Gość: MM IP: *.crowley.pl 05.10.05, 21:10 Co sądzicie na temat tego dewelopera, jak również lokalizacji nowej inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 21:36 developer ok oddaja na czas, ostatnia inwestycja na zaleskiego możesz podjechac i obejrzec wydaje mi sie ze wywiazuja sie z zobowiązań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 05.10.05, 23:18 Również mam pozytywne wrażenia. Zarezerwowałem w tej inwestycji jedno mieszkanie. Poszukuję osób, które mają w planach również zakup mieszkania na Olszanickiej. Chętnie wymienię uwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wola Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 09:49 Witam Zarezerwowałem mieszkanie w tej inwestycji, martwi mnie troche przeciągający się termin uzyskania pozwolenia. Z pewnych źródeł wiem że nie wszystkie warunki co do jego uzyskania zostały już spełnione więc realnie patrząc budowa nie ruszy wcześniej niż na wiosne... A zamrożona zaliczka już chyba ubiera futro ;-) Chętnie wymienie opinie nt osiedla Pozdrawiam przyszłych sasiadów W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 16:23 Witam przyszłego (mam nadzieję)sąsiada. Czy z pozwoleniem na budowę, aż tak to źle wygląda? Mnie natomiast martwi jedna sprawa - mianowicie KW działki na której ma stanąć "osiedle" - użytkowanie wieczyste.... Wprawdzie w firmie obiecują, że do oddania budynków zostanie przekwalifikowana w własnośc hipoteczną, ale wiadomo jak to bywa... Podobno zapis taki ma znaleść się w umowie przedwstępenej. Zastanawia mnie jeszcze fakt grubości ścian pomiędzzy poszczególnymi lokalami. Czy pustak o grubości 19 cm jest wystarczający? Zazwyczaj podobno stosuje się 25 cm. Czekam na opinie na ww kwestie pozdrawiam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wola Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 10:26 Nie znam wytycznych w zakresie grubości ścian pomiędzy lokalami więc sprawdziłem jak to wygląda w innym nowym budynku. Ściany pomiędzy lokalami mają 20 cm grubości, 25 cm mają ściany zewnętrzne, działówki 12 cm. Wygląda więc na to, że 19cm nie odbiega znacząco od normy. Dziękuje za zwrócenie uwagi na status gruntu, przy rezerwacji umknęło to mej uwadze. Pozdrawiam W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 12.10.05, 22:54 Dzięki za cenne uwagi, ufam, że 19 cm to wystarczająca grubośc ścian, aby mieszkało się wmiarę komfortowo.... Zapraszam do sprawy ogrodzenia (szczegółowy opis sprawy w odpowiedzi na post osoby o pseudonimie "lok". Może tutaj znajdę też jakąś satysfakcjonującą odpowiedź? Pozdrawiam i zachęcam do dalszej wymiany uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośka Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 09:37 Witam, zarezerwowałam mieszkanie już w sierpniu, developer wygląda solidnie , szkoda tylko, że budowa opóżnia się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 11:45 budowa rozkreca się tak powoli, że w tym tempie to ja końca tej budowy nie widzę.2 pracowników spacerujących po działce to trochę za mało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.chello.pl 07.09.06, 20:30 Drodzy Państwo, proszę nie zaniedbywać forum, przecież budowa wre jak się patrzy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 09:46 teraz az miło popatrzec jak budynki wyłaża z ziemi, tylko ta woda w wykopie( na zdjeciu na stronie SEMACO ) mam nadzieję że będzie odwodnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony_listek Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 09:48 Ehhh, a tam kiedyś był taki fajny klub jeździecki... Dostaję furii i białej gorączki, kiedy przejeżdżam koło tego terenu, odwracam głowę żeby nie patrzeć, widzę zarośniętą ujeżdżalnię i parcour po drugiej stronie ulicy i zastanawiam się czy tam też walną jakieś bloczyska. Szlag człowieka trafia. Poza tym, moi drodzy, mieszkańcy bloczków z którymi Wasza inwestycja ma graniczyć dostali kiedyś obietnicę dewelopera, że tam będzie zieleń, plac zabaw dla dzieci etc. A potem się okazało, że następne osiedle walną. Tak właśnie wyglądają deweloperskie obietnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 16:10 stadnina i ujezdzalnia była dalej, a nie w tym miejscu. Jesli ktoś kupował mieszkanie w spółdzielni( a to nie developer ) to mógł liczyć na wiele niespodzianek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony_listek Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 18:51 Ujeżdżalnia była po drugiej stronie ulicy - pod lasem, podobnie parcour, teraz zarastają i jak ktoś nie pamięta, to się nie domyśli. A klub jeździecki - właściwie kluby, żadna tam stadnina - Akademicki Klub Jeździecki i Krakowski Klub Jazdy Konnej - właśnie tam, stajnie wyburzono żeby postawić jedno osiedle, teraz drugie... O drogach dojazdowych nikt nie myśli, nie wspomianjąc o placach zabaw chociażby, a budować chcą wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 21:52 U nas bedzie plac zabaw dla dzieci. Ale okolica jest tak piekna i zielona ze nawet nie jest to konieczne. Obok jest Las Wolski, Park Decjusza i a ponadto Klub Jezdziecki Tabun w Olszanicy, gdzie chetnie widza dzieci. A i po drugiej stronie Rudawy jest prywatny klub jezdziecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony_listek Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 11:42 Taaak, oklica jest piękna i zielona, myślą tak wszyscy i walą drzwiami i oknami, żeby tu mieszkać - budują bloki, więc niszczą zieleń, a nowej nie ma, bo zamiast zieleni trzeba stawiać jeszcze więcej bloków. Jak tak dalej pójdzie, to nie będą mogli się reklamować bliskością zieleni nawet, bo już nic nie zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 13:35 Każdy kto kupi działkę ma prawo wybudować na nim dom lub blok jesli dostanie pozwolenie. To miasto i jest oczywiste, że zagęszczenie jest większe i ma się więcej sąsiadów. Jesli chce się mieszkać na łonie natury i w sąsiedztwie tylko zieleni , to trzeba się wyprowadzić z miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.chello.pl 09.09.06, 21:38 zielony_listek chyba pomyliłeś wątki, to nie jest portal ekologiczny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony_listek Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 18:58 Gość portalu: mk napisał(a): > zielony_listek chyba pomyliłeś wątki, to nie jest portal ekologiczny! No i co w związku z tym? Ekologia nie jest nauką oderwaną od życia i innych dziedzin nauki, o czym bardzo często się zapomina. A poza tym pytanie zadane w pierwszym poście brzmiało: Gość portalu: MM napisał(a): > Co sądzicie na temat tego dewelopera, jak również lokalizacji nowej > inwestycji? O deweloperze nic nie powiem, bo go nie znam, chociaż o deweloperach jako grupie zawodowej nie mam najlepszego zdania. Natomiast lokalizacja mi się nie podoba - to nie jest prywatne forum, nikt nie zastrzega że można pisać o inwestycji wyłącznie pozytywnie. Mnie się nie podoba budowanie bloków na teranach, na których powstawać nie powinny, bo kłócą się widoko z pozostałą zabudową. Gość portalu: G napisał(a): > Każdy kto kupi działkę ma prawo wybudować na nim dom lub blok jesli dostanie po > zwolenie. To miasto i jest oczywiste, że zagęszczenie jest większe i ma się wię > cej sąsiadów. Jesli chce się mieszkać na łonie natury i w sąsiedztwie tylko zie > leni , to trzeba się wyprowadzić z miasta. Ehh, no trzeba przyznać, że dziwi mnie to wydawanie pozwoleń na budownictwo wielorodzinne tam, gdzie od zawsze były domki. Jeszcze bardziej mnie dziwi, jak ktoś przez parę lat nie dostaje pozwolenia na domek, zniechęcony sprzedaje ziemię, a na blok się jakoś dostaje tę zgodę. Urzędnik, który pozwala na budowanie bloków w Chełmie, Olszanicy, na Zakamyczu, Woli czy Salwatorze, do których to terenów bloki pasują jak pięść do nosa, powinien ponieść konsekwencje. To że Chełm jest częścią miasta, nie ulega wątpliwości, przypominam jednak, że ta część ma swój ukształtowany charakter, i psucie go nieprzemyślanymi inwestycjami jest estetyczną zbrodnią. Nie sadzi się palm na skalniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 20:11 ok. Ale to forum przeznaczone dla osob ktore kupily mieszkania, a nie organow decyzyjnych ani prokuratury. Na tej dzialce nikt nie staral sie wczesniej o pozwolenie bo nalezy i nalezala do miasta. My tylko poznajemy sie jako przyszli sasiedzi i cieszymy z postepow budowy. Dla niezadowolonego ,z wydawanych pozwolen na budowy. mieszkanca Chelmu, Zakamycza jest Rada Dzielnicy i Urzad Miasta, to tam wydawane sa decyzje z ktorych jest Pan tak nie zadowolony. Deweloperzy kupuja bowiem dzialki dla ktorych wydane sa WZ na budowe blokow. Proponuje troche aktywnosci spolecznej i wiekszego zainteresowania dzialaniami i decyzjami Rady Dzielnicy , a miesci sie ona przy ul. Prusa i pracuja tam niezwykle mile osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony_listek Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 20:33 > ok. Ale to forum przeznaczone dla osob ktore kupily mieszkania, Pozwolę sobie się nie zgodzić - to jest forum o Architekturze, podforum Kraków. Nie nazywa się 'Szukam sąsiadów'. A forum publiczne ma to do siebie, że może sobie na nie wejść każdy i napisać co sądzi na jakiś temat. > Deweloperzy kupuja bowiem dzialki dla ktorych wydane sa WZ na budowe blokow. Nie, deweloperzy kupuja działki, a następnie starają się o wuzetki na budowę bloków. A omawiana działka należała do Akademii Rolniczej, funkcjonował na niej Akademicki Klub Jeździecki, potem nagle była bardzo potrzebna uczelni dla wydziału Zootechniki - miały tam podobno powstać chlewnie, potem było zamieszanie, działka zmieniła właściciela parę razy, a potem nagle od strony ul Niezapominajek wyrosły bloki. > Proponuje troche aktywnosci spolecznej i wiekszego zainteresowania dzialaniami > i decyzjami Rady Dzielnicy , a miesci sie ona przy ul. Prusa i pracuja tam > niezwykle mile osoby. Problem w tym, że Rada Dzielnicy nic nie może. Opiniuje projekty, budownictwo wielorodzinne zresztą przeważnie negatywnie, ale urzędnicy mają te opinie przeważnie w nosie. I wcale nie muszą się do nich stosować. A kieszenie głębokie... Skutek jest taki, że w całej dzielnicy Zwierzyniec mamy domki jednorodzinne, które były tu zawsze budowane, a od czasu do czasu jakiś blok, co wygląda jak wrzód na... plecach i nijak nie chce się wkomponować w architektoniczną całość z otoczeniem. Mam nadzieję że Zwierzyniecki Park Kulturowy, którego jestem gorącym zwolennikiem, nareszcie zakończy te sprawy, ale de facto już nie bardzo jest co chronić. Jeszcze polany pod Lasem Wolskim na Zakamyczu, no i Wesoła Polana jako ostatni bastion, ale tutaj też widać silne parcie deweloperów. Którzy niestety skropułów nie mają żadnych, a pieniędzy mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.chello.pl 10.09.06, 21:26 Jak się tak upierasz to załóż sobie swój wątek i szukaj osób , którzy będą dalej rozpisywać się na ten temat, skoro już kilka osób ma zdanie nie takie jak ty to wyluzuj.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lok Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: 149.156.220.* 12.10.05, 11:34 a czy znacie plan zagospodarowania terenu? czy te budynki maja stac prostopadlae do Olszanickiej? tam gdzie ten stary dom do rozbiorki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 12.10.05, 22:49 Często przejeżdzam obok działki, na której ma powstać inwestycja. Z tego co pamiętam budynek przeznaczony do rozbiórki usytuowany jest równolegle do ul. Olszanickiej. Natomiast budynki ( dokładnie mówiąc 6 budynków) ma zostać zbudowanych prostopadle do ulicy. Zastanawia mnie jeszcze fakt ogrodzenia, o którym wspomina inwestor. Podobno ma być on z kamienia. Podobno napewno od ulicy Olszanickiej, natomiast od strony wybudowanych już bloków - no właśnie - Investor zapewnia, że będzie z kamienia, natomiast co przyniesie rzeczywistośc..... Wiem napewno, trzeba będzie dopilnować tej kwesti w umowie. Pozdrawiam i zapraszam do dalszej wymiany uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lok Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.05, 10:44 a kupujesz garaż? bo to podobno warunek konieczny? choc niezgodny z pawem bagatelka 37 tys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 14:42 Generalnie w 90% inwestycji developerzy "wymuszają" zakup garażu. Zgadzam się, że jest to niezgodne z prawem. Często bywa tak, że właściciele mieszkań poszukują do zakupu drugiego garażu. Więć wydaje mi się, że można porozumieć się z developerem - gdy wszystkie mieszkania będą zarezerwowane a popyt większy, może będzie się dało odstąpić od kupna garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 17:07 z mężem zastanawialiśmy się nad tą inwestycją. Pojechaliśmy obejrzeć miejsce gdzie mają stanąć bloki To ta działka pomiędzy ulicą a rzędem jednopiętrowych bloczków ( z resztą oddanych w fatalnym stanie - ale to nie Semaco). Akurat na balkonie stał mieszkaniec tychże bloczków, więc zaczęliśmy go wypytywać o planowaną budowę itp. Powiedział nam, ze ich developer ( Chyba Ziemia Krakowska, czy jakoś tak) obiecał im, ze własnie w tym miejscu bedą mieli korty tenisowe i cos tam jeszcze....i podobno ta ziemia nalezy do nich.. i , że ta sprawa jest w sądzie To są tylko informacje ZASŁYSZANE, więc oczywiście trzeba je sprawdzic, ale warto byc ostrożnym My zrezygnowaliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 15:28 Przeglądałem Księgę Wieczystą. Semaco Invest jest właścicielem 2 działek - jednej dojazdowej i drugiej na której mają stanąc bloczki. Różnica jest następująca - pierwsza - własnośc hipoteczna, druga - użytkowanie wieczyste. W umowie przedwstępnej ma zanleść się zapis, że firma na własny koszt ma zmienić formę własności. Jak będzie faktycznie to zobaczymy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wola Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 11:08 Witam Porusze jeszcze jedną dość istotną kwestie. Pomiędzy budynkami jest b. mało miejsca i do tego różnica poziomów terenu jest duża co spowoduje że wjazdy do garaży będą dość ciasne i do drzwi garażowych będzie sie zjeżdzało stromym podjazdem, druga sprawa to odwodnienie, jeżeli nie zostanie wykonane należycie to po deszczu będziemy mogli chodować karpie w garażach... To takie luźne przemyślenia po obejżeniu planu budynków i wizji lokalnej na miejscu przyszłej (oby jak najrychlejszej) budowy. ps: dziekuje za rozwianie wątpliwości co do własności działek Pozdrawiam przyszłych sąsiadów W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lok Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.05, 15:05 a czy w umowie przedwstepnej jest cos o tym murze od Olszanickiej? bo architekt nico tym nie wiem?! a poza tym niesadzicie ze tam glosno od Olszanickiej? czy ktos ma z was mieszkanie na parterze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 23.10.05, 17:27 Na obecną chwilę zostały wyłącznie zawarte umowy rezerwacyjne, w których kupujący zoobowiązuje się do zakupu mieszkania a developer do jego wybudowania. Kwestia samego muru - z moich rozmów prowadzonych w firmie Semaco ma znaleść się zapis o murze z kamienia - jedynie co nie byli wstanie mi odpowiedzieć to czy mur z kamienia będzie tylko od strony olszanickiej, czy otaczać będzie całą nową powstałą investycję. Myślę, że wszystko wyjaśni się w czasie. Co do samej głośności ulicy - sam się trochę obawiam, gdy zakończą rozbudowę lotniska na Balicach czy ruch nie wzmoży się bardziej. Jednak na obecną chwilę pracuję przy Królowej Jadwigii i muszę powiedzieć, że hałas z ruchu ulicznego w żadnym stopniu nie jest uciążliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 23.10.05, 17:19 Witam Odległość pomiędzy budynkami ma podobno wynosić 15m. Jeżeli faktycznie tak będzie, to muszę powiedzieć, że jak na dzisiejsze standardy upychania bloków gdzie tylko się da, będzie to całkiem przyzwoita odległość. Myslę, że tą jak inne kwestie trzeba będzie wyegzekwować w umowie przedwstępnej. Pozdrawiam Cieszę się, że na tym wątku jest coraz więcej zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Pozwolenie na budowę IP: *.crowley.pl 06.11.05, 12:27 Witam Jestem ciekawy, co z pozowleniem na budowę. Czy posiadacie może jakieś nowe wiadomości? Martwi mnie trochę fakt, że na miejscu planowanej inwestycji nic się nie dzieje. Przecież firma SEMACO mogałby chociaż zabrać się za przygotowanie terenu - wyrównać, rozebrać ten barak, tak, ażeby na wiosnę ruszyć z budową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 12:28 Witam, a mam pytanko, czy orientujecie sie w temacie "ogrzewanie"? Semaco w swych blokach nie korzysta z MPEC-u ale w blokach sa kotłownie na gaz, czy ktos wie jaki jest koszt ogrzewania mieszkania? Jak sie to ma w porownaniu do ogrzewania z MPEC-u? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM 31.12.2005 - koniec umowy IP: *.crowley.pl 02.01.06, 20:39 Witam szanownych forumowiczów w nowym roku 2006. Ale czy aby napewno szczęśliwym? Minął 31.12.2005 - termin do którego Developer miał postarać się z usyzkaniem pozowlenia na budowę. Okres pomiędzy świętami a Nowym Rokiem minął w napięciu... I nic... Trzymam się wersji, o aneksowaniu umowy (brak wzrostu cen) i dalszych staraniach developera o uzyskaniu pozwolenia. Jak macie jakieś nowe informacje to opisujcie. Forum tego samego Investora dotyczące ul. Płaszowskiej tak ładnie się rozwija. Może czas "Olszanicką" również rozbudować? pozdrawiam w nowym roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośka Re: 31.12.2005 - koniec umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 14:57 Witam, życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku. Stare powiedzenie " obyś się budował " jest nadal aktualne. Developer dostał w 2005 roku tytuł firmy " fair play ", więc myśle, że budowa w końcu ruszy i będzie przebiegać sprawnie ( to będzie zależeć tylko od firmy SEMACO) POZDRAWIAM G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM WZROST CEN IP: *.crowley.pl 11.12.05, 23:26 Witam zainteresowanych inwestycją na ul. Olszanickiej. Rozpocząłem to forum z wielkimi nadziejami. Podobno Dobry developer (patrz opinie m. innymi na forum poświęconemu nowej investycji na PŁASZOWSKIEJ". Zmartwiła mnie natomiast jedna kwestia - ciągły brak pozwolenia na budowę i WZROST CENY - mieskzanie na parterze z 3900 netto na 4440 netto??. Tak przynajmniej wynika z infomacji zamieszczonej na stronie internetowej. W umowie rezerwacyjnej wprawdzie zagwarantowana jest cena netto ale tylko do 31.12.2005 (termin, który deverloper wyznaczył sobie jakom ostateczny do uzyskania pozwolenia na budowę) Potem - nowa umowa, jeżeli ktoś nadal będzie zainteresowany investycją - zawarta będzie w oparciu o nowe ceny. Co o tym sądzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wola Re: WZROST CEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 13:22 Witam Informacja o wzroście cen podniosła mi mocno ciśnienie, zadzwoniłem więc do Semaco. Cena wzrosnie jeżeli ktos dopiero teraz sie decyduje. Umowa na poprzednich warunkach ma być dalej wiążąca i w razie czego będzie aneksowana na dłuższy termin. Takie info przekazuje deweloper i tego sie bede trzymac. W razie czego firma musiałaby się liczyć pewnie z jednym zbiorowym lub indywidualnymi procesami o ... i tu można wymyslać wyłudzenie, utracone korzyści etc. Ja sam odpuściłem w międzyczasie super mieszkanie na które się szykowałem zanim podpisałem umowe z Semaco. Niezaleznie od wyniku sprawy smród by już sie rozszedł a firma jest w trakcie dwóch inwestycji i pewnie na tym nie skończy działalności. Dzięki za czujność i tradycyjnie pozdrawiam (z nadzieją) przyszłych sąsiadów Wola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wola Re: WZROST CEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 15:37 Witam Na początku życze wszystkiego dobrego w nowym roku przyszłym sąsiadom! Kwestia problemu z uzyskaniem pozwolenia przedłuża się niemiłosiernie, oficjalnie jest to już tylko kwestia formalna ale skoro termin jest wciąż przekładany to chyba nie do końca jest to prawdą... Pozostaje chyba aneksować umowe i czekać na pozytywny rozwój sysuacji. W jednym z pierwszych postów w tym wątku napisałem że realnie budowa ruszy na wiosne co wydawało się na ten czas lekką przesadą a teraz chce miec nadzieje że to nie był zbytni optymizm.. Prosze odwiedzać ten wątek co jakiś czas gdyby jednak sprawy nie poszły tak jak tego sobie życzymy ponieważ jak wiadomo: "Duży może więcej". Pozdrawiam Wola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM JEST POZWOLENIE - Wzrór umowy Przedwstępnej IP: *.crowley.pl 04.01.06, 20:11 Wczoraj zadzwoniłem do biura Semaco i ku mojemu zaskoczeniu dowiedziałem się, że firma uzyskała pozwolenie na budowę w dniu 29.12.2005. Mam już w posiadaniu wzór umowy przedwstępnej. Zamierzam się z nią wnikliwie zapoznać. Proponuję, aby stworzyć listę spraw, które budzą wątpliwości. Czekam na pierwsze komentarze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: JEST POZWOLENIE - Wzrór umowy Przedwstępnej IP: *.chello.pl 04.01.06, 21:11 Gratulacje od Semaco Płaszowska. Z tego co widzę dostaliście dużo wcześniej niż spodziewaliście się. Vivat dobry Developer !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośka Re: JEST POZWOLENIE - Wzrór umowy Przedwstępnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:55 witam, wstępnie przeglądnęłam umowę i nie rozumiem pkt 3.3. oraz nie znalazłam informacji o murze od strony ul. Olszanickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 10.01.06, 20:00 Kilka moich przemyśleń: - zawiłości w sprawie grunty - par 3, pkt 3 zupełnie zbił mnie z tropu - protokół odbioru mieszkania - jeżeli Kupujący nie stawi się po raz pierwszy w terminie wyznaczonym przez sprzedającego, Sprzedający możed dokonać odioru mieszkania - BZDURA - dysproporcja w karach - Sprzedający 2%, Kupujący 20% - mało szczegółow w Standardzie Wykonania - myślę, że developer powienien dołączyć dokładną, precyzyjną listę elementów no i oczywiście dopisać kwestię muru to na obecną chwilę wszystko, czekam na Wasze opinie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wola Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:34 Nareszcie przyszło długo oczekiwane zawiadomienie od Semaco, w zwiazku z tym zainteresowałem się bliżej sytuacją nieszczęsnej działki na której stanie część budynków. Nie zdawałem sobie sprawy że ta sytuacja jest tak skomplikowana co może spowodować problemy z uzyskaniem kredytu ponieważ tylko część banków chce udzielać kredytów jeżeli nie mozna wydzielić lokali w budynku. Druga sprawa to wyższe oprocentowanie kredytu lub obowiązkowe ubezpieczenie do czasu wpisania hipoteki a w takiej sytuacji okres ten pewnie się przedłuzy ... Prosze o wasze opinie. W jakich bankach zamierzacie brać kredyt? Pozdrawiam W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 01.02.06, 19:55 Witam, No niestety, okazało się, że z gruntem to rzeczywiście wielki problem. Brak możliwości wydzielenia lokalu właśiwie uniemożliwia wzięcie kredytu. Dodatkowo przekształcenia po podpisaniu umowy przyżeczonej sprzedaży lokalu mogą trwać latami. Moją umowę analizują prawnicy i stąd też mam takie informacje. Z świetnie zapowiadającej się inwestycji zaczynają wynikać DUUUŻE problemy..... Chętnie wymienie się nr telefonu, trzeba wspólnie coś ustalić, bo taki zapis nie rokuje nic dobrego na przyszłość. Podaję maila: czyczyn@poczta.fm. Chętnie skontaktuje się telefonicznie... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 04.02.06, 12:11 Witam, Sytuacja dla mnie wygląda bardzo niepokojąco. Umowa, którą dostałem analizowana była przez kilku dobrych prawników (znawców prawa rzeczowego). Jak wygląda kwesti przeniesienia własności: - SEMACO jest właścicielem gruntu na zasadzie użytkowania wieczystego, jednakże do tego gruntu mają roszczenia dwie osoby, które notabene nie są wpisane do KW (???), Semaco zawarło z niemi jakąs tam umowę, że w momencie kiedy odzyskają prawo własności do działki, sprzedadzą im. Tylko sprawa jest w sądzie I instancji!!!! Czyli Semaco będzie budować mieszkania na gruncie, do którego tak do końca nie ma prawa. Scenariusz jest następujący, że po podpisaniu już umowy przyżeczonej mieszkańcy otrzymują prawo udziału w nieruchomości (coś co w polskim prawie jest dosyć skomplikowanym zapisem), natomiast w sytuacji gdy roszczeniowe osoby otrzymają prawo własności do gruntu zoobowiązują sie go sprzedać SEMACO. Kwestia tylko kiedy i za ile. A może stwierdzą, że wogóle nie sprzedadzą..... Ja mam umowę rezerwacyjną od września i jestem mocno podirytowany, ponieważ od tamtego czasu zawiesiłem kwestie szukania innego mieszkania. A tu.... podpobno w języku prawniczym nazywają to MINĄ MM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośka Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 14:56 czy ktoś tutaj jeszcze zagląda? wysyłałam mail-a z numerem telefonu i prośbą o kontakt do MM, ale pozostał bez odpowiedzi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akak Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.saska.krakow.pl 18.03.06, 22:03 Cześć! My też mamy zawartą umowę rezerwacyjną i nadal czekamy. Czytaliśmy projekt umowy przedwstępnej i trochę uwag mieliśmy. Wysłaliśmy je do Semaco i na razie nic. Ok. 3 tyg. temu wyjaśniali nam, że jest rozprawa przed sądem, która dlatego tak długo się ciągnie, gdyż Spółdz. ZIemia Krakowska, która niezgodnie z prawem podawała się za właściciela ziemi i sprzedała im ją, tymczasem z uwagi na dekret rolny z 1946 właścicielem jest ktoś inny I stąd zamieszanie. A Ziemia Krakowska próbuje coś uzyskać w sądzie i stąd podobno opóźnienie. My jeszcze wierzymy, ze budowa zacznie się w tym roku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 09:31 Witam, cieszę się,że przyszli( oby ) sąsiedzi nie stracili wiary. Znając pracę polskich sądów i ich możliwości " przerobowe " to chyba jeszcze trochę poczekamy. Budowa nie ruszy do momentu zakupu tego gruntu przez SEMACO, oby nastąpiło to szybko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akak Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.saska.krakow.pl 22.04.06, 21:31 Czy ktoś z budynków 1-3 był na spotkaniu w Semaco? Mimo wszystko zdecydowalam sie na te inwestycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 09:14 Też byłam na spotkaniu i chyba też się zdecyduję, ale wcześniej lecę z umową do banku, bo nie mam pewności czy dostanę kredyt na tą inwestycję. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akak Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.saska.krakow.pl 11.05.06, 23:48 Gosia i jaka była reakcja Twojego banku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 09:35 Niestety odmowa, chyba że będzie inne zabezpieczenie. Ocena poziomu ryzyka - za wysoki dla banku( PKO BP I FORTIS ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ż Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: 213.134.172.* 15.05.06, 18:38 Jeśli mogę zapytać, na jakiej podstawie bank ocenia ten poziom ryzyka? Mam podpisaną umowę z Semaco na mieszkanie na Płaszowskiej. Zastanawiam się czy sytuacja z Olszanickiej w jakimś stopniu wpłynie na decyzję banku w sprawie kredytu (PKO SA). Z góry dziękuję za odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 21:44 firma jest ok. Na Olszanickiej jest problem z własnoscia gruntow Ten problem nie dotyczy Płaszowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akak Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.saska.krakow.pl 15.05.06, 22:23 Podobno Deutche Bank ma inne nastawienie do tej inwestycji - niestety nic więcej nie wiem. Zatem ciekawe co zadecyduje Semaco? Ta inwestycja bardzo mi się podoba i szkoda byłoby gdyby nie doszła do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 09:52 tez chciałabym, żeby wszystko się wyjaśniło. Szkoda, że pozostanie możliwość skorzystania z usług tylko jednego banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g. Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:24 Podpisujecie umowy przedwstępne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akak Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.saska.krakow.pl 27.05.06, 10:48 tak, już podpisaliśmy u notariusza. Klamka zapadła :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 14:51 My tez, wiec miejmy nadzieje,ze teraz juz bez niespodzianek.pozdrowienia dla wszystkich sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 10:54 Dzien dobry, Witam przyszlych sasiadow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.212.85.113.chello.no 03.10.07, 16:59 witam. jestem zainteresowany ta inwestycja i ciekaw jestem jak sie zakonczyla sprawa w sadzie odn. gruntu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 11:26 semaco twierdzi ,że działkę odzyskali prawowici właściciele , którzy odsprzedali ją Semaco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.212.87.197.chello.no 09.10.07, 18:12 witam serdecznie. temat od dawna nie byl poruszany, wiec zadalem jedno tylko pytanie jakoze nie wiedzialem czy ktokolwiek tu jeszcze zerka. dziekuje bardzo za odpowiedz. gydbys mogl(a) odpowiedziec jeszcze na kilka pytan, bylbym niezmiernie wdzieczny. 1.) czy wiesz czy ktos kto kupil mieszkanie sprawdzal w odpowiednim urzedzie czy inwestor faktycznie wygral sprawe? jezeli tak, oczekujesz ze moga byc problemy w przyszlosci z ponownymi roszczeniami? 2.) nie mialem mozliwosci jeszcze obejrzec budynkow na wlasne oczy, dopiero za kilka tygodni. czy byles tam i jestes zadowolony, tzn. standard taki jak obiecywano? (zakladam ze kupiles mieszkanie) 3.) martwi mnie nieco niski poziom garazy i ryzyko zalania podczas obfitych opadow. co o tym sadzisz? 4.) ponoc mialo byc ogrodzenie od strony ulicy - wiadomo czy dalej sa takie plany? 5.) i na koniec - dlaczego dyskusja na temat inw. padla tu na forum? przeniosla sie w inne miejsce, ludzie zrezygnowali, czy moze wszyscy zadowoleni? dzieki za odpowiedzi : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 10:15 Witam, 1. to sa zapewnienia firmy Semaco, ale tez gwarantowane w umowach przedsprzedażnych, ale można isc do sadu ksiegi sa do wglądu. To nie inwestor się sadził tylko prawowity właściciel, a Semaco odkupiło od niego działkę( w sumie 2 razy raz JUZ WCZESNIEJ OD SP ZIEMII KRAKOWSKIEJ) 2 Wykończenie budynków bardzo dobre, a wokół na razie " ściernisko" drzwi fajne, klatka schodowa super. 3 to moze byc problem, zależy jakie deszcze , sa porobione odwodnienia 4.ogrodzenie bedzie jest juz na budowie kamien , murki już odlane. Podobno beda drewniane wypelnienia( szkoda ze nie cały z kamienia) 5.mało =mieszkań , mało " forumowiczów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.212.87.197.chello.no 19.10.07, 19:18 dzieki za odpowiedz. nie podjalem jeszcze ostatecznej decyzji, chetnie bym podyskutowal szczegoly. jezeli masz sily ;) skrobnij prosze na korowiow@gmail.com pozdro : ) Odpowiedz Link Zgłoś