przemkowa.b 06.06.05, 16:04 Tyle tego się narobiło,że tak serio to nie wiem gdzie szukać:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jagna Re: Polećcie chiński bar... IP: *.crowley.pl 06.06.05, 19:15 moje ulubione: na Placu Szczepańskim i na Długiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
mickey_kr Re: Polećcie chiński bar... 10.06.05, 15:21 na placu szczepanskim jest zeczywiscie ok tylko jak sie tam wybierasz to idz z kims i zamowcie porcje na pol bo naprawde sa gigantyczne ok jest tez ten na stradomiu smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
kati_p Re: Polećcie chiński bar... 14.06.05, 16:09 hej! :) Hoan Kiem na Starowiślnej 6 :) ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowiak Re: Polećcie chiński bar... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 21:51 We wrocku jest restauracja p/n "Pekin", gdzie gotuje prawdziwy mistrz z Syczuanu. Byłem wiele lat w Chinach i od powrotu nigdy nie jadłem w Polsce czegoś tak pysznego. No jest gdzieś w okolicah Rynku. naprawde warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wściekła i brudna Re: Polećcie chiński bar... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:35 Jeśli chcecie ujść z życiem nie idźcie na Starowiślaną!!!! Jak tam byłam, zamówiłam kurczaka w sosie curry, a dostałam resztki warzyw,kurczaka i FRYTEK (!!!!!) polane ochydnym sosem curry przypominającym tylko z nazwy! Wystrzegajcie się tej knajpy! Za to polecam gorąco chiński bar na ulicy św. tomasza, porcje są duże a żarcie pyszne, obsługa miła. Wnętrze kiczowate, ale w końcu jesteśmy w Polsce a nie w Chinach.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomi75 Re: Polećcie chiński bar... 09.08.05, 00:48 Ulica Lea 34 naprawde polecam ekstra jedzonko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cav Re: Polećcie chiński bar... IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 10.08.05, 19:08 najgorszy-chyba na Basztowej-Lot. jedyna zaleta tam to duze porcje. okropne wnetrze, dziwna kelnerka, i uwaga uwaga, zaru pewnego podano mi zamiast "tradycyjnej" surowki z kapusty... kapuste zasmazana, taka, jak do schabowych! Nie wierzylem wlasnym oczom. Najlepszy chyba na al. Lubicz- tam jest naprawde dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
panda15 Re: Polećcie chiński bar... 10.08.05, 22:02 Cześć! Super bar jest na Lea, niedaleko przecznicy z Kijowską! Porcje sa naprawde duże i jest niedrogo! Obsługa też miła, ja bardzo chętnie tam chodze kiedy tylko mam kase! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
yangsheng Re: Polećcie chiński bar... 12.08.05, 10:35 Dlaczego wszyscy tutaj (chyba tylko jeden wyjątek tu zauważyłem - jedno odniesienie do faktycznie chińskiej knajpy) mówicie o chińskich barach, podczas gdy chodzi o faktycznie wietnamskie. To tak, jakby ktoś mówił o kuchni hiszpańskiej, a nazywał ją kuchnią bałkańską. Ludzie, przestańcie. Przez taką ignorancję w gazetach (z wyborczą na niechlubnym czele) piszą, że kuchnia chińska wyszła już w Polsce z mody, a tymczasem ona nigdy do mody jeszcze nie weszła, bo chińskich knajp w całej Polsce jest mniej więcej tyle, że na palcach dwóch rąk można już wszystkie policzyć. A te wszystkie bary są wietnamskie i z chińszczyzną nie mają nic wspólnego. Ale ludzie widzą, że zółci, to mówią Chińczycy (Chińczyków w odróżnieniu od Wietnamczyków w Polsce niemal nie ma). No to Wietnamczycy piszą na budkach chińskie, żeby być w zgodzie z błędnymi wyobrażeniami, a ludzie czytają na budce, że to chińskie i się spirala zafałszowania nakręca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: Polećcie chiński bar... IP: *.nomi.com.pl / *.nomi.com.pl 12.08.05, 13:25 no to przestań krytykować i poleć coś! Odpowiedz Link Zgłoś
yangsheng Re: Polećcie chiński bar... 12.08.05, 20:50 To nie była krytyka, tylko zwrócenie uwagi, że ludzie mówią o barach chińskich, a one nie są wcale chińskie. Ponadto z wietnamską kuchnią też mają mało wspólnego, ale to dlatego, że Wietnamczycy gdy gotują dla Polaków, robią to co się sprzedaje, a daje zrobić tanim kosztem, a czego sami dla siebie nigdy by nie przygotowali. Są wyjątki. Na przykład w Warszawie na bazarze na Stadionie X-lecia, ale to trzeba wiedzieć jak trafić do miejsca nastawionego na Wietnamczyków, nie na Polaków. Jestem w stanie doprowadzić, ale nie bardzo potrafię opisać. Taka obskurna buda na tyłach straganów, niewidoczna dla niewtajemniczonych. Sanepid chyba tego nie widział :-) Jedzenie autentyczne wietnamskie. Natomaist barów chińskich nie polecę, bo ich praktycznie nie ma. Jest natomiast bardzo niewielka liczba chińskich restauracji. Praktycznie wszystkie, o ile są prowadzone przez Chińczyków i zatrudniają chińskiego (nie wietnamskiego) kucharza, można polecić. Z tym, że najlepiej udać się tam z Chińczykiem lub z kimś, kto będzie potrafił zaprzyjaźnić się z właścicielem i kucharzem. Wtedy jest gwarancja, że dostanie się coś porządnego. Pewne doświadczenia mam głównie z restauracjami chińskimi w Warszawie i Poznaiu. W Poznaniu jest taniej. Z Krakowa pamiętam jedną chińską restaurację sprzed kilku lat, ale nie kojarzę, gdzie to było. Są też niezłe w Trójmieście. O dziwo na ludnym Górnym Śląsku nie ma ani jednej chińskiej restauracji. Przy okazji na tych relacjach z naszych wyjazdów do Chin jest trochę fotek z chińskimi potrawami:-) Nie jest to główny temat tych stron, ale dość zaakcentowany. www.yiquan.com.pl/artykuly/pl2003.html www.yiquan.com.pl/artykuly/pl2003a.html www.yiquan.com.pl/artykuly/plpek2004.html Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b Re: Polećcie chiński bar... 20.08.05, 17:58 Dzięki, nie wiedziałam, przepraszam że zadałam takie głupie pytanie:))) Odpowiedz Link Zgłoś