Dodaj do ulubionych

a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu

26.10.05, 10:04
Słyszałem, że dochodzi do dantejskich scen między godziną 7, a 8... ale żeby po 8
no fascynujące, po prostu!! ;))

Na rozmowie w RD pytaliśmy co można zrobić w sprawie tragicznego stanu komunikacji miejskiej, pan W. Kurzajewski (to chyba nasz radny) zaproponował, żebyśmy zebrali podpisy i wtedy rada wystąpi z odpowiednim wnioskiem do MPK.

Mój pomysł jest bardzo prosty, stwórzmy taki wniosek i zatrudnijmy na jeden/dwa dni osobę, która stanie sobie z rana i po południu na przystanku przy Torfowej i zbierze te podpisy.

Uważam, że sytuacja zrobiła się tragiczna i tak dalej być nie może.
Obserwuj wątek
    • cindi-fucking-rella Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 26.10.05, 11:45
      bez komentarza
      • ruczaj.x Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 26.10.05, 11:48
        Masz bardzo orginalny nick, szczególnie jak przetłumaczy się go na polski... mocno oryginalny.

• cindi-fucking-rella Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 26.10.05, 11:53
          taak? a co to znaczy?
          • ruczaj.x Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 26.10.05, 11:56
            radzisz sobie z obsługą przeglądarki, więc korzystanie ze słownika też nie powinno sprawiać problemów, jak mniemam

pozdrawiam
            • cindi-fucking-rella Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 26.10.05, 11:59
              to forum jest jak mniemam po to aby zabierać głos w sprawie ruczaju a nie komentowć czyjeś nicki!!!! a mój jest tzw infixem jeśli wiesz co to znaczy!!! a jeśli nie to radze sprawdzić za pomocą przeglądarki.......
              • ruczaj.x Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 26.10.05, 12:05
                oczywiście
                • cindi-fucking-rella Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 26.10.05, 12:06
                  :P
                  • ruczaj.x Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 26.10.05, 12:07
                    ;)
    • przemkowa.b Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 26.10.05, 16:00
      ruczaju, skasuj ten wątek i załóż nowy o autobusach, tak radzę:)))
      • ballerinapl OT: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 26.10.05, 18:52
        Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać... jako językoznawca...
        Infix to jest to jest ta część którą wsadzasz pomiędzy dwa morfemy istniejącego
        wyrazu, w Twoim przypadku jest to "fucking". Twój caly nick nie jest infixem.
        Jak już się przemądrzajmy, to poprawnie :)

I współczuję szczerze ściskania się w małych autobusikach. Też czasami nimi
        jeżdzę z łagiewnik i już tam zaczyna się konserwa.
        • waiter22 wracając do tematu 27.10.05, 12:10
          O takich rzeczach powinno się myśleć jak kupuje się mieszkanie. Tzn. nie tylko
          o tym jak mieszkanie wygląda, ale i o otoczeniu (sklepy, przechodnia, poczta,
          przedszkole, szkoła, kościół itd. itp.). Bo potem ich brak zaczyna
          przeszkadzać.
          Ja kupiłem mieszkanie koło Kampusu UJ i z niecierpliwościa czekam na szybki
          tamwaj, drugą nitkę drogi, która uczyni ul. Grota Roweckiego 4 pasmówką. Nie
          martwi mnie również to, że Autobus 124 i 128 nie dojeżdzają do Osiedla
          Europejskiego.
          A przecież Kobierzyńska nigdy nie zostanie przebudowana w ten sposób, aby się
          tam dało sprawnie jeździć autem, i wyjazd z np. Szuwarowej stanowi duży
          problem. Nie wspominając o autobusach, które jeżdżą chyba tylko do Borku F.
          Jedynym plusem jest to, że tamtędy jeździ większość busów do Skawiny...
          PZDR.
          • crassus Re: wracając do tematu 27.10.05, 15:26
            Masz rację. Ale po pierwsze - na rzeczoną drugą nitkę i tramwaj to sobie
            jeszcze poczekamy. A po drugie nieopodal Kobierzyńskiej nigdy nie będzie
            poziomu hałasu i smrodu jaki czeka nas po przebudowie Grota Roweckiego -
            Bobrzyńskiego.
          • ruczaj.x Re: wracając do tematu 27.10.05, 15:49
            Kobierzyńska nie będzie przebudowana, ale czekamy sobie na Nowoobozową...
            Co do tematu wystarczyło by uruchomić JEDEN bezpośredni autobus, i zwiększyć częstotliwośc w godzinach szczytu (tj. 6-9 15-18) żeby poziom usług był wystarczający. Jednak patrząc na odzew z forum mało kto jest zainteresowany zmianami w komunikacji miejskiej (może za mało ludzi tutaj zagląda, nie wiem).

pozdrawiam
            • velvet16 Re: wracając do tematu 28.10.05, 08:48
              ruczj nie łam się!!! na pewno wszyscy ludzie są ZAINTERESOWANI i zywo popierają
              pomysł bardziej sensownych rozwiązań komunikacyjnych.... najlepepiej by było
              rzeczywiście zaangażować sie w zebranie podpisów od mieszkńców i przedstawić
              naszą prośbę władzom.
              TO JEST SPRAWA PRIORYTETOWA!!!! -

ja jeszcze nie mieszkam U WAS - ale podpisuje się dwoma rękami za każdą
              inicjatywa która ułatwi mieszkanie w tamtej okolicy...
              na mnie możesz liczyć - a na mieszkańców już obecnych - na pewno !!!

a tak na marginesie - jest szansa na efekt?
    • modra1 Ruczaj.x-świetny pomysł 11.11.05, 12:28
      To co -bierzemy się za realizację? Co napisać w takim wniosku? Myślę, że może
      być mały problem z wynajęciem takiej osoby (trzeba by wcześniej zrobić chyba
      jakąś zrzutkę) może prościej będzie zostawić ten wniosek w kilku sklepach (
      Lewiatan, Maciek, Mrówka) i w kiosku na przystanku. Informację o tym, że taki
      wniosek można podisać proponuję wydrukować i nakleić w klatkach - budynkach.
      Może tak się za to zabrać?
      • ruczaj.x Re: Ruczaj.x-świetny pomysł 16.11.05, 21:02
        modra1 napisała:

> To co -bierzemy się za realizację? Co napisać w takim wniosku? Myślę, że może
        >
        > być mały problem z wynajęciem takiej osoby (trzeba by wcześniej zrobić chyba
        > jakąś zrzutkę) może prościej będzie zostawić ten wniosek w kilku sklepach (
        > Lewiatan, Maciek, Mrówka) i w kiosku na przystanku. Informację o tym, że taki
        > wniosek można podisać proponuję wydrukować i nakleić w klatkach - budynkach.
        > Może tak się za to zabrać?
        no to się już...

co by miałobyć w takim tekście?
        Proponuje Zwiększenie ilości autobusów, przeprowadzenie bezpośredniej linii do okolice centrum.
        Masz pomysły na konkretne pytania?

a co do składki, można by się złożyć po 10-15 zł... może zebrałaby się jakaś sensowna kwota

Kiedy rok temu zbieraliśmy podpisy, ze sklepów były raczej niewielkie ilości.
        No ale dobrze, na początek sklepy, a później człowiek.

czekam na propozycje
    • ruczaj.x UCHWAŁA NR XLIX/493/05 28.11.05, 11:03
      UCHWAŁA NR XLIX/493/05 RADY DZIELNICY VIII z dnia: 16.11.2005 r.

w sprawie wniosku o skierowanie trasy jednej z linii Komunikacji miejskiej (106,116,166) do centrum miasta lub uruchomienie nowej linii zapewniającej połączenie tych rejonów z centrum miasta.

Na podstawie § 4 pkt 4 lit. h Statutu Dzielnicy VIII stanowiącego załącznik Nr 8 do Uchwały Nr LXVII/660/96 Rady Miasta Krakowa z dnia 18.12.1996 r. w sprawie organizacji i zakresu działania dzielnic (tekst jednolity: Dziennik Urzędowy Województwa Małopolskiego z 2002 r. Nr 243, poz. 3278), Rada Dzielnicy VIII uchwala co następuje:

§ 1

Wnioskuje się do Zarządu Dróg i Komunikacji w Krakowie o skierowanie trasy jednej z linii Komunikacji miejskiej (106,116,166) kursujących ciągiem ulicy Kobierzyńskiej do centrum miasta lub uruchomienie nowej linii zapewniającej połączenie tych rejonów z centrum miasta.

§ 2

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia

Przewodniczący
      Rady i Zarządu Dzielnicy VIII

Mirosław Gilarski

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      UZASADNIENIE
      Większość mieszkańców ulicy Kobierzyńskiej jak również pozostałych mieszkańców korzystających z komunikacji autobusowej kursującej tą ulicą przemieszcza się w kierunku centrum miasta. Obecnie są zmuszeni do przesiadki w rejonie skrzyżowania z ulicą Grota Roweckiego na przepełnione w godzinach szczytu komunikacyjnego linie autobusowe kursujące z rejonu Kampusu UJ. Wnioskowane skierowanie trasy jednej z linii kursujących ciągiem ulicy Kobierzyńskiej do centrum miasta zapewni lepszą dostępność do komunikacji autobusowej dla coraz większej liczby mieszkańców ulicy Kobierzyńskiej jak również dla pozostałych mieszkańców z innych rejonów.
      • rapolas Re: UCHWAŁA NR XLIX/493/05 23.12.05, 13:30
        Haslo 'przystanek Torfowa' w polaczeniu z 'dantejskimi scenami' nie napawa
        optymizmem kogos kto ma zamiar w lutym/marcu przeprowadzic sie Pod Olchy a do
        tego nie jest (juz) posiadaczem samochodu...

Licze na dalsze informacje, a jesli moglbym jakos pomoc to chetnie to zrobie.
    • lesolej Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 27.12.05, 11:55
      jestem za zbieraniem podpisów!!!
      Mieszkam na Obozowej, więc widzę, co się dzieje.
      Proponuję przygotować jedną wersję pisma i zacząć zbierać podpisy.
      pozdrawiam
    • lesolej Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 27.12.05, 11:56
      acha, i nie trzeba zatrudniać osoby - jakby właczyło się przynajmniej 10 osób,
      to przez tydzień zbierzemy 1000 podpisów,
      • ruczaj.x Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 27.12.05, 12:11
        ale kiedy?
        to udało by się rano kiedy ludzie jadą do pracy, tyle że raczej pracujemy..
        osobiście wolałbym dac 10-15 zł na człowieka i niech sobie stoi 6-9 i 15-18 przez dzień dwa...
        No, ale tutaj własnie przydałoby się 5-10 zainteresowanych akcją osób... a tak sobie z tym... (więc może nie jest tak źle).
        • lesolej Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 28.12.05, 09:26
          niech wszyscy, którzy chcą przyłaczyć sie do akcji wyślą swojego mejla na mój
          adres: kingason@wp.pl. Ja przygotuję pismo z załacznikiem na podpisy i wam
          roześlę. Jeśli w ciagu tygodnia nie zbierzemy 1000 popisów, to damy komuś
          kilkanaście złotych, żeby je zbierał na przystanku.
          Tak więc im szybciej się zorganizujemy, tym szybciej będziemy mieć autobus do
          centrum,
          pozdrawiam
          • ruczaj.x Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 28.12.05, 09:44
            Przede wszystkim po nowym roku, bo teraz sporo osób jest na wyjeździe.
            Pismo podeślij na (może być ten adres) umieścimy na stronie ruczaj.org.pl .

OK
            • lesolej Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 28.12.05, 11:41
              ten adres, czyli jaki???
              bo już pismo mam gotowe
              • ruczaj.x Re: a dzisiaj nie udało mi się dostać do autobusu 28.12.05, 11:59
                ruczaj.x@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka