Dodaj do ulubionych

LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA

11.09.05, 23:15
Witam wszystkich!!!!!

Mam gorące pytanie do was wszystkich którzy mieli do czynienia z tą spółdzielnią. Mam niewiele czasu bo wstępnie zarezerwowałem mieszkanie w nowo powstającej inwestycji S.M. Staszica zlokalizowanej przy ul. Lipińskiego. Chciałbym wiedzieć czy spółdzielnia ta nie robi fuszerki w samym procesie inwestycyjnym (terminy, jakość wykonania). Ogolnie zależy mi na każdej opinii. Chciałbym lepiej poznać tą spółdzielnie - niestety nic nie moge znaleźć w necie na jej temat oprócz ich własnej strony która jest zresztą bardzo marnie zrobiona.
Wielkie dzięki!
Obserwuj wątek
    • Gość: Yanek Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 23:24
      Uważaj na Lipińskiego, powstanie tam ulica Nowobozowa, która połaczy Kliny z
      Kapelanką. Planowany przebieg tej 4 pasmowej ulicy: skrzyżowanie brożka -
      kapelanka, lipińskiego, równolegle do podhalańskiej, rondo podhalańska,
      pszczelna, nowobozowa, równolegle do kobierzyńskiej, przecięcie zawiłej i
      koniec na klinach.
      • muszon Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA 11.09.05, 23:28
        Akurat mnie to nie grozi bo powstający obiekt znajduje się w samym srodku osiedla pomiędzy starymi blokami z płyty.
      • ruczaj.x Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA 11.09.05, 23:52
        Czteropasmowa to ona będzie na niewielkiej długości. Na razie dopiero zaczyna się proces tworzenia planu zagospodarowania, jaki będzie efekt lobbowania co to niektórych, zobaczymy.
        Swoją drogą mam nadzieje, że planiści myślą nad zmodernizowaniem skrzyżowania Brożka, Roweckiego, Kapelanki... być może RONDO to jest to co rozwiązałoby obecne i przyszłe problemy tego miejsca.

btw
        Jeśli chodzi o nazwę, na pewno nie będzie to Nowoobozowa (sic!),
        być może: "8 Pułku Ułanów". Ładnie prawda?

pozdrawiam serdecznie
        • Gość: Yanek Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 00:24
          to będzie nowobozowa, a jeśli idzie o odcinek brożka/kapelanka tondo
          podhalańska/pszczelna/nowobozowa to jest już wydana decyzja ULICP
          • ruczaj.x Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA 12.09.05, 01:00
            Miejmy nadzieje, że ostateczna nazwa będzie jednak nieco inna. Myślę, że jest sporo osób czy wydarzeń, które zasłużyły na uhonorowanie.
            • Gość: muszon Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: *.gw.ip.pl 12.09.05, 01:30
              Wszystko fajnie tylko jak to sie ma do tematu który założyłem!

Proszę o pomoc bo czas nagli!
              • ruczaj.x Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA 12.09.05, 09:13
                nikt nie narzeka, to chyba dobrze ;)
                ja niczego złego o nich nie słyszałem

pozdr.
          • ruczaj.x Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA 12.09.05, 09:26
            za dzisiejszą DP, tak a propos powstanie czy nie powstanie ;)

"Przeciw drodze, w obronie zieleni
            Ponad 60 mieszkancow ul. Lipinskiego protestuje przeciwko planom budowy drogi tranzytowej, ktora przecielaby ich osiedle na pol.
            Mieszkancy argumentuja, ze budowa ul. Nowoobozowej - na odcinku Kapelanka - Strakowa - odetnie ich od sklepow, przedszkola i punktow uslugowych oraz rozdzieli dwie znajdujace sie w poblizu szkoly. - Zapoznalismy sie z projektem planu zagospodarowania miejscowego obszaru Ruczaj - Zaborze. To mialaby byc tzw. droga zbiorcza, tranzytowa. Projektowano ja dawno temu, a od tego czasu zmienily sie realia. Dzisiaj pobieglaby nie tak, jak niegdys zakladano - obrzezem osiedla, ale jego srodkiem - argumentuje Franciszek Ziejka, byly rektor UJ, a prywatnie mieszkaniec tamtych okolic.
            Protestujacy obawiaja sie rowniez, ze budowa drogi pozbawi ich - i tak juz nielicznych - terenow zielonych. "Proba zajecia pod budowe ul. Nowoobozowej istniejacego skrawka zielni polozonego wzdluz ul. Lipinskiego sprawi, ze osiedle nasze stanie sie jeszcze jedna kamienna pustynia, przypominajaca czasy PRL. (...) Zapowiadamy, ze od zadan naszych nie zamierzamy odstapic i wykorzystamy wszelkie prawne srodki, aby uratowac nasze osiedle przed inwestycja, ktora oprocz wielu przywolanych tu zagrozen sprawi, iz w znaczacy sposob zmniejszy sie takze wartosc naszych mieszkan" - napisali we wniosku do planu zagospodarowania
            przestrzennego."

Oczywiście droga powstanie, ewentualnie można wstrzymać wszelkie inwestycje na Ruczaju-Zalesiu (razem z miejskimi), wtedy nie będziemy jej potrzebowali, ale rozumiem, że protestującym raczej to się nie uda. Obecnie realizowane lub przygotowywane jest jakieś 20 nowych bloków, stawiam piwo temu kto wymyśli jako obsłużyć to wszystko powoli zapychającą się Kobierzyńską, a budowane będzie znacznie więcej.
            Droga jest w planie już od dawien dawna, czyżby pan profesor Ziejka nie sprawdził tego szczegółu?
            • Gość: Yanek Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 13:19
              Masz rację, droga była już w planie zagospodarowania przestrzennego który
              wygasł. Nie moja wina, że pan Ziejka kupił mieszkanie w starcie przy
              lipińskiego i nie zapytał dlaczego te bloki tak cofnięte, a moja kuzynka jak
              zapytała to dowiedziała się, że będzie droga i zrezygnowała.
              A ludzie jak ludzie, czy w tym kraju można cos wybudować bez protestu? chyba
              nie. Niestety ludziska zapominają że mieszkają w mieście, jak chcą mieć zieleń,
              cisze i spokój to proszę wyprowadzić się do pokrakowskich miejscowości. Nie da
              sie mieszkać w centrum i mieć łaki przed oknem. Ta droga jest koniecznością,
              tym bardziej że powstaną kolejne bloki (za konstelacją) i na tej łące przy
              ulicy Krokusowej.
              • ruczaj.x Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA 12.09.05, 14:09
                Zgadzam się oczywiście, niestety nie ma innej alternatywy :(

Wg mnie właśnie inwestycje przy Krokusowej, spore osiedle Obozowa-Podhalańska oraz biurowiec Colosseum to bezpośrednie przyczyny tej budowy. Zobaczymy jeszcze jak pójdzie sprawa środków, bo z tym jak zwykle ciężko.
    • Gość: hmm Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: 194.150.99.* 12.09.05, 13:15
      To moze troche na temat. My zdecydowalismy sie kupic tam mieszkanie i jak na
      razie jestesmy zadowoleni z podjetej decyzji. Prace ruszyly w terminie a teraz
      jestesmy juz na etapie wprowadzania zmian projektowych w naszym mieszkanku.
      Opinii na temat spoldzielni rowniez zasiegalismy z roznych zrodel ale na nasze
      pocieszenie spoldzielnia ma dobra renome na rynku. Jesli zdecydujesz sie na
      zakup mieszkania przeczytaj dokladnie umowe. My wprowadzilismy do niej kilka
      malych zmian za namowa naszego prawnika. Pozdrawiam...
      • Gość: muszon Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: *.gw.ip.pl 12.09.05, 16:06
        O wreszcie jakaś konkretna odpowiedź.

Czy mógłbyś mi przesłać czego dotyczyły te zmiany. Niestety nie będę korzystał z usług prawnika a wszelka pomoc w zakresie umowy byłaby mocno wskazana. Oto mój email - muszon@o2.pl ew. nr gadu 319810. Mam też dodatkowe pytanie - czy zarezerwowałeś miejsce na parkingu podziemnym? - cena wg mnie jest mocno wygórowana i raczej lepiej bedzie poczekać.
        • Gość: kolanna Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: 10.30.41.* 13.09.05, 16:51
          Ja tez kupuję tam mieszkanie i jestem ciekawa, czy duzo osób zdecydowało się na
          miejsce parkingowe. Ponawiam równiez info, gdyby ktoś był zainteresowany
          kontaktem: kolanna@poczta.onet.pl
          Pozdrawiam
          • Gość: hmm Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: 194.150.99.* 14.09.05, 15:26
            Mysle ze wiele osob zdecydowalo sie na zakup miejsc postojowych. My wykupilismy
            2 bo znamy realia parkingowe w okolicy szkoly. W trakcie tygodnia rodzicie
            przyjezdzaja po swoje pociechy a w soboty szkola udostepnia swoja sale na
            wesela. Zdaza sie wiec ze rowniez trawniki sa traktowane jako miejsca
            parkingowe a straz miejska jest bezlitosna w wypisywaniu mandatow ( to
            wlasciwie chyba tylko ich jedyna rola- hehe). Pozdrawiam...
            • celt Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA 15.09.05, 09:48
              Inwestycja, jak inwestycja, zastanowiliście się jednak nad budowaniem ze
              spółdzielnią? Tutaj raczej wietrzyłbym podstęp. I nie chodzi tylko o tę
              konkretną spółdzielnię, ale o spółdzielnię jako formę zdobycia upragnionego eM.
              Cena może się wydawać atrakcyjna, ale na pewno nie jest ostateczna. Mam
              przykład z Pychowic, gdzie istnieje kilka identycznych bloków, z tym że cześć
              to wspólnoty mieszkaniowe, a część to spółdzielnia. We wspólnocie czynsze są
              niższe, pieniądze są wydawane przez mieszkańców z pełną świadomością na co idą,
              wszystko jest kontrolowane na bieżąco, co prawda trzeba wszystko organizować
              samemu, ale to się da zrobić. Nie było żadnych dopłat, cena, jaką zapłaciliśmy
              za mieszkanie była ceną ostateczną, żadnych dodatkowych rozliczeń.
              • Gość: hmm Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: 194.150.99.* 15.09.05, 16:12
                Mieszkania w inwestycji na Lipinskiego sa sprzedawane jako wlasnosciowe
                hipoteczne wiec cena za metr kwadratowy jest ustalona z gory i nie podlega
                zmianie. Spoldzielnia zobowiazana byla sporzadzic kosztorys prac budowlanych,
                ustalic cene mieszkan a nastepnie je sprzedac- tak jak na zasadach dewelopera.
                W inwestycji na Lipinskiego rowniez zostanie zawiazana wspolnota mieszkancow i
                ona wybierze swojego administratora. W tej kwestii drogi przedmowco nie masz
                wiec racji ale spoldzielnia spoldzielnia wiec wiele problemow jeszcze przed
                nami... Pozdrawiam...
                • celt Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA 15.09.05, 16:55
                  W tej nie mam, jednak ja od wszelkich spółdzielni radzę trzymać się z daleka.
                  Nie wiem, jak to jest, nagle spółdzielnia ma gest i wypuszcza taki kąsek z łap?
                  Dziwne, ale jeśli tak może być, to okej. Mimo wszystko dużo szczęścia
                • Gość: niedoszła sąsiadka Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA-do hmm IP: *.autocom.pl 15.09.05, 23:56
                  Z tą z góry ustaloną ceną to do końca tak nie jest.Owszem jeśli wpłacisz 50%
                  ceny całego mieszkania to pozostała połowa nie ulegnie zmianie.Jeśli wpłacasz
                  ratami cena mieszkania ulega zmianie ( wyliczane jest to według wskażnika
                  wzrostu cen materiałów budowlanych ogłaszanych przez GUS).Są to informacje
                  jakie uzyskałam z tej spóldzielni.Jeśli te ceny są takie stałe jak twierdzisz
                  to jak wytłumaczysz wzrost ceny od maja do lipca z 3.000 zł. na 3.500 zł. za
                  m.Dla mnie to trochę przegięcie interesowałam sie tą inwestycja na wiosnę i
                  ceny były atrakcyjne ,teraz już nie biorąc pod uwagę lokalizacje w samym sercu
                  blokowisk z wielkiej płyty.A jesli chodzi o administrowanie to też nie jest tak
                  jak piszesz bo spóldzielnia przez pierwszy rok narzuca siebie jako
                  administratora.Jeśli chodzi o lokalizację to na Ruczaju atrakcyjniejsze będzie
                  położenie bloku przy ul.Turonia S.M.Staszica o ile nowo planowana droga łącząca
                  Kliny z Kapelanką nie będzie przebiegała pod samymi oknami.Informacje o
                  wzroście cen mieszkań i administrowaniu uzyskałam w spółdzielni, ponieważ też
                  interesowałam się tą inwestycją.
                  • Gość: bilbao Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA-do hmm IP: *.autocom.pl 16.09.05, 09:04
                    czy po roku administrowania SM "oddaje" władzę i zawiązuje sięwspólnota i potem
                    nie mają do budynku praw? oczywiście jeśli w budynku wszyscy mieszkańcy
                    posiadają odrębną własność
                    proszę o wyjaśnienie
                    • Gość: hmm Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA-do hmm IP: 194.150.99.* 16.09.05, 12:23
                      Rozmowa z Celtem miala na celu uswiadomienie faktu ze na Lipinskiego budowane
                      sa mieszkania hipoteczne wlsnosciowe a nie spoldzielcze. Nie jest wiec mozliwe
                      w tej inwestycji tzw. rozliczenie koncowe o ktorym Celt wspominal, gdzie
                      faktycznie doplaca sie zazwyczaj ok 10% wartosci mieszkania. W mojej umowie
                      wyraznie napisane jest ze cena mieszkania jest stala i moze ulec zmianie tylko
                      w nastepujacych przypadkach:
                      - zmian wynikajacych z ustawy o vat
                      - zmian powierzchni nabywanego lokalu
                      - zmian wprowadzonych do lokalu przez Nabywce
                      Ww zapisy znajduja w kazdej umowie dewelopera z jakimi mialam okazje sie
                      zapoznac wiec nie rozumiem podnoszonych zarzutow. A ze ceny za dla nowych
                      klientow rosna z kadym miesiacem najlepiej chyba tlumaczy prawo rynku i rosnacy
                      popyt na mieszkania. Musisz przyznac ze rosnace ceny nie sa cecha
                      charakterystyczna tylko mieszkan budowanych przez spoldzielnie.
                      Slusznosc masz jednak z administrowaniem budynku przez spoldzielnie- narzuca
                      ona swe uslugi przez okres jednego roku- nie znaczy to jednak ze nie zawiazuje
                      sie wowczas wspolnota mieszkancow. I tu Bilbao masz racje ze po roku czasu
                      wspolnota ma prawo do wyboru swojego nowego administratora budynku.
                      Kwetia lokalizacji jest juz sprawa subiektywna i nie bede jej komentowac. Mnie
                      osobiscie i tak marzy sie domek na peryferiach Krakowa. Pozdrawiam...
                      • celt Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA-do hmm 16.09.05, 23:22
                        Co do przejmowania administracji przez wspólnotę po roku czy dwóch od oddania
                        budynku, to warto powiedzieć, że entuzjazm wspólnotowiczów wygasa mniej więcej
                        po takim czasie. Potem wszystkim jest obojętne, kto rządzi, byle tylko nie było
                        większych problemów. Dla narzuconego administratora taka sytauacja jest
                        wymarzona, na początku dostają biznes bez walki, bez żadnych przetargów, potem
                        nikomu nic się nie chce zmieniać, chyba że zdarzą się jakieś poważne machlojki.

Ważne jest rozróżnienie pomiedzy zarządzaniem a administracją wspólnotą, warto
                        się temu przyjrzeć. To taka uwaga dla przyszłych członków wspólnot. Ja właśnie
                        żegnam się ze wspólnotą i przeprowadzam się tam, gdzie marzy się "hmm", a nawet
                        bliżej, bo prawie do centrum. To dopiero będzie: zarząd, administracja,
                        księgowość i cały bajzel na głowie. Ale lata ze wspólnotą i we wspolnocie
                        wspominam bardzo dobrze. Mieszakalem tez w spoldzielnanym bloku i to byla
                        masakra, ale to byla bardzo duza spoldzielnia. Anyway, do tematu wracajac,
                        zycze, aby spoldzielnia tym razem okazala sie deweloperem do konca. A, i nie
                        zawsze kocowe rozliczenie to jest "zwyczajowe 10%". W Krakowie tu i owdzie
                        okazalo sie to zwyczajowym 30%;)
                        • Gość: KOLANNA Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA-do hmm IP: 10.30.41.* 19.09.05, 14:48
                          Jeżeli dobrze pamiętam z umowy - wspólnote mieszkaniowa możmemy zawiązać juz 2-
                          3 miesiące po odbiorze mieszkań, pod warunkiem, ze przeglosuje to 2/3
                          mieszkanców. Co do rozliczenia koncowego, tak jak napisala hmm, powod
                          podniesienia cen jest wyraznie zaznaczony w umowie, gdzie nie ma mowy o
                          koncowym rozliczeniu. Warto sie jednak przyjrzec nie tylko umowie, ale samemu
                          projektowi. My toczylismy walki o zmiany w umowie, a dopiero ostatnio
                          zorientowalismy sie, ze mamy idotyczne okna w mieszkaniu, o róznej wysokości, w
                          tym bardzo niski parapet i jedno okno do podlogi. charakterystyczne, ze
                          pan "techniczny" ze spoldzielni nic o tym nie wiedzial i nie potrafil tego
                          odczytac z planu - wyszlo dopiero u architekta....
                          • Gość: spółdzielca Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA-do hmm IP: *.itvision.pl 21.09.05, 15:36
                            Radziłbym jednak poradzić się prawnika. Interesowałem się tą spółdzielnią jakiś
                            czas temu i przy tej okazji byłem też u prawnika z ich propozycją umowy. To był
                            prawnik doświadczony w bojach ze spółdzielniami. Okazało się, że spółdzielna nie
                            może oferować meszkań z ceną ostateczną, bo nie taki jest mechanizm działania
                            spółdzielni. Do spółdzielni przystępują ludzie, którzy chcą wspólnie wybudować
                            mieszkania i podzielić się rzeczywiście powstałymi kosztami. Takie reguły
                            wynikają z prawa spółdzielczego i nie mogą być zmienione przez jakiekolwiek
                            umowy. To zresztą między innymi było jedną z przyczyn głośnego sporu
                            spółdzielców na Żabińcu. Mimo, że spółdzielnia oferowała stałe ceny, przysłała
                            na koniec rozliczenie końcowe. W ocenie tego prawnika ci spółdzielcy mieli
                            niewielkie szanse, bo zapis umowy o cenie stałej był nieważny prawnie. Może coś
                            się w prawie spółdzielczym od tego czasu zmieniło, ale raczej trzeba się co do
                            tego upewnić u prawnika.
                            • Gość: kolanna re;spoldzielca IP: 10.30.41.* 21.09.05, 16:50
                              Dzięki, nasz prawnik nie zwracał na to uwagi. Podobno coś się zmieniło w prawie
                              spółdzielczym i teraz bezpieczniej jest budowac ze spoldzielnia, a nie z
                              developerem, ale rzeczywiście nie wnikałam w szczegóły
                              • Gość: Pawel Re: re;spoldzielca IP: *.comarch.pl 22.09.05, 09:36
                                Jeśli chodzi o prawników, czy ktoś mógłby polecić jakiegoś sprawdzonego prawnika
                                ktory pomógłby przebrnąć przez umowy podpiswane ze spółdzielnią i służył radą w
                                całym tym procesie? Preferowane oferty na priva - P_Paszko@poczta.wp.pl
                                • Gość: MAT Re: re;spoldzielca IP: *.chello.pl 01.10.05, 19:41
                                  Co do umowy ze spółdzielnią to żeby było tak że pokrywa się wszystkie koszty to
                                  trzeba być członkiem spółdzielni a z tego co sie orjetuję to SM Staszica na
                                  lipińskiego podpisywała umowy bez wstąpienia kienta do spółdzielni.
                                  Ważne!!!!
                                  Proszę o kontakt osób które podpisały umowy ze SM Staszica na ul.Lipińskiego
                                  w celu wspólnego negocjowania ze spółdzielnią w razie jakiś uwag. W jedności
                                  siła. Mail: lucos@interia.pl
                                  Chcę zebrać listę osób do momentu oddania mieszkania. Gdy coś będzie nie tak to
                                  razem szybciej coś się załatwi.
                                  Narazie wydaje się wszystko ok.
                                  • Gość: Pawel Re: re;spoldzielca IP: *.comarch.pl 04.10.05, 12:45
                                    Witam,
                                    Myślę, że z tą listą to jest to dobry pomysł w razie gdyby były jakies problemy
                                    grupą można szybciej i prościej coś załatwić. A poza tym fajnie byłoby pozanć
                                    przyszłych sąsiadów :)
                                    • Gość: KLOS Re: re;spoldzielca IP: *.citynet.pl 11.10.05, 22:53
                                      Z ta lista to dobry pomysl MAT
                                      Ja sie już wpisałem
                  • radek9918 jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! 03.10.05, 10:26
                    Przecież na tych łąkach będzie skrzyzowanie Nowoobozowej (8 Pułku) z trasą
                    Pychowicką/Łagiewnicką bignącą od Armii Krajowej do Witosa, gdzieź przy takim
                    układzie drogowym miejsce na zabudowę?
                    • Gość: Yanek Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.technika.net.pl 03.10.05, 10:59
                      jest miejsce, powstaną tam bloki nie tylko SM, ale i developerów i to 10
                      piętrowe najprawdopodobniej :/
                      • radek9918 Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! 03.10.05, 16:08
                        bez żartów, takie inwestycje, to chodzi Ci chyba o tereny za rondem
                        Podhalańska/Pszczelna na łąkach między Nowoobozową i Zdunów (Salwator, Solak)

P.S. sprawdziłem na stronie SM Staszica, ten blok przy Turonia zaplanowali na
                        trasie Nowoobozowej, tzn. balkony/okna będą przy nowej ulicy - pogratulować
                        lokalizacji!!!
                        • Gość: Yanek Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 17:27
                          Ja jestem pewien że przy turonia powstaną także inne bloki bo jeden deweloper ma
                          tam poad 1 ha gruntu, fakt że część straci bo w rogu będzie miał skrzyżowanie,
                          ale to nie zmienia faltu że między Krokusową a Turonia powstanie kilka budynków.
                          • radek9918 Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! 03.10.05, 18:10
                            między Turonia a Krokusową to będzie trasa Pychowicka/Łagiewnicka czteropasmowa,
                            lokalizacja tam domów/bloków to nieporozumienie;
                            www.bip.krakow.pl/zalacznik.php?zal_id=512
                            SM Staszica buduje przy Turonia alemiędzy ul. ul. Ruczaj/Miłkowskiego,
                            www.dominium.pl/inwestycje/?id=3&inw=450
                            dla mnie przy planowanej Nowoobozowej to też wariacka lokalizacja
                            • Gość: Yanek Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 22:32
                              Zmieszczą, widziałem plan.
                              • radek9918 Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! 04.10.05, 07:50
                                proszę, daj namiary: linki lub nazwę dewelopera
                                • Gość: teq Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.technika.net.pl 04.10.05, 10:21
                                  przykro mi ale nie mogę. Tej lokalizacji nie ma jeszcze w ofercie i myślę że do
                                  początku budowy upłynie ok 3 lat tak więc pierwsza oferta na rynku powinna
                                  pojawić się pod koniec 2007 roku.
                                  • Gość: dadziowa Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 10:01
                                    O czy mówicie???? Mieszkam na Zbrojarzy i właśnie zaklepałam mieszkanie na
                                    Turonia w sm Staszica. Gdzie ma być czteropasmówka???? Przecież tam są domki,
                                    bloki i dopiero niedawno doczekaliśmy się po iluśtam latach jakiejś "porządnej"
                                    asfaltówki z jednym chodnikiem! Jakoś trudno mi sobie wyobrazić gdzie i w jaki
                                    sposób miałaby tam powstać czteropasmówka :-/
                                    • radek9918 Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! 13.10.05, 20:38
                                      więc tak,
                                      droga dwujezdniowa (po dwa pasy w każdym kierunku to obecna ul. Lipińskiego
                                      (niejako przedłużenie Kapelanki) natomiast od Miłkowskiego w kierunku obecnego
                                      skrzyżowania Podchalańskiej/Pszczelnej/Zalesie/Obozowej droga jednojezdniowa
                                      (robocza nazwa Nowoobozowa) i właśnie ta ulica będzie biegła pod oknami
                                      planowanego bloku SM Staszica - O ILE MAPKA NA STRONIE SPÓLDZIELNI POKAZUJE
                                      WŁAŚCIWIE PLANOWANĄ LOKALIZACJĘ BLOKU PRZY TURONIA, siła rzeczy blok będzie
                                      umiejscowiony na "łące" między ul. Miłkowskiego i ul. Ruczaj
                                      • Gość: dadziowa Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 09:09
                                        No to nadal nie rozumiem o co to halo?? Przecież tam już jest taka ulica??!! A
                                        blok będzie stał dokładnie na łące między ulicami Turonia/Ruczaj/Miłkowskiego
                                        (bardzo fajna lokalizacja, nawiasem mówiąc), więc drogi nie będzie pod oknami
                                        tylko dużo dużo dalej, na drugim końcu ulicy Ruczaj, nawet z okien jej nie
                                        będzie widać. No, może z 4 piętra...
                                        • radek9918 Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! 14.10.05, 13:19
                                          O Boże, ta ulica powstanie i zajmie część tej łąki, proszę spojrzeć na mapę i
                                          przedłużyć ul. Lipińskiego: przecinamy ul. Miłkowskigo (śmietnik i dom z
                                          drewnianym ogrodzeniem do wywłaszczenia), przecinamy ul. Ruczaj i dalej między
                                          blokami położonymi przy ul. Krokusowej i ul. Pszczelnej do skrzyżowania
                                          Pszczelna/Podchalańska (tam będzie rondo), tak więc blok SM Staszica będzie
                                          zlokalizowany między obecną ul. Turonia i nowopowstałą ul. Nowoobozową:
                                          a tu masz dokładniej:
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=29070382img373.imageshack.us/img373/7765/kapelnkakliny4em.jpg
                                          • radek9918 Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! 14.10.05, 13:22
                                            sorki
                                            raz tak:
                                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=29070382
                                            i tak:
                                            img373.imageshack.us/img373/7765/kapelnkakliny4em.jpg

• Gość: dadziowa Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 10:18
                                              No to już wszystko jasne :-0 Jeśli to prawda to ładne jajo!
                                              Tak przy okazji spółdzielni Staszica. Czy ktoś może mi wytłumaczyć taką
                                              sytuację: podpisałam umowę na 3-pokojowe mieszkanie 57,07 m z z adnotacją, ze
                                              bardzo zależy mi na mniejszym metrażu 53 z kawałkiem też 3 pokoje. Pani w
                                              spółdzielni zbywała mnie dwa tygodnie obietnicami o jakimś panu (mam wrażenie,
                                              ze wirtualnym), który to zaklepał sobie dwa mieszkania i z któregoś na pewno ma
                                              zrezygnować. "Pan" rezygnował ponad tydzień, ja codziennie dzwoniłam do
                                              spółdzielni z pytaniem czy już coś wiadomo, w końcu wczoraj pani powiedziała:
                                              pan ma się spotkać jeszcze z prezesem i wtedy podejmie decyzję, które mieszkanie
                                              bierze (nr 7 albo 34) ale w trakcie rozmowy ze mną pani mówi nagle: dobrze!! To
                                              proszę przyjechać w środę i ma pani już przygotowaną umowę na mieszkanie nr
                                              34!!!! Nic nie rozumiem... Sprawa jest jeszcze o tyle ważna, ze mieszkana różnią
                                              się wielkością tarasu, jedno ma 29 metrowy a drugie 9 metrowy. Mnie się
                                              "dostało" ofkors z tym mniejszym :-/ Ale sprawa z panem, który ponoć nie
                                              zdecydował a nagle pani zadecydowała za niego wydaje mi się MOCNO NACIĄGANA. Czy
                                              ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi??
                                              • Gość: kolanna Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.chello.pl 15.10.05, 12:54
                                                A gdzie masz to mieszkanie? Tzn. z ktorej strony bloku? Bo ja sie zastanawiam
                                                (powaznie) nad zamiana moich 52 m2 na 57m2, ale zostaly tylko na parterze i
                                                pani w spoldzielni powiedziala mi, ze nikt nie bedzie rezygnowal z 57m2 na
                                                pietrach i nie mam szans na zamianae mieszkania. Rany, zanim oni wybuduja ten
                                                blok, wykoncza mnie psychicznie! Prosze o kontakt: kolanna@poczta.onet.pl.
                                                Pozdrawiam!
                                              • Gość: kolanna Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.chello.pl 15.10.05, 12:56
                                                Przepraszam, tak sie podekscytowalam mozliwoscia zamiany, ze nie zauwazylam, ze
                                                chodzi o Turonia a nie o Lipinskiego. A wiec dalej zostaje z 2 pokojami :-(....
                                      • mitet Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! 16.10.05, 21:51
                                        Blok chyba bedzie ale gdzie znajdę przebieg trasy ul. Nowoobozowej, czy będzie to przedłużenie w linii prostej ul. Lipińskiego ( na odcinku do ul. Ruczaj)- nagroda za wsparcie
                                        • radek9918 Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! 19.10.05, 16:50
                                          zob. powyżej
                                        • Gość: klos Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.crowley.pl 31.10.05, 15:52
                                          Mają być wybudowane dwie drogi
                                          Jedna równoległa do ul. ruczaj łączaca kobierzyńską z zakopiańską, biegnie ona
                                          na pd od ruczaj ale tuż przy niej i łączy się z zakopiańską gdzieś pomiędzy
                                          such a siostry faustyny
                                          Druga łączy tą wyżej opisaną z kapelanką i idzie tak jak lipińskiego
                                          • Gość: mitet Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 19:27
                                            Po dokładnym sprawdzeniu trasy "nowoobozowej" i miejsca bloku przy turonia należy zakładać ,że oś tej ulicy będzie w odległości 70-75 m od ściany zachodniej, ta przestrzeń prawdopodobnie ulegnie w jakimś stopniu zabudowie.
                                            Ulica "nowo-zowa" nie powinna być problemem dla tego bloku, a zimą rozwiąże problem z dojazdem.
                                            Dobry widok z góry - earth.google.com
                                            • Gość: kora Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.crowley.pl 04.11.05, 12:44
                                              chyba 75 cm,
                                              jesli budynek stanie wg wskazań jak na stronie SM, to budynek bedzie w ostrej
                                              granicy chodnika i ulicy Turonia od wschodu i ul. Nowoobozowej od zachodu,
                                              wiecej miejsca tam nie ma
                                              • Gość: mitet Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 14:57
                                                Nie pomyliłem jednostek ( sprawdzałem dokładnie ), na stronie spółdzielni lokalizacja jest nieprawidłowo pokazana . Spółdzielnia ma działkę u zbiegu ulic turonia i ruczaj.
                                                Ps. Kora nie masz niestety racji, miejsca trochę tam jest. Zgadzam się natomiast
                                                , że będzie w "ostrej granicy" ulicy turonia
                                                • Gość: kora 04 Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.crowley.pl 05.11.05, 09:25
                                                  pomyłka na stronie SM?!,
                                                  to zmienia postać rzeczy, ale pojawia się inny problem, kto (chyba, że nie
                                                  będzie wiedział) zechce miszkać tak blisko trasy łagiewnickiej (dla
                                                  przypomnienia 4 pasy ruchu między Armii Krajowej a Witosa), to będzie szaleństwo
                                                  • Gość: mitet Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 09:44
                                                    Chyba ktoś chce tam mieszkać, bo sprzedali wszystko oprócz parteru.
                                                    Trasa łagiewnicka -pychowicka to chyba jest bardziej tam potrzebna , nowoobozowa
                                                    jako kolejna droga do centrum przeniesie korki na kapelanke i brożka i dalej do wisły.
                                                  • Gość: kora 04 Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.crowley.pl 06.11.05, 12:01
                                                    pytanie brzmi: czy kupujacy wiedzieli (byli informowani przez inwestora) w jakim
                                                    sąsiedztwie nabywają mieszkania, że pod nosem powstanie "wewnętrzna" obwodnica
                                                    miasta???
                                                  • Gość: mitet Re: jaki blok S.M. STASZICA przy Turonia?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 15:01
                                                    Kupujący nieruchomość powinni sami sprawdzić gdzie się ona znajduje, co jest i co będzie w jej otoczeniu, nie jest to rola sprzedającego.
                                                    Obwodnica w odległości 200 m nie jest moim zdaniem problemem dla tego budynku o ile on i ona powstanie. Problem trochę polega na tym , że duży popyt i ograniczona podaż powoduje zamęt i przedmiotami transakcji są wirtualne projekty bez decyzji o lokalizacji i pozwoleń na budowę, najpierw się kupuje a potem sprawdza ( koniec pasa lotniska, cmentarz, komunałki, agencje, oczyszczalnia , wysypisko) i stres gotowy .
                                                  • radek9918 S.M. STASZICA a kodeks etyki dewelopera 06.11.05, 20:21
                                                    Gość portalu: mitet napisał(a):

> Kupujący nieruchomość powinni sami sprawdzić gdzie się ona znajduje, co jest i
                                                    > co będzie w jej otoczeniu, nie jest to rola sprzedającego.
                                                    >
                                                    powyższe zdanie jest wg mnie skandalem, właśnie o to chodzi, że uczciwy
                                                    deweloper powinien uprzedzić co będzie (co jest planowane) w okolicy budowy

Obwodnica w odległości 200 m nie jest moim zdaniem problemem dla tego budynku o
                                                    > ile on i ona powstanie. Problem trochę polega na tym , że duży popyt i ogranic
                                                    > zona podaż powoduje zamęt i przedmiotami transakcji są wirtualne projekty bez d
                                                    > ecyzji o lokalizacji i pozwoleń na budowę, najpierw się kupuje a potem sprawdza
                                                    > ( koniec pasa lotniska, cmentarz, komunałki, agencje, oczyszczalnia , wysypisk
                                                    > o) i stres gotowy .
                                                    >
                                                    inną sprawą jest owczy pęd ludzi i brak roztropności, obiektywnie sytuacja
                                                    wymusza łapanie wszystkiego jak leci, jednakże sytuacja na rynku nie jest
                                                    wytłumaczeniem dla bezszczelności dewelopera, który ukrywa, że pod oknami
                                                    wybudowanych bloków powstanie (chodźby za kilka lat) trasa szybkiego ruchu.
                                                    (na marginesie 200m lub mniej do jest między planowaną trasą łagiewnicką a ul.
                                                    Zbrojarzy, więc nie kłam o tych odległościach)

Ludzie opamietajcie się zanim wydacie kasę pofatygujcie się do biura planowania
                                                    przestrzennego i zorientujcie sie co jest w planie lub w studium.
                                                  • Gość: mitet Re: S.M. STASZICA a kodeks etyki dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 22:33
                                                    Pani(e) Radek 9918 zarzucasz kłmstwo nie mając informacji o lokalizacji ,mierzyć umiem, od nowoobozowej 70 m, od tzw. trasy łagiwenicko-pychowickiej 200m, , są w tej chwili do tego całkiem przyzwoite możliwości jeżeli ktoś uważa że jest 3m i 12m ma do tego prawo. Deweloperem nie jestem, nie jestem też z branżą biznesowo związany.
                                                    Wywoływaniwe histerii i uprzedzeń dotyczących projektów trochę mnie zastanawia. Każdą lokalizację w Krakowie można krótko mówiąc położyć. Dyskusja dotyczy budynku wielorodzinnego - bloku . W bloku tak naprawdę bardziej denerwuje sąsiad za ścianą (chcesz spać a go akurat "wzmogło")jest to miejsce gdzie spokoju i porządku nie zaznasz , obwodnica za jedną ulicą i dwoma pasami zabudowy to nie jest problem dla tej lokalizacji , obowodnica ta będzie problemem dla już istniejących budynków które są w tej chwili w jej osi lub pierwszym pasie zabudowy.Nie rozumiem co ma z tematem wspólnego ulica zbrojarzy.
                                                    Ps. Z uwagi na to że na tym terenie może niedługo straszyć ,inwestycje w infrastrukturę są tam niezbędne , czas się tam zatrzymał w złym tego słowa brzmieniu.

Pozdrawiam
                                                  • radek9918 Re: S.M. STASZICA a kodeks etyki dewelopera 07.11.05, 09:28
                                                    w tym sęk, że ja tu mieszkam i dobrze znam warunki budowy trasy łagiewnickiej,
                                                    mój dom lezy w pasie drogowm i będzie wywłaszczony,
                                                    współczuje tym, którzy tez tu przyjdą mieszkać, uważam iż SM Staszica czy
                                                    jakikolwiek inny deweloper budujący w rejonie ul. uk. Turonia, Krokusowej,
                                                    Zbrojarzy zrobi ludziom świństwo
                                                  • Gość: kora 04 Re: S.M. STASZICA a kodeks etyki dewelopera IP: *.crowley.pl 07.11.05, 18:06
                                                    to wszystko bez sensu
                                                  • Gość: 1 Re: S.M. STASZICA a kodeks etyki dewelopera IP: *.citynet.pl 24.11.05, 18:54
                                                    o:)
                                                  • Gość: mm Re: S.M. STASZICA a kodeks etyki dewelopera IP: *.ing.uj.edu.pl 30.11.05, 11:01
                                                    Bylem w Biurze Planowania Przestrzennego i widzialem na własne oczy wytrasowaną
                                                    ulice "Nowoobozową". Pani poinformowala mnie, że ta ulica powstanie bo jest
                                                    strategiczna dla komunikacji miejskiej. Proszę się przejść w rejon Polany
                                                    Żywieckiej i zobaczyc na własne oczy jak wygląda wyczyszczony z zabudowań pas
                                                    przeznaczony pod tą ulicę. Wzdłuż tego pasa ciągną kanalizację itp. W
                                                    Spółdzielni nie kwapili sie do informowania na ten temat. W rejonie ul. Turonia
                                                    rzeczywiście jest tylko jeden dom stojący "na drodze", który zapewne będzie
                                                    wywłaszczony (zreszta nie ma go w aktualnych planach zabudowy miasta). Wiele
                                                    budynków stojących wzdłuż planowanej Nowoobozowej nie zachowało odległości od
                                                    osi jezdni i zachodzi na pas ochronny.
                                                    Dlatego współczuje tym, którzy zdecydowali sie na Turonia. Prędzej czy później
                                                    wyląduje im pod blokiem ulica o charakterze Kobierzyńskiej.
                      • radek9918 blok między Turonia i NowoObozową 02.04.06, 17:43
                        a jednak blok powstanie między ul. Turonia i wybudowaną za ok 2-3 lata ul.
                        Nowoobozową, są już dokładniejsze dane na stronie spóldzileni
    • Gość: ama Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: *.itvision.pl 22.09.05, 13:32
      prawdę mówiąc poziom obsługi w tej spółdzielni jest okropny. Najpierw pokazali
      mi działkę, niestety nie tę, na której później rozpoczęto budowę. Potem okazało
      się, że szacowany koszt budowy jest wyższy o dwadzieścia kilka tysięcy, bo
      zapomnieli o udziale w drodze (aż strach pomyśleć co mogło wyjść przy
      rozliczeniu końcowym). Następnie wyszło na jaw, że budynek na działce obok
      budowany również przez tę spółdzielnię będzie miał 4 kondygnacje, a nie 2,5 jak
      było w projekcie pierwotnym. A na dodatek teraz nie chcą mi zwrócić udziału
      członkowskiego w związku z naszym wycofaniem się z umowy, mimo że dawno upłynęły
      terminy tego zwrotu wynikające ze statutu spółdzielni.
    • Gość: woj Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: *.dop.krakow.pl 26.09.05, 18:54
      zadzwon a dowiesz sie o niej sporo 501030701
    • Gość: go-ha Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! IP: 194.150.99.* 09.10.05, 19:38
      W zwiazku z nowozaistniala sytuacja dotyczaca wprowadzenia aneksu do umowy (w
      sprawie wprowadzenia subkonta) mam kilka pytan.
      1. Czy ktokolwiek z kupujacych podpisal umowe przelewu wierzytelnosci na
      zabezpieczenie?
      2. Czy nowy aneks jest zgodny z podpisana juz wczesniej umowa kupna lokalu?
      Moze ktos konsultowal juz aneks z prawnikiem...
      Nie rozumiem bowiem zmiany numeru konta bankowego w zwiazku z zaciagnieciem
      przez spoldzielnie kredytu skoro budowa finansowana jest ze srodkow nabywcy.
      Czekam na odpowiedz przyszlych lokatorow...
      • Gość: Moon Re: Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! IP: *.autocom.pl 10.10.05, 16:58
        Zmiana konta nie wymaga aneksowania umowy.Wystarczy informacja.Czy ktos zna tresc aneksu??Bo ja nie moglam sie o tresc aneksu dopytac.Mozna byc nieufnym gdy ktos tak zalatwia sprawe.Podejrzewam ze spoldzielnia nie dysponujac pieniedzmi zaciaga kredyt na nowa inwestycje,unikajac w ten sposob finansowania jednej inwestycji ,,druga" Tworzac subkonto stanowiace zabezpieczenie kredytu mozna obawiac sie ze nasze srodki zostana zablokowane przez bank co moze spowodowac ,,slimaczenie" sie inwestycji przy Lipinskiego.Dopoki nie zobacze tresci aneksu to tylko moje domysly
        • ppaszko Re: Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! 11.10.05, 09:23
          Witam,
          Chwila, chwila jaki aneks i dlaczego nic o tym nie wiem :( Co ta spółdzielnia
          znów wykombinowała i czy to dotyczy wszystkich lokatorów ? Od kiedy wiadomo wam
          o tym aneksie, i czy ktoś zna jego treść. Muszę pewnie przedzwonić do
          spółdzielni i popytać ale może ktoś już coś wie na ten temat ?
          • Gość: go-ha Re: Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! IP: 194.150.99.* 11.10.05, 12:48
            Aneks pojawil sie w rozmowach tydzien temu i nie dotyczy on chyba wszystkich
            nabywcow mieszkan. Spoldzielnia zaciagnela bowiem kredyt na nowa inwestycje i
            bank nakazal jej wprowadzenie subkonta, na ktore beda wplywaly pieniazki czesci
            lokatorow Lipinskiego. Ale widze ze jak na razie ten problem dotyczy chyba
            tylko mnie na tym forum... Czekam na kolejne informacje...
            • Gość: Moon Re: Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! IP: *.autocom.pl 11.10.05, 13:47
              Go-Ha.Ja mam ten sam problem i bedzie dotyczyl wszystkich mieszkancow.Tylko podzielili to partiami i narazie tylko czesc lokatorow dostala aneksy.Przeslalam aneks do prawnika i jak tylko mi odpowie to napisze
            • Gość: Moon Re: Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! IP: *.autocom.pl 11.10.05, 20:08
              Nie jestes sama,mnie tez zostal przedstawiony aneks.Wiem ze podobnych ,,szczesliwcow" jest narazie osmiu.A w grudniu przybeda nowi.Zastanawiam sie wedlug jakich kryteriow zostalismy wybrani.Po konsultacjach z prawnikiem zloze podpis pod aneksem i bede sie modlic zeby spoldzielnia nie przeliczyla sie ze swoimi inwestycjami
              • Gość: KLOS Re: Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! IP: *.citynet.pl 11.10.05, 23:05
                Przecież umowa nie wymusza podpisywania zadnych aneksów a w umowie masz podany
                nr konta na które przelewasz kase
                Nie podpisujesz aneksu i po sprawie
                • Gość: go-ha Re: Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! IP: 194.150.99.* 12.10.05, 13:52
                  Mnie takze informuja ze jest 8 aneksow do podpisania- a jednoczesnie szantazuja
                  ze wszyscy juz zlozyli podpis tylko nie my. Pan prezes dostaje bialej goraczki
                  w rozmowach z nami i oskarza o przedluzanie sprawy. Moon czy podpisales/as juz
                  aneks i skonsultowales/as go z prawinikiem??
                  • Gość: Moon Re: Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! IP: 213.76.134.* 12.10.05, 15:26
                    Po konsultacjach z prawnikiem podpisalam aneks do umowy a takze zlozylam podpis
                    na umowie przelewu wierzytelnosci na zabezpieczenie,ktora podpisala
                    spoldzielnia z bankiem FORTIS,w czesci dotyczacej nas nabywcow przy
                    ul.Lipinskiego,tj. ze przyjmuje do wiadomosci,ze pieniadze ktore wplacamy
                    stanowia zabezpieczenie zaciagnietego przez SM kredytu i wplywaja na konto,
                    ktore zostalo wprowadzone aneksem.W aneksie zmieniono takze terminy rat.
                    Nastepna rate mam wpalcic dopiero w lutym 2006 co przyznam bardzo mi odpowiada.
                    Mam nadzieje, ze prawnik sie nie myli.Pozdrawiam.
                  • Gość: KLOS Re: Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! IP: *.kompania.net 12.10.05, 16:46
                    Ciekawa sprawa z tymi aneksami. Mnie np. o niczym nie poinfomowano. I się z tego cieszę. Nawet chyba wiem kogo aneksy dotyczą. Wpisujcie sie na liste do niejakiego lucos@ coś tam coś tam. Może poznam swoich sąsiadów.
                    • Gość: Moon-ducio24@wp.pl Re: Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! IP: *.autocom.pl 12.10.05, 18:15
                      Pana radosc jest zbyt przedwczesna.Kolejna ,,szczesliwa",,8" juz w grudniu.Zastanawiam sie co ma pan na mysli piszac,,chyba wiem kogo aneksy dotycza"?Prosze podzielic sie swoimi przypuszczeniami :) Pozdrawia sasiadka z ,,przyszlego" 2 pietra :)
                      • ppaszko Re: Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! 13.10.05, 09:57
                        Hmm ... coś dziwna sprawa z tymi aneksami, wczoraj chyba z 3 razy rozmawiałem z
                        paniami w spółdzielni oraz panem zajmującym się inwestycjami, sam oczywiście nie
                        wspominałem o aneksach, ale też nikt o niczym mnie nie informował. Dodam iż
                        pytałem ze dwa razy czy coś ciekawego lub nieciekawego dzieje się z inwestycja
                        na Lipińskiego z odpowiedzi wynikało że pracę idą zgodne z harmonogramem a nawet
                        lepiej i nie ma się czym przejmować :) Dzisiaj będę tam chyba osobiście i nie
                        wiem czy wspominać coś o aneksach, czy może lepiej nie? Czy wszyscy którzy tutaj
                        się wypowiadają są członkami spółdzielni, czy może kupuja mieszkanie na prawach
                        developerskich?
                        P.S.
                        Może warto jakoś dzielić się informacjami, jak ktoś coś będzie wiedział
                        ciekawego nich pisze, zawsze w razie problemów będzie się można zebrać całą
                        grupą i przypuscić zmasowany atak :) Oczywiście lepiej nie zakładać że będą
                        jakieś problemy :)
                        Ja na listę się wpisałem. Tylko coś ona taka niemrawa :)
                        • Gość: kolanna Re: Lipinskiego- aneks do umowy... WAZNE!!! IP: *.chello.pl 15.10.05, 13:05
                          Witam! Moj maz w byl w srode w spoldzielni i nic nie mowili o aneksie do umowy.
                          Mam wrazenie, ze w takiej sprawie mozna wygrac tylko, jesli sie postawimy
                          grupowo, skoro spoldzielnia kogos szantazuje psychicznie, ze "wszyscy juz
                          podpisali". Wykorzystuja fakt, ze nie mamy ze soba kontaktu i klamia. Nawiasem
                          mowiac nam sie zdarzylo pierwszy raz zlozyc pismo (o przebudowe mieszkania) bez
                          upominania sie o potiwerdzenie otrzymania z pieczatka - no i oczywiscie po
                          miesiacu czekania na odpowiedz zadzwonilismy i dowiedzielismy sie, ze pismo
                          zginelo. Przepraszam - uslyszelismy, ze nigdy nie bylo takiego pisma. trzeba
                          pilnowac kadzego detalu, no naprawde.....
    • Gość: Risto80 Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: *.motorola.com 05.12.05, 14:24
      ... a do tego wszystkiego nie uaktualniają swoich ogłoszeń na różnych
      portalach... nie oni jedni zresztą, ale krew człowieka zalewa, jak 2/3
      mieszkania z listy są już dawno sprzedane i się tylko czas traci na obdzwanianie
      agencji, żeby usłyszeć "nieee, to? To już dawno nieaktualne..." :-//

Pozdrawiam wszystkich sfrustrowanych poszukiwaniami mieszkania w Krakowie...
      • Gość: kolanna Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: *.krakow.agora.pl 13.01.06, 10:01
        Witam po przerwie. Co słychać ws. aneksów? Sprawdzaliscie Panstwo aktualność
        projektu mieszkania, który macie załaczony do umowy? Tak sobie pytam, ponieważ
        ja otrzymalam nieaktualny, jak się okazało u architekta - chodzi konkretnie o
        okna. Potem jednak zobaczylam, ze okno jest wybudowane wg projektu ze
        spoldzielni. Ostatecznie,po wykonaniu kilku telefonów, okazalo się, że
        architekt ma aktualny projekt, a spoldzielnia daje stary projekt do umow i w
        dodatku WYKONAWCA również MA NIEAKTUALNY PROJEKT BUDOWY! W kazdym razie 1 okno
        w mieszkaniach 52m2 (nie wiem jak w innych) w salonie jest od sufitu do podłogi
        i jest nieotwierane. Pozdrawiam!
        • Gość: go-ha Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: *.ramtel.pl 15.01.06, 19:56
          U nas bez szczegolnych zmian. Aneksu do umowy nie podpisalismy pomimo
          goraczkowych staran spoldzielni i oskarzen kierowanych pod naszym adresem.
          Wspolpaca pomiedzy nami uklada sie jednak na nowo i wlasnie konsultujemy
          ostanie poprawki u architekta- jak zawsze na ostatnia chwile :)
          Pozdrawiam wszystkich...
          • Gość: kolanna Re: LIPIŃSKIEGO - S.M. STASZICA IP: *.krakow.agora.pl 17.01.06, 12:16
            A to dziwne, ze tak sobie wybieraja pojedyncze osoby.
            • Gość: byku Re: Lipińskiego SM Staszica IP: *.citynet.pl 02.04.06, 01:49
              czy znacie jakis inny nr telefonu do Staszica niz ten z www. W gole sie nie mozna do nich dodzwonic. Developer widmo??
    • Gość: sasiad Budowa Lipinskiego IP: *.ramtel.pl 18.04.06, 23:06
      Halo, co tu tak cicho. Jak wam sie podoba powstajacy bloczek? Generalnie nie
      jest zle chociaz mam kilka zastrzezen. Po pierwsze, jeden potezny balkon na
      parterze nad wjazdem do garazu. Wedlug planow mialy byc trzy osobne balkony jak
      na wyzszych pietrach. Wyglada to paskudnie. Dodatkowo malo estetycznie
      wygladaja tez wystajace wywietrzniki od garazu. Drugie zastrzezenie budzi niski
      parter w zasadzie wystajacy niewiele ponad poziom pobliskich alejek. Istotnym
      uchybieniem sa rynny biegnace pionowo pomiedzy balkonami a oknami;hmm... nawet
      bloki z wielkiej plyty dookola maja zrobiony pion idacy od dachu do kanalizacji
      wewnatrz budynku.Pierwszy raz widze zeby budynek wielorodzinny mial taki system
      odprowadzania wody z dachu. Fakt ten spowodowany jest jednak kiepska
      konstrukcja dachu. Kolega, ktory ma widok na nowopowstajacy budynek z
      pobliskiego wiezowca mowil mi, ze dach zbudowany jest z plyt pokrytych papa i
      utrzymywanych przez drewniane legary. Mozna zauwazyc, ze pomiedzy sufitem
      ostatniego pietra a dachem nie ma przestrzeni, jaka byc powinna przy tego
      rodzaju konstrukcjach (wystarczy przypatrzec sie blokom dookola). To powoduje,
      ze sufit przyszlych mieszkancow czwartego pietra bedzie zarazem dachem budynku.
      Wspolczuje, bo to oznacza upal w lecie i wychladzanie mieszkania w zimie. Zatem
      tak mizerna konstrukcja dachu powoduje, ze nie mozliwe jest zastosowanie pionu
      wewnetrznego gdyz dach musialby byc nieco pochylony do srodka, a to
      spowodowaloby gromadzenie sie sniegu na dachu, ktory moglby nie wytrzymac.Tak
      poza tym to jak na razie chyba jest OK. Pozdrawiam przyszlych mieszkancow i
      czekam na Panstwa uwagi.
      • Gość: kolanna Re: Budowa Lipinskiego IP: *.krakow.agora.pl 24.04.06, 15:14
        Witam! Fajnie, że się ktoś odezwał :-) Parter rzeczywiście jest dość niski, ale
        to głównie problem mieszkańców tego poziomu - może byli uświadomieni w tym
        temacie? Ja się w każdym razie ciesze, że jestem przynajmniej na I p. A czy
        ktoś z Państwa ma informacje nt.realnego terminu oddania? Chyba nie bedzie
        obsuwy, na razie nawet im to idzie.... Serdecznie pozdrawiam!
        • Gość: sasiad Re: Budowa Lipinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 20:30
          Wedlug mnie budowa przebiega zgodnie z harmonogramem. Slyszalem, ze
          spoldzielnia chce oddac budynek nawet wczesniej (we wrzesniu) gdyz pragna
          ruszac z nastepna inwestycja. Co do parteru to rzeczywiscie moze Ci, ktorzy
          nabyli mieszkania na tej kondygnacji wiedzieli ze bedzie nisko.
          • ppaszko Re: Budowa Lipinskiego 29.04.06, 00:04
            No coż, faktycznie wygląda że budynek będzie oddany w terminie. Jak na razie
            spółdzielnie nie przewiduje jego wcześniejszego oddania (informacja z dzisiaj ze
            spółdzielni). Mieliśmy okazję pooglądać mieszkanie od wewnątrz i muszę
            powiedzieć że mam mieszane odczucia, a już zwłaszcza jeśli chodzi o dziurę
            między pokojem a łazienką gdzie ma być cała skrzynka rozdzielcza (tak to
            przynajmniej zrozumiałem) mam tylko nadzieję że nie bedzie zbyt wystawać :(
            jakoś na projekcie tego nie widzę ale też nie za bardzo umiem je odczytać :)
            Parter faktycznie trochę niski,niby budynek będzie ogrodzony ale to ogrodzenie
            chyba jakoś blisko budynku będzie :| Bo ten plac spółdzielni nie jest chyba za duży.
    • Gość: Staszek Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.autocom.pl 30.04.06, 13:32
      Powinni sie zmiescic w terminie.Chociaz wolno im to idzie.Pozdrawiam przyszlych sasiadow i zycze milego dlugiego weekendu :)
      • Gość: Tomek Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.ghnet.pl 07.05.06, 21:40
        Witam wszystkich, dostałem od SM aneks i nakaz zapłaty waloryzacji ceny
        mieszkania do połowy maja. W umowie była wyłącznie mowa o rozliczeniu końcowym
        i ani słowa o dopłatach waloryzacyjnych w trakcie budowy. Coś przeoczyłem?
        Ja odesłałem aneks bez podpisu.
        Czy wy także coś takiego otrzymaliście?
        T.
        • Gość: kolanna Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.krakow.agora.pl 09.05.06, 15:08
          Owszem i również mamy wątpliwości. Na razie nie mozemy wyegzekwowac wyceny
          zmian w mieszkaniu i zastrzeglismy, ze nie zaplacimy waloryzacji, dopoki nam
          nie wycenia przebudowy. I tak sobie rozmawiamy...
          • Gość: pokor Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.citynet.pl 31.05.06, 20:44
            Możesz olać spółdzielnie i możesz zrobić to bezpośrednio z wykonacą czyli Fronton dane powinny być w internecie
        • Gość: prawnik71 Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.citynet.pl 31.05.06, 22:03
          Hej
          Sam szukam mieszkania i czesto dostawalem wzory umow zapisami dotyczacymi indeksacji (waloryzacja) ceny 1 m2 mieszkania oraz z innymi niezgodnymi z prawem punktami.
          Praktyki developerów dotyczące waloryzacji cen sa niezgodne z prawem. Nie wazne czy zostaly one zapisane w umowie. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów jasno wypowiedział się na ten temat
          Przypuszam że chcą podpisania aneksów aby usankcjonowac zmiane ceny tak aby nie wynikala ona wprost z waloryzacji ceny (tylko jako obopolna zogda stron na podwyższenie ceny:) .
          Wyroki Sadów w tej sprawie możesz znaleźć na stronach UOKIK.
          www.uokik.gov.pl - Rejestr klauzul niedozwolonych
          wystarczy wybrac branze "nieruchomosci" i milej lektury:)

to jest jeden z wyroków:
          Koszt budowy 1m2 GUS
          21 grudnia 2004 r. sygn. akt XVII Amc 69/03 Lp. 284
          Data wydania i sygnatura: 21 grudnia 2004 r. sygn. akt XVII Amc 69/03
          Sad Okręgowy w Warszawie Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów

Powód: Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Pozwany: Sosnowiecka Spółdzielnia Budownictwa Mieszkaniowego Nowa w Sosnowcu

Postanowienie wzorca umowy uznane za niedozwolone:
          Koszty budowy 1 m2 powierzchni całkowitej może się zmienić w zależności od wzrostu czynników cenotwórczych i budowlanych mających wpływ na koszt budowy
          Uwagi:
          data dokonania wpisu:
          wykreślenia wpisu 22 lutego 2005 r.
          • Gość: kolanna Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.krakow.agora.pl 08.06.06, 09:35
            No tak, ale zapewne jak będą chcieli podnieść cene to ijak jakos podniosą...
            Mam pytanie do przyszłych sąsiadów - czy orientujecie się Państwo, który
            miesiąc woddania końcu jest prawdopodobny - wrzesien czy pazdziernik? Czy ktoś
            może oglądał juz swoje mieszkanie - jak to wszystko wygląda? Pozdrawiam!
            • Gość: go-ha Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.ramtel.pl 08.06.06, 17:31
              Witam po przerwie :)

Na poczatku zapytam z niedowierzaniem: czy naprawde sa jeszcze przyszli
              mieszkancy bloku ktorzy nie widzieli swoich mieszkan? My naturalnie
              skorzystalismy z tej mozliwosci i regularnie podpatrywalismy prowadzone prace.
              Moje odczucia sa pozytywne, jednak ostateczna ocene podejmie specjalista, ktory
              dokona odbioru mieszkania. Moge jedynie powiedziec ze jestem zauroczona kolorem
              elewacji budynku- jest swietnie dobrany. Teraz czekam z niecierpliwoscia na
              dokonczenie prac wokol budynku- drogi dojazdowej do garazu podziemnego i
              zagospodarowania terenu oraz na slynna juz donice posrodku klatki schodowej.
              Informacji na temat zakonczenia prac budowlanych i odbioru mieszkan nie
              posiadam ale zapytanie nadal podtrzymuje...

Pozdrawiam...
              • Gość: Moon Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.autocom.pl 08.06.06, 19:38
                No kolor elewacji bomba mam foteczki :)
                • Gość: kolanna Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.krakow.agora.pl 29.06.06, 16:22
                  Witam! Czy podpisaliście Państwo aneks do umowy? jestem ciekawa, czy ktoś
                  oprócz nas się opiera....
                  • Gość: hugo Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.rtk.net.pl 01.07.06, 13:19
                    nie wiem czemu wszyscy sie tak podniecaja kolorem elewacji
                    fakt wyroznia sie z otoczenia ale bez przesady

ja sie raczej zastanawiam jakie jeszcze niespodzianki oprocz aneksow szykuje dla nas Staszica

a co sadzice o tekscie ponizej dotyczacym urzedu ochrony konsumetow i konkurencji bylem na stronach uokik i wyglada to calkiem interesujaco

czekam na opinie innych
                    • ppaszko Re: Lipińskiego - S.M. Staszica 04.07.06, 20:43
                      Witam sąsiadów,
                      niestety nie jestem na bieżąco, nie ma mnie w kraju :| czy ktoś mógłby
                      udostępnić fotki obiektu :) te na stronce spółdzielni nie ukazują całego budynku.

Co do aneksu to zapłaciłem :( za późno przeczytałem forum a z tego co się
                      orientowałem wśród znajomych to również mieli takie zapisy i płacili, więc
                      wydało mi się to normalne. Ale może warto sprawdzić dokładniej ten zapis
                      zwłaszcza, że pewnie czeka nas jeszcze jeden taki aneks :|

Jak rozumiem jest grupa osób które jeszcze nie zapłaciły, czy spółdzielnia jakoś
                      na to reaguje?

Gdyby ktoś się chciał podzielić informacjami to proszę również przesyłać info na
                      maila ppaszko@gazeta.pl będę wtedy na bieżąco :) Thx
                      • Gość: kolanna Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.krakow.agora.pl 05.07.06, 11:07
                        Witam
                        Ja w koncu zaplacilam - prawnik stwierdzil, ze jedyne, co mozna uzyskac, to
                        przesuniecie tego rozliczenia na koniec, przy odbiorze, ale jesli z budowa nie
                        zawalaja, to nie warto sie awanturowac. Oczywiscie bedzie jeszcze aneks z
                        kolejna waloryzacja.... Zupelnie nieoficjalnie uslyszalam, ze jest opcja
                        oddania mieszkan na pocz. wrzesnia, ale to nie jest pewne. pozdrawiam
                        wszystkich!
                        • Gość: Moon Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.autocom.pl 05.07.06, 12:38
                          Z elewacji juz niewiele zostalo :)
                          img112.imageshack.us/img112/9931/p10100012tg.jpg
                          img217.imageshack.us/img217/7684/p10100526mg.jpg
                          img149.imageshack.us/img149/8172/p10100539nu.jpg
                          • ppaszko Re: Lipińskiego - S.M. Staszica 07.07.06, 22:40
                            No widzę, że nieźle się to prezentuje.
                            Mam nadzieję, że w środku budynek jest równie udany ;)
                            • Gość: sasiadka Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: 5.6.2R* / *.cg.shawcable.net 01.08.06, 00:03
                              Moze juz czas na kolejna porcje zdjec, tym razem z wnetrza budynku?
                              Jestem niezmiernie ciekawa a na stronie Staszica, nadal te same co przed
                              miesiacem...
                              • Gość: sasiad Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.ghnet.pl 28.08.06, 12:30
                                Mysle ze powstanie drugiego bloku na gorce jest calkiem mozliwe. Wczesniej sie nad tym nie zastanawialem ale faktycznie jest tam miejsce na drugi taki blok. Znajac tez styl i jakosc uslug SM Staszica watpie aby nas o tym poinformowali. Nie mam natomiast zadnych inforamcji o faktycznych planach co do tego terenu.
                                • Gość: wyborca Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.crowley.pl 28.08.06, 17:22
                                  a może tu poszukacie danych:
                                  www.bip.krakow.pl/?dok_id=1484&sub_dok_id=1484
                            • Gość: eee Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 09:25
                              udany?
                              nawet jesli to co z tego
                              tej lokalizacji bym nie chciał chyba nigdy
                              • Gość: zainteresowany Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: 195.116.120.* 04.10.06, 09:58
                                a czy spółdzielnia wybuduje coś nowego - obok zamiast tej górki ziemi?
                                • Gość: kolanna Re: Lipińskiego - S.M. Staszica IP: *.krakow.agora.pl 06.10.06, 13:25
                                  Witam
                                  Czy ktos z panstwa dostal juz powiadomienie o odbiorze? Podobno naprawde
                                  startuja 16.10-codziennie jedno pietro....
    • Gość: ina drugi blok? IP: *.net.autocom.pl 04.08.06, 12:02
      Czy to prawda, że na przeciwko tego nowego bloku powstanie kolejny blok?
      W miejscu dotychczasowej górki dla dzieci?
      • sasiad212 co nowego 17.08.06, 07:07
        Macie jakies nowe informacji zwiazane z budowa? Z gory dziekuje.
    • Gość: Moon Kilka fotek z wnętrza bloczku IP: *.autocom.pl 07.09.06, 16:00
      img421.imageshack.us/img421/8096/p2060223pu2.jpg
      img421.imageshack.us/img421/3110/p2060224ws6.jpg
      img105.imageshack.us/img105/7869/p2060227ix7.jpg
      • Gość: go-ha Re: Kilka fotek z wnętrza bloczku IP: *.ramtel.pl 08.09.06, 13:06
        Wielkie dzieki Moon...
        • Gość: sasiad Re: Kilka fotek z wnętrza bloczku IP: *.ghnet.pl 16.09.06, 08:19
          Kiedy maja przekazac nam mieszkania na lipinskiego? Poodobno w pazdzerniku a przeciez jest juz chyba wszystko skonczone. ma kotos jkaies nowe info
          • Gość: Moon Re: Kilka fotek IP: *.autocom.pl 30.09.06, 13:29
            Czy ogrodzenie bedzie z kamienia sasiedzie mors ? :> ;)
            img139.imageshack.us/img139/8552/p3080004uz4.jpg
            img226.imageshack.us/img226/7655/p3080003ki4.jpg
            img291.imageshack.us/img291/7751/p3080001ws9.jpg
    • Gość: Moon termin oddania IP: *.autocom.pl 17.09.06, 13:08
      Na budowie mowia,ze to zalezy tylko od spoldzielni :)
      • Gość: kolanna Re: termin oddania IP: *.chello.pl 18.09.06, 20:53
        Rozmawialam z panią ze spoldzielni, która powiedziała, ze mieszkania będą
        oddawane od 15.10 przez 2 tygodnie. Tydzien wczesniej będą kazdego informowac
        listownie o terminie odbioru.Do kon. listopada chca wystawic faktury
        rozliczeniowe i max. do kon. roku załatwic wszystkie formalności.
        pozdrawiam
        • Gość: sasiad Re: termin oddania IP: *.delphi.com 26.09.06, 17:32
          mam nadziej ze pujdzit to sprawnie
          • Gość: mors Re: termin oddania IP: *.ghnet.pl 28.09.06, 20:29
            Czy sprawnie to zobaczymy narazie ogrodzenie ktore mialo byc wybudowane od 3 tygodni stoi nietknięte Pewnie jakieś problemy z podwykonawcami Poza tym probowalem sie dodzwonic dzisiaj do spoldzielni Nie udalo mi sie
            • Gość: Moon Re: termin oddania IP: *.autocom.pl 28.09.06, 20:44
              Dzis spoldzielnia jest nieczynna...
              • Gość: Moon Odbiór mieszkania IP: *.autocom.pl 09.10.06, 17:45
                Witam sasiadów.Dziś dostałam powiadomienie o odbiorze.Jest tam jeden niejasny zapis dotyczący wprowadzenie się do mieszkania.Czy chodzi o to,że wszyscy muszą odebrać klucze czy może budynek nie został odebrany przez nadzór budowlany?
                • Gość: mors Re: Odbiór mieszkania IP: *.ghnet.pl 10.10.06, 00:40
                  jutro powinienem otrzymać pap to sie dopytam o co w tym wszystkim chodzi
                  mam obawy co do tresci aneksu i protok odbioru
                  ale poczekam cierpliwe do jutra i zobaczymy
                  plot wciaz jest w powijakach
                  • Gość: jarek Re: Odbiór mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 13:03
                    Witam,

Prosze o informacje i wskazowki od osob, ktore dzisiaj odbieraly mieszkania:
                    czy jest cos na co powinno sie zwrocic szczegolna uwage, jakies kwestie
                    formalne itp. Dzieki
                    • marka77 Czy ktos z Panstwa podpisywal z SM Staszica 24.10.06, 10:40
                      umowy w formie aktu notarialnego? Pytam tutaj, bo "polityka informacyjna"
                      Spoldzielni jest skandaliczna. Prosze o pomoc.
                      • Gość: jarek Re: Czy ktos z Panstwa podpisywal z SM Staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 13:53
                        Jeszcze nie i nie wiadomo kiedy to nastapi. Wydaje mi sie, ze dopiero w
                        momencie uzyskania pozwolenia na uzytkowanie budynku, co wedlug informacji ze
                        spoldzielni, powinno nastapic w listopadzie.
                        Budynek wydaje sie byc calkiem ladny (szczegolnie patio robi wrazenie), moze
                        poza paskudnym ogrodzeniem oddalonym o 2-3 metry od budynku. Moje mieszkanie
                        odbieral fachowiec i stwierdzil, ze mieszkanie jest dobrze wykonane, jedynie z
                        nielicznymi, bardzo drobnymi usterkami (ktore juz zostaly poprawione),
                        zwlaszcza w porownianiu z mieszkaniami innych deweloperow, ktore odbieral.
                        Jakie sa wasze wrazenia?
                        • Gość: sasiad Re: Czy ktos z Panstwa podpisywal z SM Staszica IP: *.ghnet.pl 03.11.06, 22:10
                          kiedy bedzie ogrzewanie
                          snieg juz pada
                          • Gość: Moon Ogrzewanie IP: *.autocom.pl 04.11.06, 13:57
                            Pisza,ze od 3,ale dalej nie ma :-/
                            • Gość: kolanna Re: Ogrzewanie IP: *.chello.pl 04.11.06, 21:18
                              A co Panstwo sadzicie na temat placenia czynszu za "urzadzenia wspólne" (w tym
                              winda, jak sądzę), które nie działają, wywóz smieci, na które nie ma kontenera,
                              sprzątanie, które nie ma miejsca i fakt, ze nie tylko nie mozna mieszkac, ale
                              przede wszystkim moze sie zdazyc, ze nie mozna sie dostac do budynku - dotyczy
                              osob, ktore nie wykupily miejsca parkingowego i nie otrzymaly kluczy do bramy
                              głownej budynku. Moi znajomi zaczeli płacic spoldzielnie "Dla młodych" dopiero
                              3 miesiace po odbiorze mieszkania. Mozna i placic, ale niech bedzie za co.
                              Kaloryfery stoją z zimną wodą, oby nie było dużych mrozów...
                              • Gość: LOKATOR Re: Ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 13:18
                                Czy może ktoś mi powiedzieć ile wynosiło miejsce parkingowe przy zakupie
                                mieszkania, podobno potrzeba osobno płacić opłaty eksploatacyjne za garaż.
                                • Gość: go-ha miejsce postojowe IP: *.ramtel.pl 06.11.06, 14:34
                                  Koszt miesca postojowego wynosil srednio okolo 20 tysiecy zlotych brutto. Po
                                  dokonaniu odbioru miejsca postojowego nabywcy ponosza teraz dodatkowo
                                  comiesieczne koszty eksploatacyjne zwiazane z uzytkowaniem tych miejsc. Jest to
                                  suma okolo 40 zlotych, z ktorych prawie polowe stanowia koszty oswietlenia i
                                  podgrzewania podjazdu. Dodatkowo wymienione sa takze inne koszty, ale kwestie
                                  ich realnego uzytkowania wspolnota zapewne omowi na spotkaniu.
                                  Pozdrawiam...
                            • Gość: go-ha Re: Ogrzewanie IP: *.ramtel.pl 07.11.06, 16:46
                              Przyczytalam dzisiaj notatke ze spoldzielni, w ktorej informuje sie nabywcow,
                              iz ogrzewanie bedzie urchomione 9 listopada w godz 8:00- 16:00. W tych
                              godzinach wlasciciele mieszkan proszeni sa o sprawdzenie prawidlowosci
                              dzialania ich systemu ogrzewania, a w razie wystapienia jakichkolwiek
                              problemow, o zgloszenie watliwosci do pracownikow budowy.
                              • Gość: KLUCZE Re: Ogrzewanie IP: *.ghnet.pl 11.11.06, 00:36
                                podobno od pon mozna odbierac klucze w spoldzielni do bramy mam nadzieje ze nic sie znow nie przeciagnie
                                • Gość: sasiad akt notarialny IP: *.ghnet.pl 26.11.06, 09:34
                                  czy ktos sie orientuje jakie sa koszty aktu notarialnego
                                  • Gość: MIESZKANKA Re: akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 11:05
                                    oD NAJMNIEJSZEGO MIESZKANIA 2500 ZŁ A CZY DOSTALISCIE ROZLICZENIA KOŃCOWE CZY
                                    NIE UWAŻACIE ŻE SĄ ZA wysokie miały tylko być do wysokości wzrostu wskaźnika
                                    budowlano-montażowego a tu duze kwoty wyszły.
                                    • Gość: sasiad Re: akt notarialny IP: *.ghnet.pl 30.12.06, 08:08
                                      we wczesniejsych obliczniach spoldielnia sie pomylila na swoja niekorysc i teraz to korygowali u mnie liczby sie zgadzaja choc musze przyznac sa duze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka