Dodaj do ulubionych

Akademia Rolnicza-wydział technologii żywienia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 08:35
Mam pytanie do studentów Akademii Rolniczej. Zanteresował mnie kierunek technologii zywienia.Niestety nie mieszkam w Krakowie wiec nie moge zdobyc blizszych informacji na w/w temat.Chodzi mi o egzaminy wstepne no i przede wszystkim opłaty,stypendium i ewentualny akademik :) bede bardzo wdzieczna za informacje :)
Obserwuj wątek
    • Gość: qq Re: Akademia Rolnicza-wydział technologii żywieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 11:11
      ty chyba z innej bajki jestes juz po egzaminach zapraszamy za rok
      • Gość: ja:) Re: Akademia Rolnicza-wydział technologii żywieni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 13:29
        A czy ja mowie królewiczu (krolewno) ze chce zdawac teraz?? pytam ogólnie wrrr
        • Gość: qq Re: Akademia Rolnicza-wydział technologii żywieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 17:56
          to sobie wejdz na strone www.ar.krakow.pl
          • Gość: ja :) Re: Akademia Rolnicza-wydział technologii żywieni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 08:50
            Mam pytanie do studentów Akademii Rolniczej - ROZUMIESZ??? Chce sie dowiedziec od osób które wiedzą coś na ten temat. A nie,że na tym wydziale studiowała ciocia brata taty kolezanki. na stronce byłam wyobraź sobie :]
    • Gość: majka Re: Akademia Rolnicza-wydział technologii żywieni IP: 82.139.26.* 28.07.05, 14:37
      studiuje na AR,tyle ze nie technologie zywienia,ale wiem ze przy zdawaniu nowej
      matury nie masz tam zadnych egzaminow. Oplata rekrutacyjna wynosi 85zl jak na
      wiekszosc uczelni. Stypendium naukowe ma podobno kilka % najlepszych studentow
      (u mnie na biotechnologii jest od sredniej ok.4.75,ale mysle ze na zywieniu
      bedzie nizsza). Stypendium socjalne zalezy od zarobkow twojej rodzinki (nie
      interesowalam sie tym wiec niewiem ile wynosza),a akademik tez musza ci
      przydzielic (tez daja tym "uboższym"),ale obecnie wiem ze jest duzo miejsc
      wolnych zwlaszcza na Nowej Hucie,gdzie osobiscie nie polecam,bo wszyscy stamtad
      uciekaja ze wzgladu na bezpieczenstwo,a dokladnie jego brak. A inna akademiki
      sa calkiem przyzwoite. Pozdrawiam
      • Gość: ania Re: do majki:) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.05, 15:58
        mam ogromną prośbę do ciebie.dostalam się wlasnie na biotechnologię na rolniczą
        napisz proszę jak tam jest .czy duzo wymagają jakie są przedmioty na pierwszym
        roku i specjalizacje.bardzo proszę.chcialabym wiedziec co mnie czeka.dziękuję.
        • Gość: majka Re: do majki:) IP: 82.139.26.* 29.07.05, 12:31
          hej aniu!
          ja teraz bede na 2 roku biotechnologii wiec o 1 roku moge ci powiedziec "na
          swiezo":) Przedmioty sa beznadziejne,tzn ciekawe ale wogole nie zwiazane z
          naszym kierunkiem!
          np. 1 semestr: ekonomia,matma,prawo,socjologia,filozofia przyrody,chemia
          nieorg,informatyka.
          Na 2 semestrze sa juz 2 ciekawsze-biologia komorki i mikrobiologia (cwiczenia
          sa ciekawe,badamy np czy w jogurtach naprawde sa zywe kultury bakterii albo
          ogladamy macice owcy),ale sa tez dosc ciezkie statystyka,chemia organiczna i
          fizyka:/
          Po (chyba) 5 semestrze wybierasz sobie 1 z 3 specjalizacji sposrod
          biotechnologii roślin,zwiarzat albo żywnosci.
          Ogolnie kierunek jest calkiem spoko.Rozni sie od tego na UJ gdzie jest w sumie
          wiekszosc rzaczy teoretycznych,bo tu jest b.duzo praktyki dzieki czemu jest
          ciekawiej.Sam fakt ze dostajesz tytul magister inżynier daje do zrozumienia ze
          musisz liczyc sie z tym ze bedzie sporo matmy i przedmiotow technicznych. A
          jesli chodzi o cala AR to biotechnologia ma o tyle dobrze ze jest wydaje mi sie
          lepiej traktowana niz inne kierunki-wykladowcy nas lubia a ludzie maja
          zazwyczaj wysokie srednie (dlatego stypendium naukowe jest od sredniej ok.
          4,75). A co do nauki to mysle ze nie staniesz sie od razu strasznym kujonem. U
          nas zawsze byl czas na imprezki,a nauka byla w sumie w wiekszosci przed
          kolosami i oczywiscie podczas sesji.
          Jesli bedziesz miec jeszcze jakies pytania to chetnie pomoge.
          Pozdrawiam goraco!
    • Gość: marcheff Re: Akademia Rolnicza-wydział technologii żywieni IP: 195.238.247.* 28.07.05, 17:38
      witaj ja :)
      studiuję technologię żywienia, ale nie wiem czy dużo pomogę Ci moimi
      informacjami- mieszkam w Krakowie, więc średnio orientuję się w cenach
      akademików, heh moge jedyne powiedzieć, że warunki nie zachęcają szczególnie=P
      z egzaminami też nie wiem jak jest w tej chwili- ja zdawałam rok temu chemię-
      zadania właściwie lajtowe- nie było większych problemów. opłaty-nie pamietam,
      stypendia z pewnością nie będą mnie nigdy dotyczyć=P więc jak sama widzisz-
      laik ze mnie nie z tej ziemi =P
      ale za to mogę powiedzieć, że ogólnie studia przyjemne-na pierwszym roku
      niespecjalnie się przemęczasz- mało godzin, chociaż uważać trzeba na matematykę-
      kosi strrrrasznie, no i jak nie do końca radzisz sobie z chemią to też może
      być ciężko. czy jest ciekawie mogę powiedzieć Ci dopiero za rok, bo przedmioty,
      które do tej pory miałam nie mówią właściwie nic o kierunku.
      hmmm nie wiem czy coś jeszcze, jak będziesz miała jakieś pytania poza tymi to
      wal- jak widzisz niespecjalnie się orientuję, ale zawsze coś =P
      no i masz racje, że pytasz właśnie studentów, bo ze stronki niewiele można się
      dowiedzieć- tzn. wiem, że ja nic nie pomogłam, ale może trafisz na kogoś
      bardziej kompetentnego
      pzdr=)
      • Gość: qq Re: Akademia Rolnicza-wydział technologii żywieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 19:29
        ja zaliczyłem 3 rok na wydziale ekonomicznym powiedz konkretnie o co ci chodzi
        bo w tym roku tylko zaoczne ci zostaja
    • Gość: ania Re: do majeczki:) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.05, 14:12
      dziękuję za informację .jestem ciekawa jeszcze jednej rzeczy: jaki zakres
      materialu jest z tej fizyki?czy są to jankies wybrane działy?bo z chemią stoję
      bardzo dobrze:))nie chwaląc się:))) .z góry dziękuję za pomoc
      • Gość: majka Re: do majeczki:) IP: 82.139.26.* 29.07.05, 15:26
        z fizyki masz praktyczne cwiczenia-calkiem ciekawe ale strasznie duzo roboty z
        nimi bo co lekcje musisz miec sprawozdanie z poprzednej lekcji,z nowej i do
        tego wszystko umiec,bo facet pyta kazdego-jeszcze zalezy kto was bedzie
        uczyl,ale tak jest z Mazurkiewiczem. Potem jest egzamin-z wykladow w sumie ze
        wszystkiego,ale facet daje zazwyczaj zadania,w ktorych nikt niewie o co
        chodzi:/ ale ogolnie podobno przez fizyke nikt nie wylatuje.Jak masz jeszcze
        jakies pytania to mozesz podac nr gg to sie odezwe:) pozdroofki
        • Gość: Emsi Re: do majeczki:) IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 16.08.05, 19:15
          Czesc! ja wlasnie dostałam sie na 1 rok technologii zywnosci i mam do Ciebie
          kilka pytan :-)
          Czy poziom z chemii, matematyki i fizyki jest bardzo wyskoki, czy dla studenta
          ze srednia wiedza jest do przejscia? :-))
          Stypendia naukowe sa od jakiejs konkternet sredniej czy poprostu % najlepszych
          z roku?
          Jak wyglada sprawa z przenoszeniem sie z jednej grupy do innej? da sie to
          zrobic czy robia jakies straszne problemy?
          No i ogolnie jaka jest atmosfera na studiach? Wiem, ze zalezy to glownie od
          ludzi na roku, ale moze cos powiesz na ten temat przyszlej studentce :-))
          wielkie dzieki!!
          • Gość: tom Re: do majeczki:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:53
            wszystko dziewczynko zależy od szczęścia przy zdawaniu matma troche trudna ja
            już podchodze na luzie a przed pisemnym jedno małe jasne jak będziesz mieć
            szczęście to przejdziesz całe studia i może się okazać że powiedzmy z innego
            przedmiotu się komuś nie spodobasz z takiej np. socjologi i dwa lata chodzenia
            i zdawania przez jedno głupie zdanie
            • ania_20 Re: do majeczki:) 18.09.05, 06:13
              hej! wracając do fizyki i Mazurkiewicza, to nie wiecie przypadkiem czy o prawda
              co się o nim mówi- że nikt przez fizyke nie wyleci, a terminy są aż do skutku?
              • Gość: mati Re: do majeczki:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 19:05
                Tia a ty myslisz ze mazurkiewicz to cos a'la badach 3 terminu i warunek komis
                albo wypad ale poczekaj na 4 semestrze bedziesz miał prod zwierz z furgałem
                uważaj na niego to wariat 2 terminy i kop w dupe a na do widzenia ci powie
                poucz sie dziecko jeszcze i przyjdz za rok a tak pozatym to oki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka