Gość: harcerka IP: *.tele2.pl 16.08.02, 15:20 Mam pytanie:co myślicie o harcerstwie i poszczególnych organizacjach:ZHP,ZHR,SHK...Prosze o KULTURALNE wypowiedzi i...piszcie duzo, bo jestem ciekawa co myslicie na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joseph.007 Re: CO MYŚLICIE O... 16.08.02, 15:22 Do harcerzy mam idiosynkrazję od dzieciństwa, więc kulturalnie nie mogę a niekulturalnie nie chcę. Pardon :-( Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: CO MYŚLICIE O... 16.08.02, 15:24 organizacje paramilitarne są z natury rzeczy podejrzane - hierarchie, rozkazy, dyscypliny, te rzeczy, błe :(( ale zgadzam się, że można nauczyć się rozbijać namiot i łapać tygrysa gołymi rękami, tylko że mnie tego tatuś uczył w ramach wycieczek rodzinnych :) fajnie było, no ale nie każdy tak ma Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: CO MYŚLICIE O... 16.08.02, 15:26 jottka napisała: > ale zgadzam się, że można nauczyć się rozbijać namiot i łapać tygrysa gołymi > rękami, tylko że mnie tego tatuś uczył w ramach wycieczek rodzinnych :) :-D Dużo nałapałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: CO MYŚLICIE O... 16.08.02, 15:29 tatuś kazał po złowieniu wypuszczać, bo nie wolno dręczyć zwierzątek bez potrzeby :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: CO MYŚLICIE O... 16.08.02, 15:31 najlepsi są Ci starzy poprzebierani w krótkie gacie i podkolanówki - harcmistrze (bodajże) i tacy tam.. przeczą teorii że z dzieciństwa się kiedyś wyrasta... teraz z kolei widzę tabuny przewalających sie przez centrum harcerzy - porządkowych na papieskiej pielgrzymce i za cholere nie wiem czy to członkowie i członkinie ZHP, ZHR czy jeszcze z innej mańki. PO CZYM ICH SIĘ ROZPOZNAJE? a niektóre harcerki bardzo są ładne i w opietych mundurkach - muszę przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: CO MYŚLICIE O... 16.08.02, 15:37 gph napisał: > a niektóre harcerki bardzo są ładne i w opietych mundurkach - muszę przyznać. Przepraszam pp. Feministki, ale muszę dodać, że ma tu Kolega słuszną rację. Żeby tylko nie to prokuratorskie zagrożenie... Odpowiedz Link Zgłoś
faciu Re: CO MYŚLICIE O... 16.08.02, 15:39 Taaaaa, niektóre harcerki sa fajne.. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: CO MYŚLICIE O... IP: *.tele2.pl 16.08.02, 15:43 po czym sie rozpoznaje??? jesli ma bialy kolnierzyk(harcerka) i naszywke bialo- czerwona nad prawa kieszonka z napisem ZHR to jest to osoba z ZHR. Jesli nie- ZHP. A SHK ma niebieskie mundury. Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: CO MYŚLICIE O... 16.08.02, 15:47 Gość portalu: ja napisał(a): > A SHK ma niebieskie mundury. A co to jest SHK ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: CO MYŚLICIE O... 16.08.02, 15:57 ale harcerzy w czarnych mundurkach to jeszcze chyba nie mamy, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adj Re: CO MYŚLICIE O... IP: *.net.autocom.pl 17.08.02, 12:02 gph napisał: > ale harcerzy w czarnych mundurkach to jeszcze chyba nie mamy, co? > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: CO MYŚLICIE O... IP: 213.216.82.* 17.08.02, 10:50 Pamietam tylko ZHP. W szkole podstawowej było super. Dla takiej dzieciarni zdobywanie sprawności, uczenie się samodzielności jest naprawdę czymś wspaniałym. Obozy, biwaki, rajdy, w słońcu, deszczu - to taka szkoła życia. Uczy się współpracy, współdziałania, solidarności i odpowiedzialności za grupę. Naprawdę było super. Nawet jak w chłodzie tupaliśmy nogami na zlotach. W szkole średniej już gorzej. Popijająca kadra /też mieli luz/ na obozie odstraszyła mnie skutecznie. Poza tym już znalazłam inne zainteresowania ale wiem że można było się w ZHP realizować. Teraz nic nie wiem o jakimkolwiek harcerstwie. W szkołach już chyba tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adj Re: CO MYŚLICIE O... IP: *.net.autocom.pl 17.08.02, 12:06 Przyglądnijcie się harcerskiej "starszyźnie", ten widok powala z nóg. Jak dorosły facet może robić z siebie takiego pajaca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adj Re: CO MYŚLICIE O... IP: *.net.autocom.pl 17.08.02, 12:18 Aha, o ile wiem to rozłam w harcerstwie jako takim jest wynikiem walk o wpływy i tarcia pomiędzy w/wym. starszyzną. Ich partykularne interesy i chore ambicje tychże osobników są ponad szczytnymi celami tych organizacji (ze szkodą dla młodzieży - oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bankier Re: CO MYŚLICIE O... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.02, 23:42 Będę trochę subiektywny ,bo sam byłem harcerzem i instruktorem. Bardzo dużo mi to dało - dobra organizacja,sprawność działania,odpowiedzialność. To dzięku harcerstwu wiele mi się w życiu udało - dobra praca,dobra rodzina i ciekawe towarzystwo. I te wartości powazniejsze - patriotyzm,wiara,dobre obyczaje,rzetelność - trudno mi to oceniać - ale mam nadzieję,że nie jest najgorzej. I wspaniałe wspomnienia - obozy,ludzie,wydarzenia Teraz kiedy widzę harcerzy - wierzę,że mają równie poważne ideały i równie ciekawe doświadczenia. Byłem w ZHP,bo innego nie było,ale były KIHAMy,RUCH,duszpasterstwo harcerskie. Była pokojowa walka o Prawo i Przyrzeczenie,było nie picie i nie palenie. Nie do uwierzenia ,ale jeszcze na studiach,kiedy byłem harcerzem - nie piłem i nie paliłem. A inni pili i palili,mieli w głębokim poważaniu nasze idee,Prawo i Przyrzeczenie A inni mieli z tego pieniądze,pracę i dali się wciągnąć w polityczną indoktrynację.Rozumiem,że coś musiało się zdarzyć,powstały dwa harcerswa - ZHP i ZHR.I dobrze.Ważne dziś aby ze sobą te organizacje nie walczyły i nie zwalczały.Ważne aby młodzi dobrze się w tym czuli.I tego życzę każdemu harcerstwu i kaqżemu harcerzowi i harcerce .Czuwaj ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harcerka Re: CO MYŚLICIE O... IP: *.tele2.pl 19.08.02, 15:11 Druhu! powiem tyle-byłam na Białej Służbie i jestem szczęśliwa, a co do ZHP i ZHR-ma Druh rację, że dobrze-niech będą dwie organizacje, ale niech wspólpracują. Doskonale to widac było na tegorocznej Białej Służbie, patrole INFO stały po dwa na punktach(ZHP i ZHR) bo sztab chyba się troszkę pomylił. Ale służba samarytańska współpracowała-w końcu mogło chodzić o czyjeś życie. A życie jest wartością wielką i widać, że między innymi ten cel, ta wartość jest wspólna dla nas. Potrafimy wspólpracować. Czuwaj! P.S. Do mateusza:dlaczego miałabnym chodzić go gimnazjum oo Pijarów?Dlaczego tak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
gatsby_ck Re: CO MYŚLICIE O... 18.08.02, 23:59 kiedyś z kolegą harcerzem nie obudziłem rano "kuchni" i musiałem sypac wapno do latryny..fuj!!!...Ale było to komusze;) ZHP; w ZHR musiałbym pewnie leżeć krzyżem w kościele - nie wiem co gorsze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz06 Dygresja...:) 19.08.02, 05:23 Taka mala dygreska :). Czy przypadkiem harcerka nie chodzila do gimnazjum OO Pijarow? Niech sie ujawni !! ;) ----------------------- Glosujcie na forum lotnictwo! Forum O Forum watek: Samoloty. Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: różne organizacje 19.08.02, 16:05 za moich harcerskich czasów (zethap) wiekszych problemów między harcerzami różnych organizacji sobie nie przypominam. znaliśmy się i bywaliśmy nawzajem na swoich imprezach i było OK. trochę tylko naszym zehapowskim ubekom to przeszkadzało, ale nie utrudniali nikomu specjalnie zycia - najwyżej teczke założyli :))) szkoda tylko, ze nie mozna było robić razem obozów - integracja i rywalizacja byłyby zdrowsze i naturalniejsze. nie wiem jak jest teraz, mam nadzieje, ze poza rozgrywkami kadry nic niedobrego sie nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PROKOCIM SKAUCI PIWNI IP: *.client.attbi.com 19.08.02, 17:56 Pamieta ktos? byli najlepsi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatsby Re: SKAUCI PIWNI IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 19.08.02, 18:51 Gość portalu: PROKOCIM napisał(a): > Pamieta ktos? > byli najlepsi Zwłaszcza Rewiński:)) Odpowiedz Link Zgłoś
prokocim1 Re: SKAUCI PIWNI 20.08.02, 03:40 Gość portalu: Gatsby napisał(a): > Gość portalu: PROKOCIM napisał(a): > > > Pamieta ktos? > > byli najlepsi > Zwłaszcza Rewiński:)) Racja, byl super zwlaszcza jak opowiadal o zaletach mleka i szkodliwych skutkach picia piwa jednoczesnie odsuwajac mleko od siebie a przyblizajac piwo. hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: CO MYŚLICIE O... IP: *.bris.ac.uk / *.bris.ac.uk 19.08.02, 21:44 Jak wszystko harcerstwo ma wiele twarzy. Niektorzy mysla ze to zabawa tylko dla dzieci. Ale jest taka organizacja co sie nazywa Kosciol kat.. Sa tam ministranci - dzieci, ktore sypia kwiatki po ulicach ale sa i kolka rozancowe, schole dla doroslych. Tak samo jest w harcerstwie. Sa zuchy ale i sa druzyny starszoharcerskie zajmujace sie np. spadochroniarstwem czy wspinaczka. Ostatnio staly sie modne poradniki pt. "Jak zrobic kariere" . Metody pracy nad soba zawarte w tych poradnikach sa zywcem wziete z harcerstwa. Ja dzieki harcerstwu poznalem kupe wspanialych ludzi oraz przezylem to, czego bez harcerstwa nigdy bym nie przezyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Zieliński Re: CO MYŚLICIE O... IP: *.dop.krakow.pl 21.08.02, 10:28 same pozytywne rzeczy ... szkoda tylko, że nie zauważane przez media. myślę, że "Biała Służba 2002" została zrobiona OK. Wiem co to jest za wysiłek - w 1991 w Częstochowie pełniłem ją w sektorze dla osób niepełnosprawnych. Żałuję że media nie zwracają na wysiłek harcerek i harcerzy. Przecież oni nie mogli przeżywac wizyty Ojca Świętego tak jak my - "cywile". Może dopiero teraz mają czas na przemyślenie homilii Jana Pawła II, a może dopiero teraz mogą je dopiero poznać ?? Dobra robota. Jestem z Was dumny. Czuwaj ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harcerka Re: CO MYŚLICIE O... IP: *.tele2.pl 21.08.02, 12:34 Byłam w tym roku na BS. Najpierw w służbach INFO, a na Błoniach w patrolu samarytańskim. Homilię słyszałam dopiero gdy wrocilam z patrolu-wczesniej trzeba było patrzeć czy nikomu nic się nie dzieje. Kiedy usiadłam przy szpitalu polowym miałam ochote zrobic to, co większość-położyć się na ziemi. Było ciężko, ale tego nie zrobilam. Kiedy człowiek wsteje o 1:30, a później w upale biega z czerwonym krzyżem na plecach nie ma szans , żeby myśleć o Homilii. Wszyscy byli zmęczeni, ale myślę, ze nikt nie żałuje. Jedno jest pewne:pójdę na następną BS. Dla Ojca Świętego i tych wszystkich ludzi, którzy nas potrzebują. Może ktoś nawet nie będzie wiedział, kto mu udzielił pierwszej pomocy, ale to nie jest ważne-ważne, że udzielił.Następną BS mam zamiar spędzić w służbach medycznych. Czuwaj! P.S. Bardzo dziękuję w imieniu wszystkich druhów i druhen za te słowa pochwaly. Odpowiedz Link Zgłoś