Dodaj do ulubionych

Nowy autobus na Ruczaju

27.02.06, 22:00
miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3186456.html
i cały tekst:

Nowy autobus na Ruczaju

Mieszkańcy osiedli położonych przy ul. Kobierzyńskiej doczekają się nowej
linii autobusowej. Pozwoli to mieszkańcom dojechać bez przesiadki do ronda
Grunwaldzkiego.

Do tej pory, żeby dojechać autobusem na Dębniki czy dalej, w kierunku centrum,
musieli przesiadać się w okolicy ul. Grota-Roweckiego. Nowa linia jest efektem
akcji zbierania podpisów pod petycją do prezydenta Krakowa, którą w początku
roku przeprowadzili członkowie stowarzyszenia Bezpieczny Ruczaj. Czy jednak
mieszkańcy mają powód do radości?

- Uruchomimy na wiosnę jeden autobus, który będzie wspomagał linie autobusowe
na ul. Kobierzyńskiej - mówi Henryk Kamski z Zarządu Dróg i Komunikacji.
Prawdopodobnie będzie on kursował z okolic ul. Lubostroń do ronda Grunwaldzkiego.

Nie o takim rozmieszczeniu końcowych przystanków myśleli mieszkańcy
podpisujący petycję. - Wpływ na to ma fakt, że udało się nam zorganizować
kursowanie tylko jednego autobusu na trasie - mówi Kamski. - Zapewnienie w
takim wypadku częstych kursów uniemożliwia rozmieszczenie przystanków
końcowych w dalszej odległości. Wniosek o sfinansowanie prac przygotowawczych
przystanku końcowego na skrzyżowaniu ulic Kobierzyńskiej i Lubostroń
skierowaliśmy już do wydziału skarbu.
Obserwuj wątek
    • emrg Re: Nowy autobus na Ruczaju 28.02.06, 09:46
      No dobrze jaki jest plan, może już nieco więcej (mniej potwierdzonych wiadomości).

Na wiosnę uruchomienie linii Lubostroń - Grunwaldzkie (to już raczej pewne), z tego co się orientuje pętla autobusowa powstanie w tym miejscu:
      img233.imageshack.us/img233/96/ruczajpark2bs.jpg
      Do końca tego roku chcielibyśmy przekonać władze miasta o konieczności dalszego przedłużenia linii (to za kilka miesięcy). W tym przypadku bardzo wiele zależy od "popularności" tego autobusu, jeśli istotnie będzie zapotrzebowanie, mamy spore szansę na poprawę sytuacji.

# Do czego będziemy dążyli (w nieco dłuższej perspektywie) #
      Docelowym rozwiązaniem komunikacyjnym powinno być przedłużenie linii 124 do pętli Lubostroń. Jednak tu pojawia się problem udrożnienia ulicy Zachodniej, czyli temat na kilkanaście (jeśli to w ogóle jest możliwe) miesięcy.
      Takie przedłużenie linii dało by nam doskonałe połącznie z okolicami Campusu UJ (to plus dla wynajmujących mieszkania), jak również z samym centrum miasta.

W każdym razie bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.
      [i tradycyjne wsparcie radnego Bogusława Kośmidera]

Mam jeszcze prośbę, jeśli macie wolną chwilę napiszcie proszę maila (czy zadzwońcie) z zapytaniem kiedy dokładnie zostanie uruchomiona ta linia.
      do ZDiK: sekretariat@zdik.krakow.pl (012 61 67 419)
      ewentualnie MPK: rozklady@mpk.krakow.pl (012-254-10-00)
      [listy koniecznie podpisane imię, nazwisko, adres]
      Nie chcielibyśmy żeby o nas zapomnieli :)

pozdrawiam serdeczenie
      Michał
      • jarko1 Re: Nowy autobus na Ruczaju 28.02.06, 10:51
        wg informacji uzyskanych w ZDiK:
        autobus pownien zostać uruchomiony do miesiąca czasu (musi zostać przygotowana
        pętla na ul. Lubostroń ), ma kursować z pętli Lubostroń z częstotliwością co ok.
        45-50 min (1 autobus).
        Mój komentarz: z jednej strony zawsze to już coś(pewnie trochę poprawi
        sytuację), ale powiem szczerze że jednak zdecydowanie za mało, jak na potrzeby
        nasze okolicy.
        Dalej pozostanie problem przeładowania autobusów i braku bezpośredniego autobusu
        do Centrum.
        Rozwiązanie jakie widzę zawiera sie w dwóch postulatach:
        1.Skierownie nowej linii bliżej Centrum: np. pętla pod Cracovią czy Dworzec Główny.
        2.Znaczące wzmocnienie linii np. 116 z Klinów i skierowanie jej do Ronda
        Grunwaldzkiego (oczywiście po uzgodnieniu z mieszkańcami Klinów).

pozdrawiam
        Jarek

• lesolej Re: Nowy autobus na Ruczaju 28.02.06, 11:09
          ja jestem zawiedziona bardzo..
          proponuję już teraz napisać list, żeby się nie ośmieszali z tym "spełnieniem
          postulatów mieszkańców", bo z tego co pamiętam, nie o to była walka i zbieranie
          podpisów.
          Autobus musi jechac do dworca (lub ewentualnie dalej)!

Trzeba ich zasypywać listami, nawet jednoosobowymi..

Czekac kolejnych kilka miesięcy????
          chyba nie o to chodziło
          • emrg Re: Nowy autobus na Ruczaju 28.02.06, 12:25
            jasne, że nie o to chodziło!

> 45-50 min (1 autobus).
            Taka częstotliwość to jakieś nieporozumienie, ktoś chyba próbuje udowodnić, że żaden autobus nie jest nam tak naprawdę potrzebny!
            (podobnie trasa do Ronda Grunwaldzkiego to zupełne minimum)

Przynajmniej tyle, że (po latach!) coś ma się wreszcie zmienić. Musimy to traktować jako pierwszy krok, i dalej lobbować za poważnym traktowaniem mieszkańców tych okolic.

Wg mnie najważniejsze co udało się osiągnąć to możliwość powstania pętli przy Lubostroń, w oparciu o tą pętlę można planować
            dalszą poprawę sytuacji. Co do możliwości przedłużenia 116 czy 106 do centrum - raczej minimalne szanse (niestety).
            • bartekwl przekierowanie 28.02.06, 22:56
              Ja proponuje, aby wysunąć postulat skierowania jednej tylko lini autobusu
              przegubowego w rejon kobierzyńskiej np. 124, 194 czy 114. Dlaczego studentów
              traktuje się lepiej niż nas, którzy do cholery jasnej płacimy podatki do kasy
              tej gminy?
              Jeden autobus o częstotliwości co godzinę, to przecież śmiech na sali.
              Też jestem zdania, że nowa linia z prawdziwego zdarzenia powinna kończyc się co
              najmniej dopiero przy dworcu gł i mieć częstotliwość przynajmniej co 20 minut w
              szczytach.
              Gdzie pisać, gdzie apelować, gdzie naciskać ?
              Lepiej w pojedynke czy czekać na ruchy osób, któe mają już szlaki przetarte?
              • lesolej Re: przekierowanie 01.03.06, 09:21
                propnuję na razie wysyłać mejle (jak najwięcej!!! od jak największej liczby
                osób!!!) na adresy mejlowe, które podał Michał.
                Trzeba do nich pisać - trzeba ich molestować.
                My wczoraj już pare wysłaliśmy.
                Nie wiem, czy to przyniesie jakis skutek, ale niech pamiętaja o nas!
              • klata1 Re: przekierowanie 01.03.06, 17:27
                bartekwl napisał:

> Ja proponuje, aby wysunąć postulat skierowania jednej tylko lini autobusu
                > przegubowego w rejon kobierzyńskiej np. 124, 194 czy 114. Dlaczego studentów
                > traktuje się lepiej niż nas, którzy do cholery jasnej płacimy podatki do kasy
                > tej gminy?

rozumiem złosc i rozzalenie ale nie popieram praktyki "zabrac biednym i dać
                bogatym" od strony Bobrzyńskiego nie mieszkają tylko studenci.osiedla sie
                rozbudowują.Popieram waszą akcję i rozumiem problem ale nie rozwiązujcie go
                kosztem innych .
                pozdrawiam :0)
    • likus1 Re: Nowy autobus na Ruczaju 01.03.06, 11:48
      Dzwonilem do Dziennika Polskiego, obiecali ze sie zajma tematem autobusow na
      Ruczaj, podobno ma sie zajac tym ta sama redaktorka, co wczesnij. Gdyby ktos
      bardziej zorientowany w temacie autobusow (akcja zbierania podpisow itp.)mogl
      jeszcze tam zadzwonic, to moze mialo by to wiekszy skutek.
    • ramazzotti20 NIE WYTRZYMAM 02.03.06, 09:53
      Nie dość że mam mnóstwo własnych problemów to jeszcze k***a nic z tego nie
      wyszło i będę musiał jezdzic tymi zapyziałymi wiesniackimi stoszesnastkami.

Wiedziałem coś czułem że wydymają ludzi i tak zrobili. Mam ich głęboko w dupie w
      takim razie i ich nędzny autobusik co godzine za miesiąc i na rondo.

SMIECH NA SALI. P****E ICH
    • jarko1 Dzwońmy do ZDiK-u! 02.03.06, 12:21
      Mozna dzwonić bezpośrednio do Działu Zarzadzania Transportem Zbiorowym ZDiK i
      interweniować w sprawie poprawy komunikacji, telefon: (12) 616 74 16.

Problem komunikacji okolic Kobierzyńskiej składa się z dwóch części:
      - przeładowane autobusy (106,116,206)
      - brak bezpośredniego połączenia do Centrum (za Wisłę!!!).

Rozwiązanie, które nam zaproponowano to tzw. "świński" kompromis. Autobus raz na
      50 min do Ronda Grunwaldzkiego.

To przecież kpina w żywe oczy!!! Widać że te nasze prawie 800 podpisów zrobiło
      jakieś wrażenie na urzędnikach, ale nie dajmy się oszukiwać!!

Wiadomo, że środki finansowe miasta są ograniczone, ale miasto się rozwija!
      W naszej dzielnicy wprowadzają się tysiące nowych mieszkanców rocznie.
      Płacimy podatki na misto to czemu mamy dostawać ochłapy!!

Wystarczy tylko przekierować i wzmocnić np. 116 na rondo Grunwaldzkie, a
      dodatkową linię pchnąć za Wisłę (np. Cracovia czy Dworzec Główny) i już z
      komunikacją okolic Kobierzyńskiej (i Klinów) będzie dużo lepiej.

Aż sie zdenerwowałem;)
      Jarek
      • emrg Re: Dzwońmy do ZDiK-u! 03.03.06, 01:50
        > Rozwiązanie, które nam zaproponowano to tzw. "świński" kompromis. Autobus raz n
        > a
        > 50 min do Ronda Grunwaldzkiego.

żeby było jasne, na nic takiego nie było zgody, przedstawiono nam taką propozycję, my przedstawiliśmy swoją, tyle... następnie dostaliśmy listy który w całości zacytowałem

Wydaje mi, że jesteśmy w stanie zaakceptować Rondo Grunwaldzkie jako rozwiązanie tymczasowe - na kilka miesięcy, jednak docelowo stanowczo domagamy pełnowartościowego autobusu do centrum! Problem musi być rozwiązany i na pewno tego dopilnuje.
        • jarko1 Re: Dzwońmy do ZDiK-u! 03.03.06, 08:46
          oczywiście "zaproponowano" rozumiem jako "narzucono"

pozdrawiam
          j
          • sylvikk Re: Dzwońmy do ZDiK-u! 03.03.06, 12:30
            rzucili autobusik na otarcie łez..żeby nas przymknąć na moment.

co to zmienia??? tylko tyle, że został przesuniety punkt przesiadkowy spod
            tesco do ronda grunwaldzkiego !! NIC POZA TYM! no może tyle, że spod domu moge
            podjechac na spacerek pod wawel.
            żałosne
            dajcie proszę adresy emaile gdzie można kierować swoje żale
            • emrg Re: Dzwońmy do ZDiK-u! 03.03.06, 12:41
              do ZDiK:
              www.zdik.krakow.pl/new/?d=kontakt&p=kontakt
              ewentualnie MPK: rozklady@mpk.krakow.pl (012-254-10-00)
              [listy koniecznie podpisane imię, nazwisko, adres]
              • lesolej Re: Dzwońmy do ZDiK-u! 03.03.06, 12:43
                piszmy wszyscy!!! i dzwońmy!!!
                my od trzech dni wysyłamy do nich mejle!!!
    • ramazzotti20 i co? 10.03.06, 17:33
      i co w końcu wiadomo coś czy polegliśmy totalnie?
      • emrg Re: i co? 10.03.06, 23:32
        :)
        spokojnie, poczekamy do końca marca, a później druga fala...

nie można tego odpuścić!
        • waiter22 Re: i co? 10.03.06, 23:59
          Hej, ale jak chcecie spowodować aby np. A 124 jeździł ulicą Zachodnia? Przecież
          ta ulica jest nieprzejezdna i z uwagi na inwestycję Convectora D. nigdy juz nie
          będzie przejezdna....
          • emrg Re: i co? 13.03.06, 21:50
            Cóż obietnice jak widać coraz bardziej rozmijają się z rzeczywistością. Okazuje się, że będzie poważne (1-2 msc.) opóźnienie przy tworzeniu pętli, doszedł jakiś problem z własnością, konieczność komunalizacji działki (przejęcia od Skarbu Państwa).

Co do Zachodniej, wg pani ze ZDiK (miałem przyjemność dzisiaj porozmawiać) obecnie podejmowane są działania mające na celu otwarcie tej ulicy.
            Co prawda mamy do czynienia z protestem ze strony okolicznych mieszkańców, jednak pani była optymistyczna, tyle, że to temat na 1-2 lata...

Osobiście jestem maksymalnie sfrustrowany kontaktami z urzędnikami, 'ściana obojętności', nie da się i JUŻ! Osiwieć można.

Brakuje nam sensownych i zainteresowanych sprawami Ruczaju radnych, a bez bardzo tego ciężko.
            • obozow-y No już chyba przeginają... 14.03.06, 12:25
              j.w.
              • emrg Re: No już chyba przeginają... 14.03.06, 12:47
                Jak ktoś ma ochotę 'podręczyć' panią ze ZDiKu (odpowiedzialną za temat tego autobusu)...
                to uprzejmie służę kontaktem
                Zarząd Dróg i Komunikacji, Anna Tomana tel. 12 616 75 28
                • ramazzotti20 424!!! 14.03.06, 17:46
                  przeciez wystarczy 424 zamiast do tych leni koło kampusu (co mają autobusy co 5
                  minut w rozne czesci Krakowa) przesunac na Kobierzyńską!

TO MUSI BYC ZROBIONE DO JASNEJ CHOLERY PRZECIEZ TUTAJ ZAINTERESOWANYCH JEST
                  KILKA TYSIECY OSOB A MOZE I WIECEJ!!!
                  • emrg Re: 424!!! 14.03.06, 19:01
                    Masz może pomysł jak przekonać o tym władze miasta? Ja próbuje, ale wciąż słyszę mantrę 'nie ma pieniędzy' 'nie da się', 'może za rok, dwa'.

Ciekawe, że na inne cele zawsze jakoś się znajdują.

> TO MUSI BYC ZROBIONE DO JASNEJ CHOLERY PRZECIEZ TUTAJ ZAINTERESOWANYCH JEST
                    > KILKA TYSIECY OSOB A MOZE I WIECEJ!!!
                    !
                  • trineo spokojnie... 30.03.06, 02:48
                    licz sie waś ze słowami...
                    leniem możesz nazywac swojego psa(jak masz) a nie "tych koło kampusu"...

A co do 424 to jak dla mnie to ta linia jest kompletnym nieporozumieniem...
                    Jeżdzi tylko w jednym kierunku,a co z kursem powrotnym?Zmienia sie w 124? I
                    potem znów 424? Paranoja.
                    Znacznie pożyteczniejsza byłaby, gdyby została puszczona na Kobierzyńską jako
                    pomocnicza dla którejś z linii tam kursujących-124 poradzi sobie bez problemu..
                    • emrg Re: spokojnie... 30.03.06, 09:11
                      ;)
                      Nie no 424 i 124 to tak naprawdę jedna linia łączaca Ruczaj z ul. Wieczystą, tyle, że jadąc w kierunku Wieczystej końcówka linii przebiega nieco inną trasą, chcieli to jakoś oznaczyć więc zdecydowali się na takie a nie inne rozwiąnia.

Mam nadzieje, że kiedyś doczekamy momentu, że ZDiK wraz z MPK zdecydowuje się na przedłużanie linii, np. 128 do OE, 124 do przyszłej pętli przy Lubostroń. (ewentualnie odwrotnie, w sumie bez znaczenia).

Może za jakiś czas uda nam się jakaś wspólna Kobierzyńsko-Kampusowa akcja w sprawie tych nieszczęsnych autobusów :)
                      • pinkdotr Re: spokojnie... 30.03.06, 10:18
                        emrg napisał:

>
                        > Mam nadzieje, że kiedyś doczekamy momentu, że ZDiK wraz z MPK zdecydowuje się
                        n
                        > a przedłużanie linii, np. 128 do OE, 124 do przyszłej pętli przy Lubostroń. (e
                        > wentualnie odwrotnie, w sumie bez znaczenia).
                        >
                        > Może za jakiś czas uda nam się jakaś wspólna Kobierzyńsko-Kampusowa akcja w
                        spr
                        > awie tych nieszczęsnych autobusów :)
                        >

Chętnie się dołączę, ale na razie pilnuję akcji "chodnik między Chmieleńcem a
                        Lubostroń" i mam silną determinację doprowadzić to wreszcie do sukcesu.

Co do autobusów, to musimy coś wspólnie opracować, połączyć siły i kruszyć
                        beton, aż się podda. Dołączę jeszcze do projektu linię nocną robiącą pętelkę
                        Bobrzyńskiego - Lubostroń - Kobierzyńska. Próbowałem zawalczyć na początku roku
                        przedłużenie 609 do Kampusu UJ, ale po wymianie pism zawiesiłem to, bo uznałem,
                        że sam nie mam z nimi szans. MPK zrobiło podobno badanie zapotrzebowania na
                        takie przedłużenie linii poprzez obserwację osób idących dalej pieszo od pętli
                        Ruczaj. To badanie trwało raptem dwa tygodnie zaraz po reformie komunikacji
                        nocnej i to w dodatku w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Oczywiście nie
                        stwierdzono potrzeby przedłużenia linii. Rzeczywistość jest natomiast taka, że
                        pierwszy kurs 609 traci czas zawijając na pętlę Łagiewniki po to, żeby zawieść
                        1-2 pracowników MPK na Brożka lub pętlę a gdy kończy trasę na pętli Ruczaj,
                        połowa dojeżdżających do końca pasażerów (średnio około 10 osób) pomyka z buda
                        na Chmieleniec i do os. Europejskiego. Ile osób więcej nie korzysta z 609 ze
                        względu na to, że nocny spacer jest dla nich zbyt niebezpieczny/uciążliwy -
                        tego MPK nie sprawdzi bo nie uznaje puszczenia autobusu na próbę jako dobrej
                        metody badania zapotrzebowania.

Kobierzyńska zupełnie nie ma obsługi komunikacyjnej w nocy a powinna mieć i wg
                        mnie idealnie do tego nadawałaby się linia robiąca opisaną wcześniej pętelkę.
                        Ze względu na parametry ul. Lubostroń doskonale pasowałyby do jej obsługi małe
                        autobusy jeżdżące co 30 minut zamiast duże co 60. No ale bez wielkiej akcji z
                        pewnością "niedasię" skoro tak ciężko idzie Wam walka o poprawę komunikacji
                        dziennej.

pozdrowionka

pinkdotR
            • emrg Re: i co? 14.03.06, 23:36
              > Brakuje nam sensownych i zainteresowanych sprawami Ruczaju radnych, a bez bardz
              > o tego ciężko.
              Oczywiście pomijając radnego Kośmidera, który jest coprawda radnym ze Śródmieścia, ale jego pomoc jest nieoceniona.

to tak w kwestii formalnej
              • ramazzotti20 POLSKA TO ... 21.03.06, 21:22
                niestety, za słabe plecy mam zeby cos zdziałać, pewnie znalazloby sie na ruczaju
                pare osob co je mają i by to załatwili ale....

tak to w Polsce jest ten kraj to bagno i prowizorka, w Niemczech jeden wniosek
                obywatelski i robią co ludzie chcę

nei wspomne o asutrii gdzie tam takie wnioski sa na porzadku dziennym.
                • emrg Re: POLSKA TO ... 23.03.06, 13:47
                  Popatrz tutaj najbardziej reprezentacyjna linia tego miasta 192
                  miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3230069.html
                  więc czego my możemy oczekiewać od MPK czy ZDiK, śmiech na sali.

Turysta może mieć doskonałe wspomnienie po pobycie w Krakowie, jakże doskonale popsute przez badyckie wybryki osób zatrudnianych jako kontrolerzy.

BAGNO!
                  • likus1 Re: POLSKA TO ... 23.03.06, 16:05
                    A moze MPK powinno zostac sprywatyzowane?
                  • ramazzotti20 Re: POLSKA TO ... 26.03.06, 20:07
                    jak spotkam kontrolera na miescie to....
                    • olastas Re: POLSKA TO ... 30.03.06, 11:43
                      zamienię 194 na 106 :)
            • shaddock Propozycja - pewnie spóźniona, ale zawsze... 30.03.06, 20:20
              emrg napisał:
              > Okazuje się, że będzie poważne (1-2 msc.) opóźnienie
              > przy tworzeniu pętli, doszedł jakiś problem z własnością,
              > konieczność komunalizacji działki (przejęcia od Skarbu Państwa).

A może pętla mogłaby powstać w innym miejscu - w zakolu ul. Szwai, u zbiegu
              Lubostroń i Kolistej albo Lubostroń i Skośnej?
              www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/yy9w2klh6hffywu7.html
              Do takiej pętli bliżej mieliby mieszkańcy Europejskiego, Szwai i Chmieleńca.
              Tuż obok wkrótce powstanie przedszkole, a także pewnie inne obiekty
              użyteczności publicznej (np. niedawny wniosek Rady Dzielnicy o Młodzieżowe
              Centrum Sportu i Edukacji)

Co najważniejsze, zaproponowane lokalizacje leżą na terenach należących do
              gminy, a nie do Skarbu Państwa wraz z innymi podmiotami, jak teren przy zbiegu
              Lubostroń/Kobierzyńskiej.
              Nie byłoby zatem żadnych problemów prawnych - budowa mogłaby zacząć się
              praktycznie "od zaraz".
              • emrg Re: Propozycja - pewnie spóźniona, ale zawsze... 31.03.06, 00:33
                W sumie tak właśnie (na początku) chciałem, ale... ul. Lubostroń jest do 2,5 t, więc uruchomienie pętli wiązało by się z koniecznością przebudowy drogi, a jakie są na to szanse na pewno się domyślasz.

Przede wszystkim na razie przy Lubostroń/Kobierzyńskiej nie powstanie prawdziwa pętla, a jedynie utwardzone miejsce do zawracania... budowa pętli z prawdziwego zdarzenia to niestety większy temat, więc możliwość dalszego przedłużania linii na pewno będzie otwarta.

Chociaż musimy mieć świadomość, że władze myślą przez pryzmat planowanej linii szybkiego tramwaju, i nie zdecydują się na przeznaczena ~miliona na pętlę autobusową dla ludzi, którzy w przyszłości skorzystają z tramwaju... i nie jest ważne, że linia tramwajowa, przez następne n-lat będzie tworem czysto wirtualnym.
                (ale to tylko moja prywatna opinia wyrobiona na podstawie rozmów ze ZDiK i dyr. MPK)
              • bodler Re: Propozycja - pewnie spóźniona, ale zawsze... 31.03.06, 00:36
                No to moja propozycja jest taka. Zróbmy małą zrzutkę i kupmy jakieś ładne mieszkanie dla ministra Wassermana. Tylko on załatwi nam autobusy w 24 godziny. Do tego dorzucą małe lotnisko, obwodnicę osiedlową i przynajmniej prądu nam nigdy nie wyłączą ;)

Albo zorganizujmy pikietę i zaprośmy TV Trwam. Bankowo premier przyjedzie otworzyć nowe linie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka