła II? bez przesady!!! szanujmy także historię miasta i jego tradycje!!! cześć Papieżowi mozna oddać w inny sposób!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.autocom.pl 15.04.05, 18:25 Chcialbym zaznaczyc, ze nie wszyscy kibice to bandyci. Jest ich, tak naprawde, garstka, ale szum wokol nich ogromny. Cierpia przez to prawdziwi fani. Czytajac niektore komentarze ludzi, ktorzy prawdopodobnie nigdy nie byli na stadionie, mam wrazenie ze ich autorzy maja zalozone klapeczki na swoich oczach. Tacy fachowcy jak kubapowiatowy czy krzych wsadzaja wszystkich kibicow do jednego wora, krzycza "hanba", zreszta temu pierwszemu nic innego nie przychodzi do glowy, chyba zbytnio rozgarniety to on nie jest, a krzychu obraza mnie nazywajac kibicow chamami i dresami. Tak jak stadionowi bandyci powinni miec zakaz wejscia na stadion, tak tacy ludzie powinni miec zakaz na wypowiadanie sie gdziekolwiek publicznie. A tak na marginesie, to ciekawe czy Papiez nosil dres. W koncu byl kibicem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.autocom.pl 15.04.05, 18:35 Chcialbym jeszcze dodac, ze rozumujac tak jak Ci, ktorzy krzycza "kpina", "hanba" etc, powinnismy w Krakowie zlikwidowac wszelkie dowody pamieci o Papiezu, gdyz Krakow to miasto, gdzie obok zwyklych, dobrych ludzi, mieszkaja i dzialaja zlodzieje, prostytutki...Czyz to nie jest "hanba"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytaty Re: Stadion Cracovii im. Jana Pawła II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 00:21 miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2653435.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ironista Wysypisko w Baryczy im. Jana Okońskiego IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 21:47 proponuje aby w uznaniu "zasług" radnego Jana Okońskiego w rozmienianiu na drobne imienia Ojca Swietego nazwać w dowod wdzieczności jego imieniem miejskie wysypisko smieci w Baryczy. Wprawdzie radny Okoński (jeszcze) żyje ale rada Miasta powinna zrobic w tym wypadku wyjątek dla tej wybitnej osobowosci krakowskiej. A tak na powaznie mowilo sie ze byli dzialacze SLD tworzący wraz z UW Partię Demokratyczną zaszkodzą nowej formacji. Teraz widac, że przynajmniej w Krakowie Demokratom szkodza dzialcze UW w rodzaju Okonskiego czy Zofii Radzikowskiej (popierala samowole budowlana na ul. sw. Agnieszki). UW powinna sie tych ludzi jak najszybciej pozbyc, bo szkodza jej wizerunkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly inteligencki Kraków !!! IP: 82.160.108.* 16.04.05, 11:56 myślałem, ze w tym mieście są inteligentni ludzie, ale Ci którzy kierują tym miastem do nich chyba się nie zaliczają !! Jak to będzie brzmiało, ...na stadionie im. JPII odbyły się burdy i zamieszki sprowokowane...itd. itp... Teraz niech Kibice pokarzą, że sa bardziej na poziomie i niech będzie spokój i normalne kibicowanie w Krakowie, sprawdzian będzie na DERBY !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vovkaaa Re: inteligencki Kraków !!! IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 16.04.05, 12:22 okonskiemu juz sie od wódy i dobrobytu we łbie przewrocilo, chyba ta uwolska d...a ryje sie na etat do filipiaka.... bedzie nowy walek z donely : ))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowiak Re: Wysypisko w Baryczy im. Jana Okońskiego IP: *.stanet.pl / *.stanet.pl 16.04.05, 19:32 pieprzyc cala UW i inne polityczne bandy.ja bym chcial,by tzw.radni troszczyli sie o dobo miasta a nie toczyli spory "ideowe".umowcie sie na flache i tam sobie dyskutujcie ,kto jest lepszy.a jak sie nie znacie,na tym co powinniscie robic,to wyp....dajcie szanse fachowcom.a pomysl o nadaniu wysypisku imienia Okonskiego popieram!!!mamy jeszcze duzo takich chwalebnych miejsc i wielu "wspanialych" radnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Wysypisko w Baryczy im. Jana Okońskiego IP: *.local.pl / *.akacjowa.pl 17.04.05, 15:58 chyba troche przesadzacie. Okoński rzeczywiście zachowal sie niezrecznie ale nie sadze ze byla to zagrywka czysto polityczny. przeciez jak sami widzicie odzew spoleczny ma to beznadziejny, co mozna bylo przewidziec. moim zdaniem czesc radnych naprawde chciala oddac hold Papieżowi tylko zrobili to w nieprzemyslany sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Wysypisko w Baryczy im. Jana Okońskiego IP: 195.229.241.* 17.04.05, 20:11 jesli bezpieczenstwo na stadionie zwiekszy sie choc troszke to bylo warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubapowiatowy Re: Wysypisko w Baryczy im. Jana Okońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 12:41 Ja Cię Asiu bardzo przepraszam, ale czy podmiotowa w tym momencie kwestia nadania wysypisku imienia Jana Okońskiego również zasługuje na taką ocenę? W końcu taki patronat też może przynieść jakieś pozytywne społecznie efekty. No i ciekawe, co na to sam zainteresowany? Mógłby się jakoś wypowiedzieć, bo on przecież jeszcze żyje. Odpowiedz Link Zgłoś