Gość: hwdp IP: *.autocom.pl 12.06.05, 19:57 och... ale nam koles robi "przysluge" ze nam te swoje badziewie chce dac zeby smiecily krakow widac juz nikt nie chce ich wystawiac dlatego ten pozal sie boze "artysta rzezbiarz" daje nam za friko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hanka Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 20:41 To wspaniała wiadomość. Mitoraj jest wielki! Boję się tylko, że Majchrowski jest zbyt prymitywny, by ten gest docenić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak takich "bohomazów" nawet Nowa Huta NIE zeCHCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 00:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burzymurek Re: takich "bohomazów" nawet Nowa Huta NIE zeCHCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 01:26 faktycznie, wam na tej hucie to tylko 12-letnich raperow leo potrzeba. ot, wysoka kóltórah pod kominem kombinatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani Jolka Wiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 08:08 W Lasku Wolskim! Tam, jak jest ZOO, od tyłu ogrodu jest swietne miejsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyletant Re: Wiem! IP: *.ae.krakow.pl 14.06.05, 10:37 a ja widze inne wspaniale miejsce bez obrazy mieszkancow Nowej Huty ; postawic to cudowne dzielo w rejonie suwnic przy wielkich piecach i w razie potrzeby przerobic na cos bardziej pozytecznego Odpowiedz Link Zgłoś
islandia_de Re: takich "bohomazów" nawet Nowa Huta NIE zeCHCE 13.06.05, 07:13 Nie jestem wprawdzie Nowa Huta, ale chce! Bardzo!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flash Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.ericsson.net 13.06.05, 16:13 to wlasnie Majchrowski forsuje umieszczenie tej rzezby na Malym Rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artus Re: Może w Nowej Hucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 21:51 Ta rzezba jest dosc kontrowersyjna. Mnie osobiscie sie w ogole nie podoba i uwazam, ze szpecila by nasz Rynek. Moze p. Mitoraj jest znany i slawny, ale to nie jego rzezba wymaga wyjatkowego miejsca, ale Rynek wymaga wybitnych dziel sztuki. Uwazam, ze ta rzezba nie spelnia tego kryterium. Rynek jest ponadczasowy i nie mozna z niego robic galerii dziel ekscentrycznych. Nowa Huta, to dobre miejsce. Albo jakies muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Może w Nowej Hucie IP: *.net.autocom.pl 12.06.05, 22:11 Pe-ry-fe-rie! Pe-ry-fe-rie! Np. przy Multikinie lub przy CinemaCity - Zakopianka, lub tp. Albo w N.Hucie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burzymurek Re: Może w Nowej Hucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 00:48 TAK!! masz racje! krakow wlasciwie jest ZBYT CENNY na COKOLWIEK, a na te badziewne rzezby w szczegolnosci! proponuje cale stare miasto natychmiast zamknac bo nie wypada, by wspolczesne prostaki lazily po Świętym Rynku Imienia Jana Pawła Wielkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Ubieglego roku w okolicach paryskiego Luwru... IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 13.06.05, 09:16 ... w Ogrodach Tuilleries ludzie z calego swiata rozkoszowli sie jego rzebami, i ja tez. Krakow jest cudownym miastem, ale nie zawsze tolerancyjnym. A pewne okazje nie powtarzaja sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Półtora roku temu na Rynku Głównym w Krakowie IP: *.chello.pl 13.06.05, 09:41 oraz w salach Międzynarodowego Centrum Kultury odbyła się wystawa rzeźb Igora Mitoraja. Zapewniam, że w Krakowie nie zapanowało oburzenie, nikt nie rzucał jajami, ani nie wylewał farby. Wręcz przeciwnie, dobre przyjęcie wystawy zaowocowało przekazaniem Krakowowi "Erosa Bendato". Rzeźba była następnie wystawiana w kolejnych miastach i dopiero po zakończeniu cyklu wystaw miała przyjechać do Krakowa. Nie rozumiem tezy o nietolerancji w Krakowie. Prawdopodobnie to tęsknota za tym, czego we Francji coraz mniej. Gość portalu: Ewa napisał(a): > Krakow jest cudownym miastem, ale nie zawsze tolerancyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.ghnet.pl 13.06.05, 07:37 tak , komuna finiszuje minister rzutem na tasmę chce przy pomocy partyjnego kolegi w Krakowie załatwić sprawę rzeźby do roboty się weźcie , zlikwidujcie bezrobocie a dopiero wówczas za sztukę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR Re: Jak prosty lud kulturą sie brzydzi IP: *.interserv.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 15:30 Gość portalu: koko napisał(a): > tak , komuna finiszuje minister rzutem na tasmę chce przy pomocy partyjnego > kolegi w Krakowie załatwić sprawę rzeźby Niezłe wpływy ma ta "komuna " w świecie bo już załatwiła niezłe lokalizacje innych rzeźb Mitoraja . Zagadka dla koko gdzie już stoją ? > do roboty się weźcie , zlikwidujcie bezrobocie a dopiero wówczas za sztukę się weźcie Koko już pracuje i w związku z tym za sztuke (PEWNIE MIĘSA )się weżmie .Hasło na dziś robotnicy do roboty ,studenci do nauki ,papier do d...(stare ale dla Koki nadal aktualne). Ps.Tylko matoł i barbarzyńca za kulturalny prezent nie dziękuje tylko dyskutuje nad dziełem autora uznanego w całym świecie. Inna rzecz to gospodarz decyduje gdzie postawi prezent.Coś mi sie wydaje ,że na budowę prawdziwego "nowego miasta "typu Dockland czy centrum Rotterdamu w Krakowie się nie zapowiada i można stawiać tylko w miejscach ,które istnieją w mieście . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Nie bedzie kabaretu bedzie chór! IP: *.chello.pl 13.06.05, 07:55 Odgórne ciśnienie na postawienie rzeźby na Małym Rynku jest. Skoro wyrobione gusty krakowian zdecydowanie odrzucają Mitoraja, na pewno docenią projekt pomnika Bolesława Śmiałego. Prawdopodobnie powszechnie znanego autorstwa. Klasycyzująca rzeźba w soc-renesansowym centrum Nowej Huty? Kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br Re: Nie bedzie kabaretu bedzie chór! IP: *.robobat.pl / 217.96.2.* 13.06.05, 08:05 tak i jeszcze raz tak dac ja do huty, ale nie do przetopienia (-: moze na placu regana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.pp.com.pl / *.pp.com.pl 13.06.05, 08:29 hwdp ignorancie - szkoda ze nie wiesz ze takie badziewie stoi przez najwiekszym muzeum na swiecie - w Londynie. A autorka atykuliku powinna dodac ze czesc historykow sztuki byla rowniez "za" Mitorajem! Bardzo sie ciesze ze przynajmniej bedziemy mieli rzezbe z prawdziwego zdarzenia, a nie kolejne dzielo Dzwigaja - a la nieszczesny Piotr Skarga... Odpowiedz Link Zgłoś
islandia_de Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi 13.06.05, 08:34 Istotnie, Skarga koszmarny jest wyjatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gata Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: 81.21.194.* 13.06.05, 09:45 Ja też nie chcę tej ściętej, zabandażowanej głowy ani w Rynku ani pod Wawelem. Jest to zresztą jedno z gorszych dzieł Mitoraja. Pewnie nikt na nie nie reflektował. Poczytałam co wielbiciele współczesnej rzeźby tu napisali. Nie mam nic przeciwko współczesnej rzeźbie ale na właściwym, współczesnym miejscu. NIE W STARYM MIEŚCIE !!! A może by tak pod hotelem CRACOVIA? Miejsce by się znalazło, do Rynku blisko, każda ilość podziwiających zagraniczników ...... i reklama dla Mitoraja. A swoją drogą jestem ciekawa ile by on sobie za toto policzył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej może Rynek Podgórski? IP: *.isk.net.pl / *.devs.futuro.pl 13.06.05, 10:01 Byle by nie Rynek Główny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duży Maju Re: może Rynek Podgórski? IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 13.06.05, 14:30 Ręce precz od Podgórskiego! Przecież on też jest ładny! Nie skazujcie Podgórza na badziewne łby Mitoraja. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.cm-uj.krakow.pl 13.06.05, 12:50 no tak-lepiej niech dzwigaj nam nowego papieza albo drugiego skarge postawi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2PJ Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:16 > no tak-lepiej niech dzwigaj nam nowego papieza albo drugiego skarge postawi! Asiu! To dobry koncept! Moja wizja jest taka: głowa papieża na Rynku, jeden pomnik Jana Pawła na szkieletorze, drugi wielkości komina Łęgu tuż przy placy Centralnym. Trzeci: papież jako "pieta z lubiąża", czwarty: papież odgania UFO i ratuje świat przed inwazją kosmitów. Kolejne pomysły w przygotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
islandia_de Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi 13.06.05, 13:28 ...i gigantyczny papieski but+ferula na lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.gw.ip.pl 13.06.05, 13:07 osobiscie nie mam nic przeciwko rzezbom na rynku czy w innych miejscach Krakowa (bo wciaz tego malo jest) ale rodzi sie pytanie czy Mitorajem nie probuje sie zmonopolizowac przestrzeni publicznej w tym miescie; jeden łeb Mitoraja juz przeciez lezy na dziedzincu Collegium Iuridicum; drugi leb Mitoraja chce sie postawic na Rynku Glownym; Prez. Majchrowski przebakiwal tez cos o jakims trzecim lbie ktory mialby byc fontanna na Malym Rynku; Krakow miastem łbów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.geo.uj.edu.pl 13.06.05, 14:11 No patrz...a ja widze monopol na innego "rdzennie krakowskiego" tworce, pardon tfurce. Gdzie sie nie rusze to cos sie...dzwiga jego autorstwa. Nawet Mariacki spaskudzil swoja "wizja". I ciagle go przybywa. Obawiam sie ze jesli nie stanie na Malym Rynku Mitoraj to pojawi sie tam zupelnie niewstydliwie Wstydliwy autorstwa rzeczonego. BTW: chodzi caly czas o ten sam "leb" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duży Maju Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 13.06.05, 14:28 I będziemy mieć na stałe "cudną" rzeźbę Mitoraja w śródmieściu! Jak to cudnie! :-P Przepraszam ale ja dziękuję za Kraków z takim kiczem w centrum - jeśli koncepcja prezydenta Majchrowskiego dot. Małego Rynku zostanie zrealizowana, osobiście zgłoszę ją do przyszłorocznej Archi-Szopy. Przecież taki chłam nadaje się tyko do przetopienia na żyletki. :-> Widać jednak, że grafficiarze będą mieli kolejny obiekt sprzyjający rozwojowi ich umiejętności - no cóż... wszak to też sztuka. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kfc Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 23:26 Archi-szopa murowana. Jak można rozważać w ogole koncepcję by takim paskudztwem zaśmeicaćpiękny krakowski Rynek (co z tego, że mały...) Nie dość im było tych mitorajowych genitaliów na Rynku Głównym jakiś czas temu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 08:02 maly rynek jest bardzo dobra lokalizacja dla Mitoraja, powinien byc umieszczony na osi przejscia z Placu Mariackiego do malego rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 14.06.05, 13:33 W Krakowie rodzą się wielkie talenty, ich osiągnięcia doceniamy dopiero po latach. Mitoraj jest nowoczesnym krakowskim rzeźbiarzem i na tyle wybitnym, żeby jego pomnik stanął na Małym Rynku, który dzisiaj jest potwornie zaniedbany i nieciekawy. Zmiana wystroju Małego Rynku połączona z Mitorajem i piękną Watykańską fontanną będzie zachęcała turystów i krakusów do odwiedzin tego miejsca. Kraków nie może być skansenem, potrzebuje nowoczesności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duży Maju Nowoczesność nowoczesności nie równa IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 15.06.05, 00:12 Potrzebuje nowoczesności ale zależy jakiej - nie wszystko, co nazwiemy sztuką nowoczesną jest na tyle wartościowe, żeby eksponować to na jednym z głównych placów miasta. Trzeba umieć odróżnić piękno od kiczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackson Niech sobie ta rzeźbę zostawi. IP: *.fbx.proxad.net 14.06.05, 16:50 Po cholerę nam taki kitsz?? Odpowiedz Link Zgłoś
szut Re: Niech sobie ta rzeźbę zostawi. 15.06.05, 13:23 takie "cos" w centrum starego miasta? przesada... lepiej parking z Malego Rynku gdzies poza obreb Plant przeniesc... Odpowiedz Link Zgłoś
1sk1 O czym te miernoty piszą. Wielcy znawcy sztuki. 15.06.05, 13:51 Tylu kretyńskich wypowiedzi w jednym miejscu dawno nie czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś