Dodaj do ulubionych

WYBORY 2001

IP: *.audax.pl 07.09.01, 21:05
Na kogo glosowac w wyborach? Moim zdaniem najlepszy wuybór to sld. Prawica
miała szanse i co?...ogromna dziura w budżecie, rosnące bezrobocie, bieda,
niezadowolenie społeczne. Nie sądze by lewica wprowadziła jakieś rewolucujne
zmiany, ale mam nadzieję, że razem z Kwaśniewskim bęndą prowadzić
odpowiedzialniejszą i mądrzejszą politykę. Prezydent i rząd z jednego
klubu...więc może coś się ruszy. Zresztą uważam, że Miller jest
inteligentniejszym i lepszym politykiem niż szanowny pan Krzaklewski.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek_B Re: WYBORY 2001 IP: *.chello.pl 07.09.01, 22:23
      Jak śmiesz porównywać Millera do tego pajaca! ;-)
      • Gość: T Re: WYBORY 2001 IP: *.digital.co.uk 07.09.01, 23:51
        Od Mariana każdy jest lepszy - to nie powód, by głosować na SLD :)
        Rząd AWS jest fatalny i na pewno na nich nie zagłosuję, ale... Nie ufam SLD,
        Millerowi w szczególności - To są ci sami ludzie, którzy budowali
        nasz "dobrobyt" przez wiele lat. Skoro pamiętamy grzechy AWS, pamiętajmy też
        grzechy SLD. Po prostu nie wierzę, że aż tak się zreformowali, i teraz mają
        zupełnie inne poglądy. Te oczywiście można zmieniać, podobno tylko krowa nie
        zmienia zdania, ale z ostrożnością podchodzę do ludzi, którzy wykonują woltę o
        180 stopni. Albo oszukiwali nas przed laty albo oszukują teraz. W obu
        przypadkach są dla mnie niewiarygodni. Na kogo więc głosować? Trudne pytanie...
        Myślę, że trzeba głosować "na ludzi" nie "na partie" - może wartości wnoszone
        przez poszczególnych ludzi są w stanie poprawić jakość ich ugrupowań? Może
        trzeba skreślać tych, którzy się nie sprawdzili, obojętne do jakiej partii
        należą?
        T
      • krzysztof.r.m Re: WYBORY 2001 08.09.01, 00:49
        Nie denerwuj sie. Przeciez nie chodzi wcale o Artura Millera.
        Natomiast ta dwojka tzn. ten maly siwy i ten wyzszy brunet,
        sami eksponuja sie w swym nieokielznanym parapolitycznym
        ekshibicjonizmie, decydujac sie miedzy innymi i na ryzyko
        porownan. I nic w tym zdroznego.
        Mysle, ze ten mlodszy, jesli nie przejrzy w pore na oczy,
        i nie zajmie sie tym co potrafi (jesli naturalnie cos potrafi)
        ma szanse stac sie takim wlasnie pajacujacym dzialaczem jak ci,
        ktorzy dzielnie dzwigaja partyjne toboly po nieboszczce "przewodniej"
        Jarku , duzo radosci i luzu na nadchodzacy koniec tygodnia
        krm
        • Gość: Liperus Re: WYBORY 2001 IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 08.09.01, 03:02
          A moze odrzucajac na bok ideologie podejsc do zagadnienia nieco praktyczniej.Po
          tym co zostalo po rzadach AWS chyba juz nic i nikogo nie jest w stanie
          zaskoczyc.Warunki wymuszaja postepowanie i mysle ze SLD to zupelnie inny
          program,cele i dazenia nawet jesli sa to ci sami ludzie .Polityka to takze
          business a mysle ze SLD potrafi dazyc i osiagac zalozone cele.Pozatym Polacy
          chyba nie maja wyboru.
          • Gość: T Re: WYBORY 2001 IP: *.digital.co.uk 08.09.01, 09:17
            Gość portalu: Liperus napisał(a):

> A moze odrzucajac na bok ideologie podejsc do zagadnienia nieco praktyczniej.Po
            >
            > tym co zostalo po rzadach AWS chyba juz nic i nikogo nie jest w stanie
            > zaskoczyc.Warunki wymuszaja postepowanie i mysle ze SLD to zupelnie inny
            > program,cele i dazenia nawet jesli sa to ci sami ludzie .Polityka to takze
            > business a mysle ze SLD potrafi dazyc i osiagac zalozone cele.Pozatym Polacy
            > chyba nie maja wyboru.

odrzucam ideologie... Ale jaki program ma SLD? Przecież oni nie podają żadnych
            konkretów, wszystko to ogólniki. Jedyny pewnik to to, że zablokują nową maturę
            (czyli po raz drugi wprowadzamy zamieszanie wśród licealistów) i unieważnią
            przetarg na dostawę gazu (czyli zapłacimy gigantyczne kary umowne za zerwanie
            umowy międzypaństwowej).
            Jak mam głosować na ugrupowanie, które będąc pewnym dojścia do władzy po wyborach
            unika odpowiedzi na pytanie, jak rozwiązać problem deficytu?
            Dla mnie ten cały program SLD to po prostu hasło "aby Polska rosła w siłę a
            ludzie żyli dostatniej" - źle mi się kojarzy i nie zagłosuje.
            T
    • Gość: zaholec Re: WYBORY 2001 IP: *.chello.pl 09.09.01, 14:34
      T , nikt nie może zmusić lewicy do podania teraz recepty na dziurę budżetową
      (nawet jeśli ją ma). Prawica pokazała, niestety, słabość swoją i ludzi, którzy
      ją reprezentują. Lewica nie jest ideałem, to tylko alternatywa, może jednak
      lepsza? Reprezentują ją ludzie, którzy na polityce "zęby zjedli", a w nowych
      czasach douczyli się jak działa wolny rynek gospodarczy. Daliśmy szansę
      Prawicy, dajmy ją teraz Lewicy.... Czasy troszkę się zmieniły i nawet jeśli
      Lewica zapragnie to nie jest możliwy powrót do starego PRL, nie ma boja.
      • Gość: T Re: WYBORY 2001 IP: *.digital.co.uk 09.09.01, 18:26
        Gość portalu: zaholec napisał(a):

> T , nikt nie może zmusić lewicy do podania teraz recepty na dziurę budżetową
        > (nawet jeśli ją ma). Prawica pokazała, niestety, słabość swoją i ludzi, którzy
        > ją reprezentują. Lewica nie jest ideałem, to tylko alternatywa, może jednak
        > lepsza? Reprezentują ją ludzie, którzy na polityce "zęby zjedli", a w nowych
        > czasach douczyli się jak działa wolny rynek gospodarczy. Daliśmy szansę
        > Prawicy, dajmy ją teraz Lewicy.... Czasy troszkę się zmieniły i nawet jeśli
        > Lewica zapragnie to nie jest możliwy powrót do starego PRL, nie ma boja.

Ja nie mówiłem o lewicy, ale o SLD. To zasadnicza różnica - taka sama jak między
        prawicą a AWS. Czy widział ktoś prawicowy związek zawodowy? I nie mam zamiaru na
        AWS głosować.
        Mam dać szansę SLD? Wszyscy dawaliśmy im szansę dostatecznie długo a udało im się
        spie... znacznie więcej niż "prawicy". O jakich zjedzonych zębach Ty piszesz??
        Jeśli już je zjedli to na kradzieży, oszustwie i budowie aparatu policyjnego - a
        to się ma nijak do polityki.
        Oczywiście powrót do PRL nie jest możliwy, ale nie dlatego, że SLD się zmieniło
        tylko dlatego, że sytuacja na świecie się zmieniła. Ja się nie boję powrotu, ja
        się boję tych "recept" na dziurę budżetową, której przedsmak dał nam pan
        Kaczmarek proponując zawieszenie przekazywania pieniędzy funduszom emerytalnym.
        Obiecał co prawda oddać "kiedyś" z odsetkami, ale czy nie pomyślał, że przez ten
        czas fundusze zamiast inwestować moje pieniądze będą je przejadać, żeby nie paść??
        I co znaczy nie może zmusić?? Mam kupować kota w worku? Polityka finansowa
        państwa jest w cywilizowanych krajach głównym tematem kampanii wyborczej, u nas -
        "najpierw nas wybierzcie a my już coś wymyślimy".
        T
    • Gość: zaholec Re: WYBORY 2001 IP: *.chello.pl 09.09.01, 18:55
      Drogi T. osobiście wolę kota w worku od draństwa,
      zakłamania "chrześcijańskiej"prawicy, korupcji w jej szeregach zasłanianej
      matacznymi wyjaśnieniami, złodziejstwa i nieudolności Panów Buzków,
      Krzaklewskich i im podobnych.
      Poroniony pomysł zamrożenia wpłat jest najgłupszy z możliwych to prawda.
      Lewica nie chce podać "recepty"? Lepszą jest dymisjonowanie, Bogu ducha
      winnych, ministrów? zatracenie kontroli nad największą inwestycją"gazową"
      ostatnich lat? pomnożenie liczby urzędników? promocja własnych rodzin? Co dała
      man, zwykłym obywatelom Prawica????? Biedę i poczucie bezładu.Populistyczne
      ustawy i puste słowa. O braku środków na realizacje obietnic Prawicy wiedzą
      nawet najmniej zorientowani obywatele tego kraju.
      Jeśli o mnie chodzi to na prawdę, wolę zaryzykować niż świadomie taplać się w
      łajnie proponowanym przez polską Prawicę.
      • Gość: T Re: WYBORY 2001 IP: *.digital.co.uk 09.09.01, 20:07
        Gość portalu: zaholec napisał(a):

> Drogi T. osobiście wolę kota w worku od draństwa,
        > zakłamania "chrześcijańskiej"prawicy, korupcji w jej szeregach zasłanianej
        > matacznymi wyjaśnieniami, złodziejstwa i nieudolności Panów Buzków,
        > Krzaklewskich i im podobnych.
        > Poroniony pomysł zamrożenia wpłat jest najgłupszy z możliwych to prawda.
        > Lewica nie chce podać "recepty"? Lepszą jest dymisjonowanie, Bogu ducha
        > winnych, ministrów? zatracenie kontroli nad największą inwestycją"gazową"
        > ostatnich lat? pomnożenie liczby urzędników? promocja własnych rodzin? Co dała
        > man, zwykłym obywatelom Prawica????? Biedę i poczucie bezładu.Populistyczne
        > ustawy i puste słowa. O braku środków na realizacje obietnic Prawicy wiedzą
        > nawet najmniej zorientowani obywatele tego kraju.
        > Jeśli o mnie chodzi to na prawdę, wolę zaryzykować niż świadomie taplać się w
        > łajnie proponowanym przez polską Prawicę.

Dlaczego nie pamiętasz draństwa, zakłamania "demokratycznej" lewicy, korupcji w
        jej szeregach zasłanianej matacznymi wyjaśnieniami, złodziejstwa i nieudolności
        Panów Kaczmarków, Kołodków i im podobnych??
        W żadnym z poprzednich postów nie wpisałem, że będę głosował na AWS i im
        podobnych. Daleko mi do głosowania na wszelkie polskie rodziny i inne radia
        maryjne. Ja tylko chcę powiedzieć, że nie zagłosuje na SLD, bo to grupa ludzi,
        którzy kilkanaście lat temu nie mówili "nie" pałowaniu robotników, kartkom na
        cukier i bezsensownej polityce gospodarczej. Nie zagłosuję na nich, bo moim
        najwcześniejszym wspomnieniem z dzieciństa są "obłoki mgły" i ludzie biegnący
        ulicą Sienną w Krakowie w 1970. Miałem wtedy 2 lata (!) i dopiero znacznie
        później okazało się, że ta mgła to był gaz podczas pałowania. Chcesz, żebym
        zaufał tym samym ludziom? Ja ich po prostu nie lubię :) (uśmieszek jest po to,
        żeby zatrzeć kombatancki patos, którego też nie lubię :)
        Zostaje mi więc zasada wyboru mniejszego zła i oddania głosu na kogoś spoza SLD.
        Tak więc wiem na kogo nie będę głosował, nie wiem jeszcze na kogo będę...
        T
        • Gość: Jarek_B Re: WYBORY 2001 IP: *.chello.pl 09.09.01, 20:10
          Zostaje Ci Platfus - partia-widmo dla bogatych...
          • Gość: T Re: WYBORY 2001 IP: *.digital.co.uk 09.09.01, 20:56
            Gość portalu: Jarek_B napisał(a):

> Zostaje Ci Platfus - partia-widmo dla bogatych...

Musiałbym być bogaty:)
            T
    • zaholec Re: WYBORY 2001 09.09.01, 20:23
      Hmm, jesteśmy niemal rówieśnikami, mamy w pamieci i te złe czasy i te
      późniejsze, czy lepsze? Trudno powiedzieć teraz, zbyt żywe są nasze przeżycia.
      Trudne mamy też wybory przed sobą. Jestem człowiekiem zdecydowanym w działaniu,
      dlatego zagłosuję za SLD. Jest to ugrupowanie bardziej przewidywalne. Masz
      rację, SLD nie jest aż tak zreformowane jak pokazać to chce, i świat się
      zmienił. Te czynnniki razem spowodują niekomunistyczny tok rozwoju sytuacji.
      Liczę na konsekwencję żądzących, wolę zdyscyplinowanie w działaniu, co nie
      znaczy ,że wierzę w uzdrowienie Polski przez SLD. Bardziej jednak odstręcza
      mnie bezład i niekompetencja obecnej ekipy.

Na marginesie, czy to nie dyscyplina lewicy nie jest największym wrogiem
      Prawicy? Prawica nie traci elektoratu lecz powoduje jego rozproszenie...
      • Gość: T Re: WYBORY 2001 IP: *.digital.co.uk 09.09.01, 20:54
        Z ostatnim zdaniem zgadzam się obiema rękami:)
    • Gość: dagome Re: WYBORY 2001 IP: *.bci.net.pl 12.09.01, 20:38
      Głosuję na UW.Dlaczego ?
      Wiem,że popełnili błędy,niepotrzebnie weszli w układ z AWS,za późno z niego i
      nie do końca wyszli,nie wystawili kandydata na prezydenta.Ale ...
      To oni zaczęli wielkie polskie reformy,to oni są dla mnie symbolem przemian,to
      oni nie tylko mówią co,ale i jak. W sytuacji kryzysu światowego jaki się
      szykuje potrzebni są tacy ludzie jak Geremek,Mazowiecki czy inni .
      • Gość: Jędrek Re: WYBORY 2001 IP: *.dialup.medianet.pl 13.09.01, 08:50
        Będę głosował na SLD.
        • Gość: peen Re: WYBORY 2001 IP: 195.117.252.* 13.09.01, 08:56
          Gość portalu: Jędrek napisał(a):

> Będę głosował na SLD.
          NO TO MASZ PECHA! Ale tego nie rozumiesz bo jesteś fajansem!
          • Gość: Jędrek Re: WYBORY 2001 IP: *.chello.pl 13.09.01, 19:24
            Gość portalu: peen napisał(a):

> Gość portalu: Jędrek napisał(a):
            >
            > > Będę głosował na SLD.
            > NO TO MASZ PECHA! Ale tego nie rozumiesz bo jesteś fajansem!

"peen"
            Podziwiam zniewalającą siłę i głębię Twojej argumentacji. Ale mnie to nie
            zaskoczyło. To norma polskiej tzw. prawicy.
            Pomimo to - wybaczam i pozdrawiam.

• Gość: T Re: WYBORY 2001 IP: *.digital.co.uk 13.09.01, 20:46
              Gość portalu: Jędrek napisał(a):

> Gość portalu: peen napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Jędrek napisał(a):
              > >
              > > > Będę głosował na SLD.
              > > NO TO MASZ PECHA! Ale tego nie rozumiesz bo jesteś fajansem!
              >
              > "peen"
              > Podziwiam zniewalającą siłę i głębię Twojej argumentacji. Ale mnie to nie
              > zaskoczyło. To norma polskiej tzw. prawicy.
              > Pomimo to - wybaczam i pozdrawiam.
              >

Jędrek,

Twoja argumentacja też zbyt głęboka nie była :)
              T
              • Gość: Jędrek Re: WYBORY 2001 IP: *.chello.pl 14.09.01, 08:54
                "T" !
                Ja tylko zwięźle odpowiedziałem na zadane pytanie i nikogo nie obrażałem.
                Żyjemy w wolnym (w miarę) kraju i każdemu wolno głosować wedle jego uznania.
                Nic mi do tego.
                Ja nie komentowałem w jakikolwiek sposów wyborów dokonanaych
                przez "przedmówców". Jeżeli uważasz, że ja mam się tłumaczyć ze swoich
                wyborczych preferencji - to jesteś w (b. dużym) błędzie.
                Pozdrwiam
                • Gość: Liperus Re: WYBORY 2001 IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 15.09.01, 03:42
                  SLD moze nie miec zadnego programu albo program sporzadzony pod wybory.Problem
                  chyba nie polega na programie ale na jego realizacji.Polska dzieki samobojczej
                  polityce znalazla sie w punkcie z ktorego nie ma odwrotu ale tez niejasna jest
                  przyszlosc.Program jaki by nie byl wymaga nakladow finansowych.jezeli Polska
                  nie produkuje bo to co robi to dzialalnosc szczatkowa,jesli rosnie
                  bezrobocie,jesli nie sprzedaje bo nie produkuje to prosze sie zastanowic skad
                  brac pieniadze na realizacje chocby najskromniejszych programow,Wydaje sie ze
                  jest tylko jedno wyjscie ,pozyczac co przy braku produkcji i dochodow z
                  dzialalnosci prowadzi do nieuchronnej katastrofy.SLD,AWS czy ktokolwiek inny
                  nie ma szans na zadna poprawe wiec nie ma co oczekiwac na programy ktore i tak
                  nie beda realizowane.Na kogo glosowac ?Kazdy odpowie sam sobie ale chyba na
                  tych ktorzy jak najmniej obiecuja i ukazuja rzeczywisty stan rzeczy,bez
                  wyborczej kosmetyki.Tak na marginesie ,jesli USA zaplata sie w jakakolwiek
                  wojne to Polska bedzie ponosic czesc kosztow tej wojny i ten cel stanie sie
                  priorytetem anie szkolnictwo,lecznictwo czy cos tam jeszcze.Koszty zwiazane z
                  wejsciem do UE tez beda rosly kolejny priorytet,Co mialo byc wysprzedane
                  zostal,wiec wplywy do budzetu z tego kierunku maleja i osiagna zero.Jesli wiec
                  przyjrzec sie realnej sytuacji bez emocji to wyglada to bardzo,bardzo
                  nieciekawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka