Dodaj do ulubionych

metro - darmowa propaganda prasowa

IP: *.chello.pl 14.11.05, 21:51
Na pierwszej stronie dzisiejszego numeru "metra" napisali tytuł: ULEWA NIE
PRZESZKODZIŁA POLSKIM PIŁKARZOM POKONAĆ EKWADORU". Co to za kraj Ekwadoru? Co
to za Polacy pracują w tej gazecie? Pan Redaktor! Pan powie swoim ludziom,
żeby oni nauczyli się język polski!
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: metro - darmowa propaganda prasowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 09:47
      Teksty w tych bezplatnych gazetach sa rzeczywiscie na zenujacym poziomie.Ja te
      gazety biore albo dla programu TV,albo do poogladania obrazkow.Dziwie sie,ze
      cos w nich czytasz-ja dawno juz to przestalem robic.
      • Gość: Y_Sam Re: metro - darmowa propaganda prasowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 09:58
        A właśnie.
        Ktoś tu ostatnio założył wątek o napiwkach za pizze. Analogicznym problemem jest
        pobieranie na co drugim skrzyżowaniu tej makulatury. Czasem mi się zdarza
        uzbierać do dziesięciu gazet jednego dnia, ale robię to wyłącznie z szacunku dla
        pracy tych ludzi którzy to rozdają, nie tych co piszą. Szczerze mówiąc nie
        zdarzyło mi się jeszcze żadnej otworzyć :-)
        • agajac Re: metro - darmowa propaganda prasowa 15.11.05, 10:06
          To prawda. Na kazdym skrzyzowaniu wciskają jakąs makulaturę, a potem sie zbiera
          smietnik w aucie :) A co do darmowych gazet, to nie tylko teksty, ale czesto i
          "obrazki" są na niskim poziomie :)

POzdrawiam
          J.
      • Gość: ja Re: metro - darmowa propaganda prasowa IP: *.chello.pl 15.11.05, 16:26
        To się nie dziw, bo za wiele nie czytam, a tytuł na pierwszej stronie to i
        ślepy zobaczy. Jedno co warto przeczytać, to wydawcę. I już wszystko jasne!
    • Gość: Helenka Jak się nazywa ta dziurka IP: *.pnet.com.pl 15.11.05, 19:39
      z której wylazłeś, żeby pouczać w miaręstarannych korektorów?
      I do których szkół chodziły te wszystkie "inteligenty" zabierające głos po
      Tobie??

Skoro nie udało się pokonac, to znaczy, że sięnie udało pokonać KOGO-CZEGO?
      Ekwadoru.
      Kraj EKWADORU, o którym nigdy nie słyszałeś, to dopełniacz (dopełniacz, taki
      przypadek, gramatyka Polska)od rzeczownika EKWADOR. Nazwa własna, kraj w
      Ameryce Południowej

Pa.
      • agajac Re: Jak się nazywa ta dziurka 15.11.05, 19:51
        Mam wrażenie, że jednak bardziej stosowny jest tutaj BIERNIK. Pokonać - kogo?
        co? EKWADOR! Ale mogę się mylić.

Pozdrawiam
        J.
        • Gość: kijo oj, hilenka IP: *.net.autocom.pl 15.11.05, 20:18
          widzisz, i nie miałaś znowu racji...
          • Gość: Helenka Nie, to nieprawda, IP: *.pnet.com.pl 16.11.05, 10:56
            tu się nie sprzedaje papieru toaletowego, Panno Autocom, ktoś musiał Panią źle
            poinformować.
        • Gość: Helenka Biernik IP: *.pnet.com.pl 16.11.05, 10:29
          pokonać kogo - co?

Ale NIE pokonać kogo - czego?

Albowiem NIE udało się pokonać Ekwadoru

H.
          • Gość: Y_Sam Re: Biernik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 11:12
            Rozumiem , że jako kobieta masz prawo nie interesować się sportem, ale naszym
            kopaczom akurat się udało pokonać ten Ekwador (3-0), co ma niebagatelne
            znaczenie w naszym sporze gramatycznym.
        • Gość: Helenka Taaak - tylko tak dalej, a marnie widzę IP: *.pnet.com.pl 16.11.05, 10:49
          ... przyszłość kraju. Odwołajmy się do cytowanego oryginału, dla uniknięcia
          pomyłek :

ULEWA NIE PRZESZKODZIŁA POLSKIM PIŁKARZOM POKONAĆ EKWADORU

otóż ulewa nie przeszkodziła pokonać (kogo? czego? NIE przeszkodziła pokonać?)
          Ekwadoru mianowicie albowiem

Ekwador
          Ekwadoru
          Ekwadorowi
          Ekwador
          Ekwadorem
          Ekwadorowi
          Ekwador!

Uczcie mnie dalej.

Zdanie to wprawdzie zręczniej by brzmiało "...w pokonaniu Ekwadoru", ale jest
          jak jest.
          Przeczenie bowiem warunkuje (NIE PRZESZKODZIŁA) UŻYCIE TAKIEGO WŁAŚNIE
          PRZYPADKU.
          Jeśli ktoś chciałby się załozyć o pokaźną kwotę (1000 PLN na przykład) - moi wy
          znawcy - to spotkajmy się u notariusza, zawrzyjmy solidny zakład - i zobaczymy
          kto ma ikrę, a kto tylko się "...chowa za jegrów kołnierzem", jak nas uczy Adam
          Mickiewicz.
          Hm?
      • gniewko_syn_ryba Re: Jak się nazywa ta dziurka 15.11.05, 20:11
        Oj, dałaś plamę, Helenko... ;)))
        • Gość: Helenka Taaak, tylko tak dalej, a marnie widzę IP: *.pnet.com.pl 16.11.05, 10:50
          pomyłek :

Ekwador
          Ekwadoru
          Ekwadorowi
          Ekwador
          Ekwadorem
          Ekwadorowi
          Ekwador!

Uczcie mnie dalej.

jak jest.
          PRZYPADKU.
          Mickiewicz.
          Hm?
      • Gość: Y_Sam Re: Jak się nazywa ta dziurka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 10:23
        > Skoro nie udało się pokonac, to znaczy, że sięnie udało pokonać KOGO-CZEGO?
        > Ekwadoru.

Ale na szczęście udało się pokonać. Udało się pokonać Ekwador, nie Ekwadoru.
        Gdyby się nie udało, wtedy byłoby to -u na końcu. Niestety, trzeba dokładnie
        czytać co piszą. Zwłaszcza jak walą takie byki. Podstawówka się kłania pani Helenko.
        • Gość: Helenka Taak, tylko tak dalej, a marnie widzę IP: *.pnet.com.pl 16.11.05, 10:54
          pomyłek :

Ekwador
          Ekwadoru
          Ekwadorowi
          Ekwador
          Ekwadorem
          Ekwadorowi
          Ekwador!

Uczcie mnie dalej.

jak jest.
          PRZYPADKU.
          Mickiewicz.
          Hm?
          • Gość: Y_Sam Re: Taak, tylko tak dalej, a marnie widzę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 11:07
            > Zdanie to wprawdzie zręczniej by brzmiało "...w pokonaniu Ekwadoru", ale jest
            > jak jest.

Tutaj zgoda, tak brzmiałoby prawidłowo.

> Przeczenie bowiem warunkuje (NIE PRZESZKODZIŁA) UŻYCIE TAKIEGO WŁAŚNIE
            > PRZYPADKU.
            Przeczenie odnosi się do czasownika "przeszkadzać" i nie ma wpływu na dalszy
            szyk zdania.
            W tym przypadku koncentrujemy się na samym "pokonać", które łączy się z
            przypadkiem "kogo,co?", czyli Ekwador.
            Także nie spiesz się tak z tym zakładem.
          • peteen na mój gust błąd w wołaczu... 16.11.05, 12:31
            winno być: o, ekwadorze! kraju mój barwny, pelargonii i malwy
            tak, jak litwo!ojczyzno moja! etc.etc.
            ;c)
            • Gość: Helenka Opsiakrew - fakt... IP: *.pnet.com.pl 17.11.05, 09:33
              się walnęłam z rozpędu
    • Gość: Pomarańcza Re: metro - darmowa propaganda prasowa IP: *.chello.pl 15.11.05, 23:44
      A mówisz "nie widzę swojej matki/książki/chusteczki" (dopełniacz) czy "nie widzę
      swoją matkę/książkę/chusteczkę" (biernik) albo "nie kupiłem
      chleba/jajka/pietruszki" (dopełniacz) czy "nie kupiłem chleb/jajko/pietruszkę"
      (biernik)?

Po konstrukcjach zawierających przeczenie w języku polskim stosujemy dopełnienie
      bliższe wyrażone dopełniaczem.

Pomarańcza
      • Gość: Helenka Helenka dziekuje za pomoc w niesieniu kaganka IP: *.pnet.com.pl 16.11.05, 10:55
        dyg/szur (c:
      • Gość: ja Re: metro - darmowa propaganda prasowa IP: *.chello.pl 16.11.05, 12:14
        To jest gorzej niż myślałem!
        Wstyd nie widzieć, że zdanie powinno brzmieć: Ulewa nie przeszkodziła polskim
        piłkarzom pokonać PIŁKARZY Ekwadoru, lub ulewa nie przeszkodziła polskim
        piłkarzom pokonać EKWADOR! Ludzie zlitujcie się! Pokonać Francję, Niemcy,
        Ekwador. A nie pokonać Francji, Niemiec, Ekwadoru!
        • Gość: Y_Sam Re: metro - darmowa propaganda prasowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:23
          Zasięgnąłem właśnie porady polonistki.
          Otóż sam tytuł to jest jeden wielki stylistyczny bałagan, w związku z czym nie
          jest istotne czy użyjemy Ekwadoru czy Ekwador, i tak wygląda to paskudnie i samo
          w sobie jest nie do przyjęcia jako tytuł prasowy.
          • Gość: Helenka Wsteczny? IP: *.pnet.com.pl 17.11.05, 15:26
            daliśmy dyla?
      • Gość: ja Re: metro - darmowa propaganda prasowa IP: *.chello.pl 16.11.05, 12:20
        Mogło też być: ulewa nie przeszkodziła polskim piłkarzom NA pokonanie Ekwadoru.
        Ale nigdy; pokonać Ekwadoru.
        • Gość: Y_Sam Re: metro - darmowa propaganda prasowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:24
          No, teraz toś pięknego kwiatka dowalił :-)))
          • Gość: ja Re: metro - darmowa propaganda prasowa IP: *.chello.pl 16.11.05, 13:02
            Oczywiście. Miało być: W pokonaniu piłkarzy Ekwadoru, ale przeczytałem to
            dopiero po kliknięciu i niestety poszło. :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka