Gość: armistycjum IP: *.mech.pk.edu.pl 28.08.02, 18:25 astronomia na UJ - czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zbigniew Re: astronomia na UJ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 11:51 Gość portalu: armistycjum napisał(a): > astronomia na UJ - czy warto? Chyba warto, ale pamiętaj, że astronomia to nie atlas nieba:)) tylko fizyka, fizyka, fizyka ..... i matematyka, matematyka, matematyka ...... Miałem na studiach podyplomowych na AGH zajęcia w obserwatorium astronomicznym UJ (szukaliśmy fal radiowych:)) i astronomowie z UJ trochę opowiadali o studiach na tym kierunku. Więc przez chyba 3 lata jesteś zwykłym studentem fizyki a dopiero od 4 roku pojawia się ta specjalność ale wtedy były na niej 3 osoby:))) Ps. A co tam słychać na Czyżynach? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: astronomia na UJ 29.08.02, 20:03 Gość portalu: Zbigniew napisał(a): > Gość portalu: armistycjum napisał(a): > > > astronomia na UJ - czy warto? > > Chyba warto, ale pamiętaj, że astronomia to nie atlas nieba:)) tylko fizyka, > fizyka, fizyka ..... i matematyka, matematyka, matematyka ...... > Miałem na studiach podyplomowych na AGH zajęcia w obserwatorium astronomicznym > UJ (szukaliśmy fal radiowych:)) i astronomowie z UJ trochę opowiadali o > studiach na tym kierunku. Więc przez chyba 3 lata jesteś zwykłym studentem > fizyki a dopiero od 4 roku pojawia się ta specjalność ale wtedy były na niej 3 > osoby:))) przerazajace to, co mowisz... ale nawet sie nie dziwie :-)) ale czy to znaczy na tym kierunku nie kladzie sie wiekszego nacisku na znajomosc nieba, gwiazd etc. jak dla mnie to integralna, a nawet podstawowa wiedza w tej dziedzinie, a zarazem najciekawsza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: astronomia na UJ IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.08.02, 22:32 mikolaj7 napisał: > ale czy to znaczy na tym kierunku nie kladzie sie wiekszego > nacisku na znajomosc nieba, gwiazd etc. jak dla mnie to > integralna, a nawet podstawowa wiedza w tej dziedzinie, a > zarazem najciekawsza.... Ale o niebie i gwiazdach można się nauczyć z gazety popularnonaukowej. A policzyć za ile lat taka gwiazda przestanie świecić to trzeba studiów:))) Odpowiedz Link Zgłoś