Dodaj do ulubionych

DZIENNIKARSTWO UJ - EGZAMIN

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 19:26
Na czym polega egzamin wstępny na dziennikarstwo na UJ? Bo w materiałach dotyczących rekrutacji jest to opisane dość enigmatycznie :)
Obserwuj wątek
    • tycia.tycia Re: DZIENNIKARSTWO UJ - EGZAMIN 02.12.05, 19:38
      Dorwij kolegę o nicku j-cob albo napisz mu maila na taki wlasnie adres, to on
      Ci powiem, bo zdawał w tym roku. Ja zdawałam jeszcze "stary" egzamin, więc nic
      nie wiem na temat nowego ;)
      • vanilla5 Re: DZIENNIKARSTWO UJ - EGZAMIN 03.12.05, 18:07
        Witam:) Z tego co czytałam na stronce UJ, to w tym roku nie ma egzaminu
        wstępnego na dziennikarstwo, ale sama już nie wiem... Ktoś wie może jak to jest
        w tym roku?? :) Pozdrawiam
      • j-cob Re: DZIENNIKARSTWO UJ - EGZAMIN 05.12.05, 13:57
        Jestem już, jestem:)
        Jeżeli chodzi o egzamin to ważne jest czy masz starą czy nową maturę. Zakładam
        że nową:) Jeżeli tak to I etap kwalifikacji to dla Ciebie konkurs świadectw. W
        tym roku trzeba było miec podobno ponad 180 pkt. z jednego przedmiotu
        (podst.+rozsz.). Podobno, nie wiem na pewno bo jam stara matura i na I etapie
        miałem test z wosu i polskiego.
        Etap II to taki dziwny teścik:) Troche gramatyki, troche umiejętności czytania
        ze zrozumieniem, troche znajomości sztuki ("do przedstawionych dzieł sztuki
        współczesnej dopasuj nazwiska"), troche wiedzy o świecie ("podpisz imieniem i
        nazwiskiem postacie na zdjęciach", był m.in. Javier Solana i Almodovar). Jak
        sobie coś przypomne to sie jeszcz odezwe:) W razie pytań pisz na gazetowego
        maila.

PS. Ciebie droga Tyciu to ja jakoś w instytucie nie widuje..;)
        • tycia.tycia Re: DZIENNIKARSTWO UJ - EGZAMIN 10.12.05, 00:43
          Mój Drogi, to dziwne, że mnie nie zauważasz ;)
          a tak serio - to jakoś ostatnio rozmijam się z zajęciami :) Ale zapytaj Łucję z
          Twojego roku - ona dokarmia mnie wafelkami... bo źle wyglądam :P i jakoś się
          widujemy... :> to więc - jak to jest, że Ciebie nie widuję?
          Widuję Mateusza, Dorotę... a Ciebie nie :>
          ;)
          do miłego zobaczenia :)
    • przemek.ksw Re: DZIENNIKARSTWO UJ - EGZAMIN 29.01.06, 21:29
      Dziennikarstwo jest jednym z wiodących kierunków na KSW.

Sadzę, że na KSW w porównaniu do UJ będziesz mieć więcej zajęć praktycznych,
      lepiej dopasowanych do Twoich potrzeb. Masz też szansę na praktyki w szanowanej
      redakcji...

Pamiętaj też, ze za kilka lat, absolwenci KSW będą redaktorami naczelnymi
      większości gazet a Ty, zyskasz w ich oczach starając się o pracę, ponieważ,
      będziesz absolwentką tej samej uczelni...

To właśnie KSW kształci najlepszych specjalistów poszukiwanych na rynku pracy.
      Masz jeszcze chwile na zastanowienie, ale pamiętaj, jeśli poważnie myślisz o
      przyszłości, pomyśl nad KSW...

• madai Re: DZIENNIKARSTWO UJ - EGZAMIN 29.01.06, 21:46
        przemek, daj juz sobie spokoj. Jesli na KSW ksztalca dziennikarzy, to chyba
        znamy inna szkole! Tam nawet dziennikarstwa nie ma-to raz-a dwa: na komunikacji
        spolecznej sa moze z 3 przedmioty PSEUDO DZIENNIKARSKIE, na ktorych i tak
        olewaja studenta i niczego ciekawego nie ucza. Wiec daruj sobie, bo kazdy wie,
        jak jest.

Ps. podoba wam sie na UJ na dziennikarstwie?
        • Gość: hg Re: DZIENNIKARSTWO UJ - EGZAMIN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 11:51
          Hehe Prezmku za kilka lat ci redaktorzy naczelni będą zamieszczać ogłoszenia o rekrutacji do pracy ambitnych dziennikarzy, za wyjątkiem absolwentów KSW - tak jak to się już dzieje :D
          • przemek.ksw Re: DZIENNIKARSTWO UJ - EGZAMIN 30.01.06, 21:37
            Dlaczego tak bardzo boli Was dobra sytuacja absolwentów KSW na rynku pracy?

To co napisałem to niestety dla Was suche fakty, z którymi ciężko polemizować.
            Za kilka lat przekonacie się kto miał rację.
            • tycia.tycia Re: DZIENNIKARSTWO UJ - EGZAMIN 05.02.06, 16:10
              Dobrze, ale to będzie za kilka lat. Wątek dotyczy dziennikarstwa na UJ, a nie
              na KSW. O tym dlaczego nie warto tam studiować, napisano na tym forum tyle
              razy, ile razy napisałeś dlaczego warto. Każdy wybierze jak będzie chciał.

Poza tym KSW prowadzi Komunikację społeczną na politologii a nie dziennikarstwo
              i komunikację społeczną, tak jak ma to UJ. Więc nie mieszaj.

P.S. Macie wrażenie, że wypowiedzi przemka.ksw wyglądają jakby pisal je jak
              nakręcony? Powtarza wszystko jak mantrę. A mówi frazesami...
              • Gość: KKK Re: DZIENNIKARSTWO UJ - EGZAMIN IP: *.autocom.pl 08.02.06, 23:37
                Moim zdaniem to nasze <echem> forumowy troll, ma duży plik tekstów wychwalających KSW i kolejne posty komponuje na zasadzie Ctrl + C, Ctrl + V.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka