Dodaj do ulubionych

Park Ruczaj - odc.4 :)

14.07.05, 09:17
za DP:

"Sa duze szanse, ze w najblizszej przyszlosci powstanie park miejski na Ruczaju.

Jak informowalismy, Dzielnica VIII wystapila z wnioskiem, by gmina zarezerwowala na ten cel teren pomiedzy ul. Kobierzynska i Lubostron a ul. Szuwarowa i Przemiarki. Radni argumentowali, ze w okolicy nie ma zadnych urzadzonych terenow zielonych, a ruch budowlany jest bardzo intensywny i mieszkancow wciaz przybywa. Zwracali tez uwage, ze nalezy zarezerwowac tereny, by dzialki nie zostaly zajete przez inwestorow, chcacych budowac osiedla mieszkaniowe.

Byc moze szanse na powstanie parku wzrosna, bowiem firma Inter-Bud, ktora wybudowala m.in. osiedle przy ul. Szuwarowej, chce wspolfinansowac urzadzenie terenu zielonego w tej okolicy. - Liczymy, ze powstanie tego parku jest realna propozycja i miasto nie bedzie odkladac tej inwestycji. Chcemy wspolfinansowac to zadanie - mowi Marek Szuba z Inter-Budu.

Moze przyklad tej firmy podziala na inne, inwestujace w tej okolicy, tak by na Ruczaju powstawaly nie tylko bloki, ale tez infrastruktura towarzyszaca. Miroslaw Gilarski, przewodniczacy Dzielnicy VIII, cieszy sie z inicjatywy dewelopera: - Mysle, ze wspolfinansowanie przez prywatny podmiot znacznie zwiekszy szanse na szybka realizacje parku.

W Urzedzie Miasta trwaja prace nad lista rankingowa parkow. Jak dowiedzielismy sie, Ruczaj moze osiagnac dosc wysoka pozycje z uwagi na fakt, ze w tym rejonie nie ma parku, jest bardzo duzo mieszkancow, a na dokladke teren wskazany przez dzielnice jest wlasnoscia gminy i Skarbu Panstwa. Jedynie maly fragment jest wlasnoscia prywatna, ktora nalezaloby wykupic. Taki stan wlasnosciowy znacznie ograniczy koszty inwestycji, w ktorych zwykle wykupy ziemi sa bardzo powaznym obciazeniem i pochlaniaja duzo czasu.

Laczna powierzchnia dzialek, na ktorych dzielnica proponuje lokalizacje parku, wynosi ponad 14 hektarow. Znajduje sie tam juz zielen wysoka oraz staw z roslinnoscia i fauna typowa dla takich zbiornikow wodnych. Do terenu przylega osrodek jazdy konnej, ktory traktowany jest przez mieszkancow jako teren sportu i rekreacji."
Obserwuj wątek
    • pinkdotr Re: Park Ruczaj - odc.4 :) 14.07.05, 09:59
      Z jednej strony fajnie, że prywatny podmiot chce współfinansować urządzenie
      parku. Z drugiej strony w bajki przestałem wierzyć już dawno temu a widząc
      hasło Inter-Bud mój mózg włącza automatycznie dodatkowy poziom ostrożności.

Ten deweloper zajął już część terenu, na którym ma się znaleźć park w wysoce
      niezrozumiały od strony prawnej sposób i wybudował na nim boisko oraz kryty
      kort tenisowy. Nie chcę siać pesymizmu ale obawiam się, że będzie coś za coś -
      inaczej w biznesie to nie funkcjonuje. Wyobrażam sobie np. wykonanie prac
      ziemnych i innych przez Inter-Bud za oddanie lub użyczenie im części gruntu na
      wybudowanie kolejnych tego lub innego typu obiektów.

Czytałem jakiś czas temu o pomysłach pozyskania inwestora do zagospodarowania
      Zakrzówka i trochę przeraziło mnie to, że ma się tam zmieścić jakiś hotel,
      obiekty gastronomiczne i inne komercyjne. Wiadomo, że nikt nie wyłoży swoich
      pieniędzy dla dobra mieszkańców i ochrony przyrody a będzie chciał je
      zainwestować tak, żeby mogły pracować. Gdyby nie coroczne śmiertelne wypadki na
      Zakrzówku, to wolałbym, żeby ten teren został dziki niż zagospodarowany w taki
      sposób.

A wracając do nas, trzeba będzie mocno kontrolować projekt tego parku, aby
      kompromis "kasa za ziemię" lub podobny nie spowodował zabetonowania zbyt dużej
      części zieleni.

Sorry, że tak na to patrzę. Być może przesadzam, ale po wszystkich
      doświadczeniach z Inter-Budem inaczej nie potrafię.

Pozdrowionka

pinkdotR
      • ruczaj.x Re: Park Ruczaj - odc.4 :) 14.07.05, 11:29
        Park zostanie parkiem to jest 14 ha terenu, a czy wybudowanie ogólnodostępnego boiska to coś złego? (ile może mieć takie boisko
        30x70 -> 21 ar. )
        Wg mnie potrzebujemy właśnie parku, do spacerów z dzieciakiem, ale również miejsca rekreacji w którym można będzie zagrać w siatkę
        czy zabrać znajomych na grila. ;)

Interbud na pewno ma interes w tym, żeby otoczenie jego osiedla było atrakcyjne, szczególnie w obliczu budowy kolejnych bloków.
        Zobaczysz, później w folderach IB będzie można przeczytać o zamkniętym, monitorowanym osiedlu położonym pomiędzy rozległym parkiem
        a Kampusem UJ, przepięknym widoku na Tyniec, z dostępem do szybkiego tramwaju oraz centrum handlowo-usługowym. Nieopodal Lasek
        Tyniecki, Park Skałki Twardowskiego oraz Zakrzówek :)

tiaa...

Tamatu na pewno nie zostawimy, najważniejsze, żeby teren nie został zabudowany.
        • pinkdotr Re: Park Ruczaj - odc.4 :) 14.07.05, 13:05
          OK,

choć wydaje mi się to naiwne, to aby nie psuć oczekiwania na park zgadzam się
          przyjąć wersję, że Inter-Budowi ta inwestycja jest potrzebna tylko po to, aby
          wpisać sobie park do folderu a wszystko co tam wybudują będzie zajmowało
          znikomą powierzchnię w stosunku do zieleni i będzie ogólnodostępne być może
          nawet nieodpłatnie. Niech się tak stanie :-)

pinkdotR
          • ruczaj.x Re: Park Ruczaj - odc.4 :) 14.07.05, 14:13
            No ciężko mi wyobrazić sobie sytuacje, że IB buduje tam zamknięty ministadion, czy cokolwiek innego, to są tereny Skarbu Państwa oraz Miasta budownie obiektów komercyjnych nie wchodzi chyba w grę.

ale za pewne masz racje, jak już Rada Miasta zaakceptuje projekt, będzie okazja porozmawiać z władzami IB o ich dokładnych planach

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka