Dodaj do ulubionych

nowe lotnisko

IP: *.76.classcom.pl 04.07.05, 23:45
Chcialem zapytac czy ktos z was wie moze cos na temat ewentualnej budowy
nowego portu lotniczego w Krakowie? Kilkakrotnie slyszalem, ze byly takie
plany i powiem szczerze, ze taka inwestycja bardzo by mnie ucieszyla. Mowie
oczywiscie nie o rozciaganiu roznymi sposobami naszego balickiego baraku, a o
budowie prawdziwego, duzego lotniska, ktore nie okaze sie juz za male zanim
jeszcze zostanie wykonczone. Zawsze gdy lece z lub na Balice, wkurza mnie
ciasnota i to, ze obcokrajowcy smieja sie na widok naszego "lotniska". Sadze,
ze Krakow zasluguje na lotnisko z prawdziwego zdarzenia. W koncu lotnisko jest
wizytowka miasta i mozna na nim fantastycznie zarobic. Krakowskie lotnisko
mogloby przejac wielu tanich przewoznikow zamiast oddawac ich lotnisku w
Pyrzowicach, do ktorego nikt nie wie jak dotrzec.
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: nowe lotnisko 05.07.05, 07:51
      Gość portalu: mis napisał(a):

> Krakowskie lotnisko
      > mogloby przejac wielu tanich przewoznikow zamiast oddawac ich lotnisku w
      > Pyrzowicach, do ktorego nikt nie wie jak dotrzec.

Przepraszam, a uważasz, że w Pyrzowicach jest duży port lotniczy obsługujący
      nie wiadomo ile połączeń? Byłem tam rok temu, terminal mają wielkości naszego
      dworca kolejowego a ilość połączeń wtedy wynosiła 3 pary na dobę (ROTFL).
      Oczywiście, teraz pewnie połączeń jest więcej z uwagi na tanie linie.
      • Gość: mis Re: nowe lotnisko IP: *.76.classcom.pl 05.07.05, 14:57
        Nie, nie! Alez ja absolttnie nie uwazam, ze "katowickie" "lotnisko" (wszystko w
        cudzyslowie, bo w rzeczywistosci ani to lotnisko, ani katowickie, zwazajac na
        odleglosc i polaczenie z centrum miasta) jest duze. Trudno je nawet uznac za
        male, jego prawie nie ma. Ja tez tam bylem kilka razy, ostatnio nawet pare dni
        temu i stwierdzam co nastepuje: Pyrzowice w ciagu ostatniego roku zostaly
        rozbudowane, ale niewiele to zmienilo jesli chodzi o wygode i przepustowosc.
        Biorac jednak pod uwage to ilu tanich przewoznikow rezygnuje z Balic na rzecz
        tanszych Pyrzowic i ilu pasazerow traci na tym krakowskie lotnisko, sadze, ze
        jest czego pozazdroscic. Szczegolnie biorac pod uwage pomysl wybudowania linii
        kolejowej laczacej Balice z centrum Krakowa (rozwiazanie stosowane w wielu
        krajach), mozna przeciez pomyslec o budowie podobnej linii z lotniska w Krakowie
        do Katowic, zainwestowac i duzo zarobic. Za przejazd takim pociagiem w innych
        krajach kazdy pasazer placi ok 10-15 euro.
        Oczywiscie moze sie wydawac, ze prawdziwe lotnisko jest zbyt duze dla Krakowa
        (czy tez dla Krakowa i Katowic) i poczatkowo z pewnoscia by tak bylo. Trzeba
        jednak pamietac, ze takie inwestycje dobrze jest planowac uwzgledniajac wzrost
        zapotrzebowania na dana usluge, tak aby lotnisko wkrotce po oddaniu go do uzytku
        nie okazalo sie za male. Poza tym naprawde rozbudowa lotniska, wzrost liczby
        inwestycji w regionie i odpowiednia polityka turystyczna (promocja miasta) to
        samonapedzajace sie kolo. Sadza zatem, ze, gdyby powstalo odpowiednio duze
        lotnisko, jego zbyt duze rozmiary nie stanowily by dlugo problemu.
        • Gość: ar Re: nowe lotnisko IP: *.chello.pl 06.07.05, 08:26
          Gość portalu: mis napisał(a):
          > Biorac jednak pod uwage to ilu tanich przewoznikow rezygnuje z Balic na rzecz
          > tanszych Pyrzowic i ilu pasazerow traci na tym krakowskie lotnisko, sadze, ze
          > jest czego pozazdroscic.

???!?
          A ja sądzę, że nawet nie sprawdziłeś jakie linie latają na oba lotniska i
          dlatego piszesz głupoty. Uwzględniając wyłącznie linie niskokosztowe do Krakowa
          latają: Centralwings, easyJet, Germanwings, Norwegian i SkyEurope. Do Katowic:
          Centralwings i Wizzair. Wynik 5:2 na rzecz Krakowa.
          Zatem proszę o konkretną odpowiedź na pytanie: ilu tanich przewoźników
          zrezygnowało z Krakowa i lata wyłącznie do Katowic?
          • Gość: mis Re: nowe lotnisko IP: *.76.classcom.pl 06.07.05, 14:47
            Drogi ar,
            Przykro mi, ze twierdzisz, ze pisze glupoty. Ja nie mam zwyczaju obrazania ludzi
            przez internet (jesli Ty to lubisz, to twoj problem), wiec wybacz mi, ale
            odpowiem grzecznie. To po pierwsze.

Po drugie zalozylem ten post, zeby pisac nie o konkurencji miedzy lotniskami w
            Balicach i w Pyrzowicach, ale o potrzebie wybudowania prwadziwego lotniska
            (oczywiscie nie wielkiego jak Frankfurt, Heathrow czy Schiphol, ale
            racjonalnego), dlatego tez nie bede pisal o liniach lotniczych, ktore
            zrezygnowaly z Balic na rzecz Pyrzowic - bo czesto nawet nie wiadomo, ze jakies
            linie mialy taki plan - ale o liniach lotniczych, ktore, mimo takiego zamiaru,
            nie wkroczyly do Balic.

Zanim to jednak zrobie, pragne zwrocic Twoja uwage na fakt, z ktorego z
            pewnoscia zdajesz sobie sprawe. Mam na mysli to, ze znaczenie ma nie tyle ilosc
            linii lotniczych, co raczej ilosc, samolotow, lotow i pasazerow przewijajacych
            sie przez dane lotnisko. Calkiem niedawno przylecialem do Balic samolotem
            SkyEurope. Niestety jednak o tej samej porze wyladowaly trzy samoloty tego
            przewoznika, z Wiednia, Rzymu i, jesli sie nie myle, z Paryza. Rownalo sie to
            ok. 540 osobom, ktore w tym samym momencie ustawily sie w kolejce do odprawy
            paszportowej do trzech zaspanych oficerow. Nie wspomne juz o tym, ze oczywiscie
            nie wszyscy pasazerowie zmiescili sie od razu w budynku lotniska i niektorzy
            musieli chwile odczekac na wstep. Litosci!!! przeciez wyladowanie trzech
            samolotow w ciagu dziesieciu minut nie jest najbardziej niespodziewana sytuacja,
            jaka moze sie zdazyc na lotnisku i nie powinno dla lotniska stanowic takiej
            kleski jak w opisywanym przypadku.

Wrocmy zatem do linii lotniczych, o ktore sie dopraszasz:
            - Wizzair - przewoznik, ktory dosc wazna baze ma w katowickich Pyrzowicach
            - Ryanair - jedne z najbardziej liczacych sie na rynku tanich linii lotniczych,
            planowali loty z/do Krakowa, ale sie juz nie zmiescili
            - Air Berlin - bardzo fajne linie lotnicze (gdybys mial kiedys okazje, to
            polecam), zaczeli latac z/do Warszawy, podobno planowali takze Krakow, i co?

Z pewnoscia, drogi Ar, jestes bardzo dobrze zorientowany w liczbach i
            statystykach dotyczacych linii lotniczych w Polsc. Pamietaj jednak, ze lotnisko
            powinno odpowiadac zapotrzebowaniom podroznych i, ze jest ono za male nie wtedy,
            kiedy wskazuja na to liczby, ale wtedy, gdy podroznym jest na nim ciasno.
            Dlatego tez prosze Cie, abys osobie, ktora niedawno w srodku nocy marzla na
            plycie lotniska oczekujac na wejscie do terminalu, nie mowil, ze pisze glupoty i
            ze lotnisko w Balicach wcale nie jest za male.

Pozdrawiam
            • Gość: ar Re: nowe lotnisko IP: *.chello.pl 07.07.05, 12:22
              Gość portalu: mis napisał:

> Po drugie zalozylem ten post, zeby pisac nie o konkurencji miedzy lotniskami w
              > Balicach i w Pyrzowicach, ale o potrzebie wybudowania prwadziwego lotniska

A ja nie odpowiadałam na post otwierający wątek, tylko na ten który dokładnie
              zacytowałem.

> dlatego tez nie bede pisal o liniach lotniczych, ktore
              > zrezygnowaly z Balic na rzecz Pyrzowic - bo czesto nawet nie wiadomo, ze
              > jakies linie mialy taki plan

Napisałeś: "Biorac jednak pod uwage to ilu tanich przewoznikow rezygnuje z Balic
              na rzecz tanszych Pyrzowic i ilu pasazerow traci na tym krakowskie lotnisko,
              sadze, ze jest czego pozazdroscic". Mogłem zatem założyć, że jednak chciałeś
              pisać o liczbie linii. Bardzo łatwo można się dowiedzieć, ile linii zrezygnowało
              z Balic na rzecz Pyrzowic - to te, które latają do Pyrzowic, a nie ma ich w
              Balicach. Bez względu na to jakie miały plany.

> Zanim to jednak zrobie, pragne zwrocic Twoja uwage na fakt, z ktorego z
              > pewnoscia zdajesz sobie sprawe. Mam na mysli to, ze znaczenie ma nie tyle
              > ilosc linii lotniczych, co raczej ilosc, samolotow, lotow i pasazerow
              > przewijajacych sie przez dane lotnisko.

No właśnie, sedno tkwi w ilości przewiezionych pasażerów. Jednemu Wizzairowi
              Pyrzowice zawdzięczają tak potężny wzrost. Przypominam jeszcze raz, że to Ty
              pisałeś o ilości linii lotniczych. Wystarczyło nie używać fałszywych argumentów
              na poparcie rozsądnej tezy, a nie byłoby mowy o pisaniu głupot.

> Wrocmy zatem do linii lotniczych, o ktore sie dopraszasz:
              > - Wizzair - przewoznik, ktory dosc wazna baze ma w katowickich Pyrzowicach
              > - Ryanair - jedne z najbardziej liczacych sie na rynku tanich linii
              > lotniczych, planowali loty z/do Krakowa, ale sie juz nie zmiescili
              > - Air Berlin - bardzo fajne linie lotnicze (gdybys mial kiedys okazje, to
              > polecam), zaczeli latac z/do Warszawy, podobno planowali takze Krakow, i co?

Innymi słowy odpowiedź na moje pytanie brzmi: tylko Wizzair.

A Ryanair na 100% będzie latał z Krakowa, chcesz się założyć? Tylko spiesz się,
              bo wkrótce to ogłoszą. Aer Ligus jeszcze nie lata, zaczyna jesienią (to do
              innego postu).

Końcówki wypowiedzi kompletnie nie rozumiem. To też do mnie? Przecież nie
              twierdzę, że wielkość terminalu w Balicach jest wystarczająca, zresztą w ogóle o
              tym nie pisałem. Mogę coś napisać teraz.
              Rozwój portu był wstrzymany przez kilka ostatnich lat, z różnych przyczyn. Jeśli
              interesuje Cię przyszłość krakowskiego lotniska, to zapewne znasz jego strukturę
              własnościową (porównaj z Pyrzowicami!), rozumiesz jego uwarunkowania i wagę
              podpisanego ostatnio porozumienia w sprawie dzierżawy przez MPL od AMW 260 ha
              gruntu lotniskowego do 2030 roku. Wcześniej raczej nie powstanie nowe lotnisko
              dla Śląska i Krakowa, możliwe że w ogóle nie będzie takiej konieczności.
              Dlaczego? Łopatologicznie, żeby tylko ująć skalę, porównam Balice z londyńskim
              Gatwick. To lotnisko również ma jeden pas startowy, a obsługuje 30 mln pasażerów
              rocznie i zajmuje ok. 680 ha, czyli 2,5 raza więcej niż ma do dyspozycji MPL.
              Zatem tak wydumany na chłopski rozum potencjał rozwojowy Balic w obecnym miejscu
              to ok. 12 mln pasażerów rocznie. Podejrzewam, ze Pyrzowice mają podobny lub
              nawet większy.

Pozdrawiam i proszę uważnie czytać wypowiedzi swoje i innych.
              • podpantoflem Re: nowe lotnisko 08.07.05, 11:44
                > Zatem tak wydumany na chłopski rozum potencjał rozwojowy Balic w obecnym miejsc
                > u to ok. 12 mln pasażerów rocznie. Podejrzewam, ze Pyrzowice mają podobny lub
                > nawet większy.

Porównywać trzeba ilość miejsca, które można przeznaczyć na stanowiska postojowe
                samolotów i budynki terminali, a pominąć powierzchnię przeznaczoną na pas
                startowy i dojazd do niego, bo one są pewnie porównywalne na różnych lotniskach,
                niezależnie od liczby obsługiwanych pasażerów. Wtedy takie porównanie z Gatwick
                może być bardziej niekorzystne dla Balic. Poza tym w Balicach problemem jest
                długość pasa startowego, która uniemożliwia obsługę największych maszyn, a z
                wydłużeniem pasa do maksymalnych 3.2 km jest poważny problem z uwagi na
                przeszkody lotnicze.
                • Gość: ar Re: nowe lotnisko IP: *.chello.pl 09.07.05, 14:47
                  podpantoflem napisał:
                  > trzeba (...) pominąć powierzchnię przeznaczoną na pas startowy i dojazd do
                  > niego, bo one są pewnie porównywalne na różnych lotniskach

Racja. Po odjęciu po 120 ha okazuje się, że Gatwick zajmuje obszar czterokrotnie
                  większy od tego, który mogą mieć na rozwój Balice. Jednak 7,5 mln pasażerów
                  rocznie też jest OK, choć jestem przekonany, że nikt tego nie oblicza w podobny
                  sposób ;-)

> Poza tym w Balicach problemem jest długość pasa startowego, która uniemożliwia
                  > obsługę największych maszyn, a z wydłużeniem pasa do maksymalnych 3.2 km
                  > jest poważny problem z uwagi na przeszkody lotnicze.

Już od dłuższego czasu kolejne zarządy MPL mówią o konieczności wydłużenia pasa
                  i niwelacji pagórków. Pozostaje mieć nadzieję, że obecny wreszcie to zrobi.
          • Gość: mis Re: nowe lotnisko IP: *.76.classcom.pl 06.07.05, 14:54
            PS
            ...a jesli dobrze pamietam, to do Balic lata jeszcze dunski Snowflake i
            irlandzki Aer Lingus
    • podpantoflem Re: nowe lotnisko 05.07.05, 12:32
      Nowe lotnisko dla samego Krakowa nie ma sensu, bo to za duże pieniądze z kasy
      państwa, o kasie województwa czy miasta nawet nie wspominając, by były wydatkiem
      racjonalnym w obliczu maks. kilku milionów pasażerów rocznie w dającej się
      przewidzieć przyszłości. Co innego, gdyby miało to być wspólne lotnisko dla
      Krakowa i Katowic, przejmując ruch z Balic i Pyrzowic - wtedy można by mówić
      nawet o 10 i więcej milionach pasażerów za 15-20 lat. Myśle zresztą, że kiedyś
      do tego dojdzie i takie lotnisko powstanie gdzieś w połowie drogi między tymi
      miastami. Słyszałem, że kiedyś, jeszcze w głębokim komunizmie, brano pod uwagę
      możliwość budowy lotniska gdzieś w okolicach Jaworzna, ale nie mam bliższych
      informacji na ten temat.
      • Gość: mart Re: nowe lotnisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 19:09
        Jeszcze za czasow Gierka powstala koncepcja budowy duzego lotniska
        obslugujacego aglomeracje slaska. Eksperci (chyba Niemcy) przeprowadzili cos w
        rodzaju "studium wykonalnosci" i biorac pod uwage wszystkie czynniki i
        perspektywy rozwoju, doszli do w tamtych czasach do wniosku, ze
        Najkorzystniejsze bedzie lotnisko w rejonie Chrzanowa - Trzebini - Jaworzna.
        Obslugiwalo by ono takze krakow. Zalozenie bylo proste i trafne - wtedy okolo
        10 mln osob w promieniu 150 km. Autostrada a4 wraz z przebudowana linia
        kolejowa krakow-katowice miala w bardzo szybki sposob dostarczac pasazerow.
        Balice i Przyrzowice mialy pozostac w zarzadzie ludowego wojska polskiego i
        stac na strazy socjalizmu...
        Pozdrawiam
        p.s.
        Popieram wysoki poziom wypowiedzi w internecie. Nazywanie kogos głupkiem, czy
        tez udowadnianie racji na podobnie niskim poziomie kwalifikuje sie na
        interwencje grupy dresiarzy, pacyfikujacych autora takich wypowiedzi...
        • Gość: ar Re: nowe lotnisko IP: *.chello.pl 07.07.05, 10:43
          Gość portalu: mart napisał(a):

> Popieram wysoki poziom wypowiedzi w internecie. Nazywanie kogos głupkiem (...)

To pewnie do mnie.
          Przede wszystkim nikogo nie nazwałem głupkiem. "Pisać głupoty" to nie to samo
          "być głupkiem". Przeinaczanie cudzych wypowiedzi trudno pogodzić z poparciem dla
          wysokiego poziomu wypowiedzi na grupach dyskusyjnych.
          Z drugiej strony przytaczanie nieprawdziwych argumentów dla poparcia stawianej
          tezy jest pisaniem głupot i jest obniżaniem poziomu dyskusji.
          Przepraszam za wpis poza meritum wątku.

• kapitan.kirk Re: nowe lotnisko 08.07.05, 12:31
          Ścislej rzecz biorąc, nowe lotnisko miało powstać na północ od miejscowości
          Balin (niemal dokładnie na obecnej granicy województw). Balice i Pyrzowice
          uznawano w latach 70. za nieperspektywiczne, ze względu na trudności z
          "pełnowymiarową" rozbudową i konieczność dzielenia się z lotnictwem wojskowym.

Obecnie koncepcja taka nie ma już według mnie większego sensu - jak na obszar
          Polski, jeden HUB (w postaci Okęcia, a w perspektywie Mszczonowa) w zupełności
          wystarcza, a lokalne porty lotnicze są wygodniejsze dla pasażerów jeżeli są
          blisko miast. Przy obecnych metodach kontroli ruchu lotniczego i wobec
          zwolnienia większości terenów przez wojsko sprawia to, że spokojnie można się
          skupić na osobnym rozbudowywaniu Balic i Pyrzowic, zorientowanych na własne
          podwórka.

Pzdr
    • Gość: jerzy Poszukaj sobie w archiwum GW artykółu, o tym,... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 16:44
      że Amerykanie, oraz chyba Duńczycy chcą zainwestowac w Balice
      • Gość: jerzy sorry za ortografię. miało byc "artykułu". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 16:46
        przez te komputery człowiek przestaje myślec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka