Dodaj do ulubionych

Widziane 18.11.2002

18.11.02, 14:31
Zrobilem sobie wycieczke do Lagiewnik i po pierwsze slyszalem wesoly
komunikat: "Uwaga, z powodu korkow stoosemka dojezdza dopiero do
Stoczniowcow, wiec bedzie bardzo opozniona", czy jakos podobnie. Byl nadany
3 minuty po planowym odjezdzie 108.
Po drugie, czy ja dobrze pamietam, ze mowiliscie, ze zelazko to 787 i jezdzi
w skladzie 787+780+781?? Bo widzialem dzisiaj na 10-10 albo 10-11 sklad
780+781.
Obserwuj wątek
    • Gość: Clint Re: Widziane 18.11.2002 IP: Odrzanska4:* 18.11.02, 15:53
      - na 112 M181MB
      - na 124 Tantuś
      - na 128 Merol

poza tym dzis na przystanku G.Roweckiego w ciagu minuty zameldowaly sie na raz
      114,124,128 i 306 :) brawo za taki rozklad...
      • yzb Re: Widziane 18.11.2002 18.11.02, 20:16
        Gość portalu: Clint napisał(a):

> - na 112 M181MB
        > - na 124 Tantuś
        > - na 128 Merol

na 164 Tantus DD452

> poza tym dzis na przystanku G.Roweckiego w ciagu minuty zameldowaly sie na
        raz
        > 114,124,128 i 306 :) brawo za taki rozklad...

idz na przystanek Kurdwanow petla w weekend - kazdy autobus jezdzi co 20 minut
        i w kierunku Kurdwanowa i Borku odjezdzaja czesto wszystkie (174, 204, 184,
        HIT, 179) w ciagu 2 minut
        • Gość: tomekw74 Re: Widziane 18.11.2002 IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 18.11.02, 20:49
          yzb napisał:

> Gość portalu: Clint napisał(a):
          dzis na przystanku G.Roweckiego w ciagu minuty zameldowaly sie na
          raz 114,124,128 i 306 :) brawo za taki rozklad...

> idz na przystanek Kurdwanow petla w weekend - kazdy autobus jezdzi co 20
          minut i w kierunku Kurdwanowa i Borku odjezdzaja czesto wszystkie (174, 204,
          184, HIT, 179) w ciagu 2 minut

NO CÓŻ, WIDAĆ AUTOBUS - STWORZENIE STADNE...
    • Gość: ADAŚ Widziane 18.11.2002 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 17:40
      yzb napisał:

Po drugie, czy ja dobrze pamietam, ze mowiliscie, ze zelazko to 787 i jezdzi
      w skladzie 787+780+781?? Bo widzialem dzisiaj na 10-10 albo 10-11 sklad
      780+781.

No to rozłączyli żelazko, ale pewnie nie na długo. Może w związku z tym zrobili
      inny trójskład (może 866+865+863).
      "Trzy patyki u góry" hasały sobie dziś na "13".
      Natomiast dziś o 7.31 pod Dworcem widziałem normalną "Bombową" 24. Pewnie jakaś
      spóźniona, bo o tej porze jedzie trójksład z 13-08.
      • Gość: Fred Re: Widziane 18.11.2002 IP: *.net.autocom.pl 19.11.02, 15:56
        Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> yzb napisał:
        >
        > Po drugie, czy ja dobrze pamietam, ze mowiliscie, ze zelazko to 787 i jezdzi
        > w skladzie 787+780+781?? Bo widzialem dzisiaj na 10-10 albo 10-11 sklad
        > 780+781.
        >
        > No to rozłączyli żelazko, ale pewnie nie na długo. Może w związku z tym
        zrobili
        >
        > inny trójskład (może 866+865+863).
        no blisko bo zrobili 942+865+863 ,jeździł dziś na 13
        > "Trzy patyki u góry" hasały sobie dziś na "13".
        > Natomiast dziś o 7.31 pod Dworcem widziałem normalną "Bombową" 24. Pewnie
        jakaś
        >
        > spóźniona, bo o tej porze jedzie trójksład z 13-08.
        • Gość: ADAŚ Widziane 18.11.2002 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 17:55
          Gość portalu: Fred napisał(a):

no blisko bo zrobili 942+865+863 ,jeździł dziś na 13

No to można powiedzieć, że oni to mają fantazję w zajezdni podgórskiej.
          To teraz przypuszczam, że 864 dali razem z 854.
    • kuba203 Re: Widziane 18.11.2002 19.11.02, 18:16
      Widocznie rozłączyli żelazkowy trójskład :(
      A ja widziałem skład 867+868+869 o godz 19:45 na Podchorążych, co prawda na l.
      13, ale brygada 3-05! Czyli jeździł też na 3! :)
      Poza tym DD453 na 124 :)
      • yzb Re: Widziane 18.11.2002 19.11.02, 19:44
        kuba203 napisał:

> Widocznie rozłączyli żelazkowy trójskład :(
        > A ja widziałem skład 867+868+869 o godz 19:45 na Podchorążych, co prawda na
        l.
        > 13, ale brygada 3-05! Czyli jeździł też na 3! :)
        > Poza tym DD453 na 124 :)

Cooo??? Ufo na 3???
        • pavlack Re: Widziane 18.11.2002 19.11.02, 20:15
          yzb napisał:

> kuba203 napisał:
          >
          > > Widocznie rozłączyli żelazkowy trójskład :(
          > > A ja widziałem skład 867+868+869 o godz 19:45 na Podchorążych, co prawda n
          > a
          > l.
          > > 13, ale brygada 3-05! Czyli jeździł też na 3! :)
          > > Poza tym DD453 na 124 :)
          >
          > Cooo??? Ufo na 3???

Może Kuba jedynki w nr brygady nie dostrzegł :-)
          I to była 13-05 :-)
          • Gość: Locutus Re: Widziane 18.11.2002 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.11.02, 01:14
            Albo się kulturalnie jedynka odlepiła - typowa polska jakość. Słyszeliście
            sami, co pan motorniczy mówił o jakości filmów montowanych dawniej w
            teczwórkach i o powodach ich wycofania...
            • kuba203 Re: Widziane 18.11.2002 20.11.02, 18:37
              Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Albo się kulturalnie jedynka odlepiła - typowa polska jakość. Słyszeliście
              > sami, co pan motorniczy mówił o jakości filmów montowanych dawniej w
              > teczwórkach i o powodach ich wycofania...

Nie słyszałem, albo nie pamiętam... :(
              • Gość: Locutus Re: Widziane 18.11.2002 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.11.02, 18:43
                Zapytałem się motorniczego naszej stoszesnastki, czemu wymieniono film z
                nazwami końcówek na te badziewne tablice (którymi sobie łapska poobijałem i
                których za ch*ja pana nie można było założyć) no i się dowiedziałem, że powody
                było dwa: jeden to to, że zaczynało już brakować kółeczek (części zamiennych) w
                mechanizmie, ale ten problem był do przeskoczenia, gdyż takie trybiki można
                dorobić, a ten drugi, poważniejszy, to jakość wykonania polskiego filmu, który
                nawijał się nierównomiernie, darł, pękał, urywał etc. A swoją drogą fajnie
                musiał brzmieć taki komunikat nadany przez motorniczego przez radio: "Film mi
                się urwał"... :-)
                • kuba203 Re: Widziane 18.11.2002 21.11.02, 21:00

> Zapytałem się motorniczego naszej stoszesnastki,

Nono, bo jeszcze ktoś nietutejszy stwierdzi, że u nas jeżdżą 116Na :)

> A swoją drogą fajnie
                  > musiał brzmieć taki komunikat nadany przez motorniczego przez radio: "Film mi
                  > się urwał"... :-)

Haha, faktycznie ;PP

• kuba203 Re: Widziane 18.11.2002 20.11.02, 18:36
            pavlack napisał:

> Może Kuba jedynki w nr brygady nie dostrzegł :-)
            > I to była 13-05 :-)

A widziałeś go na 13-05? Szczerze mówiąc, nie pamiętam, co tam jeździło (a w
            poniedziałki mam dobre rozeznianie, bo jadę na uczelnię prawie całą trasę 13) :)
            Ale 19:45 to już pora, kiedy jeżdżą same podmiany, w tym brygady nieparzyste z
            3 :) I wszystko pasuje, 3-05 (domniemana :) ) uciekła mi z przystanku, następna
            przyjechała 3-07 :)
          • kuba203 Zmysły mnie nie myliły :) 21.11.02, 21:04
            pavlack napisał:

> Może Kuba jedynki w nr brygady nie dostrzegł :-)
            > I to była 13-05 :-)

Spieszę donieść, że z moimi zmysłami wszystko w porządku, i to była
            najprawdziwsza 3-05! :)
            Dziś patrzyłem bardzo uważnie na składy 13 o tej porze, i rzeczywiście, o godz.
            19:43 spod AP jedzie 3-05 (dziś był to skład 881+882). Czyli to było
            najprawdziwsze ufo na 3! :)
            • Gość: ADAŚ Re: Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 21:10
              kuba203 napisał:

> Spieszę donieść, że z moimi zmysłami wszystko w porządku, i to była
              > najprawdziwsza 3-05! :)
              > Dziś patrzyłem bardzo uważnie na składy 13 o tej porze, i rzeczywiście, o
              godz.
              >
              > 19:43 spod AP jedzie 3-05 (dziś był to skład 881+882). Czyli to było
              > najprawdziwsze ufo na 3! :)

Czyli jaki wniosek - kosmici istnieją i to nie daleko, bo w MPK - hihihi.
              UFO na trójce - no kurde nie chce mi się wierzyć.
              • Gość: tomekw74 Re: Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 21.11.02, 21:24
                Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> kuba203 napisał:
                >
                > > Spieszę donieść, że z moimi zmysłami wszystko w porządku, i to była
                > > najprawdziwsza 3-05! :)
                > > Dziś patrzyłem bardzo uważnie na składy 13 o tej porze, i rzeczywiście, o
                > godz.
                > >
                > > 19:43 spod AP jedzie 3-05 (dziś był to skład 881+882). Czyli to było
                > > najprawdziwsze ufo na 3! :)
                >
                > Czyli jaki wniosek - kosmici istnieją i to nie daleko, bo w MPK - hihihi.
                > UFO na trójce - no kurde nie chce mi się wierzyć.

A ja pamiętam UFA na trójce przez długie lata (bom już stary). Gdy studiowałem
                na początku lat 90-tych, to jeżdziły UFA i na 3 i na 8, a na 13 - nigdy. Inna
                sprawa, ze 13 jeździła chyba przez pl.Wszystkich Świętych. To były czasy - i
                te pierwsze norymbergi - śmieszne, ale cichutkie w porównaniu ze 102 i 105.
                Trochę przez to przypominały N-ki, bo w nich też (oczywiście tylko gdy stały)
                było cicho jak makiem zasiał...
                • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 21.11.02, 21:57
                  Gość portalu: tomekw74 napisał(a):

> > Czyli jaki wniosek - kosmici istnieją i to nie daleko, bo w MPK - hihihi.
                  > > UFO na trójce - no kurde nie chce mi się wierzyć.
                  >
                  > A ja pamiętam UFA na trójce przez długie lata (bom już stary). Gdy
                  studiowałem
                  > na początku lat 90-tych, to jeżdziły UFA i na 3 i na 8, a na 13 - nigdy.
                  Inna
                  > sprawa, ze 13 jeździła chyba przez pl.Wszystkich Świętych.

Wtedy podstawowa czestotliwosc to bylo chyba 15 minut i w ogole wszystko
                  jezdzilo inaczej, wiec to sie nie liczy :)))
                  • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 21.11.02, 22:06
                    yzb napisał:

> Wtedy podstawowa czestotliwosc to bylo chyba 15 minut i w ogole wszystko
                    > jezdzilo inaczej, wiec to sie nie liczy :)))

A w międzyszczycie dużo linii jeździło co 30 minut, i nikt wtedy nie narzekał
                    na słabą częstotliwość, pamiętacie? :)
                    A pierwsze T4 pamiętam, jak wszyscy się cieszyli, że "nowe" tramwaje
                    przyjechały :)
                • Gość: Locutus Re: Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.11.02, 01:27
                  To były czasy... permanentne ufa na #3,#4,#8,#12(ADAŚ, siedź spokojnie na
                  dupie!!!),#22,#24(przez krótki okres, ale były),#25,#26,#44... no i te składy
                  2*102Na na #4,#9,#44... ale to już było i nie wróci więcej...
                  • Gość: ADAŚ Re: Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 07:06

> To były czasy... permanentne ufa na #3,#4,#8,#12(ADAŚ, siedź spokojnie na
                    > dupie)

Kurde siedzę, choć już mnie szpilki kłują.
                    • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 08:31
                      Wybaczcie, ale na 12 poza okresem Wszystkich Świętych nigdy trójskładów nie
                      było :) A na 24, owszem były, ale 4N+2*4ND :)
                      • Gość: Locutus Re: Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.11.02, 18:53
                        Na #12 pamiętam normalnie jeździły ufa. Byłem wtedy bardzo, bardzo mały, ale
                        pamiętam. Podobnie na #24, ale przez krótki okres czasu (może nawet mniej niż
                        jeden tydzień). Ale były!
                        • Gość: ADAŚ Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 19:33
                          Gość portalu: Locutus napisał:

> Na #12 pamiętam normalnie jeździły ufa. Byłem wtedy bardzo, bardzo mały, ale
                          > pamiętam. Podobnie na #24, ale przez krótki okres czasu (może nawet mniej niż
                          > jeden tydzień). Ale były!

Tak, Panie Kolego - masz rację. Jak miałem 5 albo 6 lat (a więc już sporo temu)
                          na "12" kursowały trójskłady obsługiwane przez New Huta. Wówczas jeszcze na
                          bocznych tablicach z trasą tramwaju numer oraz pętle miały litery koloru
                          niebieskiego (ale tylko w Hucie, w Podgórzu były czerwone). Poza tym a propo
                          tablic, to w czasie objazdu miały one kolor czerwony, a nie jak teraz żółty.
                          Natomiast na "24" ufa nie pamiętam, no chyba jedynie to co jest teraz rano z
                          brygady 13-08.
                          • Gość: tomekw74 Re: Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 22.11.02, 19:42
                            Gość portalu: ADAŚ napisał:

> Tak, Panie Kolego - masz rację. Jak miałem 5 albo 6 lat (a więc już sporo
                            temu)
                            >
                            > na "12" kursowały trójskłady obsługiwane przez New Huta. Wówczas jeszcze na
                            > bocznych tablicach z trasą tramwaju numer oraz pętle miały litery koloru
                            > niebieskiego (ale tylko w Hucie, w Podgórzu były czerwone). Poza tym a propo
                            > tablic, to w czasie objazdu miały one kolor czerwony, a nie jak teraz żółty.
                            > Natomiast na "24" ufa nie pamiętam, no chyba jedynie to co jest teraz rano z
                            > brygady 13-08.

Zastanawiam się właśnie, jak takie UFO mieściło się na pętelce w Rakowicach?
                            No i gdy juz się zmieściło, co robił następny w koleności tramwaj - stał na
                            środku ulicy? Czasem tak bywa, ale głównie w przypadkach nadzwyczajnych, np.
                            we Wszystkich Świętych. A normalnie - to chyba raczej nie. No, chyba że tak
                            układano rozkład, że po 12 była duża luka czasowa i nigdy na petli się dwa
                            tramwaje nie spotykały.
                            • pavlack Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 19:59
                              Gość portalu: tomekw74 napisał:

> Zastanawiam się właśnie, jak takie UFO mieściło się na pętelce w Rakowicach?
                              > No i gdy juz się zmieściło, co robił następny w koleności tramwaj - stał na
                              > środku ulicy? Czasem tak bywa, ale głównie w przypadkach nadzwyczajnych, np.
                              > we Wszystkich Świętych. A normalnie - to chyba raczej nie. No, chyba że tak
                              > układano rozkład, że po 12 była duża luka czasowa i nigdy na petli się dwa
                              > tramwaje nie spotykały.

Przecież tam spokojnie się zmieści UFO i skład. No, może troszkę ten drugi
                              będzie wystawał, ale niedużo :-)
                              • Gość: Fred Re: Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.net.autocom.pl 23.11.02, 15:11
                                pavlack napisał:

> Gość portalu: tomekw74 napisał:
                                >
                                > > Zastanawiam się właśnie, jak takie UFO mieściło się na pętelce w Rakowicac
                                > h?
                                > > No i gdy juz się zmieściło, co robił następny w koleności tramwaj - stał n
                                > a
                                > > środku ulicy? Czasem tak bywa, ale głównie w przypadkach nadzwyczajnych,
                                > np.
                                > > we Wszystkich Świętych. A normalnie - to chyba raczej nie. No, chyba że
                                > tak
                                > > układano rozkład, że po 12 była duża luka czasowa i nigdy na petli się dwa
                                >
                                > > tramwaje nie spotykały.
                                >
                                > Przecież tam spokojnie się zmieści UFO i skład. No, może troszkę ten drugi
                                > będzie wystawał, ale niedużo :-)
                                >
                                Maksymalna pojemność pętli na Rakowicach to 6 wagonów sprawdzałem to 1.11 a
                                swoją drogą co to za tor do nikąd na tej pętli, czy to miał być jakiś zaczątek
                                przedłużenia torów do Prądnika Cz.
                          • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 20:28

> Natomiast na "24" ufa nie pamiętam, no chyba jedynie to co jest teraz rano z
                            > brygady 13-08.

To nie to obecne 24 tylko dawne, czyli obecne 23, czyli Borek - Biezanow.
                            • Gość: ADAŚ Re: Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 20:31
                              yzb napisał:

To nie to obecne 24 tylko dawne, czyli obecne 23, czyli Borek - Biezanow.

Wiem, wiem.
                              Patrzcie i co się podziało. Kiedyś trzy wagony, teraz nawet jeden.
                              Poza tym "23" przez cały tydzień powinna jeździć. Jedynie wieczorami może być
                              obsługiwana solówami. W soboty i niedziele "w dzień" 2x105
                              • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 20:48

> yzb napisał:
                                >
                                > To nie to obecne 24 tylko dawne, czyli obecne 23, czyli Borek - Biezanow.
                                >
                                > Wiem, wiem.
                                > Patrzcie i co się podziało. Kiedyś trzy wagony, teraz nawet jeden.
                                > Poza tym "23" przez cały tydzień powinna jeździć. Jedynie wieczorami może
                                być
                                > obsługiwana solówami. W soboty i niedziele "w dzień" 2x105

Tak w ogole to w porannym szczycie 23 powinien jezdzic co 10 minut, albo
                                chociaz dorzucic solowke na trasie Prokocim - Lagiewniki, pomiedzy obecnymi
                                kursami. To by odciazylo 23, 6 i 502. Ten ostatni jak teraz jedzie zapchany,
                                to jest gorsza masakra niz w Scanii, bo w Jelczu sie nie da jechac z otwartymi
                                drzwiami :(
                                • Gość: Locutus Re: Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 22.11.02, 20:59
                                  Ciągle powtarzam, że w szczycie na 502 powinny pojawiać się Neoplany. A na 132
                                  można jakieś świniaki puścić...
                                  • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 21:04

> Ciągle powtarzam, że w szczycie na 502 powinny pojawiać się Neoplany. A na
                                    132
                                    > można jakieś świniaki puścić...

A jak jest z zapelnieniem 502 za Korona w kierunku Huty? Tez tak napchany
                                    jezdzi jak na odcinku Powst. Wlkp. - Korona o 7:40? :)))
                                    • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:29
                                      yzb napisał:

> A jak jest z zapelnieniem 502 za Korona w kierunku Huty? Tez tak napchany
                                      > jezdzi jak na odcinku Powst. Wlkp. - Korona o 7:40? :)))

Od dworca jedzie pusty :)
                                      • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:32
                                        kuba203 napisał:

> yzb napisał:
                                        >
                                        > > A jak jest z zapelnieniem 502 za Korona w kierunku Huty? Tez tak napchany
                                        > > jezdzi jak na odcinku Powst. Wlkp. - Korona o 7:40? :)))
                                        >
                                        > Od dworca jedzie pusty :)

No to moze zamiast dawac Neoplany - dac jednak to uzupelnienie dla 23. To
                                        tylko chyba trzy brygady solowkowe, a usprawnienie znaczne.
                                        • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:36
                                          yzb napisał:

> No to moze zamiast dawac Neoplany - dac jednak to uzupelnienie dla 23. To
                                          > tylko chyba trzy brygady solowkowe, a usprawnienie znaczne.

Nie, bo przecież po południu od dworca 502 jedzie wypchany po brzegi :)
                                          • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:38
                                            kuba203 napisał:

> Nie, bo przecież po południu od dworca 502 jedzie wypchany po brzegi :)

No to sie w koncu zdecyduj! Tak czy tak uzupelnienie 23 by sie przydalo.
                                            • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:43
                                              yzb napisał:

> No to sie w koncu zdecyduj! Tak czy tak uzupelnienie 23 by sie przydalo.

7:40 to nie jest popołudnie, ztcw :)
                                              Pytałeś o 7:40 :)
                                              A po południu jeździ pełny.
                                              A co do uzupełnienia, nie jestem pewny... Poza godzinami 7-9 tramwaje są
                                              puste...
                                              • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:48
                                                kuba203 napisał:

> yzb napisał:
                                                >
                                                > > No to sie w koncu zdecyduj! Tak czy tak uzupelnienie 23 by sie przydalo.
                                                >
                                                > 7:40 to nie jest popołudnie, ztcw :)
                                                > Pytałeś o 7:40 :)
                                                > A po południu jeździ pełny.
                                                > A co do uzupełnienia, nie jestem pewny... Poza godzinami 7-9 tramwaje są
                                                > puste...

Ale ja mowie o tym uzupelnieniu tylko w godzinach 7-9 i jeszcze dobrze by bylo
                                                13-17. A jakby bardzo chcieli zaoszczedzic, to moga puszczac tylko wtedy,
                                                kiedy ludzie jezdza do i z IV LO i Gastronomika, bo to jest w szczycie polowa
                                                pasazerow :)
                                                • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:51
                                                  yzb napisał:

> Ale ja mowie o tym uzupelnieniu tylko w godzinach 7-9 i jeszcze dobrze by
                                                  bylo
                                                  > 13-17. A jakby bardzo chcieli zaoszczedzic, to moga puszczac tylko wtedy,
                                                  > kiedy ludzie jezdza do i z IV LO i Gastronomika, bo to jest w szczycie polowa
                                                  > pasazerow :)

Ale w godzinach 7-9 wszystkie linie są pełne... Nie można wzmocnić wszystkich,
                                                  bo nie ma czym :)
                                                  • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:57
                                                    kuba203 napisał:

> Ale w godzinach 7-9 wszystkie linie są pełne... Nie można wzmocnić
                                                    wszystkich,
                                                    > bo nie ma czym :)

Czym jest tylko nie ma za co :( Poza tym to co sie dzieje w 502 na Powst.
                                                    Wlkp. jest w tej okolicy rekordowe - w zeszlym roku srednio na 10 przejazdow
                                                    do budy 502 wlasnie ten jeden przystanek - raz drzwi Scanii byly zamkniete.
                                                  • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 23:03
                                                    yzb napisał:

> Czym jest tylko nie ma za co :(

Jeśli chodzi o tramwaje, to nie ma czym :( Zajrzyj do zajezdni w godzinach
                                                    szczytu, tam nie ma dosłownie nic, wszystko jeździ po mieście...

> Poza tym to co sie dzieje w 502 na Powst.
                                                    > Wlkp. jest w tej okolicy rekordowe - w zeszlym roku srednio na 10 przejazdow
                                                    > do budy 502 wlasnie ten jeden przystanek - raz drzwi Scanii byly zamkniete.

Pamiętam, że tak działo się tylko w kursie o 7:17 z Bieżanowa. Następny, o
                                                    7:32, był już luźny :)
                                                  • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 23:09
                                                    kuba203 napisał:

> Jeśli chodzi o tramwaje, to nie ma czym :( Zajrzyj do zajezdni w godzinach
                                                    > szczytu, tam nie ma dosłownie nic, wszystko jeździ po mieście...

Wedlug obliczen wyszlo ostatnio ze jest duzo wolnych, pewnie je gdzies
                                                    ukrywaja :) Zwlaszcza ze w dni powszednie dookola Wszystkich Swietych jezdzilo
                                                    min. kilkanascie wagonow wiecej niz zwykle.

> > Poza tym to co sie dzieje w 502 na Powst.
                                                    > > Wlkp. jest w tej okolicy rekordowe - w zeszlym roku srednio na 10 przejazd
                                                    > ow
                                                    > > do budy 502 wlasnie ten jeden przystanek - raz drzwi Scanii byly zamkniete
                                                    >
                                                    > Pamiętam, że tak działo się tylko w kursie o 7:17 z Bieżanowa. Następny, o
                                                    > 7:32, był już luźny :)

No bo tym o 7:32 nikt nie zdazy na 7:45 do IV LO, a tym bardziej do Gastro,
                                                    ktory chyba o 7:30 zaczyna :)
                                                  • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 23.11.02, 10:54
                                                    yzb napisał:

> No bo tym o 7:32 nikt nie zdazy na 7:45 do IV LO, a tym bardziej do Gastro,
                                                    > ktory chyba o 7:30 zaczyna :)

O 07:17 to on odjeżdża z Bieżanowa, więc trudno byłoby nim zdążyć gdziekolwiek
                                                    na 07:30 :)
                                                  • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 23.11.02, 14:31
                                                    kuba203 napisał:

> yzb napisał:
                                                    >
                                                    > > No bo tym o 7:32 nikt nie zdazy na 7:45 do IV LO, a tym bardziej do Gastro
                                                    > ,
                                                    > > ktory chyba o 7:30 zaczyna :)
                                                    >
                                                    > O 07:17 to on odjeżdża z Bieżanowa, więc trudno byłoby nim zdążyć
                                                    gdziekolwiek
                                                    > na 07:30 :)

Ale na 7:45 juz raczej tak. O ile sie nie myle, to te o 7:17 z B.N. wlasnie
                                                    ok. 7:40 jest na Powst. Wlkp.
                                                  • Gość: Locutus Re: Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.11.02, 16:06
                                                    Jeżdżę codziennie do szkoły 502, kursem o 7:01, moi kumple z kolei dojeżdżają
                                                    tym busem z drugiej strony i widzą, jak koszmarnie jest zaprany. Z mojego
                                                    punktu widzenia: już na pętli Bieżanów Nowy nie ma miejsc siedzącyh i parę osób
                                                    stoi, pod ex-Hitem jest już komplet pasażerów. Na Powst. Wlkp. widzimy obraz
                                                    nędzy i rozpaczy w postaci pasażerów, którzy zostają na przystanku. Szczęśliwcy
                                                    zaś podzielają los puszkowanych sardynek. Sytuacja niestety niewiele poprawia
                                                    się pod Koroną i aż do Filharmonii jest dramatyczna. Pod Bagatelą następuje
                                                    całkowita wymiana pasażerów (dalej jadą może trzy-cztery osoby z tych starych,
                                                    ale wsiada po byku nowych). A jadąc od drugiej strony: ponoć na Wiślickiej 502
                                                    jest tak zaprany, że kumple nie wsiadają do autobusu. A profesorów kurwica
                                                    bierze, jak ktoś się spóźnia 15 minut, bo po prostu nie wsiadł do busu. Myślą,
                                                    że kłamie, bo sami jeżdżą blachosmrodami i nie wiedzą, jakie rozkosze
                                                    przygotowuje co dzień MPK dla swoich wiernych klientów. Podsumowując: kursy 502
                                                    między 6. a 8. powinny być obsługiwane Neoplanami (jak czasami jadę o ósmej, to
                                                    jest wprawdzie pełny, ale można wytrzymać - normalne szczytowe zapełnienie, nie
                                                    sardynki puszkowane).
                                                  • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 23.11.02, 16:35
                                                    No, a teraz wymyśl, jak Neoplan skręci z Aleksandry w Małą Górę :)
                                                    Poza tym, to bez sensu, wymieniać tabor na 2 godziny, a co potem zrobisz z
                                                    Neoplanami? :)
                                                    W 173 odjeżdżającym o 07:00 jest dokładnie tak samo, jak chcę wysiąść na
                                                    Rondzie Grunwaldzkim, to muszę się nieźle namęczyć, żeby się wydostać z miejsca
                                                    siedzącego. Wychodzę pognieciony i pomięty :), a tu za chwilę o 07:27 podjeżdża
                                                    179. I teraz dopiero się zaczyna, walka o przetrwanie :) Na przystanku dziki
                                                    tłum , w środku ludzie przyklejeni do szyb... Mam już obczajone pozycje
                                                    strategiczne na przystanku, gdzie zwykle są drzwi, więc mi się udaje wejść :)
                                                    Ale mnóstwo ludzi zostaje...
                                                  • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 23.11.02, 19:30
                                                    kuba203 napisał:

> No, a teraz wymyśl, jak Neoplan skręci z Aleksandry w Małą Górę :)
                                                    > Poza tym, to bez sensu, wymieniać tabor na 2 godziny, a co potem zrobisz z
                                                    > Neoplanami? :)

Pojada sobie do zajezdni albo na cos zamiast ikarow (np. 132), a na ich
                                                    miejsce wjada auta ze 163 w Biezanowie, a z drugiej strony z linii konczacych
                                                    na Przyjazni i w CAHTSie. Po poludniu neopanki znowu sobie wjada na 502, a
                                                    potem moga wjechac na 164 np., bo w jelczach/scaniach na 164 wieczorem jest
                                                    koszmarnie ciasno, szczegolnie zaraz po podmianie.

> W 173 odjeżdżającym o 07:00 jest dokładnie tak samo, jak chcę wysiąść na
                                                    > Rondzie Grunwaldzkim, to muszę się nieźle namęczyć, żeby się wydostać z
                                                    miejsca
                                                    > siedzącego. Wychodzę pognieciony i pomięty :), a tu za chwilę o 07:27
                                                    podjeżdża
                                                    > 179. I teraz dopiero się zaczyna, walka o przetrwanie :) Na przystanku dziki
                                                    > tłum , w środku ludzie przyklejeni do szyb... Mam już obczajone pozycje
                                                    > strategiczne na przystanku, gdzie zwykle są drzwi, więc mi się udaje
                                                    wejść :)
                                                    > Ale mnóstwo ludzi zostaje...

Ja kiedys jechalem 502 w kier. Biezanowa, jak wysiadlem pod Filharmonia zeby
                                                    ludzi wypuscic, tak juz nie wsiadlem z powrotem :(
                                                    A na Powst. Wlkp. zostalem tylko raz - w zimie, jak do 502 startowalo ok. 80
                                                    osob (nie przesadzam!).
                                                  • Gość: Locutus Re: Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.11.02, 23:21
                                                    Yzb! Tym razem popieram cię w całej rozciągłości.

A do Kuby: skoro przegubowce nie mają problemu ze skrętem Mała Góra -
                                                    Aleksandry (pamiętacie, jak podjeżdżały tu MAN-y z 444, żeby kierowca mógł
                                                    skorzystać z toalety?), to dlaczego Neoplany, które mają tylną oś skrętną
                                                    miałyby mieć jakieś trudności? Nie rozumiem...

YZB! TRZYMAĆ TAK DALEJ, A MOŻE JESZCZE COŚ W KRAKOWIE ZMIENIMY!
                                                  • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 23.11.02, 23:54

> Yzb! Tym razem popieram cię w całej rozciągłości.

Powtorz to, bo nie wierze :D

> A do Kuby: skoro przegubowce nie mają problemu ze skrętem Mała Góra -
                                                    > Aleksandry (pamiętacie, jak podjeżdżały tu MAN-y z 444, żeby kierowca mógł
                                                    > skorzystać z toalety?), to dlaczego Neoplany, które mają tylną oś skrętną
                                                    > miałyby mieć jakieś trudności? Nie rozumiem...

Ej to znaczy koles sobie zapieprzal z Rzaki na Biezanow do kibla, a w
                                                    miedzyczasie co? Przeciez nie mial chyba w rozkladzie zawsze polgodzinnej
                                                    przerwy. A po drugie - podjezdzaly - czyli teraz co robia? Leja na osiedlu? :)

> YZB! TRZYMAĆ TAK DALEJ, A MOŻE JESZCZE COŚ W KRAKOWIE ZMIENIMY!

Oby! Byle tylko nie na gorsze :)
                                                  • Gość: Locutus Re: Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.11.02, 02:04
                                                    Widocznie były takie przerwy, bo praktycznie w każdym momencie dnia na pętli
                                                    Bieżanów Nowy stał jakiś MAN (wtedy tą linię obsługiwały prawie same MANy). Co
                                                    ciekawe z Rżąki przyjeżdżały na Bieżanów Wielicką, Małą Górą i Aleksandry, a na
                                                    Rżąkę odjeżdżały Aleksandry, Teligi, Wielicką - naokoło... a teraz nie wiem,
                                                    jak panowie kierowcy załatwiają swoje potrzeby fizjologiczne, ale ze względu na
                                                    budowę węzła autostradowego, a konkretnie ze względu na koszmarne korki, które
                                                    się przezeń tworzą na Wielickiej (chociaż ostatnio nie są one już aż takie
                                                    koszmarne - niegdyś stało się conajmniej 20min, teraz bywa że się i w 5 min
                                                    przedrze...) zostali zmuszeni do rezygnacji z tego patentu i czas między
                                                    kolejnymi kursami spędzają sobie na tym prozwizorycznym nibyparkingu przy
                                                    Czerwiakowskiego.
                                • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:31
                                  yzb napisał:

> Tak w ogole to w porannym szczycie 23 powinien jezdzic co 10 minut,

A pamiętacie ten eksperyment w 1999 roku, kiedy 23 było najczęściej kursującą
                                  linią w mieście? :) W szczycie jeździły solówki co 10 minut, a że były to
                                  wakacje, wszystkie inne linie chodziły co 15 :)
                                  • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:33
                                    kuba203 napisał:

> A pamiętacie ten eksperyment w 1999 roku, kiedy 23 było najczęściej
                                    kursującą
                                    > linią w mieście? :) W szczycie jeździły solówki co 10 minut, a że były to
                                    > wakacje, wszystkie inne linie chodziły co 15 :)

A coz to za kuriozalny pomysl znowu??!?! Przez _cale_ wakacje to tak jedzilo???
                                    • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:35
                                      yzb napisał:

> A coz to za kuriozalny pomysl znowu??!?! Przez _cale_ wakacje to tak
                                      jedzilo???

Nie, od 06.07. :)
                                      A czy to źle? Wreszcie nie było tłoku...
                                      W szczycie co 10 min, w międzyszczycie i wieczorem co 20 :)
                                      • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:37
                                        kuba203 napisał:

> Nie, od 06.07. :)
                                        > A czy to źle? Wreszcie nie było tłoku...
                                        > W szczycie co 10 min, w międzyszczycie i wieczorem co 20 :)

No troche to dziwne. Jakby teraz puscili _tylko_ solowki co 10 minut to by
                                        byla masakra.
                                        • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:40
                                          yzb napisał:

> No troche to dziwne. Jakby teraz puscili _tylko_ solowki co 10 minut to by
                                          > byla masakra.

Czy ja wiem? Mogło by być nieco lepiej, przecież częstotliwośc byłaby 2 razy
                                          większa od obecnej :)
                                          Choć w sumie to przecież na jedno wychodzi, czy 2 wagony co 20 minut, czy 1 co
                                          10 :)
                                          • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:43
                                            kuba203 napisał:

> Czy ja wiem? Mogło by być nieco lepiej, przecież częstotliwośc byłaby 2 razy
                                            > większa od obecnej :)
                                            > Choć w sumie to przecież na jedno wychodzi, czy 2 wagony co 20 minut, czy 1
                                            co
                                            > 10 :)

No nie na jedno. Na jedno by wychodzilo, gdyby to byla jedyna w ogole na
                                            Wielickiej :) Ale tak, to czesc ludzi wsiada w 6 i 502, ktorych kilka
                                            przejezdza miedzy kolejnymi 23, a jakby jezdzily solowki co 10, to ludzie by
                                            sie pchali do nich...
                                            • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:46
                                              yzb napisał:

Ale tak, to czesc ludzi wsiada w 6 i 502, ktorych kilka
                                              > przejezdza miedzy kolejnymi 23, a jakby jezdzily solowki co 10, to ludzie by
                                              > sie pchali do nich...

A tak też częśc by wsiadała do 502 i 6 :) No, może mniejsza część, ale mnie się
                                              wydaje, że znaczącej różnicy by nie było :)
                                              • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:49
                                                kuba203 napisał:

> yzb napisał:
                                                >
                                                > Ale tak, to czesc ludzi wsiada w 6 i 502, ktorych kilka
                                                > > przejezdza miedzy kolejnymi 23, a jakby jezdzily solowki co 10, to ludzie
                                                > by
                                                > > sie pchali do nich...
                                                >
                                                > A tak też częśc by wsiadała do 502 i 6 :) No, może mniejsza część, ale mnie
                                                się
                                                > wydaje, że znaczącej różnicy by nie było :)

Do 502 wsiada na przyst. Powst. Wlkp. czasem nawet ok. 30 osob - to jest
                                                duuuza roznica.
                                                • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:52
                                                  yzb napisał:

> Do 502 wsiada na przyst. Powst. Wlkp. czasem nawet ok. 30 osob - to jest
                                                  > duuuza roznica.

Ale jednakowoż nie wszyscy jadą pod Koronę, niektórzy trochę dalej :)
                                                  • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:58
                                                    kuba203 napisał:

> yzb napisał:
                                                    >
                                                    > > Do 502 wsiada na przyst. Powst. Wlkp. czasem nawet ok. 30 osob - to jest
                                                    > > duuuza roznica.
                                                    >
                                                    > Ale jednakowoż nie wszyscy jadą pod Koronę, niektórzy trochę dalej :)

Ale pod Korona te 30 osob sie wysypuja. Jezeli uwazasz ze jestem
                                                    nieobiektywny, bo sam tak jezdze, to sam sie przekonaj.
                                                  • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 23:01
                                                    yzb napisał:

> Ale pod Korona te 30 osob sie wysypuja. Jezeli uwazasz ze jestem
                                                    > nieobiektywny, bo sam tak jezdze, to sam sie przekonaj.

Przez 4 lata jeździłem 502 do szkoły, więc wiem, że masz trochę racji :) Ale
                                                    taka sytuacja występuje tylko w godz. 7-9, czyli wtedy, kiedy i tak WSZĘDZIE
                                                    jest tłok :)
                                                  • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 23:07
                                                    kuba203 napisał:

> Przez 4 lata jeździłem 502 do szkoły, więc wiem, że masz trochę racji :) Ale
                                                    > taka sytuacja występuje tylko w godz. 7-9, czyli wtedy, kiedy i tak WSZĘDZIE
                                                    > jest tłok :)

No ale nie wszedzie ludzie (w tym Yzby :) ) jezdza w otwartych drzwiach
                                                    autobusu bo te drzwi sie domknac nie moga. Tudziez nie wszedzie ludzie zostaja
                                                    na przystanku bo sie nie mieszcza...
                                                    Ale i tak najwiekszym absurdem byly GT6+B4 na 4. Pamietam jak kiedys prawie 10
                                                    minut stalem pod Bagatela, bo nie mogl ruszyc, bo drzwi nawet jak sie
                                                    zamknely, to je ktos co chwile otwieral... dobrze ze to juz minelo i nie wroci
                                                    wiecej - mam nadzieje!
                                                  • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 23.11.02, 10:53
                                                    yzb napisał:

> No ale nie wszedzie ludzie (w tym Yzby :) ) jezdza w otwartych drzwiach
                                                    > autobusu bo te drzwi sie domknac nie moga. Tudziez nie wszedzie ludzie
                                                    zostaja
                                                    > na przystanku bo sie nie mieszcza...

Polecam przejażdżkę 179 o 07:27 z Ronda Grunwaldzkiego :) Wrażenia
                                                    niezapomniane :)

> Ale i tak najwiekszym absurdem byly GT6+B4 na 4. Pamietam jak kiedys prawie
                                                    10
                                                    > minut stalem pod Bagatela, bo nie mogl ruszyc, bo drzwi nawet jak sie
                                                    > zamknely, to je ktos co chwile otwieral... dobrze ze to juz minelo i nie
                                                    wroci
                                                    > wiecej - mam nadzieje!

No bo motorniczy w takiej sytuacji powinien wyłączyć przyciski, wtedy mógłby
                                                    spokojnie odjechać.
                                                  • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 23.11.02, 14:28
                                                    kuba203 napisał:

> Polecam przejażdżkę 179 o 07:27 z Ronda Grunwaldzkiego :) Wrażenia
                                                    > niezapomniane :)

A jak wyglada teraz 164 w popoludniowym szczycie pod Cracovia w kier. Piaskow?
                                                    Bo zdaje sie ze znowu jezdzi co 15 minut, a dawniej jak tak jezdzil, to sie
                                                    ludzie do niego tez nie miescili.

> No bo motorniczy w takiej sytuacji powinien wyłączyć przyciski, wtedy mógłby
                                                    > spokojnie odjechać.

Tak, tylko jeszcze trzeba bylo wytlumaczyc wszystkim ludziom ktorzy stali na
                                                    schodach zeby weszli wyzej...
                                                  • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 23.11.02, 15:42
                                                    yzb napisał:

> A jak wyglada teraz 164 w popoludniowym szczycie pod Cracovia w kier.
                                                    Piaskow?
                                                    > Bo zdaje sie ze znowu jezdzi co 15 minut, a dawniej jak tak jezdzil, to sie
                                                    > ludzie do niego tez nie miescili.

Nie wiem, ale nie sądzę, żeby aż tak jak 179 rano :)

> Tak, tylko jeszcze trzeba bylo wytlumaczyc wszystkim ludziom ktorzy stali na
                                                    > schodach zeby weszli wyzej...

Według regulaminu można takie osoby ukarać mandatem bodajże 330zł za
                                                    zatrzymanie pojazdu bez powodu :)
                              • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:32

> Patrzcie i co się podziało. Kiedyś trzy wagony, teraz nawet jeden.

To chyba musiała być jakaś specjalna okazja wtedy, samo z siebie MPK na pewno
                                nie puściło uf :)
                                • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:36
                                  kuba203 napisał:

> To chyba musiała być jakaś specjalna okazja wtedy, samo z siebie MPK na
                                  pewno
                                  > nie puściło uf :)

Ale to podobno N-ki byly a nie 105-tki. N-ki sa chyba krotsze od 105, nie?

A propos uf - na EKK pojawia sie czasem zdjecie ufa na linii 10 stojacego na
                                  Lubicz - co to jest??
                                  • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:38
                                    yzb napisał:

> Ale to podobno N-ki byly a nie 105-tki. N-ki sa chyba krotsze od 105, nie?

O qrcze, to przecież mówiłem, że eNki, toście zaprzeczyli :)

> A propos uf - na EKK pojawia sie czasem zdjecie ufa na linii 10 stojacego na
                                    > Lubicz - co to jest??

Fotomontaż? ;)
                                    Albo może to była okazja w stylu Święta Miłosierdzia Bożego albo wizyty
                                    papieża :)
                                    • yzb Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:40
                                      kuba203 napisał:

> O qrcze, to przecież mówiłem, że eNki, toście zaprzeczyli :)

Ja nie zaprzeczalem, ja tego na oczy nie widzialem, ale chyba wszyscy
                                      twierdzili ze to N-ki.

> > A propos uf - na EKK pojawia sie czasem zdjecie ufa na linii 10 stojacego
                                      > na
                                      > > Lubicz - co to jest??
                                      >
                                      > Fotomontaż? ;)
                                      > Albo może to była okazja w stylu Święta Miłosierdzia Bożego albo wizyty
                                      > papieża :)

A no moze. Nie wpadlem na to.
                                      • kuba203 Re: Zmysły mnie nie myliły :) 22.11.02, 22:41
                                        yzb napisał:

> Ja nie zaprzeczalem, ja tego na oczy nie widzialem, ale chyba wszyscy
                                        > twierdzili ze to N-ki.

Aha, to może nie doczytałem :)
                                      • Gość: ADAŚ Zmysły mnie nie myliły :) IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 23.11.02, 15:05
                                        yzb napisał:

Fotomontaż
                                        Albo może to była okazja w stylu Święta Miłosierdzia Bożego albo wizyty

A no moze. Nie wpadlem na to.

Nie, to nie był fotomontaż. To z czasu wizyty Ojca Świętego.
                                        Zauważcie "chorągągiewki" na pierwszym wagonie. Tak samo zresztą na tej stronie
                                        pokazuje się "19" (867+869+868) na Dworcu Tow. Też ma moje
                                        ulubione "chorogągiewki".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka