Dodaj do ulubionych

Olszanicka - Semaco Invest

IP: *.crowley.pl 05.10.05, 21:10
Co sądzicie na temat tego dewelopera, jak również lokalizacji nowej
inwestycji?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 21:36
      developer ok
      oddaja na czas, ostatnia inwestycja na zaleskiego możesz podjechac i obejrzec
      wydaje mi sie ze wywiazuja sie z zobowiązań
      • Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 05.10.05, 23:18
        Również mam pozytywne wrażenia. Zarezerwowałem w tej inwestycji jedno
        mieszkanie. Poszukuję osób, które mają w planach również zakup mieszkania na
        Olszanickiej. Chętnie wymienię uwagi...
        • Gość: wola Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 09:49
          Witam
          Zarezerwowałem mieszkanie w tej inwestycji, martwi mnie troche przeciągający się
          termin uzyskania pozwolenia. Z pewnych źródeł wiem że nie wszystkie warunki co
          do jego uzyskania zostały już spełnione więc realnie patrząc budowa nie ruszy
          wcześniej niż na wiosne... A zamrożona zaliczka już chyba ubiera futro ;-)

Chętnie wymienie opinie nt osiedla
          Pozdrawiam przyszłych sasiadów W.
          • Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 16:23
            Witam przyszłego (mam nadzieję)sąsiada. Czy z pozwoleniem na budowę, aż tak to
            źle wygląda? Mnie natomiast martwi jedna sprawa - mianowicie KW działki na
            której ma stanąć "osiedle" - użytkowanie wieczyste.... Wprawdzie w firmie
            obiecują, że do oddania budynków zostanie przekwalifikowana w własnośc
            hipoteczną, ale wiadomo jak to bywa... Podobno zapis taki ma znaleść się w
            umowie przedwstępenej.

Zastanawia mnie jeszcze fakt grubości ścian pomiędzzy poszczególnymi lokalami.
            Czy pustak o grubości 19 cm jest wystarczający? Zazwyczaj podobno stosuje się
            25 cm. Czekam na opinie na ww kwestie

pozdrawiam przyszłych sąsiadów
            • Gość: wola Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 10:26
              Nie znam wytycznych w zakresie grubości ścian pomiędzy lokalami więc sprawdziłem
              jak to wygląda w innym nowym budynku. Ściany pomiędzy lokalami mają 20 cm
              grubości, 25 cm mają ściany zewnętrzne, działówki 12 cm. Wygląda więc na to, że
              19cm nie odbiega znacząco od normy. Dziękuje za zwrócenie uwagi na status
              gruntu, przy rezerwacji umknęło to mej uwadze.
              Pozdrawiam W.
              • Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 12.10.05, 22:54
                Dzięki za cenne uwagi, ufam, że 19 cm to wystarczająca grubośc ścian, aby
                mieszkało się wmiarę komfortowo....

Zapraszam do sprawy ogrodzenia (szczegółowy opis sprawy w odpowiedzi na post
                osoby o pseudonimie "lok". Może tutaj znajdę też jakąś satysfakcjonującą
                odpowiedź?

Pozdrawiam i zachęcam do dalszej wymiany uwag.
        • Gość: gośka Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 09:37
          Witam,
          zarezerwowałam mieszkanie już w sierpniu, developer wygląda solidnie , szkoda tylko, że budowa opóżnia się.
          • Gość: g Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 11:45
            budowa rozkreca się tak powoli, że w tym tempie to ja końca tej budowy nie widzę.2 pracowników spacerujących po działce to trochę za mało!
            • Gość: mk Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.chello.pl 07.09.06, 20:30
              Drodzy Państwo, proszę nie zaniedbywać forum, przecież budowa wre jak się
              patrzy.....
              • Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 09:46
                teraz az miło popatrzec jak budynki wyłaża z ziemi, tylko ta woda w wykopie( na zdjeciu na stronie SEMACO ) mam nadzieję że będzie odwodnienie
              • Gość: zielony_listek Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 09:48
                Ehhh, a tam kiedyś był taki fajny klub jeździecki...
                Dostaję furii i białej gorączki, kiedy przejeżdżam koło tego terenu, odwracam
                głowę żeby nie patrzeć, widzę zarośniętą ujeżdżalnię i parcour po drugiej
                stronie ulicy i zastanawiam się czy tam też walną jakieś bloczyska. Szlag
                człowieka trafia.
                Poza tym, moi drodzy, mieszkańcy bloczków z którymi Wasza inwestycja ma
                graniczyć dostali kiedyś obietnicę dewelopera, że tam będzie zieleń, plac zabaw
                dla dzieci etc. A potem się okazało, że następne osiedle walną. Tak właśnie
                wyglądają deweloperskie obietnice.
                • Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 16:10
                  stadnina i ujezdzalnia była dalej, a nie w tym miejscu. Jesli ktoś kupował mieszkanie w spółdzielni( a to nie developer ) to mógł liczyć na wiele niespodzianek.
                  • Gość: zielony_listek Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 18:51
                    Ujeżdżalnia była po drugiej stronie ulicy - pod lasem, podobnie parcour, teraz
                    zarastają i jak ktoś nie pamięta, to się nie domyśli.
                    A klub jeździecki - właściwie kluby, żadna tam stadnina - Akademicki Klub
                    Jeździecki i Krakowski Klub Jazdy Konnej - właśnie tam, stajnie wyburzono żeby
                    postawić jedno osiedle, teraz drugie...
                    O drogach dojazdowych nikt nie myśli, nie wspomianjąc o placach zabaw chociażby,
                    a budować chcą wszyscy.
                    • Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 21:52
                      U nas bedzie plac zabaw dla dzieci. Ale okolica jest tak piekna i zielona ze
                      nawet nie jest to konieczne. Obok jest Las Wolski, Park Decjusza i a ponadto
                      Klub Jezdziecki Tabun w Olszanicy, gdzie chetnie widza dzieci. A i po drugiej
                      stronie Rudawy jest prywatny klub jezdziecki.
                      • Gość: zielony_listek Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 11:42
                        Taaak, oklica jest piękna i zielona, myślą tak wszyscy i walą drzwiami i oknami,
                        żeby tu mieszkać - budują bloki, więc niszczą zieleń, a nowej nie ma, bo zamiast
                        zieleni trzeba stawiać jeszcze więcej bloków. Jak tak dalej pójdzie, to nie będą
                        mogli się reklamować bliskością zieleni nawet, bo już nic nie zostanie.
                        • Gość: G Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 13:35
                          Każdy kto kupi działkę ma prawo wybudować na nim dom lub blok jesli dostanie pozwolenie. To miasto i jest oczywiste, że zagęszczenie jest większe i ma się więcej sąsiadów. Jesli chce się mieszkać na łonie natury i w sąsiedztwie tylko zieleni , to trzeba się wyprowadzić z miasta.
                        • Gość: mk Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.chello.pl 09.09.06, 21:38
                          zielony_listek chyba pomyliłeś wątki, to nie jest portal ekologiczny!
                          • Gość: zielony_listek Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 18:58
                            Gość portalu: mk napisał(a):
                            > zielony_listek chyba pomyliłeś wątki, to nie jest portal ekologiczny!

No i co w związku z tym? Ekologia nie jest nauką oderwaną od życia i innych
                            dziedzin nauki, o czym bardzo często się zapomina. A poza tym pytanie zadane w
                            pierwszym poście brzmiało:
                            Gość portalu: MM napisał(a):

> Co sądzicie na temat tego dewelopera, jak również lokalizacji nowej
                            > inwestycji?

O deweloperze nic nie powiem, bo go nie znam, chociaż o deweloperach jako grupie
                            zawodowej nie mam najlepszego zdania. Natomiast lokalizacja mi się nie podoba -
                            to nie jest prywatne forum, nikt nie zastrzega że można pisać o inwestycji
                            wyłącznie pozytywnie. Mnie się nie podoba budowanie bloków na teranach, na
                            których powstawać nie powinny, bo kłócą się widoko z pozostałą zabudową.

Gość portalu: G napisał(a):
                            > Każdy kto kupi działkę ma prawo wybudować na nim dom lub blok jesli dostanie po
                            > zwolenie. To miasto i jest oczywiste, że zagęszczenie jest większe i ma się wię
                            > cej sąsiadów. Jesli chce się mieszkać na łonie natury i w sąsiedztwie tylko zie
                            > leni , to trzeba się wyprowadzić z miasta.

Ehh, no trzeba przyznać, że dziwi mnie to wydawanie pozwoleń na budownictwo
                            wielorodzinne tam, gdzie od zawsze były domki. Jeszcze bardziej mnie dziwi, jak
                            ktoś przez parę lat nie dostaje pozwolenia na domek, zniechęcony sprzedaje
                            ziemię, a na blok się jakoś dostaje tę zgodę. Urzędnik, który pozwala na
                            budowanie bloków w Chełmie, Olszanicy, na Zakamyczu, Woli czy Salwatorze, do
                            których to terenów bloki pasują jak pięść do nosa, powinien ponieść konsekwencje.
                            To że Chełm jest częścią miasta, nie ulega wątpliwości, przypominam jednak, że
                            ta część ma swój ukształtowany charakter, i psucie go nieprzemyślanymi
                            inwestycjami jest estetyczną zbrodnią.
                            Nie sadzi się palm na skalniaku.
                            • Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 20:11
                              ok. Ale to forum przeznaczone dla osob ktore kupily mieszkania, a nie organow
                              decyzyjnych ani prokuratury. Na tej dzialce nikt nie staral sie wczesniej o
                              pozwolenie bo nalezy i nalezala do miasta. My tylko poznajemy sie jako przyszli
                              sasiedzi i cieszymy z postepow budowy. Dla niezadowolonego ,z wydawanych
                              pozwolen na budowy. mieszkanca Chelmu, Zakamycza jest Rada Dzielnicy i Urzad
                              Miasta, to tam wydawane sa decyzje z ktorych jest Pan tak nie zadowolony.
                              Deweloperzy kupuja bowiem dzialki dla ktorych wydane sa WZ na budowe blokow.
                              Proponuje troche aktywnosci spolecznej i wiekszego zainteresowania dzialaniami
                              i decyzjami Rady Dzielnicy , a miesci sie ona przy ul. Prusa i pracuja tam
                              niezwykle mile osoby.
                              • Gość: zielony_listek Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 20:33
                                > ok. Ale to forum przeznaczone dla osob ktore kupily mieszkania,

Pozwolę sobie się nie zgodzić - to jest forum o Architekturze, podforum Kraków.
                                Nie nazywa się 'Szukam sąsiadów'. A forum publiczne ma to do siebie, że może
                                sobie na nie wejść każdy i napisać co sądzi na jakiś temat.

> Deweloperzy kupuja bowiem dzialki dla ktorych wydane sa WZ na budowe blokow.
                                Nie, deweloperzy kupuja działki, a następnie starają się o wuzetki na budowę
                                bloków. A omawiana działka należała do Akademii Rolniczej, funkcjonował na niej
                                Akademicki Klub Jeździecki, potem nagle była bardzo potrzebna uczelni dla
                                wydziału Zootechniki - miały tam podobno powstać chlewnie, potem było
                                zamieszanie, działka zmieniła właściciela parę razy, a potem nagle od strony ul
                                Niezapominajek wyrosły bloki.

> Proponuje troche aktywnosci spolecznej i wiekszego zainteresowania dzialaniami
                                > i decyzjami Rady Dzielnicy , a miesci sie ona przy ul. Prusa i pracuja tam
                                > niezwykle mile osoby.

Problem w tym, że Rada Dzielnicy nic nie może. Opiniuje projekty, budownictwo
                                wielorodzinne zresztą przeważnie negatywnie, ale urzędnicy mają te opinie
                                przeważnie w nosie. I wcale nie muszą się do nich stosować. A kieszenie głębokie...
                                Skutek jest taki, że w całej dzielnicy Zwierzyniec mamy domki jednorodzinne,
                                które były tu zawsze budowane, a od czasu do czasu jakiś blok, co wygląda jak
                                wrzód na... plecach i nijak nie chce się wkomponować w architektoniczną całość z
                                otoczeniem.
                                Mam nadzieję że Zwierzyniecki Park Kulturowy, którego jestem gorącym
                                zwolennikiem, nareszcie zakończy te sprawy, ale de facto już nie bardzo jest co
                                chronić. Jeszcze polany pod Lasem Wolskim na Zakamyczu, no i Wesoła Polana jako
                                ostatni bastion, ale tutaj też widać silne parcie deweloperów. Którzy niestety
                                skropułów nie mają żadnych, a pieniędzy mnóstwo.
                                • Gość: mk Re: Olszanicka - Semaco Invest-postępy budowy IP: *.chello.pl 10.09.06, 21:26
                                  Jak się tak upierasz to załóż sobie swój wątek i szukaj osób , którzy będą
                                  dalej rozpisywać się na ten temat, skoro już kilka osób ma zdanie nie takie jak
                                  ty to wyluzuj....
    • Gość: lok Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: 149.156.220.* 12.10.05, 11:34
      a czy znacie plan zagospodarowania terenu?
      czy te budynki maja stac prostopadlae do Olszanickiej? tam gdzie ten stary dom
      do rozbiorki?
      • Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 12.10.05, 22:49
        Często przejeżdzam obok działki, na której ma powstać inwestycja. Z tego co
        pamiętam budynek przeznaczony do rozbiórki usytuowany jest równolegle do ul.
        Olszanickiej. Natomiast budynki ( dokładnie mówiąc 6 budynków) ma zostać
        zbudowanych prostopadle do ulicy.

Zastanawia mnie jeszcze fakt ogrodzenia, o którym wspomina inwestor. Podobno ma
        być on z kamienia. Podobno napewno od ulicy Olszanickiej, natomiast od strony
        wybudowanych już bloków - no właśnie - Investor zapewnia, że będzie z kamienia,
        natomiast co przyniesie rzeczywistośc..... Wiem napewno, trzeba będzie
        dopilnować tej kwesti w umowie.

Pozdrawiam i zapraszam do dalszej wymiany uwag.
        • Gość: lok Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.05, 10:44
          a kupujesz garaż? bo to podobno warunek konieczny? choc niezgodny z pawem
          bagatelka 37 tys
          • Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 14:42
            Generalnie w 90% inwestycji developerzy "wymuszają" zakup garażu. Zgadzam się,
            że jest to niezgodne z prawem. Często bywa tak, że właściciele mieszkań
            poszukują do zakupu drugiego garażu. Więć wydaje mi się, że można porozumieć
            się z developerem - gdy wszystkie mieszkania będą zarezerwowane a popyt
            większy, może będzie się dało odstąpić od kupna garażu.
            • Gość: anie Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 17:07
              z mężem zastanawialiśmy się nad tą inwestycją. Pojechaliśmy obejrzeć miejsce
              gdzie mają stanąć bloki
              To ta działka pomiędzy ulicą a rzędem jednopiętrowych bloczków ( z resztą
              oddanych w fatalnym stanie - ale to nie Semaco).
              Akurat na balkonie stał mieszkaniec tychże bloczków, więc zaczęliśmy go
              wypytywać o planowaną budowę itp.
              Powiedział nam, ze ich developer ( Chyba Ziemia Krakowska, czy jakoś tak)
              obiecał im, ze własnie w tym miejscu bedą mieli korty tenisowe i cos tam
              jeszcze....i podobno ta ziemia nalezy do nich.. i , że ta sprawa jest w sądzie

To są tylko informacje ZASŁYSZANE, więc oczywiście trzeba je sprawdzic, ale
              warto byc ostrożnym
              My zrezygnowaliśmy...
              • Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 15:28
                Przeglądałem Księgę Wieczystą. Semaco Invest jest właścicielem 2 działek -
                jednej dojazdowej i drugiej na której mają stanąc bloczki. Różnica jest
                następująca - pierwsza - własnośc hipoteczna, druga - użytkowanie wieczyste. W
                umowie przedwstępnej ma zanleść się zapis, że firma na własny koszt ma zmienić
                formę własności. Jak będzie faktycznie to zobaczymy....
                • Gość: wola Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 11:08
                  Witam
                  Porusze jeszcze jedną dość istotną kwestie. Pomiędzy budynkami jest b. mało
                  miejsca i do tego różnica poziomów terenu jest duża co spowoduje że wjazdy do
                  garaży będą dość ciasne i do drzwi garażowych będzie sie zjeżdzało stromym
                  podjazdem, druga sprawa to odwodnienie, jeżeli nie zostanie wykonane należycie
                  to po deszczu będziemy mogli chodować karpie w garażach...
                  To takie luźne przemyślenia po obejżeniu planu budynków i wizji lokalnej na
                  miejscu przyszłej (oby jak najrychlejszej) budowy.

ps: dziekuje za rozwianie wątpliwości co do własności działek

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów W.
                  • Gość: lok Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.05, 15:05
                    a czy w umowie przedwstepnej jest cos o tym murze od Olszanickiej?
                    bo architekt nico tym nie wiem?!
                    a poza tym niesadzicie ze tam glosno od Olszanickiej?
                    czy ktos ma z was mieszkanie na parterze?
                    • Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 23.10.05, 17:27
                      Na obecną chwilę zostały wyłącznie zawarte umowy rezerwacyjne, w których
                      kupujący zoobowiązuje się do zakupu mieszkania a developer do jego wybudowania.
                      Kwestia samego muru - z moich rozmów prowadzonych w firmie Semaco ma znaleść
                      się zapis o murze z kamienia - jedynie co nie byli wstanie mi odpowiedzieć to
                      czy mur z kamienia będzie tylko od strony olszanickiej, czy otaczać będzie całą
                      nową powstałą investycję. Myślę, że wszystko wyjaśni się w czasie.

Co do samej głośności ulicy - sam się trochę obawiam, gdy zakończą rozbudowę
                      lotniska na Balicach czy ruch nie wzmoży się bardziej. Jednak na obecną chwilę
                      pracuję przy Królowej Jadwigii i muszę powiedzieć, że hałas z ruchu ulicznego w
                      żadnym stopniu nie jest uciążliwy.
                  • Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 23.10.05, 17:19
                    Witam
                    Odległość pomiędzy budynkami ma podobno wynosić 15m. Jeżeli faktycznie tak
                    będzie, to muszę powiedzieć, że jak na dzisiejsze standardy upychania bloków
                    gdzie tylko się da, będzie to całkiem przyzwoita odległość.

Myslę, że tą jak inne kwestie trzeba będzie wyegzekwować w umowie przedwstępnej.

Pozdrawiam
                    Cieszę się, że na tym wątku jest coraz więcej zainteresowanych
    • Gość: MM Pozwolenie na budowę IP: *.crowley.pl 06.11.05, 12:27
      Witam

Jestem ciekawy, co z pozowleniem na budowę. Czy posiadacie może jakieś nowe
      wiadomości? Martwi mnie trochę fakt, że na miejscu planowanej inwestycji nic
      się nie dzieje. Przecież firma SEMACO mogałby chociaż zabrać się za
      przygotowanie terenu - wyrównać, rozebrać ten barak, tak, ażeby na wiosnę
      ruszyć z budową.
      • Gość: K. Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 12:28
        Witam, a mam pytanko, czy orientujecie sie w temacie "ogrzewanie"? Semaco w
        swych blokach nie korzysta z MPEC-u ale w blokach sa kotłownie na gaz, czy ktos
        wie jaki jest koszt ogrzewania mieszkania? Jak sie to ma w porownaniu do
        ogrzewania z MPEC-u? Dzieki
      • Gość: MM 31.12.2005 - koniec umowy IP: *.crowley.pl 02.01.06, 20:39
        Witam szanownych forumowiczów w nowym roku 2006. Ale czy aby napewno
        szczęśliwym? Minął 31.12.2005 - termin do którego Developer miał postarać się z
        usyzkaniem pozowlenia na budowę. Okres pomiędzy świętami a Nowym Rokiem minął w
        napięciu... I nic... Trzymam się wersji, o aneksowaniu umowy (brak wzrostu cen)
        i dalszych staraniach developera o uzyskaniu pozwolenia. Jak macie jakieś nowe
        informacje to opisujcie. Forum tego samego Investora dotyczące ul. Płaszowskiej
        tak ładnie się rozwija. Może czas "Olszanicką" również rozbudować?
        pozdrawiam w nowym roku
        • Gość: gośka Re: 31.12.2005 - koniec umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 14:57
          Witam,
          życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku.
          Stare powiedzenie " obyś się budował " jest nadal aktualne. Developer dostał w 2005 roku tytuł firmy " fair play ", więc myśle, że budowa w końcu ruszy i będzie przebiegać sprawnie ( to będzie zależeć tylko od firmy SEMACO)
          POZDRAWIAM G.
    • Gość: MM WZROST CEN IP: *.crowley.pl 11.12.05, 23:26
      Witam zainteresowanych inwestycją na ul. Olszanickiej. Rozpocząłem to forum z
      wielkimi nadziejami. Podobno Dobry developer (patrz opinie m. innymi na forum
      poświęconemu nowej investycji na PŁASZOWSKIEJ". Zmartwiła mnie natomiast jedna
      kwestia - ciągły brak pozwolenia na budowę i WZROST CENY - mieskzanie na
      parterze z 3900 netto na 4440 netto??. Tak przynajmniej wynika z infomacji
      zamieszczonej na stronie internetowej. W umowie rezerwacyjnej wprawdzie
      zagwarantowana jest cena netto ale tylko do 31.12.2005 (termin, który
      deverloper wyznaczył sobie jakom ostateczny do uzyskania pozwolenia na budowę)
      Potem - nowa umowa, jeżeli ktoś nadal będzie zainteresowany investycją -
      zawarta będzie w oparciu o nowe ceny. Co o tym sądzicie???
      • Gość: wola Re: WZROST CEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 13:22
        Witam
        Informacja o wzroście cen podniosła mi mocno ciśnienie, zadzwoniłem więc do
        Semaco. Cena wzrosnie jeżeli ktos dopiero teraz sie decyduje. Umowa na
        poprzednich warunkach ma być dalej wiążąca i w razie czego będzie aneksowana na
        dłuższy termin. Takie info przekazuje deweloper i tego sie bede trzymac. W razie
        czego firma musiałaby się liczyć pewnie z jednym zbiorowym lub indywidualnymi
        procesami o ... i tu można wymyslać wyłudzenie, utracone korzyści etc. Ja sam
        odpuściłem w międzyczasie super mieszkanie na które się szykowałem zanim
        podpisałem umowe z Semaco. Niezaleznie od wyniku sprawy smród by już sie
        rozszedł a firma jest w trakcie dwóch inwestycji i pewnie na tym nie skończy
        działalności.

Dzięki za czujność i tradycyjnie pozdrawiam (z nadzieją) przyszłych sąsiadów Wola
        • Gość: wola Re: WZROST CEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 15:37
          Witam
          Na początku życze wszystkiego dobrego w nowym roku przyszłym sąsiadom!
          Kwestia problemu z uzyskaniem pozwolenia przedłuża się niemiłosiernie,
          oficjalnie jest to już tylko kwestia formalna ale skoro termin jest wciąż
          przekładany to chyba nie do końca jest to prawdą...
          Pozostaje chyba aneksować umowe i czekać na pozytywny rozwój sysuacji. W jednym
          z pierwszych postów w tym wątku napisałem że realnie budowa ruszy na wiosne co
          wydawało się na ten czas lekką przesadą a teraz chce miec nadzieje że to nie był
          zbytni optymizm..
          Prosze odwiedzać ten wątek co jakiś czas gdyby jednak sprawy nie poszły tak jak
          tego sobie życzymy ponieważ jak wiadomo: "Duży może więcej".

Pozdrawiam Wola
    • Gość: MM JEST POZWOLENIE - Wzrór umowy Przedwstępnej IP: *.crowley.pl 04.01.06, 20:11
      Wczoraj zadzwoniłem do biura Semaco i ku mojemu zaskoczeniu dowiedziałem się,
      że firma uzyskała pozwolenie na budowę w dniu 29.12.2005. Mam już w posiadaniu
      wzór umowy przedwstępnej. Zamierzam się z nią wnikliwie zapoznać. Proponuję,
      aby stworzyć listę spraw, które budzą wątpliwości. Czekam na pierwsze
      komentarze.
      Pozdrawiam
      • Gość: mk Re: JEST POZWOLENIE - Wzrór umowy Przedwstępnej IP: *.chello.pl 04.01.06, 21:11
        Gratulacje od Semaco Płaszowska. Z tego co widzę dostaliście dużo wcześniej niż
        spodziewaliście się. Vivat dobry Developer !!!
      • Gość: gośka Re: JEST POZWOLENIE - Wzrór umowy Przedwstępnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:55
        witam,
        wstępnie przeglądnęłam umowę i nie rozumiem pkt 3.3. oraz nie znalazłam informacji o murze od strony ul. Olszanickiej.
    • Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 10.01.06, 20:00
      Kilka moich przemyśleń:
      - zawiłości w sprawie grunty - par 3, pkt 3 zupełnie zbił mnie z tropu
      - protokół odbioru mieszkania - jeżeli Kupujący nie stawi się po raz pierwszy w
      terminie wyznaczonym przez sprzedającego, Sprzedający możed dokonać odioru
      mieszkania - BZDURA
      - dysproporcja w karach - Sprzedający 2%, Kupujący 20%
      - mało szczegółow w Standardzie Wykonania - myślę, że developer powienien
      dołączyć dokładną, precyzyjną listę elementów no i oczywiście dopisać kwestię
      muru

to na obecną chwilę wszystko, czekam na Wasze opinie
      Pozdrawiam
    • Gość: wola Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:34
      Nareszcie przyszło długo oczekiwane zawiadomienie od Semaco, w zwiazku z tym
      zainteresowałem się bliżej sytuacją nieszczęsnej działki na której stanie część
      budynków. Nie zdawałem sobie sprawy że ta sytuacja jest tak skomplikowana co
      może spowodować problemy z uzyskaniem kredytu ponieważ tylko część banków chce
      udzielać kredytów jeżeli nie mozna wydzielić lokali w budynku. Druga sprawa to
      wyższe oprocentowanie kredytu lub obowiązkowe ubezpieczenie do czasu wpisania
      hipoteki a w takiej sytuacji okres ten pewnie się przedłuzy ...
      Prosze o wasze opinie.
      W jakich bankach zamierzacie brać kredyt?

Pozdrawiam W.
      • Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 01.02.06, 19:55
        Witam,

No niestety, okazało się, że z gruntem to rzeczywiście wielki problem. Brak
        możliwości wydzielenia lokalu właśiwie uniemożliwia wzięcie kredytu. Dodatkowo
        przekształcenia po podpisaniu umowy przyżeczonej sprzedaży lokalu mogą trwać
        latami. Moją umowę analizują prawnicy i stąd też mam takie informacje. Z
        świetnie zapowiadającej się inwestycji zaczynają wynikać DUUUŻE problemy.....
        Chętnie wymienie się nr telefonu, trzeba wspólnie coś ustalić, bo taki zapis
        nie rokuje nic dobrego na przyszłość. Podaję maila: czyczyn@poczta.fm. Chętnie
        skontaktuje się telefonicznie...

pozdrawiam
    • Gość: MM Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.crowley.pl 04.02.06, 12:11
      Witam,

Sytuacja dla mnie wygląda bardzo niepokojąco. Umowa, którą dostałem analizowana
      była przez kilku dobrych prawników (znawców prawa rzeczowego). Jak wygląda
      kwesti przeniesienia własności:
      - SEMACO jest właścicielem gruntu na zasadzie użytkowania wieczystego, jednakże
      do tego gruntu mają roszczenia dwie osoby, które notabene nie są wpisane do KW
      (???), Semaco zawarło z niemi jakąs tam umowę, że w momencie kiedy odzyskają
      prawo własności do działki, sprzedadzą im. Tylko sprawa jest w sądzie I
      instancji!!!! Czyli Semaco będzie budować mieszkania na gruncie, do którego tak
      do końca nie ma prawa. Scenariusz jest następujący, że po podpisaniu już umowy
      przyżeczonej mieszkańcy otrzymują prawo udziału w nieruchomości (coś co w
      polskim prawie jest dosyć skomplikowanym zapisem), natomiast w sytuacji gdy
      roszczeniowe osoby otrzymają prawo własności do gruntu zoobowiązują sie go
      sprzedać SEMACO. Kwestia tylko kiedy i za ile. A może stwierdzą, że wogóle nie
      sprzedadzą.....

Ja mam umowę rezerwacyjną od września i jestem mocno podirytowany, ponieważ od
      tamtego czasu zawiesiłem kwestie szukania innego mieszkania. A tu.... podpobno
      w języku prawniczym nazywają to MINĄ

MM
      • Gość: gośka Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 14:56
        czy ktoś tutaj jeszcze zagląda? wysyłałam mail-a z numerem telefonu i prośbą o kontakt do MM, ale pozostał bez odpowiedzi. pozdrawiam
        • Gość: akak Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.saska.krakow.pl 18.03.06, 22:03
          Cześć! My też mamy zawartą umowę rezerwacyjną i nadal czekamy. Czytaliśmy
          projekt umowy przedwstępnej i trochę uwag mieliśmy. Wysłaliśmy je do Semaco i
          na razie nic. Ok. 3 tyg. temu wyjaśniali nam, że jest rozprawa przed sądem,
          która dlatego tak długo się ciągnie, gdyż Spółdz. ZIemia Krakowska, która
          niezgodnie z prawem podawała się za właściciela ziemi i sprzedała im ją,
          tymczasem z uwagi na dekret rolny z 1946 właścicielem jest ktoś inny I stąd
          zamieszanie. A Ziemia Krakowska próbuje coś uzyskać w sądzie i stąd podobno
          opóźnienie. My jeszcze wierzymy, ze budowa zacznie się w tym roku :-)
          • Gość: Gośka Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 09:31
            Witam, cieszę się,że przyszli( oby ) sąsiedzi nie stracili wiary. Znając pracę polskich sądów i ich możliwości " przerobowe " to chyba jeszcze trochę poczekamy. Budowa nie ruszy do momentu zakupu tego gruntu przez SEMACO, oby nastąpiło to szybko. Pozdrawiam
            • Gość: akak Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.saska.krakow.pl 22.04.06, 21:31
              Czy ktoś z budynków 1-3 był na spotkaniu w Semaco? Mimo wszystko zdecydowalam
              sie na te inwestycję.
              • Gość: Gośka Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 09:14
                Też byłam na spotkaniu i chyba też się zdecyduję, ale wcześniej lecę z umową do banku, bo nie mam pewności czy dostanę kredyt na tą inwestycję.
                pozdrawiam
                • Gość: Akak Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.saska.krakow.pl 11.05.06, 23:48
                  Gosia i jaka była reakcja Twojego banku?
                  • Gość: gosia Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 09:35
                    Niestety odmowa, chyba że będzie inne zabezpieczenie. Ocena poziomu ryzyka - za wysoki dla banku( PKO BP I FORTIS )
                    • Gość: ż Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: 213.134.172.* 15.05.06, 18:38
                      Jeśli mogę zapytać, na jakiej podstawie bank ocenia ten poziom ryzyka? Mam
                      podpisaną umowę z Semaco na mieszkanie na Płaszowskiej. Zastanawiam się czy
                      sytuacja z Olszanickiej w jakimś stopniu wpłynie na decyzję banku w sprawie
                      kredytu (PKO SA). Z góry dziękuję za odpowiedź :)
                      • Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 21:44
                        firma jest ok. Na Olszanickiej jest problem z własnoscia gruntow
                        Ten problem nie dotyczy Płaszowskiej.
                        • Gość: akak Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.saska.krakow.pl 15.05.06, 22:23
                          Podobno Deutche Bank ma inne nastawienie do tej inwestycji - niestety nic
                          więcej nie wiem. Zatem ciekawe co zadecyduje Semaco? Ta inwestycja bardzo mi
                          się podoba i szkoda byłoby gdyby nie doszła do skutku.
                          • Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 09:52
                            tez chciałabym, żeby wszystko się wyjaśniło. Szkoda, że pozostanie możliwość skorzystania z usług tylko jednego banku
                            • Gość: g. Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:24
                              Podpisujecie umowy przedwstępne?
                              • Gość: akak Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.saska.krakow.pl 27.05.06, 10:48
                                tak, już podpisaliśmy u notariusza. Klamka zapadła :-)
                                • Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 14:51
                                  My tez, wiec miejmy nadzieje,ze teraz juz bez niespodzianek.pozdrowienia dla
                                  wszystkich sasiadow.
    • Gość: smok Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 10:54
      Dzien dobry,

Witam przyszlych sasiadow!
    • Gość: behemot Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.212.85.113.chello.no 03.10.07, 16:59
      witam.

jestem zainteresowany ta inwestycja i ciekaw jestem jak sie zakonczyla sprawa w
      sadzie odn. gruntu?
      • Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 11:26
        semaco twierdzi ,że działkę odzyskali prawowici właściciele , którzy odsprzedali ją Semaco.
        • Gość: behemot Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.212.87.197.chello.no 09.10.07, 18:12
          witam serdecznie.

temat od dawna nie byl poruszany, wiec zadalem jedno tylko pytanie jakoze nie
          wiedzialem czy ktokolwiek tu jeszcze zerka. dziekuje bardzo za odpowiedz. gydbys
          mogl(a) odpowiedziec jeszcze na kilka pytan, bylbym niezmiernie wdzieczny.

1.) czy wiesz czy ktos kto kupil mieszkanie sprawdzal w odpowiednim urzedzie czy
          inwestor faktycznie wygral sprawe? jezeli tak, oczekujesz ze moga byc problemy w
          przyszlosci z ponownymi roszczeniami?

2.) nie mialem mozliwosci jeszcze obejrzec budynkow na wlasne oczy, dopiero za
          kilka tygodni. czy byles tam i jestes zadowolony, tzn. standard taki jak
          obiecywano? (zakladam ze kupiles mieszkanie)

3.) martwi mnie nieco niski poziom garazy i ryzyko zalania podczas obfitych
          opadow. co o tym sadzisz?

4.) ponoc mialo byc ogrodzenie od strony ulicy - wiadomo czy dalej sa takie plany?

5.) i na koniec - dlaczego dyskusja na temat inw. padla tu na forum? przeniosla
          sie w inne miejsce, ludzie zrezygnowali, czy moze wszyscy zadowoleni?

dzieki za odpowiedzi : )
          • Gość: g Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 10:15
            Witam,
            1. to sa zapewnienia firmy Semaco, ale tez gwarantowane w umowach przedsprzedażnych, ale można isc do sadu ksiegi sa do wglądu. To nie inwestor się sadził tylko prawowity właściciel, a Semaco odkupiło od niego działkę( w sumie 2 razy raz JUZ WCZESNIEJ OD SP ZIEMII KRAKOWSKIEJ)

2 Wykończenie budynków bardzo dobre, a wokół na razie " ściernisko"
            drzwi fajne, klatka schodowa super.

3 to moze byc problem, zależy jakie deszcze , sa porobione odwodnienia
            4.ogrodzenie bedzie jest juz na budowie kamien , murki już odlane.
            Podobno beda drewniane wypelnienia( szkoda ze nie cały z kamienia)
            5.mało =mieszkań , mało " forumowiczów"
            • Gość: behemot Re: Olszanicka - Semaco Invest IP: *.212.87.197.chello.no 19.10.07, 19:18
              dzieki za odpowiedz.

nie podjalem jeszcze ostatecznej decyzji, chetnie bym podyskutowal szczegoly.
              jezeli masz sily ;) skrobnij prosze na korowiow@gmail.com

pozdro : )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka