Dodaj do ulubionych

Samochodem po Rumunii

23.05.06, 22:37
Witam
Wybieram się pierwszy raz samochodem do Rumunii. Mam kilka pytań z tym
związanych: czy podróżowanie samochodem jest bezpieczne (kradzieże, włamania
itp.)? jak z pomocą drogową? czy stacje benzynowe są łatwo dostępne? czy jest
potrzebne jakieś dodatkowe ubezpieczenie? czy wniosi się jakieś opłaty na
przesciu granicznym? czy i ewentualnie jakie są opłaty na autostradach? czy
drogi drugorzędne są przejezdne dla samochodu osobowego? czy policja często
zatrzymuje "zagraniczniaków"? wymusza łapówki?
Obserwuj wątek
    • lucy6 Re: Samochodem po Rumunii 24.05.06, 10:23
      Ja zrobilam prawie 2 tysiace kilometrow w Rumunii (maramures, bukowina,
      transylwania), wiec moge pare rzeczy dodac:
      - policja - zatrzymali nas - sprawdzili zielona karte i puscili dalej - taka
      standardowa kontrola. Duzo policji stoi przy wioskach i miasteczkach
      (przynajmniej w mojej ocenie w Transylwanii), wiec lepiej trzymac sie przepisow
      i nie patrzyc jak jada Rumunii (nie nasladowac ich:) ),
      - rovinieta - zaraz po przekroczeniu przejscia granicznego, są budki gdzie mozna
      ją kupic - kupuje sie w zaleznosci od ekologicznosci samochodu:) - zobacz na
      stronie: www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1346
      W ogole te strone polecam zeby sie dowiedziec cos o przepisach w Rumunii.
      Autostrady sa bezplatne (az jedna jest) ale platne sa przejazdy na mostach na
      Dunaju (ja tam nie bylam wiec wiem tylko to co jest tu napisane).
      - bezpieczenstwo - nic nam sie z samochodem nie stalo, nikt nas nie okradl, nie
      uszkodzil itp. Mielismy samochod jakie jezdza w Rumunii, wiec nie rzucalismy sie
      w oczy. (Daewoo Nexia, ktora w Rumunii nazywa sie Daewoo Cielo). Nawet chcieli
      kupic od nas go :).
      - drogi - w Transylwanii ok, ale na polnocy sa STRAAASZNE. Jednego dnia 150 km
      pokonywalismy 6 godzin!!! Dziury straszne. Nie mowiac juz o tym ze na jednej
      drodze po prostu skonczyl sie asfalt bez zadnych ostrzezen i wjechalismy na jej
      budowe... Czasami drogi drugorzedne sa lepsze od glownych, ale tu nie ma reguly.
      Najlepiej omijac jakies pomniejsze, bo tam czasami drogi nie ma wcale (trakt).
      - stacje benzynowe - nie ma problemu - najczesciej widzi sie Lukoila oraz taka
      rumunska (Petrom lub jakos tak sie nazywa - nie pamietam). My mielismy samochod
      na gaz (raczej nie bylo problemu, choc 2 dni jezdzilismy na benzynie bo nie
      mielismy gdzie gazu zatankowac). Problem byl inny - nie wiem czy na wszystkich
      stacjach tak jest (bo jak mowie my interesowalismy sie gazem). Pojechalismy
      zatankowac benzyne i na obrazkach przy dystrybutorach nie bylo takich oznaczen
      jak u nas (skreslone PB 95 lub cos w tym stylu) tylko napisy - naucz sie wiec
      jak jest benzyna bezolowiowa- nie pamietam czy dobrze pamietam ale cos w stylu
      fara plum)
      No i chyba tyle. Generalnie warto jechac do Rumunii bo jest piekna i ludzie sa
      baaardzo sympatyczni i pomocni. A drogi... - caly czas je remontuja, wiec
      zmierza wszystko w dobrym kierunku.
      Pozdrawiam

• avroml potwierdzam 24.05.06, 12:10
        Rumunski cepeen o Petrom, symbol to taka zolta glowa wilka na granatowym tle.

a bezolowiowa nazywa sie "fără plumb" (czyt. fere plumb)
    • des4 Re: Samochodem po Rumunii 25.05.06, 11:05
      Kilka uwag na podstawie tego co zauważyłem w zeszłym roku.

tlen1 napisał:

> Witam
      > Wybieram się pierwszy raz samochodem do Rumunii. Mam kilka pytań z tym
      > związanych: czy podróżowanie samochodem jest bezpieczne (kradzieże, włamania
      > itp.)?

Raczej tak. mam na myśli główne drogi. Oczywiście jak wszędzie nie należy
      samotnie i po zmroku zatrzymywać się w podejrzanych i odludnych miejscach...

jak z pomocą drogową? czy stacje benzynowe są łatwo dostępne?

Nie wiem jak z pomoca drogową, nie było potrzeby ;) Stacje raczej dostępne,
      zwykle ulokowane przy większych miejscowościach. Czysto, mozna nieźle i
      niedrogo zjeść.

czy jest
      > potrzebne jakieś dodatkowe ubezpieczenie?

Nie. Wystarcza zielona karta.

czy wniosi się jakieś opłaty na
      > przesciu granicznym? czy i ewentualnie jakie są opłaty na autostradach?

Wjeżdzjąc do Rumunii zaraz za granicą wykupujesz winietkę drogową za kilka euro
      za m-c. Potem płacisz jeszcze mostowe za przejazd Dunaju i wyjeżdzając z
      Rumunii relikt socjalizmu czyli taksę klimatyczną. Razem kilkanaście euro.

czy
      > drogi drugorzędne są przejezdne dla samochodu osobowego?

Są ale na własne ryzyko. Dziur i kraterów nikt nie znakuje, można zniszczyć
      zawieszenie....

czy policja często
      > zatrzymuje "zagraniczniaków"? wymusza łapówki?

To chyba się zmienia na plus. Ja nie miałem "przyjemności", ale znajomemu dwa
      lata temu kazano zapłacić 100 euro za przejście trawnika. Stargował i dał w
      łapę 10 dolarów....
      • avroml Serwis 25.05.06, 13:10
        Znalazlem numer telefonu do Dacia Asistenta: (0040) (0)248 500 500, a potem
        wcisnac 1. Zadzwonilem i zapytalem, czy mowia po angielsku. Odpowiedz: Dżust a
        litel. Ale rozmowa na temat przyslania serwisanta potoczyla sie jakos.
        dzialaja 24/7, pomagaja nie tylko Daciom, ale innym samochodom tez.
      • zaffaran Re: Samochodem po Rumunii 26.05.06, 14:52
        (Potem płacisz jeszcze mostowe za przejazd Dunaju i wyjeżdzając z
        > Rumunii relikt socjalizmu czyli taksę klimatyczną. Razem kilkanaście euro)
        W drodze z Bukaresztu NAD morze - nie placilismy nic, ale kiedy jechalismy znad
        morza na Bukowine- placilismy za przejazd przez most. Natomiast przy wyjezdzie
        nie placilismy nic.
        Jesli chodzi o policje, to nad morzem stali z suszarkami prawie w kazdej
        miejscowosci, ale lapali jadnakowo wszystkich. Natomiast ja w Bukareszcie
        zostalam przylapana na skrecaniu w miejscu, w ktorym skrecac nie mozna.
        Policjant po bezskutecznych probach porozumienia sie ze mna, dobrotliwie
        pogrozil mi palcem i kazal jechac-co tez skwapliwie uczynilam!
    • zjacek3 Re: Samochodem po Rumunii 26.05.06, 16:57
      Witam
      Wiem, że to pytanie powinienem zadać w innym wątku ("Mapy i przewodniki"), ale
      rozmowa jest na temat podróżowania po Rumunii samochodem i tego też tyczy się
      moje zapytanie: czy jest mapa Rumunii (bądź jej regionów), która nie tracąc
      wiele ze swojej "samochodowatości" (dokładne odwzorowanie dróg itp.) jest także
      mapą - w skrócie mówiąc - krajoznawczą, czyli ma zaznaczoną formę terenu etc.?
      Pytam, bo też się wybieram, też pierwszy raz, też samochodem...
      Pozdrawiam
      • tlen1 Re: Samochodem po Rumunii 26.05.06, 20:17
        Tutaj coś znajdziesz
        www.bezdroza.com/?page=shop/browse&offset=0&sort=name&category_id=&keyword=rumunia&po_ile=10
        Poza tym odwiedź wątek "książki i przewodniki".
        • tlen1 Re: Samochodem po Rumunii 26.05.06, 20:20
          Chyba ten jest najdokładniejszy
          www.bezdroza.com/?page=shop/flypage&product_id=936&category_id=370d3420770d1a0801a0830871c1cecc
      • jutan Re: Samochodem po Rumunii 26.05.06, 23:56
        Witam!
        Polecam mapę, Rumunia w skali 1:800 000 wydawnictwa Demart. Jest to mapa
        samochodowa z wieloma informacjami przydatnymi turyście.
        Trudno mi coś powiedzieć o wersji rumuńskiej, ponieważ planuję sprawdzić ją
        dopiero we wrześniu. Korzystałem z tej samej serii map w innych krajach i byłem
        zadowolony. Są bardzo czytelne, dokładnie jest naniesiona sieć drogowa z
        niezbędnymi informacjami turystycznymi i krajoznawczymi. Mapa jest cieniowana i
        dość dobrze odzwierciedla ukształtowanie terenu. Są zaznaczone odcinki dróg o
        szczególnych walorach widokowych i to się pokrywa z rzeczywistością. Mapa
        pomagała mi zawsze wybrać optymalny wariant podróży.
        Pozdrawiam
        • napolnoc Re: Samochodem po Rumunii 27.05.06, 00:14
          no to ladnie!pozdr.
      • viking2579 Re: Samochodem po Rumunii 27.05.06, 01:07
        zjacek3 napisał:

> Witam
        > Wiem, że to pytanie powinienem zadać w innym wątku ("Mapy i przewodniki"), ale
        > rozmowa jest na temat podróżowania po Rumunii samochodem i tego też tyczy się
        > moje zapytanie: czy jest mapa Rumunii (bądź jej regionów), która nie tracąc
        > wiele ze swojej "samochodowatości" (dokładne odwzorowanie dróg itp.) jest
        także
        > mapą - w skrócie mówiąc - krajoznawczą, czyli ma zaznaczoną formę terenu
        etc.?
        > Pytam, bo też się wybieram, też pierwszy raz, też samochodem...
        > Pozdrawiam

Zobacz ten link:
        www.romaniatourism.com/maps.html
        Jak juz dzisiaj wspomnialem w innym watku, mam kilka MB dosyc dokladnej mapy,
        ktora moge wyslac mailem.
        Pozdr
        • zjacek3 Re: Samochodem po Rumunii 07.06.06, 17:07
          Witam
          Napisałem wiadomość przez Gazetę, ale może nie doszła albo cóś. Więc powtarzam
          tu:-). Czy mogę prosić o podesłanie rzeczonej mapy? Odwdzięczę się zdjęciami z
          wyjazdu :-)
          jacektatry@gmail.com
    • szokiren Re: Samochodem po Rumunii 08.06.06, 21:36
      Ja też podpinam się z pytaniem. 2 lata temu objechaliśmy kawał Rumunii
      seicentem, ktorego właścicielem jest mój nie-mąż. W tym roku jedziemy autem,
      którego ja jestem 3 współwłaścicielem, (po obojgu rodziców) i w dowodzie
      rejestracyjnym jestem wpisana jako 3 współwłaściciel. Czy - będąc w podobnej
      sytuacji natrafiliście na jakieś problemy ze strony pograniczników?
      Zdecydowałam się bowiem na wpisanie swojej osoby do dowodu bo wyszło to
      korzystniej niż załatwianie papieru z PZ MOTu i tłumaczenie go notarialnie na 2
      języki (jedziemy przez Ukrainę również).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka