ankanka3 11.05.26, 07:47 Powodzenia dla wszystkich zdających! Jak nastroje emam i bombelków? U nas lekki dreszczyk emocji i trochę stresu odnośnie tematu dzisiejszych prac pisemnych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grey_delphinum Re: Egzamin E8 11.05.26, 07:53 Mocno trzymam kciuki! Pierwszy raz od dawna nie mam w otoczeniu lub rodzinie osoby zdajacej, ale mimo to jestem ciekawa, co i jak, więc czekam na opis wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Egzamin E8 11.05.26, 09:38 Mamy w rodzinie ósmoklasistkę, jest więc trochę emocji😀 Powodzenia wszystkim zdającym! Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Egzamin E8 11.05.26, 10:03 U mnie młoda zdaje właśnie. Polski jest jej najsłabsza strona, bo mimo 6 lat w polskiej ( dwujęzycznej ) szkole, angielski jest nadal jej językiem pierwszego wyboru. Trzymam kciuki żeby tematy jej siadły. Później będzie z górki. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Egzamin E8 11.05.26, 10:54 Moja jakoś dziwnie wyluzowana dziś była Zobaczymy efekty Powodzenia dla wszystkich zdających! Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Egzamin E8 11.05.26, 11:08 Co ma być to będzie, a będzie dobrze! Powodzenia, zwłaszcza eMamom z trzymaniem stresu na wodzy Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Egzamin E8 11.05.26, 11:43 Update...Mały Książę, Lem, Kamienie na szaniec...moja wyszła wcześniej bardzo zadowolona, mówi, że łatwy w tym roku był. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Egzamin E8 11.05.26, 13:35 Faktycznie fajny zestaw. Taki sztandarowy. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Egzamin E8 11.05.26, 11:46 Współprzeżywam bratanka. Jestem dobrej myśli, ale wiadomo, emocje są. Dla niego dzisiejszy egzamin najtrudniejszy, z największym przewidywanym odchyleniem od maksa. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Egzamin E8 11.05.26, 12:04 Pierwszy temat, czyli opowiadanie o przygodzie z wybranym bohaterem literackim i znalezieniu przedmiotu o niezwykłych właściwościach, naturalnie korespondował z fantastycznym światem Lema i baśniową atmosferą „Małego Księcia”. Uczniowie mogli więc zabrać w podróż robota Automateusza, Małego Księcia lub dowolną inną postać, np. z „Hobbita” czy „Opowieści z Narnii”. Drugi temat – przemówienie do rówieśników o świadomym kształtowaniu swojej przyszłości – stanowił doskonałe podsumowanie przesłania płynącego z całego arkusza. Zdający mogli tu bezpośrednio odwołać się do inspirującej postawy Stephena Hawkinga, a także do trudnych wyborów życiowych bohaterów „Kamieni na szaniec”, tworząc przekonującą i wieloaspektową argumentację. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Egzamin E8 11.05.26, 15:14 Nie do końca... Przemówienie do rówieśników przekonujące, że każdy może kształtować swoją przyszłość. Spotkanie z bohaterem wybranej lektury - podczas wspólnej przygody znalezienie przedmiotu o niezwykłych właściwościach, dzięki któremu ta przygoda zakończyła się pomyślnie. W wypracowaniu – odwołanie do wybranej lektury obowiązkowej oraz do innego utworu literackiego – z wykazu - oczywiście, które odpowiednio ilustrowały wypowiedź, np. mogła to być Opowieść wigilijna, a nawet biblijna przypowieść o talentach. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Egzamin E8 11.05.26, 15:53 To z neta skopiowane gdy jeszcze nie były udostępnione cale arkusze. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Egzamin E8 11.05.26, 16:06 tak na marginesie - ten temat, że każdy może samodzielnie kształtować swoją przyszłość trąca P. Coelho w PL w sporym stopniu nadal dziedziczy się los - trzeba dysponować charakterem, talentem, determinacją i jednak łutem szczęścia, by wyrwać się z nieciekawego środowiska, czasami brakuje choćby tego ostatniego...Temat podszyty hipokryzją, ale dobry dla kandydatów na polityków Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Egzamin E8 11.05.26, 16:21 szafireczek napisała: > tak na marginesie - ten temat, że każdy może samodzielnie kształtować swoją > przyszłość trąca P. Coelho w PL w sporym stopniu nadal dziedziczy się los - t > rzeba dysponować charakterem, talentem, determinacją i jednak łutem szczęścia, > by wyrwać się z nieciekawego środowiska, czasami brakuje choćby tego ostatniego Ale jest wciąż dużo możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Egzamin E8 11.05.26, 12:45 Nie wiem, co myśleć. Z jednej strony to fajnie, że w końcu coś nowego. Z drugiej strony skoro dzieciaki przez ostatnie 20 lat mialy jakiś schemat to mogło im rozwalić system. Zawsze lepiej się pracuje z tekstami które się lubi, a na pewno tekst Lema jest ciekawszy niż większość lektur ale z drugiej strony być zaskoczonym na egzaminie, to nic fajnego. No dobra, się zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Egzamin E8 11.05.26, 15:29 dwa_kubki_herbaty napisała: > Nie wiem, co myśleć. > Z jednej strony to fajnie, że w końcu coś nowego. > Z drugiej strony skoro dzieciaki przez ostatnie 20 lat mialy jakiś schemat to m > ogło im rozwalić system. > Zawsze lepiej się pracuje z tekstami które się lubi, a na pewno tekst Lema jest > ciekawszy niż większość lektur ale z drugiej strony być zaskoczonym na egzamin > ie, to nic fajnego. > No dobra, się zobaczy. Ja odbieram to pozytywnie jako,jgdyż ak sama napisałaś , że lektutra Lema jest wartościowa.Nuaka do eh=gzaminu to przede wszytskim nauczenie się anlizowania tekstu, czytania ze zrozumeiniem oraz pisania, a nie działania według schematu. Schemat owszem to jakaś pomoc ale nie można myślenia czyli pracy z tekstem stawiać poniżej schematu.. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Egzamin E8 11.05.26, 15:30 poprawiona wersja bez literówek: Ja odbieram to pozytywnie, gdyż , jak sama napisałaś ,lektura Lema jest wartościowa. Nauka do egzaminu to przede wszystkim nauczenie się analizowania tekstu, czytania ze zrozumieniem oraz pisania, a nie działania według schematu. Schemat owszem, jest jakąś pomocą, ale nie można myślenia, czyli pracy z tekstem, stawiać poniżej schematu. Odpowiedz Link Zgłoś
mayoliijka Re: Egzamin E8 11.05.26, 15:50 Co do zasady rownież odbieram to pozytywnie, ale warto, by nauczycielom uświadomić, że ten egzamin będzie teraz wyglądał tak. W wielu szkołach ostatnie pół roku upłyneło pod znakiem wałkowania motywów z lektur obowiązkowych, a można po prostu w tym czasie było czytać i analizować różne teksty. > Ja odbieram to pozytywnie jako,jgdyż ak sama napisałaś , że lektutra Lema jest > wartościowa.Nuaka do eh=gzaminu to przede wszytskim nauczenie się anlizowania t > ekstu, czytania ze zrozumeiniem oraz pisania, a nie działania według schematu. > Schemat owszem to jakaś pomoc ale nie można myślenia czyli pracy z tekstem staw > iać poniżej schematu.. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Egzamin E8 11.05.26, 17:58 No właśnie mojemu trochę system rozwaliło😒. Młodszy syn, typowy przeciętniak przygotowywał się do egzaminu i niestety element zaskoczenia nie był niczym dobrym i zaczął panikować bo właśnie było totalnie coś innego niż się przygotowywał. Na szczęście nie celuje w jakieś topowe szkoły, chce iść do technikum ale na dosyć oblegany kierunek. Może starczy punktów.... Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Egzamin E8 11.05.26, 19:08 Moja córka bez entuzjazmu, ale mówi, ze powinno być dobrze. Polski to przedmiot, którego bała się najbardziej. No i też pierwszy w kolejce. Śpi teraz Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Egzamin E8 12.05.26, 08:33 Strach ma wielkie oczy i jestem przekonana, że poszło mu lepiej niż sobie wyobraża. Po pierwszym szoku, że to nieznane, nie przerabialiśmy tego, wiekszc dzieciaków z którymi rozmawiałam poradziła sobie z zadaniami całkiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Egzamin E8 12.05.26, 08:50 kandyzowana3x napisała: > Strach ma wielkie oczy i jestem przekonana, że poszło mu lepiej niż sobie wyobr > aża. Po pierwszym szoku, że to nieznane, nie przerabialiśmy tego, wiekszc dziec > iaków z którymi rozmawiałam poradziła sobie z zadaniami całkiem dobrze. Po sprawdzeniu odpowiedzi części zamkniętej trochę się uspokoił bo wyszło mu 8/10. Bardziej martwi się opowiadaniem bo zaczął od przemienienia po czym je skreślił i zdecydował się na opowiadanie. Stracił przez to czas i nie zdążył też przenieść kilku odpowiedzi na arkusze odpowiedzi. No trudno, będzie co będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Egzamin E8 12.05.26, 08:51 fibi00 napisała: . Bardziej martwi się opowiadaniem bo zaczął od przemienienia* *przemówienia Odpowiedz Link Zgłoś
ankanka3 Re: Egzamin E8 11.05.26, 13:28 Było jakieś zadanie ze zdaniami złożonymi, jakieś pytanie chyba o przydawkę i o podmiot - jeżeli dobrze zapamiętałam z tego co mówiła córka. Aha i o rodzinę wyrazów i o formant. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Egzamin E8 11.05.26, 13:33 Dzięki i wzajemnie powodzenia! Jesteśmy spokojni, co ważne — nie chcę, żeby synowi udzielały się jakieś moje czy męża stresy, żeby mógł na spokojnie napisać egzamin. Syn jest dobrze przygotowany. Pracował systematycznie, a przez weekend głównie odpoczywał. Jestem dobrej myśli. Z polskiego mieli 'Bajki robotów' Lema do analizy(super,) . Do napisania przemówienie czy można wpłynąc na swoje życie (coś takiego) Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Egzamin E8 11.05.26, 16:36 Twórczość Lema nie jest moją ulubioną, wręcz przeciwnie, ale i tak dziwią i dołują mnie płaczliwe komentarze, że tekst nieznany, książka nieprzerobiona, olaboga! Przecież nikt nie pytał o ciąg dalszy, czy coś z treści, pytania i zadania były tylko z tego fragmentu, który trzebabyło przeczytać ze zrozumieniem. Mogły być trudności że skupieniem się. No ale, na tym też polega egzamin, na umiejętności radzenia sobie ze stresem, presją, niewygodą itp. Mam też nadzieję, że dzieciaki są uczone porządnego czytania poleceń. Były jasno określone wytyczne do wypowiedzi pisemnych, ilu bohaterów, ile i jakich lektur, co ma się znaleźć w pracy. Oby spełnili te warunki, bo tematy sympatyczne. Trzymam kciuki! Wśród moich bliskich brak piszących, ale pamiętam, jak to jest być rodzicem ósmoklasisty 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Egzamin E8 11.05.26, 17:16 afro.ninja napisała: > Te na korepetycjach pewnie tak. Mój syn nie chodził z polskiego na korepetycje i zrobił tylko jeden błąd w pytaniach. Analiza tekstu — czy to z „Bajek robotów”, czy z innej lektury — nie opiera się na świetnej znajomości książki, tylko na umiejętnościach interpretacyjnych, i bardzo dobrze,że jest na myślenie a nie na bezmyślne wkuwanie wiedzy. Wystarczyło zrobić kilka arkuszy z poprzednich lat, czy to w szkole, czy w domu, żeby wypracować takie umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Egzamin E8 11.05.26, 20:52 Oczywiście, zapinnialam dodać, ze nie dotyczy dzieci ematek. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Egzamin E8 12.05.26, 08:30 No to trzymamy kciuki za matmę. Niech wszystkim buzię się w uśmiechu rozpromienia jak otworzą arkusze i stres opadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Egzamin E8 12.05.26, 11:36 ga-ti napisała: > Trzymamy! Mój syn już po. Wróćił zadowolony, matma to jego mocna strona. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Egzamin E8 12.05.26, 11:55 Moja też zadowolona. Podobnież bez niespodzianek, choć jeszcze nie wróciła . Pewnie już świętują . Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Egzamin E8 12.05.26, 11:57 kandyzowana3x napisała: > Moja też zadowolona. Podobnież bez niespodzianek, choć jeszcze nie wróciła . > Pewnie już świętują . A to szybko się wzięli za zabawę , jakoś mój syn spookjonie odpczywa, a też ma zgrane grono w klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Egzamin E8 12.05.26, 12:14 Niech sie naciesza, ciezko na to pracowali caly rok. Teraz juz z gorki Odpowiedz Link Zgłoś