Dodaj do ulubionych

m.gilarski@op.pl

28.09.05, 15:30
drogi FORUM-owiczu,
Swoje osobiste negatywne stanowisko dot. koncentracji budownictwa komunalnego
juz przedstawiłem.
Jeśli ktoś miałby ochotę zapytać mnie o tę lub inną konkretną sprawę proszę o
maila: m.gilarski@op.pl, jeśli masz jednak ochotę "ulżyć sobie na Forum", to
oczywiscie to zrób, ale nie obraź się, że nie będę się do tego odnosił,
widzac pewną charakterystyczną tendencję.
Na poczatek kilka pytań:
1. jakie kompetencje ma Rada Dzielnicy w sprawie np. budowy mieszkań
komunalnych, kto jest decydentem?
2. ilu radnych (spośród 21 w dzielnicy) reprezentuje os. Ruczaj (w tym tereny
intensywnej zabudowy, katastralnie należące do Kobierzyna pomiędzy ul.
kobierzyńską, bobrzyńskiego, Lubostroń)? A ilu radnych ma inicjatywę
uchwałodawczą tzn. moze zgłosić projekt uchwały na sesję Rady?
3. Kto reprezentuje Ciebie w Radzie Dzielnicy (okręgi są jednomandatowe,
kazdy z radnych został wybrany w ściśle określonym okręgu wyborczym) i czy
masz kontakt ze "swoim" radnym, który m.in. reprezentuje Twoje interesy w
Radzie dzielnicy?
4. z poparcia jakich organizacji radni dzielnicy otrzymali mandat?

pozdrawiam MG
Obserwuj wątek
    • ruczaj.x Re: m.gilarski@op.pl 28.09.05, 16:41
      1. Proszę zrozumieć to Pan jest przewodniczącym Rady Dzielnicy, więc od pana oczekiwaliśmy podjęcia zdecydowanych kroków. Wiemy
      jakie są kompetencje rady, jednak wsparcie w jakiejkolwiek formie na pewno byłoby cenne.
      Pan twierdzi, że wspierał i protestował, ja twierdze, że nie...
      Fakt jest faktem rada pod Pana przewodnictwem zaakceptowała zabudowanie tej działki nie interesując się co konkretnie ma tam
      powstać, co więcej Rada Dzielnicy niejako automatycznie wyrażała zgodę na każdą inwestycje.
      (Panowie Radni, gdzie jest infrastruktura społeczna? Chcemy stworzyć największe blokowisko Krakowa? Jesteśmy na prostej drodze).

Następnie, gdy oczywiste dla wszystkich było jakie jest przeznaczenie tych działek nie podjęto żadnych ZDECYDOWANYCH kroków.
      Czy jako przewodniczący zwrócił się pan do prasy, żeby ZDECYDOWANIE ZAPROSTESTOWAĆ? Umieścił pan może na stronie Rady Dzielnicy
      jakąś informacje?
      Nie, wolał pan umieszcześcić list od prezydenta czyli drugiej strony sporu. To bardzo mało jak na szefa dzielnicy, osoby mającej
      bezwzględnie reprezentować interesy mieszkańców dzielnicy.

2 i 3. Tak to jest właśnie problem, nie mamy reprezentacji, dla tego, że większość z nas nie mieszkału lub nie była zameldowana
      tutaj 3 lata temu.

Najważniejsze jaką mamy informacje które konkretnie radny jest naszym reprezentantem?
      Jak się z nim skontaktować, numery telefonów, adresy e-mailowe?
      Kto jest naszym dzielnicowym?
      Jakie są granice okręgów?
      Dlaczego nie mamy tak podstawowych informacji?
      Dlaczego biuro Rady Dzielnicy umieszczone jest na skraju dzielnicy, może czas pomyśleć o nieco bardziej centralnym miejscu. Może
      okolice Kampus?
      Dlaczego strona internetowa jest w tak tragicznym stanie?
      (błedy, ponad połowa linków od kiedy pamiętam wskazuje na "STRONA W BUDOWIE")

Ale tak naprawdę doceniam(y), że zechciał pan zabrać głos na tym forum, mam nadzieje, że będzie nas pan odwiedzał co jakiś czas,
      to na pewno rozładuje ewentualne napięcie i zbliży, bo tak naprawdę powinniśmy współpracować.

Jeśli nie sprawdzi się Pan jako radny dzielnicowy, jak chce Pan zostać radnym miasta?

pozdrawiam serdecznie
      • gilarski Re: m.gilarski@op.pl 29.09.05, 18:55
        1. Nie mogłem podjąc zdecydowanych kroków, gdyż nie miałem do tego legitymacji
        Rady. Reprezentuję Radę na zewnątrz a zgody rady na takie lub inne stanowisko
        nie miałem. Dlatego mogłem prezentowac tylko swoje stanowisko jako 1 z 21
        radnych. Rozumien rozgoryczenie mieszkańców, którzy oczekiwali zdecydowanej
        postawy Rady i takiego wsparcia nie otrzymali,ale ja swoje stanowisko juz
        przedstawiałem. Tak uważam że wspierałem, trudno powiedziec żeby protestował
        zgoda, ale czy wasi przedstawiciele chcieli z nami ze mna rozmawiać po 17 XII?
        Wiadomo rozpoczęli rozmowy z decydentami(RMK i PMK).
        2. Faktem jest że w marcu 2004 r. RD pozytywnie, bez głosu sprzeciwu
        zaakceptowała WZ na I etap budowy, ale to Rada Miasta przyjęla uchwałe o
        możliwości takiego budownictwa jeszcze w 2003 równiez bez głosu sprzeciwu.
        Pytał Pan juz tych wszystkich radnych dlaczego tak głosowali, bo według mnie
        nikt w 2003 r. wsród RMK przyjmującą taka politykę mieszkaniową, ani nikt w RD
        VIII w marcu 2004 r. nie miał swiadomości problemu (nie wiedzielismy jeszcze
        wtedy o budynkach przy ul. marczyńskiego), dlatego nie mogę się zgodzic z
        faktem, że całe odium zła spada na Dzielnicę, to nie my decydowlismy o takiej
        inwestycji.
        3. Nie jest prawdą ze RD wyraza zgodę na kazdą inwestycję, zapraszam do rady
        dzielnicy mamy wiele uchwał negatywnie opiniujacych np. stacje paliw obok
        bloków nie wiem skąd Pan ma takie informacje?
        4. Faktycznie w moim mniemaniu często RD dostaje do zaopiniowania coś czego nie
        jesteśmy w stanie dokładnie zbadać, przeważnie radny z danego okręgu lub przew
        komisji zajmuje się dana sprawą, po przygotowaniu przez niego stanowiska taki
        projekt przyjmuje komisja, a przewaznie później Rada. Uwazam że jest to kolejny
        przykład na potrzebę reformy dzielnic za którą się stanowczo opowiadam.
        5. Infrastrukura społecza.
        Rada Dzielnicy podejmowała wiele uchwał wnioskujących m.in. o rozbudowe i
        budowę przedszkoli, szkół, dróg, parków i inne, w skali Krakowa w naszej
        Dzielnicy udało się np. rozpocząc rozbudowę przedszkoli, gdy w Nowej Hucie są
        one likiwdowane. Zdaję sobie sprawę, że to wszystko jest za mało, gdy liczba
        mieszkańców dzielnicy w ciągu 10 lat wzrosła o 50%! i szybko rośnie nadal.
        Wszystko boli, gdy szybko rośnie, infrastruktura nie nadąża za rozwojem
        budownictwa komunalnego. M.in. dzieki waszej i naszej aktywności Miasto zaczyna
        zauważać problemy szeroko rozumianego Ruczaju, ale to wszystko mało.
        Dziś już eksperci uważają że stracono jakakolwiek kontrolę nad ładem
        przestrzennym na Ruczaju, brak planu miejscowego (vide porzednia kadencja)
        spowodowało "wolną amerykankę" w budownictwie, dopóki nie powstana plany
        Kobierzyn-Zalesie i Ruczaj-Zaborze nie sposób tego zatrzymać w szczególności z
        pozycji Dzielnicy. Podejmujemy uchwały np. dot. parków, opiniujemy negatywnie
        dalszą intensywną zabudowę i nic wiecej nie możemy zrobić.
        6. Macie reprezentację, okręg w którym mieszkacie, w radzie Dzielnicy
        reprezentuje p. Wojciech Kurzejowski.
        Już dwukrotnie drukowaliśmy w "Kurierze Podwawelskim" wszystkie okręgi (wykaz
        ulic) z radnym który ten okręg reprezentuje, słuszna jest Pana uwaga postaram
        się, aby na stronie internetowej Dzielnicy wypisać okręgi i radnych, ale
        dopiero w przyszłym roku, gdyz na mój wniosek rada przyjęła na przyszły rok
        srodki, aby coś zrobić w końcu z naszą stroną www. Ta obecna została wykonana
        dla nas bezpłatnie przez ucznia ZSł z Monte Cassino w ramach współpracy z tą
        szkołą.
        Ostnieje możliwość zdobycia tych wszystkich inf. w siedzibie Rady, jeśli ktoś
        tylko będzie chciał się dowiedzieć to prosze dzwonic 267-03-03
        To nie my wybieraliśmy siedzibę dzielnicy. Jest to budynek komunalny i tutaj w
        Dębnikach ulokowano siedzibę Rady (dla mnie tez nie jest to dobre połozenie,
        gdyż podróżuję środkami komunikacji miejskiej- kolejna sprawa z tych
        niemozliwych - około 1 godziny do rady). Nie sadzę, aby Miasto miało jakieś
        lokale w okolicach Kampusu, poza tym w obecnym budynku podobno mamy jedne z
        najlepszych warunków porównując do innych siedzib dzielnic.
        O stronie już pisałem, wczoraj na sesji udało się przegłosować na przyszły rok
        srodki na tę stronę
        7. Od jakiegos czasu śledziłem wypowiedzi na FORUM (przeważnie niezbyt
        pozytywne), ale postanowiłem dowiedzieć się co mieszkańcy sądzą i mówią o nas.
        Jednak podczas kampanii, gdy zacząłem otrzymywac rózne w tym obraźliwe maile
        postanowiłem zabrac głos, gdyż odnoszę wrażenie że po całej sprawie
        dot. "komunalki" to ja w opinii mieszkańców stałem sie głównym winowajcą. Nie
        wiem dlaczego (tzn. choć domyslam się), ale to Pan bryluje pod tym względem.
        Nie jest powiedziane że mam zamiar byc radnym miasta, choc czytałem na Forum,
        że się przymierzam i prowadze kampanie itd. Natomiast, wiem juz jak Pan to
        ocenia, staram się jak najlepiej wywiązywac ze swojej funkcji, choc na pewno
        wiele rzeczy mi się jeszcz nie udaje.
        Zresztą trudno powiedzieć co będzie działo się za rok. W 2002 r. gdy
        przeprowadziłem się do tej Dzielnicy nie wiedziałem, że zostanę jej
        przewodniczącym, za rok równie dobrze może okazac się że np. nie jestem juz
        radnym i zajmuje się zupełnie innymi rzeczami niz dotychczas.
        Zgadzam się że powinnismy współpracowac, (mimo różnic w pogladach na które
        zwracał Pan uwagę) nie mniej jednak uwazam, że kilka Pana postów było trochę ...
        (m.in. dot. sytuacji, którą Pan przedstawił z naszą uchwała i moja rola w tej
        sprawie).
        Doceniam Pana aktywność nie tylko na FORUM, mam nawet wrażenie, ze czasmi
        działamy razem tylko trochę innymi metodami i na róznych poziomach.
        najchętniej jednak spotałbym się z Panem (Państwem) zeby porozmawiać (nie w
        celach wyborczych), ale jak Pan to zgrabnie ujął "na pewno rozładuje to
        ewentualne napiecie i zbliży".
        pozdrawiam i czekam na odzew MG
        • ruczaj.x Re: m.gilarski@op.pl 29.09.05, 19:10
          Dziękuje, naprawdę doceniam.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=28244006&a=29741662
          sumie mój 'nieświadomie' pisany komentarz, w tym miejscu stawiam
          GRUBĄ KRESKĘ

pozdrawiam serdecznie
    • radek9918 kiedy na stonie internetowej dzielnicy 8? 30.09.05, 11:00
      kiedy na stonie intern. dzielnicy będą podane dane o podziale na okręgi
      wyborcze i który z radnych reprezentuje te okręgi tzn. ich mieszkańców?
      kiedy zakończy się budowa tej strony?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka