Dodaj do ulubionych

Pytanie o warunki zabudowy

IP: *.local.pl / 195.225.248.* 11.10.05, 19:08
Czy jest tu może jakiś fachowiec, który wytłumaczy mi o co chodzi z warunkami
zabudowy?
Mam działkę rolną przeznaczoną w projekcie nowego planu
zagospodarownia,jeszcze nie zatwierdzonego, pod budownictwo zagrodowe i
jednorodzinne.
Działka leży przy prywatnej drodze (m.in. mojej) prowadzącej do drogi
gminnej, ale nie graniczy z drogą gminną. Sąsiad z domem jest dopiero za
drogą prywatną. Czy może być problem z WZ?
dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: maniek Re: Pytanie o warunki zabudowy IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.05, 20:51
      idz do adwokata, zaplac to sie dowiesz
    • Gość: teq Re: Pytanie o warunki zabudowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 20:53
      aby uzyskać pozwolenie na budowę w przypadku braku planu zagosp. przestrzenn.
      musisz wystąpić wcześniej o wydanie warunków zabudowy (w urzędzie jest
      formularz, do tego mapka syt-wys, warunki mediów z gazowni, elektrowni,
      wodociągów). Trzeba przebrnąć porcedurę, która znam przypadki trwa i ponad 2
      lata bo jak wiadomo urzędnik ma czas... Po uzyskaniu prawomocnej decyzji o WZ
      musisz wystąpić o pozwolenie na budowę wg projektu, który będzie spełniał
      warunki wydanej decyzji WZ.
    • Gość: kar_ma Re: Pytanie o warunki zabudowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 19:26
      Według aktualnie obowiązującej Ustawy z dnia 27 marca 2003r o planowaniu i
      zagospodarowniau przestrzennym decyzja o warunkach zabudowy w przypadku braku
      planu miejscowego może być wydawana po ŁĄCZNYM spełnieniu PIĘCIU WARUNKÓW
      (art.61 ust1):
      1. co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna do tej samiej drogi publicznej,
      musi być zabudowana w sposób pozwalający na kontynuację w zakresie zabudowy oraz
      zagospodarowania terenu, w tym linii zabudowt, gabarytów obiektów i
      intensywności zabudowy (czyli inaczej Zasada "dobrego sąsiedztwa");
      2. teren ma dostęo do drogi publicznej (rozumiany jako dostęo bezpośredni albo
      dostęp przez drogę wewnetrzną lub ustanowienie odpowiedniej służbności drogowej);
      3. istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu jest wystarczające dla
      przeprowadzenia zamierzenia budowlanego;
      4. teren w granicach wniosku nie wymaga zgody na zmianę przeznaczenia gruntóe
      rolnych i leśnych na cele nierolne i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną
      przy sporządzaniu miejscowych planów uchwalonych przed 1 stycznia 1995r.
      5. nie występuje sprzeczność z przepisami szczególnymi.

Tyle ustawa.
      Według mnie trzeba sprawdzić warunek nr 3 - czy istnieje w terenie odpowiednie
      uzbrojenie, z którego miałby korzystać Pana dom.
      Jeżeli chodzi o to, że działka jest rolna to nie powinno być problemu z
      przekwalifikowaniem, zwłaszcza, że gmina zaplanowała te tereny w nowym planie
      jako budowlane.
      Jeżeli chodzi o "zgodne sąsiedztwo" - to trzeba sprawdzić, czy urzędnicy wezmą
      pod uwagę, że działka po drugiej stornie drogi (a nie bezpośrednio sąsiadująca)
      jest zabudowana domem. Według mnie powinno to wystarczyć, ale o to trzeba pytać
      w Urzędzie Gminy.

Mam nadzieję, że pomogłam trochę wyjaśnić sprawę.
      Pozdrawiam
      kar_ma
      • Gość: Anna Re: Pytanie o warunki zabudowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 11:28
        Ale czy za sasiada mozna uznac kogos kto buduje dom o 2 dzialki dalej ,ale ma
        wjazd i przylacza z tej samej drogi serwisowejCczy musi bezporednio przylegac
        jego dom?
        • Gość: kar_ma Re: Pytanie o warunki zabudowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 11:50
          No i tu jest własnie cały problem. Wszystko zależy od interpretacji urzędnika
          wydającego decyzję o warunkach zabudowy dla konkretnej działki. Obawiam się, że
          niestety musi to być działka w rzeczywistośi sąsiednia czyli posiadająca wspólną
          granicę. Ale znam przypadki gdzie przyznawano korzystną decyzję dla działek,
          które sąsiadywały z nieruchomością zabudowaną przez drogę dojazdową (bez
          znaczenia czy prywatną czy gminną), tzn. działka zabudowana znajdowała się
          naprzeciwko - po drugiej stronie drogi.
          Jeżeli dla terenu na którym planuje Pani inwestycje nie ma jeszcze uchwalonego
          planu zagospodarowania przestrzennego, ale jest już studium (poprzedzające
          uchwalenie planu) to warto przyjrzeć się jaki rodzaj zabudowy został zaplanowany
          na tym terenie. Pomimo, że studium nie stanowi obowiązującego prawa to jego
          ustalenia są wiążące dla gminy przy uchwalaniu miejscowego planu
          zagospodarownia. Jeżeli zaplanowana zabudowa jest zgodna z Pani inwestycją (np.
          domy jednorodzinne) to przypuszczam, że dostanie Pani korzystną decyzję o
          warunkach zabudowy. Ale jak zaznaczam - może to zależeć niestety od dobrej woli
          urzędnika wydającego decyzję, ponieważ warunek "zgodnego sąsiedztwa" nie jest
          ściśle spełniony.
          Pozdrawiam
          kar_ma
          • Gość: WZ Re: Pytanie o warunki zabudowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 12:44
            Dziekuje.Moja dzialka jest wylacznie w strefie domow jednorodzinych.Ulica zas
            bedzie serwisowa i o 2 dzialki dalej jest sporo domow.Plan zagospodarowania
            przestzennego ku ukonczeniu.Wlasnie gdy skladalam wniosek zapewnionono mnie ,
            ze zewolenie bedzie bez przeszkod.Zadne tez blokowisko nie ma prawa
            stanac.Jest to jednak inne miasto wojewodzkie.Po krakowskich problemach
            wlasnie wynosze sie z bolem z Krakowa, w ktorym nie ma ani jednej dzielnicy
            wylacznie z zabudowa jednorodzinna i w dodatku o kilanascie minut do
            centrum.Trzeba zainwestowac gdzie indziej skoro w Krakowie takiej dzielnicy - z
            pelna infrastuktura oczywiscie nie ma w Krakowie.
            Pozdrawiam
    • Gość: nikt Re: Pytanie o warunki zabudowy IP: *.kolporter.com.pl 12.08.14, 15:17
      zawieszą Ci WZ-tkę na 9 miesięcy - a jeśli nie uchwalą planu (publikacja u Wojewody) w tych 9m. to muszą wydać WZ-tkę. praktycznie jeśli masz drogę i potem sąsiada to sąsiad nie jest stroną WZtki i pozwolenia na budowę. ale jak coś wywęszy to może spróbować się uznać na stronę w tych postęp. adm. i potem będzie Cię oprotestowywał. Czas 2-3 lata. Lepiej poczekać na mpzp. Mniej nerwów a i zgoda na zmianę gruntu rolnego na nierolny będzie szybsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka