Dodaj do ulubionych

Pytanie do rektora UJ

IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 19:57
Ciekawi mnie niezmiernie jedna rzecz, otórz na wydziale prawa UJ (nie wiem
czy tak samo jest na innych wydziałach) aby dostać stypendium (socjalne lub
naukowe) należy obowiązkowo założyć konto w banku BPH bo inaczej stypendium
nie zostanie przelane... dziwi mnie to, bo oferta BPH wcale nie jest
atrakcyjna (np. konieczność opłat za konto), a pozatym nie lubie jak mi się
mówi co mam robić, jest kilkanaście banków i dlaczego UJ zmusza studentów do
otwierania konta w BPH (może jakaś cicha umowa z bankiem?) jak większość z
nich nie chce mieć tam konta. Dlaczego nie może być tak że w dziekanacie
podaje numer konta i bank w jakim go mam?
Może GAZETA zapyta dlaczego wybrano nam taki bank? czy był jakiś przetarg na
obsługę kont stypendialnych? bo prawda jest taka że przewija się przy tej
okazji spora ilość pieniędzy.
Obserwuj wątek
    • skks Re: Pytanie do rektora UJ 26.11.02, 20:01
      To jest przestępstwo!!!! ścigane paragrafami!!!!!!
      • jottka Re: Pytanie do rektora UJ 26.11.02, 20:17
        coś mi tu nie gra - to już było te parę lat temu i rektor osobiście gazetom
        tłumaczył, że bph obsługuje ujot i z tej racji polecają studentom itp, bo z tym
        się jakieś zniżki wiązały, ale przymusu nie ma i jak ktoś chce gdzie indziej,
        to rzecz jasna nie ma sprawy.

ja bym sprawdziła - jeśli autor wątku ma rację - czy rzeczywiście rektor wydał
        taki nakaz, czy to raczej komuś z kwestury tak wygodniej
        • Gość: tEq Re: Pytanie do rektora UJ IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 20:26
          wszystko fajnie, tylko w BPH muszę płacić 6 zł miesęcznie, jkarte chyba tylko
          na rok mam za darmo, przelewy drogie jak diabli, obsługa netowa i telfoniczn
          płatna... a w takim mBanku - prowadzenie darmowe, karta darmowa, zlecania przez
          net i telefon darmowe, przelewy darmowe - po co ludzi na siłe uszczęśliwać, jak
          BPH będzie miał lepsze warunki to sam się tam przeniosę.
          • skks Re: Pytanie do rektora UJ 26.11.02, 20:31
            Ale nie uwierzę jak nie dotknę, że ktoś zmusza Cię do założenia konta w BPH,
            to było by przestępstwo!!! jak masz w mbanku-faktycznie dobre-też mam- to
            wg.logiki masz podać do kwesturuy jego nr i koniec. a jeżeli robią problemy to
            zgłoś gdzie trzeba:)))
            • Gość: tEq Re: Pytanie do rektora UJ IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 20:37
              iza miała konto w mBanku i chciała je podać do przelania stypendium, to pani
              jej powiedziała że jak do ponidziałku nie założy to jej stypendium
              przepadnie... jak je mówiłem żeby poszła się kłócić to powiedziała że chce te
              studia skończyć, a nie wylecieć przy pierwszej okazji... zamordyzm panie,
              zamordyzm
              • skks Re: Pytanie do rektora UJ 26.11.02, 20:39
                no to co mam popisać o tem temacie:)?
              • jottka Re: Pytanie do rektora UJ 26.11.02, 20:41
                nie ma czegoś takiego jak przepadek stypendium, bo nie założyliśmy konta, gdzie
                pani każe, to akurat brednie

a inną sprawą jest, że skoro się boisz wyobrażonych widm, to nikt ci nie
                pomoże. starosta roku, szefowie instytutu, dziekan ds. studenckich, różne są
                możliwości, a nie nam tu płakać w mankiet i z ukrycia embank reklamować :)
                • skks Re: Pytanie do rektora UJ 26.11.02, 20:43
                  jottko mbanku nie trzeba już reklamować to cud nad cudy:))) sam mam tam kontko
                  to wiem:)
                  • jottka Re: Pytanie do rektora UJ 26.11.02, 20:47
                    ale to byłaby jedyna rozsądna przyczyna pisania w/w postów przez tEka, inaczej
                    to tylko marudzi :)
                  • tomcrac Re: Pytanie do rektora UJ 26.11.02, 20:47
                    O ile nie prenumeruje sie wykazu konta co miesiac :)
                • Gość: tEq Re: Pytanie do rektora UJ IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 20:48
                  ja na szczęście kończe już tą "uczelnie", a raczej wydział na którym panuje
                  takie bezprawie że hoho, np. w zeszłym roku w styczniu koledzy się dowiedzieli
                  że muszą do egazminów obligów podejść przed wakacjami obowiązkowo bo tracą
                  termin, nic to że nie znając tego przepisu ustalali w październiku egazminy
                  punktowe do sesji... a taki przepis powinno się wprowadzić w roku akademickim
                  poprzedzającym rok w którym ma zacząć obiwązywać, a co do skuteczności
                  samorządu, starostów... dawno się wyleczyłem... nikt nie będzie nadstawiał
                  karku i protestował bo może "przypadkiem" coś obleje i będzie musiał odejść.
                  Dlatego właśnie rzuciłem GAZECIE temat, może zapytają dziekana/rektora/kwestury
                  dlaczego jest tak?
                  • jottka tEq, 26.11.02, 20:51
                    a może nie wykręcaj się dziennikarzami, zwłaszcza że do końca nie jesteśmy
                    przekonani o perfidii i łamaniu prawa przez rektora?

skończyłam studia na ujocie i jakoś mogliśmy latać do różnych dyrektorów i
                    dziekanów z wrzaskiem, jak nam się krzywda działa, i na ogół pomagało. a w
                    każdym razie można było pogadać i parę spraw rozsądnie załatwić. jak się boisz
                    na wejściu własnego cienia, to nie płacz, że wszyscy tacy niedobrzy
                    • Gość: tEq Re: tEq, IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 20:55
                      a czy ja napisałem że ktoś łamie prawo? chciałby aby ktoś zapytał dlaczego
                      studnet ma obowiązek otworzyć kontow BPH jak chce stypendium i jeśli będzie
                      logiczne wytłumaczenie to to przyjmę...
                      PS. Powiem Ci jedno wydział prawa to dość specyficzny kierunek i specyficzna
                      atmosfera oraz relacje dziekan - student. Ja nie musiałem nic załatwiać z
                      dziekanem i obym nie musiał!
                      • jottka Re: tEq, 26.11.02, 20:57
                        a sam zapytac nie możesz??? biedne, wrażliwe dziecko, jeszcze nakrzyczą na
                        ciebie

:))
                        • Gość: tEq Re: tEq, IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 21:00
                          i usłysze magiczne BO TAK, nasępny proszę :)))))))
                          • jottka Re: tEq, 26.11.02, 21:02
                            to jak ty masz być prawnikiem i takiej prostej sprawy nie potrafisz załatwić,
                            to może od razu zajmij się jakąś spokojniejszą robotą?
                            • Gość: tEq Re: tEq IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 21:07
                              Jak się obronie to powalczę :) pełną piersią :)
                              • Gość: leczo Re: tEq IP: *.sponsor.com.pl 27.11.02, 13:52
                                Obowiązek założenia konta w BPH jest także na innych kierunkach UJ- i to już
                                było jakieś 2 lata temu. Nam ogłosili że taki jest przepis bo UJ zawarł umowę,
                                i nie pomogło kłócenie się że ktoś już ma konto w innym banku itp. A tEq ma
                                rację - często rozmowy z władzami wyższymi są jak rzucanie grochem o ścianę a
                                chętnych do skarżenia uczelni czy innych bardziej drastycznych kroków raczej
                                nie ma- i trudno się dziwić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka