quille 19.04.05, 19:03 myślę, że to będzie niezły sprawdzian dla Polaków - okaże się jacy to jesteśmy tolerancyjni i pełni miłości dla każdego narodu... pod warunkiem, że nie sa to Niemcy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Monika Re: Ratzinger papieżem IP: *.chello.pl 19.04.05, 19:08 Viva il Papa!!!!!!! Nich żyje Benedykt XVI !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Ratzinger papieżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:09 dla mnie i tak zawsze Naukochanszym Papiezem będzie JP II, nikt Go nie zastapi, niech w naszych sercach pozostanie na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŻAL Re: Ratzinger papieżem IP: *.cust.tele2.fr 19.04.05, 19:15 W chwili kiedy Ratzinger wyszedł na balkon ubrany w szaty papieskie przez ułamek sekundy myślałam, że to nasz Papież. Jak mi się strasznie przykro zrobiło, że Jana Pawła II już nie zobaczymy. A jeżeli chodzi o tolerancję uważam, że nie jest z nami najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
traszor Re: Ratzinger papieżem 19.04.05, 19:18 Gość portalu: ŻAL napisał(a): > A jeżeli chodzi o tolerancję uważam, że nie jest z nami najgorzej. ciekawe kiedy zacznie sie wywlekanie ze był w HJ :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Ratzinger papieżem 19.04.05, 20:02 No i dobrze! Ale w Hitlerjugend był... Odpowiedz Link Zgłoś
lear skoro w Polsce sławę zdobył Sztefek Miller 19.04.05, 20:57 to czemu inny Niemiec ma tego nie zrobić Polacy nie są pamietliwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Ratzinger papieżem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:18 info.onet.pl/1084380,12,item.html reakcje raczej pozytywne :) Odpowiedz Link Zgłoś
bo98 Re: Ratzinger papieżem 19.04.05, 21:54 quille napisała: > myślę, że to będzie niezły sprawdzian dla Polaków - < itd. Niemiec, to pół biedy. Dla Polaków problemem byłby Święty Piotr, bo to Żyd i przechrzta. "widzę i pochwalam to, co lepsze, ale idę za tym, co gorsze" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buka Re: Ratzinger papieżem IP: *.intra / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:25 zobaczymy jaki Ratzinger-hiperkonserwatysta bedzie tolerancyjny.... reform raczej nie nalezy sie spodziewac, moze szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: Ratzinger papieżem 19.04.05, 22:29 A tam , gdzie siedziała Buka, to szron zostawał na trawie w biały dzień , w środku lata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buka-> hm_tak Re: Ratzinger papieżem IP: *.intra / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:37 :D i tak cie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Ty Seven nie bydź taki złośnik... 19.04.05, 22:16 ...wszystkie mogą być prawdziwe (c: Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia_100 Re: Ratzinger papieżem 20.04.05, 09:31 ten pontyfikat może być zupełnie inny... niby R był bliskim współpracownikiem JPII, to JPII spowodował, że tak długo jest w Watykanie, bo powinien być już na emeryturze. Kto wie, czy zamysłem JPII nie było umożliwienie takiego wyboru poprzez pozostawianie R i odrzucenie jego rezygnacji... Wydawałoby się,że BXVI, jako bliski współpracownik JPII jest jakby "przedłużeniem" JPII, zawiera cząstkę JPII - ale czy na pewno? JPII mówił: nie lękajcie się, a BXVI - jestem skromnym pracownikiem winnicy... Te pierwsze słowa mogą sugerować drogę jaką wyznaczy sobie nowy papież Poza tym JPII mówił o miłosierdziu i miłości, natomiast BXIV - o czystości wiary W sumie cieszę się z tego wyboru, bo uważam, że zbyt daleko idące zmiany w kościele też nie są dobre - myślę tu o wypowiedział niektórych liberałów...poza tym BXVI nie odwróci się od nauk głoszonych przez JPII Jednak będzie już inaczej - ale ostatecznie dotarło do mnie to dopiero, kiedy usłyszałam imię. Spodziewałam się JPIII lub Karol I lub Jan XIV...czy coś w tym stylu - takie były spekulacje i utkwiło mi to w głowie A tu takie zaskoczenie Na pewno będzie inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilia Re: Ratzinger papieżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:00 Zauważyć i zaprowadzić ład tam, gdzie go nie ma - to "geniusz" i misja narodu Niemieckiego. Jak wynika z dotychczasowych wypowiedzi Ratzingera, już ten nieład zauważył i już dawno zaczął pracować nad załataniem i uładzeniem Piotrowej łodzi. Teraz będzie ten wysiłek kontynuował z cała germańską bezwzględnością. Aż każdy będzie wiedział czy spełnia kryteria przynależności do kościoła rzymsko-katolickiego czy nie. I to jest bardzo dobre, bo misz masz jaki obecnie ludzie mają w główach powoduje, że zamiast się duchowo w ramach swojej religii rozwijać, wychodza z dziecinnymi żądaniami, żeby im obniżać poprzeczkę i pozwalać bezkarnie na coraz więcej. Radykalizm moralny proszę Państwa to nie jest brak tolerancji. Brak tolerancji byłby wtedy gdyby pod grozbą kar a d m i n i s t r a c y j n y c h zmuszanym było sie do wyznawania religii rzymsko-katolickiej. Póki można wybierać (choćby przychodziło za to "płacić" niechęcia środowiska) - jest tolerancja. Sa przecież religie, które wymagają jeszcze więcej pod pewnymi względami niz kosciół rzymsko-katolicki i ludzie je własnowolnie wybierają. Mam nadzieje, że Ratzinger zwiększy oka w tej sieci i słowo katolik zacznie cos znaczyć i jednoznacznie kojarzyć się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Mam nadzieję,że weżmie za mordę polski kler,który IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:28 za pontyfikatu JPII stał się arogancki,kłamliwy i chciwy.Mam nadzieję,że bycie księdzem będzie oznaczało powołanie,a nie zawód.Mam nadzieję,że wybije z głowy Józiowi z Argentyny,tę cholerną Swiątynie Opatrzności.Mam nadzieję,że skoro tzw.Zabużanie i cała reszta której zabrano majątki-dostanie zwrot 15% wartości to kler odda 85%.Wg.Konstytucji wszystcy są równi wobec prawa. Odpowiedz Link Zgłoś