Dodaj do ulubionych

Brak powrotu z gór

10.10.02, 09:25
Do założenia tego wątku zachęciła mnie wymiana zdań między Kubą, a Mousetem.
Nawiązując do tego ostatniego aAutobus do Ochotnicy odjeżdża z Krakowa o 9.30
( wakacje, ferie + zawsze w soboty i niedziele) i o 15.30 (codziennie).
Powrót 4.10 rano (!) i o wspomnianej 12.30.

Tak, jeśli chodzi o powroty z gór to poza Tatrami i Pieninami ostatnie
autobusy z mniej znanych lub bardziej odległych miejscowości górskich są
śmiesznie wcześniej (jak np. z Ochotnicy o 12.30).

Kiedyś chciałem zrobić jednodniowy wypad na Pilsko. Niestety jest to
niemożliwe, gdyż ( z przesiadką w Żywcu) do Korbielowa dojedzie się koło 10,
a ostatni autobus z Żywca do Krakowa jest o godzinie 16.00 ( tylko w
niedzielę dodatkowo o 19.30). A nie sposób od 10 -tej rano wejść i zejść z
Pilska, a następnie dostać się autobusem lokalnym do stolicy powiatu.
I tak właśnie Korbielów, czy Ochotnica tracą potencjalnych jednodniowych
turystów.

Obserwuj wątek
    • Gość: OLO I Re: Brak powrotu z gór IP: *.chello.pl / *.chello.pl 10.10.02, 09:47
      A na autostop w Ochotnicy nie ma co liczyc. Kiedyś z przełeczy Knurowskiej doszedłem do O. dolnej bo nikt nie chciał sie zatrzymac. Takie tam obyczaje.
      • malopolanin Re: Brak powrotu z gór 10.10.02, 09:53
        Gość portalu: OLO I napisał(a):

> A na autostop w Ochotnicy nie ma co liczyc. Kiedyś z przełeczy Knurowskiej
        dosz
        > edłem do O. dolnej bo nikt nie chciał sie zatrzymac. Takie tam obyczaje.

Zgadza się.
        Zostaje tylko możliwość przejścia przez Pasma Lubania do Krościenka lub pasmo
        Gorca do Kamienicy :(((
        • Gość: mouset Re: Brak powrotu z gór IP: 149.156.15.* 10.10.02, 11:10
          Po przejściu przez Lubań to kupiłbym juz kwaterę w Krościenku bo miałbym dosyć.
          Ostatnio postanowiłem przejść Gorce z N. Targu do Rabki, tylko cud sprawił że
          wróciłem do Krakowa ponieważ z rabczańskiej metropolii PKS wieczorem nie ma co
          w sumie mnie już nie dziwi, natomiast zaskoczony byłem głupotą busiarzy ostatni
          odjeżdża o 16.50!!!!!????? i chwała Bogu że go złapałem. Dopisuję tym samym
          CITY of RABKA Zdrój do listy odciętych od świata a tym samym od turystów i
          kasy. Piszczie co wiecie na temat takich głupawych miejsc!
          • malopolanin Re: Brak powrotu z gór 11.10.02, 17:03
            Pewnie coś zmienili, bo ze dwa lata temu jechałem PKS z Rabki do Krakowa koło
            18. Może to wyniszczająca konkurencja busów ?

Do fatalnego braku komunikacji dodaję praktyczny brak połączeń bezpośrednich z
            Krakowa do Ogrodzieńca. Trzeba się przesiadać w Zawierciu lub Olkuszu. A
            przecież to bliżej niż do Zakopca.

• kuba203 Re: Brak powrotu z gór 11.10.02, 11:32
      Co do Żywca, to PKP narzeka, że linia z Suchej Beskidzkiej jest nierentowna. A
      ja się pytam, dlaczego nie ma tamtędy bezpośredniego pociągu z Krakowa do
      Żywca? Nawet gdyby chcieć jechać z przesiadką, to w Suchej trzebaby kiblować 2
      godziny, a jak ma to być wyjazd jednodniowy, to oczywiście nie wchodzi to w
      grę...
      • malopolanin Re: Brak powrotu z gór 11.10.02, 17:07
        Z Żywca jest jedyny pociąg bezpośredni do Krakowa, ale nie przez Suchą lecz
        przez BB, Trzebinę. Wyjazd z Żywca koło 20.30, przyjazd do Krakowa ok. 23.00.
        Na dodatek nie jest to pociąg lokalny lecz międzynarodowy z Bratysławy do
        Krakowa przez Zwardoń.

A z Krakowa do Żywca przez Suchą nie puszczają pociągów, bo prędkość na tej
        trasie jest zatrważająca :)
        • kuba203 Re: Brak powrotu z gór 12.10.02, 11:37
          malopolanin napisał:

> Z Żywca jest jedyny pociąg bezpośredni do Krakowa, ale nie przez Suchą lecz
          > przez BB, Trzebinę. Wyjazd z Żywca koło 20.30, przyjazd do Krakowa ok. 23.00.
          > Na dodatek nie jest to pociąg lokalny lecz międzynarodowy z Bratysławy do
          > Krakowa przez Zwardoń.

Nawet nie wiedziałem, że jest :)))
          >
          > A z Krakowa do Żywca przez Suchą nie puszczają pociągów, bo prędkość na tej
          > trasie jest zatrważająca :)

Ale na pewno puszczenie takich pociągów nie zaszkodziłoby PKP, chyba
          przyznasz :)))
          • malopolanin Re: Brak powrotu z gór 12.10.02, 14:30
            kuba203 napisał:

> malopolanin napisał:
            >
            > > Z Żywca jest jedyny pociąg bezpośredni do Krakowa, ale nie przez Suchą lec
            > z
            > > przez BB, Trzebinę. Wyjazd z Żywca koło 20.30, przyjazd do Krakowa ok. 23.
            > 00.
            > > Na dodatek nie jest to pociąg lokalny lecz międzynarodowy z Bratysławy do
            > > Krakowa przez Zwardoń.
            >
            > Nawet nie wiedziałem, że jest :)))

Ale niestety nie jedzie przez Suchą. Wtedy można by wsiadać w Jeleśni, a to tak
            blisko Korbielowa, że nie byłoby potrzeby uruchomiania busów Korbielów -
            Kraków. Niestety na razie nie ma ani jednego, ani drugiego i na jednodniowy
            wypad na Pilsko się nie zanosi :(

> >
            > > A z Krakowa do Żywca przez Suchą nie puszczają pociągów, bo prędkość na te
            > j
            > > trasie jest zatrważająca :)
            >
            > Ale na pewno puszczenie takich pociągów nie zaszkodziłoby PKP, chyba
            > przyznasz :)))

Zgadza się. Napisałem o tym wątku o linii Sucha - Żywiec.
    • Gość: mouset Re: Brak powrotu z gór IP: 149.156.15.* 17.10.02, 12:09
      piyknie zapraszam do privat linii Merc Bus do Zawoi, wreszcie Babia góra
      przybliżyła się do Krakowa i można ją zdobyc w jeden dzień, o kulturze podróży
      i czasie przejazdu nie wspominam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka