Dodaj do ulubionych

Ratzinger papieżem

19.04.05, 19:03
myślę, że to będzie niezły sprawdzian dla Polaków - okaże się jacy to jesteśmy
tolerancyjni i pełni miłości dla każdego narodu... pod warunkiem, że nie sa to
Niemcy
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika Re: Ratzinger papieżem IP: *.chello.pl 19.04.05, 19:08
      Viva il Papa!!!!!!! Nich żyje Benedykt XVI !!!!
    • Gość: Ada Re: Ratzinger papieżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:09
      dla mnie i tak zawsze Naukochanszym Papiezem będzie JP II, nikt Go nie
      zastapi, niech w naszych sercach pozostanie na zawsze
    • Gość: ŻAL Re: Ratzinger papieżem IP: *.cust.tele2.fr 19.04.05, 19:15
      W chwili kiedy Ratzinger wyszedł na balkon ubrany w szaty papieskie przez
      ułamek sekundy myślałam, że to nasz Papież. Jak mi się strasznie przykro
      zrobiło, że Jana Pawła II już nie zobaczymy.

A jeżeli chodzi o tolerancję uważam, że nie jest z nami najgorzej.
      • traszor Re: Ratzinger papieżem 19.04.05, 19:16
        nie nasz a czyj zatem?
      • traszor Re: Ratzinger papieżem 19.04.05, 19:18
        Gość portalu: ŻAL napisał(a):
        > A jeżeli chodzi o tolerancję uważam, że nie jest z nami najgorzej.

ciekawe kiedy zacznie sie wywlekanie ze był w HJ :)
        • mrug Re: Ratzinger papieżem 19.04.05, 20:06
          :)
    • mrug Re: Ratzinger papieżem 19.04.05, 20:02
      No i dobrze!
      Ale w Hitlerjugend był...
    • lear skoro w Polsce sławę zdobył Sztefek Miller 19.04.05, 20:57
      to czemu inny Niemiec ma tego nie zrobić

Polacy nie są pamietliwi
    • Gość: sss Re: Ratzinger papieżem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:18
      info.onet.pl/1084380,12,item.html
      reakcje raczej pozytywne :)
    • bo98 Re: Ratzinger papieżem 19.04.05, 21:54
      quille napisała:

> myślę, że to będzie niezły sprawdzian dla Polaków - < itd.

Niemiec, to pół biedy.
      Dla Polaków problemem byłby Święty Piotr, bo to Żyd i przechrzta.

"widzę i pochwalam to, co lepsze, ale idę za tym, co gorsze"
      • Gość: buka Re: Ratzinger papieżem IP: *.intra / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:25
        zobaczymy jaki Ratzinger-hiperkonserwatysta bedzie tolerancyjny....
        reform raczej nie nalezy sie spodziewac, moze szkoda.
        • hm_tak Re: Ratzinger papieżem 19.04.05, 22:29
          A tam , gdzie siedziała Buka, to szron zostawał na trawie w biały dzień , w
          środku lata...
          • Gość: buka-> hm_tak Re: Ratzinger papieżem IP: *.intra / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:37
            :D
            i tak cie lubie.
    • hm_tak Ty Seven nie bydź taki złośnik... 19.04.05, 22:16
      ...wszystkie mogą być prawdziwe (c:
    • kremoofka Re: Ratzinger papieżem 20.04.05, 09:02
      ja się cieszę
      • malgosia_100 Re: Ratzinger papieżem 20.04.05, 09:31
        ten pontyfikat może być zupełnie inny...
        niby R był bliskim współpracownikiem JPII, to JPII spowodował, że tak długo
        jest w Watykanie, bo powinien być już na emeryturze. Kto wie, czy zamysłem JPII
        nie było umożliwienie takiego wyboru poprzez pozostawianie R i odrzucenie jego
        rezygnacji...
        Wydawałoby się,że BXVI, jako bliski współpracownik JPII jest
        jakby "przedłużeniem" JPII, zawiera cząstkę JPII - ale czy na pewno?
        JPII mówił: nie lękajcie się, a BXVI - jestem skromnym pracownikiem winnicy...
        Te pierwsze słowa mogą sugerować drogę jaką wyznaczy sobie nowy papież
        Poza tym JPII mówił o miłosierdziu i miłości, natomiast BXIV - o czystości wiary
        W sumie cieszę się z tego wyboru, bo uważam, że zbyt daleko idące zmiany w
        kościele też nie są dobre - myślę tu o wypowiedział niektórych liberałów...poza
        tym BXVI nie odwróci się od nauk głoszonych przez JPII
        Jednak będzie już inaczej - ale ostatecznie dotarło do mnie to dopiero, kiedy
        usłyszałam imię. Spodziewałam się JPIII lub Karol I lub Jan XIV...czy coś w tym
        stylu - takie były spekulacje i utkwiło mi to w głowie
        A tu takie zaskoczenie
        Na pewno będzie inaczej...
        • Gość: Wilia Re: Ratzinger papieżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:00
          Zauważyć i zaprowadzić ład tam, gdzie go nie ma - to "geniusz" i misja narodu
          Niemieckiego. Jak wynika z dotychczasowych wypowiedzi Ratzingera, już ten
          nieład zauważył i już dawno zaczął pracować nad załataniem i uładzeniem
          Piotrowej łodzi. Teraz będzie ten wysiłek kontynuował z cała germańską
          bezwzględnością. Aż każdy będzie wiedział czy spełnia kryteria przynależności
          do kościoła rzymsko-katolickiego czy nie. I to jest bardzo dobre, bo misz masz
          jaki obecnie ludzie mają w główach powoduje, że zamiast się duchowo w ramach
          swojej religii rozwijać, wychodza z dziecinnymi żądaniami, żeby im obniżać
          poprzeczkę i pozwalać bezkarnie na coraz więcej. Radykalizm moralny proszę
          Państwa to nie jest brak tolerancji. Brak tolerancji byłby wtedy gdyby pod
          grozbą kar a d m i n i s t r a c y j n y c h zmuszanym było sie do wyznawania
          religii rzymsko-katolickiej. Póki można wybierać (choćby przychodziło za
          to "płacić" niechęcia środowiska) - jest tolerancja. Sa przecież religie, które
          wymagają jeszcze więcej pod pewnymi względami niz kosciół rzymsko-katolicki i
          ludzie je własnowolnie wybierają. Mam nadzieje, że Ratzinger zwiększy oka w tej
          sieci i słowo katolik zacznie cos znaczyć i jednoznacznie kojarzyć się.
    • Gość: jarek Mam nadzieję,że weżmie za mordę polski kler,który IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:28
      za pontyfikatu JPII stał się arogancki,kłamliwy i chciwy.Mam nadzieję,że bycie
      księdzem będzie oznaczało powołanie,a nie zawód.Mam nadzieję,że wybije z głowy
      Józiowi z Argentyny,tę cholerną Swiątynie Opatrzności.Mam nadzieję,że skoro
      tzw.Zabużanie i cała reszta której zabrano majątki-dostanie zwrot 15% wartości
      to kler odda 85%.Wg.Konstytucji wszystcy są równi wobec prawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka