Dodaj do ulubionych

Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi za...

IP: *.autocom.pl 12.06.05, 19:57
och... ale nam koles robi "przysluge" ze nam te swoje badziewie chce dac zeby
smiecily krakow widac juz nikt nie chce ich wystawiac dlatego ten pozal sie
boze "artysta rzezbiarz" daje nam za friko
Obserwuj wątek
    • Gość: hanka Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 20:41
      To wspaniała wiadomość. Mitoraj jest wielki! Boję się tylko, że Majchrowski
      jest zbyt prymitywny, by ten gest docenić.
      • Gość: krak takich "bohomazów" nawet Nowa Huta NIE zeCHCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 00:08
        • Gość: Burzymurek Re: takich "bohomazów" nawet Nowa Huta NIE zeCHCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 01:26
          faktycznie, wam na tej hucie to tylko 12-letnich raperow leo potrzeba. ot,
          wysoka kóltórah pod kominem kombinatu.
          • Gość: Pani Jolka Wiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 08:08
            W Lasku Wolskim!
            Tam, jak jest ZOO, od tyłu ogrodu jest swietne miejsce!
            • Gość: dyletant Re: Wiem! IP: *.ae.krakow.pl 14.06.05, 10:37
              a ja widze inne wspaniale miejsce bez obrazy mieszkancow Nowej Huty ; postawic
              to cudowne dzielo w rejonie suwnic przy wielkich piecach i w razie potrzeby
              przerobic na cos bardziej pozytecznego
        • islandia_de Re: takich "bohomazów" nawet Nowa Huta NIE zeCHCE 13.06.05, 07:13
          Nie jestem wprawdzie Nowa Huta, ale chce!
          Bardzo!!!!!!!!
      • Gość: flash Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.ericsson.net 13.06.05, 16:13
        to wlasnie Majchrowski forsuje umieszczenie tej rzezby na Malym Rynku
    • Gość: Aska Może w Nowej Hucie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 21:15
      Aska
      • Gość: artus Re: Może w Nowej Hucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 21:51
        Ta rzezba jest dosc kontrowersyjna. Mnie osobiscie sie w ogole nie podoba i
        uwazam, ze szpecila by nasz Rynek. Moze p. Mitoraj jest znany i slawny, ale to
        nie jego rzezba wymaga wyjatkowego miejsca, ale Rynek wymaga wybitnych dziel
        sztuki. Uwazam, ze ta rzezba nie spelnia tego kryterium. Rynek jest ponadczasowy
        i nie mozna z niego robic galerii dziel ekscentrycznych. Nowa Huta, to dobre
        miejsce. Albo jakies muzeum.
        • Gość: krk Re: Może w Nowej Hucie IP: *.net.autocom.pl 12.06.05, 22:11
          Pe-ry-fe-rie! Pe-ry-fe-rie!
          Np. przy Multikinie lub przy CinemaCity - Zakopianka, lub tp. Albo
          w N.Hucie!
        • Gość: Burzymurek Re: Może w Nowej Hucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 00:48
          TAK!! masz racje! krakow wlasciwie jest ZBYT CENNY na COKOLWIEK, a na te
          badziewne rzezby w szczegolnosci! proponuje cale stare miasto natychmiast
          zamknac bo nie wypada, by wspolczesne prostaki lazily po Świętym Rynku Imienia
          Jana Pawła Wielkiego.
      • Gość: Ewa Ubieglego roku w okolicach paryskiego Luwru... IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 13.06.05, 09:16
        ... w Ogrodach Tuilleries ludzie z calego swiata rozkoszowli sie jego rzebami,
        i ja tez. Krakow jest cudownym miastem, ale nie zawsze tolerancyjnym.
        A pewne okazje nie powtarzaja sie.
        • Gość: ar Półtora roku temu na Rynku Głównym w Krakowie IP: *.chello.pl 13.06.05, 09:41
          oraz w salach Międzynarodowego Centrum Kultury odbyła się wystawa rzeźb Igora
          Mitoraja. Zapewniam, że w Krakowie nie zapanowało oburzenie, nikt nie rzucał
          jajami, ani nie wylewał farby. Wręcz przeciwnie, dobre przyjęcie wystawy
          zaowocowało przekazaniem Krakowowi "Erosa Bendato". Rzeźba była następnie
          wystawiana w kolejnych miastach i dopiero po zakończeniu cyklu wystaw miała
          przyjechać do Krakowa.
          Nie rozumiem tezy o nietolerancji w Krakowie. Prawdopodobnie to tęsknota za tym,
          czego we Francji coraz mniej.

Gość portalu: Ewa napisał(a):
          > Krakow jest cudownym miastem, ale nie zawsze tolerancyjnym.
    • Gość: koko Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.ghnet.pl 13.06.05, 07:37
      tak , komuna finiszuje minister rzutem na tasmę chce przy pomocy partyjnego
      kolegi w Krakowie załatwić sprawę rzeźby
      do roboty się weźcie , zlikwidujcie bezrobocie a dopiero wówczas za sztukę
      • Gość: KR Re: Jak prosty lud kulturą sie brzydzi IP: *.interserv.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 15:30
        Gość portalu: koko napisał(a):

> tak , komuna finiszuje minister rzutem na tasmę chce przy pomocy partyjnego
        > kolegi w Krakowie załatwić sprawę rzeźby
        Niezłe wpływy ma ta "komuna " w świecie bo już załatwiła niezłe lokalizacje
        innych rzeźb Mitoraja . Zagadka dla koko gdzie już stoją ?

> do roboty się weźcie , zlikwidujcie bezrobocie a dopiero wówczas za sztukę
        się weźcie
        Koko już pracuje i w związku z tym za sztuke (PEWNIE MIĘSA )się weżmie .Hasło
        na dziś robotnicy do roboty ,studenci do nauki ,papier do d...(stare ale dla
        Koki nadal aktualne).

Ps.Tylko matoł i barbarzyńca za kulturalny prezent nie dziękuje tylko dyskutuje
        nad dziełem autora uznanego w całym świecie. Inna rzecz to gospodarz decyduje
        gdzie postawi prezent.Coś mi sie wydaje ,że na budowę prawdziwego "nowego
        miasta "typu Dockland czy centrum Rotterdamu w Krakowie się nie zapowiada i
        można stawiać tylko w miejscach ,które istnieją w mieście .
    • Gość: ar Nie bedzie kabaretu bedzie chór! IP: *.chello.pl 13.06.05, 07:55
      Odgórne ciśnienie na postawienie rzeźby na Małym Rynku jest. Skoro wyrobione
      gusty krakowian zdecydowanie odrzucają Mitoraja, na pewno docenią projekt
      pomnika Bolesława Śmiałego. Prawdopodobnie powszechnie znanego autorstwa.

Klasycyzująca rzeźba w soc-renesansowym centrum Nowej Huty? Kto wie?
      • Gość: br Re: Nie bedzie kabaretu bedzie chór! IP: *.robobat.pl / 217.96.2.* 13.06.05, 08:05
        tak i jeszcze raz tak dac ja do huty, ale nie do przetopienia (-:
        moze na placu regana?
    • Gość: art Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.pp.com.pl / *.pp.com.pl 13.06.05, 08:29
      hwdp ignorancie - szkoda ze nie wiesz ze takie badziewie stoi przez najwiekszym
      muzeum na swiecie - w Londynie. A autorka atykuliku powinna dodac ze czesc
      historykow sztuki byla rowniez "za" Mitorajem! Bardzo sie ciesze ze
      przynajmniej bedziemy mieli rzezbe z prawdziwego zdarzenia, a nie kolejne
      dzielo Dzwigaja - a la nieszczesny Piotr Skarga...
      • islandia_de Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi 13.06.05, 08:34
        Istotnie, Skarga koszmarny jest wyjatkowo.
    • Gość: Gata Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: 81.21.194.* 13.06.05, 09:45
      Ja też nie chcę tej ściętej, zabandażowanej głowy ani w Rynku ani pod Wawelem.
      Jest to zresztą jedno z gorszych dzieł Mitoraja. Pewnie nikt na nie nie
      reflektował. Poczytałam co wielbiciele współczesnej rzeźby tu napisali. Nie mam
      nic przeciwko współczesnej rzeźbie ale na właściwym, współczesnym miejscu. NIE
      W STARYM MIEŚCIE !!!
      A może by tak pod hotelem CRACOVIA? Miejsce by się znalazło, do Rynku blisko,
      każda ilość podziwiających zagraniczników ...... i reklama dla Mitoraja.
      A swoją drogą jestem ciekawa ile by on sobie za toto policzył?
    • Gość: Maciej może Rynek Podgórski? IP: *.isk.net.pl / *.devs.futuro.pl 13.06.05, 10:01
      Byle by nie Rynek Główny!!!
      • Gość: Duży Maju Re: może Rynek Podgórski? IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 13.06.05, 14:30
        Ręce precz od Podgórskiego! Przecież on też jest ładny! Nie skazujcie Podgórza
        na badziewne łby Mitoraja. :-P
    • Gość: asia Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.cm-uj.krakow.pl 13.06.05, 12:50
      no tak-lepiej niech dzwigaj nam nowego papieza albo drugiego skarge postawi!
      • Gość: 2PJ Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:16
        > no tak-lepiej niech dzwigaj nam nowego papieza albo drugiego skarge postawi!

Asiu! To dobry koncept! Moja wizja jest taka: głowa papieża na Rynku, jeden
        pomnik Jana Pawła na szkieletorze, drugi wielkości komina Łęgu tuż przy placy
        Centralnym. Trzeci: papież jako "pieta z lubiąża", czwarty: papież odgania UFO i
        ratuje świat przed inwazją kosmitów. Kolejne pomysły w przygotowaniu.
        • islandia_de Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi 13.06.05, 13:28
          ...i gigantyczny papieski but+ferula na lotnisku.
    • Gość: eeeee Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.gw.ip.pl 13.06.05, 13:07
      osobiscie nie mam nic przeciwko rzezbom na rynku czy w innych miejscach Krakowa
      (bo wciaz tego malo jest) ale rodzi sie pytanie czy Mitorajem nie probuje sie
      zmonopolizowac przestrzeni publicznej w tym miescie;

jeden łeb Mitoraja juz przeciez lezy na dziedzincu Collegium Iuridicum; drugi
      leb Mitoraja chce sie postawic na Rynku Glownym; Prez. Majchrowski przebakiwal
      tez cos o jakims trzecim lbie ktory mialby byc fontanna na Malym Rynku; Krakow
      miastem łbów?

• Gość: behemot Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.geo.uj.edu.pl 13.06.05, 14:11
        No patrz...a ja widze monopol na innego "rdzennie krakowskiego" tworce, pardon tfurce. Gdzie sie nie rusze to cos sie...dzwiga jego autorstwa. Nawet Mariacki spaskudzil swoja "wizja". I ciagle go przybywa. Obawiam sie ze jesli nie stanie na Malym Rynku Mitoraj to pojawi sie tam zupelnie niewstydliwie Wstydliwy autorstwa rzeczonego.
        BTW: chodzi caly czas o ten sam "leb"
    • Gość: Arbaal Super IP: *.miechow.com / 82.177.44.* 13.06.05, 13:13
      Ja jestem za
    • Gość: Arbaal Super IP: *.miechow.com / 82.177.44.* 13.06.05, 13:13
      Ja jestem za
    • Gość: Duży Maju Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 13.06.05, 14:28
      I będziemy mieć na stałe "cudną" rzeźbę Mitoraja w śródmieściu! Jak to cudnie!
      :-P Przepraszam ale ja dziękuję za Kraków z takim kiczem w centrum - jeśli
      koncepcja prezydenta Majchrowskiego dot. Małego Rynku zostanie zrealizowana,
      osobiście zgłoszę ją do przyszłorocznej Archi-Szopy. Przecież taki chłam nadaje
      się tyko do przetopienia na żyletki. :-> Widać jednak, że grafficiarze będą
      mieli kolejny obiekt sprzyjający rozwojowi ich umiejętności - no cóż... wszak to
      też sztuka. :-D
    • Gość: kfc Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 23:26
      Archi-szopa murowana.
      Jak można rozważać w ogole koncepcję by takim paskudztwem zaśmeicaćpiękny
      krakowski Rynek (co z tego, że mały...) Nie dość im było tych mitorajowych
      genitaliów na Rynku Głównym jakiś czas temu?
    • Gość: aaa Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 08:02
      maly rynek jest bardzo dobra lokalizacja dla Mitoraja, powinien byc umieszczony na osi
      przejscia z Placu Mariackiego do malego rynku
    • Gość: Bogdan Re: Igor Mitoraj chce dać swoją rzeźbę Krakowowi IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 14.06.05, 13:33
      W Krakowie rodzą się wielkie talenty, ich osiągnięcia doceniamy dopiero po
      latach. Mitoraj jest nowoczesnym krakowskim rzeźbiarzem i na tyle wybitnym,
      żeby jego pomnik stanął na Małym Rynku, który dzisiaj jest potwornie zaniedbany
      i nieciekawy. Zmiana wystroju Małego Rynku połączona z Mitorajem i piękną
      Watykańską fontanną będzie zachęcała turystów i krakusów do odwiedzin tego
      miejsca. Kraków nie może być skansenem, potrzebuje nowoczesności.
      • Gość: Duży Maju Nowoczesność nowoczesności nie równa IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 15.06.05, 00:12
        Potrzebuje nowoczesności ale zależy jakiej - nie wszystko, co nazwiemy sztuką
        nowoczesną jest na tyle wartościowe, żeby eksponować to na jednym z głównych
        placów miasta. Trzeba umieć odróżnić piękno od kiczu.
    • Gość: Jackson Niech sobie ta rzeźbę zostawi. IP: *.fbx.proxad.net 14.06.05, 16:50
      Po cholerę nam taki kitsz??
      • szut Re: Niech sobie ta rzeźbę zostawi. 15.06.05, 13:23
        takie "cos" w centrum starego miasta? przesada...
        lepiej parking z Malego Rynku gdzies poza obreb Plant przeniesc...
    • 1sk1 O czym te miernoty piszą. Wielcy znawcy sztuki. 15.06.05, 13:51
      Tylu kretyńskich wypowiedzi w jednym miejscu dawno nie czytałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka