IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 20:45
Kto kiedys pisał na tym forum, że Krakowa nie stać na linię turystyczną.
A ja się z tym nie zgodzę. Mój typ na taką linię to 120.
Miałem ostatnio ochotę na wypad za miasto, niestety nie było na to za dużo
czasu. Wsiadłem więc w 120 i przejechałem się. Linia bardzo dobra - obydwie
końcówki w centrum, a jej trasa przebiega przez pola, łąki, można podziwiać
krajobrazy, a jej trasa nawet na ok.200m wybiega poza granice Krakowa.
Potem na Widoku wsiadłem w tramwaj i po godzinie byłem z powrotem.
I co niedrogim kosztem, w krótkim czasie odbyłem sobie wycieczkę poza Kraków.
A wy macie tego typu linie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pavlack Re: linia 120 IP: *.w-net.pl 20.09.02, 22:10
      Gdyby linia nr 0 jezdzila w kazdy weekend...
      wiem,wiem, nierealne, chyba ze znajdziemy jakiegos sponsora :-)
      • Gość: mtq Re: linia 120 IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 20.09.02, 22:40
        Taka linia powinna jeździć przez Grodzką, Rynek i Szewską,
        potem koło może Filharmonii, Franciszkańską, Gertrudy,
        Stradomska, Krakowska, Wawrzyńca, Starowiślna, Gertrudy,
        Franciszkańska... ehh...
    • kuba203 Re: linia 120 21.09.02, 11:12
      Gość portalu: aa napisał(a):

> Kto kiedys pisał na tym forum, że Krakowa nie stać na linię turystyczną.
      > A ja się z tym nie zgodzę. Mój typ na taką linię to 120.

Ale jednak zgodzisz się chyba ze mną, że to typ dla maniaków autobusowych, a
      nie dla masowej turystyki :)))

> Linia bardzo dobra - obydwie
      > końcówki w centrum, a jej trasa przebiega przez pola, łąki, można podziwiać
      > krajobrazy, a jej trasa nawet na ok.200m wybiega poza granice Krakowa.

Hehe, a od kiedy to os. Widok jest w centrum? :)))

> A wy macie tego typu linie?

245 (piękne widoki z trasy za Mogilanami)
      269
      277
      Tylko trzeba od razu wracać albo kiblować na pętli 1,5-2 godziny :)))
    • Gość: mouset linie krajobrazowe IP: 149.156.15.* 26.09.02, 12:15
      Polecam wycieczkę z Borku Fałęckiego jedziemy 101 p. uzdrowisko w Swoszowicach,
      potem wspinamy się ul. Sawiczewskich podziwiając po lewej stronie Kraków (do
      końca listopada niestety remont tego odcinka) następnie po prawej okolice
      Świątnik Górnych i dojeżdżamy do Soboniowic gdzie przesiadamy się na 107 z
      której podziwiamy Kosocice, Wieliczkę budowaną autostradę. Można wysiąść już na
      Piaskach (T 6, 24 A 164) lub dojechać do Wielickiej.
      • kuba203 Re: linie krajobrazowe 26.09.02, 14:02
        Fakt, o tej trasie zapomniałem.
        Jeszcze 285 między Mogilanami a Świątnikami :)))
        • Gość: Yasioo Re: linie krajobrazowe IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 26.09.02, 14:34
          I 265 do Konar. Piękna trasa, szczególnie gdy jest ciemno, o wschodzie i
          zachodzie słońca, a także w czasie jesieni.
          • kuba203 Re: linie krajobrazowe 27.09.02, 14:10
            Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> I 265 do Konar. Piękna trasa, szczególnie gdy jest ciemno, o wschodzie i
            > zachodzie słońca, a także w czasie jesieni.

Co widać z autobusu jak jest ciemno? :)))
    • tymon2 Re: linia 258 27.09.02, 08:57
      Linia 258 pod koniec trasy jak się wspina pod górę do Brzoskwinii (ta na której
      stoją radary co widać z autostrady), ładny widok na południe, a w ładną pogodę
      mozna nawet zobaczyć Tatry. I można się przejść do skałek, ale jest to
      ryzykowna wycieczka, bo poza godzinami szczytu (częstotliwość co 1h), te
      autobusy jeżdżą bardzo żadko nawet co 3h.
      • Gość: mouset Re: linia 122 IP: 149.156.15.* 27.09.02, 11:19
        dla mieszkańców Nowej Huty widokową przejażdżkę zapewnia
        122, szczególnie na odcinku z Zesławic do Wzgórz
        Krzesławickich i przez same wzgórza, fajnie jedzie się
        też 149 ale trudno go złapać.
    • Gość: mouset linia krajobrazowa - konkurs IP: 149.156.15.* 27.09.02, 12:48
      Głosujmy na najładniejszą trasę krajobrazową w MPK. Ja
      stawiam na 101
      • kuba203 Re: linia krajobrazowa - konkurs 27.09.02, 14:22
        Ja na 245 i 285.
        • Gość: aa Re: linia krajobrazowa - konkurs IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 19:50
          Ja obstaję przy swojej 120! Poieram też 101,112,135. Fajna jest równiez trasa
          239 (wałem wiślanym do Wołowic).
          • kuba203 Re: linia krajobrazowa - konkurs 28.09.02, 11:30
            Gość portalu: aa napisał(a):

> Fajna jest równiez trasa
            > 239 (wałem wiślanym do Wołowic).

Tam są tylko 2 wariantowe kursy dziennie w dni powszednie :))) Ale jechałem
            raz, rzeczywiście fajnie.
            • Gość: mouset Re: linia krajobrazowa - konkurs IP: *.com.pl 28.09.02, 13:42
              ja do 101 dorzuciłbym jeszcze 277, chyba najdłuższa podmiejska linia wydłużona
              niedawno do Iwanowic, akurat kursuje co 2-3 godziny można obejrzeć Iwanowice i
              okolice
              • kuba203 Re: linia krajobrazowa - konkurs 28.09.02, 15:09
                Gość portalu: mouset napisał(a):

> akurat kursuje co 2-3 godziny można obejrzeć Iwanowice i
                > okolice

Hehe, to też już przerabiałem :))) Przez 3 godziny to można obejrzeć Iwanowice
                5 razy, w każdym razie ja miałem dość oglądania po 40 minutach :)))
                • tymon2 Re: linia krajobrazowa - konkurs 30.09.02, 08:43
                  kuba203 napisał:

> Hehe, to też już przerabiałem :))) Przez 3 godziny to można obejrzeć
                  Iwanowice
                  > 5 razy, w każdym razie ja miałem dość oglądania po 40 minutach :)))

Kuba czy ty jeździłeś wszystkimi liniami MPK w aglomeracji krakowskiej i
                  sąsienich?

• Gość: mouset Re: linia krajobrazowa - konkurs IP: 149.156.15.* 30.09.02, 08:51
                    Nie wiem jak kuba ale ja jeździłem większością linii podmiejskich. Polecam, po
                    30 minutach załapiesz troche świeżego powietrza, a np. w Krakowie mgła.
                    Szczególnie w zimie sa fajne widoki, do minusów należą pytania "te fotograf,
                    chcesz w ryj?" a tu autobus np za 2 godziny......
                    • kuba203 Re: linia krajobrazowa - konkurs 30.09.02, 09:15

> Nie wiem jak kuba ale ja jeździłem większością linii podmiejskich.

Ja też :)))

> Polecam, po
                      > 30 minutach załapiesz troche świeżego powietrza, a np. w Krakowie mgła.
                      > Szczególnie w zimie sa fajne widoki, do minusów należą pytania "te fotograf,
                      > chcesz w ryj?" a tu autobus np za 2 godziny......

Hehe, ja jeszcze nigdy nie oberwałem za fotografowanie, a Tobie się zdarzyło?
                      • pavlack Re: linia krajobrazowa - konkurs 30.09.02, 15:26
                        kuba203 napisał:

>
                        > > Polecam, po
                        > > 30 minutach załapiesz troche świeżego powietrza, a np. w Krakowie mgła.
                        > > Szczególnie w zimie sa fajne widoki, do minusów należą pytania "te fotogra
                        > f,
                        > > chcesz w ryj?" a tu autobus np za 2 godziny......
                        >
                        > Hehe, ja jeszcze nigdy nie oberwałem za fotografowanie, a Tobie się zdarzyło?

Już to pisałem na forum, ale przypomnę: Do mnie niedawno na Lesisku jak fociłem
                        Jelcza mówili, że rower mi zabiorą, ale na gadaniu się skończyło :-)
                  • kuba203 Re: linia krajobrazowa - konkurs 30.09.02, 09:19
                    tymon2 napisał:

> Kuba czy ty jeździłeś wszystkimi liniami MPK w aglomeracji krakowskiej i
                    > sąsienich?

W Krakowie to już prawie wszystkimi, a jakie sąsiednie masz na myśli? W
                    sąsiednich to tylko niektórymi :)))
                    >
                    >
                    • Gość: mouset Re: linia krajobrazowa - konkurs IP: 149.156.15.* 30.09.02, 10:40
                      Co powiesz kuba na taką trasę: 257 do Naramy następnie 45-minutowy spacer do
                      Owczar skąd wracamy 237 do Krakowa. Można to nazwać "wokół gminy Zielonki"
                      • tymon2 Re: linia krajobrazowa - konkurs 30.09.02, 12:52
                        Skąd wy macie tyle czasu?

Proponuję wam trasę z Bronowic 258 do Brzoskwinii i spacerkiem (albo z pętli
                        przez górkę, albo z Centrum przez skałki) do Chrosnej i powrót 226, też do
                        Bronwoic, ale przez Podkamycze. Przy czym nie znam częstotliwości kursownia 226
                        (258 w godzinach szczytu o 1h, w weekendy co 3h).
                        • kuba203 Re: linia krajobrazowa - konkurs 01.10.02, 16:52
                          tymon2 napisał:

> Skąd wy macie tyle czasu?

Ja to np dziś zakończyłem wakacje :)))
                          >
                          > Proponuję wam trasę z Bronowic 258 do Brzoskwinii i spacerkiem (albo z pętli
                          > przez górkę, albo z Centrum przez skałki) do Chrosnej i powrót 226, też do
                          > Bronwoic, ale przez Podkamycze.

Przerabiałem (ale w odwrotnym kierunku) :))). Ładna okolica.
                      • kuba203 Re: linia krajobrazowa - konkurs 01.10.02, 17:00

> Co powiesz kuba na taką trasę: 257 do Naramy następnie 45-minutowy spacer do
                        > Owczar skąd wracamy 237 do Krakowa. Można to nazwać "wokół gminy Zielonki"

Oooo, tego nie przerabiałem :)))
                        Albo coś takiego: 245 do Bukowa, skąd fajną, widokową trasą idziemy do centrum
                        Radziszowa (z tego, co pamiętam ok. 30-40 minut niezbyt szybkim krokiem), skąd
                        wracamy 206 :)))
                        • Gość: mouset Re: linia krajobrazowa - konkurs IP: *.chello.pl / *.chello.pl 01.10.02, 18:13
                          A propos Pleszowa z innego wątku o moście W. tam dopiero muszą być krajobrazy,
                          szkoda że nie ma już 221 i 231 do Niepołomic
                          • Gość: ADAŚ linia krajobrazowa - konkurs IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 21:29
                            EEEE TAM - ja tam stawiam na "2"

Tyle krajobrazów - i w takim krótkim czasie !!!
                            Która linia to potrafi jeszcze?
                            Najfajniejszy krajobraz z tej linii to często dupy i plecy gnieżdżących się w
                            niej pasażerów. Jeszcze jak dupa i jej właścicielka są niezłe, to w porzo.
                            Gorzej w innych przypadkach. Ukłon to Cioci Filomeny, raz jeszcze dziękując
                            za "12". To była ogromna "przysługa" ją zawieszając.

A co do "wewnętrznych" krajobrazów zaobserwować jej jeszcze można w
                            pojedynczych "7" i podwójnych "13". TOTALNY HARDCORE
                            • kuba203 Re: linia krajobrazowa - konkurs 03.10.02, 10:10
                              Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Ukłon to Cioci Filomeny, raz jeszcze dziękując
                              > za "12". To była ogromna "przysługa" ją zawieszając.

Jak masz coś do Cioci Filomeny, to do niej napisz, zadzwoń, odwiedź ją w pracy,
                              a nie pisz bzdury na forum. Po raz ostatni tłumaczę: za trasy odpowiada ZDiK, a
                              nie MPK, ani tym bardziej "Ciocia". W wątku o 184 masz telefon do ZDiKu,
                              zadzwoń i zapytaj.
                              • Gość: mouset Re: linia krajobrazowa - konkurs IP: 149.156.15.* 04.10.02, 12:15
                                zapomniałem o pętli jaką można wykonac za pomocą linii
                                208 i 209 ale krajobrazy raczej nizinne
                                • kuba203 Re: linia krajobrazowa - konkurs 04.10.02, 22:41

> zapomniałem o pętli jaką można wykonac za pomocą linii
                                  > 208 i 209 ale krajobrazy raczej nizinne

Możliwości takich różnych wycieczek jest bardzo dużo, gdyby wszystkie zacząć
                                  wymieniać, zrobiłby się wątek na 200 wpisów :)))
                                  • Gość: mouset Re: linia krajobrazowa - konkurs IP: *.cm-uj.krakow.pl 07.10.02, 10:25
                                    Jeszcze lepiej gdyby towarzyszyła temu wątkowi fotogaleria najlepiej z linkiem
                                    do ciemnoburej witryny MPK
                            • Gość: mouset Re: linia krajobrazowa - konkurs IP: *.chello.pl / *.chello.pl 03.10.02, 10:14
                              takie krajobrazy to znajdziesz w każdym tramwaju i autobusie rano
    • Gość: mouset Re: linia 120 IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 10.01.03, 23:06
      wzorem linii 120 domagam się połączenia linii 101 i 107 w jedną całość oraz
      wydłużenia 145 do Grabówek
      • yzb Re: linia 120 17.01.03, 16:03

> wzorem linii 120 domagam się połączenia linii 101 i 107 w jedną całość oraz
        > wydłużenia 145 do Grabówek

To przedzej wlasnie 145 ze 107 mozna polaczyc, bo niby jak 101 i 107?
        • Gość: mouset Re: linia 120 IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 18.01.03, 21:11
          No w Soboniowicach pętli je połączyć , a niżej 145 obsłuży Grabówki
          • Gość: aa Re: linia 120 IP: *.x / 192.168.1.* 20.01.03, 16:08
            Nie wiem jakto ma wyglądać przyokazji zamknięcia Drużbackiej,ale wtedy można
            107 (połączyć z 101 bez Sobowniowic)
            301 BOREK FAŁ.-Swoszowice- Zbydniowice- Gokkowice-GRABÓWKI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka