Gość: Zbigniew IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 19:26 Może by tak powspominać czechosłowackie filmy:)) Pamiętam coś tam z Arabellą (ale tytuł chyba inny) no i oczywiście "Latający Czestmir:)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: peteen Duuuużo starsze... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 19:56 wszystkie filmy o rodzinie homolków ( z kultowym: homolkowie na urlopie ) a dla dzieci oczywiście dziewczyna na miotle ( o czarownicy saksanie ) i film o smoku filomidanku - mlekopiju... a wszystko wzięło się od komedii kryminalnej: nikt nic nie wie :c) Odpowiedz Link Zgłoś
kilroy_was_here Tuba pełna pasty... 20.08.02, 20:13 ...a pamiętacie tryptyk "Tuba pełna pasty", "Walizka pełna złota" i "Klatka pełna ptaków"? ...a western "Lemoniadowy Joe"? Odpowiedz Link Zgłoś
kilroy_was_here Re: Tuba pełna pasty... 20.08.02, 20:21 Ta wiadomość, która została usunięta ze wzgledu na złamanie prawa lub regulaminu, wyglądała tak: ---------------------------------------------------------------------------- ...a pamiętacie tryptyk "Tuba pełna pasty", "Walizka pełna złota" i "Klatka pełna ptaków"? ...a western "Lemoniadowy Joe"? ---------------------------------------------------------------------------- ??? Czy ktoś mi wytłumaczy, jaki punkt regulaminu naruszyłem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PROKOCIM dzyn,dzyn, - nikogo nie ma w domu IP: *.client.attbi.com 20.08.02, 20:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluetab70 Re: dzyn,dzyn, - nikogo nie ma w domu IP: *.salwator.net 20.08.02, 23:42 to było po czeskiemu: Nikto ne je doma. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Pytanie o "Nikt nic nie wie" 21.08.02, 10:06 Gość portalu: peteen napisał(a): > a wszystko wzięło się od komedii kryminalnej: nikt nic nie wie Czy to na pewno była komedia kryminalna? Nie widziałem tego filmu (mam nadzieję, że kiedyś będzie jeszcze okazja), ale wydawało mi się, że to wojenny. Odpowiedz Link Zgłoś
gatsby_ck Re: Szpital na peryferiach:))) 20.08.02, 22:35 To był chyba "Czarodziejski pierścien"(?) z czarownikiem Rumburakiem, królewna Arabellą, księżniczka Ksenią - fajny biust;)Aha Arabella miała jakiegoś narzeczonego w normalnym świecie, bo ona była ze świata bajek. Jeden z moich ulubionych:))) A ktoś pamięta "halupażi"[zapis fonetyczny]? Odpowiedz Link Zgłoś
gatsby_ck Re: Szpital na peryferiach:))) 20.08.02, 22:37 A może tytuł "Rumburak", po prostu...kupe lat minelo... Odpowiedz Link Zgłoś
prokocim1 Re: Szpital na peryferiach:))) 20.08.02, 22:46 Kobieta za lada Pod jednym dachem. Dziadek z miasta kupil domek na wsi z mieszkajacym w nim innym dziadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gatsby_ck Re: Szpital na peryferiach:))) 20.08.02, 22:57 gatsby_ck napisał: > A może tytuł "Rumburak", po prostu...kupe lat minelo... Mam, mam!! tytuł był: "Arabella" Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Arabela i Rumburak 21.08.02, 09:43 gatsby_ck napisał: > Mam, mam!! tytuł był: "Arabella" Internet Movie Database (bardzo przydatna w takich wypadkach) podaje takie: "Arabela" (1979, TV series) "Rumburak" (1984, movie) "Arabela se vrací" (1990, TV series) ...aka "Arabela se vrací: Rumburak králem Ríse pohádek" (1990) (Czechoslovakia: Czech title: complete title) Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Król sokołów 21.08.02, 10:02 Przeglądam sobie teraz to, co Internet Movie Database podaje na temat filmu "Rumburak" ( us.imdb.com/Credits?0088023 ), i wynikałoby z tego, że w tym filmie nie pojawiła się Arabela :( Ale moją uwagę zwróciło co innego, a mianowicie nazwisko reżysera: Václav Vorlícek. I przypomniało mi się, że całkiem niedawno oglądałem - rodzinnie, a więc całkiem na serio - inny, nowy film Vorlicka, pt. "Król sokołów" (pierwotnie miał być dystrybuowany jako "Sokolnik Tomasz"), taką jeszcze jedną baśń filmową. Przyznam, że bardzo, bardzo przyjemny klimat mają te czeskie filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluetab70 Krtek IP: *.salwator.net 20.08.02, 23:45 a pamiętacie kreskówki: Krecik dalej bywa w naszej TV (dziecko ogląda i nawet lubi), Latający zajączek, Sąsiedzi, Rumcajs.... ech, to były czasy ;c)) Odpowiedz Link Zgłoś
waldzios Re: Krtek 21.08.02, 09:36 A Makowa Panienka? Z postaci mnie najbardziej podobał się zniewieściały motyl Emanuel :-) Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Wodnik Szuwarek-Damięcki 21.08.02, 09:50 Dotąd nie wymieniono Wodnika Szuwarka. Bardzo zbliżony klimatem do Bajek z mchu i paproci. Chyba był później, bo ze swojego dzieciństwa go nie pamiętam - kojarzę raczej z dzieciństwem następnego pokolenia ;) I dlaczego właśnie o Szuwarku chcę napisać i jemu z czeskich kreskówek przyznaję pierwszeństwo, bo oglądałem go już oczyma dorosłego. Zamiast pasjonować się fabułą, słuchałem... głosu Damięckiego, który zawsze do kreski potrafi dorobić istne oratorskie arcydzieło, a Szuwarek to chyba jedno z jego największych osiągnięć w tej dziedzinie ;) Odpowiedz Link Zgłoś